Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun Business-aseman julkisivu

Ouluun uusi palvelukeskus ulkomailta muuttaneille – tavoitteena muun muassa työvoiman turvaaminen yrityksille

Ouluun ollaan rakentamassa uutta kohtauspaikkaa maahanmuuttajille ja kansainvälisille osaajille sekä heidän perheilleen. 

Tummahiuksinen nainen Fia Hafiz istuu ikkunalla ja katsoo kameraan hymyillen, takana kirjastokäytävä.

"Jokainen voi aloittaa itsestään ja katsoa peiliin", neuvoo Fia Hafiz eteläpohjalaisia kotoutumiskeskustelussa

Suomeen ei ole maahanmuuttajan helppo kotoutua, sanoo maahanmuuttajakoordinaattori Fia Hafiz. Etelä-Pohjanmaalla tulijoiden apuna on ollut muutaman vuoden Moni-info.

Lauttarannan kotiutusyksikkö Kuusankoskella Kouvolassa.

Keski-Pohjanmaalla kaavaillaan hoitajavajeen paikkausta myös kansainvälisellä rekrytoinnilla

Soitesta on oltu jo yhteydessä rekrytointifirmoihin. Virallista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Nainen istuu ja takana näkyy kaksi poikaa.

Sotaa pakoon tulleet ukrainalaiset haluavat mukaan vapaaehtoistyöhön Kuopiossa – osa ujostelee kielitaitoaan

Vapaaehtoistyön avulla voi tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään. Järjestöt hakevat parhaillaan lisäkäsiä syksyn toiminnan alkaessa.

Ukrainasta sotaa paenneille lapsille järjestetyt supersynttärit Metsälinnan tanssilavalla Mikkelin Ristiinassa.

Sotaa Suomeen paenneet saavat keväällä valita itse kotikuntansa – pääkaupunkiseutu varautuu tuhansiin uusiin ukrainalaisiin

Pääkaupunkiseudun kunnat toivovat, että ukrainalaisten mahdollinen massamuutto huomioitaisiin valtion budjetissa. Kaupungit tarvitsisivat rahaa muun muassa oppisopimus- ja kielikoulutuksiin.

Ongen koho rantaheinikossa

Hämeenlinnassa innostetaan maahanmuuttajia kalastusharrastuksen pariin

Suomen Vapaa-ajankalastajat on käynnistänyt kesäksi Kalailoa ilman rajoja -hankkeen, jossa kannustetaan suomalaisperheitä viemään kotoutuvia maahanmuuttajaperheitä kalaan.

Ukrainan lipun värit ruusukkeessa.

Liputusta ja valaistusta Seinäjoella Ukrainan tueksi – Pietarsaaressa ohjelmaa kauppatorilla

Tänään keskiviikkona vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää. Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on nyt kulunut puoli vuotta. Itsenäisyyden kunniaksi järjestetään ohjelmaa eri paikkakunnilla.

Koripalloilija Lauri Markkanen.

Ukrainalaiset lapset tapasivat maajoukkeiden pelaajia ennen Suomi-Ukraina ottelua – Lauri Markkanen: "Tunteet tuovat lisäbuustia peliin"

Suomen koripallomaajoukkue Susijengi kohtaa Ukrainan torstaina Jyväskylän jäähallissa. Maaottelu on ensimmäinen Jyväskylässä 34 vuoteen.

Kosovosta Suomeen opintojen ja työn perässä muuttanut Bleta Hyseni istuu nykyisessä työpaikassaan seinäjokelaisessa hoivakodissa.

Kosovosta kotoisin oleva Bleta Hyseni, 22, nimeää heti kaksi asiaa, jotka saivat hänet jäämään töihin Suomeen

Työperäisen maahanmuuton hankkeet eivät onnistu aina kunnissa odotetusti. Aikaa ja rahaa vievä perehdytys voi epäonnistua, jos paikkakunnalle ei jäädäkään pidemmäksi aikaa.

Tiedekirjasto Tritonia

Vaasan yliopistosta matalan kynnyksen ohjausta maahan muuttaville

Palvelu on tarkoitettu korkeakouluopintoja jo suorittaneille tai niitä pohtiville. Ne ovat maksuttomia soveltuvat hyvin myös Suomeen sotaa paenneille ukrainalaisille.

Nainen valmistelee vastaanottokeskuksen huonetta.

Lupaprosessin sujuvoittaminen vauhdittaa Ukrainan pakolaisten työllistymistä, sanoo Maahanmuuttoviraston johtajaa

Maahanmuutto­viraston mukaan Suomeen voi saapua Ukrainasta tämän vuoden aikana jopa 80 000 pakolaista. Virasto pyrkii nyt vauhdittamaan pakolaisten työllistymistä lupaprosessia tehostamalla.

Ali Modareszadeh taluttaa pyöräänsä lumisella parkkipaikalla Oulussa.

Ali Modareszadeh eli 40 vuotta sodan keskellä, Suomesta hän sai uuden elämän perheelleen – samaa hän toivoo ukrainalaisillekin

Oman kokemuksensa pohjalta Modareszadeh sanoo, että nyt Ukrainasta tulevien pitää saada heti näkymä elämälleen. Vaikka ukrainalaiset saavat välittömästi oleskeluluvan, heitä ei kotouteta.

Opettaja näyttää taululta kellonaikoja ja oppilaat katsovat

Maahanmuuttajataustaisissa naisissa on hyödyntämätön työvoimavara – 40 prosenttia suorittanut korkeakoulututkinnon

Kotouttaminen tulisi yhdistää tiiviimmin työelämään, arvioi asiantuntija.

Kuvassa oikea, höger ja vasen, vänster kyltit eduskuntatalolla.

Maahanmuuttajien kotoutumisohjelmassa painotettiin "ruotsin kielen elinvoiman turvaamista" – Osa Pietarsaaren valtuutetuista hämmästyi: "Ei kai kotouttamisessa ole kyse siitä?"

RKP:stä myönnetään, että asia oli huonosti muotoiltu ja virkkeet olisi pitänyt jättää pois. Kokonaisuuteen ei virkkeillä RKP:n mielestä silti ole vaikutusta.

En skylt med texten Närpes stad står i en blomrabatt. Marken är täckt av snö.

Närpiössä suunnitellaan maahanmuuttajaperheille ystävätoimintaa

Tavoitteena on maahanmuuttajien integroiminen yhteiskuntaan, samalla kun syntyperäiset närpiöläiset tutustuvat maahanmuuttajiin.

Marina Andreeva, Perjantai-dokkari, Helsingin metro

Marina Andreeva oli hiljaa kaupassa, jotta häntä ei huomattaisi venäläiseksi – nyt hän neuvoo tuhansia venäjänkielisiä seuraajiaan Suomessa asumisessa

Suomen venäläiskuplan sisällä on paljon epätietoisuutta siitä, miten suomalaisessa yhteiskunnassa kannattaa toimia. Kielitaidottomuus vaikeuttaa sopeutumista, ja suomalaisten kanssa on vaikea ystävystyä.

Työntekijä käsittelee tomaatteja Hultholmin pakkaamolla

Närpiössä etsittiin tänään keinoja ehkäistä työperäisten maahanmuuttajien hyväksikäyttöä

Kokouksessa keskusteltiin maahanmuuttajien tilanteesta, kotoutumisesta ja monialaisen viranomaisyhteistyön jatkosuunnitelmista työvoiman hyväksikäyttötilanteiden ennaltaehkäisemiseksi. Itse Närpiössä esiin tullutta mahdollista työvoiman hyväksikäyttötapausta ei kokouksessa käsitelty.

Autoja liekeissä ruotsalaisessa lähiössä.

Ruotsista tuli murhien ja kranaatti-iskujen keskus, ja näitä virheitä Suomen pitäisi välttää – ruotsalaisekspertti: "Me olimme naiiveja"

Ruotsi on epäonnistunut niin poliisin toiminnassa, kouluissa kuin kotouttamisessa, sanovat ruotsalaiset asiantuntijat. Heillä on vinkki Suomelle: ottakaa jengiytymisen varhaiset signaalit vakavasti.

Nainen makaa lattialla tyynyjen varassa lukien pokkaria.

Lasten ja nuorten lukutaito on eriytynyt – eroja yritetään kaventaa uudella strategialla

Osa lapsista lukee sujuvasti pitkiä tekstejä jo alakoulussa, kun joillekin lukeminen tuottaa vaikeuksia vielä yläkoulussa. Uudessa lukutaitostrategiassa painotetaan monipuolista lukutaitoa. Päämääränä on puuttua eriytymiskehitykseen.

Kemiläinen Tytti Kumpulainen

Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hankkeelle haetaan jatkoaikaa – 162 000 euroa jäänyt käyttämättä

Maahanmuuttaja Ohjaamo Kemi -hanke on päättymässä 14. tammikuuta. Hanketta halutaan jatkaa käyttämättä jääneellä rahoituksella.

Tornion kaupungintalo

Sote-uudistuksen vaikutus kiintiöpakolaisten vastaanottoon on epäselvää – Tornio on tekemässä vain vuoden mittaisen päätöksen

Lapin ely-keskuksen mukaan pakolaisten vastaanottoon vaikuttava kotoutumislain uudistus valmistuu todennäköisesti ensi vuonna.

Barnfamilj från Irak går med barnvagn och matkassar.

LAB-ammattikorkeakoulussa kehitetty toimintamalli edistää maahanmuuttajanaisten kotoutumista

Toimintamalli sai alkunsa hankkeesta, johon osallistuneet naiset kertoivat saaneensa merkittävää apua kotoutumisprosessiin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kuusamoon otetaan tänä vuonna 30 kiintiöpakolaista

Vielä ei tiedetä mistä seuraavat kiintiöpakolaiset tulevat Kuusamoon. Kolmen viime vuoden aikana Kuusamoon on saapunut 80 kiintiöpakolaista Kongosta.

Tilastografiikka

Turvapaikanhakijoille on vuosia luennoitu, että raiskaus on rikos ja luvatta ei saa koskea – osoittaako tilasto, että valistus epäonnistui?

Yle kertoi syyskuun 30. päivä, että ulkomailla syntyneiden osuus raiskausepäilyissä on kasvanut selvästi. Viimevuotiset luvut perustuivat kuitenkin poliisin kirjausvirheeseen.

Maria Ohisalo puhumassa tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeri Ohisalo ulkomailla syntyneiden osuuden kasvusta seksuaalirikostilastoissa: "Huolestuttava luku"

Sisäministerin mukaan kotouttamispolitiikassa on ongelmia, joihin on puututtava. Ohisalon mukaan ulkomailta Suomeen muuttavat on saatava nykyistä nopeammin sisäistämään suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöt.

Matkustajia nousemassa Qatar Airwaysin koneeseen Kabulin lentokentällä torstaina 9. syyskuuta.

Kotka valmistautuu ottamaan vastaan Afganistanista evakuoituja: "Meillä asuntoja on paremmin tarjolla kuin pääkaupunkiseudulla"

Pienemmällä paikkakunnalla, kuten Kotkassa, asuntoja ja palveluja on evakuoiduille paremmin saatavilla kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Kotka voisi vastaanottaa muutaman perheen. Lautakunta päättää Kotkan kannan tiistaina.

Eduskuntatalo kylpi auringossa 30. kesäkuuta.

Afganistan nosti pakolaiskiintiöt keskusteluun – Kysyimme Hämeen kansanedustajilta, pitäisikö kuntapaikkoja lisätä

Ihmisiä pakenee Afganistanista Talibanin noustua valtaan. Voit lukea tästä jutusta, mitä mieltä Hämeen vaalipiirin kansanedustajat ovat kiintiöpakolaisten vastaanoton lisäämisestä kunnissa.

TE-toimisto.

Hämeen ely perustaa toimielimen hoitamaan maahanmuuttoasioita

Toimielimen tehtävänä on esimerkiksi kehittää maahanmuuttajien kotouttamista ja työllistymistä. Yksi tehtävä on turvapaikkatilanteen seuraaminen. Alueellinen toimikunta on tätä ennen istunut kaksi kautta.

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.

Jyväskylän vastaanottokeskuksen toiminta muuttuu – turvapaikanhakijat asuvat jatkossa omissa asunnoissa

Salmirannan vastaanottokeskuksen toiminta muuttuu vuodenvaihteessa laitosmallisesta hajasijoitusmalliseksi. Vastaanottokeskuksen asukkaille etsitään asuntoja tulevien toimitilojen lähettyviltä tai julkisten kulkuyhteyksien päästä.

Rand Mohamad Deeb Lahdessa järven vieressä

Rand Mohamad Deeb luki lapsena matematiikkaa pommitusten keskellä – nyt hän on lääketieteen opiskelija ja kuuden laudaturin ylioppilas

Vuoden 2019 pakolaisnaiseksi valittu syyrialainen Rand Mohamad Deeb toivoo, että maahanmuuttajien kotouttamisessa panostetaan mahdollisimman paljon kieleen. Sen avulla hän saavutti unelmansa.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Kaikki tiukennusehdotukset maahanmuuttajien sosiaaliturvaan eivät ole rasismia

Suomen kielen osaamisen tulisi olla edellytys yhteiskunnan tukien saamiselle, kirjoittaa Sabanadesan.

Kokoomuksen vaalikampanjoija Mikkelissä

"Melko yksimielinen" linjaus ei tyydytä kaikkia kokoomuksessa – esitys maahanmuuttajien sosiaaliturvan alentamisesta nosti esiin linjaerot

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitteli linjapaperin, jossa se nostaa esiin ajatuksen Suomeen tulevien alemmasta sosiaaliturvasta. Aloite saa kannatusta eduskuntaryhmässä, mutta moni ei halua ottaa asiaan lainkaan kantaa.

Kokoomuksen kampanjoimassa kuntavaaleihin Helsingin Kampissa.

Halla-aho kritisoi kokoomuksen maahanmuuttajien kotoutumislinjauksia: "Pidän esitystä populistisena temppuna"

Kokoomuksen eduskuntaryhmä olisi vaatimassa lisää kiristyksiä ja velvoitteita maahanmuuttajille. Kokoomus poisti keskiviikkona kritiikkiä herättäneen "kantasuomalainen"-termin maahanmuutto-ohjelmastaan. Ylen Ykkösaamussa keskusteltiin aiheesta torstaina.

Kai Mykkänen kesäisessä espoolaisessa puistossa

Kokoomus puhui kotouttamislinjauksissaan "kantasuomalaisista" – nyt eduskuntaryhmän johtaja Mykkänen pahoittelee sanavalintaa ja toteaa sen virheeksi

Kokoomuspoliitikot ovat pahoitelleet virheeksi kuvailtua sanavalintaa, jota puolue käytti mm. kotouttamislinjauksiaan käsittelevässä tiedotteessa.

Nafisa Yeasmin on ensimmäinen valtuustoon päässyt maahanmuutaja Rovaniemellä

Wolt-kuskit kirittivät Rovaniemen valtuustoon ensimmäisen maahanmuuttajataustaisen ehdokkaan

Rovaniemen kaupunginvaltuustoon valittiin ensimmäistä kertaa maahanmuuttajataustainen valtuutettu. Bangladeshista Rovaniemelle muuttanut Nafisa Yeasmin aloittaa elokuussa kokoomuksen valtuutettuna.

Ali Giray istuu pizzeriassaan tyhjän pöydän ääressä.

Business joensuu tarjoaa maahanmuuttajille yritysvalmennusta – "Joensuun seudulle tarvitaan uusia yrityksiä"

Esimerkiksi työn tai korkeakouluopintojen takia tulleille osaajille pysyvän oleskelun kannustimena voi toimia oman yrityksen perustaminen. Uuteen palveluun liittyy henkilö- ja yrityskohtaista valmennusta, jossa huomioidaan yrittäjien taustat, valmiudet ja tavoitteet. Samalla heitä ohjataan myös julkisen sektorin yrityspalveluiden pariin.

Kotkan kaupungintalo

Kotkan kuntavaaliehdokkaat kannattavat turvapaikanhakijoiden kotouttamisen edistämistä – vain yksi puolue on selvästi eri mieltä

Kotka on sitoutunut ottamaan oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan asukkaakseen, jos he ovat Kotkan vastaanottokeskuksessa. Kaupungilla on yhteinen kotoutussuunnitelma Etelä-Kymenlaakson muiden kuntien kanssa.

suomen kielen oppitunnilla käytetään kuvakortteja

Moni kuntavaaliehdokas vastustaa turvapaikanhakijoiden kotouttamista Virolahdella – täysin kotouttamisen kannalla vain yksi ehdokas

Ylen kuntavaalikoneeseen vastanneista virolahtelaisehdokkaista moni vastustaa ajatusta, jonka mukaan kunnan pitäisi edistää oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumista.

Ansiopäivärahakemuslomaketta täytetään.

Maaliskuussa lähes 8 000 pohjoiskarjalaista työnhakijaa siirtyy te-palveluista kuntien asiakkaaksi

Kaksivuotinen kuntakokeilu alkaa Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä, Outokummussa ja Polvijärvellä.

Maahanmuuttajien kanssa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kertovia esitteitä

Maahanmuuttajaäideille koulutetaan ystäviä: "Useimmat tahtovat ystävän, jonka kanssa voi puhua paljon"

Koulutukseen on osallistunut jo kymmeniä vapaaehtoisia ja maahanmuuttajia 16 maasta.

Raujärven vaakuna kunnantalon ulkoseinässä

Rautjärvi valmistautuu vastaanottamaan kongolaisia pakolaisperheitä – syksyllä voisi tulla 5–6 perhettä

Pakolaisten toivotaan viihtyvän Rautjärvellä paremmin kuin pois muuttaneiden syyrialaisten turvapaikanhakijoiden.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kajaani haluaa tukea ulkomailta Kainuuseen muuttaneiden arkea

Asiakkaita on uudistuksen jälkeen reilut 650.

Tummaihoinen äiti työntää lastenvaunuja.

Maahanmuuttajanaisten heikko työllisyys periytyy heidän lapsilleen

Maahanmuuttajanaisten työllisyysaste on Suomessa alhaisempi kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Kotkan kaupungintalo

Maahanmuuttajat haluavat vaikuttaa asioihin Kotkassa – kaupunki aikoo perustaa uuden neuvoston

Kotkan kaupunki aikoo perustaa uuden vaikuttamiselimen maahanmuuttajataustaisten asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseksi.

Jyväskylän liput liehuvat.

Jyväskylä kerää maahanmuuttajilta kotoutumistarinoita - kaupunki päivittää kotouttamisohjelmansa lähemmäksi arkea

Jyväskylä haluaa tuoda kotouttamisohjelmansa lähemmäksi ihmisten arkea ja kuulla, miten kaupunkiin on kotiuduttu.

Nuori räppää mikkiin.

Räp-työpajassa maailmaa ja elämää jäsennetään lyriikan keinoin – Pietarsaaressa räppääminen on osa kotouttamistyötä

Kaksisuuntaisen kotouttamisen ajatus  kuuluu myös Euroopan unionin kotouttamispolitiikan perusperiaateisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle