Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koira vilvoittelee vedessä.

Koirille löytyy vähän omia uimarantoja Varsinais-Suomessa

Koirien tuonti uimarannoille on järjestyslaissa kielletty. Koiran pelätään aiheuttavan epäjärjestystä ja likaavan uimavesiä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden pääovi aurinkoisena päivänä.

Mies pahoinpiteli ja palellutti karvattoman kissan autossa – syyttäjä vaatii useista rikoksista vankeustuomiota

Miestä syytetään esimerkiksi huumausainerikoksesta, vahingonteosta, varkaudesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja eläinsuojelurikoksesta. Yhteensä syytekohtia on kymmenen.

Otto papukaija Kuusamossa. Afrikan harmaapapukaija jako.

Otto-papukaija osaa satoja sanoja, ja sen höpötykset ihastuttavat somessa – videoiden takaa paljastuu eläin, jota ei voi omistaa kuka tahansa

Somesta välittyvä kuva puhuvista papukaijoista on kapea. Lintu on vaativa lemmikki, ja papukaija otetaan lemmikiksi usein heppoisin perustein.

Kolme pelastajaa nojaa kuljetuskärryyn ja katsoo kameraan

Hälytyskeikalla voi odottaa hirvi avannossa tai siili putkessa – palomiehet oppivat eläinpelastustehtävät kunnolla vasta käytännössä

Pelastajat pääsevät toisinaan talleille ja maitotiloille harjoittelemaan ison eläimen käsittelyä, mutta moni tilanne pitää ratkaista luovasti paikan päällä.

Petra Kerkkä Valais blacknose lampaiden vieressä

Animaatiosarjan Late Lammas herää eloon kotieläinpihalla Lahdessa: valais-lammasrotu sopii hyvin lemmikiksi

Yli-Marolan kotielänpiha esittelee harvinaisen valais-lampaan. Villava, mustanaamainen lammas sopii luonteensa puolesta myös terapia- ja työpajatoimintaan.

Poliisin huumekoirien SM-kilpailun mitalistit poseeraavat kouluttajinensa kuvassa.

Poliisin huumekoirien SM-kisojen voittaja on helsinkiläinen Martta-koira – tarkkanenäisimmät palkittiin Espoossa

Matkalaukkurasti osoittautui kilpailijoiden isoimmaksi haasteeksi. Voittajakoiran nenä vei kohti palkintopallia tasaisen varmasti koko kisan ajan.

Kissa lähikuvassa

Kahdenkymmenen kissan populaatio loukutettiin ja vietiin Vaasan kissatalolle – kuusi kissoista tiineenä

Kissapopulaatio aiheuttaa merkittävät kustannukset kissatalolle. Toiminta jatkuu edelleen Palosaarella kunnes hallinto-oikeus päättää Isolahden talon kohtalosta.

Karjaa laiduntamassa niityllä.

Lampaat, naudat ja hevoset hoitavat maisemaa yhä useammin – Laidunpankki yhdistää laitumia kaipaavat eläimet ja hoidettavat niityt

Netissä toimiva Laidunpankki-palvelu on pohjalaismaakunnista eniten käytössä Etelä-Pohjanmaalla, ja vilkastumassa myös Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Lehmät kävelevät kohti kameraa kesäisellä laitumella

Rakennuskustannusten raju nousu siirtää Jokioisten tutkimusnavetan rakentamista

Uuden tutkimusnavetan rakennustöiden oli määrä alkaa keväällä 2022 Luken nykyisen tutkimusnavetan läheisyydessä.

Valkoinen koira, jola puuttuu oikea etujalka.

Moni ihmettelee Aino-koiran puuttuvaa jalkaa – eläinlääkärin mukaan jalaton koira voi elää hyvän elämän

Aino-koiralta on aina puuttunut toinen etujalka. "Se juoksee yhtä kovaa kuin muutkin", sanoo isäntä.

Koiranpentu kasvattajansa sylissä.

Korona-aikana hankittiin paljon koiria, joista halutaan nyt eroon – "Osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan"

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuelle on tarjottu tänä vuonna jo 60 koiraa. Niistä kolmasosa on voitu ottaa vastaan. Korona-aikana hankituilla koirilla on huomattu tavallista enemmän käytöshäiriöitä.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Emme ansaitse koiria

Ihminen on itsekäs olento, joka ei osaa aina ajatella järkevästi. Kysykää vaikka karkeakarvaiselta kääpiömäyräkoiraltani, kirjoittaa Savonlahti. Kolumnin voi myös kuunnella.

Nainen istuu eläinlääkärin vastaanotolla koira sylissään.

Piia Rimpiläinen menetti molemmat koiransa tänä vuonna – jalostuksen tuomia vaivoja hoidettiin loppuun asti, vaikka se maksoi "etelänmatkan verran"

Koirien jalostuksesta johtuvia vaivoja hoidetaan eläinlääkäriasemilla paljon. Lopetettavaksi voi joutua jopa alle vuoden ikäisiä eläimiä, joiden sairauksia on vaikea hoitaa lääkkein.

Pieni koira liikuttelee kuonollaan puisen pelilaudan osia saadakseen namin.

Torstai 14.4.2022 (tv)

Aseapua Ukrainaan. Kunta-alan lakko. Pääsiäisliikenne. Koiran hyvinvointi. Sää.

yleiskuva - Ruusu -niminen ragdoll-kissa luovuttaa verta eläinsairaalassa.

Pohjanmaan rannikkoalueen pieneläinlääkäripäivystys siirtyy osittain Seinäjoen Evidensialle – syynä jatkuva eläinääkäripula

Muutokset koskevat ensin ainoastaan pohjoista päivystysaluetta. Tiistaina 19.4. pieneläinten yöpäivystys siirtyy kokonaisuudessaan Evidensian hoidettavaksi heinäkuun loppuun saakka.

Riikka Tuomi pitää sylissään abessinialaista kissaa ja katsoo kissaan.

Sankarikissa Kojo pelasti kodin uhkaavalta tulipalolta Turengissa

Suomen Kissaliitto myönsi maaliskuussa kahdelle kissalle Sankarikissan arvon tunnustuksena niiden neuvokkaista toimista ihmishenkiä uhkaavissa tilanteissa.

Anastasia, Evhenia ja Anatolii ja Da Vinchi -koira

Lemmikkien vastaanottokeskus aloitti toimintansa: pieni Da Vinchi -koira pakeni sotaa perheensä kanssa Riihimäelle

Venäjän hyökkäystä paenneet ukrainalaiset lemmikit pääsevät turvaan Riihimäen vastaanottokeskukseen. Tulijat ovat toistaiseksi olleet kissoja ja koiria.

Kaksi koiraa juoksee koirapuistossa.

Hämeenlinna saa kauan odotetun uuden ison koirapuiston

Käänteenarolle esitetään rakennettavaksi pienille ja suurille kaksi kokonaan erillistä aitausta, joiden kummankin koko ylittää Kennelliiton suosituksen.

Nainen makoilee viltillä metroasemalla koiransa kanssa.

Moni lemmikinomistaja jää ennemmin pois väestönsuojasta kuin hylkää eläimensä – kaksi kansalaisaloitetta vaatii nyt turvaa myös eläimille

Väestönsuojat ovat Suomessa tarkoitettu ensi sijassa ihmisille. Ukrainan sota on lisännyt vaatimuksia, että myös eläimillä pitää olla pääsy suojaan.

Koiran löytöpaikka. Koira edelleen lumen alla ketjussa kiinni.

Ukko-koira löytyi lumen alta nälkään kuolleena – tutki kuvia ja katso, kuinka oikeaan osut eläinsuojelurikosten tuomioissa

MOT:n selvitys paljastaa, että Suomessa eläimiin kohdistuvista rikoksista selviää usein sakkorangaistuksella. Jopa eläinten rajut pahoinpitelyt voivat jäädä tutkimatta.

Hanna Kavkajeva istuu ja katsoo sylissään olevaa mäyräkoiraa.

Ukrainalainen Hanna Kavkaieva otti lähtiessään mukaansa äidin ja koiran

Sota on ajanut kymmeniä tuhansia ukrainalaisia pois kotoa. Mukaan pakomatkalle otetaan vain välttämättömin, jos ehtii. 26-vuotiaalla Hannalla oli mukanaan reppu ja kassi, jossa oli kaikki tarvittavat dokumentit sekä koirankuljetuslaukku.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Nurmon biokaasulaitos viipyy edelleen – hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu ja töitä tehdään sopimusten eteen

Nurmoon päätettiin rakentaa biokaasulaitos jo neljä vuotta sitten, mutta hanke viipyy edelleen. Biokaasuhankkeita on nyt suunnitteilla eri puolille ja kysynnän arvellaan kasvavan.

sirutettu pentue bordercollieita

Kennelliitto ei hae uuden pakollisen koirarekisterin ylläpitäjäksi – voittaja valitaan neljän hakeneen joukosta

Koirien pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti käynnistyy tammikuussa 2023. Koirien pakollisella tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä pyritään ehkäisemään pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja heitteillejättöä.

Toppatakkiin ja farkkuihin pukeutunut vaalea nainen silittää vieressään seisovaa suurta, valkeaa koiraa päälaelta. Koiran silmät ovat kiinni. Taustalla joukko lampaita syö heinää isosta paalista.

Laumanvartijat vähentävät petovahinkoja, vahvistaa tutkimus – koira karkottaa sudet ja hälyttää kotiväen sairaan lampaan avuksi

Ongelmia esiintyy lähinnä nuorten koirien kanssa. Yleisemmin haasteena on kasvavan koiran villi käytös tai arkuus erilaisia asioita kohtaan. Ihmiselle aggressiivia laumanvartijoita on hyvin vähän.

Aava Kertun kotitilan omistaja Anna Salmi ruokkii alpakoita.

Tässä on Darra, tilan tuorein alpakka, eikä se liiemmin välitä silittelystä – Raippaluodossa sijaitseva kotieläintila avasi ovensa hiihtolomavieraille

Kotieläintilat mielletään kesäisiksi retkikohteiksi. Toimittaja Arttu Kuivanen kävi katsomassa, mitä Aava Kertun kotitilalla tapahtuu talvipakkasilla.

Kaksi koiraa talvisessa metsässä.

Koirien kiinnipito alkaa tänään: koirankouluttaja arvioi, että metsästyskoirat pysyvät seurakoiria paremmin kiinni

Syynä voi olla tietämättömyys siitä, ettei esimerkiksi tiedä kuinka lähellä tietä voi olla esimerkiksi jäniksenpoikaset. Kiinnipitoajalla halutaan antaa metsäneläimille rauha lisääntymiseen.

Kissa Kankaanpään eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa.

Toista sataa eläinsuojeluilmoitusta jonossa – Kouvolassa valvontaeläinlääkäreistä on huutava pula

Kouvolan eläinsuojeluvalvonnan resurssit eivät riitä rutiininomaisiin tarkastuskäynteihin esimerkiksi hevostalleilla. Valvontaeläinlääkärin virkaa hoitaa yksi henkilö osa-aikaisesti.

Klinikkaeläintenhoitaja Jaana Moilanen ja eläinlääkäri Mirjam Serg toteuttamassa kissan kastraatiota.

Meri-Lapin kunnaneläinlääkäreiden ajanvarausnumerot yhdistyvät

Numeroon tulee myös takaisinsoittopalvelu, jos linja on varattu tai henkilökunta toimenpiteissä.

Susanna Tavela ja hänen koiransa Lexi ja Pepi. Kirsi Myöhänen ja hänen koiransa Jedi

Vapaana juoksevat koirat herättävät pelkoa ja ihastusta kaupungissa – koiranomistaja: "Eläimet on luotu elämään vapaina"

Koulutettujen koirien pitäisi saada liikkua vapaina taajamissa, ehdottavat Ylen haastattelemat koiranomistajat. Esimerkiksi Berliinissä kurssin läpäissyttä koiraa saa ulkoiluttaa ilman hihnaa.

Koira makaa ihmisen sylissä.

Keskiviikko 23.2.2022 (tv)

Ukraina. Koirat. UMK. Sää.

Koira makaa naisen sylissä.

Pikkukoirasta haaveileva saa varautua jopa vuosien odotukseen – koirapulan pahetessa myös hinnat ovat nousseet rajusti

Kaupunkiasuntoon sopivaa pientä koiraa on nyt vaikea löytää. Suosituista rotukoirista joutuu maksamaan jopa 30 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

belgian paimenkoira vesijuoksumatolla.

Omistajat valmiita maksamaan lemmikeilleen yhä vaativampaa hoitoa – näin Manu-koiran jalkaa kuntoutetaan vesijuoksumatolla

Lemmikkieläinten määrä kasvaa, mikä näkyy myös eläinlääkäripalveluiden kysynnässä. Omistajat haluavat lemmikilleen yhä parempaa ja vaativampaa hoitoa. Pelkästään viipalekuvaus maksaa noin 1 400 euroa.

Jalkasten nelihenkinen perhe kahden hevosen kanssa Eläinsuojelukeskus Tarinoiden Tilalla Mäntyharjulla.

Jalkaset tubettavat maatilan elämästä kymmenille tuhansille seuraajille, mutta halusivat tehdä enemmän – perustivat turvakodin eläimille

Eläinsuojeluyhdistyksiä perustetaan nyt enemmän kuin ikinä. Sosiaalisesta mediasta on tullut eläinsuojeluyhdistyksille tärkeä tulonlähde.

Länsigöötanmaanpystykorva katsoo suoraan kameraan.

Lemmikkiä ei pidä ottaa, jos ei ole varaa hoitaa sitä

Lemmikin sairastaminen voi tulla kalliiksi.

Espoon Vallikallion K-Marketin  ulkopuolelle on laitettu lukittava koiraparkki.

Kennelliiton puheenjohtaja liputtaa lähikauppojen koirankoppien puolesta – Pohjois-Suomessa koppeja on poistettu, kun lapset ovat lukinneet toisiaan niiden sisään

K-Marketin pihassa oleva koirankoppi on ulkoisesti rujon näköinen. Koirankopit ovat kuitenkin koiralle hyvä ja turvallinen vaihtoehto, arvioi Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja.

Kissa rokotuksessa.

Jyväskylän ympäristöterveys hakee yhteisvastaanotosta helpotusta eläinlääkäripulaan – Petäjäveden kunnaneläinlääkäri muuttaa Palokkaan

Jyväskylän ympäristöterveysalue on kärsinyt eläinlääkäripulasta jo pitempään. Apua tilanteeseen haetaan Palokan yhteisvastaanoton vahvistamisesta.

Koiria ja lampaita lampolassa.

Kotieläimiä suojelevien koirien yleistyminen Suomessa vähentäisi painetta ampua susia – hollolalaisia laumanvartijoita on Kaliforniassa asti

WWF:n hankkeessa pohditaan, voitaisiinko laiduntavien lampaiden suojelussa käyttää nykyistä laajemmin laumanvartijaeläimiä. Kokemuksia laumanvartijakoirien käytöstä selvitettiin myös kyselytutkimuksella.

Polvijärven terveyskeskuksen piha syyskuisena päivänä. Etualalla kyltti.

Tiistai 4.1.2022 (radio)

Suomen koronatartunnat. Ruotsin kuningasparin koronatartunta. Aluevaalit. Ylen vaalikone. Suomalaisten koirat. Sää.

Valkoinen villakoira Teppo odottaa eläinlääkärin aulassa.

Villakoira Teppo joutui rajun hyökkäyksen uhriksi – ilman hämeenlinnalaisten rahallista tukea Teppo olisi ehkä lopetettu

Korkeaksi kohonneet eläinlääkärikulut saattavat yllättää lemmikin omistajan, etenkin jos eläintä kohtaa onnettomuus. Vakuutus lemmikille hankitaan turhan harvoin, pahoittelee eläinsuojeluyhdistyksen edustaja.

Petkeljärven retkeilykeskuksella vuosi vaihtuu ilman pauketta. Moni lemmikinomistaja hakee karvaisille kavereilleen rauhallisempaa seutua uuden vuoden ajaksi.

Vuodenvaihde voi olla lemmikkitaloudessa stressaavaa aikaa – Petkeljärvellä uusi vuosi otetaan vastaan ilman pauketta ja välkettä

Rakettien pauke ja välke stressaa monia lemmikkejä. Monet koiran omistajat suuntaavat uudenvuoden viettoon lemmikkiystävälliselle lomalle paukevapaalle alueelle.

Ouluzonen operaattori Jarmo Pekkala traktorin äärellä

Pärinän sijaan oululainen moottoriurheilukeskus tarjoaa uutena vuotena rauhaa – lemmikkien omistajille taataan paukkuvapaa majoitusalue

Oulun Kiimingissä sijaitsevaan OuluZoneen voi saapua oman asuntovaunun tai -auton kanssa uudenvuodenaattona kaupungin ilotulitteita karkuun.

Milla Paloniemi seisoo hevostensa keskellä ja yksi eläimistä nuuhkii hänen poskeaan.

Poni kuistilla on osa unelmaa – sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi muutti elämänsä ja perusti farmin, jossa eläimetkin liikkuvat vapaasti pitkin pihoja

Kun korona alkoi ja parisuhde päättyi, Paloniemi kysyi itseltään, mikä tekee hänet kaikkein onnellisimmaksi. Vastaus oli hevoset.

FC Zenitin jalkapalloilijat kantoivat kentälle sylissään koiria, joille haettiin isäntäperheitä. Hieno ele venäläiseltä jalkapalloseuralta.

Venäläinen huippujalkapalloseura mukana hyvän asian puolesta – koiratarhan asukeille haettiin adoptioisäntiä

Jalkapallon Mestarien liigan lohkovaiheessa pelaava FC Zenit teki hienon tempauksen kotimaansa sarjaottelussa. Kodittomille koirille haettiin uusia perheitä.

Vesper-koira syö luuta sohvalla

Listasimme lemmikkieläinten vaaranpaikat joulun aikaan – tarkista nämä ennen pyhiä

Esimerkiksi joidenkin ruoka-aineiden joutumista karvaisten herkkusuiden saataville tulisi rajoittaa.

Mustavalkoinen kissa punaisen viltin päällä.

Uuraisilla palvelukodin Misu-kissalle sittenkin lähtöpassit – viranomaisen mukaan kissa on monille talossa terveysriski

Uuraisilla Misu-kissan kohtalo herättää edelleen runsaasti keskustelua. Vielä lokakuussa kissa sai jäädä vanhusten palvelukeskus Kuukankodille. Pienryhmäkoti Koivulassa suunniteltiin edesmenneeltä asukkaalta taloon jääneestä kissasta luopumista. Nyt kissa pitäisi siirtää pois talosta terveysriskien takia.

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: En halua eläimetöntä tulevaisuutta

Eläinsuojelu keskittyy varsin usein seuraeläimiin kuten kodittomiin kissoihin. Työ on tärkeää, mutta kaikilla muillakin eläimillä on itseisarvonsa. Perusoikeudet kuuluu jokaiselle eläimelle, kirjoittaa Vilkka.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle