Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Twiittejä Ministry of Defence kyltin päällä.

Britannia käy Twitterissä ennennäkemätöntä propagandakampanjaa Venäjää vastaan

“Pyrimme olemaan mahdollisimman objektiivisia”, kommentoi Britannian puolustusministeriö Ylelle.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sekä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäjän ulkopolitiikkaa johtaa happamaksi käynyt Lavrov, ja hänen rinnallaan painii yhtä tyly Zaharova

Ulkoministeri Sergei Lavrov oli ennen sotaa varsin arvostettu ja tiedottaja Marija Zaharovan on totuttu kääntävän kaikki väitteet vastaväitteiksi.

Janis Sarts, Director NATO StratCom COE seisoo hotelli Marriottin kattoneuvotteluhuoneessa seminaarin kahvitauolla.

Yhdellä somealustalla on ratkaiseva merkitys Venäjän aloittamassa sodassa, ja nyt siellä puhutaan yhä enemmän myös Suomesta

Venäjä levittää virheellistä tietoa länsimaihin erityisesti sosiaalisen median kautta, Stratcom COE:n johtaja Jānis Sārts sanoo Ylen haastattelussa.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Venäläisvastaisuuden nousu uhkaa tyhmistää meidät

Suomalaisten suuri arvo on siinä, että meidät tunnetaan pääsääntöisesti rauhantahtoisina, kirjoittaa Aflatuni.

Ylen kolumnisti Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkön kolumni: Sodan tulkintaa vaikeuttavat sen ensimmäiset uhrit, totuus ja monitulkintaisuus

Sodan tulkintaa vaikeuttavat propaganda ja sensuuri, joiden avulla sodasta yritetään tarjota yhtä mustavalkoista ”totuutta”. Sodan kaltainen monimutkainen ilmiö ei kuitenkaan mahdu yhteen ”totuuteen”, kirjoittaa Käihkö.

Drone-kuvaa Malista. Ranskalaisjoukkojen mukaan venäläiset Wagner-sotilaat lavastavat joukkohautaa.

Kuka hautasi ruumiit aavikon hiekkaan? Venäjä avasi Afrikkaan "toisen rintaman", jossa työn tekevät Wagnerin palkkasotilaat ja trollit

Venäjä hankkii Afrikassa yhä enemmän vaikutusvaltaa. Kovin suurta panostusta ei tarvita, koska monissa maissa ollaan jo valmiiksi kypsiä lännen toimintaan. Tässä jutussa on esillä videoita, jotka saattavat järkyttää.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori sekä Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin senaatintorilla.

Asiantuntijat näkevät ohjuskeskustelussa mahdollisuuden Ukrainan ensimmäiselle tappiolle informaatiosodankäynnissä

Ukraina väittää edelleen Puolaan keskiviikkona osuneen ohjuksen olevan venäläinen, vaikka useat tahot ovat arvioineet sen ukrainalaiseksi ilmatorjuntaohjukseksi.

Naine kulkee mainostaulun alta jossa lukee venäläisen sotilaan yläpuolella "kunnia Venäjän sankareille".

Bellingcatin Grozev: Näin Venäjä pesee valeuutisensa ”eurooppalaisissa medioissa” – liettualainen ortopedikin joutuu osaksi propagandaa

Ansioutuneen tutkivaa journalismia tekevän Bellingcat-järjestön toimitusjohtaja Christo Grozev avaa Twitterissä tapoja, joilla Venäjä syöttää valeuutisia valtavirtaan.

Venäjän armeijan juna Sergijev Posadissa

"Putinin ydinasejunasta" tuli kansainvälinen uutinen – Ylen selvitys paljastaa, mitä väitetystä kuljetuksesta tiedetään

Yle selvitti, miten väite Venäjän "ydinasejunasta" levisi sosiaalisen median päivityksistä kansainväliseen mediaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisi ehdottaa: Valeuutisten tahallinen levittäminen vieraan vallan puolesta tulisi säätää rikokseksi

Supo ehdottaa menettelyä, jossa ensin varoitettaisiin henkilöä, joka jakaa vieraan valtion tiedustelupalvelun disinformaatiota. Jos toiminta jatkuisi, teko olisi rikos. Rikosoikeuden professori suhtautuu esitykseen varauksella.

Capitolin valtaus tammikuussa 2021 oli esimerkki siitä, miten meemit voivat ohjata julkista keskustelua.

Meemeillä voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin sodan osapuolista tai hukuttaa olennaisen tiedon, sanoo tutkijatohtori Saara Särmä

Tutkijatohtori Saara Särmä arvioi Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miksi meemien käyttäminen valtiolähtöisessä propagandassa ei aina onnistu.

Valtioneuvoston informaatiosodan asiantuntija Saara Jantunen.

Venäjä käyttää pelottelua heikentääkseen ihmisten toimintakykyä, sanoo tutkija Saara Jantunen ja neuvoo tunnistamaan omat tunteet

Propagandallaan Venäjä pyrkii herättämään tunteita ja kuormittamaan ihmisiä. Nyt suomalaiset tunnistavat infovaikuttamisen aiempaa paremmin. Seuraavaksi pitäisi tunnistaa tunteita ja oppia käsittelemään niitä.

Kaksi henkilöä lataa puhelimiaan metroaseman portailla.

Yli kolme kuukautta sotaa, mutta Ukrainan internet toimii edelleen – sitä käyttävät niin Venäjän sotilaat kuin ukrainalaiset siviilitkin

Venäjän hyökätessä Ukrainaan sen arveltiin lamauttavan maan massiivisilla kyberhyökkäyksillä. Niitä tuli, mutta Ukraina ei pysähtynyt.

Toimittaja Jessikka Aro kuvattuna kotonaan.

Jessikka Aro oli vuosia Venäjän infosodan kohteena, mutta selvisi – nyt hän neuvoo, miten itseään voi suojata harmaan ajan vaaroilta

Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvä harmaa aika voi olla osalle raskas koettelemus. Kysyimme kolmelta oman alansa asiantuntijalta, miten resilienssiään eli henkistä sietokykyään kannattaa uudessa tilanteessa suojata.

Meemikollaasi. Meemeissä käsitellään Venäjän ja Suomen suhdetta ja Venäjän uhkailua Natoon liittymisestä.

Hevipaitaan puettu Sanna Marin valloitti internetin, ja se on sotaprofessorista iso asia: "Putin on jäänyt James Bond -puvussaan nuhjuiseksi"

Meemeillä käydään aktiivista informaatiosotaa Venäjää vastaan internetissä. Nyt mukana ovat myös Suomi ja pääministeri Sanna Marin, jotka ovat liittyneet meemien joukkoon Nato-keskustelun kautta.

Sotilasjuna kulkemassa läpi Tampereen Pispalan.

Министр обороны опроверг российский фейк о переброске танков к восточной границе

В соцсетях распространялось видео, на котором показан движущийся поезд с бронетехникой. Как пояснили в Оборонительных силах, речь идет о перевозке танков к месту проведения международных военных учений на западе страны.

Ukrainalaiset sotilaat sodan eturintamassa Luhanskissa 11. huhtikuuta.

Kaksi suomalaiskaverusta vei avustustarvikkeita Ukrainaan – myöhemmin heidän henkilötietonsa löytyivät Venäjä-mielisestä Telegram-ryhmästä

Ukrainaa auttaneiden suomalaisten henkilötietoja on julkaistu venäjänkielisessä Telegram-ryhmässä. Osa tiedoista näyttää olevan aitoja, mutta mukana on myös valheellisia väitteitä listan henkilöistä.

Ihmisiä pakataan ruumispusseihin.

Analyysi: Venäjä vääristelee totuutta sodasta jopa elokuvien ja videopelien avulla, ja hirmutekojen lavastussyytteitä on nähty jo monesti ennen Butšaakin

Lavastusten lavastukset ovat toimineet Venäjän propaganda-aseena aina ylintä valtiojohtoa myöten Syyrian sodasta saakka, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Mitä mieltä olet Venäjän toiminnasta? Kysyimme tätä Keniassa, Nairobissa.

Analyysi: EU ja Venäjä taistelevat myös afrikkalaisten mielipiteistä – kun leipä loppuu, aukeaa uusi informaatiosodan rintama

Afrikkalaisten suhtautuminen Ukrainan sotaan on jakautunut, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pasi Toivonen, joka aloittaa huhtikuussa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajana Nairobissa.

Kuvakaappaus valuutisesta, jossa Ukrainan prseidentin Zelenskyin puhetta on muokattu.

Nämä neljä "uutista" Ukrainan sodasta eivät olleet totta

Asiayhteydestään irrotettujen tai täysin tekaistujen kuvien sekä videoiden esittäminen todisteina sotatapahtumista on tavallista verkon valesisältöä.

Ukrainan presidentti vaalikampanjan tukijoiden kanssa

Ukrainan somesotaa käyvät viraali presidentti, 31-vuotias ministeri ja tv-käsikirjoittajat – asiantuntija: "Heille täytyy antaa tunnustusta taidoistaan"

Koko Ukrainan kansa on valjastanut sosiaalisen median aseekseen. Tämä ei ole sattumaa. Suomi voisi ottaa Ukrainasta oppia, sanoo asiantuntija.

Panu Moilanen Yle Jyväskylän toimituksessa.

Asiantuntijan mukaan Venäjä ei edes pyri todelliseen informaatiovaikuttamiseen lännessä

Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen sanoo Venäjän tietävän, ettei sillä ole informaatiovaikuttamisessa länsimaissa mahdollisuuksia Ukrainaa vastaan.

Ukrainan asevoimat julkaisi lauantaina 5.3. videon tilanteesta, jossa sen mukaan ammutaan alas venäläinen taistelukopteri.

Silpoutuneita ruumiita ja henkensä edestä pelkääviä vankeja somessa – Ukrainan propagandan rujo puoli on toistaiseksi annettu anteeksi

Ukraina on informaatiosodassa selvästi voitolla. Asiantuntijan mukaan nyt toimiva propaganda voi sodan jälkeen muuttua rasitteeksi.

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Vladimir Putin.

Tutkimusjohtaja: Putinin sotapuheesta paistaa, että ote realismiin on katoamassa

Asiantuntijan mukaan Ukrainalla ei olisi mitään voitettavaa vääristyneessä informaatiosodankäynnissä. Sen sijaan Venäjän mediassa näkyy sotapropaganda.

Jarno Limnéll

Informaatiosota on jo käynnissä – asiantuntija kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää kyberhyökkäyksistä ja trolleista

Kysyimme Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnélliltä, onko Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten riski Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen myötä kasvanut.

Kuvassa on presidentti Donald Trump.

Professori: Twitterin kauan odotettu päätös puuttua väärän tiedon levittämiseen voi edistää demokratiaa ja julkista keskustelua

Sosiaalisen median yritykset eivät ole aiemmin juurikaan puuttuneet niiden alustoilla julkaistavaan sisältöön.

Kuvakaappaus EEAS:n etusivusta.

Kiina painosti EU:n disinformaatioyksikköä lieventämään raporttia, joka arvostelee Kiinaa – suomalaismeppi Ylelle: "Vakava asia, jos paljastuu todeksi"

EU kiistää taipumisen painostukseen. Yhden lehtitiedon mukaan Kiina olisi uhannut EU:ta lääkintätoimitusten katkaisulla.

Sähkölinjojen päälle kaatuneita puita Aapeli-myrskyn jäljiltä Emkarbyssa, Finströmin kunnassa Ahvenanmaalla 2. tammikuuta 2019.

Kansallinen riskiarvio: Laajamittaisen maahantulon sekä viestintäpalveluiden vakavien häiriöiden uhka kasvanut

Riskiarvio kattaa 20 uhkaa tai vakavaa häiriötä, jotka ovat Suomessa mahdollisia. Yhdeksän uhkaa on nyt aiempaa todennäköisempiä.

Koodikieltä läppärin näytöllä.

Suomi varautuu vaali- ja informaatiovaikuttamiseen – Ilkka Kanerva: "Olisi sinisilmäistä olettaa, ettei sitä yritettäisi"

Asiantuntijat kehottavat jokaista miettimään ennen sensaatiohakuisen uutislinkin tai päivityksen jakamista somessa.

sienipilvi

Viisari ei värähtänyt – Tuomiopäivän kello on edelleen kahta minuuttia vaille maailmanloppu

Ydinasetutkijoiden mukaan maailma on edelleen vaarallisen lähellä ydinsodan mahdollisuutta.

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia ja väärää tietoa erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa – toimittajat valeuutisten jäljillä

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia.

Janne Riiheläinen

Rysky Riiheläisen kolumni: Valheiden vaikutusta on vaikea vastustaa

Kun kansalainen miettii, ettei oikein tiedä mikä on totta, on informaatiovaikuttaminen onnistunut, kirjoittaa Rysky Riiheläinen.

Ukrainan viranomaiset julkaisivat videon, jossa he sanovat pidättäneensä salamurhahankkeeseen osallistuneen epäillyn.

Tutkija: Ukraina matkii Venäjän kikkoja informaatiosodassa, koska se kannattaa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan lännessä kehitetyt propagandan vastaiset työkalut tepsivät huonosti venäläisiin.

 Presidentinvaaliehdokkaat Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö  Nils Torvalds ja Matti Vanhanen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen paneelikeskustelussa Helsingissä 27. marraskuuta.

Nato-vaalit vetäisivät Venäjän nettitrollien huomion Suomeen, uskoo tutkija – "Nyt ei ole merkkejä suuremmasta kampanjasta"

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkija ei näe presidentinvaalien yhteydessä merkkejä laajemmasta informaatiovaikuttamisesta.

Grafiikka

Trollit ja valeuutiset hämmentävät: "Tulee vastaan aika hulppeita juttuja"

Miten tunnistaa valeuutinen, mihin taas voi luottaa? Yle kysyi tätä tavallisilta ihmisiltä sekä alan asiantuntijalta. Toden ja trollauksen erottaminen on vaikeaa, mutta tavallisella medialukutaidolla pärjää pitkälle.

Kateřina Křivánková opettaa lukiolaisille, miten valeuutiset voi erottaa oikeista uutisista.

Venäjämieliset valeuutiset uppoavat tšekkeihin: "Euroopan rauha on Putinin ansiota"

Joka neljäs tšekki luottaa vaihtoehtosivustoihin uutislähteinä. Sivustoja on maassa kymmeniä.

Näppäimistössä Valeuutiset näppäin.

Analyysi: EU käy hernepyssyllä venäläisten valeuutisten tykistöä vastaan

Mikään ei viittaa siihen, että EU-maat olisivat yhdessä valmiita panostamaan valeuutisten torjuntaan kunnolla, EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio arvioi.

Patsas esittää asetta olallaan kantavaa hymyilevää sotilasta ja tyttöä, joka ojentaa hänelle kukkapuskaa.

Analyysi: Zapad-sotaharjoitus nostaa hybridisodan pelkoa – muttei anneta sen hämätä, sillä sodat ovat aina olleet hybridejä

Krimin miehitys ja Isisin nousu nostivat hybridiuhat valokeilaan. Missä loppuvat hybridiuhat ja mistä alkaa hybridisota?

Puolustusministeri Jussi Niinistö

Finnish Defence Minister: "Western countries have taken the bait" over Russia's Zapad exercises

Finland's military is taking part in Sweden's Aurora 2017 military exercises, which simulate an attack on the Nordic country and the response of forces from nine countries. The exercises coincide with the Zapad 2017 war games Russia and Belarus are holding in Eastern Europe and the Baltic--and which Finland's defence Minister regards as a successful information warfare measure by Russia.

Puolustusministeri Jussi Niinistö

"Länsimaat ovat nielaisseet syötin" – Jussi Niinistön mukaan Venäjän Zapad-harjoitus on myös informaatiosotaa

Puolustusministeri Jussi Niinistö suhtautuu Itämerellä pidettäviin harjoituksiin rauhallisesti mutta ymmärtää huolen tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä.

Markku Mantila

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Venäjän informaatio-operaatiosta: Suomalaiset eivät ole helposti huijattavissa

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kertoo, että korkea sivistystaso suojaa suomalaisia valeuutisilta.

 Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi alittaa Juutinraumansillan Tanskassa.

Suomen ohi kulkeva ydinsukellusvene on jo aikansa elänyt – “Tässä haetaan vain näyttävyyttä”

Kylmän sodan ajalta peräisin oleva ydinsukellusvene on käytännössä jo elinkaarensa lopussa. Nyt se kelpaa lähinnä informaatiovaikuttamiseen, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori.

Hakkerointiaiheinen kuvituskuva.

Valitseeko Venäjä johtajamme? Vaalihakkerointi kalvaa maata demokratian alta

Ranska selvisi vaalihakkeroinnista paremmin kuin Yhdysvallat. Suomenkin vaaleihin yritetään vaikuttaa ulkopuolelta.

Venäläinen ideologi Aleksandr Dugin puhuu Johan Backmanin vierellä.

Hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin – Johan Bäckman hämmensi soppaa seminaarillaan

Bäckmanin hanke on klassinen esimerkki informaatiovaikuttamisesta, kommentoidaan valtioneuvoston kansliasta.

Harmaapäinen mies Espanjan television kuvassa

Rauha ja kulttuurien aseistariisunta

Raimon Panikkarin ajatuksia rauhasta

Yle Uutiset Pirkanmaa: Lukiolaisten turvallisuushuolet

Nuoria huolettaa uusi kylmä sota, yhteiskunnan polarisoituminen ja informaatiosota

Tamperelaislukiolaiset pohtivat videolla hybridisotaa, terrorismia sekä EU:n ja kotimaan turvallisuusuhkia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle