Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon - maitohorsman voi napsia vaikka salaattiin

Maitohorsmaa munakkaaseen? Syötäviä luonnonkasveja löytyy nyt paljon – katso, kun toimittajamme etsii niitä vanhalta maatilalta Kajaanista

Loppukevät ja alkukesä ovat hyvää aikaa kerätä syötäväksi kelpaavia luonnonkasveja. Yksi tunnetuimmista ja ravintoarvoiltaan paras on nokkonen. Asiantuntijan listan kärjestä löytyvät myös vuohenputki, voikukka, poimulehti, maitohorsma ja kuusenkerkkä.

Villiyrtit sopivat moneen ruokaan.

Virtaa villiyrteistä

Kevät ja alkukesä on paras aika hortoilla. Toisin sanoen kerätä hortaa eli villiyrttejä ruoaksi.

Villiyrttiohjaaja Petra Pikkanen.

Villiyrttiohjaaja antaa vinkit luonnon superfoodiin – Kerää kasvit koiranhihnan kantaman ulkopuolelta, muista myös naapurisopu

Villiyrttien mehevimmät ajat ovat käsillä. Vastoin yleistä luuloa satokausi ei pääty juhannukseen.

Kolme naista esittelee laatikkoa, johon on kerätty vuohenputkea

Villiyrtti-innostus puskee pinnalle kuin voikukka asfaltin halkeamasta: "Vihdoinkin tapasin ihmisiä, jotka ottavat rikkaruohot todesta"

Tutuimmat villiyrtit ovat vuohenputki, nokkonen ja maitohorsma. Moni on tottunut jo lapsena napsimaan tuoreita kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä suuhunsa keväisin.

Villivihanneksia: Nokkonen ja vuohenputki

Villiyrtit – pihapiirin vihreät voimavihannekset

Villiyrtit ovat täynnä ravintoa.

Vuohenputkikasvusto

Syötävät villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan Lapissa

Poimulehti, horsma, väinönputki ja voikukka kannattaa kerätä nyt suuhun sekä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Vuohenputkikasvusto

Villivihannesten käyttöä elintarvikkeena halutaan helpottaa

Suomessa villiyrttien keruu ja käyttö eivät ole vielä läheskään niin ammattimaista liiketoimintaa kuin monissa muissa EU-maissa.

Sofia Autio poimii vuohenputkea pihaltaan.

Sofia hurahti hortaan – "Hyvää, terveellistä ja ilmaista"

Villinä kasvavan ruuan aromit ja terveellisyys ovat hurmanneet Sofia Aution. Voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä pukkaa jo maasta ja Sofia syö. Villiruokaan tulee himo, kertoo villivihannesten puolestapuhujaksi eli hortaohjaajaksi kouluttautuva Sofia Autio.

Ossi Paloneva

Kotipiha on syksylläkin aarreaitta villien makujen ystäville

Lähiluonto on vielä loppukesän ja alkusyksynkin aikana varsinainen aarreaitta villiruuan ystäville. Villiyrttiasiantuntija Ossi Paloneva esittelee juuri pihamaalta kerättyjä pihasaunion nuppuja, vuohenputken ja vesiheinän versoja. Lasissa tuoksuu vuorenkilven tummuneista lehdistä haudutettua teetä.

Mies kerää vuohenputken lehtiä

Paras salaattihylly voi kasvaa lähimetsässä – sato on parhaimmillaan nyt

Runsain salaattivalikoima voi näihin aikoihin löytyä muualta kuin marketin hyllyltä. Reheväkasvuisissa metsissä ja puistoissa maa on monin paikoin vuohenputken lehtien peitossa. Muutakin syötävää löytyy luonnosta paljon ja monesti aivan läheltä - pitää vain tuntea, mitä kannattaa poimia.

Villiyrteistä valmistettuja ruokia.

Nokkonen lyö laudalta kaikki muut luonnonyrtit

Jos luonnonkeruutuoteneuvojaan on uskominen niin nokkonen on superruokaa ylitse kaiken muun. Ainakin Suomessa. Nokkonen maistuu hyvältä ja on monikäyttöinen.

Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja.

Kesäpihalla valmistettiin sapaksia

Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja. Ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas opetti Sari Huovisen ja katsojat valmistamaan muun muassa nokkossiikaa ja mustaherukkasinappia sekä paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä. Katso video ja reseptejä.

Vihtori Koskinen

Näkökulma: Tunnusta rakkautesi rikkaruohoihin

Kun perennat on jaettu, kukkapenkit lannoitettu ja piha siistitty kesäkuntoon, alkaa taistelu rikkaruohoja vastaan. Oikeastaan voikukanjuuret ja vuohenputket ovat olennainen osa puutarhaelämää. Mitä me puutarhoihimme hurahtaneet muka tekisimme pihoillamme ilman niitä, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Vihtori Koskinen.

Ketunleipää metsikössä

Puutarhaharrastaja voi hurmaantua myös nokkosesta ja maitohorsmasta

Perinteisistä puutarhakasveista meneillään on esimerkiksi amppeleiden sesonki, sillä niillä saa ulko-oven edustan nopeasti juhlavaksi. Luonnonkasvien harrastaja puolestaan antaa myös horsman, voikukan ja vesiheinän kukoistaa tontillaan, sillä niistä saa esimerkiksi mainiota salaattia.

Jouko ja Raija Kivimetsä Aamu-tv:n vieraina.

Näistä "rikkaruohoista" syntyy terveellistä ruokaa

Nyt alkaa olla paras aika kerätä pihalta villikasveja ruoaksi. Monien vihaamista "rikkaruohoista" syntyy edullista ja erittäin terveellistä ruokaa.

Yrittäjä Matti Veijola tarkastelee nokkospeltoa.

Käytätkö villiruokaa?

MTT:n mukaan villivihanneksia pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Oletko kiinnostunut käyttämään ja syömään kotimaista villiruokaa?

lehtokotilo kotilo

Riesa puutarhassa - Näin nujerrat lehtokotilon

Nyt kannattaa ajaa takapihan nurmi, jos et sitä ole jo tehnyt. Muutoin saatat törmätä pihamaalla lehtokotiloon, joka runsastuessaan aiheuttaa vahinkoa puutarhalle.

Syötäviä villivihanneksia.

Valloita villeillä vihanneksilla

Alkukesä on valloittavien villivihannesten aikaa. Ravintorikkaita ja ilmaisia salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-aineksia löytyy kätevästi jokaisen lähiluonnosta.

Lehtokotilo

Nyt on aika häätää ylimääräiset nilviäiset puutarhasta

Kevääseen heräävässä puutarhassa ei ole tilaa kasveja raastaville mönkiäisille. Houkuta piilottelevat vieraat esiin oluella ja kaada kiehuvaa vettä niskaan.

Tuoreita valkosipuleita pellon reunalla

Näkökulma: Kevätriivaus ajaa ajatukset multaan

Keväisin puutarhamyymälöissä kiertävillä ihmisillä on kaikilla samanlainen ajatus. Haluamme tehdä tästä kesästä runsaamman kuin edellisestä, sanoo toimittaja Liisa Leinonen kolumnissaan.

Villivihannekset

Villivihannesten suosio kasvaa

Villivihannesten, kuten vuohenputken ja voikukan, suosio jatkaa kasvuaan. Asennemuutos sekä lähi- ja super-ruoan menestys lisäävät villivihannesten nostetta.

Vuohenputkia, vasemmalla koiranputki

Luonnon omasta ruokakaapista kerkät ja putket

Tuoreita kuusenkerkkiä edustusvieraille tai juurista pannacottaa. Aikuiset nuoret ovat yhä kiinnostuneempia luonnon aineksista ruuanvalmistuksessa. - Luonnonyrtit yhdistävät myös perheitä ja naapurin pikkupoikia voi käyttää apuna poiminnassa, kertoo ammattikokki.

Vuohenputken lehtiä

Vuohenputki on ruokaisa rikkaruoho

Etelä-Suomessa vuohenputki leviää runsaasti, mutta pohjoisessa siitä ei ole ollut toistaiseksi vaivaa. Ruoanlaitossa vuohenputki on oivallinen.

Poimulehden vekkihametta muistuttava lehti.

Poimulehti muodostaa kastehelmensä itse

Alkukesän aikana villivihannekset ovat parhaimmillaan, niin myös salaattivihanneksena käytettävä poimulehti.

Nainen on kyykyssä puun vieressä ja katselee tuoreita voikukanlehtiä.

Fytoterapeutti löytää avun luonnosta

Luonto tarjoaa avun moneen vaivaa, vaikka tämän päivän ihmiset turvautuvatkin mieluummin pilleripurkkiin. Fytoterapeutti jakaa tietoa kasvien lääkinnällisistä vaikutuksista ja ohjaa ihmisiä hakemaan helpotusta vaivoihin luonnosta.

Muumiotauti pilaa omenasatoa

Kysymyksiä ja vastauksia puutarhasta

Hortonomi Tytti Muuronen ProAgria Etelä-Savosta oli asiantuntijavieraana YLE Etelä-Savon Puutarha-lähetyksessä maanantaina. Muurosen mukaan mennyt talvi oli suotuisa eri kasveille, paksun lumipeitteen vuoksi kasvit talvehtivat mainiosti.

Lampaat syövät ruohoa

Lampaat pääsivät kesätöihin saareen

Yksi kesän varmoista merkeistä on se, kun nelijalkaiset maisemahoitajat ilmestyvät laitumilleen. Torstaina kesätyönsä aloittivat hämeenkyröläisen Ylätalon tilan lampaat, jotka muuttivat Nokialle Luodon saareen.

Vuohenputki

Vuohenputki kiusaa puutarhoissa

Kotipuutarhojen kevään inhotuin vieras on mullasta ensimmäisten joukossa esiin nouseva vuohenputki. Mikäli kasvista haluaa lopullisesti eroon, on ainut vaihtoehto vaihtaa kukkapenkkien mullat.

Herkkuja villivihanneksista

Niityiltä ja pikkuteiden varsilta löytyy useita villivihanneksia, jotka sopivat esimerkiksi salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin ja lettuihin.

Vuoden 2009 hämäläinen Pirjo Päivärinta

Edellinen vuoden hämäläinen Pirjo Päivärinta lupaa löytää uusia makuja

Edellinen vuoden hämäläinen, ruokayrittäjä ja -kouluttaja Pirjo Päivärinta sanoo, että 2009 oli antoisa, monipuolinen ja mielenkiintoinen vuosi.

Pirjo Päivärinta koiranputki- ja vuohenputkiämpäreineen

Pirjo Päivärinnan juhannusmenu höystyy rikkaruohoilla

Maunviljelijä, vuoden hämäläinen, hämäläisen ruokakulttuurin edistäjä, food designer Pirjo Päivärinta kertoo juhannuksen ruokapöydän parhaat höystöt ja luonnon eliksiirit. Maku löytyy rikkaruohoista!