Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän suojelua aiotaan tehostaa Kuolimo-järvellä

Saimaannieriän seurantaryhmä esittää rauhoitusalueiden laajentamista ja uusia kalastusrajoituksia.

Millien kokoinen reikä löytyi vihdoin – pilasi kotkalaisen akvaariotalon koko alkuvuoden

Suomen suurin akvaarioallas Maretariumissa Kotkassa saadaan käyttöön arviolta kuukauden kuluessa.

Uhanalaisen nieriän suojelua tehostetaan työryhmällä

Ryhmän tehtävänä on edistää esimerkiksi nieriän suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista.

Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

Menossa kalaan? Muista Vuoksen kalastusrajoitukset

Vuoksen vesistössä elää useita uhanalaisia ja silmällä pidettäviä kalalajeja.

Uutta potkua rauturesepteihin Akin ja Emilian tapaan

Tex mex -rautu lämmittää kylminä talvipäivinä.

Kalastajia huudetaan apuun – Tutkijoiden haaviin jäi luonnon valinnan läpikäyneitä saimaannieriöitä

Lähes toivottomalta näyttänyt Saimaannieriän pelastaminen näyttää hitusen entistä paremmalta. Syksyn koekalastus toi uusia luonnossa syntyneitä punakylkiä.

Luke: Inarista nousi 160 tonnia kalaa – yli puolet siikaa

Luonnonvarakeskuksen mukaan Inarijärvesta saatiin saaliiksi siikaa viime vuonna 86 tonnia, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

3-D printers, growth incubators, insects… VTT researchers weigh future foods

Consumer choices are shaping the future of food. As the planet's population soars beyond the current 7.4 billion, humanity must make more efficient use of raw materials to ensure sufficient food supply. This will include reducing waste.

Sukupuuton sijasta lohikaunotar voi pelastua – Saimaannieriän tilanne paras vuosikymmeniin

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän tulevaisuus näyttää paremmalta kuin vuosikymmeniin. Luonnonvarakeskus on saanut pyydettyä luonnonvalinnan läpikäyneitä emokaloja, joiden ensimmäisiä poikasia on istutettu läntiselle Saimaalle tänä kesänä.

Osakaskunta syyttää kalastajaa luvattomasta troolauksesta Kuolimolla

Lyytikkälän osakaskunta on jättänyt poliisille tutkintapyynnön kalastajan toimista. Osakaskunta pelkää uhanalaisen saimaannieriän emokalojen joutuvan trooliin.

Jättikatkarapujen kasvatus alkaa Uudessakaupungissa

Kasvattamoa rakennetaan valmiiksi Pyhämaassa. Toukat tulevat Yhdysvalloista ja kasvavat myyntikuntoon noin neljässä kuukaudessa.

Inarijärven kalansaalis kasvoi - puolet saaliista siikaa

Inarijärvestä saatiin viime vuonna 154 tonnia kalaa, kertoo Luonnonvarakeskus. Kokonaissaalis oli hieman edellisvuotta isompi.

Erämaan lumo: Gourmeta á la erämaa

Tästä ei kalastusreissu parane.

Norppaa kiusoitteleva perhonen teki vaikutuksen kuvaajaan: "Todella upea hetki"

Teemu Liakka on yli 20-vuotisen uransa aikana erikoistunut eritoten vedenalaiskuvaukseen ja sanoo kalojen tottuvan nopeasti "omituiseen möykkyyn" järven pohjassa. Hänelle sukeltaminen on jo niin tuttua, että se on kuin menisi pyörällä töihin.

Inarijärven siika ei kasva – pitäisi kalastaa enemmän

Inarijärven siika on kärsinyt vuosien ajan ylitiheästä kannasta. Siika ei kasva kunnolla, kun ravintoa ei riitä kaikille. Tutkija kehottaa kalastamaan siikaa enemmän Inarijärvestä.

Saimaan nieriän ja lohen suvut jatkuivat ihmisen käsissä

1980-luvun dokumentit uhanalaisista Saimaan kaloista

Muikkusaalis romahti Inarijärvessä

Inarijärvestä kalastettiin muikkua puolet vähemmän viime vuonna kuin toissa vuonna. Luonnonvarakeskuksen mukaan muikun kutuajan verkkopyyntikausi jäi lyhyeksi Inarijärven jäätymisen takia. Myös muikun talvinuottasaaliit pienenivät, ja troolikalastus jäi vähäiseksi.

Nieriäongella melkein kotipihalla, lohikalalla porskuttaa hyvin asutuksenkin keskellä

Omakotilähiön keskellä soliseva oikea puro tuo kaupunkiasumiseen hyvän lisän viihtyisää luontokokemusta. Ja kokemus vielä moninkertaistuu kun tietää että puron kätköissä asustaa lohikaloja. Mutta miten kalat voivat menestyä kun asutus koko ajan laajenee pitkin puron vartta?

Tuoretta kalaa etsimässä

Mustasaaressa , Raippaluodon sillan kupeessa käy perjantaisin ja lauantaisin vilske. Väki haluaa tuoretta kalaa ja sitä on jo viiden vuoden ajan sillan vieressä myynyt Rune Cederberg.

Uhanalaisella saimaannieriällä on sittenkin toivoa – luontaista lisääntymistä tapahtuu

Sukupuuton partaalla riutuvan harvinaisen lohikalan pelastumisesta on näkyvissä pitkästä aikaa hyviä ennusmerkkejä. Tutkijat ovat saaneet uusia emokaloja ja todisteita luonnonvaraisesta lisääntymisestä.

Neljän päivän ravintolaan vaaditaan kolmen vuoden kokemus

A la carteen suuntautuneiden ravintola-alan opiskelijoiden koulutus huipentuu Turussa oman ravintolan pyörittämiseen. Ravintola Gradossa tulevilla ammattilaisilla on neljä päivää aikaa osoittaa, että homma alkaa oikeasti olla hallussa.

Inarijärvessä on liikaa siikaa

Tutkijoiden mukaan Inarijärven siika näkee nälkää ja kääpiöityy. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen RKTL:n mukaan järven ravintovarat eivät riitä suurentuneelle siikakannalle. RKTL suosittaa siian istutusten voimakasta vähentämistä.

Tutkija muistuttaa suojelun tärkeydestä: "Norppa on tullut tänne ennen ihmistä"

Saimaannorpan suojelun lisääminen jakaa mielipiteitä. Moni kokee, että hyljettä vaalitaan jo ihmisten harjoittaman kalastuksen kustannuksella. Norppatutkija Juha Taskinen vastaa Etelä-Karjalan Radion keskipäivässä esitettyyn norppa-kritiikkiin.

Kalankasvattajat kaipaavat lisää tietoa kalan kivusta – lopettamiskeinojen eettisyys puhuttaa

Kalankasvattajat ihmettelevät vaatimusta kalojen hiilidioksiditainnutuksen kieltämiseksi. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto on esittänyt vaihtoehtoisten lopettamiskeinojen etsimistä. Yhtenä vaihtoehtona olisi siirtyminen sähkötainnutukseen, jota Norjan kalankasvattamoissa käytetään.

Nykynuori tahtoo tietää isovanhempiensa juurista – karjalaisten ryssittely alkaa olla historiaa

"Isä sano että hän tullee varmasti takasin ja hän hakkee minut, veivätpä mihin hyvänsä. Jos sattuu että ei tuliskaan tai menis vähän pidempään, niin ota yhteyttä setiheis ja tätiheis."

Näin teet itse saunavihdan

Oikeaoppinen juhannussauna kruunataan usein saunavihdalla. Vaasalainen Juhani Rautakoski neuvoo, miten saunavihta syntyy tumpeloltakin helposti. Tarvitaan vain nuorta koivua, kaksi kättä ja puukko.

Jalokalojenkin tulokkaissa on riesansa

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva puronieriä oli aikanaan kalastajien suosikki, jota istutettiin 1800-luvun lopulla pitkin Eurooppaa. Nyt istutukset osin kaduttavat, koska puronieriä syrjäyttää vesistä oman lajimme purotaimenen.

Inarijärveen istutetaan kaloja – nieriällä ja taimenella korvataan siikaa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on aloittanut vuosittaiset kalatalousvelvoiteistutukset Inarijärveen ja sen sivuvesistöihin. Tänä vuonna istutetaan noin 819 000 petokalan- ja pohjasiianpoikasta. Osa siikaistutuksista korvataan nieriän ja taimenen poikasilla.

Tutkimus: Laitoskasvatus voi heikentää kalojen maitia

Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että laitoksissa tapahtuva kalakantojen ylläpito voi mahdollisesti muuttaa ja heikentää kalojen maidin laatua.

Nieriä saattaa palata Saimaalle, tutkijoilla varovaista toiveikkuutta

Saimaan nieriäkannan elpymisestä on perusteltua toivoa. Nieriän istutuksista on saatu uutta tietoa ja toisaalta nyt nieriä on rauhoitettu koko vuoksen vesistössä.

Laitostunut saimaannieriä on hauen herkku

Uhanalainen saimaannieriä yritetään palauttaa Vuoksen vesialueelle istuttamalla jatkossa lähinnä vastakuoriutuneita poikasia. Kalanviljelylaitoksella kasvatetuista saimaannieriöistä vain aniharva on selviytynyt luonnonoloissa edes sukukypsäksi.

Talvikalastajat, nyt tarkkana

Lohikalojen uudet alamitat nousivat koko maassa vuoden alusta. Myös valtion kalastusmaksua korotettiin.

Näkökulma: Rauhoitettua saimaannieriää pilkitään kisoissa

Saimaannieriä on rauhoitettu vuoden alusta lähtien. Riitta Väisänen hämmästelee, miksi sitä saa kuitenkin pyytää poikkeusluvalla.

Kuollutkin saimaannieriä pitää jättää veteen – uusi säännös koskee myös kaikkia alamittaisia kaloja

Vuoden alusta lähtien rauhoitettua saimaannieriää ei saa ottaa saaliksi, vaikka sen löytäisi verkosta kuolleena. Elävänä verkosta löydetty nieriä kannattaa huolellisesti irroittaa ja vapauttaa. Uusi säännös koskee myös kaikkia alamittaisia kaloja.

Uudet säännökset vaikuttavat kalanviljelyyn: "Kukaan ei osta meiltä nieriäistukkaita"

Lohikalojen suojelemiseksi laaditut uudet alamitta- ja rauhoitussäännökset vaikuttavat kalanviljelyyn. Esimerkiksi Joensuussa Keskijärven Kalanviljelylaitos aikoo lopettaa saimaannieriän ja pyyntikokoisten lohien kasvatuksen. Ministeriön tavoitteena on lisätä suojelutoimilla kalojen luontaista lisääntymistä.

Lohikalojen alamittoja nostetaan – saimaannieriä rauhoitetaan

Neljän lohikalan alamitat nousevat ja nieriä rauhoitetaan Vuoksen vesistöalueella kokonaan vuoden 2014 alusta lähtien. Valtioneuvosto on hyväksynyt asiaa koskevan kalastusasetuksen muutoksen.

WWF iloitsee Saimaan nieriän rauhoittamisesta

Valtioneuvosto on päättänyt rauhoittaa äärimmäisen uhanalaisen Saimaan nieriän kaikelta kalastukselta. Ympäristöjärjestö WWF pitää päätöstä merkittävänä, sillä Saimaan nieriä on ensimmäinen Suomen uhanalaisista kaloista, joka rauhoitetaan kalastukselta.

Lähes sukupuuttoon kuolleella saimaannieriällä on toivoa - "Harvinaisempi kuin norppa"

Kokenut nieriätutkija Irma Kolari pitää kalan rauhoituspäätöstä hyvänä. Välillä toivottomalta näyttänyt pelastustyö näyttää muutenkin paremmalta kuin vuosikymmeniin. Tutkijat ovat saaneet pyydettyä Saimaasta uusia emokaloja.

Uhanalaisille kaloille tiukat kalastusrajoitukset - Saimaannieriä rauhoitetaan

Tavoitteena on vahvistaa luonnontilaisia kalakantoja korottamalla alamittoja lajeilla, jotka ovat tällä hetkellä joko erittäin tai äärimmäisen uhanalaisia. Kalastusasetus on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.

Metsän tarina sai vuoden ympäristöpalkinnon

Yksi kaikkien aikojen katsotuimmista suomalaisista dokumenttielokuvusta, Metsän tarina on saanut jälleen tunnustusta.

Elävä fossiili löydetty Enontekiöllä

Halti-tunturin läheltä Somasjärvestä on löydetty eläväksi fossiiliksi luokiteltuja äyriäisiä. Edellinen havainto kilpikidusjalkaisesta Suomessa on 1950-luvulta.

Inarijärvi antoi edellisvuotta enemmän kalaa

Inarijärven kalastajat saivat viime vuonna hieman enemmän saalista kuin edellisvuonna. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) mukaan Inarijärvi antoi kaikkiaan 170 tonnia kalaa.

Inarijärveen siian tilalle nieriää ja taimenta

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL istuttaa tänä vuonna Inarijärveen noin 930 000 petokalan ja pohjasiian poikasta. Keskustelua kalastajien ja tutkijoiden välillä herättää se, että siian istutusta on reippaasti vähennetty ja vastaavasti on lisätty järvitaimenta ja nieriää.

Puulalla testataan viivästettyä istutusta – kalanpoikaset altaaseen keskelle järveä

Tarkoituksena on kitkeä järvitaimenen ja järvilohen poikasten luontainen vaellusvietti ennen poikasten vapauttamista.

Inarijärveen vähemmän istutusiikaa

Inarijärveen istutetaan viimevuotista vähemmän kalaa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan Inariin istutettavien kalojen määrä on satatuhatta viimevuotista pienempi.

Näkökulma: Hidastajan elämä tuntuu täydemmältä

Maailma on hektinen, mutta hitaus on hyväksi. Se saa elämän tuntumaan täydemmältä, pohtii toimittaja Mauri Tikkamäki kolumnissaan.

Erikoistutkija: Yksityisiltä pois valta päättää kalojen alamitoista

Suur-Saimaalla järvilohen alamitan nosto kaatui ammattikalastajien ja vesialueiden yksityisomistajien vastustukseen.

Ammattikalastaja luopuu troolauksen hakemisesta

Julkisuudessa noussut kohu troolausluvasta nieriän suojelupiirissä Kuolimo-järvellä hämmästyttää ammattikalastajaa. Kalastajan mukaan troolauslupaa ei käytännössä edes ollut.

Troolaus Kuolimolla kuohuttaa nieriän suojelijoita

Nieriän suojelijoiden mielestä troolaus Kuolimo-järvellä uhkaa erittäin uhanalaisen saimaannieriän viimeistä turvapaikkaa. Paikallisesti suojelutoimista ollaan kuitenkin erimielisiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle