Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Autoja Kuopion moottoritiellä.

Kuopion ja Suonenjoen kasvihuonekaasupäästöt vähentyneet merkittävästi 30 vuoden tarkastelujaksolla

Kuopion kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet noin 43 prosenttia, ja asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt noin 50 prosenttia. Laskelmat on laatinut rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsulttitoimisto Sitowise Oy.

Tulvien aiheuttamaa tuhoa.

WMO:n tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen jälleen: Pariisin ilmastosopimuksen raja voi tulla vastaan jo seuraavien viiden vuoden aikana

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan viimeksi kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät.

Remontissa oleva katuosuus, joka on sorapinnalla.

Hinku-verkostoon liittyminen uudestaan valtuuston käsittelyyn Kokkolassa

Asia putosi pois kaupunkistrategiasta helmikuussa kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen.

Energieffektiva spisar till salu i Uganda.

Kyseenalaisessa päästökompensaatiohankkeessa on mukana useita julkisia toimijoita – Sitra, Lahden kaupunki ja Opetushallitus vaativat selvitystä asiasta

Ugandan liesihanke oli paperilla luotettava, kertovat siihen osallistuneet julkiset toimijat. Professorin mukaan epäkohdat eivät ole syy pitää kaikkea kompensaatiota viherpesuna.

Emma Kari puistossa Toukolassa

Sámekultuvrra suoji áigot nannet ođđa luonddusuodjalanlágas – ministtar Emma Kari: "Sámiid rivttiid nannen lea birasministeriijai dehálaš"

Ráđđehusa evttohusas ođđa luonddusuodjalanláhkan málbmaohcan gildojuvvošii oalát álbmot- ja luonddumehciin. Sámekultuvrra suodji nannejuvvošii riikkaidgaskasaš soahpamušaid ja vuođđolága mielde.

Den ugandiska kvinnan Ester Nansibirwa ser mot kameran, iklädd röda kläder och en lila sjal.

Svenska Yle paljastaa päästökompensoinnin ongelmia – kymmenet suomalaistahot ovat sijoittaneet suuria summia Ugandan epäilyttävään liesiprojektiin

Svenska Yle tutki, miten päästökompensointi toimii käytännössä: miten tuplahampurilaisen ostaminen vähentää paikallisväestön tuottamia päästöjä Ugandassa. Ugandalaiset itse eivät tiedä osuudestaan projektissa, johon muun muassa Hesburger on sijoittanut satojatuhansia euroja.

Vedellä täyttyneet kaivinkoneen jäljet metsässä koivikon keskellä.

Lisää vain vesi: Kemiönsaaren talousmetsästä hiilinieluksi – suon ennallistaminen Kullan alueella on helppoa, mutta hidasta

Kemiönsaaressa kaivettiin sodan jälkeen ojia vauhdittamaan soisen notkelman puiden kasvua. Nyt Kullan alueen valtaojat on tukittu. Pitkä matka talousmetsästä takaisin hiiltä sitovaksi suoksi on alkanut.

skylt med texten korsholm - Mustasaari

Mustasaaren kunta julkaisi ilmastotilinpäätöksen – Tieliikenne suurimpia hiilidioksidin päästölähteitä

Mustasaaren kunnan ilmasto- ja energiastrategia kattaa aina vuoteen 2030 asti. Strategian tavoitteiden saavuttamiseksi kunnassa käydään läpi työrutiinit, käyttäytyminen, kuntakonsernin toiminta sekä kunnan rooli hankkijana.

Elokapinalaisia Mannerheimintiellä 6.5.2022.

Climate action group announces series of protests, reports rise in membership

The Finnish branch of the Extinction Rebellion climate action movement has called the two-week series of demonstrations 'Overconsumption Rebellion'.

Laura Sillman laittaa puita takkaan.

Mökkeilyn hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin Italian-matkan – “En ole ajatellut, että mökkeily kuormittaisi hirveästi ympäristöä”, sanoo Laura Sillman

Koronaikana mökeillä vietetty aika on kasvanut huimasti. Suomen mökkivaltaisin maakunta Etelä-Savo patistelee vapaa-ajan asukkaita pienentämään hiilijalanjälkeään.

Uusi pyöräkatu. Kadun pohjaväri on punainen. Lähimpänä katuun maalattu pyöränkuvat ja suojatie valkoisella maalilla.

Hämeenlinna jatkaa Kanta-Hämeen ilmastopahiksena – kestävän elämäntavan opetuksen toivotaan muuttavan suuntaa

Hämeenlinnan ilmastopäästöjen suuruus johtuu pitkälti tieliikenteen päästöistä. Toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa maatalous.

Jen Psaki tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Friday's papers: Defence declaration, traffic trouble, and cunning captive

Read how the US pledged support for Finland, environmentalist protesters are set to clog traffic in the capital, and a nine-year-old boy escaped captivity from a kidnapping in Helsinki.

Itäväylän liikennettä.

Kokonaispäästöt laskussa pohjalaismaakunnissa – ainoastaan maatalouden päästöt kasvaneet

Suomen ympäristökeskus SYKE on laskenut ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille vuosille 2005–2020.

Iiris Suomela saapumassa puoluevaltuuston kokoukseen.

Vihreiden suosio vajosi Ylen kyselyssä vasemmistoliiton alle – sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela etsii syytä myös peilistä

Vihreiden kannatus on laskenut koko ajan sen jälkeen, kun puheenjohtaja Maria Ohisalo jäi äitiysvapaalle. Koronavirus ja sota ovat vieneet huomiota ilmastoasioilta.

Autojono kulkee maantiellä.

Kuntien ilmastopäästöt vähenivät lähes yhdeksän prosenttia – Keski-Suomessa suurimmat päästöt syntyivät tieliikenteestä

Kokonaispäästöt vähenivät Suomen ympäristökeskuksen mukaan Keski-Suomessa asukasta kohti 23 prosenttia vuosina 2005-2019.

Ajoneuvoyhdistelmä kaartaa rampista moottoritielle.

Kanta-Hämeen ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2020

Eniten päästöjä aiheuttavat tieliikenne, maatalous ja sähkönkulutus.

Lahden uusi eteläinen kehätie Hollolan puolelta, Nostavan risteyssillalta Lahden suuntaan kuvattuna.

Päijät-Hämeen ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2020 – suurin muutos kaukolämmön tuotannosta

Päijät-Hämeessä eniten päästöjä aiheuttavat tieliikenne, maatalous, sähkönkulutus ja teollisuus.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ilmastopäästöjä mitattu Pohjois-Pohjanmaalla entistä vähemmän – vuonna 2020 laskua lähes 8 prosenttia edellisvuodesta

Suomen ympäristökeskuksen mittauksessa kuntien päästöt vähenivät varsinkin sähkön kulutuksen ja sähkölämmityksen osalta. Maataloudessa päästöt olivat lähes samat kuin edellisvuonna.

Ajoneuvot liikkuvat pölyn keskellä hiekkamyrskyn aikana Bagdadissa, Irakissa 1. toukokuuta.

Hiekkamyrsky sai Irakin kaupungit näyttämään kuin tieteiselokuvalta – yli sata ihmistä joutui sairaalaan hengitysvaikeuksien takia

Hiekkamyrskyt ovat Irakissa vuosi vuodelta yleisempiä. Tämä johtuu ilmastonmuutoksen aikaansaamasta aavikoitumisesta ja kuivuudesta.

Metsää.

Jyväskyläläinen yritys välittää metsänomistajille korvauksia hiilen sidonnasta

Metsien kasvua ja samalla hiilen sidontaa vauhditetaan lannoituksella.

Kuva tien halkeamasta kovien sateiden ja tuulien seurauksena.

Yli 400 kuoli Etelä-Afrikan tulvissa, Madeleine McCannin tapauksessa nimetty epäilty – 10 uutista, jotka jäivät Ukrainan sodan varjoon

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Tästä jutusta voit katsoa, mitä muuta maailmalla on tapahtunut parin viime viikon aikana.

Tuulivoimala

Eastern Finland seeks to redress wind power inequality between regions

As the need for wind power grows, so does a regional imbalance in its distribution.

Kirkkoniemen satama.

Война затрудняет мониторинг изменения климата в Арктике

Данные измерений из России больше недоступны, но со спутников можно получить более детальную информацию. В самой России существует большая практическая потребность в прогнозах по таянию вечной мерзлоты, поскольку в северной части страны живет много людей. Однако неясно, будет ли РФ тратить деньги на климатические исследования.

Kolme miestä katsoo tietokoneen näyttöä. Etualalla johtoja ja laitekaappeja.

Espoossa on paikka, jossa energiavallankumous on arkipäivää: "Se on ihme, mikä on mahdollista", sanoo yksi keksijöistä Ylen kuvareportaasissa

VTT:n testipenkistä löytyy ympäristöystävällinen akku ja tehokas vedyntekijä. Matka teoriasta käytäntöön on pitkä ja vaatii paljon testaamista, jotta asiakkaat ja rahoittajat vakuuttuvat toimivuudesta.

Kirkkoniemen satama.

Ilmastonmuutosta ja sen etenemistä arktisella alueella on vaikeampi arvioida ilman Venäjää – monet oleelliset tiedot jäävät nyt saamatta

Siperian ikirouta-alueiden sulaminen ja metaanipäästöt vaikuttavat koko maailmaan. Mittaustietoja Venäjältä ei enää saada, mutta onneksi satelliitit tarjoavat lähivuosina uudenlaista täsmätietoa.

Ulkoilijoita kevätsäässä.

Sunny start to week, but chilly May Day in store

The weather in Finland will cool as next week progresses, according to the Finnish Meteorological Institute (FMI).

Lämpölaitoksen tyhjä pihamaa. Geoterminen kaivo jää kannen alle piiloon.

Puhtaan energian jättilaitos kariutui, kun luonto päihitti insinöörit – Fortum vetäytyi St1:n geotermisestä pilotista Espoossa

Geoterminen laitos olisi tuottanut onnistuessaan 10 prosenttia kaupungin lämmöntarpeesta. Sitä ei kuitenkaan saatu toimimaan seitsemän vuoden yrityksen jälkeen.

Ett rosa och ett gult badhus med terrasser och bryggor på Runsala i Åbo.

Turku aikoo kiristää ilmastotavoitteitaan – kaupungin hiilinielut kasvaneet odotettua vähemmän

Luonnonvarakeskuksen mukaan taimikoiden ja nuorten metsien osuus Turun metsistä on pieni. Se tarkoittaa, että metsien kasvu, eli kyky muuntaa ilmakehän hiilidioksidia biomassaksi heikkenee vuosikymmenten mittaan.

Mielenosoittajia hiilijunan vaunun päällä.

Police halt blockade of Russian coal, detain five activists

The protestors aimed to prevent deliveries of Russian coal passing through Finnish territory on their way to central Europe.

Katupöly siivous

Helsinki selvitti uutta tapaa mitata katupölyn heikentämää ilmanlaatua – 157 kaupunkilaista kantoi sensoria mukanaan ja vaihtoi tarvittaessa reittiä

Katupölykausi kestää tänä keväänä tavallista pidempään. Helsingissä kokeiltiin, voisiko mukana kannettava automaattinen sensori tuoda apua reittivalintoihin katupölyn vaivatessa.

Turvetta siivilöidään

Peat production drops faster than expected in Finland – but may be on the way back

Since the halt in wood imports from Russia, energy producers are eyeing a return to peat, which was being phased out due to its climate impact.

Poliitikko Antero Vartia.

HS: Antero Vartian syyte rahankeräysrikoksesta peruttiin – lainmuutos ratkaisi epäselvyyksiä laintulkinnasta

Syyte peruttiin, sillä lainmuutos muutos rajasi vapaaehtoiset päästökompensaatiopalvelut rahankeräyslain ulkopuolelle viime vuoden lopussa.

Marjukka Erkkilä pitelee Elokapina-banderollia vakavana.

Ikääntyvä ei aina uskalla kertoa ilmastoahdistuksestaan: “Sehän on lasten ja nuorten tauti”, sanoo Elokapinaan liittynyt Marjukka Erkkilä, 59

Ikääntyvät piilottelevat ilmastotekojaan, jotta eivät tule haukutuksi kukkahattutädeiksi, selviää Yle Perjantain kyselystä. Ympäristötunteiden tutkija sanoo, että jokainen tarvitsee ilmastoahdistusta.

Karhuperhe metsässä.

Report: Finland's bear population decreasing

The number of bears in Finland has dropped for the first time since 2017, according to a study by the Natural Resources Institute.

Elokapinan ja Greenpeacen aktivisteja Hangon Koverharin satama-alueen portilla. Hiilijuna on pysähtynyt portin ulkopuolelle.

Environmental activists block transit of Russian coal through Finland

Members of Greenpeace and the Extinction Rebellion climate action movement are attempting to block shipments of coal from Russia to Central Europe via Finland.

SSotkamon Jymyn Jussi Korhonen kasvattajaseuran väreissä vuonna 2019

Superjymy aikoo olla maaailman ensimmäinen hiilineutraali pesäpalloseura

Päästöt lasketaan yhteistyökumppaneiden kanssa ja kompensoidaan hiilinieluihin.

Sulkavan soutustadion heinäkuussa 2020.

Sulkava mukaan hiilineutraalit kunnat -verkostoon ensimmäisenä Etelä-Savossa

Sulkavalle rakentuva aurinkosähköpuisto auttaa hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

Ranskassa viininviljelijät taistelevat pakkasia vastaan

Chablis-viinisato uhkaa taas tuhoutua pakkasten vuoksi – viljelijät aikovat heittää kohta hanskat naulaan

Ranskan viinialueella on ollut tänäkin keväänä epätavallinen sääilmiö: lämmintä maaliskuussa mutta kylmää huhtikuussa.

Lapuanjoen vesi on pellolla Ylihärmän Liinamaan kylällä.

Flood warning for Southern Finland this weekend

Colder-than-average weather has led to snow melting more slowly than usual.

Sysmän Terrikorpeen suunnitellaan viittä tuulivoimalaa. 3.2.2022

Hämeen maaseutualueilla kartoitetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä

Uusi hanke tuottaa maaseudun asukkaille ja muille toimijoille tietoa erilaisiin riskeihin varautumisesta. Hankkeen arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 lopulla.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Elokapina activists fined for disobeying police

The group is currently considering appealing the decision.

Loppuviikon sää

Весна не торопится в Финляндию – в пятницу метеорологи снова обещают снег

Апрельские температуры пока держатся ниже среднестатистических. Прогноз на Пасху тоже не обещает тепла.

Kauhakuormaaja

Poikkeustilanne pitkittää jäähyväisiä turpeelle – kansanedustaja Jari Kinnunen: "Venäjältä tuotu energiapuu on korvattava tai saattaa tulla kylmä"

Turve oli vaikea pala Pirkanmaan vihreille kansanedustajille Ylen kyselyssä. Useimmat muut joustaisivat ilmastotavoitteista huoltovarmuuden vuoksi.

Greenpeacen aktivistit ovat pystyttäneet bannerin Salmisaaren voimalaan.

Greenpeace activists block cargo ship carrying coal from Russia

Protesters prevented energy firm Helen from unloading the cargo at its pier in Salmisaari.

Lintu lentää tumman vuoren edessä.

IPCC:n ilmastoraportti: Toivoa on, mutta se vaatii toimia – suurten päästövähennysten lisäksi hiiltä pitää poistaa ilmakehästä

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uusi ilmastonmuutoksen hillintään keskittyvä raportti painottaa, että oikeilla toimilla päästöt voidaan puolittaa kaikilla sektoreilla vuoteen 2030 mennessä.

Heikki ja Kauko Naumanen mittaavat jään paksuutta Haukivuoren Kyyvedellä.

Naumaset ovat kairanneet yli tuhat reikää kotijärvensä jäähän – yhteinen harrastus olikin ilmastotutkimuksen urotyö, jonka presidentti palkitsi mitalilla

Suomessa on harvinaisen pitkät perinteet jääpeitteen seurannasta. Pisimmät mittaustiedot ulottuvat jopa 300 vuoden taakse. Yksi havaintoasema sijaitsee Kyyvedellä, jossa jäätä on 24 vuoden ajan mitannut haukivuorelainen Heikki Naumanen isänsä Kaukon kanssa.

Ihmisiä Cafe Kompassin terassilla Kaivopuiston rannassa kevätpäiväntasauksena.

March in Finland was exceptionally sunny, scientists say

More snow is still on the way in April.

Aslak Holmberg taustanaan Rastigaisan tunturialue.

Guldal jiena: Ruoná sirdašuvvama investeremat lassánit davvin – Sámiráđis sávvet fidnuid gudnejahttit báikeolbmuid rivttiid

Sámiráđđi lea viggan ovddidit dan, ahte maid ruoná sirdašuvvama doaimmat galget ásahuvvot guovlluide, gosa dat lea buresboahtán.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle