Uusimmat artikkelit
Tiesitkö, että männyt ruokkivat jälkikasvuaan siinä missä mekin? – Metsiemme yksipuolistuminen uhkaa nyt tuhatvuotisia ekosysteemejä ja samalla ihmisen hyvinvointia
Metsät ovat yksi tärkeimmistä liittolaisistamme taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, mutta nyt ihminen ravistelee niiden monimutkaista elämän tasapainoa.
Voivatko nämä supernenät pysäyttää metsien tuholaiset? Koiria koulutetaan haistamaan miljoonatuhoja tekevät ruoste- ja lahottajasienet
Luonnonvarakeskus ja Lapin ammattikorkeakoulu selvittävät, voidaanko koiria kouluttaa ilmaisemaan metsiä tuhoavia lahottajasieniä. Toiveena on myös, että koira-ammattilaisille saataisiin luotua uutta yritystoimintaa.
Sata siltaa vaatisi korjaamista pohjalaismaakunnissa, mutta rahat eivät siihen riitä – miljoona tai kaksi kymmenen vuoden ajan auttaisi, sanoo siltainsinööri
Kolmen pohjalaismaakunnan alueella on noin 1400 siltaa, joista sata on korjauksen tarpeessa. Lisävitsaukseksi uudehkoihin siltoihin on ilmestynyt lahottajasieni.

Rovaniemen keskustassa laitetaan nurin vanhoja puita
Rovaniemen keskustassa kaadetaan vanhoja huonokuntoisia puita. Kaatotuomion on saanut 30 puuta.

Istukkakääpä lahotti Liinamaan sillan kannen Ylihärmässä
Sillan puukansi uusitaan syksyn aikana. Liikenne sillan kautta katkaistaan kokonaan parin kuukauden ajaksi. Valmista pitäisi olla ennen joulua.
Ukkosmyrskyn runtelema metsä on omistajan tappio mutta luonnon lottovoitto – Kajaanissa suojeltiin syöksyvirtauksen jäljet
Myräkän kaatamat puut alkavat lahota, jolloin ne tarjoavat asuinsijan lukemattomille eliöille kuten kovakuoriaisille, kääville ja sammalille. Hannusrannan uusi Paatsamakorven suojelualue on Luonnonperintösäätiön yhdeksäs suojelualue Kainuussa.
Pohjois-Ruotsin männiköitä tuhonnut tervasroso on uhka myös Kainuun metsille – Lapissa avuksi otetaan koirat
Koirien avulla voitaisiin helpottaa sienten tartuttamien puiden löytämistä varhaisessa vaiheessa, jolloin yksittäisten tartunnan saaneiden puiden löytäminen antaisi mahdollisuuden ryhtyä toimenpiteisiin taudin leviämisen rajoittamiseksi.
Kainuusta on löytynyt kymmenen Suomelle uutta sientä, eikä niillä ole vielä edes suomenkielisiä nimiä
Kaikkiaan Suomesta on löytynyt 13 uutta sienilajia. Lajit kuuluvat sieniluokittelussa kääväkkäisiin ja ne kasvavat kuolleessa puuaineksessa. Löydöt osoittavat, että luonnossa on vielä paljon löydettävää.
Suomessa tehdyistä uusista sienilajihavainnoista osa on Oulussa
Löydetyillä sienilajeilla ei ole vielä suomenkielisiä nimiä. Oulussa on lisäksi tehty harvinainen sienilöytö, loukkokääpä. Kyseessä on kyseisen sienen toinen havainto koko maailmasta. Myös aiempi havainto on tehty Suomessa, Pyhäjärvellä.
Koirat yritetään opettaa tunnistamaan metsätuhoja aiheuttavia tauteja
Lapin amk:n ja Luken hankkeessa selvitetään, voisivatko koirat oppia tunnistamaan lahottaja- ja ruostesieniä metsässä.
Kunnanhallitus näytti vihreää valoa sienen lahottaman sillan korjausrahoille Virolahdella – nyt odotetaan valtuuston päätöstä
Lahottajasienen kasvustoa havaittiin Virojoen kevyenliikenteen sillassa ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten. Lahovauriot ovat päässeet leviämään myös sillan rakenteisiin, ja korjauskustannukset ovat moninkertaistuneet alkuperäisestä arviosta.
Virolahdella käsitellään tänään sienen lahottaman sillan korjausrahoja – kunnostukseen tarvittaisiin 136 000 euroa
Virolahden kunnan mukaan Virojoen kevyenliikenteen silta on tärkeä reitti varsinkin koululaisille, jotka kulkevat sitä pitkin koulumatkoillaan.
Näin 130-vuotiasta hirsikoulua entisöidään vanhaan loistoonsa – harvinainen projekti saa kiitokset jopa emeritusprofessori Panu Kailalta
Kaarelan koulun peruskorjauksen on määrä valmistua syksyllä. Sen jälkeen rakennusta on tarkoitus käyttää jälleen kouluna. Korjauksessa haluttiin kunnioittaa rakennuksen historiaa.

Pakurikäävän istutus eli ymppäys voi tarjota metsänomistajalle vaihtoehtoisen tavan tehdä tuottoa – Juho Sirviö: "Jopa kymmenkertaistaa puun arvon"
Osa metsänomistajista hakee tuottoa istuttamalla koivuihin pakurikääpää. Istutus tehdään koivun runkoon puutapeilla, joihin on lisätty käävän rihmastoa. Pakurikäävän suurimmat markkinat ovat Aasiassa, mutta myös Yhdysvalloissa on kasvavaa kysyntää.
Kurtturuusulle julistettiin biologinen sota
Haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun biologista torjuntaa testataan Lahdessa osana Luonnonvarakeskuksen tutkimusta vuosien 2021-2023 aikana.
Sieni syö uusia siltoja siihen tahtiin, että edessä on iso remontti ympäri maata – sillat uusittava samasta puusta: "Korvaajaa ei ole"
Väylävirasto on tarkastanut 400 puukantista siltaa lahottajasienen varalta. Havaintoja sienistä ja niiden aiheuttamista lahovaurioista tehtiin noin 40 sillassa.
Kälviän partiolaisten luontoteko tuo suojeltuun metsään kymmeniä pesäpaikkoja linnuille
Nuoret ovat nikkaroineet vanhaan suojeltuun metsään pönttötalkoilla kolmisenkymmentä pönttöä vanhojen ja lahonneiden tilalle.
Selvitys: Suomi on yksi huonoimpia metsien monimuotoisuuden säilyttäjiä – tutkijan mukaan ikuinen kiista avohakkuista ei ole ratkaisevaa
Lahopuun vähyys on merkittävin yksittäinen uhanalaisuutta aiheuttava tekijä Suomen metsissä.
Kuntotutkimus: Hämeenlinnan Myllymäen koulun rakennukset ovat heikossa kunnossa
Rakennuksissa havaittiin muun muassa riskirakenteita sekä laho- ja mikrobivaurioita.
Lumiset hiuskiehkurat lumosivat perheen metsässä – meteorologi Seija Paasonen tunnistaa heti ilmiön: "Hiusjää"
Olosuhteet hiusjäälle ovat suotuisimmat muutaman asteen pakkasella.

Tiesitkö, että ihminen katkoo puita pökkelöiksi myös lintuja ja hyönteisiä suojellakseen? – "Varsinkin talousmetsissä on lahoa liian vähän"
Aulangolla pökkelöiksi sahatuista koivuista riittää eri eliöryhmille nakerrettavaa ja lahotettavaa jopa vuosikymmeniksi.
Kymmenkunta puukantista siltaa tarkastetaan Etelä-Savossa lahovaurioiden varalta
Viraston mukaan nuorimmat lahonneet puukannet ovat olleet vain kuuden vuoden ikäisiä.
Siltoihin iskeneestä sienestä voi tulla Suomelle miljoonien eurojen paukku – "Vastuutahoa on vaikea nimetä"
Väylävirasto tarkastaa ensi vuoden aikana kaikki valtion teiden puukantiset sillat, jotka on rakennettu nykyisillä ohjeilla.

Uusissa silloissa poikkeuksellisia lahovaurioita – Keski-Suomessa tutkitaan parikymmentä siltaa
Valtion tieverkon kehittämisestä ja kunnossapidosta vastaavan Väylä-viraston mukaan nuorimmat lahonneet siltojen puukannet ovat olleet vain kuuden vuoden ikäisiä.

Uusissakin puusilloissa poikkeuksellisia lahovaurioita – syynä lahottajasieni istukkakääpä
Maanteiltä on tähän mennessä tarkastettu 34 siltaa, joista 5 oli vaurioitunut.
Yli satavuotiaan Oulun kauppahallin remontti etenee suunnitellusti – Urakoitsija: valmista tulee loppukesästä 2020
Työläs remontointi on sujunut ilman suurempia yllätyksiä. Hallin avaamispäivä ratkeaa myöhemmin.

Outo sieni lahottaa uusia siltoja – useita vaurioituneita jo löytynyt, ja nyt siltoja tutkitaan ympäri maata
Eri puolilla Suomea on havaittu lahottajasientä siltojen uudehkoissa puuosissa. Ongelman laajuutta selvitetään parhaillaan.

Hämeessäkin on istutettu puihin pakurisieniä
Pakurisienen istutusta kutsutaan ymppäykseksi. Luonnossa pakurikääpä voi syntyä vaikka oksanarpiin.
Teerinevan lahot tulvasuojaukset huolestuttavat Lestijärvellä – pahin pelko on 40 vuoden takaisen katastrofin toistuminen
Ojitetun suon penkereet ovat kärsineet pahoin.

Helsingin Esplanadilta kaadetaan kahdeksan huonokuntoista lehmusta
Kaupungin mukaan puut kaadetaan turvallisuussyistä.

Haistatko kassajonossa hometalossa asujan? Olet todennäköisesti väärässä – huono sisäilma voi tuoksua jopa omenalle ja kanelille
Talossa voi olla vikaa myös silloin, kun siellä tuoksuu liian hyvältä.

Metsissä voisi muhia miljoonien omaisuus – metsänomistajat lämpiävät hitaasti pakurin kasvatukselle
Aasiassa on kova kysyntä kasvatetulle pakurille, mutta metsänomistajia epäilyttää, häviävätkö pakurin markkinat samalla tavalla kuin aikoinaan visakoivun. Riski houkuttaa silti sijoittajia, jotka ovat ostaneet koivikoita pakurin kasvatusta varten.

Rovaniemen kaupunki kaataa vaarallisia puita
Rovaniemen keskustassa joudutaan kaatamaan huonokuntoisia puita turvallisuussyistä.

"Moniongelmainen mutta säilytettävä" – kaupunkien puistopuiden kuntoa seurataan entistä tarkemmin
Alan asiantuntijoiden mukaan suurin uhka puistojen puille on ihminen.
Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"
Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

Helteinen kesä verottaa puistojen puita vielä monen vuoden ajan – "Resurssit eivät riitä kaikkien janoisten puiden kasteluun"
Helsingin kaupungille koituu kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannus puiden ja istutusten ylimääräisestä kastelusta.

Tehokas metsätalous uhkaa jopa viittä tuhatta eliölajia Suomessa
Tehokas metsänhoito siivoaa metsistä lahopuut, ja samalla se vie elinmahdollisuudet suurelta joukolta eliöitä. Jos suuta ei laiteta säkkiä myöten, iskee luonnonvarojen törsääminen 30 vuoden kuluttua ihmistä omaan nilkkaan, sanovat luonnon monimuotoisuuden asiantuntijat.

Taivutko pakurikääpään tai Lemminkäisen asentoon? Metsäjooga yhdistää luonnon ja joogan hyödyt
Metsäjooga syntyi terveyslehden vitsistä, mutta vakiintui suomalaiseksi joogalajiksi. Joogaohjaaja Mia Jokiniva yllättyi lajin saamasta innostuneesta vastaanotosta.

Huippuarvokkaalle pakurille etsitään uusia kasvattajia – metsänomistajille tarjolla mojovat lisätulot
Laaja pakurinviljely pitäisi saada jalalle nyt, koska Kaakkois-Aasian markkinoilla on valtava imu, sanoo Pro Pakuri Finlandin puheenjohtaja Hannu Piispanen.

Mies ei halunnut jättää sieniä yksin kotiin – hurjimmat harrastajat suunnittelevat sienistään jopa lampunvarjostimia
Ihminen. Älä ihmettele, jos läheisesi on siirtynyt yrttien tai chilien kotikasvatuksesta sienten pariin. Itiöitä on nyt ilmassa.

Luonnontuotteille oma keräyslupa - Metsähallituksen uusi lupa mahdollistaa muun muassa pakurin ja kuusenkerkän keräämisen
Pelkästään Ylä-Lappiin myytävällä luvalla saa kerätä myös eräitä muita luonnontuotteita.

Top five mistakes newbies should avoid in Finnish forests
In Finland and the wider Nordics, public access to open land is much broader than in many other countries. As people fan out across the forests in search of seasonal berries and mushrooms, it’s important to know what's allowed and what's not. Yle News compiled a list of five common mistakes novices often make when they take to the wild.

Tervolaan perustettiin pakuriviljelmä – Louen koivikossa itää 500 pakurialkiota
Pakurikääpä itää Lappian Louen koivikossa ja ensimmäinen sato on korjattavissa noin 5-6 vuoden kuluttua.

Puisto-osasto kaataa huonokuntoisia puita katujen varsilta Rovaniemellä
Puissa on monenlaisia lahottavia tauteja.

Kemin Meripuistoa myllerretään entistä ehommaksi – myös puistokatujen koivuja uusitaan
Meripuistokadun koivujen kaatamisen taustalla ovat muun muassa turvallisuussyyt, sillä osa puista oli jo pahasti lahonneita.

Tuuli voi puhaltaa rakkaan puuvanhuksen nurin – Mistä tietää miten puu voi?
Talon nurkalla seisovalla vanhalla puulla on tunnearvoa. Tuulen yltyessä mielessä käy, kestääköhän vanhus vielä?

Kumivasara, 3D-kuvat ja runkovyö – puita tutkitaan kuin ihmisten sairauksia: "Ihmisiin ei tietysti lyödä teräsnauloja"
Sukupolvien ajan pystyssä olleita puita tarkkaillaan nykyään ääniaalloilla.

Rokkarin päiväuni on totta – rivistö vintagekitaroita ja muita soitinaarteita lainattavissa ammattikäyttöön
Suomalaiset rytmimuusikot pääsevät entistä helpommin käsiksi arvosoittimiin. Musiikin edistämissäätiön soitinpankista voi lainata aarteita vintagekitaroista legendaariseen virveliin.