Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Johnny Depp ja Amber Heard oikeussalissa.

Johnny Deppin ja Amber Heardin taistelu oikeudessa on ollut poikkeuksellisen rumaa, ja nyt se lähenee loppuaan – tästä oikeusjutussa on kyse

Näyttelijät vaativat toisiltaan miljoonakorvauksia kunnianloukkauksesta ja herjauksesta. Oikeudessa on käsitelty lähisuhdeväkivaltaa, päihteiden käyttöä ja yleistä sekoilua.

Kuvassa Kokkolan uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto: Mauri Peltokangas, Tiina Isotalus ja Johanna Paloranta.

Tilapäisen valiokunnan työ on tullut päätökseen Kokkolassa – kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston luottamus selviää kesäkuussa

Seuraavaksi asiasta pyydetään kaupunginhallituksen lausunto, jonka jälkeen asia etenee valtuustoon, jossa lopullinen päätös tehdään.

Korkeimman oikeuden sisäänkäynti Helsingin Kauppatorilla

Lehti linkkasi toisen median juttuun, päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin hovissa rikoksesta – KKO hylkäsi syytteen

Korkein oikeus katsoi, että henkilön nimen paljastaminen linkittämällä ei selvästi ylittänyt sitä, mitä voitiin pitää hyväksyttävänä. Nya Åland -lehti ei koskaan itse julkaissut miehen nimeä.

Apulaisoikeusasiamies havaitsi keväällä useita puutteita muhoslaisen Pohjolakodin toiminnassa.

Toinen Muhoksen Pohjolakodin syytekokonaisuuksista on hylätty, tutkinnat jatkuvat – yllätystarkastus paljasti epäkohtia koulukodissa vuonna 2018

Syyttäjä on tehnyt yhden rikoskokonaisuuden osalta päätökset syyttämättäjättämisestä kunnianloukkauksesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Tutkintakokonaisuuksia oli seitsemän, joista viittä tutkitaan edelleen.

Ano Turtiainen

Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-kirjoituksista – epäiltyjä kunnianloukkauksia ei voida pitää vähäisinä

Kyseessä ovat Helsingin poliisilaitoksen ylikomisarioon viestipalvelu Twitterissä kohdistuneet epäillyt kunnianloukkaukset. Aluesyyttäjä päätti esitutkinnan lopettamisesta tammikuussa.

Johan Bäckman vasemmalla ja oikealla Jessikka Aro.

Korkein oikeus tuomitsi Johan Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta ehdolliseen 60 päivän vankeuteen – Bäckman yritti vaientaa Aron

KKO on tuominnut toimittaja Jessikka Arolle sosiaalisessa mediassa viestitelleen Johan Bäckmanin vainoamisesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyte yllyttämisestä törkeään kunnianloukkaukseen hylättiin.

Johan Bäckman vasemmalla ja oikealla Jessikka Aro.

KKO antaa ratkaisunsa toimittaja-kirjailija Jessikka Aron epäillystä vainoamisesta

Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin vainoamissyytteen, mutta tuomitsi hänet yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Myös Bäckman sai valitusluvan KKO:hon.

Mielenosoittajat pitelevät keltaista lakanaa, jossa lukee Elokapina kapinoi elämän puolesta.

Satojen Elokapina-mielenosoittajien "niskoittelua" puidaan käräjillä ensi vuoteen saakka – oikeuksia ruuhkauttavat myös koronarajoitusten uhmaajat

Vuoden aikana syyttäjälle on kertynyt jopa 850 Elokapina- ja muihin mielenosoittajiin kohdistuvaa niskoitteluasiaa. Kasvuun ovat roihahtaneet myös sananvapauden rajoja puivat oikeudenkäynnit.

Matti Tolvanen rikos-ja prosessioikeuden professori Itä-Suomen yliopisto

"Tämä oli sananvapauden voitto" – rikosoikeuden professorin mukaan toimittaja Johanna Vehkoon vapauttava tuomio ohjaa nyt lainkäyttöä

Käräjä- ja hovioikeus painottivat kunnian suojaa, korkein oikeus sananvapautta, summaa professori Matti Tolvanen. Korkeimman oikeuden mukaan Johanna Vehkoo ei syyllistynyt Junes Lokan kunnianloukkaukseen.

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Korkein oikeus kumosi toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion – Vehkoo: "Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani"

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoo ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen, kun hän nimitti oululaista ex-kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa (asyl) muun muassa rasistiksi ja natsipelleksi.

Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista

Syyttäjä: poliisin on kestettävä loukkaavaakin arvostelua – tutkinta kansanedustaja Ano Turtiaisen somekirjoituksista lopetettiin

Syyttäjä on tehnyt ratkaisut Helsingin poliisilaitoksen ylikomisarioon kohdistuneissa kunnianloukkausepäilyissä. Kunnianloukkaukset eivät etene oikeuteen, mutta laitonta uhkausta käsitellään käräjillä.

Människor sitter i en möteslokal. Junes Lokka i Uleåborgs stadsfullmäktige 2017.

Oululaisille ex-kaupunginvaltuutettu Junes Lokalle ja ex-varavaltuutettu Tiina Wiikille tuomio kunnianloukkauksesta

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Junes Lokan ja Tiina Wiikin kunnianloukkauksesta sakkoihin.

Suomi Ensin -mielenosoitus jatkui Helsingin Rautatientorilla kuukausien ajan vuonna 2017.

Suomi ensin -mielenosoituksessa poliiseja solvanneet ja kuvanneet miehet tuomittiin rangaistuksiin: yhdelle vankeutta, toiselle sakkoja

Toinen Helsingin Rautatientorilla vuonna 2017 poliiseja halventaneista miehistä sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja toinen 60 päiväsakkoa.

Kokkolan kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous syksyllä 2021.

Osa Kokkolan valtuustoryhmien puheenjohtajista ihmettelee Tiina Isotalus -tapauksen käänteitä

Kanta valtuuston puheenjohtajan kunnianloukkaustuomioon näyttää jakavan Kokkolan valtuuston puolueet kahteen leiriin.

Tiina isotalus seisoo käytävässä

Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotaluksen luottamusasiaa käsitellään Kokkolassa nopeutetussa järjestyksessä – ylimääräinen kokous kutsuttuna asiaa varten

Ensi viikolla ylimääräiseen istuntoon kokoontuva kaupunginhallitus ryhtyy valmistelemaan puheenjohtajan luottamusta käsittelevän tilapäisen valiokunnan asettamista.

Kädet pitelevät kännykkää mustavalkoisessa lähikuvassa. Kasvot käsien takana ovat sumennetut.

Sotaisia twiittejä, tuomioilla pelleilyä – some mullisti politiikan, mutta osaako Suomen oikeuslaitos puolustautua, kun sitä kiusataan?

Oikeuden väärinkäyttö eli shikaani toimii yksityisoikeudessa: naapuri ei saa rakentaa kiusallaan aitaa tai tehtailla perättömiä lastensuojeluilmoituksia. Sananvapausrikoksissa oikeuden väärinkäyttöä ei juuri sovelleta, vaikka ehkä pitäisi, sanovat rikosoikeuden asiantuntijat. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Nainen seisoo käytävällä.

Tiina Isotalus ei valita kunnianloukkaustuomiostaan – valtuuston puheenjohtaja pahoittelee Kokkolalle aiheuttamaansa mainehaittaa

Some-kommenttejaan katuva Isotalus sanoo, että hän ei halua pitkittää raskasta oikeusprosessia.

Moottoripyöräpoliisi.

Reported hate crime figures down slightly in 2020

The most common type of hate crime was assault, according to the Finnish Police University College.

Netflixin tv:n ohjelmavalikkoa osoitetaan kaukosäätimellä

Kunnianloukkauskanteet Netflixiä vastaan ovat lisääntyneet selvästi – se saattaa vaikuttaa siihen, mitä voit katsoa jatkossa

Suoratoistomarkkinoiden markkinajohtajaa Netflixiä vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja. Nyt pohditaan, kenellä on vastuu sarjojen ja elokuvien sisällöistä.

Tiina Isotalus istuu pöydän takana.

Kokkolan valtuuston puheenjohtaja harkitsee valittavansa kunnianloukkaustuomiostaan

Tiina Isotalus on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon. Valitusaikaa hänellä on kuukausi.

Hattulan kaavoituspäällikkö Juha Prittinen

Hattulasta irtisanottujen kunnianloukkausepäilyissä ei aihetta – ”Julkisuudessa saa sanoa, että on todennäköisesti syyllistynyt rikokseen”

Poliisi ja syyttäjä ovat lopettaneet tutkinnan, jossa Hattulasta irtisanotut virkamiehet epäilivät Hattulan kunnanhallitusta ja kunnan ylintä johtoa, sekä Hämeen Sanomien kahta toimittajaa kunnianloukkauksesta.

Mikko Kärnä eduskunnassa 24.10.2019

Kansanedustaja Mikko Kärnälle syyte professori Tuomas Ojasen kunnianloukkauksesta

Kärnä vihjasi Twitterissä, että professori Ojanen olisi kirjoittanut vihreiden vastalauseen ulkoministeri Pekka Haaviston asiassa.

Tiina Isotalous saapuu käräjätalolle turvatarkistuksen läpi

Kokkolassa on yhä täysin auki, miten valtuuston puheenjohtajan kunnianloukkaustuomioita käsitellään

Valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelivat tapauksesta perjantaina, mutta mitään toimintalinjaa asiasta ei laadittu.

Tiina Isotalous saapuu käräjätalolle turvatarkistuksen läpi

Kokkolassa valtuutetut pohtivat, miten valtuuston puheenjohtajan kunnianloukkaustuomioon pitäisi suhtautua – jatkoa varten kaivataan yhteisiä toimintalinjoja

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja ja suurin osa keskustan valtuustoryhmästä kannattaa luottamusäänestystä. Yhteisen toimintalinjan luomisen kannalla ovat kaikki.

Tiina Isotalous saapuu käräjätalolle turvatarkistuksen läpi

Kokkolan valtuuston puheenjohtajalle sakkoja kahdesta kunnianloukkauksesta – oikeuden mukaan Facebook-kommenttien sisältö oli erittäin loukkaavaa

Kyse oli kahdesta yksityishenkilöön kohdistuneesta kommentista, jotka ylittivät oikeuden mukaan selkeästi hyväksyttävän rajan.

Linda Lampenius Nygård-oikeusriidasta: "Minä en enää pidä suutani kiinni"

Linda Lampenius kertoo Peter Nygårdin nostamasta kunnianloukkauskanteesta vaitiolosopimuksesta huolimatta: "En enää pidä suutani kiinni"

Viulisti Linda Lampenius julkaisi tänään elämäkerran Kesytön elämäni. Siinä palataan myös oikeusriitaan, jota hän kävi muotimiljonääri Peter Nygårdin kanssa.

Iida Laiho pelaa tietokoneella.

Jopa 70 prosenttia aktiivisesti pelaavista nuorista kokee häirintää tai vihapuhetta – Iida Laiho, 25: "Ehdin sanoa moi ja häirintä alkoi heti"

Pelatessa voi kokea nimittelyä, uhkailua tai jopa seksuaalista ahdistelua. Eniten häirintää kokevat naiset, alaikäiset pojat ja seksuaalivähemmistöt. Pelaajayhteisöihin kaivataan sovittuja pelisääntöjä ja moderointia keskusteluun.

Människor sitter i en möteslokal. Junes Lokka i Uleåborgs stadsfullmäktige 2017.

Ex-Oulu politician convicted of ethnic incitement for third time

Former Oulu councillor Junes Lokka, who proposed "death patrols", was convicted of ethnic agitation for a third time and fined 420 euros.

Junes Lokka

Junes Lokka's third ethnic agitation trial begins in Oulu

Prosecutors have called for the former local politician to receive a suspended sentence following two previous convictions for the same offence.

Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista

Police investigate defamation, illegal threats against top cop

There are a total of eight suspects in the case, including MP Ano Turtiainen.

Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista

Poliisijohtaja sai tappouhkauksia ja joutui maalittamisen kohteeksi, teki 8 rikosilmoitusta – "Jossain menee raja, mitä poliisin pitää sietää"

Ylikomisario Jari Taponen teki kahdeksan rikosilmoitusta somehäirinnästä. Hän kertoo nyt, miksi. Yksi epäilty on kansanedustaja Ano Turtiainen. Pitkä tutkinta on pian valmistumassa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden ovi sali 2:een Lappeenrannassa.

Nuorelle miehelle yli 4,5 vuotta vankeutta – tuomittiin 17–18-vuotiaana tehdyistä törkeistä seksuaalirikoksista

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut miehen neljäksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi kolme henkilöä tuomittiin sakkoihin nuorena henkilönä tehdyistä salakatselusta ja kunnianloukkauksesta.

Huora-yhtyeen laulaja Anni Lötjönen esiintyy Rockfest-festivaaleilla Hyvinkäällä.

Punk-muusikko Anni Lötjönen kertoo jakaneensa tarinansa punkstoo-tilille: "Olen aikoinaan kokenut väkivaltaista toimintaa"

Anonyymi Instagram-tili on jakanut viime päivinä kokemuksia punk-piirien väärinkäytöksistä. Keskustelu häirinnästä ja ahdistelusta on levinnyt myös muihin musiikkigenreihin.

Koululaiset heiluttavat pieniä Britannian lippuja.

Opetusministerin kehotus julistaa Britannian yhtenäisyyttä lapsia laulattamalla johti irvailuun Pohjois-Koreasta ja Hitler-Jugendista

Perjantai on julistettu Yksi Britannia, yksi kansa -päiväksi. Opetusministeri on kehottanut koululaisia veisaamaan yhtä aikaa laulua, jonka sanat kuuluvat “Me olemme Britannia ja unelmamme on yhdistää ihmiset yhdeksi suureksi joukkueeksi".

Varkauden kaupungintalo.

Varkautelaisvaltuutettu teki poliisille tutkintapyynnön kaupunginvaltuuston kokouksessa esitetyistä juopumusvihjailuista

Poliisi selvittää varkautelaisvaltuutettuun liittyviä kunnianloukkausepäilyjä. Jupakka liittyy kaupunginvaltuuston viime maanantain kokoukseen. Valtuutettu Raimo Koikkalaisen epäiltiin olevan etäkokouksessa humalassa. Koikkalainen kiistää asian.

Hattulan kaavoituspäällikkö Juha Prittinen

Syyttäjä: Hattulasta irtisanotun Prittisen vastine ei loukannut lautakunnan jäsenen kunniaa

Hattulan elinvoimalautakunnan jäsen Reijo Hallenberg (kok.) pyysi poliisia tutkimaan, syyllistyikö Hattulan kunnan irtisanottu kaavoituspäällikkö Juha Prittinen oikaisuvaatimuksessaan kunnianloukkaukseen. Kirjoituksen ei katsottu olevan loukkaavan.

Abdirahim Hussein ler mot kameran på Järnvägstorget i Helsingfors.

Helsinkiläisvaltuutettu "Husu" Husseinia rasistisesti nimitellyt mies tuomittiin sakkoihin

Tilanne sattui marraskuussa 2019, kun kolme matkustajaa oli asiakkaina Husseinin kuljettamassa taksissa. Yksi kyydissä olleista miehistä puhui tuolloin rasistisesti Husseinin ihonväristä ja synnyinmaasta. Käräjäoikeus tuomitsi matkustajan kunnianloukkauksesta.

Marco de Witt, Suomi ensin -yhdistyksen varapuheenjohtaja 18.5.2017 Rautatientorilla

Court convicts nationalist organisation chair on defamation, incitement charges

The former leader of Suomen kansa ensin, or Finnish Nation First, received a suspended prison sentence and a 40,000 euro fine.

Marco de Witt, Suomi ensin -yhdistyksen varapuheenjohtaja 18.5.2017 Rautatientorilla

Suomen kansa ensin -puolueen entiselle johtohahmolle ehdollista vankeutta: tuomio yhteensä 16 kunnianloukkauksesta

Suomen kansa ensin -puolueen entinen puheenjohtaja Marco de Wit tuomittiin kunnianloukkaussarjasta, jonka asianomistajina oli poliiseja ja muita viranomaisia. Lisäksi hänet tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Marco de Wit kiisti syytteet.

Maskor i ett fotbollsmål

Rasistinen huutelu puulaakisarjan pelissä Kouvolassa jäi poliisin rattaisiin – esitutkinta kestänyt melkein vuoden

Puulaakisarjan joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välisessä ottelussa huudeltiin viime kesänä rasistisia kommentteja jalkapallokatsomosta. Tutkinnassa on ollut ruuhkaa, mutta tutkinnanjohtajan mukaan asia siirtyy syyteharkintaan kesän aikana.

Marja Sannikan vihapuheräntin puhdas kuva kanteen

Marja Sannikka: Vihaisen puheen rajoittaminen uhkaa sananvapautta

Vaikka loukkaava ja törkeä kielenkäyttö on vastenmielistä, se ei ole aina laitonta. Suomessa moni haluaisikin kiristää vihapuhelakeja, mutta kauniissa ajatuksessa on paljon käytännön ongelmia, pohtii Sannikka videoblogissaan.

Recep Tayyip Erdogan.

Turkki syyttää tamperelaismiestä presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta – perää sinnikkäästi oikeusapua Tampereelta jo toista kertaa

Tampereella asuvaa suomenturkkilaista miestä ei ole saatu oikeuteen Turkissa, joten turkkilainen tuomioistuin on pyytänyt jo kahdesti apua Pirkanmaan käräjäoikeudelta.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa

Pitäisikö some-nimittelyt käsitellä siviilikanteina? Hämeen kansanedustajat ottivat kantaa kunnianloukkausten setvimiseen

Kaksi perussuomalaisten hämäläistä kansanedustajaa erottui muista vastanneista. Poliitikkojen pohdinnat tuovat esiin näkemyksiä keskustelun rajoista ja ilmapiiristä sekä rikoslain tarkoituksesta ja oikeuslaitoksen tehtävistä.

Tuomioistuimet.

Court rejects constable's appeal over YouTube video dismissal

The police officer had demanded compensation from a teenager's parents over the posting of a video to YouTube.

Tuomioistuimet.

Hallinto-oikeus: Teinipojalta korvauksia vaatineen poliisin irtisanominen ei ollut laiton

Poliisimies vaati korvauksia kunnianloukkauksesta poliisin tiloissa ja virkapuku yllään.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana Maria Pettersson. 23.4.2021.

Joutuuko oikeuteen, jos kutsuu rasistia rasistiksi? Päätoimittajan mukaan toimittajia yritetään vaientaa oikeudenkäynneillä Suomessakin

”Johanna Vehkoon tapauksessa kyse on toimittajan vainoamisesta”, sanoo Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson.

Oulun käräjäoikeus

Controversial Oulu politician launches another defamation case against a journalist

A regional prosecutor questions whether the police, prosecutors and criminal courts need to be involved in such cases.

Oulun käräjäoikeus

Iltalehden toimittaja oikeuteen solvauksia jakelevan oululaispoliitikon kunnian loukkaamisesta Twitterissä

Syyttäjäpäällikkö pohtii, tarvitaanko nimittelytapauksiin todella poliisia, syyttäjää ja tuomioistuinta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle