Uusimmat artikkelit
Helsinkiläisravintola huutokauppaa varkaidenkin himoitsemia design-valaisimia – lähtöhinta 50 000
Osa Paavo Tynellin valaisimista on varastettu vuosien varrella suoraan ravintolan seinältä, sanoo ravintoloitsija.
Pikkujoulukausi alkaa jo ensi viikolla – varauksissa eivät myyjän mukaan vielä näy yritysten mahdolliset talousongelmat
Pikkujoulukausi alkaa itäsuomalaisissa ravintoloissa tänä vuonna jo marraskuun ensimmäisenä perjantaina. Alan mukaan varaustilanne näyttää hyvältä ja myynnissä on jopa paikoin pientä kasvua.
Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä väittää: ulkonäkö vaikutti palkkaamiseen, ja jotkut pomot käskivät käyttää töissä leggingsejä
Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä kertoo, että ulkonäkö on helpottanut työpaikan saamista. Työntekijät kertovat myös, että sairauslomaa on ollut hankala saada. Uusi toimitusjohtaja on lähteiden mukaan saanut hyviä muutoksia aikaan.
Ravintola-alalla vallitsee sankarisuorittamisen kulttuuri – tällaista on sesonkityöntekijän arki
Yle kysyi sesonkityöntekijöiltä, minkälaista heidän arkensa on. Tässä jutussa esittelemme kahden henkilön tarinat.
Noho Partners ostaa sveitsiläisen hampurilaisketjun ja antoi positiivisen tulosvaroituksen
Noho hankkii hampurilaisravintolaketju Holy Cow!:n yhteistyössä pääomasijoittaja Intera Partnersin kanssa. NoHo ja Intera Partners perustivat myös yhtiön, joka tavoittelee johtoasemaa Euroopan premium-hampurilaisten markkinalla.
Liian pientä palkkaa, ei sovittuja lisiä, työtunnit epäselviä – osa ulkomaalaisista työntekijöistä ei tiedä edes työsuhteensa laatua
Työsuojeluhallinnon ulkomaalaisvalvonnan tarkastuksissa selvisi paljon puutteita vuonna 2022. Ulkomaalaisille työntekijöille ei välttämättä makseta asiallista palkkaa tai työtunnit jäävät epäselviksi.
45 vuotta särää valmistanut perheyritys lopettaa ravintolan pitämisen Lemillä – Kippurasarvelle etsitään uutta yrittäjää
Ravintola Kippurasarven nykyiset yrittäjät olisivat valmiita myymään ravintolatoiminnan lisäksi myös muita liiketoimintojaan uudelle yrittäjälle.
Noutopöytä on suomalaisten kestosuosikki – sen suosio säilyy, vaikka osa ravintoloista karsii tarjontaa kustannusten noustua
Ravintola-alalla punnitaan nyt erityisen tarkkaan, onko noutopöydän tarjoaminen kannattavaa. Luottamus asiakkaiden ymmärtäväisyyteen on vahva, vaikka joitain ruokia on pitänyt karsia.
Lähikala taivaltaa verkosta pannulle alle kahdeksan kilometriä – seurasimme kuhan matkaa kalastajalta keittiömestarille
Pientuottajien toimittama lähiruoka on ravintoloille laadun tae ja keino erikoistua. Keittiömestarien mukaan ravintolamaailmassa ei ole paluuta kaukaa tuotuihin raaka-aineisiin.
Porvoolainen Vår-ravintola sai Michelin-tähden
Aiemmin palkitut suomalaiset ravintolat säilyttivät tähtensä.
Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Suomessa: “Kaikki eivät ymmärrä, kuinka isosta asiasta on kyse”
Pohjoismaisten ravintoloiden tämän vuoden Michelin-tähdet jaetaan maanantaina Turussa. Palkitut keittiömestarit luottavat omaan tekemiseen, eikä himoitun tähtistatuksen ylläpitäminen vie yöunia.
Ravintoloitsijan mielestä lounaspaikoissa tarjotaan jopa ala-arvoista kasvisruokaa: ”Ikävä todeta ammattikunnan puolesta, ettei siihen haluta panostaa”
Kasvisruokaa pidetään hankalana, ja sitä lähdetään valmistamaan helpoimman kautta, uskoo ravintoloitsija Maija Silvennoinen. Ruokatuotannon lehtorin mukaan kysyntään ei aina pystytä vastaamaan.
HS: Osa ruokaläheteistä ajaa laittomia kuljetuksia, palkkiot olemattomia
Wolt sanoo tehneensä viime päivinä satoja pistokokeita selvittääkseen ongelmien laajuutta.
Joel Manninen, 23, toteutti haaveensa ja tarjoaa fine dining -ruokaa kodassa metsän laidalla
”On mahtava tunne, kun voin tarjoilla asiakkaille itse metsästämääni ja valmistamaani ruokaa”, sanoo nuori keittiömestari, jonka ravintolassa kaikki annokset syntyvät avotulella.
Suomalaisyritys viittaa kintaalla EU:n suunnitelmille kieltää kertakäyttöastiat ravintoloissa – aikoo tehdä 10 miljoonaa kahvikuppia
EU haluaa kieltää kertakäyttöisten astioiden käytön ravintoloissa ja kahviloissa asteittain. Esimerkiksi pikaruokapaikoissa pitäisi jatkossa käyttää astioita, jotka menevät käytön jälkeen pesuun.
Milja Ruppa, 20, tarvitsee usein hätäpoikaystävää eikä ole ainoa – baarissa ongelma kuuluu myös henkilökunnalle, sanoo Naisasialiitto
Hätäpoikaystävä estää tuntemattomia lähentelemästä luvatta. Naisasialiitto Unionin mukaan baarien pitäisi huolehtia asiakkaiden koskemattomuudesta nykyistä paremmin.
Michelin-tähdellä palkittu ravintola Ora lopettaa, koska ravintoloitsija haluaa keskittyä perheeseen: ”Tähteni on jo kotona”
Ravintoloitsija Sasu Laukkonen on sanonut aiemmin, että hän haluaa pyörittää ravintolaa, kunnes se ei enää tunnu oikealta. Nyt aika on kypsä.
Wolt-kuskit nousivat vastarintaan Jyväskylässä: ”Teemme ilmaista työtä” – yhtiön mukaan palkkiot ovat jopa nousseet
Jyväskylän Wolt-kuskit menivät lakkoon, koska sopimusehdot huononivat keskiviikkona. Woltin mukaan ehdot eivät huonontuneet ja palkkiot jopa kasvoivat muutosten myötä.
Näyttelijä Satu Silvon perustama kasvisravintola Silvoplee sulki tänään ovensa viimeistä kertaa – Satumainen Ravinto Oy hakeutuu konkurssiin
Konkurssihakemus tehtiin, koska helsinkiläisravintola ei enää noussut koronan ja raaka-aineiden kallistumisen jälkeen jaloilleen.
Otto Hietamies, 25, kokkasi tiensä MM-hopeaan – video näyttää, kuinka hän loihtii ravintolatason annoksen edullisista raaka-aineista
Hietamies toi Suomeen hopeaa nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailusta Meksikosta. Mitalisijoille on yltänyt aikaisemmin vain yksi suomalainen.
Lappeenrannan Kasinoon etsitään uutta ravintola-alan vuokralaista – kaupunki neuvottelee vuokralaisehdokkaan kanssa
Kasino on mahdollista vuokrata myös useammalle toimijalle, kunhan ne tukevat koko satama-alueen toimintaa.
Korona vei 10 000 työntekijää ravintola-alalta pysyvästi – palkkoja on vaikea nostaa, mutta työvoimaa haalitaan nyt Aasiasta
Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö ehdottaa ratkaisuksi muun muassa työvoimaa Aasiasta sekä yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa. Palkkaa järjestö ei näe tärkeimpänä houkuttimena alalle.
Suur-Savo sulkee Rosso-ravintolan vuoden vaihteessa: ”Syynä kannattamattomuus”, sanoo toimialajohtaja Kai Nurmi
Kai Nurmen mukaan asiakkaiden puutetta selittää se, että Rosso sijaitsee 2. kerroksessa, eikä ravintolaan ole omaa sisäänkäyntiä katutasossa.
Suosittu kahvila joutui laittamaan ovet säppiin maanantaisin, koska ei ole työntekijöitä – uutta ratkaisua alalle toivotaan kaukomailta
Matkailu- ja ravintola-alalta lähti koronapandemian aikana yli 10 000 työntekijää muille aloille.
Korona kuritti ravintola-alaa Ylä-Savossa, mutta työllisyystilanne on alkanut palata entiselleen
Ylä-Savossa olisi töitä etenkin tarjoilu- ja asiakaspalvelualojen ammattilaisille. Myös metalliala kaipaa osaavia tekijöitä.
Tax office: Restaurant audits uncover €19.5m in unpaid taxes
A total of 40 million euros in hidden income was found during the audit, according to tax officials.
Kokeile, pärjäisitkö Mäkkärissä – ravintola-alalla ei ehkä pian suomen kieltä kuule, ja se johtuu palkasta ja työoloista
Koronarajoitukset laukaisivat joukkopaon ravintola-alalta, mutta työvoimapulan juuret ovat palkkauksessa ja työoloissa.
Ravintola-alalla työntekijän löytäminen on nyt todella vaikeaa – löytyykö apu Intiasta?
Majoitus- ja ravintola-alan yrityksistä suurin osa kokee, että uuden työvoiman rekrytointi alalle on nyt hyvin vaikeaa. Apua toivotaan muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.
Oletko ollut tänä vuonna töissä ravintola-alalla? Kerro kokemuksistasi Ylelle, teemme juttua
Ravintola-alalla olisi juuri nyt töitä, mutta tekijöitä ei tahdo löytyä.
Green Party proposes night-time district for Helsinki
Rules and limits on noise from concerts and events would be more relaxed in a designated night-time district, compared to other parts of the city, the proposal says.
Työvoimapulasta tuli ravintola-alan sitkeä piina, ravintoloitsija: "Olen todella huolissani, selviävätkö kaikki"
Osa työntekijöistä näyttää jättäneen palaamatta, vaikka koronarajoitukset ovat jääneet taakse. Jonkin verran olisi tulossa työntekijöitä EU:n ulkopuolelta, mutta lupaprosessit kestävät pitkään, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon toimialapäällikkö.
Matkailu- ja ravintola-alan oppisopimuskoulutus alkaa Parikkalassa ja Rautjärvellä – oppisopimuspaikkoja on tarjolla ainakin 12
Matkailu- ja ravintola-alan osaajapulasta kärsivien Parikkalan ja Rautjärven yrittäjät saavat apua maalis-huhtikuussa alkavasta oppisopimuskoulutuksesta.
Pieksämäellä ravintoloitsija kapinoi koronarajoituksia vastaan – poliisi tutkii, onko kyseessä terveydensuojelurikkomus
Ravintola on pitänyt oviaan auki viranomaisen kiellosta huolimatta. Poliisi kävi sulkemassa sen viikonloppuna useaan otteeseen.
Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas – Murskaako syrjäseudun arki yrittäjien unelmat?
Suomi autioituu ja yrittämisen edellytykset kapenevat.
Havaintoja, mietteitä ja kysymyksiä. -Eikä siinä viel eikun olikin siinä jo kaikki.
Mitä kautta elämme, niin mm. siitä on kysymys.
Viipurin henki – Arvo Tuomisen dokumentti Viipurin suomalaisajan suosikkiravintolasta
Tarina kulttuurin ja ilon voimasta.
Kesäksi kotiin – Tarja Visan ja Anna-Julia Kontio, kovalla työllä maailmanmaineeseen
Vieraina ovat Tarja Visan ja Anna-Julia Kontio.
Kesäksi kotiin – Helena Petäistö ja Helena Puolakka: ”Maailma kasvattanut itsetuntoa”
Helena Petäistö asuu Pariisissa, Helena Puolakka Lontoossa.
Ihmisen matka - eli kateudesta tai kiitollisuudesta
Nauru ei aina naurata! Eikä ihminen muutu paljon..
Taistelu ravintoloiden ovista: käsikirjoitus
Taistelu ravintoloiden ovista -ohelman käsikirjoitus
Portsaribisneksestä käydään kovaa kamppailua
Ovimiehiä on painostettu mukaan huumekauppaan
Huippukokki Kari Aihinen: "Alan rajuus estää naisten etenemistä huipulle"
Kari Aihisen mielestä naisten vaikea edetä huippukokiksi.
At your service - palvelualan englantia
Treenaa englantia asiakaspalvelutilanteisiin!
Filmimatka 1950-luvun kahviloiden kulta-aikaan
Kahvilaliiton näyttelyn Helsingin Kauppakorkeakoululla 1958.
Kulttuurikokki Jyrki Tsutsunen tahtoo hämmentää
Tsutsunen kapinoi vallitsevaa ravintolakulttuuria vastaan.
Vuokratyö – vapautta vai vastuunkiertoa?
Vuokratyö tuli suomalaiseen työelämään rytinällä 1990-luvulla, jolloin Suomessa oli laman takia paljon työttömiä. 2010-luvulle tultaessa vuokratyöstä oli kehittynyt vakiintunut tapa tehdä töitä. Aikavälin TV-ohjelmissa työnantajat ovat korostaneet vuokratyön vapautta, kun samaan aikaan vuokratyöläiset itse ovat valittaneet heikompaa asemaansa työyhteisössä.
Harjavallan Dali keitti liemen ja pyyhkäisi viiksiään
Olavi Niemelä osti 1900-luvun alussa valmistetun viiksivahan reseptin ja ryhtyi valmistamaan vahaa käsityönä perheyrityksessä.
Ravintola-ala
Asiakaspalvelutilanteita ja alan sanastoa.
Miksi alle 5-vuotias ei pääse Don Corleoneen syömään?
Helsinkiläisnainen oli perheensä kanssa Kampin kauppakeskuksessa ja halusi lounastaa suosikkipaikassaan Don Corleonessa. Perhe kuitenkin käännytettiin ovelta, koska 4-vuotiasta lasta ei haluttu ravintolaan.
Tarjoilija
Ravintolakoulu Perhon rehtori Marit Nieminen kertoo, että tarjoilijan ammatti on vaativa; se vaatii viinien, ruokien, raaka-aineiden ja erityisruokavalioiden tuntemusta.