Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Dinosaurus ja krokotiili -lelufiguurit katsovat ulos nukkekodista. Taustalla henkilön käsi asettelee nukkekodin kalusteita paikalleen.

Työntekijät uupuvat lastensuojelun perhe- ja laitosyksiköissä Pohjois-Pohjanmaalla

Sijaishuollon palveluja tarjoavissa yrityksissä ja järjestöissä tehdyn kyselyn mukaan henkilöstön työssä uupumisen riski on erittäin suuri. Työhyvinvointikyselyyn vastasi lähes 80 henkilöä.

Dinosaurus ja krokotiili -lelufiguurit katsovat ulos nukkekodista. Taustalla henkilön käsi asettelee nukkekodin kalusteita paikalleen.

Äiti nukkui eteisen lattialla estääkseen poikaa livahtamasta ulos – kartta näyttää, missä päin Suomea lastensuojelun tilanne on vaikein

Forssa on ääriesimerkki lastensuojelun kuormittumisesta: sosiaalityöntekijällä on tuplasti enemmän asiakkaita kuin laki sallii. Uusien hyvinvointialueiden uskotaan tuovan helpotusta kiireeseen.

Ihmisiä välitunnilla ala-koulussa.

Koululaiset lyövät yhä useammin paitsi toisiaan, myös opettajia – lapsiasiavaltuutettu palkkaisi tukun muita aikuisia opettajien rinnalle

Alaikäisten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosien aikana etenkin keskisuurissa kaupungeissa. Tilanne näkyy myös koulujen arjessa.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Alaikäisille kaivataan omaa päihdeyksikköä Satakuntaan – Porissa tehty valtuustoaloite hyytyi järjestämisvastuun siirryttyä Satasotelle

Päihdeongelmien kanssa kamppaileva alaikäinen sijoitetaan lastensuojelun kautta ostopalveluina hankittuun yksityiseen laitokseen.

Kodjalan koulussa piirroksessa toivotetaan tervetulleeksi ukrainalaiset

Ukrainalaisia lastensuojelulapsia ei evakuoidakaan Suomeen – iso osa lapsista sijoitettu jo muualle Eurooppaan

Ukrainalaisviranomaiset ilmoittivat, ettei lastensuojelulasten evakuoinnille Suomeen olekaan tarvetta.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Lasten asuttaminen kodin ulkopuolelle on massiivinen ongelma

Kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, hän on todennäköisesti aikuisuuden kynnyksellä muita heikommassa asemassa kaikilla elämänalueilla, kirjoittaa Salusjärvi.

Apulaisoikeusasiamies havaitsi keväällä useita puutteita muhoslaisen Pohjolakodin toiminnassa.

Toinen Muhoksen Pohjolakodin syytekokonaisuuksista on hylätty, tutkinnat jatkuvat – yllätystarkastus paljasti epäkohtia koulukodissa vuonna 2018

Syyttäjä on tehnyt yhden rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättäjättämisestä kunnianloukkauksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Tutkintakokonaisuuksia oli seitsemän, joista viittä tutkitaan edelleen.

Lastensuojelun kehittämisyhteisön Pesäpuun kokemusasiantuntija Fanny Nortamo

Karannut teini voi joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi "maksuksi" yösijasta – entinen laitosnuori haluaa, että vastuulliset viimein heräisivät

Sadat lastensuojelulaitoksissa asuvat alaikäiset ottavat hatkat eli karkaavat omille teilleen vuosittain. Heitä ei aina aktiivisesti etsitä.

Nuori nainen seisoo talvisessa Oulussa.

Lastensuojelulaitoksissa nuoret odottavat vapautta vuosia, mutta totuus ei vastaa haaveita – Malla, 18, oli liian laitostunut pärjäämään omillaan

Lastensuojelun sijoittamista nuorista apu itsenäistymiseen ja omilleen muuttamiseen ei nykyisellään riitä. 18-vuotias Malla kokee, että oli lastensuojelun jälkeen liian laitostunut aloittamaan itsenäistä elämää.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Rovaniemi suunnittelee kaupungin oman lasten- ja nuorisokodin perustamista

Lastenhuollon yksikkö tulisi entisen Kiekerön päiväkodin tontille Ounasrinteellä.

Loikalan kartano.

Nuoret kertoivat riisuttamisesta ja pakkosyömisestä lastensuojelulaitoksessa Iitissä – henkilöstö ei saa rikossyytteitä

Vuonna 2018 tehty yllätystarkastus iittiläiseen lastensuojelulaitokseen paljasti toiminnan, josta aloitettiin rikostutkinta. Aluesyyttäjä ei nosta syytteitä yhtäkään epäiltyä vastaan.

Poika ja koira leikkii.

Suomessa on huostaanotettuja lapsia, joiden sijoituspaikka vaihtuu kymmeniä kertoja – Lauri, 12: "Toivon, että seuraavassa mulle ollaan kilttejä"

Huostaanoton tarkoituksena on tarjota lapselle vakaa kasvuympäristö. Mutta miksi osa lapsista siirretään laitoksesta toiseen pahimmillaan monta kertaa vuodessa?

Sippolan koulukoti.

Sippolan koulukoti joutuu suurennuslasin alle yhdessä muiden kanssa – koulukotien paikkamäärää saatetaan kasvattaa

Kouvolassa sijaitseva Sippolan koulukoti on yksi viidestä valtion koulukodista.

Kuvassa on pikkupoika selin kameraan.

Tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoittaminen ei riitä turvaamaan lapsen kehitystä – aikuisuuden kynnyksellä enemmän ongelmia kuin muilla

Lapsi voi altistua haitallisille kokemuksille myös sijoituksen aikana. Sijoitettujen lasten tilanne oli kaikilla hyvinvoinnin ja terveyden mittareilla huonompi myös verrattuna sisaruksiin, joita ei ollut sijoitettu.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Koulukodin viisikymppinen työntekijä käytti 16-vuotiasta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – teko tapahtui yksityisretkellä Linnanmäelle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen noin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeuden mukaan mies oli käyttänyt hyväkseen uhrin kypsymättömyyttä, haavoittuvaa asemaa ja omaa valta-asemaansa.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Authority finds child welfare units keep inadequate records on use of disciplinary measures

The measures can include restrictions on communication and freedom of movement, personal checks and inspections, as well as placing a child in isolation or detention.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Valvira: Lasten oikeudet vaarassa lastensuojelulaitoksissa, syynä puutteelliset kirjaukset rajoitustoimenpiteistä

Rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteydenpidon ja liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja kiinnipito. Valviran juristi epäilee laiminlyöntien syyksi sitä, ettei lakia tunneta kunnolla.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Helsinki police close probe into how school, authorities handled teen murder victim

Police said the investigation did not find that school and child protective service staff members had broken breach of duty laws.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Poliisi selvitti: Koulu ja lastensuojelu toimivat lain mukaan ennen 16-vuotiaan surmaa Koskelassa, lastensuojelulaitoksen olosuhteet jännitteiset

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa viranomaisten toiminnasta ennen 16-vuotiaan pojan surmaa Helsingin Koskelassa viime joulukuussa.

Kiistanalainen lastentalo Hämeelinnassa.

KHO: Hämeenlinnan kaupunki toimi väärin, kun se kielsi lastenkodin perustamisen Miemalaan

Yhtiö haki Hämeenlinnan kaupungilta poikkeamislupaa lastensuojeluyksikön perustamiseen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan sitä ei olisi edes tarvittu. Asukkaat vastustivat seitsemän lapsen lastensuojeluyksikön perustamista kiivaasti.

Väkivaltaiset kädet.

Yle investigation: Child welfare workers face verbal threats, physical violence

A recent report shows almost 80 percent of employees in child welfare institutions experience violence at work.

Väkivaltaiset kädet.

14-vuotias poika hyökkäsi veitsi ojossa ohjaajaa kohti lastensuojelulaitoksessa Helsingissä – useat työntekijät pelkäävät henkensä puolesta

Joukko Helsingin lastensuojelun työntekijöitä otti yhteyttä Yleen tuodakseen esiin alan vaarallisuuden. Helsinki avaa ensi vuonna uuden laitoksen sijoitusyksiköstään karkuun lähteneille nuorille.

ulkokuva talosta

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki suunnittelee muuttoa – vanhat tilat ovat jääneet suuriksi ja sokkeloisiksi

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki-yksikölle kaivataan uusia tiloja. Kaikki yksiköt ovat viimeiset vuodet toimineet täydellä kapasiteetilla.

En modern byggnad på en solig dag. I framgrunden en bil.

Lahjonnasta Bensowin säätiön remonttijupakassa syytetty mies pimitti miljoonabisnekset verottajalta – sai ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaan suomalaismiehen ehdolliseen vankeuteen, yhdyskuntapalvelukseen ja liiketoimintakieltoon useista talousrikoksista. Mies jätti ilmoittamatta verottajalle noin 1 500 000 euron liikevaihdon. Samaa miestä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta päiväkotiremontissa Kauniaisissa.

Niuvanniemen sairaalan suljetun osaston ulkoilupiha.

Autistinen 13-vuotias poika sai käydä vain tunnin koulua päivässä, sitten hän joutui laitokseen: Sanottiin, että poikamme on psykopaatti, äiti kertoo

Huostaanotoista voitaisiin jättää tekemättä viidennes, jos tarvittava psykiatrinen hoito järjestyisi.

nainen seisoo jäälautalla

Äiti kertoo Ylelle, miltä tuntuu väijyä omaa lastaan ja vaatia poliisia paikalle kerta toisensa jälkeen – ADHD-lapsista joka neljäs päätyy lastenkotiin

Joka neljäs neuropsykiatrisista ongelmista kärsivä lapsi sijoitetaan lopulta kodin ulkopuolelle, kun tukea ei ole annettu ajoissa.

Mies nojaa rakennuksen seinään.

Jopa 13-vuotiaita jonossa vieroitushoitoon – A-klinikka kertoo, mikä on muuttunut: "Ennen se oli nuoruuden hauskanpitoa, nykyään ongelma"

Tarve päihde- ja mielenterveyspalveluille on lisääntynyt viime vuosina lastensuojelulaitoksissa.

Kuvituskuva kahdesta nuoresta joiden yllä puhekuplia

"Ohjaaja sanoi ohimennen, että sinusta tulee syrjäytynyt nuori" – 8 nuorta kertoo tarinansa lastensuojelusta Suomessa

Huostaanotetut nuoret kokevat jääneensä vaille oikeanlaista apua lastensuojelussa.

Lastensuojelun työolosuhteet kuvituskuvaa

Lyömistä, potkimista, tavaroilla heittelemistä – tätä on koulukotien arki: "Välillä pitää miettiä, että on riittävästi fyysistä voimaa, kuten miehiä, töissä"

Lasten ja nuorten väkivaltaisen oireilun hoitoon tarvitaan yhteistyötä sijaishuollon, poliisin, psykiatrian, opetuksen ja lastensuojelun puolelta.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Lastensuojelun entinen työntekijä: Hatkaan lähtijän perään ei voi lähteä, kun työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Lastensuojelussa työaikaa kuluu myös kaiken kirjaamiseen, koska työn pitää olla myös läpinäkyvää.

Koskelan henkirikoksen muistopaikka.

Nyt puhuu Helsingin lastensuojelun johtaja: "Tehtävä ei ole helppo, mutta yritämme aina parhaamme" – Tässä 6 kysymystä ja vastausta Koskelan veriteosta

Helsinki tekee oman selvityksen lastensuojelun toiminnasta 16-vuotiaan lastenkodissa asuneen pojan epäiltyyn murhaan liittyen.

Läheltä

Lohjalla sijaitsevan lastenkodin toiminta keskeytetään

Syynä on jo toistamiseen aluehallintoviranomaisen tarkastuksessa havaitut ongelmat.

Koskelan henkirikoksen muistopaikka.

Koskelan henkirikoksen uhri oli lastensuojelun asiakas ja se toi esiin alan kipupisteet – asiantuntija: Hatkassa olevia nuoria ei välttämättä etsi kukaan

Lastensuojelun vaativa sijaishuolto kaipaa kiperästi uudistamista, jotta nuoret saisivat tarvitsemaansa apua.

katja pääkkönen

Yksivuotiaana Katja Pääkkönen sijoitettiin kiireellisesti – nyt tuplamaisteri kiittää menestyksestään rajusti kritisoitua järjestelmää

Suomen lastensuojelujärjestelmä joutui vuosi sitten myrskyn silmään. Katja Pääkköselle pääsy lastenkotiin oli ratkaiseva käänne parempaan.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Kelalta huijattiin viime vuonna miljoonia euroja – ja sillä saattoi olla arvaamattomia hyviä vaikutuksia

Hyvää tarkoittavan auttamisen seuraus voi olla lisääntyvä kurjuus. Se ei ole syy jättää auttamatta, kirjoittaa Heikki Valkama blogissaan.

SOS-LApiskylä

SOS-Lapsikylän nuorisokoti laajenee Vaajakoskella – vahvan tuen tarve on kasvanut

Vaajakosken nuorisokotiin palkataan myös lisää henkilökuntaa, SOS-Lapsikylä kertoo.

Lin-Manuel Mirandan esittämä Alexander Hamilton ja Phillipa Soon esittämä Eliza Hamilton Broadway-tuotanto Hamiltonin elokuvaversiossa.

Hamilton on nousemassa vuoden striimatuimmaksi elokuvaksi – tämä hittimusikaalin hahmo olisi ansainnut oman elokuvansa

Hamilton-musikaalin taltiointi on nousemassa Yhdysvaltain ellei maailman striimatuimmaksi elokuvaksi tänä vuonna.

Poliisiauto.

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Vakavasti ongelmaisille alaikäisille tarvitaan lisää erityisen huolenpidon paikkoja lastensuojelussa, vetoavat viranomaiset.

Kiistanalainen lastentalo Hämeelinnassa.

Miemalan lastenkodista haetaan sittenkin valituslupaa korkeimmmalta hallinto-oikeudelta – lupaa hakevat naapurit

Hallinto-oikeuden mukaan lastenkoti tulisi sallia kyseessä olevalle omakotialueelle. Naapurit ovat eri mieltä.

Kiistanalainen lastentalo Hämeelinnassa.

Hämeenlinna ei hae korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa Miemalaan suunnitellun lastenkodin asiassa

Hallinto-oikeus totesi elokuussa, että kaupunki toimi lainvastaisesti estäessään lastenkodin rakentamisen kaavamääräyksiin vedoten.

Kuvassa on koululaisten vaatteita naulakossa.

Lastensuojelussa vain puolet tarvittavista työntekijöistä – lastensuojelun kriisissä tarvitaan ensin apua kuntiin, toteaa työryhmä

Kuntiin tarvittaisiin ensi alkuun lisää satoja sosiaalityöntekijöitä, lisäksi alalle tarvitaan myös henkilöstömitoitus pitkälti yksityisiin hoitopaikkoihin.

Lapsi kävelee tiellä nuoli merkin päältä.

Kohun keskelle joutunut hollolalainen nuorisokoti kaipaa kiihkotonta keskustelua lastensuojelusta – johtaja perää lakimuutosta pidemmistä rajoituksista nuorille

Yksikön johtaja Sanna Väisänen kertoo, että yksikössä on tehty muutoksia toimintatapoihin jo lokakuisesta tarkastuksesta lähtien.

Kenkäkasa savonlinnalaisen lastenkodin eteisessä.

Hollolalaisesta nuorisokodista paljastui lasten epäasiallista kohtelua – seurustelu kiellettiin, pukeutumiseen puututtiin ja kuukautissuojien käyttöä säänneltiin

Nuorisokoti Jaloverso saa moitteita oikeusasiamiehen julkaisemassa raportissa. Lastensuojelulaitoksen toiminta on ollut esillä julkisuudessa jo aiemmin, kun laitoksessa asuneet lapset ovat kannelleet siitä.

Nuori makaa sängyssä.

Mikkeliläinen koulukoti rajoitti lasten liikkumista vaikka tiesi sen lainvastaiseksi – koulukodin johtaja: "Laki ei anna välineitä"

Sairilan koulukoti on jatkanut laittomien toimintatapojen toteuttamista, vaikka valvova viranomainen on huomauttanut asiasta useampaan kertaan.

Limingan koulutuskeskus

Limingan koulukodille moitteita eduskunnan oikeusasiamieheltä – jo toinen kerta Pohjois-Pohjanmaalla parin vuoden sisällä

Oikeusasiamies katsoo, että laitoksessa on tapahtunut muun muassa nuorten eristämistä ja liikkumisen rajoittamista.

Manon (Alba Gaia Bellugi)

Teinitytön viimeinen mahdollisuus – Manon on rankka ja realistinen sarja koulukotielämästä

Ranskalaissarja kuvaa tytön kasvua teinistä parikymppiseksi.

Tyttö makaa sohvalla ja katsoo kännykän näyttöä

Flunssaisia lapsia eristetään koulukodeissa omiin huoneisiinsa – siellä on oltava niin kauan, että oireet hellittävät

Ympärivuorokautista lastensuojelutyötä ei voida tehdä etänä koronankaan aikana.

Pohjolakodin sisäänkäynti Muhoksella

Valviran ja aluehallintoviraston mukaan Pohjolakodissa ei enää ongelmia – KRP:n tutkinta vielä kesken

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vuonna 2018 yllätystarkastuksen, jossa havaittiin vakavia puutteita, jotka nousivat tuolloin laajasti julkisuuteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle