Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ompele koreja, tabletteja, liinoja ja pannunalusia pellavahuovasta

Tee omia sisustusyksityiskohtia luonnonmateriaalista.

Pohjalaiset pellavakutomot hyötyvät luonnonmateriaalin imusta –"Pellava on maailmanlaajuisesti saavuttanut merkittävän aseman luonnonkuituna"

Pellavalla menee nyt hyvin. Kiinnostus ekologiseen materiaaliin tuntuu myös Suomessa, jossa pellavatuotteiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa.

Hämeen liitto etsii vuoden 2019 Häme-päivää

Häme-päivä on maksuton tapahtuma.

Sisustuksessa näkyvät nyt murretut sävyt – katso, miten suuri merkitys valolla on pintoihin

Värikkyyttä vai maanläheisiä värejä? Pyöreää vai kulmikasta? Viherkasveja vai ei? Sisustuksen ammattilaiset ovat yllättävän samaa mieltä vuoden sisustustrendeistä.

Siniristilippumme liehuu pellavana pellossa – vain taivas on rajana maanviljelijöiden tehdessä maisemataidetta

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on innoittanut maanviljelijöitä eri puolilla Suomea maisemataiteen tekemiseen.

Pellavapellolle kasvanut siniristilippu kukkii sitkeänä koleassa kesässä: "Eihän se Suomenkaan alkutaival helppo ollut"

Jokioisilla pellava kasvoi haasteellisesta kesästä huolimatta. Muutaman viikon ajan pellolla kukkii siniristipellava.

Monipuolisempi kasvivalikoima auttaisi suomalaisviljelijöitä varautumaan ilmastonmuutokseen

Peltoja tulisi viljellä nykyistä monipuolisemmin. Se olisi hyvää riskienhallintaa.

Tutkija meni pellavapellolle ja syntyi idea juhlistaa satavuotiasta Suomea: "Kukka kukkii vain yhden päivän"

Humppilan tien varteen ilmestyy kesällä suuri siniristipellavapelto. Jos luonto vain suo.

Syyskuun pouta pelasti puinnit Kymenlaaksossa

Öljykasveja ja pellavaa lukuun ottamatta viljasato on Kymenlaaksossa jo saatu korjattua, vieläpä hyvässä säässä. Sato on kuitenkin jäänyt keskimääräistä heikommaksi.

Repsottavat ikkunat riesana? Näin kunnostat vanhan ikkunan itse asiantuntijan opeilla

Ikkunoita työkseen entisöivä Marika Mattila rohkaisee vanhojen talojen asukkaita kunnostamaan ikkunansa uusien ostamisen sijaan. Monivaiheinen työ vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta onnistuu Mattilan mukaan keneltä tahansa.

Supikkaat suutarimestarin kesätyönä: “Tuhansia pareja vuosien mittaan”

“Supikkaat, lipokkaat, jossain jalkine tuntee nimen uilo. Minä tunnen supikkaana, vanhempi väki lipokkaana. Se on naisten nahkakenkä, joka tehdään alusta loppuun käsityönä.” Näin määrittelee suutarimestari Ari Tylli kesätyötään.

Ranskalaistaiteilijan hehtaarin kokoinen teos vuoren rinteessä kestää vain muutaman viikon

Maata kaivavien myyrien lisäksi pelkkä projektin jättimäinen koko osoittautui haasteeksi taiteilijalle. Maalaus on todennäköisesti suurin ruoholle maalattu maalaus maailmassa.

Historiallinen Tampella-kyltti lähti kansallismaisemasta evakkoon

Kyltti otettiin torstaina alas pala kerrallaan ja kuljetettiin varastoon Nekalaan. Kattoremontin jälkeen se tuodaan entistä ehompana takaisin.

Aiotko kunnostaa suojellun talon? Kysy museolta apua

Paksut hirret, lohenpyrstöliitokset, moniruutuiset ikkunat ja multapenkkirakenteet. Porakivet, kylmät kuistit, pihasaunat. Pellava, selluvillat ja sahanpurut. Vanhat rakennukset viehättävät ja herättävät ihastusta, mutta saattavat aiheuttaa päänvaivaa tee se itse -remontoijalle. Mitä saa ja mitä voi? Mitä ei voi tehdä?

Kaari Utrio: "Lumpuista käytiin veristä kilpailua"

Paperiprinssi sijoittuu 1830-luvun Helsinkiin ja Suurkosken paperiruukille. Kaari Utrio kertoo, kuinka lumppujen ostamisesta kilpailtiin tuohon aikaan verisesti, sillä siitä tehtiin paperia. Esimerkiksi Suomen hienoin lumppu vietiin Ruotsiin, jossa niistä tehtiin seteleitä.

Rikosnimike koveni – poliisi tutkii Lammin polttopulloiskua törkeän tuhotyön yrityksenä

Paikallisten asukkaiden ja silminnäkijöiden kuulemiset jatkuvat Hämeenlinnan Lammilla keskiviikkoyönä vastaanottokeskuksen kerrostaloon tehdyn polttopulloiskun takia. Syyttäjän ja poliisin neuvottelussa rikosnimikettä on kovennettu tuhotyön yrityksestä törkeän tuhotyön yritykseksi. Tutkintasyistä Hämeen poliisi on asiasta muilta osin hyvin vaitelias.

Lammin vastaanottokeskuksessa tuhotyön yritys – asunto yritettiin polttaa

Poliisi kaipaa yleisöhavaintoja Lammin Pellavamakasiininkujalla viime yönä sattuneeseen tuhotyön yritykseen liittyen. Kerrostalo yritettiin polttaa ulkoapäin sytyttämällä.

Ritarit, neidot, rahvas ja aateli – keskiaikamarkkinoilla kohtaavat kaikki

Keskiaikaiset hajut ja tuoksut tulvivat nenään Hämeen linnan kupeessa viikonloppuna. Vartaassa paistuva sika, hevoset, hiki, seppien ahjoista nouseva savu, olut ja terva. Tuoksuja emme voi välittää verkossa, mutta katso sen sijaan, miltä keskiaikamarkkinoiden tunnelma näyttää!

Myyntikoju pystyyn neljässä minuutissa – 35 vuotta yrittäjänä toiminut haluaa kulkea ympäri Suomea

Käsityöalan yrittäjä odottaa kevättä, jolloin myyntikausi alkaa ensimmäisistä messuista ja muista käsityöalan tapahtumista.

Yksityissairaala on saamassa seuraa Tampellan entiseen pellavatehtaaseen

Viisi organisaatiota pohtii parhaillaan, muuttaako Tampereella entiseen pellavatehtaaseen remontoitaviin tiloihin. OP-ryhmä kertoi maanantaina tekevänsä samaan rakennukseen muun muassa vastaanottotiloja ja leikkaussaleja.

OP:n uusi yksityissairaala tulee Tampereella keskelle kansallismaisemaa

Finanssikonserni OP kertoi keskiviikkona, että se avaa yksityissairaalan Tampereella entiseen Tampellan pellavatehtaaseen. OP ilmoitti viime marraskuussa, että se rakentaa Suomeen uuden sairaalaverkoston Pohjola-nimellä.

Huonokuntoisille ikkunoille uusi elämä perinteisin keinoin

Moni yllättyy siitä, kuinka huonokuntoisenkin ikkunaraamin saa kunnostamalla kestämään vielä useita vuosia. Porissa järjestetyt ikkunakorjauskurssit ovat olleet todella suosittuja.

Emäntä kutsui Kekkosta ja isäntää toheloiksi – presidentti lähetti uuden pellavaliinan

Presidentti Urho Kaleva Kekkosesta liikkuu monenlaisia tarinoita. Muistot presidentin vierailuista maalaavat kuvan tuvan eteen hiihtäneestä ystävällisestä valtiomiehestä. Tunnetuimmassa tarinassa pohjoisen talon emäntä sai tutustua presidentin huumorintajuun.

Lumenpudottaja: Puolimetrinen kinos ei ole mikään pieni lumipesu

Viikonlopun ja alkuviikon lumisateet nostivat hanget hieman yli pitkän ajan keskiarvon. Katoille kertynyt lumi ei ole vielä vaaraksi, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla.

Sää ei tunnu polvissa, edes metallinen tekonivel ei ole pakkasesta moksiskaan

Jotkut sanovat tuntevansa sään polvissaan, mutta lääkärin mukaan kyse on vain uskomuksesta. Pakkanen ei kylmennä edes metallista tekoniveltä.

Solmio, mirri, ascot- vai sisähuivi? – Mieskin voi vaihdella tyyliä

Erilaisen asusteen kaulaansa valitsemalla miehetkin voivat muunnella tyyliänsä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut pukeutumisneuvoja kertoo, mitä viestii kaulassa oleva mirri ja miten mies voi käyttää oikeaoppisesti sisähuivia.

Geelimömmöstä kalaöljyn syrjäyttäjäksi? – Chian siemenet ovat superfoodien uusi villitys

Gojit, macat ja incat ovat jo tuttua kauraa monelle superfoodeista kiinnostuneille. Mutta viime aikoina yhä useamman terveysintoilijan lautaselta, tai juomalasista, on löytynyt pikkuruisia ruskeita siemeniä. Chian siemenet ovat nousseet superruokien listakärkeen helppokäyttöisyyteensä ja suurien ravintoarvojensa vuoksi.

Pellavatehtaan torni syntyi tulesta

Kansallismaisemaan kiinteästi kuuluva maamerkki sai alkunsa vahingossa. Rakennuksen uusiokäyttö saattaa tuoda sen yhä useamman ulottuville.

Historia eläväksi ja hiki pintaan taisteluharjoituksissa ajalta viikinkimiekka ja -kilpi

Miltä tuntuisi loikata viikinkisoturi Thore Julman lapikkaisiin ja viidentoista kilon rengaspaitaan? Hämeenlinnalaiset keskiaikaharrastajat treenaavat viikinkimiekkailua tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa.

Rakkaudella pidetty juhlavaate kestää aikaa

Jos on hankkinut kalliin asun, sitä ei kannata jättää kaappiin pölyttymään. Asusteilla ja pienillä lisäyksillä vaate muuttaa ilmettään tilanteen mukaan. Ja kun hankkii uutta, kannattaa miettiä, millainen asu näyttää omalta vielä vuosienkin jälkeen.

Tiesitkö tämän: Itsesyttyvässä pellavaöljyssä piilee palovaara

Pellavaöljy on tuttu aine, kun pitää käsitellä puuta – vaikkapa venettä tai terassia. Mutta öljyssä piilee myös vaara. Pirkkalassa paloi äskettäin vastaremontoitu puutalo. Syttymissyyksi epäillään pellavapohjaista ainetta.

Sananen – Kesäloma pelottaa

Kesäloma lähestyy. Sitä on vaikea päästä karkuun. Siitä on tullut meille tunnollisille liian tärkeä. Henkireikä, jonka henki haisee usein pahalle.

Käärinliinan kopio vierailee Jyväskylässä - alkuperäisen aitous edelleen arvoitus

Jyväskylän keskusseurakuntatalolla alkaa näyttely, jossa on esillä Torinon kuuluisan käärinliinan kopio.

Kotikaupungin kartta siirtyi kankaaseen - forssalaiset kassit leviävät maailmalle

Kasseihin tykästynyt ompelija Marja Hannula näki Lontoossa kassin, jossa oli Lontoon kartta. Nyt kotikaupunki Forssa on siirretty kassiin. Kotikadut ja lähiseutu siirtyvät kätevästi myös pyyhkeisiin ja pefletteihin.

Keskustan katuremontit vihdoin liikkeelle - suunnitelmat kommentoitavana

Tampereella voi nyt ottaa kantaa Tuomiokirkonkadun kävelykatusuunnitelmaan. Ehdotus on esillä palvelupiste Frenckellissä vielä viikon ajan. Samalla voi tutustua Kyttälänkadun suunnitelmiin.

Kaupunkilaisten vetoomus tehosi: Riihimäki jäädyttää nämä puistokentät

Riihimäen kaupunki jäädyttää neljä puistokenttää. Luistinradat voidaan jäädyttää, kun kaupunki on pystynyt säästämään katujen talvikunnossapidosta.

Näkökulma: Vaikka minulla ei olekaan elämää, on sentään verhoja

Vain tylsistyneet ihmiset vaihtavat verhoja vuodenaikojen mukaan. Ai kauheeta, olen sellainen, kertoo toimittaja Tanja Perkkiö kolumnissaan. Jos on liinavaatelipasto täynnä kauniita verhoja, on ripustettava niitä ikkunoihin sesonkien mukaan. Nyt on talviverhojen vaihtoaika.

Tusinatennarit ei kaikkia kiinnosta

Kauppojen kenkävalikoimat ovat varsin mittavia, mutta Anniina Rytkönen kulkee kesät talvet omatekoisissa kengissä. Hän toteaa, ettei vaihtaisi popojaan tusinatennareihin.

Kouvolan punainen jäähalli on jälleen valkoinen

Muutaman viikon puhdistuksen jälkeen halli on saanut takaisin oman, alkuperäisen värinsä. Valkoista seinää voi asiantuntijan mukaan ihailla ainakin seuraavien 10-15 vuoden ajan.

Muinaismarkkinat kerää keskiaikaväen Auttiin

Auttikönkään Muinaismarkkinoilla voi viikonlopun yli nauttia keskiaikaisesta tunnelmasta. Keskiaikatavaran lisäksi tarjolla on musiikkia ja runoutta.

Tampereen taidemuseo havittelee Muumilaaksolle moninkertaisia tiloja Tampellasta

Tampereen taidemuseo pohtii, sopisiko Tampellan entinen pellavatehdas museon käyttöön. Tampellassa esimerkiksi Muumilaaksolle olisi tilaa sekä pysyvälle että vaihtuville näyttelyille.

Tamperelainen: Taidemuseo kiinnostunut Tampellasta

Taidemuseon sijoittamisesta kansallismaisemaan on jo käyty alustavia keskusteluita.

Tampereen Pellavatehtaalle ehdotetaan asunto- tai museokäyttöä

Tampereella Tampellan entinen Pellavatehdas sijaitsee keskellä kaupunkia ja muodostaa osan arvokasta Tammerkosken aluetta. Nyt pohditaan, miten Pellavatehdasta ympäristöineen kehitetään.

Tuohivirsuissa Padasjoelta maailmalle

Erkki Sipura on 74-vuotias padasjokelainen, joka käveli suruaikanaan Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin, eli 4227 kilometriä. Tuohivirsuissa viihtyvä Sipura unelmoi kävelevänsä Suomesta Roomaan, mutta tarvitsee matkalleen tulkin.

Tampereen keskustaan perustetaan kesäksi kerjäläisten huoltopiste

Kerjäläiset voivat peseytyä ja vaihtaa vaatteita kesän ajan päiväkeskus Mustan Lampaan tiloissa Tampereen keskustassa. Diakoniajohtajan mukaan kirkon tehtävä on auttaa kaikkia, jotka apua tarvitsevat.

Opiskelijat valmistavat ekologisia rullalautoja

Karelia-ammattikorkeakoulun kaksi opiskelijaa valmistaa ekologisia alamäkilautoja. Normaaleja skeittilautoja pidemmät alamäkilaudat eli lonkkarit valmistetaan kotimaisesta koivusta ja uusiutuvista luonnonvaroista. Tarvittaessa laudan voi vaikka polttaa saunan uunissa.

Museovirasto torppasi Helvetinlähteen ammentamisen

Toteutuuko Hämeenkoskelle kaavailtu pullottamohanke, kun Museovirasto vastustaa Helvetinlähteen alueen mittavaa rakentamista.

Näkökulma: Naisten vaatteet tekevät miehestä tumpelon

Ei ole naisilla helppoa, vaan ei miehilläkään, joille silloin tällöin napsahtaa pyykkivuoro. Vaatteiden värikirjohan on tunnetusti moninainen. Ja sitten on niitä erilaisia materiaalejakin.

Tampellan pellavatehtaalle suunnitellaan uutta käyttöä

Kaavahankkeessa tutkitaan eri käyttövaihtoehtoja Tampellaan vanhalle pellavatehtaalle. Tampereen paraatipaikalla sijaitseva rakennus on nykyään tyhjillään.

P-Hämppi avattiin Tampereella

Keskustan alle louhittu pysäköintiluola P-Hämppi tuo Tampereelle tuhat uutta pysäköintipaikkaa. Ensimmäiset asiakkaat pitivät luolaa avarana, mutta kalliina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle