Uusimmat artikkelit
Yhdysvallat ja Venäjä ilmiriidoissa ydinasevalvonnan noudattamisesta – ”Venäjä ei päästä meitä tutkimaan”
Uusi Start -sopimus on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Yhdysvallat syyttää Venäjää siitä, ettei se ole noudattanut sopimukseen kuuluvia velvoitteitaan.
Israel tuhoaa rangaistuksena palestiinalaisten hyökkääjien perheiden kodit
Israelilainen ihmisoikeusjärjestö pitää toimia oikeusvaltioperiaatteen vastaisina.
Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti uhkaa taas kiihtyä – Israelin erikoisjoukot surmasivat 9 palestiinalaista, joukossa siviilejä
Israel sanoo erikoisjoukkojen valinneen kohteekseen islamistiterroristeja. Sadat palestiinalaiset ovat osallistuneet Israelin sotilaiden surmaamien palestiinalaisten hautajaisiin Länsirannan Jeninissä.
Prinssi Harry paljasti tappaneensa 25 ihmistä sotilaana Afganistanissa, britit närkästyivät ja Taliban-johtaja syyttää sotarikoksista
Prinssi Harry palveli kymmenen vuotta Britannian armeijassa. Afganistanissa hän toimi muun muassa taisteluhelikopterin lentäjänä.
Tulitaukosopimus rauhoitti Etiopian levottoman kolkan, ja nyt sotaa paenneet asukkaat palaavat koteihinsa
Afrikan unionin rauhanvälitysyksikön päällikkö uskoo tulitaukosopimuksen pitävän.
Vuoden rauhanturvaaja Aleksi Ruusu ei pidä rauhaa itsestäänselvyytenä: ”Mahdollistaa elämässä paljon asioita”
Aleksi Ruusu valittiin vuoden 2022 rauhanturvaajaksi keväällä. Valintaan oli vaikuttamassa tapahtuma Libanonissa, jossa Ruusu toimi ryhmänjohtajana mellakoivan väkijoukon keskellä.
Serbian asevoimat määrätty korkeimpaan hälytysvalmiuteen – suhteet kiristyneet naapurimaa Kosovon kanssa entisestään
Serbian pääministeri Ana Brnabic sanoi viime viikolla, että Serbia ja Kosovo ovat "aseellisen konfliktin partaalla".
Kosovon kiistat leimahtivat jälleen: serbit tukkivat rajalle vieviä teitä, poliiseja kohti ammuttiin
Nato ja EU ovat vaatineet osapuolia välttämään provokaatioita. Tällä kertaa protestit puhkesivat serbitaustaisen entisen poliisin pidätyksestä.
Perussa kaksi kuollut entistä presidenttiä puolustavissa mielenosoituksissa – uusi presidentti lupaa vaaleja vuodelle 2024
Tuhannet ovat puolustaneet rajusti Perun syrjäytettyä presidenttiä Pedro Castilloa. Maan johtoon nousi viime viikolla Dina Boluarte kongressin syrjäytettyä Castillon.
Kun Turkki iski Syyriaan, Berivan Suleiman pelkäsi siskonsa puolesta puhelin kourassa – ”En pystynyt nukkumaan”
Berivan Suleiman ja Kawa Simo ovat huolissaan sukulaistensa kohtalosta Pohjois-Syyriassa. Turkki on uhannut jo pitkään maahyökkäyksellä kurdien hallitsemille alueille.
Turkki valmistelee maahyökkäystä Syyriaan – kurdit pelkäävät jäävänsä yksin Turkin armoille
Pohjois-Syyriassa epäillään, että ääriliike Isis yrittää vapauttaa vangitut taistelijansa, jos Turkki hyökkää alueelle.
Siveyspoliisi näki kuvan, jossa nuori nainen oli ilman hijabia – seurauksena oli 80 raipaniskua ja vuosia myöhemmin pako Helsinkiin
Nykyään Helsingissä asuvat iranilaisnaiset lähtivät pakoon Iranin epätasa-arvoa ja raipaniskuja. Kummankaan mielestä maan nykyhallinnon edustajaa ei pitäisi kutsua Linnan juhliin.
Konflikti syntyy, kun puheyhteys katkeaa
Konfliktit ovat osa normaalia arkea. Pahinta, mitä konfliktin kohdatessa voi tehdä, on lakaista se maton alle.
Ukrainan ja Venäjän konflikti kestää vuosia, sanoo rauhanvälittäjä – lue kymmenen kysymystä ja vastausta niin sodasta kuin rauhastakin
Ruokakuljetusten alkaminen oli suuri askel rauhan suuntaan, arvioi Martti Ahtisaaren rauhanjärjestön asiantuntija. Sillä on merkitystä sekä maailman ruokaturvan että tulevien neuvottelujen suhteen.
Lappi guovllu konflivttaid čoavdima gieđahallet semináras lávvardaga – "Hálidit hukset ođđalágan ságastallankultuvrra", muitala ordnejeaddji
Lappi universitehtas ordnejuvvo seminára, mas gieđahallet luondduriggodagaid, oskku ja historjjá konflivttaid ja daid čoavdima. Okta seminára hálliin lea Hannele Pokka sámiid duohtavuođa- ja soabadankomišuvnnas.
Aseellinen väkivalta kasvaa radikaalisti ympäri Eurooppaa sodan loputtua, arvioi asiantuntija
Vaikka rauhansopimusta ei ole näköpiirissä, länsimaiden on edistettävä Ukrainan ja Venäjän välisiä rauhanneuvotteluita, sanoo Saferglobe-ajatuspajan toiminnanjohtaja Maria Mekri Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.
Venäjän, Turkin ja Iranin presidentit tapasivat Teheranissa, esillä Syyrian tilanne sekä viljan vienti Ukrainasta
Kremlin mukaan presidentti Putin kiitti Turkin presidentti Erdoğania sovittelevista neuvotteluista viljakuljetuksiin liittyen. Venäjän ja Turkin presidentit tapaavat Iranin presidentti Ebrahim Raisin Teheranissa.
CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas: Ukrainan tulevaisuutta ratkaistaan nyt taistelukentällä eikä rauhanneuvotteluissa
Presidentti Martti Ahtisaaren perustaman rauhanvälitysjärjestön johtaja ihmettelee eurooppalaisten toimijoiden poissaoloa Ukrainan sodan rauhantunnusteluissa.
Eurooppa-kirje: Ranska puskee läpi uutta EU:n yhteisvelkaa – miten vastaavat Pohjolan "nuivat" maat, se nähdään pian
Moni asia menee Euroopassa uusiksi sodan seurauksena. Tässä maistiaisia uutiskirjeestä, joka kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.
Länsi myöhästyi aseavun kanssa, mutta kalustosta on hyötyä myöhemminkin – tutkija: "Parannetaan Ukrainan neuvotteluasemaa myös"
Länsi pelasi aluksi Venäjän presidentti Putinin pussiin, mutta siitä huolimatta aseavulla on suuri merkitys sekä rintamalla että myöhemmin neuvotteluissa Venäjän kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

YK: Kolumbiassa maan sisäisten pakolaisten määrä kaksinkertaistui viime vuonna – yli 70 000 joutui jättämään kotinsa
YK:n julkaiseman raportin mukaan asejoukot hyökkäsivät yli 2 400 kertaa siviilien kimppuun viime vuonna Kolumbiassa.

Halla-ahon mukaan Venäjä siirtää maalitolppia ja luo konflikteja Krimin miehityksen "puskuriksi"
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Halla-ahon mukaan keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa täytyy pitää yllä.
Miriam Attiaksen kolumni: Sovittelu ei ole pehmoilua – vaikeista tunteista puhuminen on rankka paikka
Sovittelua moititaan toisinaan väkivallantekijän paapomiseksi ja uhrin kiusaamiseksi, mutta sellaisesta sovittelusta ei ole hyötyä kummallekaan. Sovittelu on oppimista, Miriam Attias kirjoittaa.
Jos Ukrainassa syttyy sota, vaikuttaisiko se Suomeen – näin asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin Ylen chatissa
Sotilasasiantuntija ja tutkija perkasivat lukijoiden kysymyksiä kansainvälisen politiikan jännitteistä ja Venäjän joukkojen keskityksistä Ukrainan rajan läheisyyteen.
Ukrainassa leijuu suursodan uhka, mutta Venäjä voi lisätä sotilaallista painetta myös näillä kolmella keinolla
Venäjä tahtoo länneltä vastaukset turvallisuuspoliittisiin vaatimuksiinsa ja voi kiristää myönnytyksiä erilaisten sotilaallisten uhkien avulla. Listasimme vipuvarsia, joihin Kreml voi tarttua.
Itä-Ukrainaan sotimaan lähteneet suomalaiset eivät Suomen lain mukaan välttämättä syyllisty rikokseen – ellei kyse ole terrorismista, sanoo professori
Venäjän johtamissa joukoissa Itä-Ukrainassa taistelevista suomalaisista yksi sanoo sotivansa EU:ta vastaan. Rikosoikeuden professorin mielestä vierastaistelijat voivat muodostaa turvallisuusuhan. Hän perää keskustelua lainsäädännöstä.

Näin sai alkunsa Tukholman pahin jengisota – toimittaja selvitti verisen konfliktin taustat ja toteaa Suomen kehityksessä näkyvän varoitusmerkkejä
Ruotsin yleisradion SVT:n tutkiva rikos- ja oikeustoimittaja Diamant Salihu kirjoitti jengiläisten näkökulmaa avaavan kirjan Tukholman Rinkebyn alueen väkivaltaisuuksista.
Moottoripyöräkerho Cannonballissa toimii aseistettu erikoisryhmä, joka hoitaa konfliktit – tällainen on lakkautettavaksi haettu liivijengi
Cannonball MC:n säännöt määrittelevät moottoripyöräjengille tyypillisen tarkasti jäsenistön käyttäytymistä. Ryhmällä on sotilaallinen hierarkia, ja poliisin mukaan rikoksista saaduista tuotoista luovutetaan osa jengille.

Åland celebrates 100-year anniversary of demilitarisation
President Niinistö said the demilitarisation of Åland remains important for continued stability in the Baltic Sea region.
Kati Kelolan kolumni: Historia ei pääty pysäytyskuvaan
Yksinkertaistukset ovat mediassa tehokkaita, mutta ne vääristävät todellisuutta ja peittävät alleen konfliktien sotkuisen luonteen. Afganistanin sotakaan ei ole yhdessä kuvassa ohi, kirjoittaa Kelola.
Etiopia kehittää kotimaista vaihtoehtoa Facebookille, Twitterille, WhatsAppille ja Zoomille – sosiaalinen media on osa maan sisäistä konfliktia
Etiopia syyttää Facebookia siitä, että yhtiö sensuroi kanavissaan sellaista sisältöä joka "kertoo totuuden Etiopian tilanteesta". Maa ei aio kuitenkaan kieltää Facebookia eikä muita somealustoja, se vakuuttaa.
Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa
Tankkerialuksiin kohdistuneet droonihyökkäykset ovat osa Israelin ja Iranin välistä varjosotaa. Myös länsimailla on intressinsä Lähi-idässä, koska Iranin toiminta vaikuttaa sekä Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen kansalaisiin että Lähi-idän tilanteeseen.

Valtaako Isis yhä enemmän alaa Afrikassa? Yle matkusti Mosambikiin ja selvitti, miksi maa tuottaa julmia islamistikapinallisia
Isis otti nimiinsä keväällä tehdyn hyökkäyksen Palman kaupunkiin, mutta Mosambikin ääri-islamistien polttoainetta on paikallisten nuorten tyytymättömyys. Raakuuksia paenneet mosambikilaiset kertovat, että he pelkäävät terroristien valloittavan uusia alueita.
Tigrayn kriisi: Tulitauko julistettu, kapinalliset kertovat vallanneensa Mekelen
Etiopian keskushallinto julisti tulitauon Tigrayn alueelle, kahdeksan kuukautta konfliktin alun jälkeen. Tulitauko on tärkeä humanitaarisista syistä: Tigrayn ihmisiä uhkaa sodan aiheuttama nälänhätä.
Ethiopia slams FM Haavisto for saying Ethiopian leaders vowed to "wipe out ethnic Tigrayans"
Foreign Minister Pekka Haavisto has served as the EU's special envoy to Ethiopia.
Etiopian ulkoministeriöltä kovaa kritiikkiä Pekka Haavistolle – kommentit "vastuuttomia ja epädiplomaattisia"
Etiopian ulkoministeriö on tyrmännyt Pekka Haaviston puheet Tigrayn konfliktista. Uutistoimisto AP:n mukaan Haavisto oli kertonut, että Etiopian korkein johto olisi puhunut suljettujen ovien takana Tigrayn hävittämisestä maan tasalle.
Etiopian Tigray nälänhädän partaalla – USA ja EU vaativat pikaista puuttumista "humanitaariseen painajaiseen"
Miljoonia ihmisiä uhkaa nälänhätä Etiopian Tigrayssa. Avustusjärjestöt, Yhdysvallat ja EU vaativat kansainvälistä yhteisöä toimittamaan apua nopeasti ja auttamaan konfliktin lopettamisessa. Etiopian hallitus on estänyt avun perillemenoa.
Miriam Attiaksen kolumni: Naapuruusriitojen sovittelijana opin, että kuuntelu on radikaali teko
Hyvin hoidettu ja siisti rappukäytävä voi kertoa myös siitä, että asiat lakaistaan systemaattisesti maton alle, kirjoittaa Attias.

Toimittaja: Israelin ja Palestiinan konfliktista uutisointi saa fundamentalistit liikkeelle – suomalaisilla medioilla ei ole Lähi-idässä pysyviä toimittajia
Uutisointi nojaa helposti vahvemman koneiston tuottamaan tietoon, sanoo STT:n Sanna Raita-aho. Lähi-idässä toimineet tietävät, että vyörytys on voimakasta monesta suunnasta. Siksi vaaditaan aluetuntemusta, hän toteaa Viimeinen sana -ohjelmassa.
Israelin ja Hamasin aseet vaikenivat, mutta kaikki ainekset uuteen selkkaukseen ovat olemassa – Lue asiantuntijoiden arviot tulitauosta
Kolme suomalaista Lähi-idän asiantuntijaa uskoo, että Israelin ja palestiinalaisten välillä nähdään ennen pitkää uusi yhteenotto. Palestiinalaisosapuoli näyttää Israelin pommituksesta huolimatta voimistuvan.
Helsingissä sadat ihmiset osoittivat mieltä niin palestiinalaisten kuin Israelin puolesta
Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on vaatinut pian 200 kuolonuhria. Mielenilmauksia tilanteeseen liittyen on järjestetty sunnuntaina eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

USA:n lähettiläs sukkuloi sovittelemassa Israelissa ja Länsirannalla
Eri lähteiden mukaan Gazan pommituksissa on kuollut 130–140 ihmistä maanantain jälkeen kärjistyneessä konfliktissa.

Ulkoministeri Haavisto pitää Israelin ja palestiinalaisten konfliktia erittäin huolestuttavana: Tämän laajentuminen on riskinä
Haavisto arvioi Ylen haastattelussa, että useat yhtäaikaiset tekijät ovat vaikuttaneet tilanteen kärjistymiseen. Hän painottaa YK:n merkitystä tilanteen ratkaisemisessa.

Keski-Aasian rajakärhämässä kiistellään tekojärven hallinnasta – Vesipula uhkaa synnyttää konflikteja ympäri maailman
Vesi on ainoa luonnonvara, joka virtaa luonnollisesti maasta toiseen. Konflikteissa se voi olla myös vallan väline. Toistaiseksi kiistelevät maat ovat yleensä pystyneet sopimaan vedenkäytöstä, kertoo asiantuntija.
Venäjä alkoi vetää joukkojaan Ukrainan rajalta, voittiko kukaan mitään? Kahdeksan kysymystä Venäjän voimannäytöstä
Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshes sanoo, että Ukrainan johto sai voittoja diplomatiassa. On epäselvää, mitä Venäjä sai.

Ylen aamu tänään: Talouden raameista on käyty tiukkaa vääntöä – onko nyt elvytyksen vai sopeutuksen aika? Katso lähetys tästä
Janne Taalas aloittaa CMI:n johdossa. Koronarajoitukset hellittivät ja torikahville pääsee taas. Vieraana myös Kaija Koo.

YK pelkää Myanmarin olevan matkalla kohti täysimittaista konfliktia Syyrian tapaan
YK:n ihmisoikeuskomissaari vaatii ulkomaita painostamaan Myanmarin armeijaa pelkkien kohdennettujen pakotteiden lisäksi.

Levottomuudet roihahtivat taas Etiopiassa – tuoreimmassa konfliktissa jopa yli 100 kuollutta
Konflikti alkoi Afarin ja Somalin osavaltioiden rajalla perjantaina.
Eritrea vetää joukkonsa Etiopian Tigraysta – taistelivat kuukausia salaa Etiopian puolella
Etiopian pääministeri myönsi vasta tällä viikolla, että maassa on ollut kuukausien ajan eritrealaisjoukkoja.