Uusimmat artikkelit
Joensuulainen pariskunta ei halua kotipihastaan rikkaruohotonta nurmikenttää – näillä seitsemällä vinkillä saat pihastasi monimuotoisen
Tavoitteena on saada ajatus luonnon monimuotoisuudesta osaksi tavallisia kotipihoja.

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista
Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.

Virtaa villiyrteistä
Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.
Nyt on rikkaruohojen paras sadonkorjuuaika – ravinteikas shotti pursuaa lehtivihreää
Tämä vihreä juoma on nopea tehdä.
Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu
Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"
Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.
Villiyrtit – pihapiirin vihreät voimavihannekset
Villiyrtit ovat täynnä ravintoa.

Syötävät villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan Lapissa
Poimulehti, horsma, väinönputki ja voikukka kannattaa kerätä nyt suuhun sekä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Villivihannesten käyttöä elintarvikkeena halutaan helpottaa
Suomessa villiyrttien keruu ja käyttö eivät ole vielä läheskään niin ammattimaista liiketoimintaa kuin monissa muissa EU-maissa.

Sofia hurahti hortaan – "Hyvää, terveellistä ja ilmaista"
Villinä kasvavan ruuan aromit ja terveellisyys ovat hurmanneet Sofia Aution. Voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä pukkaa jo maasta ja Sofia syö. Villiruokaan tulee himo, kertoo villivihannesten puolestapuhujaksi eli hortaohjaajaksi kouluttautuva Sofia Autio.

Kotipiha on syksylläkin aarreaitta villien makujen ystäville
Lähiluonto on vielä loppukesän ja alkusyksynkin aikana varsinainen aarreaitta villiruuan ystäville. Villiyrttiasiantuntija Ossi Paloneva esittelee juuri pihamaalta kerättyjä pihasaunion nuppuja, vuohenputken ja vesiheinän versoja. Lasissa tuoksuu vuorenkilven tummuneista lehdistä haudutettua teetä.

Paras salaattihylly voi kasvaa lähimetsässä – sato on parhaimmillaan nyt
Runsain salaattivalikoima voi näihin aikoihin löytyä muualta kuin marketin hyllyltä. Reheväkasvuisissa metsissä ja puistoissa maa on monin paikoin vuohenputken lehtien peitossa. Muutakin syötävää löytyy luonnosta paljon ja monesti aivan läheltä - pitää vain tuntea, mitä kannattaa poimia.

Nokkonen lyö laudalta kaikki muut luonnonyrtit
Jos luonnonkeruutuoteneuvojaan on uskominen niin nokkonen on superruokaa ylitse kaiken muun. Ainakin Suomessa. Nokkonen maistuu hyvältä ja on monikäyttöinen.

Kesäpihalla valmistettiin sapaksia
Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja. Ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas opetti Sari Huovisen ja katsojat valmistamaan muun muassa nokkossiikaa ja mustaherukkasinappia sekä paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä. Katso video ja reseptejä.

Näkökulma: Tunnusta rakkautesi rikkaruohoihin
Kun perennat on jaettu, kukkapenkit lannoitettu ja piha siistitty kesäkuntoon, alkaa taistelu rikkaruohoja vastaan. Oikeastaan voikukanjuuret ja vuohenputket ovat olennainen osa puutarhaelämää. Mitä me puutarhoihimme hurahtaneet muka tekisimme pihoillamme ilman niitä, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Vihtori Koskinen.

Puutarhaharrastaja voi hurmaantua myös nokkosesta ja maitohorsmasta
Perinteisistä puutarhakasveista meneillään on esimerkiksi amppeleiden sesonki, sillä niillä saa ulko-oven edustan nopeasti juhlavaksi. Luonnonkasvien harrastaja puolestaan antaa myös horsman, voikukan ja vesiheinän kukoistaa tontillaan, sillä niistä saa esimerkiksi mainiota salaattia.

Näistä "rikkaruohoista" syntyy terveellistä ruokaa
Nyt alkaa olla paras aika kerätä pihalta villikasveja ruoaksi. Monien vihaamista "rikkaruohoista" syntyy edullista ja erittäin terveellistä ruokaa.

Käytätkö villiruokaa?
MTT:n mukaan villivihanneksia pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Oletko kiinnostunut käyttämään ja syömään kotimaista villiruokaa?

Riesa puutarhassa - Näin nujerrat lehtokotilon
Nyt kannattaa ajaa takapihan nurmi, jos et sitä ole jo tehnyt. Muutoin saatat törmätä pihamaalla lehtokotiloon, joka runsastuessaan aiheuttaa vahinkoa puutarhalle.

Valloita villeillä vihanneksilla
Alkukesä on valloittavien villivihannesten aikaa. Ravintorikkaita ja ilmaisia salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-aineksia löytyy kätevästi jokaisen lähiluonnosta.

Nyt on aika häätää ylimääräiset nilviäiset puutarhasta
Kevääseen heräävässä puutarhassa ei ole tilaa kasveja raastaville mönkiäisille. Houkuta piilottelevat vieraat esiin oluella ja kaada kiehuvaa vettä niskaan.

Näkökulma: Kevätriivaus ajaa ajatukset multaan
Keväisin puutarhamyymälöissä kiertävillä ihmisillä on kaikilla samanlainen ajatus. Haluamme tehdä tästä kesästä runsaamman kuin edellisestä, sanoo toimittaja Liisa Leinonen kolumnissaan.

Villivihannesten suosio kasvaa
Villivihannesten, kuten vuohenputken ja voikukan, suosio jatkaa kasvuaan. Asennemuutos sekä lähi- ja super-ruoan menestys lisäävät villivihannesten nostetta.

Luonnon omasta ruokakaapista kerkät ja putket
Tuoreita kuusenkerkkiä edustusvieraille tai juurista pannacottaa. Aikuiset nuoret ovat yhä kiinnostuneempia luonnon aineksista ruuanvalmistuksessa. - Luonnonyrtit yhdistävät myös perheitä ja naapurin pikkupoikia voi käyttää apuna poiminnassa, kertoo ammattikokki.

Vuohenputki on ruokaisa rikkaruoho
Etelä-Suomessa vuohenputki leviää runsaasti, mutta pohjoisessa siitä ei ole ollut toistaiseksi vaivaa. Ruoanlaitossa vuohenputki on oivallinen.

Poimulehti muodostaa kastehelmensä itse
Alkukesän aikana villivihannekset ovat parhaimmillaan, niin myös salaattivihanneksena käytettävä poimulehti.

Fytoterapeutti löytää avun luonnosta
Luonto tarjoaa avun moneen vaivaa, vaikka tämän päivän ihmiset turvautuvatkin mieluummin pilleripurkkiin. Fytoterapeutti jakaa tietoa kasvien lääkinnällisistä vaikutuksista ja ohjaa ihmisiä hakemaan helpotusta vaivoihin luonnosta.

Kysymyksiä ja vastauksia puutarhasta
Hortonomi Tytti Muuronen ProAgria Etelä-Savosta oli asiantuntijavieraana YLE Etelä-Savon Puutarha-lähetyksessä maanantaina. Muurosen mukaan mennyt talvi oli suotuisa eri kasveille, paksun lumipeitteen vuoksi kasvit talvehtivat mainiosti.

Lampaat pääsivät kesätöihin saareen
Yksi kesän varmoista merkeistä on se, kun nelijalkaiset maisemahoitajat ilmestyvät laitumilleen. Torstaina kesätyönsä aloittivat hämeenkyröläisen Ylätalon tilan lampaat, jotka muuttivat Nokialle Luodon saareen.

Vuohenputki kiusaa puutarhoissa
Kotipuutarhojen kevään inhotuin vieras on mullasta ensimmäisten joukossa esiin nouseva vuohenputki. Mikäli kasvista haluaa lopullisesti eroon, on ainut vaihtoehto vaihtaa kukkapenkkien mullat.

Herkkuja villivihanneksista
Niityiltä ja pikkuteiden varsilta löytyy useita villivihanneksia, jotka sopivat esimerkiksi salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin ja lettuihin.

Edellinen vuoden hämäläinen Pirjo Päivärinta lupaa löytää uusia makuja
Edellinen vuoden hämäläinen, ruokayrittäjä ja -kouluttaja Pirjo Päivärinta sanoo, että 2009 oli antoisa, monipuolinen ja mielenkiintoinen vuosi.

Pirjo Päivärinnan juhannusmenu höystyy rikkaruohoilla
Maunviljelijä, vuoden hämäläinen, hämäläisen ruokakulttuurin edistäjä, food designer Pirjo Päivärinta kertoo juhannuksen ruokapöydän parhaat höystöt ja luonnon eliksiirit. Maku löytyy rikkaruohoista!