Uusimmat artikkelit
Emilia Kujalan kolumni: Jatkuva innostuminen voi kuormittaa uupumukseen saakka
Työssä tylsistymisen ja hiljaisten lopareiden lisäksi kannattaisi puhua myös liiallisen innostumisen vaaroista, kirjoittaa Kujala.
Joonas Konstigin kolumni: Nuorilta miehiltä ei vaadita liikaa – heiltä ei vaadita mitään, ja siitä he vasta kärsivätkin
Nuoret miehet kaipaavat aikuisia, jotka opettavat heitä elämään ja jotka vaativat heiltä. Vaatimisen viesti on: Pystyt parempaan, kirjoittaa Konstig.
Joel Karppasen kolumni: Suomessa ei uskalleta tehdä kokeellista elokuvaa, ja syynä on raha
Suomalaisissa elokuvissa aiheiden trendaavuus on tärkeämpää kuin muoto. Silloin suurimpia onnistumisia ei synny, kirjoittaa Joel Karppanen.
Leena Vilkan kolumni: Ohjeeni lapsensa menettäneiden kohtaamiseen
Monelle on uutta tietoa, että suru lapsen kuolemasta voi olla elämänmittainen. Onko yhteiskunnassamme tilaa surulle ja sureville, pohtii Vilkka.
Pekka Seppäsen kolumni: Suomalaiset eivät ymmärrä taloutta
Suomi lienee maailman ainoa maa, jossa kansalaiset ovat huolestuneempia valtion velasta kuin jalkapallomenestyksestä, kirjoittaa Seppänen.
Roope Lipastin kolumni: Lukeminen ja kuuntelu ovat eri asioita – sitä ei pidä unohtaa
Vanha kirjakaupan mainos väitti aikoinaan: ”lukeminen kannattaa aina.” Mutta mahtaako kannattaa, jos lukemisen sijasta kirja vain kuunnellaan?
Laura Hallamaan kolumni: Kuluttajan vastuulla ei ole jeesata Jumpperia tai pelastaa Pipaa
Vastuulliset vaatefirmat huutavat talousvaikeuksissaan asiakkaitaan apuun. Pyynnöt kulutustalkoisiin ovat hämmentäviä aikana, jolloin kaikkien pitäisi oppia ostamaan vähemmän, pohtii Hallamaa.
Johannes Roviomaan kolumni: Uusia kaivoshankkeita perustellaan vihreällä siirtymällä, mutta luonnolle ne ovat tuhoisia
Euroopan unionilta puuttuu yhteinen strategia kriittisten mineraalien kestävään hankintaan ja käyttöön. Suomen luonnon kannalta merkittävää on, miten EU:n sääntely toteutuu, pohtii Roviomaa.
Tiina Helinin kolumni: Korkeakoulututkintoja hehkuttava kulttuuri luo sukupolven, jota kalvaa riittämättömyyden tunne
Suomessa uskotaan syvästi yliopistotason sivistykseen, mutta korkeakoulutus ja nuoret on alistettu tehokkuusvaatimuksille. Nyt ratkaisut omasta tulevaisuudesta pitää tehdä liki lapsuusiässä.
Sisko Savonlahden kolumni: Häpeän hirveästi itseäni, elämääni ja kaikkea, mitä teen
Olen lopen kyllästynyt siihen, että häpeää työnnetään kurkustani alas jatkuvalla syötöllä, kirjoittaa Savonlahti.
Aleksis Salusjärven kolumni: Maapallo käy ahtaaksi, kun täydellisen somepäivityksen metsästäjät polkevat nähtävyydet jalkoihinsa
Luontokohteet eivät enää kestä sosiaalisen median suosiota. Kaikki tahtovat somekuvansa samasta paikasta, ja ongelma pahenee vuosi vuodelta.
Asta Lepän kolumni: Maailma hukkuu roinaan ja riepuihin, mutta kulutus vain jatkuu
Miksi tavaran lumo ei vieläkään hiivu, vaikka maailma on hukkumassa paskaan? ihmettelee Leppä.
Joonas Konstigin kolumni: Hollywoodin ennalta-arvattavan aatteellisten leffojen keskellä Oppenheimer on valo pimeässä
Oppenheimer on ollut menestys, koska se on aitoa elämää muistuttava monimutkainen tutkielma… ja se saa viime vuosien leffat näyttämään tylsältä kansanvalistukselta, pohtii Konstig.
Auli Viitalan kolumni: Homouden mukana ei tule rahasäkkiä
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä lisää terveys- ja syrjäytymisriskiä. Vähemmistöläisyyden vaikutuksesta ihmisen sosioekonomiseen asemaan tiedetään vielä liian vähän, pohtii Viitala.
Heikki Hiilamon kolumni: Onko väliä, perustuuko turvasi pahan päivän varalle avustukseen vai vakuutukseen? Kyllä on
Sosiaaliturvan periaatteet on ymmärretty Suomessa sekavasti. Se on johtanut järjestelmään, jossa duunari maksaa itselleen vakuutusta työttömyyden varalta, mutta muut päättävät, miten raha käytetään.
Jamie Vesterisen kolumni: Murtaudu kehohäpeästä omaan elämääsi
Translaista käyty keskustelu vei minut kehoni häpeämisen alkulähteille. Keskustelussa kiehui epämukavuus, jonka transkehoni aiheuttaa muille – mutta kehoon liittyvä häpeä on kaikille yhteistä.
Lauri Kontron kolumni: Poliitikot kiukuttelevat medialle – kaikki on siis kuin ennenkin
Kesän mittaan jotkut poliitikot ovat syyttäneet mediaa ajojahdista, ja tutkijat puolestaan päivitelleet syyttelyä. Mutta jos katsoo kauemmas historiaan, sama jännite on vallinnut aina, pohtii Kontro.
Shadia Raskin kolumni: Uutiset ”hyvistä maahanmuuttajista” ovat tutkimustiedon valossa vahingollisia
Vietnamilaisten kotoutumista on julkisuudessa kuvattu menestystarinaksi. Yksittäisen ryhmän kohottaminen mallimaahanmuuttajiksi on kuitenkin loukku, joka voi kätkeä taakseen vakavia ongelmia, pohtii Rask.
Katri Saarikiven kolumni: Pääseekö pärstäkertoimella presidentiksi?
Ulkonäkö vaikuttaa arvioihimme presidenteistä – halusimme tai emme. Mitähän tapahtuisi, jos järjestettäisiinkin pelkkään ulkonäköön perustuvat presidentinvaalit?
Matti Mörttisen kolumni: Toisten sisäisiin asioihin on saatava puuttua
Pitkään ajateltiin, että markkinatalous ja demokratia kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan. Nyt suhde on rikki, ja valta on muuttunut arvaamattomaksi.
Johanna Vuorelman kolumni: Moni kansalainen tuntee olonsa uhatuksi, ja hallituksen pitäisi pystyä vastaamaan siihen
Moni kokee juuri nyt, että jokin tärkeä arvo tai asia on yhteiskunnassa uhattuna . Päättäjillä on valta ja vastuu vaikuttaa siihen, että pelko ei ala ruokkia ääri-ilmiöitä.
Roope Lipastin kolumni: Julkiset kilpailutukset voivat olla ihan tajutonta puuhastelua
Julkisten kilpailutusten tarkoitus on hyvä mutta todellisuus usein yhtä helvettiä. Pienyrittäjä törmää toisinaan tarjouspyyntöihin, jotka ovat kuin absurdistanin kilpailutuskäsikirjasta.
Ulla Järven kolumni: Siihen aikaan, kun isä koriste-esineen osti
Kesäämme kuumensi väittely rasismista ja ihmisarvosta. Vain kaksi ja puoli vuotta sitten väänsimme koriste-esineiden ostamisesta, Ulla Järvi muistelee.
Ilmari Käihkön kolumni: Ukrainassa pyritään uudelleenrakentamaan, ei jälleenrakentamaan
Sodassa tuhotun maan uudelleenrakennus voi kiihdyttää valtion kehittymistä parempaan suuntaan. Prosessi on kuitenkin pitkä ja epävarma – sillä se on myös läpeensä poliittinen.
Julia Thurénin kolumni: Päiväkodin aikuisen ohimennen lausutut sanat muuttivat tapani pysyvästi
Vanhemmuus on kokonaisvaltaista hommaa, josta harvemmin kuulee kehuja. Mutta mikäpä estäisi meitä kiittämästä ja kehumasta toisiamme? pohtii Thurén.
Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Demokratian ja diktatuurin välillä on verinen aikaero
Diktatuurissa ja demokratiassa vallitsee eri aika. Demokratiassa ajan kulumisesta päättävät äänestäjät, eikä aika tahdo riittää sotimiseen. Diktaattori puolestaan hallitsee kaikkien aikaa.
Kari Enqvistin kolumni: Venäläisten mukaan heidän on käytettävä ydinasetta, jos Ukraina onnistuu vastahyökkäyksessään
Ydinaseeton maailma on tavoite, jota kohti pitää pyrkiä. Vaikka nyt olemme Naton ydinsateenvarjon alla, Suomen on edelleen jatkettava ponnisteluja kohti aseistariisuntaa, kirjoittaa Enqvist.
Miriam Attiaksen kolumni: Keitä ovat Suomen historian vapaustaistelijat?
Jos historiasta on tarjolla vain yksi näkökulma, siitä ei opita mitään uutta. Silloin toistamme samoja virheitämme uudestaan ja uudestaan, pohtii Attias.
Mona Mannevuon kolumni: Lääkärin vastaanotolla käy yhä useammin asiakas, ei potilas
Suomalaiset ottavat entistä enemmän sairauskuluvakuutuksia. Ajatus potilaasta kuluttajana voi kuitenkin rapauttaa luottamusta terveydenhuoltoon, kirjoittaa Mannevuo.
Susanna Hastin kolumni: En viettänyt onnistunutta kesälomaa, mutta nyt tiedän, miten lomailla ensi vuonna
Niin lomalla kuin töissä kannattaa ennemmin miettiä, kuka haluaa olla kuin mitä haluaa tehdä, kirjoittaa Hast.
Tuija Siltamäen kolumni: Nollatoleranssi nollatoleranssihöpötykselle
Webinaarit, twiitit ja julkilausumat eivät ole ratkaisuja vaan osa ongelmaa, kirjoittaa Siltamäki.
Henri Hyvösen kolumni: Puhe ”ahtaasta miehen mallista” on silmänkääntötemppu
Mieskeskustelussa viitataan toisinaan ahtaaseen ”miehen malliin”, jonka vankeja miehet ovat. Tämä puhetapa häivyttää näkyvistä miesten väliset erot, pohtii Hyvönen.
Pekka Seppäsen kolumni: Rahalla ei ole arvoa, jos muut eivät halua tehdä työtä
Taloudellinen riippumattomuus on mahdotonta, sillä ihminen on aina riippuvainen toisten ihmisten työstä, kirjoittaa Seppänen.
Heikki Hiilamon kolumni: Samaan aikaan, kun vauras pohjoinen arpoo, uskoako ilmastonmuutokseen, köyhässä etelässä siihen kuollaan
Kiistelemme yhä laiskanpulskeassa arjessamme, onko ilmastonmuutos totta vai ei. Köyhällä puolella maapalloa muutos uhkaa suoraan ihmiselämää jo nyt.
Tiina Helinin kolumni: Perussuomalaisten vetovoima myös nuorten keskuudessa ei selity vain onnistuneella vaalikampanjalla
Nuoret äänestäjät ovat kurjistuneen kouluopetuksen ja konflikteja hehkuttavan mediajulkisuuden sukupolvia. Onko sillä yhteys koventuneisiin asenteisiin ja äänestyskäyttäytymiseen?
Lauri Kontron kolumni: ”Jos uhkaatte meitä, liittoudumme” – Suomen Nato-optio toimi kuten oli tarkoituskin
Tuskin olimme astuneet Naton porstuaan, kun jo virisi keskustelu, päädyimmekö perille vahingossa ja pelkällä tuurilla. Emme. Suomen Nato-optio toimi ihan suunnitelman mukaan.
Saara Särmän kolumni: Feministi selittää miesselittämisen
Hyvä selittäminen on vähän kuin kunnon halaus – tuottaa iloa ja lämmittää mieltä, kirjoittaa Särmä.
Alexander Puution kolumni: Älä unohda, että kuolet
Hyvän loppuelämän viettäminen voi alkaa oman kuolevaisuuden tutkiskelemisesta, kirjoittaa Puutio.
Johanna Vuorelman kolumni: Pelastetaan kansantalous ja -terveys, lopetetaan turha autoilu
”Pannaan Suomi kuntoon” on viime aikoina usein kuultu poliittinen iskulause. On uskomatonta, miten helposti sen voi toteuttaa vain vähentämällä autoilua.
Uwa Iduozeen kolumni: Vitsi on väärissä käsissä vaarallinen työkalu
Saako kaikelle nauraa, vai pitääkö huumoria vahtia? Rasistiset vitsit ovat rakentaneet mielikuviamme rodullistetuista ihmisistä vuosisatojen ajan.
Ilmari Käihkön kolumni: Suomessa elää merkittävä joukko uusien sotien veteraaneja
Meillä ei ole tajuttu, että nuorissa sukupolvissa on suuri joukko sodan traumatisoimia ihmisiä. Heille suunnattu apu ja tuki toimii huonosti.
Antti Röngän kolumni: Lukeminen ei kannata aina, ja juuri siksi kannattaa lukea
Yläasteella ja vielä lukiossakin olin poika, joka ei lukenut. Lukemalla ei näet saanut kesätöitä eikä sosiaalista arvostusta, kirjoittaa Rönkä.
Juuso Joonan kolumni: Ei riitä että maatalous on kestävää, sen täytyy olla uudistavaa
Aina kun muokkaamme koskematonta luontoa, kolhimme ympäristöä. Enää ei riitä, että lopetamme sen – nyt ympäristöä pitää uudistaa.
Leena Vilkan kolumni: Sielunystävä voi olla myös muunlajinen
Nähdyksi tuleminen on ihmisen perustarve. Hevoset ja koirat tekevät minusta todellisen, koska he näkevät minut sielullaan, kirjoittaa Vilkka.
Jani Halmeen kolumni: Pyörävarkaudet eivät kiinnosta ketään
Pyörävarkaudet rehottavat, koska asia ei tunnu kiinnostavan ketään, kirjoittaa Halme.
Shadia Raskin kolumni: Vasta umpisuomalainen ”mitä meistä ajatellaan” -pelko sai vallan linnakkeet huolestumaan rasismista
Juuri vanhat kirjoitukset ovat normalisoineet rasistisen puheen ja uhkailun. Mahtaako hallituksen julkilausuma rasismin nollatoleranssista arkea paljon helpottaa?
Joonas Konstigin kolumni: Pascal ei kestäisi katsoa, miten me nykyihmiset täytämme päivämme
Tajunnantäyttöteollisuus on tehnyt meistä kaikista Pascalin kuninkaita, jotka viihdytämme itsemme hengiltä, kirjoittaa Konstig.
Auli Viitalan kolumni: Rintamanaiset saivat siveysohjeita mutta eivät terveyssiteitä
Lukemani kirja sai minut miettimään mummon rintamavuosia, sillä lapseni ovat nyt saman ikäisiä kuin isoäiti jatkosodassa, kirjoittaa Viitala.
Ulla Järven kolumni: En ole tottunut somehäirintään, enkö sovi työhöni?
Sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää vähätellään ihan liian helposti sanomalla, että siihen tottuu. Tottuu vai – niin kuin lähisuhdeväkivaltaan tai koulukiusaamiseen? Ulla Järvi kysyy.
Roope Lipastin kolumni: Eri sukupolvia on hauska paheksua – varsinkin kun omassa ei ole mitään vikaa
Eri sukupolvilla on tapana lähteä vastakkaiseen suuntaan kuin edellinen. Näin ollen joka toinen on omasta näkökulmasta ihan ok.