Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun kaupunkia kuvattuna droonilla.

Työkyvyttömyys kohtaa useammin pohjois- ja itäsuomalaisia kuin etelässä ja lännessä asuvia suomalaisia

Terveys ja sairastavuus jakautuvat Suomessa maantieteellisesti eriarvoisesti, ilmenee uudesta kansallisessa terveysindeksistä. Pohjoisessa ja idässä asuvat sairaimmat ja etelässä ja lännessä terveimmät suomalaiset.

Kodin ulko-ovessa on kaksi kylttiä, joissa on teksti "Älä avaa kellekän ovea" ja "Älä mene ulos".

Keski-Pohjanmaalla sairastetaan eniten muistisairauksia

Myös yli kolmen kuukauden sairauspäivärahoja myönnetään eniten keskipohjalaisille. Tiedot käyvät ilmoi ensimmäistä kertaa julkaistusta Kansallisesta terveysindeksistä.

Ihmisisä nauttimassa aurinkoisessa säässä Esplanadin puistossa.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla – kartat näyttävät isot erot alueiden välillä

Suomalaiset sairastavat eri tavoin eri puolilla maata. Tiedot käyvät ilmi ensimmäistä kertaa julkaistuista Kansallisesta terveysindeksistä ja perustuvat vuosien 2019–2021 rekisteritietoihin.

Tunnistamattomia ihmishahmoja kulkee jostain ovista.

Mielenterveysongelmat taustalla joka viidennessä sairauspoissaolossa

Tampereen kaupungin arviointikertomuksessa kiinnitetään huomiota työntekijöiden henkiseen jaksamiseen.

KOASIN Kerrostalo. Etu-alalla parkkipaikka jossa autoja.

Jyväskyläläisnaiselle miljoonakorvaukset liukastumisonnettomuuden takia – ratkaisu voi valitusten myötä vielä muuttua

Käräjäoikeuden mukaan nainen on oikeutettu miljoonien korvauksiin, kun hän menetti työkykynsä tapaturmassa opiskeluaikanaan.

Minna Aalto seisoo Aurajoen rannalla.

Työkyvyttömäksi todettu olympiaurheilija on taistellut vuosia eläkkeestään – asiantuntijan mielestä päätöksentekojärjestelmää olisi muutettava

Minna Aalto haki ensimmäistä kertaa täyttä työkyvyttömyyseläkettä yli kymmenen vuotta sitten. Sitä ei ole vieläkään myönnetty.

Hymyilevä, punaiseen neuleeseen pukeutunut nainen nojaa pöydän reunaan. Pöydällä on piparkakkutalo. Taustalla ikkuna, jossa on joulutähti.

Seitsemän lapsen äiti Eeva-Marja Hentilä ajautui long covidin takia työkyvyttömäksi – suurperheen joulu on tuntemattomien avun varassa

Perusterve nelikymppinen Eeva-Marja Hentilä sairastui tammikuussa koronaan, joka vei häneltä työkyvyn. Hentilä kokee, että yhteiskunnan turvaverkko on hänen kohdallaan pettänyt.

Long covidista kärsivä Jaana Saukko istuu kotonaan sohvalla.

Long covid vei 39-vuotiaalta lähihoitajalta työkyvyn ja ajoi hänet pitkään taisteluun vakuutusyhtiön kanssa rahasta – ”Erittäin epäreilua”

MOT:n selvityksen mukaan useilta kymmeniltä työnsä kautta koronaan sairastuneilta on katkaistu vakuutuskorvauksia. Joukossa on muun muassa hoitoalan työntekijöitä.

KOASIN Kerrostalo. Etu-alalla asvfalttia jossa hiekoitushiekkaa.

Opiskelija liukastui Jyväskylässä jäisellä pihalla lähes 10 vuotta sitten – vääntö miljoonakorvauksista jatkuu oikeudessa yhä

Liukastumistapaturma sattui Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön KOASin pihassa Jyväskylässä maaliskuussa vuonna 2013.

Eläketurvakeskuksen logo seinällä.

Elämänvalinnat vaikuttavat eläkkeen suuruuteen – jo kolmekymppisen kannattaisi suunnata katseensa eläkevuosiin

Eläketurvakeskus muistuttaa, että pienetkin asiat voivat vaikuttaa merkittävästi työeläkkeen suuruuteen.

Naamakuva Virpi Hyttisestä. Hyttinen katsoo vakavan näköisenä.

Virpi Hyttinen ei kelpaa töihin eikä eläkkeelle – vakuutuslääkärit listaavat syyt, miksi moni hakemus työkyvyttömyyseläkkeistä hylätään

Hylkäysten yleistyminen kertoo hoitavan lääkärin ja vakuutuslääkärin näkemysten ristiriidasta. Yle kysyi asiantuntijoilta, mistä näkemyserot työkyvystä johtuvat.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Näin lomapäivillesi käy, jos sairastut koronaan kesken kesäloman

Jos työntekijä sairastuu vuosilomallaan, voidaan lomaa hänen pyynnöstään siirtää myöhempään ajankohtaan. Tätä ennen on kuitenkin sairastettava omaan piikkiin kuuden päivän ajan.

Työterveyspalveluiden suurkuluttajat ovat tyypillisesti, naisia, usein yksinasuvia, joilla on keskiasteen koulutus.

Joillekin kertyy jopa 60 käyntiä vuodessa, osalle ei kuulu edes työterveystarkastuksia – tutkimus valottaa kiistellyn työterveyshuollon suurkulutusta

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty, millainen on tyypillinen työterveyspalvelujen suurkuluttaja. Suurkuluttaja käyttää yleensä paljon myös muita terveyspalveluja.

Sauli Niinistö puhui medialle Presidentinlinnassa torstaina 10. maaliskuuta 2022.

Presidentti Niinistö: Työllisyys on myös turvallisuuskysymys

Presidentti Sauli Niinistö puhui työhyvinvoinnin parantamiseen keskittyvän hankkeen päätöstilaisuudessa.

KEVA:n pääkonttori

Kevan ennuste Pirkanmaalle: joka kolmas kunta-alan työntekijä jää eläkkeelle seuraavien 10 vuoden aikana

Kunta-alan eläköityminen on Pirkanmaalla hieman maan keskitasoa alhaisempaa.

Tekstiä: ETSIVÄ: Kuule hei, soitan oikeestaan ihan ystäväni puolesta

Vakuutusetsivät tekeytyivät asunnonostajiksi ja kirppisasiakkaiksi: Nauhoitteet paljastavat, kuinka etsivät jahtaavat vilppiä kyseenalaisin keinoin

Vakuutusyhtiöiden etsivät käyttävät arveluttavia keinoja hankkiessaan tietoja ihmisten terveydestä. Etsivät ovat jopa tekeytyneet asunnonostajiksi ja kirppariasiakkaiksi.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Koronasta johtuvia eläkehakemuksia jätetty hämmästyttävän vähän – varsinkin long covidiin liittyvät hakemukset on enimmäkseen hylätty

Väsymys ja aivosumu ovat long covidin oireita, mutta niille ei ole löytynyt eläkkeen perusteluksi kelpaavaa elimellistä selitystä. Koronan takia on myönnetty vasta muutamia työkyvyttömyyseläkkeitä.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Study: Mental health issues account for over half of Finland's disability pensions

The study found that socio-economic factors such as employment rates and income led to significant regional differences in retirement due to mental health issues.

Osku Alajoki katsoo kohti kameraa.

Tutkimus: Yli puolet kaikesta työkyvyttömyyseläköitymisestä johtuu mielenterveyden häiriöistä – katso, miten syyt vaihtelevat eri puolilla maata

Mielialahäiriön takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin useimmin muun muassa Pirkanmaalla ja Kainuussa. Psykoosihäiriön vuoksi esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Työikäisten muistisairaiden oikeudet ohjaukseen eivät toteudu tasapuolisesti

Itä-Suomen yliopiston tuorteen tutkimuksen mukaan työpaikoilla ja työterveyshuollossa ei ymmärretä työikäisten muistisairaiden oikeuksia ja vaikutusmahdollisuuksia tukevia käytäntöjä tarpeeksi hyvin.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin

Raportti vaati eläkeläisiä töihin – Eläkeläiset suuttuivat: lietsoo ristiriitoja, kymmenet tuhannet eläkeläiset ovat töissä jo nyt

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti eilen ehdotuksensa eläkeuudistukseksi. Sen mukaan julkinen talous on ongelmissa, ellei eläkejärjestelmää muuteta. Eläkeläisiä on Suomessa 1,6 miljoonaa.

KEVA:n pääkonttori

Keva jakoi Siun sotelle ja Siun työterveydelle 65 000 euroa työelämän kehittämiseen

Kehittämisrahan avulla organisaatiot pystyvät kokeilemaan ja kehittämään uudenlaisia työkyvyn tuen prosesseja. Koko maassa kehittämisrahaa jaettiin 500 000 euroa yhteensä 21 hankkeelle. Hankkeiden kokonaismäärä kasvoi viime vuodesta neljällä.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Miehillä masennusperusteisen työkyvyttömyyden taustalla on usein työnäkymien epävarmuus, kertoo tuore tutkimus

Työpaikoilla pitäisi panostaa enemmän työoloihin ja työsuojeluun, sanoo yliopistonlehtori Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta.

Sami Vainikka

Aivo- ja niskavammainen Sami Vainikka ei pysty edes imuroimaan – työkyvyttömyyden todennut vakuutusyhtiö päätti, että hänen pitäisi mennä töihin

Moottoripyöräonnettomuus lähes seitsemän vuoden takaa hankaloittaa yhä Sami Vainikan elämää. Hän kokee vakuutusyhtiön kohdelleen häntä epäoikeudenmukaisesti, kun se pudotti täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrän puoleen.

 Koulusta kotiin jäänyt lapsi opiskelee yhdessä etätöitä tekevän äidin kanssa kotonaan.

Alle 50-vuotiaiden työkyky heikkeni korona-aikana

Suomalaisten heikentynyt työkyky on jatkumoa kehitykselle, joka alkoi jo ennen koronaa. Pitkään jatkunut myönteinen kehitys työkyvyssä päättyi 2010-luvun alussa ja nyt työkyky alle 50-vuotiailla on kääntynyt laskuun.

Susi Nousiainen, Ylen kolumnisti, kuvattuna studiossa lokakuussa 2019.

Susi Nousiaisen kolumni: Toin tietämättäni sukupuoleni kauppakorkeakouluun

Johtamista käsittelevissä tutkimusteksteissä esiinnyn osana säälittävää vähemmistöporukkaa, joka anoo polvillaan sisäänpääsyä, kirjoittaa Nousiainen. 

Läheltä

Etelä-Savossa uskotaan työhyvinvoinnin paranemiseen – työhyvinvointipanostusten uskotaan maksavan itsensä takaisin

Kevan kuntapäättäjäbarometrissa selvitettiin kuntatyönteklijiden työhyvinvointia ja sen tulevaisuuden näkymiä. Vastaajien mukaan tilanne tulee paranemaan, sillä työhyvinvointiin kiinnitetään nyt enemmän huomiota.

Katja Boström

Tahattomasti lapsettomat kokevat epäasiallista kohtelua työpaikoilla ja moni jää lapsettomuushoitojen takia ilman palkkaa

Lapsettomien yhdistyksen toteuttaman kyselyn mukaan lapsettomuushoidot ovat voineet olla este työuralla etenemiselle. Aluehallintoviraston lakimies pitää rekrytointeihin liittyviä syrjintäkokemuksia kyselyn tulosten räikeimpinä epäkohtina.

Henkilö katsoo jäätynyttä Suomenlahtea lautalla.

Masennus vie joka päivä kymmenisen ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyden sairauksien jälkeen seuraavaksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen olivat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. 

Tanssin talon työmaa.

Vakavien työtapaturmien määrä on vähentynyt – "Edes ääriolosuhteet eivät tarkoita välttämättä enää isoja riskejä"

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijan mielestä työturvallisuuden puitteet ovat kunnossa ja seuraavaksi pitäisi panostaa tekemiseen.

Eläkeikäinen mies istuu penkillä kauppakeskuksessa.

Kevan eläkejohtaja: Vanhuuseläkeiän nosto ja aktiivimalli lisäsivät työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrää

Työttömänä olleiden hakijoiden määrä julkisella sektorilla lisääntyi selvästi työllistettyjä hakijoita enemmän mallin voimassaolon ajan.

Mies rollaattorin kanssa.

Kainuun kunnissa jäädään muuta maata enemmän työkyvyttömyyseläkkeelle – suunta on ollut nouseva viimeiset viisi vuotta

Yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeiden syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyshäiriöt.

Mies rollaattorin kanssa.

Lapin kunnista jäi 237 työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna: määrä on suhteellisesti Suomen kolmanneksi suurin

Eniten työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin rakennus-, kuljetus-, huolto- ja maanrakennustyöstä sekä turvallisuus- ja terveysaloilta.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Kuukautiskeskustelussa ei ole kyse verestä vaan ihmisoikeuspolitiikasta

Menkkapuheessa on kyse miljoonia ihmisiä koskettavasta köyhyydestä ja mielenterveysongelmista, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Kaksi hoitajaa sairassängyn luona.

Yli kolmannes Pohjois-Savon kuntien työntekijöistä jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana

Kevan ennusteen mukaan Pohjois-Savo on maan keskitasoa kuntatyöntekijöiden eläköitymisessä.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Ylen Sisäilmaa on täyttä totta

Jos pitää Sisäilmaa-sarjaa parodiana, ei tunne työkkärin todellisuutta, kirjoittaa Auli Viitala, syrjäytynyt, joka roikkuu uhallaankin mukana menossa.

Tia Redsven, Lohjalla. 19.1.2021.

Tia Redsven uupui töissä ja niin käy yhä useammalle – selvitimme ammatit, joista masennus ajaa eniten työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyssyistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat viime vuosina kääntyneet kasvuun.

Maarit Bäckman

Sinkkutaloudet saavat valtaosan toimeentulotuesta – pyörätuolissa istuva 27-vuotias lähihoitaja ei pääse eläkkeelle lääkärinlausunnoista huolimatta

Yksin asuvat ovat Kelan tutkijan mukaan haavoittuvaisemmassa asemassa, koska heillä ei ole ketään jakamassa yllättäviä menoja.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on onnistuttu vähentämään työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä

Terveydenhuoltohenkilöstön työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisiä on onnistuttu välttämään tai siirtämään etsimällä työntekijöille sopivampia tehtäviä.

Leo Sundvik.

Työkyvyttömyyseläkeellä olevan perhehoitajan vaikea valinta: sijoituslapset vai eläke? Jo yhden lapsen hoito ylittää ansaintarajan ja vie eläkkeen

Perhehoitoliitto toivoo ansaintarajojen tarkastelua, koska perhehoitajuus on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä.

TE-toimisto.

Keva: Vain pieni osa palaa pysyvästi töihin määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä

Tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella kuntoutustuella olevat palaavat töihin kaksi kertaa niin usein kuin mielenterveyden häiriön perusteella tukea saavat.

Kuvassa Ritva Björkbacka ui selkää.

Raumalla aiotaan kokeilla seniorikorttia uimahallissa

Kokeilu on alkamassa vuodenvaihteen jälkeen.

Nainen seisoo navetassa.

Moni maatalousyrittäjä pitää lapsensa pois koulusta koronan pelossa: "Jos tauti iskee kevättöiden aikaan, se on taloudellinen katastrofi"

Pelkona on, että lomittajia tai apuvoimaa ei riitä kaikille, jos moni sairastuu. Myös sairastumisen taloudellinen seuraus hirvittää.

helsinkiläisten siluetteja ja heijastuksia lätäköissä

Mental problems top Finland's disability pensions listing

Depression has become a particularly common reason for retirement on a disability pension.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle