Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvitus, jossa käsi valitsee Ylen ruokakoneesta kahvin. Kahvin hinta laski elokuussa 4,8 prosenttia edellisestä vuodesta.

Asumisen ja ruuan hinnat kasvattavat inflaatiota nyt eri tahtiin: katso Ylen Ruokakoneesta, miten eri tuotteiden hinnat muuttuivat

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli elokuussa 5,6 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti etenkin asumisen kallistuminen. Ruoka oli elokuussa 6,8 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Sähkölinja kulkee metsän läpi, kallion yli kaukaisuuteen.

Pörssisähkö on tänään halvempaa kuin moneen viikkoon – valvomopäällikkö uskoo hintaheilunnan rauhoittumiseen

Pörssisähkön hinta on käynyt tänään pitkästä aikaa nollan alapuolella.

Yle vertasi suomalaisten ja ruotsalaisten tuotteiden hintoja euroissa.

Shoppers can save hundreds of euros buying these products in Sweden rather than Finland

Yle compared the prices of trainers, cars and other products in Finland and in Sweden. Some of the products were considerably cheaper in Sweden, but some of them weren't — despite the weak krona.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen hinta kävi maanantaina 21. elokuuta korkeimmillaan lähes 70 sentissä kilowattitunnilta. Tiistaina pörssisähkön hinta nousee korkeimmillaan lähes 50 senttiin.

Sähkön kauhuhinnat palasivat ainakin hetkeksi: kuluttajat reagoivat neljällä keinolla – hintaheilunta jatkuu koko viikon

Sähkö maksoi maanantaina kalleimmillaan lähes 70 senttiä kilowattitunnilta. Tiistaina tuntihinta nousee korkeimmilaan liki 50 senttiin.

Vaasan sähkön rakennus Palosaarella.

Vaasan sähkö ei hyvitä miinukselle painuvaa pörssisähkön hintaa asiakkailleen, vaikka moni niin tekee – näin yhtiö perustelee ratkaisua

Pörssisähkön hinta voi painua miinukselle, jos tuotantoa on kulutusta enemmän. Esimerkiksi Vattenfall, Oomi ja Seinäjoen energia huomioivat miinustunnit asiakkaiden sähkölaskuissa.

Tuulivoimapuiston tuuliturbiineja maastossa.

Poikkeustila sähkön hinnassa kannustaa nyt monia kuluttamaan: Sähköä tuhlaamalla ei silti pysty tienaamaan

Sähkön hinta on kovan tuulen ansiosta miinuksella ensimmäistä kertaa koko vuorokauden.

Tuulivoimala pilvitsä taivasta vasten.

Pörssisähkön hinta painuu tiistaina koko vuorokaudeksi pakkaselle

Tuulisähköä on tarjolla myräkkäpäivänä reilusti ja lomakauden kulutus on vielä pientä.

Harmaantunut, lyhythiuksinen nainen puhuu lähikuvassa, heilauttaa sormea naamansa edessä.

Keskuspankki nosti taas ohjauskorkoja – ”Voimme korottaa tai olla korottamatta, mutta ainakaan emme laske”, pääjohtaja Lagarde arvioi syksyä

Nämä saattoivat olla toistaiseksi viimeiset koronnostot. Christine Lagarden lausunnot olivat selvästi aiempia pehmeämpiä. Asuntovelallisille tämä olisi helpotus, arvioi asiantuntija.

Grafiikka näyttää, kuinka pörssisähkön verollinen kuukauden keskihinta kävi vuonna 2022 yli 30 sentissä kilowattitunnilta. Futuurit ennakoivat 12. heinäkuuta sähkön hinnan pysyvän alle 10 sentissä kilowattitunnilta vuoden 2025 loppuun saakka.

Euroopan halvinta sähköä saa pian Suomessa, naulaa asiantuntija – tällaisia sähkösopimuksia ekspertit suosivat nyt

Sähkön verollinen tukkuhinta on kohoamassa ensi talveksi, mutta odotusten perusteella vain joitakin senttejä. Kuluttajille hintaodotusten toteutuminen tarkoittaisi roimasti halvempia sähkölaskuja kuin viime talvena.

Tomaattia ja kurkkua kaupan vihannesosastolla.

Yhä useampi kotitalous kamppailee raha-asioissaan äärirajoilla

Kuluttajaliiton selvitys kertoo, että yli neljännes kotitalouksista on taloudellisesti äärirajoilla. Lahden seurakuntayhtymässä taloustilanteen kehittymistä seurataan tarkasti.

Tykkimäen huvipuiston maailmanpyörä.

Onko hintojen nousu vaikuttanut kesäsuunnitelmiisi? Kerro kokemuksesi

Kohonnut hintataso on vaikuttanut monen kesäsuunnitelmiin. Kerro meille kokemuksesi – teemme juttua aiheesta.

Grafiikka näyttää, kuinka asumisen hinta nousi eri puolilla Suomea toukokuusta 2021 toukokuuhun 2023. Eniten asumisen hinta nousi Länsi-Suomessa 22,7 prosenttia ja vähiten Itä-Suomessa 16,4 prosenttia.

Ravintoloissa käyminen on kallistunut eniten Uudellamaalla, asuminen Länsi-Suomessa – tältä inflaatio näyttää eri puolilla Suomea

Tarkastelimme hintojen nousuvauhtia eri alueilla toukokuun 2021 ja toukokuun 2023 välisenä aikana. Asumisen kustannukset nousivat nopeimmin Länsi-Suomessa, kun taas hotelli- ja ravintolapalveluiden Uudellamaalla.

Grafiikka näyttää, kuinka Taloustutkimuksen Suomi syö -kyselyyn vastanneista 16-34-vuotiaista naisista puolet sanoo katsovansa ruokaostoksilla ensisijaisesti hintaa, kun taas 55-79-vuotiaista miehistä neljäsosa katsoo ensisijaisesti hintaa. Kaikista vastaajista kolmannes katsoo ensisijaisesti hintaa.

Kallis ruoka sai nuoret naiset säästeliäiksi – uusi kysely kertoo harvinaisen suurista muutoksista

Suomalaiset ovat muuttaneet merkittävästi ostokäyttäytymistään ruokakaupassa, kertoo tuore kysely. Muutos on suurin nuorten naisten, pienin ikämiesten kohdalla.

Beyoncé esiintyi Tukholmassa 10. toukokuuta.

Beyoncén arvioidaan olevan yksi syy koko Ruotsin hintojen nousuvauhtiin – myös Suomessa ilmiö tunnistetaan

Monen arkikokemus kertoo, että suuret yleisötapahtumat nostavat tilapäisesti majoitus- ja ravintolapalveluiden hintoja. Tapahtumat voivat myös heilauttaa koko maan inflaatiolukua.

Tampereen sähkölaitoksen lasku.

Kotitalouksille tähän mennessä 106 miljoonaa euroa hyvitystä sähköyhtiöiltä

Kela on maksanut vähätuloisimmille sähkötukea toistaiseksi noin 360 000 euroa. Verottajalta noin 1 990 ihmistä on hakenut sähkövähennystä.

Grafiikka näyttää, kuinka asumisen ja ruuan hinta on noussut vuodesta 2021 alkaen. Ruuan ja asumisen hintojen nousu on lähentynyt toisiaan, kun ruuan hinnan nousu on taittunut. Toukokuussa ruuan hinta nousi 11,1 prosenttia ja asumisen 10,8 prosenttia.

Hintojen nousu kurittaa nyt kovimmin nuoria aikuisia – tässä syy

Kallis ruoka on iskenyt aivan kaikkien kukkaroon, mutta nyt inflaatio puree terävimmin 25–34-vuotiaiden perheisiin, kun asuntolainojen korot moninkertaistuvat. Ruoan hinta muuttuu.

Kuntoklubi fressi.

Kuntoilija voi pihistää salimaksuistaan jättämällä saunomisen väliin – tämä kaikki kuntosalin kuukausihintaan vaikuttaa

Osa kuntosaleista panostaa lisäpalveluihin, toiset taas tarjoavat kuntoilulaitteiden lisäksi vain välttämättömyydet. Mitä enemmän palveluita haluaa, sitä suuremman summan jäsenyydestä saa pulittaa.

Kassalla ostokset hihnan alapäässä. Taustalla nainen maksamassa ostoksiaan.

Näin kokiksi valmistunut opiskelija saa rahat riittämään – rahaa kuluu viikossa ruokaan vain 20 euroa

Johanna Ollilainen elää tarkoituksellisesti tiukalla budjetilla, jossa tärkeintä on suunnitelmallisuus. Toisaalta kertyneet säästöt vaikuttavat opintotukien määrään.

"Seuraava asikas" -kassakapula kaupan kassahihnalla.

Kuluttajahintojen nousu hidastui toukokuussa – Kuluttajaliiton pääsihteeri povaa koronnostojen loppua ja valoisaa ensi vuotta

Eniten nousivat elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat, ilmenee yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotiedoista.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.

Pörssisähkön hinta romahti toukokuussa – vuosi sitten hinta oli viisinkertainen

Pörssisähkön hinta on tullut alas kovaa vauhtia viime vuoden huippuhinnoista. Sähkösopimukset eivät kuitenkaan ole merkittävästi halvenneet, koska markkinoilla suhtaudutaan varautuneesti tulevaan.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.

Palkat eivät pysy hintojen nousun perässä

Palkansaajien reaaliansiot tippuivat lähes viisi prosenttia vuoden takaisesta.

Vattenfallin merituulipuistossa oleva tuulivoimala

Vattenfall tarjosi viime vuonna liian vähän sähköä markkinoille – nyt tutkitaan, aiheuttiko se hintapiikkejä

Energiavirasto tutkii, onko Vattenfall manipuloinut eli keinotekoisesti yrittänyt nostaa sähkön markkinahintaa. Yhtiön mukaan kyse on erehdyksestä.

Karhuvaakuna seinällä.

Pori korottaa maanvuokraa poikkeuksellisen paljon – syynä elinkustannusten nousu

Tonttien vuokrat on sidottu kuluttajahintojen nousua seuraavaan elinkustannusindeksiin Porissa. Inflaatio on korkea, minkä vuoksi myös vuokria korotetaan paljon.

Ihmisiä ostoksilla Prismassa.

Vihdoinkin positiivisia uutisia ruokalaskujen kanssa tuskaileville – katso, mitkä tuotteet halpenivat eniten

Tilastokeskuksen mukaan ruoan hinta nousi lähes 14 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna nähtiin kuitenkin jo selvää laskua.

tankkausta bensa-asemalla

Asiantuntijakin yllättyi: Suomessa on nyt koko Euroopan kalleinta bensaa

Bensiinin kalleutta suhteessa muihin selittää verotus, jota monissa muissa maissa kevennettiin energiakriisin takia. Uusiutuvien liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitteen alentaminen on tasoittanut eroa.

Hämeen Marttojen kotitalouden asiantuntija Jaana Lehrbäck seisoo essu päällä pöydän takana ja pudottaa lusikalla mysliä lasikulhoon.

Vertailimme kotiruuan hintoja eineksiin ja yllätyimme – halvin itse kokattu makaronilaatikko ohitti valmislaatikon hinnan

Inflaatio kurittaa kotitalouksia ja ruokateollisuutta eri tahtiin. Kuluttajahinnat lähtivät nousuun vuoden 2022 kesällä, kun ruokaketjuun kohonneet kustannukset iskivät jo vuoden 2021 syksyllä.

Suurjännitelinja Pirkanmaalla Lempäälän kohdalla.

Käytä halpaa sähköä vielä kun voit: sähkö kallistuu kaikilla suomalaisilla vappuna

Sähkön ALV-alennus poistuu toukokuun alussa. Alennuksen poistuminen näkyy suoraan sähkölaskuissa.

Grafiikka näyttää sähkötuet yhteensä. Arvio sähkötukien tarpeesta oli 1 063 miljoonaa euroa, mutta vain 480 miljoonaa euroa näyttää toteutuvan.

Valtiolle satojen miljoonien "säästö": Sähkötukien piti olla yli miljardin euron potti, mutta kokonaissumma jääkin alle puoleen

Tukirahaa säästyy, kun sähkön hinta laski. Lisäksi omavastuun rajat jättävät hakijoita tukien ulkopuolelle ja leikkaavat tukisummia. Tukimiljoonista viidesosa meni suurituloisimmille kotitalouksille.

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.

Vaasan sähkö: Tulevana syksynä ei odotettavissa viime syksyn kaltaisia sähkön hinnankorotuksia

Vaasan Sähkön sähkökauppayksikön johtaja Hans-Alexander Öst toteaa, että Olkiluoto 3 vakauttaa markkinoita. Edelleen Suomessa markkinahinta kuitenkin määräytyy tuulivoimatuotannon perusteella.

Katri Helenan hymyilevät kasvot.

Perjantai 14.4.2023 (tv)

Hallituskeskustelut. Ruuan hinta. Katri Helena. Sää.

Kuvitus, jossa käsi valitsee Ylen ruokakoneesta pizzan. Pizzojen hinta nousi maaliskuussa 30,5 prosenttia edellisestä vuodesta.

Ruoan hintojen nousu jatkuu rajuna – tämänkin vuoden hintaennusteet menevät täysin uusiksi

Ruoan hinnannousu jatkuu odotettua nopeampana. Hintaennuste kaksinkertaistui syksystä ja nyt odotetaan jopa kahdeksan prosentin nousua. Tilastossa on kuitenkin yksi ilouutinen.

Ihmisiä pakkaamassa kassalla ostoksia. Kaksi pääsiäismunaa vielä pakkaamati.

Mitä pääsiäisen ostoskorista ollaan valmiita karsimaan? Kaikilla ei ole varaa viettää enää pyhiä samalla kaavalla kuin ennen

Juhlapyhinä suomalaiset eivät ainakaan vielä liiemmin säästä ruokamenoissaan vaan menevät perinteisen kaavan mukaan.

Vasemmalla kuva marketin lihatuotehyllystä. Oikealla toimittaja Antti Kurra.

Ruoan hinnan nousu kiihtyy, eikä loppua näy – katso videolta, mitä hinnoista nyt tiedetään

Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, milloin ruoan hinnan voidaan aikaisintaan odottaa laskevan.

Kuva kaupan ostokärryistä, kärryissä ostoksia, maitopurkkeja, leipää ja muuta. Kärryjen edessä kassajono.

Tiistai 14.3.2023 (radio)

Inflaatio. Ruoan hinta. Suomen Nato-jäsenyys. Katujengit. Abortit. Sääennuste.

Nainen katsoo kameran suuntaa ja ympärillä ihmisiä.

Uusi ennätys: Ruoan hinnan nousu kiihtyy taas – katso tästä, mitkä tuotteet nousevat nyt nopeimmin ja mitkä hitaimmin

Ruoan hinnan nousun kiihtyminen ehti jo hellittää, mutta vain hetkeksi. Helmikuussa hintojen nousu kiihtyi uuteen ennätykseen, selvästi yli 16 prosenttiin.

Tomaatteja kasvihuoneella.

Jos ruoka tuntuu nyt kalliilta, pahempaa on luvassa, sanovat tutkijat

Sähkön hinta on laskenut huippulukemista, ja bensapumpullakin hinta ehti jo notkahtaa. Sen sijaan ruoka on entistä kalliimpaa.

Kodinkoneliikkeessä esillä myynnissä olevia televisiomalleja.

Ostitko vasta uuden puhelimen tai television? Katso, miksi saatoit maksaa liikaa – yritykset rahastavat nyt inflaatiolla

Hintoja vertaamalla näkee, että kaikki hinnankorotukset eivät johdu yritysten kulujen noususta. Yritykset kasvattavat voittojaan samalla, kun reaalipalkat laskevat.

Huvilakadun vanhaa rakennuskantaa, kuvassa rintamamiestaloja.

Kokkolassa maan halvimmat asumiskustannukset omakotitalossa – suuret erot johtuvat etenkin sähkölaskusta

Omakotiliiton laskelman mukaan Kalajoella sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on noin tuplasti enemmän kuin Kokkolassa.

Tomaatteja kaupan hyllyssä.

Ostatko enää vihanneksia tai perjantaikarkkeja? Kerro meille, mistä olet joutunut tinkimään yhä vain kallistuvan ruuan hinnan takia

Hintojen nousu vaikuttaa monien suomalaisten ruokaostoksiin. Miten on käynyt sinun ruokalaskullesi?

Lihaleikkeleitä kaupan hyllyssä.

Sipsipussit ja suklaapatukat ovat kutistuneet vaivihkaa – näin taitavasti ”shrinkflaatio” huijaa asiakkaita

Tuotepakkausten pienentymistä kutsutaan shrinkflaatioksi. Usein se tapahtuu kuluttajan huomaamatta, eikä yrityksillä ole edes velvoitetta kertoa tuotteidensa kokomuutoksista.

Mies osoittaa sormella tietokoneen näytöllä näkyviä sähkönkulutuskäyriä.

Kun energiakriisi iski, sähkönkulutus laski koko Suomessa – kulutustapojen pysyvä muutos jää silti nähtäväksi: ”Ihmiset ovat myös laiskoja”

Suomalaisten säästöinto on vaikuttanut sähkönkulutuksen vähenemiseen viime kuukausina. Muutos ei kuitenkaan välttämättä ole pysyvää, arvioivat pohjalaiset energiayhtiöt.

Grafiikka näyttää kalan ja kahvin hinnan suhteessa vuoden 2021 tammikuuhun. Kalan hinta oli noin 40,5 prosenttia kalliimpaa, kahvin noin 43 prosenttia kalliimpaa kuin tammikuussa 2021.

Kalan ja kahvin hinnat kääntyivät taas nousuun – katso ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat tammikuussa

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeet maksoivat tammikuussa 15,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Hintojen nousun pitäisi vuoden mittaan tasoittua.

Espoolaisen sähköllä lämpiävän rivitalon lämpöpatteri.

Maakunnan sähköyhtiö laskee useiden sopimustensa hintoja puolella

Muutoksen myötä esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on reilun sata euroa vähemmän kuukaudessa.

Asiakas kantaa ostoskoria ruokakaupassa.

Nelihenkisen lapsiperheen ihmisarvoinen elämä maksaa Helsingissä lähes 3 300 euroa kuussa, muualla maassa 2 900 euroa

Turun yliopiston viitebudjetissa selvitettiin, mitä kulutushyödykkeitä ihmisarvoiseen elämään tämänpäivän Suomessa kuuluu ja kuinka paljon ihmisarvoinen elämä maksoi viime vuonna.

Isoja elintarvikepakkauksia Heinon tukussa Vantaalla.

Perjantai 13.1.2023 (radio)

Stora Enso. Inflaatio. Siirtolaiset. Vuoden urheilija. Lauantain sää.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.

Perjantai 13.1.2023 (tv)

Ruuan hinta. Sähkön hinta. Vuoden urheilija. Sää.

Kuvitus, jossa käsi valitsee jauhot ruuan hintakoneesta. Jauhojen hinta nousi joulukuussa 45,1 prosenttia edellisestä vuodesta.

Ruuan hinta on noussut ennätysvauhtia, mutta nyt näkyy jo pieni käänne – katso Ylen ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat

Tilastokeskuksen hintatietojen mukaan elintarvikkeet olivat joulukuussa 16 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten. Nousun ennustetaan jatkuvan vielä alkuvuoden.

Sähköjohtoja pistorasiassa.

Sähkösopimusten hinnat puolittuneet – ja laskupaine jatkuu: ”Jos nyt kiinnittää sähkön hinnan 20 senttiin, niin vuoden päästä harmittaa”, asiantuntija arvioi

Kahden vuoden sähkösopimuksen saa jo alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Olkiluoto etenee, kelit suosivat ja maakaasua on runsaasti varastoissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle