Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Messukansaa Kolilla.

Karjalan erämessut toteutuu kolmen vuoden tauon jälkeen

Korona siirsi erämessuja tulevaisuuteen sekä vuonna 2020 että 2021. Nyt messut pidetään ja paikkana on Kontiolahden ampumahiihtostadion.

Opaskyltti Torronsuon kansallispuistossa.

Torronsuon kävijämäärät triplaantuneet ja työllistävä vaikutus noussut rajusti viimeisen 10 vuoden aikana

Tiedot ilmenevät tuoreen kävijätutkimuksen tulosten vertailusta vuoden 2010 tutkimuksen tuloksiin. Torronsuon käyntimäärän huima kasvu on näkynyt ajoittain ruuhkina tulentekopaikoilla ja pitkospuilla.

Hepokönkään vesiputous Puolangalla.

Hepokönkään vesiputous on nyt komeimmillaan: vaikka se on esteetön kohde, joka paikkaan ei pääse keväällä sujuvasti

Luontokohteissa huomioidaan aiempaa enemmän esteettömyys. Katso alla olevalta videolta, miten näkörajoitteinen ja liikuntaesteinen kokevat Hepokönkään reitin keväällä.

Mustapipoinen mies istuu järven jäällä jakkaralla. Taustalla on moottorikelkka.

Kiinnostus kestävää matkailua kohtaan kasvaa – sotkamolaisyrittäjä: asioiden kehittäminen on jatkuvaa

Kainuun Luontoretket sai vasta Sustainable Travel Finland (STF) -merkin, joka kertoo matkailijoille, että yrityksen toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää.

Lappi Areena rakennus keväisenä päivänä, lunta maassa

Lapin erämessut järjestetään jälleen toukokuussa Rovaniemellä

Lapin suurin messutapahtuma on suunnattu luontoharrastajille ja luonnossa liikkujille.

Messukansaa Kolilla.

Karjalan Erämessut järjestetään koronatauon jälkeen

Kesälle 2020 suunnitellut Erämessut pidetään vihdoin Kontiolahdessa viikkoa ennen juhannusta.

Sälgrundin majakka Kaskisissa.

Kaskisten Sälgrundin majakka- ja luotsiaseman aluetta halutaan ehostaa virkistyskäyttöön

Toimenpiteiden hintalappu olisi noin 20 000 euroa. Tarkoituksena on muun muassa parantaa saavutettavuutta sekä nuotio- ja levähdyspaikkoja.

Asuntovaunuja Pistohiekan leirintäalueella.

1970-luvun legendaarinen bileranta herätetään uudelleen henkiin – nyt vetonaulana ovat luonnonrauha ja saimaannorppa

Puumalan Pistohiekka uinui liki luonnontilaisena monta vuosikymmentä. Aiemmin nuorison bileistä tunnettu paikka halutaan nyt nostaa matkailukohteeksi etenkin luontoarvojen avulla.

Louhikosken voimalaitos Saramojoessa Nurmeksessa on tuottanut sähköä 1920-luvulta asti. Pohjois-Karjalan Sähkö on päättänyt purkaa voimalaitoksen.

Maakuntajohtaja Hirvonen mukaan kehittämään kalastusmatkailua

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen on mukana työryhmässä, jonka tehtävä on löytää keinoja kotimaisen kalastusmatkailun kehittämiseksi.

Hiidenportin kansallispuisto ylhäältä päin kuvattuna.

Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle aiempaa enemmän työtä ja toimeentuloa

Kasvun taustalla on paitsi kansallispuiston kävijämäärän kasvu, myös lähialueella käytetyn rahasumman kasvu. Lähialueisiin kuuluvat Sotkamo, Kajaani, Kuhmo ja Nurmes.

Belgialaisvieraita Tammelassa Hämeen luontokeskuksessa

Hämeen luontokeskuksen luonne on muuttunut

Luontokeskuksen omistaa nyt Eerikkilän urheiluopisto. Vastikään Eerikkilä osti itselleen myös kymmenisen hehtaaria lisämaata.

Puu Sanginjoen ulkometsässä.

Sanginjoen luonnonsuojelualuetta halutaan kehittää helposti saavutettavaksi ympäristökasvatus- ja luontokohteeksi

Alkuvaiheessa Sanginjoen nykyiset reitit ja rakenteet kunnostetaan, mutta lähivuosina uusiakin reittejä on tulossa. Kaikkea kehittämistä ohjaa luonnonsuojelutyö.

Tulipalossa tuhoutuneen Kiviniemen leirikeskuksen rauniot ilmasta kuvattuna.

Herajärven rannalle rakennetaan uusi hirsinen leirikeskus

Kontiolahden kunta aloittaa Kiviniemen uuden leirikeskuksen suunnittelun välittömästi. Tavoitteena on saada rakennustyöt käyntiin kevätkesällä.

Järvimaailma Saimaariumin toimitusjohtaja ja perustaja Kari-Matti Vuori.

Järvimaailma Saimaarium sai Pro Lappeenranta -mitalin – tarjoaa kaikenikäisille kiinnostavaa tietoa Saimaan järviluonnosta ja eliöstöstä

Perusteluissaan Pro Lappeenranta -mitalin saajalle Lappeenrannan Kilta toteaa, että Saimaarium on tehnyt tunnetuksi Saimaan ainutlaatuista järviluontoa ja sen ekologisia ja kulttuurisia merkityksiä.

Metsäinen maisema Vuokatinvaaran selkäpuolelta kuvattuna männynhaarasta.

Kainuussa majoituttiin syyskuussa neljän miljoonan euron edestä: hotellihuoneiden käyttöaste oli maan toiseksi korkein

Myös Kajaanin lentoliikenne jatkoi kasvuaan syyskuussa. Syyskuussa yhteensä matkoja tehtiin lentoaseman kautta runsaat 2 400, joista suurin osa oli kotimaisia matkailijoita. Kajaaniin liikennöivän DAT:n mukaan koneissa on ollut keskimäärin 23 matkustajaa per kone.

Kaivinkone töissä Pistohiekalla.

Pistohiekalla jo ensimmäiset vuokramökit – toiminta käynnistyy ensi kesänä

Puumalan Pistohiekan alueen kehittäminen on ottanut harppauksen eteenpäin, kun sauna-ja ravintolamaailman ensimmäiset vuokramökit on asennettu paikalleen. Mökkejä saa vuokrata ensi kesästä alkaen.

Eräopaskoulutettavat Kurussa Pirkanmaalla

Eri alojen ammattilaiset haluavat viedä osan työstään ulos luontoon – Eräoppaaksi opiskelevat nyt he, joilla on jo ammatti

Luontoa voidaan hyödyntää muun muassa sosiaali- ja terveys- sekä kulttuurialoilla. Pätevistä luonto-oppaista on paikoin pula.

Polkujuoksijat juoksevat metsässä.

Kajaani kunnosti ylläpitämiään retkeily- ja maastopyöräilyreittejä – 25 kilometrin kehäreitti kulkee kaupunginosien välillä

Uusilla reiteillä tasataan kyläyhdistysten ylläpitämien reitistöjen kuormitusta ja parannetaan retkeilijöiden, polkujuoksijoiden ja maastopyöräilijöiden harrastusolosuhteita.

Pietarsaaren vammaisneuvoston sihteeri Maire Paavola ja liikuntatoimenjohtaja Tove Jansson Fäbodan esteettömällä luontopolulla. Taustalla syksyinen meri ja rantaluonto.

Fäbodan luontokohteeseen pääsee esteettömästi Pietarsaaressa – luvassa vielä lintutorni ja lasten oma reitti

Koronavuosi innosti pietarsaarelaiset rekeilemään Fäbodassa. Se kannusti kaupunkia kunnostamaan reitistöä. Esteetön lankkupolku on myös saanut jatkoa.

Lammassaaren venesatama Imatralla.

Imatran Haapasaari saattaa tulla osaksi uutta Erä- ja luontokulttuurimuseota – osa vanhoista rakennuksista on korjauskelpoisia

Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi arvioi, että Lammassaaren pohjoispuolella Saimaalla sijaitseva Haapasaari saa käyttöä, kun luonto- ja erämatkailun suosio kasvaa.

Hyrynsalmen Hakokylän metsää syyskuussa 2020.

Nuorten pikamatkalentojen Eurooppaan toivotaan vaihtuvan Kainuussa matkailuun – syksy näyttää hyvältä

Korona-aikana löytyi myös uusia kohderyhmiä kotimaan matkailuun. Esimerkiksi nuorten aikuisten uskotaan jatkavan kotimaan koluamista Euroopan pikamatkailun sijasta muun muassa kasvavan ympäristötietoisuuden vuoksi.

Pyöräilyä.

Liikkujan viikolla Kemi kannustaa ottamaan pyörät ja kaupunkibussit tehokäyttöön

Liikkujan viikko muistuttaa kestävän liikkumisen tärkeydestä. Esimerkiksi kävely, pyöräily, joukkoliikenne ja kimppakyydit täyttävät kestävän liikkumisen määritelmän.

Loppulan tilan pihapiiri

Oulun Sanginjoen Loppulaan suunnitellaan ympärivuotista, kaikille avointa luontokeskusta – useat yritykset ovat kiinnostuneita keskuksen vetovastuusta

Yrityksen toiminnan tulisi tukea Sanginjoen luonnonsuojelualueen luontomatkailu- ja virkistyskäyttöä. Entistä metsänvartijan taloa ollaan kunnostamassa katosta lattiaan ja alueelle tehdään uusi sauna. Metsähallitus rakentaa lähistölle parkkipaikan.

Teltta kallioisessa saaressa.

Saimaalla kävi alkuvuoden aikana kova kuhina – luonnosuojelualueilla yli 150 000 käyntikertaa

Punkaharjun ja Linnansaaren luonnonsuojelualueilla kävijämäärät nousivat entisestään. Kolovedellä kävijöitä oli viime vuotta v

Neljä nuorta retkeilijää katsomassa Suomen kansallismaisemaa Kolin kansallispuistossa, vaaran huipulla.

Koli jatkaa maakunnan luontomatkailun kärkikohteena – muissa luontokohteissa kävijämäärät laskivat viime vuodesta

Kolin käyntimäärissä oli kasvua erityisesti keväällä. Myös kesäkuu oli viime vuotta vilkkaampi. Heinäkuussa kansallispuistoissa oli puolestaan viime vuotta rauhallisempaa. Pohjois-Karjalan muiden luontokohteiden käyntimäärät laskivat viime vuodesta, mutta olivat yhä korkeammalla tasolla kuin sitä edeltävinä vuosina.

Kiikunlähteen näköalatasanteelle johtavat portaat, lähde näkyy kauempana taustalla kauniin turkoosina.

Sadunomaisesta Kiikunlähteestä tuli liian suosittu – retkietiketti unohtuu, kun roskaava ihmismassa pakkautuu pienelle lammelle

Hollolassa turkoosina hohtavalle Kiikunlähteellä on jo muutaman vuoden ajan jouduttu miettimään keinoja, joilla voidaan rajoittaa ihmisvirtaa alueelle. Maasto on vauroitunut, roskaantunut ja alueen asukkaiden rauha rikkoontunut.

Pyöräilijöitä

Etelä-Pohjanmaalle on suunnitteilla useita uusia pyöräilyreittejä – pyörämatkailuakin kehitetään

Tavoitteena on myös kartoittaa reittien varrelle tarvittavia palveluita. Esimerkiksi suosiotaan kasvattava sähköpyöräily tuo tarpeen latauspisteille reittien varteen.

Mies kävelee uusilla pitkospuilla keskellä aapasuota. Taivas on lähes pilvetön, taustalla näkyy metsää.

Martimoaavan lahot pitkospuut ovat pian uudet – retkeilyn suosio vauhdittaa luontokohteiden kunnostusta

Retkeilijöitä on maastossa entistä enemmän, mikä on lisännyt paineita kunnostaa huonokuntoisia retkeilyrakenteita.

Villi luonnossa kulkeminen ja leiriytyminen on riski Suomen pohjoisimmalle järvelle

Pulmankijärvi on uniikki luontokohde, mutta kestääkö se matkailun kuorman? "Villin lännen touhu" saa Metsähallituksen pohtimaan leirintäkieltoa

Suomen pohjoisin järvi Nuorgamissa nousi somen myötä puskaparkkeeraajien suosioon. Vuonosta erilleen jäänyt järvi on hieno retkikohde, mutta matkailijoiden paljous kuluttaa luontoa ja jätemääristä kärsivät lähialueen yritykset.

Kuvassa on karavaanari Loviisan Tamminiemessä toukokuussa 2016.

Kansa hurahti matkailuautoihin ja myyntiennätykset paukkuvat – mutta miksi? Toiminnanjohtaja: "Korona pelkkä kuorrutus ilmiön päällä"

Matkailuautojen ensirekisteröintien määrä on kasvanut vuosien ajan. Karavaanariyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan harrastus istuu ajan henkeen.

Mikko Kallioinen ajaa bussia Ohtakarin maisemissa Lohtajalla. Meri näkyy molemmin puolin tietä.

Keski-Pohjanmaalla voi hypätä tänä kesänä retkibussiin ja reissata alueen matkailu- ja luontokohteisiin

Säännöllinen retkibussiliikennöinti on tämän kesän kokeilu maakunnassa. Bussi ajaa kahta reittiä.

Nuottasaari Lappeenranta

Saimaa Geopark sai 100 000 euroa kulttuurimatkailun kehittämiseen – alueella on kymmeniä nähtävyyksiä, reittejä ja rakennuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Saimaa Geoparkille 100 000 euron avustuksen matkailuun liittyvien luonto-, kulttuuri- ja geokohteiden kehittämiseksi.

Näkymä Aaalistunturilta etelään päin.

Aalistunturille ehdotetaan uutta kansallispuistoa – Metsähallitus suunnittelee hakkuita alueella

Joukko kansalaisia teki aloitteen uuden kansallispuiston perustamiseksi Pellon ja Kolarin alueille. Aloitteen jälkeen Metsähallitus ilmoitti, että alueen biodiversiteetin kannalta keskeinen alue otetaan hakkuiden piiriin. Ministeriön mukaan toiminta on tyypillistä.

Simojoen rantaan on rakennettu kalastuslaituri, johon on helppo kulkea vaikka pyörätuolilla.

Simossa pääsee kalalle myös rollaattorilla tai pyörätuolilla – Simojoki kohentaa muutenkin mainettaan lohijokena

Simojokea ja laavupaikkoja on viime vuosina kunnostettu ahkerasti ja lohijoki on saanut myös omat verkkosivut. Tänä vuonna luvassa on vielä suistoalueen ruoppaus, jota on ehditty jo kaivata.

Imatran kaupungintalo

Etelä-Karjalan maakuntaliitossa iloitaan Imatran voitosta erämuseokisassa: "Pystymme osoittamaan tällä, että teollisuus ja luontoarvot mahtuvat mainiosti samaan maakuntaan"

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen uskoo, että Saimaan matkailuolosuhteet ja -potentiaali siivittivät Imatran voittajaksi, kun Suomen erä- ja luontokulttuurimuseolle etsittiin sopivinta paikkaa.

Rakennusmiehet Markus Parviainen ja Sami Laamanen kodan katolla.

Metsähallitus korjaa tänä kesänä satoja luontokohteitaan – kansallispuistojen kunnostukseen ennätysmäärä rahaa käytössä

Kansallispuistoja kunnostetaan tänä kesänä ennätyksellisen paljon. Metsähallituksella on varattuna kolminkertainen euromäärä puistojen remontteihin normaalivuosiin nähden. Lähtökohtana kunnostuksissa on turvallisuus ja luonnon kestävyys.

Helikopteri kuljettaa puutavaraa

Helikopteri korvasi hevoset Tahkon luontoreitin suurponnistuksessa – näin 37 000 kiloa puutavaraa kuljetetaan vaikeakulkuiseen maastoon

Tahkon Huutavanholmaan rakennetaan puusta uusia portaita ja kävelytasanteita. Puutavara viedään paikoilleen helikopterilla. Rakenteet suojaavat lehtoluontoa, sillä lisääntynyt liikkuminen kuluttaa maastoa. Myös liito-oravia elää seudulla.

Oulun kaupungintalo

Oulu ei päätynytkään hakemaan erä- ja luontokulttuurimuseota – kaupunki ei jättänyt tarjousta määräaikaan mennessä

Uuden museon sijaintipaikka on joko Riihimäki, Pyhtää tai Imatra. Tarjouksia pyydettiin myös Rovaniemeltä ja Oululta, mutta kaupungit eivät sellaista jättäneet museohankkeen edustajille.

Mies taustallaan metsä.

Riihimäki, Pyhtää ja Imatra jättivät tarjouksen Erä- ja luontokulttuurimuseosta – sijaintipaikan valinta on loppusuoralla

Suunnitteluvaiheessa olevan valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkavalinta tiivistyy. Alkujaan noin 60 kuntaa oli kiinnostunut museosta. Niistä 25 ilmoittautui kisaan. Viideltä pyydettiin tarjous, joista kolme sen jätti.

Keskiyön aurinko laskee Ounasjoen taakse, etualalla Arktikum-talon lasikattoa.

Rovaniemi sanoi erä- ja luontokulttuurimuseolle ei

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, ettei museosta jätetä tarjousta.

retkeilijä katsoo järvimaisemaa korkealta kalliolta

Saimaalle Unescon Geopark -status – tunnustus nostaa alueen maailman merkittävimpien luontomatkailukohteiden joukkoon

Tunnettavuuden ja Unesco-statuksen uskotaan tuovan jo täksi kesäksi geopark-kohteisiin runsaasti uusia kävijöitä.

Kiiminkijoen Koitelinkosket.

Koitelinkoskelle ja Liminganlahden luontokeskukseen pääsee Oulusta suoraan bussilla huhti–toukokuussa

Kahta vuoroa ajetaan lauantaisin kerran päivässä, meno-paluu-kyytinä, 17. huhtikuuta lähtien.

Parikkalan Siikalahti

Parikkalan Siikalahti ehostuu ensi kesänä – laitureita, nuotiopaikkoja ja opasteita uusitaan

Korjaustoimenpiteet ajoittuvat kiivaimman kesäsesongin ulkopuolelle.

Pekka Honkakoski, Juksáhkká

Astuvansalmen kalliomaalausten äärelle pääsee pian ilman autoa tai venettä – Uusi kierrosbussi Mikkelin seudun nähtävyyksille aloittaa kesällä

Mikkelin seudun nähtävyydet sijaitsevat hajallaan, ja alueen sisäiset liikenneyhteydet ovat jatkuvasti heikentyneet.

Karhusaaren laavu aurinkoisena talvipäivänä Saimaan jäältä kuvattuna

Lähiluontokohteita laitetaan kuntoon Lappeenrannassa ympäristöministeriön avustuksen voimin – luontopolku Uus-Lavolaan, luontomatkailukohde Rauhaan sekä Itäinen rantaraitti

Lapppeenrantalaisille on tulossa lisää ulkoilukohteita lähiluonnossa, kun ympäristöministeriöltä heltisi yli 100 000 euroa rahaa.

Suomen metsästysmuseo Riihimäellä.

Hämeenlinna tukee Riihimäkeä erämuseohankkeessa, mutta rahaa ei heru

Erä- ja luontokulttuurimuseon kuntarahoitusosuus olisi arviolta 1,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Ilmakuva kesäisestä Heinäveden kirkonkylän satamasta, jossa useita veneitä ja laivoja laiturissa.

Heinävesi suunnittelee kirkonkylän satamasta vesiretkeilykeidasta

Kermajärven rannalla sijaitsevaan satamaan on tulossa muun muassa paviljonki, vierasmajoja ja lainelaavuja.

Petri Kulha ja Alpo Kyrö, Luulampi, Saariselkä

Tiistai 23.3.2021 (tv)

Ravintolat. Retkeily. Rudi Rok. Säätiedot.

Helvetinkolu on Helvetinjärven kansallispuiston tunnetuin rotko.

Pirkanmaan liitto toivoo Helvetinjärvestä, Seitsemisestä ja seudun muista kohteista laajaa luontomatkailun aluetta

Pohjois-Pirkanmaan luontoon olisi liiton mukaan hyvä päästä nykyistä helpommin muullakin kuin omalla autolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle