Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Essoten proviisori Juha Hyyryläinen.

Essoten farmaseutti käy läpi potilaan lääkityksen: "Hurjin arvio on, että puolet lääkkeistä voi jättää pois", sanoo proviisori

Farmaseutille voi varata ajan sähköisesti tai puhelimitse. Chatissa voi kysyä lääkityksestä nimettömänäkin.

Koronalääke Paxlovidia valmistetaan Saksan Freiburgissa.

Suun kautta otettavia koronalääkkeitä ei toiveista huolimatta ole saatu Suomeen – neuvottelut junnaavat tai lisänäyttöä vaaditaan

Tuore tutkimustulos kertoo, että koronalääkkeistä remdesiviiri vähentää varmasti kuolleisuutta varhain aloitettuna. Suomalaisprofessori toivoo, että lääkkeitä käyttöönotettaessa niiltä vaadittaisiin laajempaa tutkimusnäyttöä.

Työntekijä Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Orion kehittää kipulääkettä, jollaista markkinoilla ei vielä ole – yhtiö teki sopimuksen yksinoikeudesta lähes koko maailmassa

Kyse on NaV 1.8. -salpaajan kehittämisestä ja kaupallistamisesta. Salpaajalla on olennainen rooli kivun välittymisessä.

TYKSin teho-osasto.

Turussa tehtiin lääketutkimus koronapotilaille – biologisen lääkkeen käyttö lyhensi sairaalahoitoa ja nopeutti tervehtymistä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on tehty koronapandemian aikana lääketutkimusta vaikeasta koronainfektiosta kärsiville koronapotilaille. Tutkimus toteutettiin elokuusta 2020 kesäkuuhun 2021.

Työntekijä kokoaa inhalaattoria Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa.

Lääkeyhtiö Orion aloittaa muutosneuvottelut – irtisanominen uhkaa Espoossa, Turussa ja Kuopiossa

Orion kertoo muutosneuvottelujen taustaksi aikomuksen keskittyä tulevaisuudessa syöpäsairauksiin ja kipuun.

Seinäjoen keskussairaala

Pattitilanne helpotti Seinäjoen keskussairaalassa – potilaita saatiin jälleen jatkohoitoon terveyskeskuksiin

Keskussairaalassa on ollut enimmillään jopa 25 potilasta odottamassa jatkohoitopaikkaa terveyskeskukseen. Tilannetta helpotti, kun Seinäjoen terveyskeskukseen perustettiin koronapotilaiden pandemiaosasto.

Hoitaja pistää koronarokutksen naisen olkavarteen.

Uusi koronarokote käyttöön myös Vantaalla ja Helsingissä

Novavaxin proteiinirokotta suositellaan ensimmäisiin tai toisiin koronarokoteannoksiin 18 vuotta täyttäneille, joille aiemmat koronarokotteet eivät ole sopineet.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Huoli sodasta sai suomalaiset varautumaan pahimpaan: joditabletit ovat monin paikoin loppu, Martoille sataa kyselyitä

Ydinlaskeuman ehkäisyssä käytettävät joditabletit on monin paikoin myyty loppuun apteekeista. Asiantuntija ennakoi omavaraisuuden vahvaa nousua Ukrainan kriisin myötä.

Pfizer-rokotetta valmistava sairaanhoitajat Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.

Suomeen alkaa pian virrata miljoonia ylimääräisiä koronarokotteita, mutta vielä ei tiedetä, mitä niille tehdään

THL arvioi, että helmikuun loppuun mennessä Suomessa on riittävästi koronarokotteita kolmatta annosta varten. Siitä huolimatta maahan tulee jatkossakin noin miljoona rokoteannosta kuukaudessa.

Sveitsissä äänestetään pian eläinkokeiden kieltämisestä

Sveitsistä voi pian tulla maailman ensimmäinen maa, joka kieltää eläinkokeet – viime vuonna laboratoriokokeissa kuoli yli 550 000 eläintä

Sveitsissä äänestetään sunnuntaina jo neljättä kertaa kansanäänestyksessä, jossa päätetään eläinten käyttämisestä kokeellisissa tutkimuksissa.

Numeroituja lääkepulloja Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Turussa iloitaan lääkekehityskeskuksen tulosta – Turun Tiedepuiston johtaja: "Ankkuroi entistä tiukemmin alueen lääkeyhtiöt seudulle"

Turun kaupunki uskoo kansallisen lääkekehityskeskuksen tuovan lisää osaajia Turun seudulle. Lääkekehityskeskuksen perustamisasiakirjat allekirjoitettiin perjantaina.

Työntekijä kokoaa inhalaattoria Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa.

Kansallinen lääkekehityskeskus perustetaan Turkuun

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) allekirjoitti keskuksen perustamissopimuksen tänään. Kansallisen lääkekehityskeskuksen tavoitteena on edistää kilpailukykyistä lääkekehitystä.

Husin infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila odottaa koronalääkkeistä helpotusta

Tuoreet koronalääkkeet voisivat helpottaa sairaaloiden kuormitusta, sanoo Husin infektiolääkäri

Viime viikolla hyväksytty koronaviruslääke on tarkoitettu ihmisille, joilla on tavallista suurempi riski joutua sairaalaan ja teho-osastolle. Sitä ei ole vielä hankittu Suomeen.

En hand som förbereder en coronavaccinspruta. Två personer i bakgrunden ut ur fokus.

Tamperelaiset tutkijat löysivät lääkkeitä, jotka estävät koronaviruksen tartunnan

Tampereen yliopiston tutkimuksessa seulottiin tuhansista lääkeaineista ne kaksi lääkeainetta, jotka ehkäisevät solujen tulehtumista.

Pilleriä siirretään pinseteillä laboratoriossa.

Uudet koronalääkkeet Suomeen ehkä jo helmi-maaliskuussa – rokotuksia lääkkeet eivät kuitenkaan korvaa

Euroopan lääkevirastossa on parhaillaan myyntilupakäsittelyssä kaksi suun kautta otettavaa koronalääkettä, joiden tarkoitus on estää viruksen leviämistä elimistössä. Toistaiseksi koronalääkkeitä ei ole Suomessa saatavilla.

En man testas för coronaviruset av en sjukskötare i skyddsutrustning.

Onko Koronavilkku historiaa, miksi koronalääkkeistä ei puhuta ja mikä hyöty on rokotteiden yhdistelystä? Näin asiantuntijat vastaavat

Yle Radio Suomen Kysy koronasta -ilta on kaksi tuntia kestävä tietopaketti koronaviruksesta ja siihen liittyvästä lääkeetieteestä. Poimimme tiistai-illan ohjelmasta viisi kiinnostavaa kysymystä ja vastausta.

Keniassa rokotepullo

Koronarokotteet pysyvät patentin suojassa – asiantuntija: On kummallista, että muutama yritys sanelee säännöt samalla kun moni muu on pulassa

Maailman kauppajärjestössä kiistellään koronarokotteiden tekijänoikeuksista. Rokotepula johtuu lääkeyritysten mukaan osin raaka-ainepulasta. Asiantuntija pohtii, miksi joidenkin eläinten rokotukset silti onnistuivat.

Kollaasi lääkkeistä, ihmishahmon siluetista ja apteekin tunnus.

Virolainen sarjavalittaja haitannut apteekkien perustamista Suomeen – hyödyntää järjestelmän valuvikaa

Suomen apteekkimarkkinoille pari vuotta sitten ilmestynyt toimija pisti lupajärjestelmän lujille. Valituskierre jatkuu siitä huolimatta, että valittaja ei sääntöjen mukaan voi enää voittaa mitään.

Tuotantotyöntekijä Anni Antniemi liimaa älyneulojen liitäntäjohtojen koteloita tuotantolinjalla Injeqin tiloissa Finn-Medi 2-rakennuksessa Tampereen Kaupissa.

Suomessa kehitetty älyneula pääsee markkinoille – piikki tietää missä sen kärki on, ja se voi parantaa merkittävästi esimerkiksi leukemialasten hoitoa

Tamperelaisen teknologiayhtiö Injeqin yli 10-vuotinen työ palkittiin, kun sen kehittämä älyneula sai CE-merkinnän. Suomalaisinnovaatiota odottavat Euroopassa isot markkinat.

Novavax rokote.

Suomeen on tulossa koronarokotteita, joiden toivotaan kääntävän epäilijöiden päät – tämä uusista tulokkaista tiedetään

Novavaxin rokote sai myyntiluvan EU:ssa ennen joulua. Lääkeyritys on luvannut alustavasti toimittaa unionin alueelle 100 miljoonaa rokoteannosta vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä. Tarkka toimitusaikataulu ei ole vielä selvillä.

Työntekijöitä Orionin tuotantolaitoksessa Mankkaalla Espoossa, jossa kootaan ja pakataan inhalaattoreita.

Kaksi maata hallitsee maailman lääkkeiden tuotantoa tavalla, johon liittyy vaaroja – nyt vuosikymmeniä jatkunut kehityssuunta halutaan kääntää

Kiina ja Intia ovat maailman lääkeaittoja. Jos tuotanto niissä häiriintyy, voivat apteekkien hyllyt tyhjentyä Suomessakin. Onko Eurooppa varautunut lääketuotannon keskittymisen vaaroihin?

Personer demonstrerar för och mot abort utanför USA:s högsta domstol.

Yhdysvalloissa voi jatkossa tilata aborttipillerin postitse aina, ei pelkästään koronapandemian aikana

Aiemmin pilleri piti hakea henkilökohtaisesti esimerkiksi terveysklinikalta tai sairaalasta.

Novavax rokote.

Suomeen varaudutaan hankkimaan koronarokotteita, joita ei ole aiemmin ollut saatavilla – niiden toivotaan lisäävän rokoteintoa

Perinteistä teknologiaa hyödyntäen valmistetut Novavaxin ja Valnevan koronavirusrokotteet tarvitsevat vielä Euroopan lääkeviraston myyntiluvan, ennen kuin niitä voisi saada Suomeen.

Hoitaja valmistaa rokotepiikkiä.

Omikron herätti huolen rokotteiden saatavuudesta köyhissä maissa – kartta paljastaa, ketkä vastustavat patenttien rikkomista

Maailman kauppajärjestö WTO:ssa käsitellään koronavirusrokotteiden patenttisuojan rikkomista. Sen kannattajat uskovat, että rokotteiden saatavuus paranee, jos niitä voi valmistaa kuka tahansa. EU ei tue aloitetta.

Tummaihoinen hoitaja suojapuvuissa.

Analyysi: Omikron toi esiin kuilun globaalissa rokotustahdissa – lääkeyhtiöitä on helppo syyttää, mutta rikkaiden maiden on katsottava peiliin

Pandemia pitkittyy, kun globaali suoja puuttuu. Lääkeyhtiöitä on helppo syyttää ahneudesta, mutta harva on kuitenkaan valmis luopumaan omista rokote-eristään, taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo kirjoittaa analyysissään.

Kolme islanninhevosta seisoo lumituiskussa valkoisne maiseman keskellä. Yksi hevosista on valkoinen ja ruskeita.

Islannissa on verifarmeja, joilla tiineistä hevosista kerätään verta hormonilääkkeisiin – eläinten raaka kohtelu kuohuttaa Euroopassa

Islannin elintarvike- ja eläinlääkintävirasto selvittää verifarmien toimintaa. Hevosten raakaa kohtelua näkyy Youtubessa julkaistulla eläinsuojelijoiden salaa kuvaamalla videolla.

Geeni- ja viruslääkkeitä valmistava FinVector alkaa koevalmistaa Kuopiossa virtsarakon syöpälääkettä.

Finvectorin investointi etenee – rakennustyöt alkanevat jo ensi vuonna

Finvectorin tehtaalla Kuopiossa valmistetaan geeni- ja viruslääkkeitä. Yritys aikoo laajentaa toimintaansa ja rakentaa uuden tehdaskiinteistön Kuopioon.

Bayerin lääketehtaan ovi Turussa.

Presidentin kansainvälistymispalkinto Turussa vaikuttavalle lääkejätti Bayerille

Presidentin kansainvälistymispalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ulkomaisomisteiselle yritykselle uudessa pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa.

Uuraisten apteekki ulkoa. Kaksi miestä seisoskelee sen edustalla harmaana syyspäivänä.

Pienissä apteekeissa pelätään kilpailun vievän asiakkaat – “Apteekki on monilla paikkakunnilla ainoa terveyspalvelu”, sanoo apteekkari

Mikäli itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan, apteekit saavat itse päättää myymiensä lääkkeiden hinnan. Tähän saakka myös itsehoitolääkkeiden hinnan on määrännyt valtio.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Yksityislääkärikäynneistä saanee Kela-korvausta jatkossakin – poliittinen vääntö monikanavarahoituksesta loppusuoralla

Monikanavarahoitusta käsittelevän parlamentaarisen työryhmän kipupisteeksi on muodostunut kiista yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten kohtalosta.

Astra Zenecan rokote.

Koronarokotteita valmistava Astra Zeneca romahti tappiolle

Lääkeyhtiön mukaan tappio johtuu kohonneista kustannuksista, jotka liittyvät erityisesti yhdysvaltalaisen biotekniikkayrityksen Alexionin ostoon. Lisäksi tutkimus- ja tuotekehitysmenot kasvoivat.

Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke. Molnupiravir  pillereitä.

Koronalääkkeet vähentäisivät kuolemia ja sairaalaan joutumista – HUSin Järvinen: Rokottamattomat eivät voi vielä huokaista helpotuksesta

Suomeen lääkkeitä saadaan HUSin ylilääkäri Järvisen arvion mukaan aikaisintaan kuukauden päästä. Uusien tehokkaiden lääkkeiden varjopuolena on, että ne saattavat laskea rokotusintoa.

Ivermektiini-pilleri Sami Antinniemen kädessä

Finnish vaccine opponents stocking up on ivermectin

Demand for ivermectin, a deworming medicine, is growing in Finland.

Nikolai Nurmela ja Aleksei Nurmela

Suomi keskeytti Modernan rokotukset nuorille miehille – kysyimme, kuinka huolissaan pitää olla ja mihin oireisiin kiinnittää huomiota

Toisen Modernan rokoteannoksen jälkeen todettuja sydänlihastulehduksia on Suomessa alle 30-vuotiailla miehillä alle viisi kappaletta. Riski on liittynyt erityisesti toiseen rokotenannokseen.

Bayerin lääketehtaan ovi Turussa.

Lääkejätti Bayer rakentaa uutta tuontantolaitosta Turkuun – robotiikka vähentää työvoimatarvetta 90 hengellä

Bayer kertoi kesäkuussa rakentavansa uuden ehkäisyvalmisteiden tuotantolaitoksen Turkuun 250 miljoonalla eurolla. Lääkejätti kertoo nyt, että käsityötä vaativien tuotantovaiheiden vähenemisellä voi olla henkilöstövaikutuksia.

Trafik mellan höghusen på Joukahainengatan i Åbo

Turkulainen lääkeyritys sai miljoonarahoituksen kehittyvien maiden lastenlääkkeiden kehittämiseen

Saamallaan rahoituksella DelSiTech Oy:n on tarkoitus on edistää uusien lääkeannosteluteknologioiden käyttöönottoa pieni- ja keskituloisissa maissa.

Nainen lajittelee lääkkeitä lääketukussa.

Lääketukkuri Oriola aloittaa yt-neuvottelut Suomessa ja Ruotsissa

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 600 työntekijää. Yhtiön alustavan arvion mukaan vähennystarve on enintään 130 työpaikkaa. Oriolan tulos ei ole ollut toimitusjohtajan mukaan tyydyttävää.

Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke.

Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä – lääkeyhtiön edustaja: Suomessa potilaskäytössä ehkä lähikuukausina

Lääkeyhtiö on varautunut käymään Suomessa suoria neuvotteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lääkkeen hankinnasta sen jälkeen, kun lääkkeelle on myönnetty EU:ssa myyntilupa. Pilleri on kokeissa ollut tehokas myös virusvarianttien aiheuttamissa tautitapauksissa.

Koronarokotteita odottamassa pöydällä

Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin

"Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa", sanoo Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Pfizerin koronarokotuskia

Kolmas rokoteannos on aiheuttanut kainaloiden turvotusta – muuten sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin aiemmin

Muun muassa Yhdysvalloista ja Israelista on näyttöä siitä, että kolmannesta rokoteannoksesta tulee haittavaikutuksia suurin piirtein saman verran kuin kahdesta ensimmäisestä.

Nuori saamassa koronarokotusta Helsingin Jätkäsaaren rokotuspisteessä.

Pfizer ilmoitti lupaavista tuloksista 5–11-vuotiaiden koronarokotetutkimuksissa

Lääkeyhtiöt Biontech ja Pfizer ovat julkaiseet ensimmäiset tiedot Comirnaty-rokotteen toimivuudesta 5–11-vuotiailla lapsilla. Tutkimukseen on osallistunut lapsia useista maissa, myös Suomesta. Alustavat tulokset rokotteen tehosta ovat lupaavia.

Keravalta kotoisin oleva Veera Laiho sai ensimmäisen rokotteensa.

Tuhannet ilmoitukset koronarokotteiden haittavaikutuksista odottavat arviointia – Fimea tuplasi käsittelijöiden määrän

Noin 11 000 haittavaikutusilmoitusta odottaa tarkempaa käsittelyä. Ilmoitukset kertovat ilmoittajan havainnoista ja näkemyksistä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Matinkylän apteekki kauppakeskus Isossa Omenassa.

Apteekkariliitto haluaisi lääkevaihdon koskemaan myös biologisia lääkkeitä – Lääketeollisuus vastustaa

Apteekkariliiton mukaan laajennuksella saavutettaisiin kymmenien miljoonien eurojen säästö lääkekustannuksiin. Lääketeollisuus muistuttaa, että biologisissa lääkkeissä ei ole kyse mistä tahansa valmisteista.

Läkare undersöker patient med stetostop.

Viisi syytä, miksi antibioottien käyttö romahti Suomessa koronavuonna – näin hyvin ei ole käynyt monessa muussa maassa ja se kostautuu

Antibioottien käyttö väheni Suomessa koronavuonna yli neljänneksellä. Syitä on monia: esimerkiksi koronapotilaille ei anneta antibioottia enää turhaan ja yhtä herkästi. Yhtä hyvä kehitys ei ole maailmalla, mikä vaikuttaa myös meihin.

Koronarokotepiste urheiluhallissa.

400 file Covid vaccine side effect claims as coverage nears 7m doses

Compensation is based on a probable causal link between the use of the vaccine and the side effect, and must be confirmed by a doctor.

kädet asettelevat päivän annosrasian lääkedosettiin

Psykostimulanttien käyttö on kovassa kasvussa lapsilla ja nuorilla – ne auttavat ADHD-oireisiin, mutta syytä ei täysin tiedetä

ADHD:n lääkehoidossa käytetään eniten psykostimulantteja, joiden luokiteltavuus huumausaineiksi saattaa hämmentää. Niillä hoidetaan yhä enemmän myös lapsia ja nuoria.

Ihmiset istuvat odottamassa rokotusvuoroaan Tampereen messu- ja urheilukeskuksen rokotuspisteessä

Nuorten koronarokotuksista tehty 49 haittailmoitusta Fimeaan – ylilääkäri pitää ilmoitusten määrää rokotusten määrään nähden maltillisena

Lääkealan turvallisuutta seuraavaan Fimeaan on tehty keskiviikkoon mennessä kaikkiaan 49 alle 18-vuotiaiden koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta. Yhdeksässä tapauksessa ilmoittaja oli arvioinut haitan vakavaksi.

Lääkekannabista lääkkeen käyttäjän kädessä

Lääkekannabis jakaa ammattilaisten mielipiteet jyrkästi – Markku Knuutila: Lääkärit vaarantavat urakehityksensä määrätessään sitä

Lääkärit ovat voineet määrätä lääkekannabista kokeellisena hoitona vuodesta 2008 saakka. Moni lääkäri jättää mahdollisuuden käyttämättä, koska sen reseptin kirjoittaminen on raskas prosessi.

Pillereitä lääkemukissa.

Turkulaislääkeyhtiö aloitti keuhkolääkkeen testauksen ihmisillä – Traumakinen uskotaan auttavan koronaviruksen aiheuttamassa keuhkotaudissa

Faron Pharmaceuticals kertoo tiedotteessaan, että Traumakine-lääkettä on nyt annettu ensimmäinen annos ihmiselle, joka sairastaa parhaillaan koronaviruksen aiheuttamaa Covid 19 -tautia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle