Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

A-studio. Huumeiden alaisuudessa tehdyt rikokset. Esimerkkikaupunkina Jyväskylä.

Vaativan riippuvuushoidon yksikkö tulee isoon tarpeeseen – Etelä-Pohjanmaan päihdehoito kohenee vähän, muttei riittävästi

Vaativan päihde- ja riippuvuushoidon palvelut ovat huonolla tolalla Etelä-Pohjanmaalla. Palvelut paranevat hieman, kun ensi talvena aloittaa uusi osastoyksikkö.

Rullatuoli, sairaalasänky ja sairaalavälineitä Lahdessa selviämishoitoyksikön huoneessa

Päijät-Hämeen uudessa selviämishoitoyksikössä on käynyt parissa kuukaudessa satoja potilaita

Osastonhoitajan mukaan selviämishoitoyksikkö on jo onnistunut helpottamaan päivystyksen arkea.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Uudenmaan uudet sote-päättäjät kyselyssä: Asunnottomuus poistuu parantamalla mielenterveys- ja päihdepalveluita

Nuorten asunnottomuuden taustalla nähdään päihde- tai mielenterveysongelmia, maksuhäiriömerkintöjä, arjenhallinnan puutteita ja vuokra-asuntojen vähäisyys.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Helsinkiin tarvitaan käyttöhuoneita, vaikka niitä ja niiden käyttäjiä kuinka paljon paheksuttaisiin

Helsinkiin on jo monta vuotta yritetty tuloksetta saada käyttöhuoneita. Nyt sille alkaisi olla korkea aika, kirjoittaa Siltamäki.

huumeneula ja käyttäjä

Riippuvuudet moninaistuvat ja lisääntyvät – Soite kehittää uusia tapoja kohdata asiakkaat: jalkautumisesta on saatu hyviä kokemuksia

Riippuvuuksista kärsivän asiakkaan tapaaminen toimiston sijaan luontopolun laavulla on tuonut hyviä tuloksia. Keskipohjalaisessa Soitessa kehitystyö asiakkaiden tavoittamiseksi on hyvässä vauhdissa.

Mäntykoti i Åbo

Turku aikoo rakentaa päihdehuollolle uuden monipalvelukeskuksen

Uusi monipalvelukeskus tulisi Mäntykodin paikalle Mäntymäkeen. Uusi keskus olisi valmis vuonna 2025.

Akuutti24 sisäänkäynti Lahden keskussairaalassa maaliskuussa 2021.

Päijät-Hämeen keskussairaalalle avataan päihtyneiden selviämisasema

Akuutti24:n päivystysosaston selviämishoitoon tulevia voidaan ohjata hakemaan apua päihde- tai mielenterveyspalveluista.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Huumeisiin kuolee Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin Euroopassa – näin THL yrittää katkaista huumekuolemien kasvavan trendin

THL ehdottaa muun muassa yliannostuksiin tehoavan lääkkeen laajempaa jakelua ja päihteiden käyttöhuoneiden kokeilua. Päihdetyötä kadulla tekevä Robert Koski näkee työssään yhä enemmän nuoria käyttäjiä.

Katri Ylinen istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa ja katsoo kameran ohi.

Kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen suunnittelee nyt alkoholittomia yökerhotapahtumia: "Saatoin ennen olla se tyyppi, joka painosti muita juomaan"

Simo Frangén puolusti alkoholin hyviä puolia Yle Perjantai -ohjelmassa. Darravapaana-podcastista tuttu Katri Ylinen pitää raitistumista parhaimpana palveluksena itselleen koskaan.

Lapsi isän olkapäätä vasten ja katsoo suurilla silmillä syvälle vieressä seisovan äidin silmiin. Suussa hänellä on tutti jossa lukee "I love mommy!"

Juulia ja Eemil käyttivät lapsesta asti huumeita, mutta kolmas yhteinen vauva sai vanhemmat lopettamaan

Päihdeäitien kuntoutuksen alku on siirtynyt yhä lähemmäs synnytystä. Päihderiippuvaisten tavoittaminen on aina hankalaa, mutta korona-aikana se on entisestään hankaloitunut.

Kuvassa on Tor Browser -sovelluksen kuvake älypuhelimen ruudulla 24. lokakuuta 2020.

Tavallista vahvempaa huumetta on nyt kaduilla: hyytelömäinen aine vienyt sairaalahoitoon Tampereella ja Helsingissä

Kyse on lakasta, mutta jopa huumeasiantuntijoille on tullut yllätyksenä, että se on tavallista vahvempaa ja geelimäistä hyytelöä.

Nuori nainen istuu asunnossaan, joka on hieman sotkuinen. Heijastuva valo peittää kasvot siten, ettei niitä tunnista.

Emilia on 25-vuotias yliopisto-opiskelija, jolla on alkoholiongelma – "Kukaan ei halua olla porukan ainoa, joka ei ota shottia"

Vaikka opiskelijoiden raittius on lisääntynyt, ryyppäjäiset istuvat silti tiukasti tapahtumakulttuurissa.

Janne Ahonen kuvassa.

Urheilustudiossa alkoholikeskustelu: Janne Ahonen kertoi olevansa toipuva alkoholisti, Petra Olli lääkitsi ahdistusta – huippu-urheilu voi altistaa juomiselle

Suomessa urheilijat ovat usein sankareita, eikä päihteiden käyttö ole sankaruutta laimentanut. Janne Ahonen ja Marko Jantunen kertovat olevansa toipuvia alkoholisteja, joiden mielestä päihderiippuvuuteen tarvitaan aina hoitoa ja apua.

Nainen katsoo ikkunasta ulos.

Matalakin kynnys voi olla joillekin liian korkea – Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa päihdetyön Kouvolassa: "Tarve on valtava"

Kouvolassa on valtava tarve matalan kynnyksen päihdetyölle, sanoo Kaakkois-Suomen Sininauhan toiminnanjohtaja. Joskus apu voi olla esimerkiksi hammaslääkäriajan varaamista.

Etelä-Karjalan vaaliteltta

Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita

Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.

Kymeenlaakson vaaliteltta

Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita

Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.

Ari  Huldèn hakaniemenrannassa  taustalla HTY: talo

Asiantuntijat haluavat huumeiden käyttöhuoneet Suomeen – Ari Huldenin elämä oli hiuskarvan varassa: "Sain hepatiitin, hivin ja sokeritaudin"

Huumeidenhuuruista elämää viettänyt, kuiville päässyt Ari Hulden haluaa, että sunnuntaisten aluevaalien alla käytäisiin keskustelua päihdepalvelujen tulevaisuudesta. Hän toivoo oman tarinansa auttavan muita.

Aleksi Vuori istuu kahvilassa.

Amfetamiini helpotti ahdistusta, mutta ajoi Aleksi Vuoren, 23, huumekauppiaaksi – huumekoukku katkesi lopulta poliisin tutkintavankeuteen

Entisen käyttäjän mielestä päihdepalveluissa olisi paljon parannettavaa. Hoitoonpääsyn pitäisi olla nopeampaa ja paikkoja enemmän.

Korvaushoidon asiakas odottamassa annostaan Suboxonea lääkkeenjaossa.

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa lähes 30 prosenttia muutamassa vuodessa

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet neljän vuoden aikana lähes kolmanneksella. Todellinen huumeidenkäytöstä johtuvien päihdehäiriöiden määrä ja palveluiden tarve voi olla huomattavasti suurempi, sillä suuri osa vakavista huumehäiriöistä jää pimentoon. Huumeongelmissa kamppaileva ei usein hae apua, koska pelkää rangaistusta.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Lapissa vasemmisto kannattaa huumeidenkäyttöhuoneita, oikeisto puolestaan vastustaa

Jyrkimmin ajatus torjutaan perussuomalaisten joukossa.

Kouvolan Eskolanmäen Telebaari.

Omaiset haluavat lakimuutoksen Suomen päihdehoitoon ja tasa-arvoisen takuun hoitoonpääsystä: "Turhia kuolemia on paljon"

Kansalaisaloitteen mukaan päihdesairauden hoitoon pitää taata yhdenveroinen mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta. Kouvolalainen Päivi Laurén-Väre on yksi aloitteen tekijöistä.

Mies syö makaronia ja lihapullia.

Kysymys hätämajoituksesta ja päihdeongelmaisten hoidosta jakaa Kymenlaakson aluevaaliehdokkaita – vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat eniten

Kymenlaakson aluevaaliehdokkaille esitettiin väite, jonka mukaan Kymenlaakson on nostettava päihdeongelmien hoito ykkösasiaksi, metsäbaarit on korvattava valvotuilla tiloilla ja hätämajoitusta on tarjottava riittävästi.

Kouvolan Eskolanmäen Telebaari.

Kouvolaan tulee matalan kynnyksen apua päihdeongelmiin – paikallinen Sininauha sai rahoituksen arjen taitojen ja osallisuuden parantamiseen

Kaakkois-Suomen Sininauha haki Kouvolan hankkeelleen rahoitusta ensimmäisen kerran vuonna 2019, mutta avustus myönnettiin vasta nyt.

Stetoskooppi sairaanhoitajan kaulassa.

Naisten päihdekuntoutusyksikössä jo joka kolmas asiakas on sote-alan ammattilainen – päihdeongelmiin puututaan töissä yleensä liian myöhään

Hoitoalalla kynnys hakea apua riippuvuuteen on monia muita aloja korkeampi. Työyhteisössä hälytysmerkit laitetaan herkästi kiireen ja työn kuormittavuuden piikkiin.

pesäpalloilija Mikko Kanala

Urheilijan alkoholismi on yhä arka aihe – pesäpalloilija Mikko Kanalan vuosien rankka ryyppääminen päättyi vasta pohjalla, nyt "hampaitakin naurattaa"

Pesäpalloilija Mikko Kanala on pelannut huipulla ja ryypännyt raskaasti vuosia, kunnes viime kesänä tuli pohjakosketus. Se tarvittiin siihen, että viina jäi.

Juha Lantz

Nuori Juha Lantz ryyppäsi täyskännin kahdesti joka viikonloppu ja sai porttikiellon kouluun – hän kertoo, miksi joulun aika on riippuvaiselle vaikeaa

Nuoruudessaan 10 vuotta päihdekoukussa ollut kuntoutuspäällikkö Juha Lantz auttaa nykyään päihderiippuvaisia uskomaan itseensä ja toipumaan.

Potrettikuva Ylen toimittaja Jasmina Kautasta. Jasmina nojaa ikkunalasiin ja katsoo kameraan heijastuksen kautta.

Toimittajalta: Lepää rauhassa Pepsi, aika ei riittänyt kohdallasi – ilman muutosta moni muukin kuolee sairauteen, jota ei ymmärretä

Hoidamme päihdeongelmista kärsiviä Suomessa tietyin keinoin, vaikka emme edes tiedä, auttavatko ne oikeasti, kirjoittaa toimittaja Jasmina Kauta.

Pieni valokuvakehys kuvattuna takaapäin sivusuunnasta. Vieressä kynttiläkuppi, jossa palaa kynttilä.

Vakavasti päihderiippuvainen "Pepsi" on nyt poissa – miksei riippuvuuteen sairastuneiden hoitoon ole toimivia ratkaisuja?

35-vuotiaana kuollut kouvolalainen mies jäi ilman tarvitsemaansa päihdehoitoa jo vuosia sitten. Päihdesairaalan ylilääkäri kertoo, että Suomessa ei yksinkertaisesti ole varaa auttaa kaikkia.

Niittykoti ulkoa kuvattuna.

Niittykodin toiminta loppuu Turussa ja jatkuu pääkaupunkiseudulla – päihdehuollon asumispalvelut järjestää jatkossa kolme tuottajaa

Turun kaupunki on valinnut päihdehuollon tuetun asumisen palvelun tarjoajaksi Hoiva Oy:n, Ratamokoti Oy:n ja Sininauha Oy:n. Ratamokodin yksikkö sijaitsee Turussa ja Hoiva Oy:n yksikkö Espoossa.

A-studio. Huumeiden alaisuudessa tehdyt rikokset. Esimerkkikaupunkina Jyväskylä.

Nuorten päihteidenkäyttäjien määrä kasvaa ja aineet kovenevat – nyt apua joudutaan jo jonottamaan Vaasassa, sanovat ammattilaiset

Asiakasmäärät nuorille tarkoitetuissa avopäihdepalvelussa ovat kasvussa, edelleen. Vaikka ammattilaistiimit paiskivat töitä myös niin sanotulla koronarahalla, resurssit eivät riitä tarjoamaan apua kaikille tarvitsijoille.

Täysi olutlasi pöydällä.

Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt – se näkyy Keski-Pohjanmaalla myös nuorten päihdepalveluissa

Avopäihdepalvelujen kysyntä on edelleen suurta, mutta merkittävää kasvupiikkiä Keski-Pohjanmaalla ei ole, toisin kuin esimerkiksi Vaasassa.

mies juo viinaa, silhuetti

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä

Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.

Heikossa asemassa olevat "pyöröovivangit" jäävät usein avun ulkopuolelle, mutta nyt asiaan tulee muutos: heidät ohjataan vankilan sijasta päihdehoitoon

Päihteet ovat useiden sakkovankien tekemien rikosten taustalla. Tähän haetaan ratkaisua hankkeella, joka sijoittaa päihdeongelmaisia sakko- ja lyhytaikaisvankeja vankilan sijasta päihdekuntoutukseen.

yleiskuva

Lappeenrantaan suunnitellaan lapsille ja nuorille omaa päihdekuntoutusyksikköä – jonot hoitoihin pitkät koko maassa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten perustama päihdekuntoutusyksikkö tulisi nykyisen perhetukikeskuksen yhteyteen Lappeenrantaan. Tarkoitus on tarjota apua päihdeongelmaiselle nuorelle sekä hänen perheelleen.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Kymenlaaksoon tulee ensisuoja niille, jotka muuten jäisivät taivasalle – johtajaylilääkäri: "Ettei tulisi näitä telttametsätapauksia"

Kymenlaaksossa ei ole tällä hetkellä ensisuojaa, johon asunnottomat voisivat mennä yöksi. Uuden kokeilun tarkoituksena on selvittää, miten suuri tarve ensisuojapalvelulle on.

Lääkkeitä yöpöydällä

Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD

Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.

Eskolanmäen Telebaari Kouvolassa.

Useat eri tahot pohtivat nyt ratkaisuja Kouvolan päihderiippuvaisten ongelmiin – mahdollisuus auttaa voi katketa rahakysymykseen

Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa matalan kynnyksen palvelun kokeilun päihderiippuvaisille, jos se saa kokeiluun rahoitusta.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Teltta on edelleen joidenkin asunnottomien ainoa vaihtoehto – 35-vuotiaan huumekoukkuun jääneen "Pepsin" perhe joutui hankkimaan tälle asunnon itse

Kesällä 35-vuotias mies joutui asumaan teltassa Kouvolassa. Kiireellisiin vetoomuksiin ei vastattu. Nyt Kymenlaaksossa valmistellaan kokeilua, joka vastaisi päihderiippuvaisten asunnottomien hätään. Sunnuntaina vietetään asunnottomien yötä.

Poliisiauto partioi Jyväskylän keskustassa.

Korona on lisännyt levottomuutta kaupunkien keskustoissa – Jyväskylässä poliisi poisti kesäkuukausina keskimäärin kolme häiriköijää päivässä

Keskustoissa viihtymistä haittaa epäsiisteys, avoin päihteidenkäyttö ja häiriökäyttäytyminen. Asiat ovat olleet esillä monissa suurissa kaupungeissa. Jyväskylässä rauhattomuuden on todettu vähentäneen asiointia keskustassa.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Opiskelijat käyttävät huumeita ja reseptilääkkeitä suoritusten parantamiseksi – tuore väitöskirja: aiheesta puhuminen on Suomessa tabu

Huumeiden ja lääkkeiden käyttöä tarkastellaan usein viihdekäytön tai ongelmakäytön näkökulmasta. Opiskelijat yrittävät käyttää kuitenkin aineita myös tehostaakseen oppimista. Siitä ei tuoreen väitöskirjan mukaan keskustella kiihkottomasti.

Torsti Malila

Hyvin töissä pärjännyt Torsti Malila, 30, kertoo hetkestä, kun hän vihdoin tajusi olevansa alkoholisti: "Hiirikäsi ei enää liikkunut"

Torsti Malila yritti hakea apua päihdeongelmaan jo lukiossa, mutta kukaan ei ottanut koppia. Hän toivoo, että hänen tarinansa opettaisi ammattilaisia ja rohkaisisi muita avun tarpeessa olevia.

Valsku-hankkeen piirissä olevia ihmisiä pöydän ääressä juttelemassa

Joonas jätti puolison ja kaverit päästäkseen huumeista eroon – nyt hän on kuivilla ja palaamassa takaisin työelämään

Sosiaalisella kuntoutuksella on saatu hyviä tuloksia päihdeongelmaisten paluussa työelämään. Päihdelääkärin mielestä kuntoutusta tarvittaisiin valtakunnallisesti huomattavasti nykyistä enemmän.

Mikko Kanala

Vimpelin Vedon tähtipelaaja avautuu päihdeongelmastaan – kuukausi Minnesota-hoidossa avasi silmät: "Elämäni paras kuukausi"

Superpesisjoukkue Vimpelin Vedon Mikko Kanala kertoo palaavansa pelikentille kuukauden kestäneen sairausloman jälkeen.

Kimmo Riihimäki Minnesota-Hoidon pihalla.

Miljonääri Kimmo Riihimäki pelasti Minnesota-hoidon, joka aikanaan teki hänestä raittiin alkoholistin: "Hoidon jatkuminen on arvokkaampaa kuin raha"

30 vuotta toiminut hoitoyritys keikkui konkurssin partaalla verovelkojen vuoksi, kunnes yksi takavuosien tulokuninkaista pelasti sen. Kyseessä oli vastapalvelus, sillä Minnesota-Hoito nosti parikymmentä vuotta sitten yrittäjä Kimmo Riihimäen jaloilleen.

Läheltä

Huoltsu saa seuraa: Nekalaan avautuu Tampereen toinen päivätoimintakeskus päihteidenkäyttäjille

Nekalaan sijoittuva päivätoimintakeskus on saanut nimekseen Pähee. Keskuksessa voi viettää aikaa, peseytyä ja huoltaa vaatteittaan.

Minnesota-Hoito Oy:n kyltti Lapualla.

Kuuluisa päihdehoitoyritys Minnesota-Hoito sai uuden omistajan, ja konkurssi peruttiin – uusi omistaja on saanut itse avun juuri Lapualta

Lukuisia päihderiippuvaisia auttanut Minnesota-Hoito jatkaa toimintaansa uuden omistajan alaisuudessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle