Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Turun Linnanniemen aluetat

Linnanniemestä Turun ensimmäinen taidekaupunginosa

Tavoitteena on toteuttaa taideohjelma, joka korostaa Linnanniemen kulttuurikaupunginosan imagoa ja luo alueelle paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.

Vanha punertava tiilirakennus Hämeenlinnan keskustassa.

Fredrika Wetterhoff -säätiön arvotalo päätymässä myyntiin

Talon toimitilojen kysyntä on ollut vähäistä, mikä on syönyt säätiön varoja. Myynnin jälkeen osa Fredrika-talosta muutettaisiin asuinkäyttöön.

Frenckellin kiinteistön julkisivu.

Tampereen historiallinen Frenckell myydään taas – jo kerran tehty kauppa karahti muotovirheeseen

Kaupunginvaltuuston ei olisi viime keväänä pitänyt päättää teollisuuskiinteistön kaupasta kiireellisenä.

Huutokaupattavana olevia rakennuksia talvisessa luonnossa

Ainutlaatuisesta rakennuskokonaisuudesta tehtiin vain yksi tarjous Vaasassa

Huutokaupassa mukana olleet rakennukset ovat Vaasan vanhimpien joukossa. Rakennukset herättivät kiinnostusta, sillä ilmoitusta käytiin katsomassa yli 30 000 kertaa.

Ainolan museon sisäänkäynti. Puinen ovi, jossa pieniä ikkunoita, joista heijastuu museon edessä oleva puistomaisema.

Yhdyskuntalautakunta: Oulussa Ainolan museorakennuksen suojelutaso jo riittävä

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ja Oulun luonnonsuojeluyhditys esittivät rakennuksen ja puiston tiukempaa suojelua, mutta Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta ei nähnyt sitä tarpeellisena.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pohjois-Savoon valtionavustuksina yli 134 tuhatta euroa seurantalojen korjauksiin: suurin 50 000 euron summa Vehmasmäen Nuorisoseuralle

Pohjois-Savoon on myönnetty 134 500 euroa seurantalojen korjauksiin, kerrotaan Suomen Kotiseutuliitosta. Yhteensä avustuksia saa tänä vuonna Pohjois-Savossa yhdeksän hakijaa.

Forssan Työväentalo ulkoa

Forssan Työväenyhdistys haluaisi lahjoittaa työväentalon kaupungille – kaupunki kieltäytymässä lahjoituksesta

Forssan Työväenyhdistys on pyytänyt, että Forssan kaupunki joko ottaa suuren kiinteistön lahjoituksena vastaan tai tukee yhdistystä taloudellisesti.

Hietalahden puukatsomo on kulttuurihistoriaa, mutta onko se korjattavissa?

Vuonna 1936 rakennettu jalkapallokatsomo on arvokas koko Suomen mittakaavassa – sen kunnostaminen olisi tärkeää, mutta vielä ei tiedä, riittävätkö Vaasan rahat

Hietalahden puukatsomo on Suomen toinen 1930-luvulta säilynyt jalkapallomiljöö. Vaasan kaupunki väläyttää asemakaavamuutosta ja katsomon purkamista, jos suojellun rakennuksen kunnostaminen ei ole mahdollista.

Luminen Frenckellinaukio.

Frenckellin arvokiinteistön muuttuminen hotelliksi on taas askelen lähempänä toteutumista – suunnitteilla myös lasiterassiravintola

Frenckellin rakennukseen tulisi uusia kevyitä rakenteita terasseja tai sisäänkäyntejä varten. Alapihalle muurin vierelle tulisi suunnitelmissa uusi lasiterassiravintola. Uusi asemakaava on pantu nähtäville.

Artistien keikkasettien biisilistoja teipattuna Vihreä talon vessan seiniin

Riihimäen Vihreälle talolle purkulupa

Hämeenlinnan kaupunginmuseon ja ely-keskuksen lausunnot olivat talon purkua vastaan. Purkulupaa on hakenut talon omistava sijoitusyhtiö H. G. Paloheimo. 

Pyhäniemen kartanon päärakennuksen eteistilaa, etualalla ruokailutilan nurkassa iso ruskea kakluuniuuni.

Uusi omistaja haluaa pitää Pyhäniemen kartanon avoimena ihmisille – katso, miltä suomifilmeistä tutun rakennuksen sisällä nyt näyttää

Hollolan Hollywoodiksi kutsuttu Pyhäniemi on Suomen hienoimpia kartanoita. Arvorakennuksessa on viime vuosikymmeninä järjestetty paljon taidenäyttelyjä ja kesäkonsertteja, joiden jatkoa mietitään.

Vanha vaasan Puuvillan konttorirakennus, punainen tiilirakennus Vaasan yliopiston alueella.

Vaasan Puuvillan entinen konttorirakennus suojellaan – suojelutarve koskee myös rakennuksen kiinteää sisustusta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt rakennussuojelupäätöksen Vaasan yliopiston alueella olevista Vaasan Puuvillan entisistä rakennuksista. Konttorirakennuksen on suunnitellut Karl Lindahl 1923.

Hulikan talo on päässyt huonoon kuntoon. Helmikuun pakkas päivä ja kuvttuna kaupungin talon suunnasta

"Kaupunki ei ylläpidä näitä rakennuksia mitenkään", sanoo Savonlinnan tekninen johtaja – viimeisetkin vanhat puutalot uhkaavat kadota kaupunkien keskustoista

Vanhojen puutalojen kohtalo puhuttaa Savonlinnassa. Hulikan talo on rakennettu jo 1860-luvulla. Nyt sille on käymässä niin kuin suomalaiskaupunkien keskustojen puutaloille on monesti käynyt.

Rakuunan luurankotakki

Lappeenranta antaa 20 000 euroa Rakuunakillan ja Ratsuväen perinnesoittokunnan luurankotakkeihin ja hurmahousuihin

Lappeenrannan kaupunginhallitus katsoi, että Lappeenrannan Rakuunakillan sekä Ratsuväen perinnesoittokunnan uudet vaatteet ovat tärkeä osa kaupunkikuvaa.

Harjalla ja vedellä puhdistetaan arkelogista löytöä.

Kantahämäläisiä monumentteja voi jatkossa adoptoida

Hämeenlinnan kaupunginmuseo käynnistää Adoptoi monumentti -toiminnan vuoden 2022 aikana.

Moision kartanko Kouvolan Elimäellä.

Historiallinen Moision kartano Kouvolassa sai suojelupäätöksen – kartano on esimerkki kymenlaaksolaisesta kulttuurimaisemasta

Kouvolan kaupungin omistama kartano on ollut myynnissä. Kaakkois-Suomen ely-keskuksen tekemä suojelupäätös on lainvoimainen.

Mies seisoo museon edessä

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta kannattaa Pohjois-Pohjanmaan museon siirtosuunnitelmaa Tietomaan alueelle

Lautakunta korostaa, että jos Ainolan museorakannus myydään rakennuksen kulttuurihistoriaa tulee vaalia. Lisäksi yleisölle avoimet tilat olisivat jatkossakin tärkeitä. Yhdyskuntalautakunta ei tiistaina antanut omaa lausuntoaan.

Ankkuri-talon ulkoseunustalla maassa makaa suuri ankkuri koristeena

Pala suomalaista työläiskulttuuria rapistuu Kotkan Kantasatamassa – tässä talossa ruokaili ja peseytyi päivittäin tuhat satamaduunaria

Ankkuri-talo oli aikanaan merkittävä parannus satamatyöntekijöiden oloihin. Nyt talon omistaja tahtoisi purkaa itselleen tarpeettomaksi käyneen rapistuvan rakennuksen, mutta purkuaikeet ovat herättäneet vastustusta.

Ypäjän orivarsoja laitumella

Uusia valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita Kanta-Hämeeseen

Maakunnasta valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden joukkoon on hyväksytty Loimijokilaakso ja kaksi kohdetta Lammilta. Valtakunnallisesti arvokkaiksi katsotaan Lammin lounaiset viljelymaisemat ja Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisema.

Lastenlinna Helsinki.

200 arkkitehtia ja lääkäriä vaatii Lastenlinnaa käyttöön: "Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen"

Rakennuksen käyttöönottoa penäävä vetoomus toivoo rakennukseen työsuhdeasuntoja ja tiloja lasten psykiatrialle. Tyhjilleen jäänyt sairaalarakennus vaatii mittavan remontin.

Jaakko Laitinen esittelee kolmea rullakkoa, jotka ovat täynnä Lapin Radion vanhoja arkistonauhoja

Kuuntele: Muusikko Jaakko Laitinen kävi läpi Lapin Radion musiikkiarkistoja – löysi muun muassa oman isoisänsä laulamassa

Lapin Radion vanhojen äänitteiden tallennusprojektissa on ollut Rovaniemellä mukana projektityöntekijöinä Mari Ekman ja Jaakko Laitinen. He kävivät läpi lukuisia puhe- ja musiikkiohjelmia. Digitoitavaksi kertyi 15 rullakollista arkistomateriaalia.

Kartoille laitettu nuppineuloja

Hiljaisen kansan suosiota mitataan nuppineuloilla

Helteinen kesä on saanut matkailijat pysähtymään ja ihmettelemään heinäpäitä, myös ulkomaalaisia vierailijoita on riittänyt.

Vanha Pyhäniemen tila Mäntyharjulla

Metsähallitus kunnostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Vanhan Pyhäniemen rakennuksia Mäntyharjulla

Viimeksi Vanhan Pyhäniemen tilakokonaisuutta on korjattu laajasti 1990-luvulla.

Ajoksen ranta Kemissä.

Kemissä ennallistetaan uhanalaisia ranta- ja vesialueita: Ajos on saamassa takaisin luontaisen hiekkarantansa ja Kivilonkaan palautuu vesipeili

Ajoksen rannasta ei tule virallista uimarantaa, mutta ennallistaminen luontaiseksi hiekkarannaksi lisännee alueen suosiota uima- ja virkistyspaikkana.

Pahnilan keltainen museorakennus, etualalla kesäinen niitty

Simossa kunnostetaan Pahnilan museon perinteistä pihapiiriä

Museopiha-alue on paitsi kulttuurihistoriallisesti myös perinnebiotooppiarvoiltaan arvokas kohde, josta löytyy niittyjä, hakamaata ja metsälaidunta.

L3DNARDO DA VINCI -näyttely Kuopion museossa

Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä

Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.

Kesäinen piha, jossa kissa nukkuu puulaatikossa, vieressä uusia perunoita, kesäkukkia, vihreää nurmikkoa

Avoimet portit -tapahtuma, Kristiinankaupunki

Kurkistele puutalokaupungin pihoihin ja puutarhoihin

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vaasan kaupunki huutokauppaa rakennuksia Klemettilästä

Huutokaupassa on kaksi päärakennusta ja yksi ulkorakennus Klemettilän kaupunginosasta. Huutokauppa on auki kesäkuun 10. päivään saakka.

Jari Vesanen ja Taina Hautamäki Kosolan talon takapihalla.

Kohta kaikki pääsevät kurkistamaan Vihtori Kosolan työhuoneeseen – monta historian sivua on kirjoitettu talossa, joka muuntuu nyt matkailukohteeksi

Sipoolainen Jari Vesanen osti Lapualla sijaitsevan Kosolan talon pari vuotta sitten. Hän remontoi sitä alkuperäistä kunnioittaen ja aikoo tehdä siitä matkailukohteen.

Polku.

Vienan reitin metsien käsittelyssä saavutettiin yhteisymmärrys

Jatkossa Metsähallitus keskittyy etenkin korpikohteiden parempaan tunnistamiseen sekä lajisto-osaamiseen.

Lähes 60 metriä korkea 3D-Buddha loisti tiistai-iltana Bamiyanin laaksossa Afganistanissa.

Taliban räjäytti maailmankuulut Buddha-patsaat vuonna 2001 – nyt tuhotun aarteen paikalla loistaa 3D-Buddha-mallinnus

Bamiyanin maakunnan vuonna 1999 vallanneet talibanit katsoivat, että muinaiset patsaat olivat islamin vastaisia.

Isonkyrön vanha kirkko talvimaisemassa kuvattuna muurin ulkopuolelta.

Yli 500-vuotias Isonkyrön vanha kirkko restauroidaan Museoviraston tarkassa ohjauksessa: "Aina, jos poistetaan jotain vanhaa, se on lopullisesti poissa"

Vanha kirkko on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi, joten sen restaurointi on pitkä, monipolvinen ja kalliskin projekti.

Hämäläinen maalaismaisema loppukesällä.

Riihimäellä kotikaupunkiin voi tutustua helposti karttapalvelun kautta – palvelussa on nyt myös tietoja rakennusperintökohteista

Jokaisesta kohteesta on tiivis selostus rakennuksen historiasta, ulkoasusta sekä perustelut kohteen arvotukselle rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Anne Vänskä, toimitusjohtaja, Liperin Mylly

Liperin myllymiljöön kaavamuutoshakemus jätetty kunnalle

Aavakax Oy:n tavoitteena on saada alue asuin-, matkailu-, majoitus-, liike- ja toimistokäyttöön.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kolme eteläsavolaista kohdetta valittiin kisaamaan kulttuuripalkinnosta – Erkki Liikanen valitsee voittajan

Kisan ideana on lisätä tietoisuutta Etelä-Savon kulttuuriympäristöistä.

Kappelinpiha

Isonkyrön Orisberg ehdolla valtakunnallisesti arvokkaiden kulttuurimaisemien joukkoon

Alueiden asukkailla ja maanomistajilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä nyt esitettävistä uusista maisema-alueista.

Kiihtelysvaaran kirkon raunio

Kiihtelysvaaran kirkon arkkitehti valitaan kilpailutuksen kautta

Uusi kirkko nousee kulttuurihistoriallisesti merkittävälle paikalle

Lunta Rovaniemellä metsässä.

Lappiin esitetään kolmea uutta maisema-aluetta – mielipiteitä voi jättää vuoden loppuun

Uusina alueina ovat ehdolla Kitkajärvien ja Riisitunturin maisema Kuusamossa ja Posiolla, Ratasjärven kulttuurimaisema Pellossa ja Juujärven jokivarsikylän kulttuurimaisema Kemijärvellä. 

Neitsytniemen kartano Imatralla

Imatralla Neitsytniemen kartanon yrittäjä haluaa lisää matkailu- ja majoitustoimintaa – kaavamuutos nähtäville kuukauden ajaksi

Imatralla Neitsytniemen kartanon kaavamuutosta on hakenut kaupunkikonserniin kuuluva Mitra, koska yritystoiminnan kehittäminen on merkittävä osa sen tukitoimintaa Imatran alueen yrittäjille.

Ravintola Sahanranta ulkoa.

Kuhmoinen aikoo laajentaa keskustaansa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Sahanrannan suuntaan

Kuhmoisissa on meneillään liki 20 hehtaarin asemakaavamuutos Sahanrannan seutuvilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle