Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raaka henkirikos järkyttää Guatemalassa: noituudesta syytetty luontaisparantaja poltettiin elävältä

Mayojen alkuperäiskansaan kuulunut Domingo Choc Che teki tutkimusta eurooppalaisten huippuyliopistojen kanssa.

Kadonnut maailma valtasi Kansallismuseon: Etelä- ja Keski-Amerikan intiaanikulttuurien mysteerit avautuvat harvinaisessa näyttelyssä

Kansallismuseon uusi näyttely esittelee laajasti Etelä- ja Keski-Amerikan intiaanikulttuureja. Maailma, jota ei ollut -näyttelyn yli kaksisataa esinettä ovat peräisin italialaisesta kokoelmasta.

Maya-kaupungin uumenista paljastui unohdettu luolasto: sisäänkäyntiä vartioi korallikäärme

Käytäviä on löytynyt puoli kilometriä, eikä luolaston koko laajuutta vielä tiedetä.

Kunnia kaakaon keksimisestä ei kuulukaan maya-intiaaneille

Mayat jalostivat kaakaosta "jumalten juomaa", mutta kaakaon keksi heimo, joka ehti kadota ihmiskunnan muistista tuhansiksi vuosiksi.

Kiehtova maailma: Matka Keski-Amerikkaan – Stephen Fry reissaa koulubussilla

Näyttelijä Stephen Fry reissaa vanhalla koulubussilla.

AP: Tutkijat löysivät laajan mayojen yhteiskunnan Guatemalan viidakosta

Löytö viittaa laajempaan maya-väestöön alueella kuin aiemmin on uskottu.

Meksikon veden täyttämistä luolista paljastui outo metaanimaailma

Jukatanin niemimaan luolastot ovat tärkeitä veden lähteitä. Mayoille ne olivat myös portti tuonpuoleiseen.

Testit kumosivat epäilyt ja pilkan: Luolasta löytynyt mayakalenteri on aito ja hyvin vanha

1960-luvulla löytynyt mayojen käsikirjoitus oli tutkijapiireissä leimattu väärennökseksi. Tuoreissa tutkimuksissa se osoittautui tunnetuista käsikirjoituksista vanhimmaksi, vaikkakaan ei ehkä kauneimmaksi.

Meeri Koutaniemen näyttely avautuu VB-valokuvakeskuksessa – vahvoja henkilökuvia Fintiaaneista, mayoista ja murhatun heimon perillisistä

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa perjantaina avautuvassa näyttelyssä on esillä erilaisia ihmisoikeusteemoja ympäri maailmaa.

Myrskyn takia peruttuja venetsialaisia juhlitaan Kemissä lauantaina

Ohjelmassa on muun muassa soihtukulkue, musiikkia, kesän kuumimman Hurtan kruunaus sekä ilotulitus.

Maya DiRadolle selkäuinnin kultaa

Perjantain ensimmäisen uintikullan korjasi USA:n Maya DiRado.

Sirkusnorsu käy päiväkävelyillä Berliinissä – video

Paikalliset asukkaat ovat ihastuneita Maya-norsusta ja lapset juoksevat Mayan luokse nähdessään sen.

Yllättävä poikkeus mayojen eliittikulttuurissa: El Salvadorin "Pompeijissa" hallitsi rahvas

Kylän väki näyttää ehtineen karkuun tulivuorenpurkausta, mutta heidän asumuksensa ja arkielämänsä merkit jähmettyivät tutkijoiden löydettäviksi miltei puolitoista tuhatta vuotta myöhemmin.

Yhdysvaltain suurlähettiläs maahanmuutosta: "Se on ollut hyvin rakentava voima maan kehitykselle"

Amerikan Yhdysvallat on kasvanut nykyiseen loistoonsa pitkälti maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä ansiosta. Silti Yhdysvalloissa kiehuu nyt hyvin samalla tavalla kuin Suomessa, kun rajan yli maahan pyrkii entistä enemmän ihmisiä.

Ijahis Idja -festivaali alkaa Inarissa

Inarissa alkaa torstaina Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma. Tapahtuman pääesiintyjä on ruotsinsaamelainen Jon Henrik Fjällgren yhtyeineen.

Paikallinen Maya Paakkari korvaa Anna Abreun Rotuaari Pikinikissä

Anna Abreu joutui peruamaan Oulun keikkansa kovan kuumeen takia. Maya & Frosen Hippies aloittaa lauantain Rotuaari Piknikin. Pariisin Kevät jatkaa ja illan päättää Maija Vilkkumaa.

Pop up -ravintola keräsi tuhansia euroja maanjäristyksen uhreille

Oulussa järjestetyn hyväntekeväisyysaterian osallistujamäärä yllätti järjestäjät, mutta ruokaa saatiin tehdyksi kaikille. Vapaaehtoisista ateriamaksuista kertyi yli kolme tuhatta euroa Nepalin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi.

Uhriluku kasvaa − Nepalilais-suomalainen nainen vetoaa suomalaisiin avun saamiseksi

Nepalilaisjuurinen Byoma Tamrakar on seurannut tiiviisti Nepalin lauantaisen maanjäristyksen seurauksia. Hänen mukaansa tilanne näyttää pahalta. Radio Suomen Ajantasan haastattelussa Tamrakar kertoo, että Nepalissa tarvittaisiin nyt kaikenlaista apua Suomesta ja maailmalta.

Elohopeaa pyramidin alla – viekö Manalan virta intiaanikuninkaan hautaan?

Teotihuacánin rauniokaupungin saloja on tutkittu vuosikymmenien ajan. Jättipotti olisi kuningashaudan löytyminen. Nestemäinen elohopea saattaa symboloida sinne johtavaa virtaa, uskoo tutkija.

17. päivä: Guatemala: Tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentin eroa korruption takia

Guatemalan demokratia on pitkään ollut paljon kehnommallakin tolalla. Kylmän sodan aikana Guatemalassa velloi 36-vuotinen sisällissota, joka päättyi vasta vuonna 1996. Oikeistolaisen sotilasjuntan ja vasemmistolaisten sissiliikkeiden välisessä sodassa kuoli 200 000 siviiliä, heistä suurin osa maya-intiaaneja.

Painonnostossa dopingskandaali

Yksitoista bulgarialaista painonnostajaa on antanut positiivisen dopingnäyteen. Urheilijoiden näytteistä löytyi anabolista steroidia.

Viidakon kätköistä löytyi tuhat vuotta sitten kadonnut kaupunki

Hondurasin viidakko on yksi maailman tutkimattomimpia seutuja. Viidakosta löytyi suuri kaupunkialue, joka näyttää täysin koskemattomalta. Tutkijat eivät tiedä edes nyt löydetyn kulttuurin nimeä.

Meeri Koutaniemen valokuvat pakottavat katsojan ja kuvaajankin kohtaamaan elämän ristiriitaisuuden – video

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen, 27, kuvat ovat hätkähdyttäviä ja niihin liittyvät tarinat riipaisevat. Koutaniemi on kuvannut niin aidsiin kuolevia mayaintiaaneja Meksikossa kuin ympärileikattuja afrikkalaistyttöjä. Projekteissaan Koutaniemi on kohdannut sekä elämän ristiriitaisuuden että omia ennakkoluulojaan.

Intiaanikieleen puhalletaan uutta eloa räppäämällä

Tz'utujil on yksi Guatemalassa puhutuista yli 20 mayakielestä. Monille se on äidinkieli, mutta nuorisokulttuurissa jyrää espanja. Räppäävä Balam Ajpu -ryhmä haluaa siihen muutosta.

"Aina voi yrittää rakentaa entistä parempaa maailmaa"

Mari Parkkinen – entinen toimittaja, nykyinen pappi on lähdössä Jerusalemiin lähetystyöhön. "Työ toimittajana ei antanut vastauksia, vaan pelkkiä kysymyksiä. Päädyin sitten lukemaan teologiaa. Se antoi ihmisyyden vastauksen."

President opens 2014 Common Responsibility charity campaign  

Arranged by the Evangelical Lutheran Church of Finland, this year’s Common Responsibility campaign proceeds will go towards developing end-of-life care in Finland and human rights awareness in Guatemala.

Presidentti avasi Yhteisvastuukeräyksen – kohteina Suomen saattohoito ja Guatemala

Kirkon Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan tänä vuonna saattohoitoa kotimaassa ja Guatemalan alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia.

Maya-kielistä saippuaoopperaa - rakkautta ja pettämistä muinaisella kielellä

Meksikossa yritetään edistää katoamassa olevan maya-kielen puhumista esittämällä saippuaoopperaa muinaisella kielellä. Meksikossa on noin 800 000 tätä vanhaa kieltä puhuvaa.

Viidakosta löytyi ainutlaatuinen Maya-veistos - video

Arkeologien löytämä reliefi esittää muinaisen Maya-kulttuurin jumalia ja hallitsijoita. Kaivauksia tehtiin Guatemalan viidakossa.

Maatutka paljasti uusia onkaloita mayatemppelissä Meksikossa – video

Meksikolaiset ja ranskalaiset arkeologit tekivät Palenquen kuuluisan mayatemppelin etuosassa uusia löytöjä. Tutka paljasti temppelin rakenteissa kaksi onkaloa, jotka ovat tutkijoiden mukaan saattaneet toimia osana muinaista hydraulista järjestelmää

Guatemalan entisen diktaattorin kansanmurhatuomio kaatui teknisiin virheisiin

Ríos Montt oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan diktaattoreista, jolle oli annettu tuomio kansanmurhasta. Tuomio ehti olla voimassa pari viikkoa. Nyt asia on käsiteltävä uudelleen.

Rakennusmiehet jyräsivät 2 300 vuotta vanhan temppelin Belizessä

Belizen lakien mukaan kaikki esikolumbiaaniselta ajalta peräisin olevat rauniot ovat valtion suojeluksessa.

Guatemalan ex-diktaattori on tuomittu kansanmurhasta

Guatemalan entinen diktaattori Rios Montt on ensimmäinen entinen valtionpäämies, joka on joutunut vastaamaan kansanmurhasyytteeseen oman maansa kansallisessa tuomioistuimessa.

Guatemalan kansanmurhasta syytetty ex-diktaattori: Minulla ei ollut valtaa joukkoihin

Syytetty José Efrain Rios Montt on todistanut ensimmäistä kertaa harvinaisessa oikeudenkäynnissä. Tuomio olisi toteutuessaan historiallinen. Liki 90-vuotiaalle Rios Monttille vaaditaan vuosikymmenien vankeutta.

Guatemalan tuomioistuin hylkäsi ex-diktaattorin armahdusvetoomuksen

Tuomioistuimen mukaan muun muassa kansanmurhasta syytetty ex-diktaattori ei ole oikeutettu syytesuojaan.

Tepa haaveilee suurista saleista

Kemiläinen juurimuusikko Tepa Lukkarinen ansaitsee elantonsa musiikilla, vaikka erään iskelmän sanoin "moni saa puuronsa helpommalla".

Kuormitus kasvattaa kateutta

Kateus on kalvanut ihmisiä kautta aikojen. Nykyään otollista kasvualustaa sille luo muun muassa epävarmuus työelämässä: potkujen pelko, pätkätyöt, erilaiset palkkiojärjestelmät ja kehno johtaminen.

Zero Dark Thirty on toteutettu arkisesti

11. lokakuuta 2001 terroristijärjestö al-Qaidan jäsenet kaappasivat Yhdysvalloissa neljä lentokonetta. Kaksi koneista lennettiin New Yorkissa sijainneen World Trade Centerin korkeuksiin kohonneisiin torneihin.

Maailmanloppu asuu aina ihmisessä

Uusi vuosi tuli kuin tulikin, vaikka maailmanlopulla peloteltiin. Voisiko vuosi 2013 olla ihmismäisempi, pohtii Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma.

Maailmanlopun soittolistalla lauletaan tuhosta, riettaudesta ja salamoista

Yle Uutisten kulttuuritoimitus kokosi mayojen maailmanlopun tunnelmaan sopivan Spotify-soittolistan. Voit myös lisätä oman biisivalintasi avoimelle listalle.

Maailmanloppu tarjoaa hengellisyyttä

Maailmanlopun odottaminen on ihmiselle luonnollista käytöstä. Asiantuntijoiden mukaan odotus kaiken päättymisestä voi korvata uskonnon ja lopun aiheuttaa todennäköisimmin ihminen itse.

Maailmanlopun odotus saa ihmiset juhlatuulelle eri puolilla maailmaa

Mayakalenterin uuden ajanlaskun alkaminen on hyödyttänyt ainakin monia matkailuyrittäjiä eri puolilla maailmaa.

Maailmanlopun arkki valmiina pelastamaan valitut Hollannissa

Hollantilaismies uskoo vedenpaisumuksen koittavan perjantaina. Hän on hankkinut puutarhaansa arkkimaisen veneen, jolla 50 ihmistä voi pelastautua. Maya-intiaanien kalenteri on saanut ihmiset tekemään kummallisia asioita eri puolilla maailmaa.

Maailmanloppu Ylen Areenassa torstai-iltana

Maailmanlopun keskusteluohjelmassa puhutaan mm. maailmanlopun elokuvista, uskonnosta ja avaruudesta.

Filosofi: Maailmanloppu on koko ajan

Filosofi Olli-Pekka Moisio suhtautuu maya-intiaanien kalenterista kumpuavaan maailmanloppukeskusteluun tyynesti. Valtavat muutokset ja myllerrykset kun ovat elämässämme kaiken aikaa käsillä.

Rigoberta Menchú: Mayat syrjäytettiin päättyvän kalenterin juhlinnasta

Maailmanlopun turistit ovat vaeltaneet mayojen pyhille paikoille eri puolille Keski-Amerikkaa todistamaan maya-kalenterin merkittävää päivää perjantaina. Samaan aikaan mayat itse elävät syrjittyinä ja köyhyydessä.

Maailmanloppu uhkaa ja Varkaudessa vain juhlitaan

Varkaudessa vietetään perinteistä talvipäivänseisauksen tapahtumaa maailmanlopun merkeissä. Ohjelmassa on tulipalloja ja tyrniglögiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle