Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Meemikollaasi. Meemeissä käsitellään Venäjän ja Suomen suhdetta ja Venäjän uhkailua Natoon liittymisestä.

Hevipaitaan puettu Sanna Marin valloitti internetin, ja se on sotaprofessorista iso asia: "Putin on jäänyt James Bond -puvussaan nuhjuiseksi"

Meemeillä käydään aktiivista informaatiosotaa Venäjää vastaan internetissä. Nyt mukana ovat myös Suomi ja pääministeri Sanna Marin, jotka ovat liittyneet meemien joukkoon Nato-keskustelun kautta.

Sotilasjuna kulkemassa läpi Tampereen Pispalan.

Министр обороны опроверг российский фейк о переброске танков к восточной границе

В соцсетях распространялось видео, на котором показан движущийся поезд с бронетехникой. Как пояснили в Оборонительных силах, речь идет о перевозке танков к месту проведения международных военных учений на западе страны.

Ukrainalaiset sotilaat sodan eturintamassa Luhanskissa 11. huhtikuuta.

Kaksi suomalaiskaverusta vei avustustarvikkeita Ukrainaan – myöhemmin heidän henkilötietonsa löytyivät Venäjä-mielisestä Telegram-ryhmästä

Ukrainaa auttaneiden suomalaisten henkilötietoja on julkaistu venäjänkielisessä Telegram-ryhmässä. Osa tiedoista näyttää olevan aitoja, mutta mukana on myös valheellisia väitteitä listan henkilöistä.

Ihmisiä pakataan ruumispusseihin.

Analyysi: Venäjä vääristelee totuutta sodasta jopa elokuvien ja videopelien avulla, ja hirmutekojen lavastussyytteitä on nähty jo monesti ennen Butšaakin

Lavastusten lavastukset ovat toimineet Venäjän propaganda-aseena aina ylintä valtiojohtoa myöten Syyrian sodasta saakka, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Mitä mieltä olet Venäjän toiminnasta? Kysyimme tätä Keniassa, Nairobissa.

Analyysi: EU ja Venäjä taistelevat myös afrikkalaisten mielipiteistä – kun leipä loppuu, aukeaa uusi informaatiosodan rintama

Afrikkalaisten suhtautuminen Ukrainan sotaan on jakautunut, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pasi Toivonen, joka aloittaa huhtikuussa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajana Nairobissa.

Kuvakaappaus valuutisesta, jossa Ukrainan prseidentin Zelenskyin puhetta on muokattu.

Nämä neljä "uutista" Ukrainan sodasta eivät olleet totta

Asiayhteydestään irrotettujen tai täysin tekaistujen kuvien sekä videoiden esittäminen todisteina sotatapahtumista on tavallista verkon valesisältöä.

Ukrainan presidentti vaalikampanjan tukijoiden kanssa

Ukrainan somesotaa käyvät viraali presidentti, 31-vuotias ministeri ja tv-käsikirjoittajat – asiantuntija: "Heille täytyy antaa tunnustusta taidoistaan"

Koko Ukrainan kansa on valjastanut sosiaalisen median aseekseen. Tämä ei ole sattumaa. Suomi voisi ottaa Ukrainasta oppia, sanoo asiantuntija.

Panu Moilanen Yle Jyväskylän toimituksessa.

Asiantuntijan mukaan Venäjä ei edes pyri todelliseen informaatiovaikuttamiseen lännessä

Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen sanoo Venäjän tietävän, ettei sillä ole informaatiovaikuttamisessa länsimaissa mahdollisuuksia Ukrainaa vastaan.

Ukrainan asevoimat julkaisi lauantaina 5.3. videon tilanteesta, jossa sen mukaan ammutaan alas venäläinen taistelukopteri.

Silpoutuneita ruumiita ja henkensä edestä pelkääviä vankeja somessa – Ukrainan propagandan rujo puoli on toistaiseksi annettu anteeksi

Ukraina on informaatiosodassa selvästi voitolla. Asiantuntijan mukaan nyt toimiva propaganda voi sodan jälkeen muuttua rasitteeksi.

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Vladimir Putin.

Tutkimusjohtaja: Putinin sotapuheesta paistaa, että ote realismiin on katoamassa

Asiantuntijan mukaan Ukrainalla ei olisi mitään voitettavaa vääristyneessä informaatiosodankäynnissä. Sen sijaan Venäjän mediassa näkyy sotapropaganda.

Jarno Limnéll

Informaatiosota on jo käynnissä – asiantuntija kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää kyberhyökkäyksistä ja trolleista

Kysyimme Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnélliltä, onko Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten riski Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen myötä kasvanut.

Kuvassa on presidentti Donald Trump.

Professori: Twitterin kauan odotettu päätös puuttua väärän tiedon levittämiseen voi edistää demokratiaa ja julkista keskustelua

Sosiaalisen median yritykset eivät ole aiemmin juurikaan puuttuneet niiden alustoilla julkaistavaan sisältöön.

Kuvakaappaus EEAS:n etusivusta.

Kiina painosti EU:n disinformaatioyksikköä lieventämään raporttia, joka arvostelee Kiinaa – suomalaismeppi Ylelle: "Vakava asia, jos paljastuu todeksi"

EU kiistää taipumisen painostukseen. Yhden lehtitiedon mukaan Kiina olisi uhannut EU:ta lääkintätoimitusten katkaisulla.

Sähkölinjojen päälle kaatuneita puita Aapeli-myrskyn jäljiltä Emkarbyssa, Finströmin kunnassa Ahvenanmaalla 2. tammikuuta 2019.

Kansallinen riskiarvio: Laajamittaisen maahantulon sekä viestintäpalveluiden vakavien häiriöiden uhka kasvanut

Riskiarvio kattaa 20 uhkaa tai vakavaa häiriötä, jotka ovat Suomessa mahdollisia. Yhdeksän uhkaa on nyt aiempaa todennäköisempiä.

Koodikieltä läppärin näytöllä.

Suomi varautuu vaali- ja informaatiovaikuttamiseen – Ilkka Kanerva: "Olisi sinisilmäistä olettaa, ettei sitä yritettäisi"

Asiantuntijat kehottavat jokaista miettimään ennen sensaatiohakuisen uutislinkin tai päivityksen jakamista somessa.

sienipilvi

Viisari ei värähtänyt – Tuomiopäivän kello on edelleen kahta minuuttia vaille maailmanloppu

Ydinasetutkijoiden mukaan maailma on edelleen vaarallisen lähellä ydinsodan mahdollisuutta.

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia ja väärää tietoa erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa – toimittajat valeuutisten jäljillä

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia.

Janne Riiheläinen

Rysky Riiheläisen kolumni: Valheiden vaikutusta on vaikea vastustaa

Kun kansalainen miettii, ettei oikein tiedä mikä on totta, on informaatiovaikuttaminen onnistunut, kirjoittaa Rysky Riiheläinen.

Ukrainan viranomaiset julkaisivat videon, jossa he sanovat pidättäneensä salamurhahankkeeseen osallistuneen epäillyn.

Tutkija: Ukraina matkii Venäjän kikkoja informaatiosodassa, koska se kannattaa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan lännessä kehitetyt propagandan vastaiset työkalut tepsivät huonosti venäläisiin.

 Presidentinvaaliehdokkaat Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö  Nils Torvalds ja Matti Vanhanen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen paneelikeskustelussa Helsingissä 27. marraskuuta.

Nato-vaalit vetäisivät Venäjän nettitrollien huomion Suomeen, uskoo tutkija – "Nyt ei ole merkkejä suuremmasta kampanjasta"

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkija ei näe presidentinvaalien yhteydessä merkkejä laajemmasta informaatiovaikuttamisesta.

Grafiikka

Trollit ja valeuutiset hämmentävät: "Tulee vastaan aika hulppeita juttuja"

Miten tunnistaa valeuutinen, mihin taas voi luottaa? Yle kysyi tätä tavallisilta ihmisiltä sekä alan asiantuntijalta. Toden ja trollauksen erottaminen on vaikeaa, mutta tavallisella medialukutaidolla pärjää pitkälle.

Kateřina Křivánková opettaa lukiolaisille, miten valeuutiset voi erottaa oikeista uutisista.

Venäjämieliset valeuutiset uppoavat tšekkeihin: "Euroopan rauha on Putinin ansiota"

Joka neljäs tšekki luottaa vaihtoehtosivustoihin uutislähteinä. Sivustoja on maassa kymmeniä.

Näppäimistössä Valeuutiset näppäin.

Analyysi: EU käy hernepyssyllä venäläisten valeuutisten tykistöä vastaan

Mikään ei viittaa siihen, että EU-maat olisivat yhdessä valmiita panostamaan valeuutisten torjuntaan kunnolla, EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio arvioi.

Patsas esittää asetta olallaan kantavaa hymyilevää sotilasta ja tyttöä, joka ojentaa hänelle kukkapuskaa.

Analyysi: Zapad-sotaharjoitus nostaa hybridisodan pelkoa – muttei anneta sen hämätä, sillä sodat ovat aina olleet hybridejä

Krimin miehitys ja Isisin nousu nostivat hybridiuhat valokeilaan. Missä loppuvat hybridiuhat ja mistä alkaa hybridisota?

Puolustusministeri Jussi Niinistö

Finnish Defence Minister: "Western countries have taken the bait" over Russia's Zapad exercises

Finland's military is taking part in Sweden's Aurora 2017 military exercises, which simulate an attack on the Nordic country and the response of forces from nine countries. The exercises coincide with the Zapad 2017 war games Russia and Belarus are holding in Eastern Europe and the Baltic--and which Finland's defence Minister regards as a successful information warfare measure by Russia.

Puolustusministeri Jussi Niinistö

"Länsimaat ovat nielaisseet syötin" – Jussi Niinistön mukaan Venäjän Zapad-harjoitus on myös informaatiosotaa

Puolustusministeri Jussi Niinistö suhtautuu Itämerellä pidettäviin harjoituksiin rauhallisesti mutta ymmärtää huolen tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä.

Markku Mantila

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Venäjän informaatio-operaatiosta: Suomalaiset eivät ole helposti huijattavissa

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kertoo, että korkea sivistystaso suojaa suomalaisia valeuutisilta.

 Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi alittaa Juutinraumansillan Tanskassa.

Suomen ohi kulkeva ydinsukellusvene on jo aikansa elänyt – “Tässä haetaan vain näyttävyyttä”

Kylmän sodan ajalta peräisin oleva ydinsukellusvene on käytännössä jo elinkaarensa lopussa. Nyt se kelpaa lähinnä informaatiovaikuttamiseen, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori.

Hakkerointiaiheinen kuvituskuva.

Valitseeko Venäjä johtajamme? Vaalihakkerointi kalvaa maata demokratian alta

Ranska selvisi vaalihakkeroinnista paremmin kuin Yhdysvallat. Suomenkin vaaleihin yritetään vaikuttaa ulkopuolelta.

Venäläinen ideologi Aleksandr Dugin puhuu Johan Backmanin vierellä.

Hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin – Johan Bäckman hämmensi soppaa seminaarillaan

Bäckmanin hanke on klassinen esimerkki informaatiovaikuttamisesta, kommentoidaan valtioneuvoston kansliasta.

Harmaapäinen mies Espanjan television kuvassa

Rauha ja kulttuurien aseistariisunta

Raimon Panikkarin ajatuksia rauhasta

Yle Uutiset Pirkanmaa: Lukiolaisten turvallisuushuolet

Nuoria huolettaa uusi kylmä sota, yhteiskunnan polarisoituminen ja informaatiosota

Tamperelaislukiolaiset pohtivat videolla hybridisotaa, terrorismia sekä EU:n ja kotimaan turvallisuusuhkia.

Grafiikka

Suomalaistutkijat: Valeuutisointi on verkkoon räätälöityä harhaanjohtamista

Euroopan päättäjät etsivät vastatoimia tiedon ylivertaisille hallitsijoille ja jakelijoille Googlelle ja Facebookille.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa 22. maaliskuussa.

Turvallisuuspolitiikasta bloggaava Riiheläinen teki kirjan – "Venäjä on Suomen kannalta suurin kysymys"

Turvallisuuspolitiikan kolumnisti varoittaa kirjassaan, että edessä voi olla äkkinäisiä päätöksiä.

Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.

Venäjän armeija perustaa informaatiosotajoukot

Puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi, että tavoitteena tehokkaampi ja vahvempi vastapropaganda.

Ilkka Remes

Ilkka Remes: Kiirastuli – Voiko tiedon manipulointi jakaa Suomen kahtia?

Tutustu itsenäisyyden ajan tärkeimpiin kirjoihin täällä.

Venäjää puhuvia nuoria eri maista osallistuu foorumiin

Takaisin 1970-luvulle eli kuinka nuoriso juhlii ystävyyttä Moskovassa

Venäläinen säätiö Russki mir kokoontuu torstaina Moskovassa suurtapaamiseen, johon osallistuvat myös säätiön järjestämän nuorisofoorumin osallistujat.

Janne Riiheläinen

Kolumni: Suomi ei käy informaatiosotaa, Suomea vastaan käydään

Venäjän muissa maissa käymä informaatiosota tarvitsee niiden omien nykymenoon tyytymättömien ryhmittymien mobilisointia. Yksi painopiste on ollut äärioikeistossa, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.

Valheenpaljastaja kuvitusgrafiikka.

Valheenpaljastaja: Ukrainassa faktantarkistajat kävivät sotaan propagandaa vastaan

StopFake kumoaa venäläismedian väitteitä ja somehuhuja.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Säilykepurkkitapaus

Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Gennadi Afanasjev

Ukrainalaisaktivisti Ylelle: Venäjä sieppasi, kidutti ja vei rangaistuslaitoksiin

Pahoinpitelyä nyrkkeilyhansikkailla, kidutusta kaasunaamarilla ja sähköllä. Krimillä siepattu aktivisti kertoo kahden vuoden piinasta Venäjällä.

Jakso 1: Infosota

Venäjän propagandaa Suomen telkkarissa – vieläpä veronmaksajien rahoilla!

World Order: miltä maailma näyttää Kremlin vinkkelistä?

Infosota nostokuva

Mitä on informaatiosota?

Infomaatiosota - miten sitä käydään?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle