Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies mittaa verenpainettaan.

Professori kumoaa verenpainelääkkeisiin liittyvät harhaluulot – tarkistimme seitsemän väittämää, joista vain harva on totta

Yli miljoona suomalaista syö verenpainelääkkeitä. Heistä kuitenkin vain puolella hoitotasapaino on kunnossa. Verenpainelääkkeisiin liittyy paljon vääriä uskomuksia.

Lääkeainetta annostellaan laboratoriossa.

Turkuun tuleva lääkekehityskeskus aloittaa vihdoin ensi vuonna – Orpon hallitus rahoittaa yhtiötä 20 miljoonalla

Kansallisen Lääkekehityskeskus Oy:n tarkoituksena on tukea alkuvaiheessa olevia lääkekehityshankkeita kehittymään kaupallisiksi tuotteiksi. Toiminta alkaa viimeistään ensi syksynä.

Nuorkauppakamarin ja Biovianin edustajat palkintojenjakotilaisuudessa.

Biovianille Turun kehittäjä -tunnustus

Valinnassa korostettiin pitkäjänteistä työtä Turun alueen elinkeinoelämän edistämisen ja kehittämisen sekä biolääketieteen menestyksen saralla.

3D-tulostin tulostaa lääkkeitä.

Lääkkeiden 3D-tulostaminen alkaa muutamassa apteekissa – voi avata uusia hoitoja

Suomessa on tutkittu lääkkeiden tulostusmahdollisuuksia jo lähes kymmenen vuoden ajan. Nyt teknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että tiettyjä lääkkeitä voidaan 3D-tulostaa myös ihmisille.

Elvanse-lääkkeitä pöydällä.

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat edelleen lisääntyneet – Fimean mukaan kuluttajille riittää kuitenkin korvaavia vaihtoehtoja

Saatavuusongelmat koettelevat esimerkiksi sydän- ja verisuonilääkkeitä sekä kipu- ja psyykenlääkkeitä. Viime kuukausina pulaa on ollut myös eturauhasvaivoihin tarkoitetusta valmisteesta.

Kuvamanipulaatio kuuden hoitokotiasukkaan henkilökuvasta. Kuvan henkilöt on laitettu laatikkomuodostelemaan, jossa he kaikki näkyvät.

Hyvinvointialueilla on erilainen ohjeistus koronalääkkeestä vanhuksille – ”Ei lääkäri voi leikkiä jumalaa”, sanoo Lapin infektioylilääkäri

Osa hyvinvointialueista rajasi hoitokotien iäkkäät pois hyvin tehonneen koronalääkkeen kohderyhmästä. Nyt lääkettä vanhenee varastoihin 2,5 miljoonan euron edestä.

Ihmisiä asioimassa apteekissa 17. maaliskuuta.

Luulitko, että apteekkiin murtautumalla saa kassikaupalla kolmiolääkkeitä? Totuus on täysin toinen

Syrjäisissä liikekeskuksissa sijaitsevilla apteekeilla on suurin riski joutua murron kohteeksi. Huumausaineiksi luokiteltavat vahvat kipulääkkeet ovat apteekeissa kuitenkin hyvin suojattu.

Närbild av förpackningar med bantningsmedicinerna ozempic och wegovy.

Apteekit tyhjenevät hetkessä hittilääkkeestä, joka pelasti Tanskan talouden

Tanskalaisyhtiö Novo Nordisk takoo kovaa tulosta hittilääkkeillä. Tutkijan mukaan lääkeyhtiön merkitys maan talouskasvulle nähdään Tanskassa myös riskinä.

Kaksi henkilöä sängyssä peiton alla.

Syötkö melatoniinia turhaan? Se auttaa vain tietyissä uniongelmissa

Suomalaiset kamppailevat huonounisuuden kanssa, ja melatoniinipakkauksia myydään jo yli miljoona vuodessa. Todennäköistä on, että monelle melatoniinia syövistä ei ole valmisteesta oikeasti hyötyä.

100 millilitran pulloja rivissä Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Pekingin olympialaisiin haluttiin sininen taivas ja tehtaat suljettiin, siksi apteekista ei tänään välttämättä saa lääkettä

Lääkkeiden saatavuushäiriöitä ilmenee Suomessa joka vuosi eksponentiaalisesti enemmän. Koko maailman lääketuotanto lepää tuotantoepävarman Kiinan harteilla, ja siihen on alettu EU:ssa herätä.

Oulun keskusapteekin apteekkari Heikki Karhunen seisoo värikkään lääkehyllyn edustalla valkoinen takki päällään.

Allergialääkkeiden saatavuudessa on ollut tänä kesänä ongelmia

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat tulleet jäädäkseen. Häiriöitä toimituksissa on ilmoitettu Fimean jatkuvasti päivittyvään listaan vuositasolla yhä vain enemmän.

Kuvassa on valkoinen rakennus, jonka lasinen ikkunaseinä osoittaa Helsingin moottoritien suuntaan. Taustalla näkyy Hippoksen silta, joka toisella puolella hyvin uuden rakennuksen kanssa saman kaltainen Turku Energian uusi pääkonttori.

Turun Itäharjulle rakentuu 50 miljoonan euron biolääketehdas

Turun Teknologiakiinteistöt rakennuttaa biolääkeyritys Biovian Oy:lle tehdas- ja toimistotilat osoitteeseen Teollisuuskatu 42.

Toimitusjohtaja Markku Jalkanen, Faron Pharmaceuticals Oy.

Suomalaisyritys tähtää Yhdysvaltain markkinoille syöpälääkkeellään – lääkkeestä on saatu lupaavia hoitovasteita

Tutkimuksessa saatiin syöpä remissioon bexmarilimabin ja toisen jo käytössä olevan lääkkeen yhteisvaikutuksella.

Manlio Fusciello pitää kädessään rokotenäytettä.

Helsingin yliopistossa kehitetään mullistavaa rokoteteknologiaa – hattaramainen aines tekee rokotteista huoneenlämmössä säilyviä

Teknologian avulla olisi mahdollista säästää huomattavasti rahaa sekä energiaa, jota kuluu rokotteiden säilytykseen ja kuljetukseen kylmässä.

Tampereen luonnontieteellisen museon tutkija Riikka Elon keräämiä puutiaisnäytteitä kankaisesta punkkikeräimestä. Kuvassa ylhäällä koiraspuutiainen, naaraspuutiainen ja n. 2-vuotias nuori puutiainen eli nymfi.

Punkkikausi on vasta alussa, mutta rokotteista on jo nyt pulaa – lääkkeen voi myös vaihtaa

Puutiaisaivokuumerokotteesta on Suomessa pulaa. Lääketuotantoketjut ovat kapeita ja herkkiä.

Lääkkeitä pussissa.

Asunnosta takavarikoitiin 700 000 euroa ja potkulaudan sisältä löytyi pillereitä – Tulli tutkii rikosvyyhtiä

Rikoskokonaisuuden tutkinta alkoi maaliskuussa Helsinki-Vantaan lentokentältä.

I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller

Italiassa ehkäisypillerit ovat jatkossa ilmaisia

Ilmaisen ehkäisyn piiriin kuuluvat naiset kaikista ikäryhmistä.

Toimitusjohtaja Markku Jalkanen, Faron Pharmaceuticals Oy.

Suomessa kehitetystä syöpälääkkeestä lupaavia tuloksia – lääke vähensi syöpäsoluja puolella

Bexmarilimab-syöpälääkettä on testattu neljässä yliopistollisessa sairaalassa Suomessa. Lääkettä käytetään yhdessä muiden syöpälääkkeiden kanssa.

Rasioita apteekin hyllyllä.

Farmaseutit avasivat lääkitysneuvonnan Eloisan chatissa Etelä-Savon hyvinvointialueella

Chat-palvelu avattiin maanantaina 13.3.2023. Palvelu on maksuton ja farmaseutti neuvoo kaikissa lääkitykseen liittyvissä asioissa, paitsi reseptien uusinnoissa.

Siittiöitä esillä lapsettomuushoitoklinikalla Kuopiossa.

Uusi miesten ehkäisypilleri vie siittiöiltä uimataidon – laboratoriokokeet lupaavia

Lääkettä voisi käyttää satunnaisesti ja sen vaikutukset katoaisivat kokonaan vuorokaudessa.

Terveyskeskuslääkäri Tuire Saloranta pitää lääkelaatikkoa kädessään.

Mikkeliläisperhe matkustaa apteekkiin pitkän matkan tyttärensä sairauden vuoksi – epilepsialääkkeissä laajasti saatavuusongelmia

Lääkkeiden saatavuuden ongelmat jatkuvat Suomessa. Esimerkiksi joistakin diabetes- ja epilepsialääkkeistä on huutava pula, mikä aiheuttaa haasteita sairautensa kanssa hoitotasapainossa oleville.

Petteri Kolehmainen toimitusjohtaja, Healthware Group

Suomessa on kehitetty uudenlainen lääkkeetön hoito auttamaan kroonisesta kivusta kärsiviä: poimitaan marjoja VR-lasit päässä

Digitaalinen lääketiede otettiin osaksi suomalaisen Orionin tutkimus- ja kehitystyötä muutama vuosi sitten. Digitaalisen hoidon ideana on, että potilas voi hoitaa itseään myös kotonaan.

Apteekkari Tuija Hämäläinen järjestelee lääkepakkauksia apteekin hyllylle.

Apteekit lyhentävät aukioloaikojaan, kun farmaseutteja ei saada töihin – avoinna olisi satoja paikkoja

Apteekkariliiton mukaan jopa 70 prosenttia apteekeista kamppailee työvoimapulan kanssa.

suboxone liuska

Etelä-Savossa muutama ihminen kuolee buprenorfiiniin vuosittain

Opioidehin kuolee Suomessa etenkin 25-vuotiaita.

suboxone liuska

Korvaushoidossa vain harva kuolee opioidiyliannostukseen – valtaosa yliannostukseen kuolleista käyttää lääkkeitä ilman reseptiä

Suomessa korvaushoidon ulkopuolella kuolee etenkin alle 25-vuotiaita. THL toivoo, että korvaushoitoon pääsyä helpotettaisiin huumekuolemien ehkäisemiseksi.

Orion, Toimitusjohtaja,   Liisa  Hurme,  lääkkeet,  lääketeollisuus,

Lääkkeiden saatavuusongelmat piinaavat suomalaisia yhä enemmän – Orionin mukaan taustalla on pitkään jatkunut kehitys

Lääkeyhtiö kertoi Ylelle myös Venäjän-toimintansa tilanteesta. Yhtiö perustelee lääkkeiden myyntiä Venäjällä potilasturvallisuudella.

Hampunviljelyä Suomessa.

YK laajensi linjaustaan hampun käytöstä – Suomi varoo omaa kantaansa

Uusi YK-raportti suosittaa hamppukasvin kokonaisvaltaista käyttöä. Myös lääkeyhtiöt ovat tulossa vauhdilla hamppua hyödyntäville markkinoille.

Apteekin lääkehyllyssä on tyhjä kohta, kun lääke on myyty loppuun. Edessä on lappu, jossa kerrotaan, että tuotetta ei ole tällä hetkellä saatavilla.

Lääkepulan toinen puoli: apteekit hukkuvat puhelintiedusteluihin, lääkäreitä pyydetään vaihtamaan jatkuvasti reseptejä, tukku myy ”eioota”

Tällä hetkellä esimerkiksi lasten kipu- ja kuumelääkkeiden sekä diabeteslääkkeiden saatavuudessa on ongelmia. Asiakkaalle löytyy apteekeista usein korvaava lääke, mutta se vaatii ponnisteluja.

Aimo Asikainen asioi apteekissa.

Ihmiset ajavat laihduttavan diabeteslääkkeen perässä ympäri maata

Fimea on ilmoittanut tyypin 2 diabeteslääke Ozempicin saatavuushäiriöiden jatkuvan kesäkuun loppuun saakka. Kymmenet Ylen kyselyyn vastanneista olivat huolissaan lääkkeen riittävyydestä.

Anonyymi henkilö pusikon takana.

Tuhat suomalaista pelkää jäävänsä ilman lääkettä, jota ilman elämä on "helvetillistä"

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvussa. Ylen kyselyyn vastanneet kertoivat vaikeuksista etenkin dystoniasairaudessa käytettävän Rivatril-lääkkeen kohdalla.

Finvectorin rakennustyömaa.

Lääkealan isot rekrytoinnit Kuopiossa ilahduttavat opiskelijoita – aiemmin alan työpaikkojen perässä muutettu etelään

Kolmisensataa seuraavina vuosina Kuopiossa aukeavaa lääketeollisuuden työpaikkaa lisäävät alan opiskelijoiden intoa työllistyä paikallisesti. Alalla on aiemmin ollut vaikea löytää työpaikkoja Kuopiosta.

Vitruviuksen mies

Maailmassa on yli 500 syväjäädytettyä ruumista, jotka odottavat herättämistä – yritykset etsivät ikuisen elämän salaisuutta

Ajatus ikuisesta elämästä on kiehtonut ja kalvanut ihmisiä aikojen alusta lähtien.

MIgreenilääkkeitä apteekin vetolaatikossa.

Rovaniemen apteekit luopuvat yhteispäivystyksestä – voi vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen iltaisin ja viikonloppuisin

Yhteispäivystystä ei voida enää ensi vuonna järjestää, sillä jatketut aukioloajat vaatisivat lisähenkilöstöä.

Tietokonetomografiakuva aivoista

Odotetusta Alzheimer-lääkkeestä hyviä ja huonoja uutisia: osoittautui toimivaksi, mutta nosti aivoverenvuotojen riskiä

Tutkimuksessa lekanemabin osoitettiin hidastavan sairauden etenemistä, mutta aiheuttavan osalle potilaista vakavien sivuvaikutusten riskin. Kaksi tutkimukseen osallistunutta lekanemabi-lääkettä saanutta potilasta kuoli.

Ilmakuva tontista, jolla näkyy teollisuusrakennuksia ja uuden rakennuksen perustusten alkuja sekä rakennustarvikkeita. Ympärillä kasvaa koivumetsää.

Vitabalans laajentaa lääketehdastaan Hämeenlinnassa – töitä on tulossa lisää ja niitä on tarjolla nytkin

Lääketehtaalle tulee yli tuplasti lisää tilaa. Uuteen rakennukseen sijoittuvat myös pakkaamo ja varastot.

Käsi pitelee puhelinta, jossa on kuva miehestä, joka pitää sylissään pikkutyttöä.

Myrkyllisten lääkkeiden epäillään tappaneen yli 200 lasta – tapaus on vain jäävuoren huippu ilmiöstä, jota pidetään hiljaisena epidemiana

Yskänlääkkeistä löytyi myrkkyä, ja nyt yli 200 lapsen epäillään kuolleen. Tämä ei ole harvinaista. Kelvottomat lääkkeet ovat riesa etenkin Afrikassa.

Nestemäiset buranat ovat loppu City-apteekissa Lappeenrannassa, ainoastaan 40 milligramman pakkausta on yksi jäljellä.

Lasten kipu- ja kuumelääkkeet loppuivat syksyllä apteekeista – Nyt lääkkeitä saa jälleen

Lasten kipu- ja kuumelääkkeiden kysyntä ylitti hetkellisesti tarjonnan. Lääkeyhtiöiden mukaan yhtä valmistetta lukuunottamatta kaikkia on nyt myynnissä.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

”Tilanne on normalisoitunut”, sanoo Apteekkariliiton asiantuntija – joditabletteja saa taas kaikista maan apteekeista

Apteekkariliiton mukaan Suomessa on yksittäisiä apteekkeja, joista jodi on tilapäisesti loppu. Lääketukussa tabletteja kuitenkin on, joten apteekit saavat vuorokaudessa sitä lisää.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Tilapäinen katkos joditablettien saatavuudessa on päättynyt – tabletteja saa taas Pohjois-Pohjanmaan apteekeista

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen muistuttaa, että joditablettien hankkimisella ei edelleenkään ole kiire.

Hoitaja pistää rokotetta olkavarteen.

Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat iäkkäille uutta korkea-annoksista influenssarokotetta, joka suojaa paremmin mutta on selvästi kalliimpi

Uusi korkea-annoksinen Efluelda-rokote on tarkoitettu 60 vuotta täyttäneille. Se sisältää nelinkertaisen määrän samoja vaikuttavia aineita kuin kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva influenssarokote.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Joditablettien loppumisen taustalla yllättäviäkin syitä – tabletteja on puristettuna, mutta pakkauksista on nyt pula

Hamstrauksen takia apteekeista loppuneita joditabletteja saadaan myyntiin muutaman viikon kuluessa. Uuden suosituksen mukaan joditableteista hyötyvät säteilyvaaran sattuessa vain alle 40-vuotiaat.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Ministeriön päivitetty ohje sai pohjalaisetkin hankkimaan joditabletteja – apteekit muistuttavat, että hamstraamiseen ei ole syytä

3–40-vuotiaita kehotetaan hankkimaan joditabletteja turvatoimenpiteenä säteilyriskin varalta. Pohjanmaalla joditabletit on myyty jo monista paikoista loppuun.

Opastuskyltti synnytysosastolle sairaalan käytävällä.

Sairaalat Itä-Suomessa eivät saa kaikkia synnyttäjien tarvitsemia lääkkeitä

Lääkkeiden toimituskatkokset ovat yleistyneet. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ja Kuopion yliopistosairaalassa ei nyt saada tavallisesti käytettyjä synnytyksen käynnistämislääkkeitä.

Verensokerin mittaus

Diabetesliiton asiantuntijalääkäri: Suositun diabeteslääkkeen loppuminen apteekeista ei ole niin dramaattista kuin miltä kuulostaa

Aikuisiän tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytetty Ozempic-lääke on loppunut apteekeista ja saatavuushäiriön on ilmoitettu kestävän pitkälle lokakuuhun.

silmätippaa laitetaan

Turkulainen lääkekehitysyhtiö aloittaa silmätippatuotteen kliiniset tutkimukset

Lääkekehitysyhtiö DelSiTech on kehittänyt biohajoavan silikapohjaisen silmätippatuotteen, jonka turvallisuutta selvitetään seuraavaksi tutkimuksessa.

Diplomi-insinööriopiskelija Ida Tarko katselee mittapulloja Bayerin Turun tuotantolaitoksella.

Viittä vaille valmis diplomi-insinööri Ida Tarko sai unelmiensa työpaikan lääketeollisuudesta – taustalla yliopistojen yritysyhteistyö

Åbo Akademi ja lääketeollisuusyhtiö Bayer vahvistavat yhteistyötään. Tutkimuksen lisäksi opiskelijat saavat työelämäkokemusta.

Arttu Lampinen ja Alma-koira

Vatsakipu paljastui tappavaksi syöväksi – Arttu Lampinen, 29, on elossa Saksasta löytyneen hoidon ansiosta, koska Suomesta sitä ei saanut

Syövän hoito uhkaa eriarvoistua Suomessa, koska lääkkeiden arviointiprosessit ovat hitaita ja harvinaisia syöpiä tutkitaan liian vähän. Tutkijaprofessorin mielestä syöpätutkimuksen lisääminen olisi ratkaisu.

Mustavalkokuva pirtistä, jonka penkeillä istuu pikkulapsineen. Etualalla yksi pienokainen saa lääkäriltä rokotuksen käsivarteensa, toinen odottaa äitinsä sylissä.

Turun yliopistossa tutkittiin 1800-luvun Suomen isorokkorokotuksia – kampanjat eivät riittäneet, vasta sakkojen uhka loi laumasuojan

Monissa maissa myös Euroopassa tuhkarokko ja hinkuyskä ovat yleistymässä uudelleen rokotuskattavuuden laskettua. Isorokon historia kertoo, että epidemiat saatiin kuriin vasta, kun rokottamisesta tuli pakollista.

100 millilitran pulloja rivissä Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Turkuun tulevalle lääkekehityskeskukselle budjetissa 20 miljoonaa – pormestari kiittää maakunnan ministereitä asian ajamisesta

Turun pormestari Minna Arve näkee lääkekehityskeskuksen rahoituksen olevan voitto koko alueen terveyssektorille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle