Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuorehko miesoletettu, joka katsoo kameraan ja hymyilee.

Oskari Piilonen eli 20 vuotta erilaista elämää kuin olisi halunnut – pitkä itsensä hyväksymisen tie alkoi vasta lukiossa

Änkytys voi aiheuttaa nuorelle häpeää, masennusta ja jopa itsetuhoisia ajatuksia.

Vilja ja Varpu Valkeapää ohjaavat älykaiuttimia 29.10.2018.

Smart speaker adoption stutters over Finnish language

Smart speaker use is growing worldwide, but most Finns aren't enthusiastic about virtual assistants that can't speak Finnish.

Joni Dickhoff.

Änkyttävä Joni Dickhoff puhui itselleen työpaikan, mutta rakkauselämää puhevika varjostaa: "Änkyttäminen ei ole varsinainen valtti baaritiskillä"

Joni Dickhoff on änkyttänyt lapsesta saakka, eikä hänen lapsuudessaan puheterapiaa ollut vielä tarjolla. Aikuisena änkytyksestä on vaikea päästä enää eroon.

Aristoteleen kantapään saamaa postia

Media tahtoo olla sosiaalinen

Facebookin merkitys kasvaa myös Aristoteleen kantapäälle

Piirroskuva khoi-kansan asukkaista.

Barbaareita ja hottentotteja – moni ivaava nimitys on merkinnyt änkyttäjää

Änkytykseen asennoitumisella on pitkä kielteisyyden historia

Näyttelijät Riko Eklundh ja Peter Ahlqvist

Kuningas änkyttää Turussa ruotsiksi

Kuninkaan puhetta ei ole aiemmin esitetty ruotsin kielellä edes Ruotsissa. Se kertoo, miten änkyttävä Englannin kuningas Yrjö VI saa apua puheongelmaansa.

Koulukiusaaminen

Rautalangalla kurkusta kiinni, sytkärillä palojäljet käsiin – poliisi, pappi ja vanki haluavat jakaa kokemuksensa koulukiusaamisesta

Askolla on karvaat kokemukset koulukiusaamisesta, joka yltyi jopa sadistiseksi. Hänet kiinnitettiin kaulasta rautalangalla puuhun ja poltettiin sytkärillä jälkiä käsiin. Työelämässäkin mies huomasi ettei vieläkään viihdy isossa porukassa,koska pelkää edelleen silmätikuksi joutumista.

Colin Firth ja Geoffrey Rush elokuvassa Kuninkaan puhe

Kuninkaan puhe

Neljän Oscarin menestyselokuva änkyttävästä kuninkaasta

Kaksi miestä näyttämöllä.

Porilaisnäyttelijän merkillinen rooli: "Hankin itselleni änkytysopettajat"

Porin Teatterissa saa 24. tammikuuta ensi-iltansa valkokankaaltakin tuttu Kuninkaan puhe. Sen pääosassa nähdään Peter-Sebastian Lehtonen.

Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill näyttää voitonmerkkiä

Änkytys on moninkertaisesti yleisempää miehillä kuin naisilla – näin keskustelet änkyttäjän kanssa

Keskustelukumppani voi omalla käytöksellään helpottaa puheen tuottamista. Kiusallisesta puhehäiriöstä voi päästä harjoittelulla eroon.

Nordea-kyltti

Nordea: Finland risks ‘protracted recession’

The banking concern Nordea’s latest economic outlook paints a bleak picture of Finland’s prospects. While the other Nordic countries are emerging from recession, Finland faces continued negative growth as the stuttering Russian economy slows cross-border trade.

Panssarivaunu

Broad political support for more defence spending

Finland’s major political parties are backing a proposed increase in defence spending after 2015. Of the groups represented in the Parliament, only the junior government partners the Left Alliance and Green League appear to be stuttering on the issue.

Tampereen Työväen Teatteri.

TTT:n kevät: "Teatteri on aina tasapainoilua taiteellisen sanoman ja talouden välillä"

Tammikuun ensi-illat aloittaa Tuomas Kyrön romaaniin perustuva näytelmä Kerjäläinen ja jänis.

Joulupukki tervehtii kadun varrella olevaa yleisöä.

Näkökulma: Saako lapselle valehdella joulupukista?

Kauhunsekaisella sisäisellä parulla odotan sitä viiltävää hetkeä, kun maallisen maailman arkisuus paljastuu. Joulun tulipunainen salaisuus on polttavan kuuma, kirjoittaa toimittaja Laura Mäkiniemi kolumnissaan.

Kainuun ammattiopiston eläinhoitopuolen kasvatteja on muun muassa kiinanharjakoira Mishka, joka toimii ensimmäinen kainuulaisena lukukoirana.

Koira ei murise väärinlukevalle

Lukukoira Mishka on kuunnellut matkalla ammattiinsa kirjallisuutta aapisen ja klassikkoteosten välillä. Se ei osoita minkäänlaista turhautumista vaan kuuntelee sujuvasti kaikentasoista lukemista. Jo 15 minuutin yhteinen aika lukukoiran kanssa voi avata lukemis- ja kirjoitusvaikeuksia.

Yle Areena logo.

Änkyttäjä ei saa vaieta

Positiivinen suhtautuminen auttaa änkyttäjää.

HJK ja RoPS kuvassa

HJK celebrate 5th consecutive title

HJK Helsinki confirmed their fifth Veikkausliiga championship in a row on Sunday with a 3-0 win over RoPS. The title is HJK’s 26 Finnish football league win.

Nuorisoa Kampin keskuksessa.

Nuoret eivät ole enää erilaisia

1970-luvulla puhuttiin yleisesti vielä erilaisista nuorista. Tuolloin se usein tarkoitti nuoren olevan sairas, tai esimerkiksi seksuaalisesti erilailla suuntautunut, kuin hetero.

Tänään vietetään kansainvälistä änkytyspäivää

Vuoden 2012 teema Ääni ja jotain sanottavaa korostaa viestinnän sisällön merkitystä vuorovaikutuksessa.

Pertti Siika.

Pertti Siika ei ole antanut änkytyksen haitata elämäänsä

Änkytystä hoidetaan puheterapialla. Tuoreen tutkimuksen mukaan änkytys saattaa johtua geenivirheistä. Tämä mahdollistaisi entsyymikorvaushoidon.

Kuninkaan puhe -näyttelijä: Toivottavasti änkyttäminen ei valu muihin rooleihin

Kuninkaan puhe -näytelmän suomalaisen version pääosassa nähtävä Carl-Kristian ”Rundis” Rundman vieraili tänään YleX Aamussa.

Änkyttävän kuninkaan rooliin valmistautuva Carl-Kristian Rundman ja kuninkaan puolisoa näyttelevä Vuokko Hovatta kertoivat valmistautumisesta Kuninkaan puhe -näytelmään.

Kuninkaan puheessa änkytetään yläluokkaisesti

Helsingin kaupunginteatterissa saa torstaina ensi-iltansa Kuninkaan puhe -näytelmä. Samanniminen elokuva palkittiin neljällä Oscarilla ja se keräsi Suomessakin suuren yleisön. Näytelmän pääosia näyttelevät Carl-Kristian Rundman ja Vuokko Hovatta.

King´s speech -elokuva

Oscar-elokuvat selviävät yöllä, huonoimmat jo palkittu

Elokuvateollisuuden arvostetuimmat palkinnot jaetaan tänä yönä. Gaalan suureksi voittajaksi on ennakkoon arvailtu Kuninkaan puhetta, tarinaa änkyttävästä kuningas Yrjö VI:sta. Sillä on tänä vuonna eniten eli 12 ehdokkuutta.

 "Kuninkaan puhe"-elokuvan tekijöitä Bafta-palkintogaalassa. Näyttelijä Colin Firth (keskellä)

Britit suosivat todellisista henkilöistä kertovia tarinoita

Britanniassa ovat viime vuosina menestyneet erityisesti tositapahtumiin perustuvat elokuvat ja näytelmät. Esimerkiksi Suomessa parhaillaan esitettävä Kuninkaan puhe –elokuva kahmi viikonloppuna lukuisia palkintoja Bafta-elokuvagaalassa.

Maanalaista menoa -ohjelma Antenni-lehden ohjelmatiedoissa 14.12.1968.

Suomen Talvisota 1939–40 toi maanalaisen menon radioon

Underground yllytti kansaa räjäyttämään tajuntansa rockilla.

Änkyttäjä jää usein yksin

Änkyttäminen vaikuttaa tuhansien suomalaisten elämään. Torstaina vietettiin kansainvälistä änkytyspäivää, jonka nimissä halutaan muistuttaa, että pahimmillaan puheviasta kärsivää uhkaa syrjäytyminen, jos puhevikaan ei saa apua. Huonoimmassa asemassa ovat työikäiset ihmiset.

Änkytys voi olla myös puheen lukkiutumista

Torstaina vietetään kansainvälistä änkytyspäivää. Suomen Änkyttäjien yhdistys (SÄY) haluaa muistuttaa tänä vuonna, ettei änkytys ole vain takeltelevaa puhetta vaan se voi ilmetä myös puheen lukkiutumisena, sanavalintojen muutteluna tai vaivan piilotteluna.

Juontaja (Timo Silvennoinen) ja Harri Höylä Soikkelinen tekevät talousrullatelinettä.

Kummeli: Puutyönurkka

Tällä kerralla ratkotaan puutteellista keittiövarustusta.

Änkytys voi vaivata kaksikielisiä lapsia

Kaksikieliset lapset änkyttävät tuoreen tutkimuksen mukaan yksikielisiä selvästi useammin. Lisäksi änkytys korjaantuu vaikeammin kuin yksikielisillä lapsilla. Brittitutkimuksen mukaan änkyttäminen ei silti näy lasten koulumenestyksessä.

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy korkeaäänisiä riveihinsä

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy riveihinsä poliiseja, joilla on korkea ääni, tai sellaisia, joilta puuttuu toinen kives. Lääkärit vaativat nyt, että Espanjan hallitus muuttaa pääsyvaatimuksia lievemmiksi. Vaatimukset uudistettiin viimeksi 1996.

Espanjan kansalliskaartiin tiukat vaatimukset

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy riveihinsä poliiseja, joilla on korkea ääni, tai sellaisia, joilta puuttuu toinen kives. Lääkärit vaativat nyt, että Espanjan hallitus muuttaa pääsyvaatimuksia lievemmiksi. Vaatimukset uudistettiin viimeksi 1996.

Liitutaulu ja puuleluja 1960-luvulla

Camilla änkyttää

Anneli Tempakan toimittama Olen erilainen nuori -sarja.