Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaalea nainen kukikkaassa paidassa katsoo seinällä olevaa maalausta, johon on kuvattu ihmisen kasvot.

Wellamon aikuisopiskelijoiden kolmen vuoden uurastus huipentui näyttelyyn evakkotiloissa – Titta Kahma toteutti elinikäisen haaveensa

Wellamon aikuisten taideopinnoista valmistuneet esittäytyvät tänä keväänä Lahden sijaan Asikkalan Vääksyssä. Jatkossa opiston tilat siirtyvät Lahdessa osaksi suurlukio Gaudian kampusta.

Taideteos Kiasmassa

Hämmentävistä roisketöistä pelkoa herättäviin spermalinkoihin – nykytaiteen Ars-näyttelyt ovat venyttäneet suomalaisten taidekäsitystä

Ensimmäisessä Ars-nykytaidenäyttelyssä vuonna 1961 ihmeteltiin, voiko ja saako tällaista olla. Kymmenenteen näyttelyyn mennessä suomalaisista on kasvanut nykytaiteen suurkuluttajia.

Pyhäniemen kartanon päärakennuksen eteistilaa, etualalla ruokailutilan nurkassa iso ruskea kakluuniuuni.

Uusi omistaja haluaa pitää Pyhäniemen kartanon avoimena ihmisille – katso, miltä suomifilmeistä tutun rakennuksen sisällä nyt näyttää

Hollolan Hollywoodiksi kutsuttu Pyhäniemi on Suomen hienoimpia kartanoita. Arvorakennuksessa on viime vuosikymmeninä järjestetty paljon taidenäyttelyjä ja kesäkonsertteja, joiden jatkoa mietitään.

Vaasan taidehalli sijaitsee kaupungintalon tiloissa.

Vaasan taidehalli hakee näyttelytilaan ensi vuodeksi uusia taidemuotoja, kokeilevaa taidetta sekä ajankohtaisia kulttuurisia ilmiöitä

Näyttelyaikojen haku on meneillään. Valinnassa painotetaan etaiteellista tasoa, hyvin valmisteltua näyttelysuunnitelmaa ja mahdollisuutta tarjota näyttelyaikaa uransa alkupuolella oleville taiteilijoille.

Näyttelijä ja esikoiskirjailija Laura Malmivaara katsoo kameraan

Sotkamo juhlistaa 375 vuotta sävellys- ja novellikilpailuilla – yksi kirjoittajista on Laura Malmivaara

Malmivaaran mukaan Kainuun vahvuudet ovat aitoudessa ja omaperäisyydessä. Hänen mukaansa kainuulaisten kannattaakin luottaa omiin juuriinsa.

Seinäjoki graffitilandian logo

Graffitilandia laajenee Vaasan lisäksi Seinäjoelle

Vaasassa kahdessa eri näyttelyssä vieraili viime vuonna 15 000 kävijää.

Mustavalkokuvassa Kaksi naista työskentelevät pöllirännin äärellä, heillä on kädessään koukkutyökalu, rännissä metrin mittaisia pöllejä.

Metsäteollisuuden maailmanvalloitus alkoi kartonkikoneesta pikkukylässä – 60 metriä pitkä laite mullisti kartongin valmistuksen Suomessa

Vuonna 1872 perustettiin Verlan ja Inkeroisten puuhiomot, Kymin ja Kuusankosken paperitehtaat sekä Kotkan Norjan saha. Kymenlaakson metsäteollisuus auttoi nostamaan Suomen vaurauteen ja maailman tietoisuuteen.

Taideteosta pakataan taidemuseon näyttelysalissa. Kaksi henkilöä pöydän ympärillä.

Torniossa remontti sulki kirjaston ja taidemuseon – lehtilukusali on vielä auki, maaliskuussa avataan väistötilat

Kirjasto ja taidemuseon toimisto muuttavat maaliskuussa Sähkötaloon Urheilukadulle.  Taidemuseon toimintaa on remontin aikana luvassa eri puolilla kaupunkia.

Nainen seisoo taiteilija Pe Langin kineettisen veistoksen edessä.

Kineettinen taide saa polttoainetta vaikkapa näkkileivästä: tällaisia ovat liikkuvat veistokset

Helsingissä on esillä Pe Langin ja Marianthi Papalexandri-Alexandrin kineettisiä veistoksia, joissa on moottoreiden lisäksi mukana myös tuttuja orgaanisia elementttejä.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Siat-näyttelyn synnyttämässä kohussa unohdettiin nuoret, kritisoi nuorisovaltuutettu – "Olisin toivonut keskustelua edes pikkasen"

Kurikka keskeytti 8.-luokkalaisten taidetestaajien vierailut ruokateollisuutta kritisoivaan näyttelyyn kuukausi sitten. Paikallisen nuorisovaltuuston jäsen Vadelma Ala-Mietoa harmittaa, että tämä on monelle asia, joska kotikaupunki muistetaan.

Mustavalkoinen kuva sikalasta.

Kurikka perui yläkoululaisten vierailun lihantuotantoa arvostelevassa näyttelyssä, taideala kritisoi – "Taiteen tehtävä ei ole vain viihdyttää"

Koululaisten vierailut taidelaitoksissa ovat synnyttäneet intohimoja ennenkin. Aiemmin on kuohuttanut paljas pinta, nyt kriittinen katse lihatuotantoon oli liikaa. Kurikasta ei tehdä taidetestauskäyntiä Seinäjoen taidehalliin.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"

Seinäjoen taidehallissa esillä oleva Siat-näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua maatalousmaakunnassa. Nyt Kurikassa päädyttiin poikkeukselliseen päätökseen, etteivät nuoret taidetestaajat mene näyttelyyn.

Kylmettynyt nalle lämmittelee ympärillään Pikku Kakkosen hahmot. Animaatiotausta Camilla Mickwitzin animaationelokuvaan Heikot jäät, 1986.

Varokaa heikkoa jäätä! Pikku Kakkosesta tutun taiteilijan Camilla Mickwitzin tuotannosta aukeaa näyttely Tampereella

Monille tuntemattomaksi jäänyt taiteilija Camilla Mickwitz aloitti mainosalalla, mutta päätyi freelancer-uransa aikana lastenkirjailijaksi ja animaatioiden tekijäksi.

MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto seisoo Siat-näyttelyssä Seinäjoen taidehallissa.

Seinäjoelle nousi taidenäyttely, joka ottaa vahvasti kantaa lihan tehotuotantoon – "Osa suurempaa hyökkäystä", miettii näyttelyssä vieraillut lihantuottaja

Taiteilijaryhmä Gustafsson & Haapojan näyttely herättää keskustelua lihamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla. MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto tutustui näyttelyyn.

9-vuotias Wiljam Löppönen pitää pikkusiskonsa kanssa taidenäyttelyn Savonlinnassa

Alaikäisten Löppösten sisarusten Kummitukset-taidenäyttelyssä voi tutustua kummallisuuksiin – maalaaminen on perheen yhteinen ajanviete

Savonlinnalaissisarusten näyttely koostuu piirustuksista ja maalauksista, joita he ovat tehneet kahden viime vuoden aikana.

Kuvassa osa Annikki Riekon posliinimaalauksessa, jossa näkyy poroja ja aurinko

Kemin kulttuuri- ja tiedesäätiölle testamentattua taidetta on laitettu esille: Annikki Riekon posliinitaidetta näytteillä Kemin Digipoliksessa

Vuonna 2019 menehtynyt taiteilija Annikki Riekko sekä hänen vuonna 2017 menehtynyt puolisonsa Jorma Riekko testamenttasivat omaisuutensa Kemin kulttuuri- ja tiedesäätiölle.

Juha Sipilä käräjäoikeudessa.

Tiistai 7.9.2021 (radio)

Hallituspuolueet neuvottelevat valtion budjetista. Oikeus on antanut tuomion miehelle, joka pahoinpiteli entistä pääministeriä. Rakennusjätteen kierrätystä halutaan parantaa. Valokuvanäyttely Meistä - About Us kertoo ihmisistä, jotka kuuluvat moneen vähemmistöön. Sää on keskiviikkona sateista.

Aleksandra Lemke

Tiistai 7.9.2021 (tv)

Rakennusjätteen kierrätys. Skeittilukio. Valokuvanäyttely. Sää.

Oulun Kulttuuritalo Valveessa Kenen Luonto? -näyttelyssä iso muurahainen taide

Kenen luonto? -luontovalokuvanäyttely tuo yhteen luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat Oulun Valveella

Suomea kiertävä Kenen luonto? -valokuvanäyttely viipyy Oulussa kuukauden ajan. Taiteen edistämiskeskuksen puitteissa toteutettu näyttely puhuu luontosuhteesta ja herättelee yhteiskunnallista keskustelua yli 20 taiteilijan voimin.

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo seisoo ympäristötaideteoksen vieressä. Taustalla on Rovaniemen Kirkkolampi.

Kuuntele: Opastettu kiertomatka Kumman puutarhan ympäristötaidenäyttelyssä

Kumma puutarha on Rovaniemen Kirkkolammelle syntynyt laaja ympäristötaidenäyttely. Toimittaja Jyri Tynkkysen haastattelussa näyttelyn tuottaja ja kuraattori, kuvataiteilija Tuomas Korkalo kertoo sen taideteoksista.

Kuvassa hallintosihteeri Antti Tattari ja aluetaideamanuenssi Anniina Kiiskinen

Korona-arjen kurjuus ja huumori ovat nähtävillä Vetelin Taidekartanossa – Massisolationproject tallensi poikkeusaikaa maailmanlaajuisesti

Vuosi sitten koronan synnyttämä poikkeustila sulki monet ihmiset sisätiloihin pitkäksi aikaa. Irlannista alkanut projekti on kerännyt valokuvia tavallisten ihmisten korona-arjesta. Projektin kokoama näyttely on esillä Vetelissä.

Kokoelmakuraattori Sandra Lindblom Gallen-kallela museosta

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

Vaalea poro kävelee pitkospuilla kohti kameraa

Ounasvaaralle rakentuu Suomen pisin luonnossa oleva taidenäyttely

Rovaniemen kuvataiteilijat rakentavat Ounasvaaralle Suomen pisimmän luonnossa olevan taidenäyttelyn. Pituutta luontopolkuja mukailevalla näyttelyllä tulee olemaan noin kilometrin verran. Kaupunkilaiset voivat tuoda näyttelyyn myös omia teoksiaan.

Marimekon värikkäät mallit sateenvarjoineen.

Helsinki summer exhibition tells stories of love, war and Marimekko

Life is Wonderful, by American photographer Tony Vaccaro, covers life post-WWII, fashion and art, with lots of 1960s Finland in the mix.

Kuvassa luontokuvanäyttelyn taiteilijoita rantakalliota ja tyrksyjä esittävän ison valokuvalakanan edesä,

Vetelin Taidekartanon ensimmäinen kesänäyttely on kahdeksan luontokuvaajan yhteisponnistus

Taidenkartanon ensimmäinen kesänäyttely esittelee luontokuvia kahdeksalta valokuvaajalta: ainakin virtaavia vesiä, soita ja metsää. Se on auki yleisölle heinäkuun loppulle.

Kuvassa Matti Martikaisen tekemä metalliveistos, joka esittää koronavirusta ja sen tuhoa.

Sonkajärven kylänraittia koristavat nyt paikallisen taiteilijan metalliveistokset

Sonkajärven kylänraitille on saatu neljä paikallisen metalliammattilaisen Matti Martikaisen teosta. Metalliveistokset ottavat kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ja ovat esillä ensi vuoden syksyyn saakka.

Vaasan taidehalli sijaitsee kaupungintalon tiloissa.

Vaasan taidehallin vuoden 2022 näyttelyt on valittu – kaupungin kulttuuripalvelut mukana valinnassa

Näyttelyihin tuli 65 hakemusta. Niistä viisi valittiin ensi vuoden näyttelyiksi taidehalliin. Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut valitsi niistä kaksi.

Taiteilija Marjatta Tapiola seisoo suuren taidemaalauksensa vieressä kädet puuskassa taideteosta tutkien.

Kallot ja väkevät härät esillä Kajaanin taidemuseossa – palkitun taiteilija Marjatta Tapiolan maalaukset ovat "rakkaita lapsia"

Yhden Suomen kysytyimmän taiteilijan, Marjatta Tapiolan, taidenäyttely avautuu torstaina 3. kesäkuuta Kajaanin taidemuseossa. Näyttelyn piti avautua jo viime vuonna, mutta koronapandemia lykkäsi sen ajankohtaa.

Marc Chagallin taidegrafiikkateos The Little Swallow sarjasta Daphnis & Chloè

Maailmankuulun taiteilijan näyttely saapuu Suomeen ja Sastamalaan: Marc Chagallin harvoin nähtyä taidegrafiikkaa esillä vanhassa kivinavetassa

Tyrvään Pappilan Kivinavetassa avautuu näyttely, joka esittelee laajasti 1900-luvun tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Marc Chagallin taidegrafiikkaa. Kuvitetut taidekirjat ovat Chagallin ehkä vähiten tunnettuja teoksia eikä niitä ole juurikaan ollut julkisesti esillä.

Miina Äkkijyrkän maalaus lehmistä rivissä.

Miina Äkkijyrkkä istui kampaajalla ja sai idean tuhatvuotisesta valtakunnasta – nyt se toteutuu 3 taiteilijan voimin: "Ei tarvitse enää muuta nähdä"

Taiteilija Miina Äkkijyrkkä sai valita itse, ketkä hän tahtoo kutsua näyttelyyn kanssaan. Näin syntyi Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskuksen uusi näyttely, jossa kolme 1960-radikaalia esittelee uutta taidetta ja vanhoja klassikoita.

Maija Isola maalaa isolla siveltimellä pöydän ääressä

Legendaarinen Maija Isola matkusti paljon – Unikko-kuosin suunnittelijan ura taidemaalarina on monelle yllätys

Maija Isola suunnitteli Marimekolle vuosikymmeniä painokangasmalleja. Taidemaalarina hän on jäänyt kuitenkin tuntemattomaksi, vaikka maalasi lähes 50 vuotta. Nyt Hämeenlinnan taidemuseossa on esillä hänen värikkäitä teoksiaan.

Ilja Repin: Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille. Mies kirjoittaa kirjettä väkijoukon keskellä.

Ateneum art museum opens to public after five-month closure

Attendance will still be limited to 60 visitors at a time.

Banksy, Love Is in the Air, 2003

Banksy tickets sell out before exhibition opens

Finland's museums are hoping for a record-breaking summer as art-starved visitors return.

Laulaja Diana Rossia kuvaava puuveistos, taustalla näkyy muutama ihminen ja muita puutaideteoksia.

Puun sielu, Tohmajärvi

Puun sielussa näkyy puun koko elämä.

Tornion Aineen taidemuseon Ennen yötä -näyttely pohjaa rikosmysteeriin. Yhdelle seinälle on koottu murhasta epäiltyjä kuvaavat teokset.

Aineen taidemuseon Tornio Noir –juhlanäyttelyssä katsoja pääsee etsimään murhaajaa sadan vuoden takaisesta Torniosta

Ennen yötä – Tornio Noir -näyttely tarjoaa uudenlaisen sukelluksen taiteeseen. Näyttely on koottu rikosmysteerin ympärille.

Taidenäyttelyä rakennetaan kauppakeskukseen.

Tyhjään kauppakeskukseen tehty taidenäyttely kiinnosti kymmeniätuhansia ihmisiä Hämeenlinnassa

Kauppakeskus Linnaan toteutettu taideprojekti Kortteli2 veti aukiolonsa aikana yhteensä yli 30 000 kävijää.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Tuijotan museossa mieluummin homeisia tauluja kuin omaa naamaani

Jos emme voi edes museossa ihailla jotain muuta kuin itseämme, missä sitten, kirjoittaa kirjailija Sisko Savonlahti.

Kuvataiteilija Pirkko Pölönen maalaa intuitiivisesti

“En tee taidetta vammastani vaan vain taidetta”, sanoo kuvataiteilija Pirkko Pölönen – vammaisten tekemän taiteen asema paranemassa

Vammaisen taiteilijan tulisi olla taiteilija muiden taiteilijoiden joukossa, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi paremmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle