Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähikuvassa on pyörätie, jossa teksti: Pyöräily on ilmastoteko.

Lahti hyväksyi ilmastosopimuksen

Kaupunki on mukana EU:n kaupunkimissiossa. Tämä edellyttää ilmastosopimuksen solmimista, jossa sitoudutaan tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

Neljä alkuperäiskansaan kuuluvaa naista kävelee kadulla

Amazon voitti öljy-yhtiön historiallisessa kansanäänestyksessä – tutkija: ”Pieneltä kansalta vahva viesti”

Viime sunnuntaina Ecuadorissa järjestetyn kansanäänestyksen myötä Amazonin sademetsässä sijaitseva öljynporauslaitos suljetaan. Maan uumeniin jää satoja miljoonia barreleja öljyä.

Läheltä

GTK:n pitää sulkea pysyvästi vuosikymmeniä uraanipitoista vettä pulpunneet kairausputkensa Kuusamossa ja selvittää ympäristövaikutukset

GTK tutki 1980-luvulla Kouvervaaran kulta-koboltti- ja uraaniesiintymää syväkairauksilla. Kairausreikien yläosaan jätetyistä putkista on valunut kallioperästä vettä maanpinnalle puroiksi asti.

Komposti.

Kuopiossa tehdään kuunvaihteessa kompostointia koskevia tarkastuskäyntejä

Tarkastuksia tehdään kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet jäteyhtiö Jätekukolle kompostoivansa biojätteen kotikompostorissa. Tarkastuksen kohteena on kompostoinnin asianmukaisuus.

Vesiskootteri ajaa rantasaunan ohi.

Menikö hermot vesijettien kaahailuun? Häiritsevälle vesiliikenteelle voi hakea rajoituksia tai kieltoa

Ranta-asukkaat ja mökkiläiset voivat hakea järvelle tai vesistön osalle vesiliikenteen rajoituksia tai kieltoa hyvillä perusteluilla.

Joukko mielenosoittajia kantaa kylttejä, joissa lukee "just stop oil" sekä "our government the criminal".

Ympäristöaktivistit iskivät klassisen musiikin festivaaleille Lontoossa kesken Sibeliuksen teoksen

Just Stop Oil -liikkeen aktivistit ryntäsivät lavalle BBC:n lähettämässä Proms-festivaalin First Night -konsertissa.

Hiekkainen uimaranta Saimaalla Lappeenrannassa.

Saimaan hiekkarannoista on tullut uhanalaisia – uhkana umpeen kasvaminen

Avoimien hiekkarantojen väheneminen uhkaa myös erilaisia kovakuoriaisia ja kasveja.

Ohuita muovipusseja ja hedelmiä.

Uusi-Seelanti kieltää kauppojen ohuet muovipussit

Jo yli sadassa maassa on voimassa kertakäyttömuovirajoituksia. Muovijätteen määrä maailmalla on tuplaantunut 2000-luvulla.

Tuza Thusberg poseeraa magneettikalastamiensa metalliroskien vierellä.

Helsinkiläinen magneettikalastaja Tuza Thusberg onkii merestä roskaa – “Sarjapaiskijan voisi todellakin laittaa noukkimaan näitä”

Itämerta on kutsuttu yhdeksi maailman saastuneimmista meristä. Helsinkiläinen Tuza Thusberg käy loputonta taistelua lisääntyvää meriroskaa vastaan.

HIljainen kansa Suomussalmella.

Hiljaisen Kansan Niittykahvila sai kansainvälisen Green Key -tunnustuksen ympäristöystävällisestä toiminnasta

Ympäristö ja sen suojelu ovat tärkeä osa nyt ja tulevaisuudessa Suomussalmella toimivalle niittykahvilalle, joka on sitoutunut puolittamaan hiilijalanjälkensä seuraavan 12 vuoden aikana.

Nainen seisoo puun edessä pieni koira sylissään ja hymyilee.

Muisto puhtaasta hiekkarannasta muutti Tuula-Maria Ahosen elämän

Roska päivässä -liikkeen perustaja uskoo että kauneus luo järjestystä ja pelastaa maailman.

Vedenalainen kuva, jossa ruskeaa vettä. Jalat astumassa uimaportaita pitkin.

Yhä useampi mökkiläinen pulahtaa ruskeaan veteen – metsätalous vaikuttaa vesiin luultua enemmän

Vesistömme ovat tummentuneet jo vuosikymmeniä. Syitä ilmiölle on useita, mutta suurin tekijä on ihminen. Esimerkiksi metsätaloudella on vesistöihin suurempi vaikutus kuin aiemmin on ajateltu.

Horroksessa oleva pohjanlepakko lähikuvassa.

Uusi tutkimus kerää lepakoiden kaikuluotausääniä eri puolilta Suomea – Nokialta saadaan tietoa taajamapuron lepakoista

Tutkimuksen tavoitteena on saada kattava kuva Suomen lepakkolajien esiintymisestä ja runsaussuhteista. Nokialla seurantapaikaksi valikoitui reunavyöhyke taajamapurolla.

Nainen nostaa sinistä roskapussia, johon on pihtien avulla noukkinut roskia kevättalviselta kadulta kaupungilla.

Ylen kampanja kannustaa keräämään roskat pois ympäristöstä – Lappi on mukana kevään siisteyskisassa

Ylen kampanja kannustaa suomalaisia siistimään ympäristöä keräämällä roskia. Kyseessä on myös paikkakuntien välinen leikkimielinen kisa.

Ekomon, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kyltti sinne johtavan tien varressa

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen päästöt vähenivät lähes kolmanneksella viime vuonna

HSY:n päästöt ovat pudonneet lähes puolella vuoteen 2016 verrattuna.

Maitotilallinen Ingrid de Sain navetassaan.

Päästöjen riivaama maatalousjätti teki rajut päätökset, sitten protestipuolue voitti vaalit – nyt Hollantia järisyttää odottamaton skisma

Maaseudun protestipuolue löi asiantuntijat ällikällä voittamalla Hollannin toissaviikolla pidetyt aluevaalit.

Kilpikaarnamännyn runko kuvattuna alhaalta latvaa kohti.

Luontoliitto: Turku rikkoo kaupunkistrategiaansa, kun se rakentaa kerrostaloja Skanssinmäen metsään

Luontoliiton Varsinais-Suomen piiri ja Turun Ekokapina kutsuvat ihmisiä sunnuntaina suremaan hakattavaksi tuomitun metsän kohtaloa Skanssinmäessä.

Voimalaitos ja etualalla jätekasoja.

Nyt puhuu omavaltaisen jätteenpolttajan pienosakas: ”En halua osallistua tällaiseen Kaipolassa, lentotuhkan säilytys huolestuttaa”

Kaipola Recycling Jämsässä on toiminut monin tavoin vastoin lupaehtojaan. Ympäristövalvonta paimentaa sitä yhä perinteisellä maltilla, vaikka ympäristöministeriö patistaa alaa herkempään puuttumiseen.

Hanhien karkottamisesta kertova kyltti Sammonlahden uimarannalla Lappeenrannassa 22. heinäkuuta 2022

Karkottaisivatko koirapartiot hanhet rannoilta? – Lappeenranta haluaisi kokeilla sitä ensi kesänä

Koirapartioiden käyttö rauhoitettujen lintujen häätämisessä onnistuu vain poikkeusluvalla. Lappeenranta saattaa hakea lupaa.

Punaiseen pipoon ja siniseen liiviin sonnustautunut Onerva Vartiainen seisoo nurmikolla ja ojenta kameraa kohti violetteja kukkasipuleita. Taustalla katunäkymä.

Luonto-optimisti ei luovuta – pian 90 vuotta täyttävä Onerva Vartiainen uskoo, että tieto on voimaa ympäristöasioissa

Onerva Vartiainen on tehnyt viisi vuosikymmentä sinnikästä työtä ympäristön puolesta. Ensi keväänä hän täyttää 90 vuotta, ja työ jatkuu.

tukkipino

Metsäyhtiö UPM:n järvenrantahakkuut Keski-Suomessa johtavat tutkintapyyntöön – ”Kynnys on selvästi ylittynyt”, toteaa viranomainen

Metsäyhtiö UPM teki hakkuita omistamillaan Kannonkosken Vuorijärvien ranta-alueilla viime vuonna talvella. Maastokatselmuksen mukaan rantaan ei ole jätetty kaavan edellyttämää suoja-aluetta.

Traktoreita jonossa rakennuksen edessä.

Tiukat päästörajoitukset kirittävät maanviljelijöiden protesteja Hollannissa – Etupuolue Ylelle: “Koko elämä tuhotaan tällaisella päätöksellä”

Hollannissa maanviljelijoiden paikoin väkivaltaisiksi äityneet protestit ovat jatkuneet jo viikkoja. Mukana on myös äärioikeistoa ja salaliittoteorioihin uskovia. Yle kokosi vastaukset viiteen keskeiseen kysymykseen.

Kittilän Suurikuusikon kultakaivos.

Lainsäädännön arviointineuvosto: kaivoslain lakiluonnos on epäselvä ja vaatii korjaamista

Kaivoslain uudistuksen yhtenä merkittävänä päämääränä on parantaa kaivosten ympäristönsuojelun tasoa ja samalla lisätä hankkeiden paikallista hyväksyntää. Lakiluonnos saa nyt kovaa kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Myös vaikutukset poronhoitoon on selvitettävä tarkemmin.

Poliisi sumuttaa mielenosoittajaa.

Семеро полицейских обвиняются в нанесении увечий активистам Elokapina

В октябре 2020 году полиция применила силу по отношению к демонстрантам из экологического движения Elokapina, в том числе использовав против них перцовый спрей.

Punkaharju ilmakuva

Punkaharjulla aletaan mitata matkailun vaikutuksia roskaantumisesta työpaikkoihin

Tavoitteena on turvata alueen luonto- ja kulttuuriarvoja. Mittarit ulottuvat ympäristökuormituksesta talousvaikutuksiin.

Pöydällä olevan savukeaskin alla kuitti, jossa näkyy askin hinta 9,20 euroa.

Haittaverojen korotusautomaatti yskähtelee: tupakkaveron korotuksilla on paikattu tupakoinnin vähenemistä, ja pian yksi aski voi maksaa 10 euroa

Valtio kerää erilaisilla valmisteveroilla tuloja ensi vuonna lähes 7,5 miljardia euroa. Tupakka-, alkoholi-, bensa- ja dieselverojen tuotot uhkaavat kuitenkin huveta, jos terveys- ja ilmastopoliittiset tavoitteet toteutuvat.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jätteenkäsittely-yhtiö Deleten meluntorjuntasuunnitelmat eivät riittäneet ympäristöviranomaiselle – Laitoksen äänitaso ylittää määritellyt rajat

Delete on laatinut suunnitelman muun muassa meluseinämien korottamisesta, mutta ympäristöviranomaisen mukaan se ei riitä.

VTT:n johtava tutkija Eemeli Tsupari esittelee polttoainepulloa, jonka valmistamiseen on käytetty rumpu-uunissa eroteltua hiilidioksidia.

Tämä keksintö voi pian laittaa teollisuuden päästöt kuriin – rumpu-uuni ottaa talteen hiilidioksidin, myöhemmin siitä syntyy vaikka polttoainetta

VTT:n rumpu-uuni sopii sementti- ja sellutehtaille. Se voi myös korvata terästehtaiden kalkkiuunit. Keksinnön toimintavarmuutta, käyttöikää, kustannuksia ja skaalausta testataan seuraavan puolen vuoden ajan.

Kemiläinen Sari Ekorre oli yksi talkoolaisista, jotka keräsivät jätteitä Elijärveltä.

Kuntalaiset suivaantuivat laittomaan kaatopaikkaan ja siivosivat sen talkoilla – metsässä makasi jopa vaarallista rakennusjätettä: "Pöyristyttävää"

Sohvia, elektroniikkaa, pesukoneita ja jopa asbestia löytyi, kun kaupunkilaiset siivosivat talkoilla virkistysalueen rojuista Kemissä. Joukko haastaa muitakin suomalaisia siivoamaan lähiympäristöään.

Kirkkaan violetiksi värjäytynyt järvi.

Kaksi argentiinalaista järveä muuttui kirkkaan violeteiksi – tutkijat ihmettelevät, mistä on kyse

Paikalliset luonnonsuojelijat uskovat, että järviin on päätynyt teollisuusjätettä, joka liittyy katkarapujen käsittelyyn.

Autot kelluvat tulvivassa Meuse-joessa

EU ohjaa laskua hiilipäästöistä kansalaisille, onko se poliittinen itsemurha? Näin kotitalouksia tuettaisiin uudella 144 miljardin euron jättirahastolla

Jos EU siirtää laskua ilmastonmuutoksesta tavalliselle kansalle, bensan ja lämmityksen hinta nousee lähivuosina. Uudesta rahastosta tuettaisiin siirtymäkaudella vähävaraisia, mutta myös keskiluokkaa. Katso paljonko suomalaiset saisivat ja maksaisivat uudesta rahastosta.

Polttoainepistooli.

"Mun mielestä se on pelkästään hyvä asia" – Yle tapasi seinäjokelaisella bensa-asemalla tankkaajia, eikä kukaan teilannut täysin liikenteen päästökiristyksiä

EU esitteli keskiviikkona ehdotuksensa unionin ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Yksi merkittävistä päästöjen leikkauskohteista on liikenne.

Henkilö tankkaa autoa.

Polttoaine kallistuu ja latauspisteet lisääntyvät – näin EU-komission ehdotus muuttaisi autoilijoiden arkea

Polttoaineen hinta voi nousta ja uusien autojen valikoima muuttua, kun EU-komission eilen ehdottama ilmastopaketti tulee voimaan. Mittavan paketin tavoite on auttaa EU:ta olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) A-studiossa.

Ministeri Mikkonen pettyi EU:n hiilinielutavoitteeseen: "Tämä ei ole kovin kunnianhimoinen"

EU:n Suomelle esittämä hiilinielutavoite on selvästi pienempi kuin Suomen metsien hiilinielu oli viime vuonna. Myös metsäteollisuus myöntää, että EU:n komission ilmastopaketin asettama maali on saavutettavissa.

EU:n ilmastopaketti tänään julki

EU:n ilmastopaketti julkaistaan – Energiateollisuuden Leskelä ei halua liian pikkutarkkoja sääntöjä, Oras Tynkkynen pohtii toimien riittävyyttä

EU:n tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050. Tavoite on kirjattu lakiin. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä ja Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen arvioivat Ylelle ilmastopaketin vaikutuksia Suomen kannalta.

Tellustajien poimijat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Poimijat

Sienten ja marjojen tunnistaminen on hauskaa.

Toimittaja Tanja Perkkiö esittelee kuomullista taakkapyörää pyörätiellä.

Kirjaston sähköavusteiset kuormapyörät suursuosiossa Joensuussa – voi lainata muuttokuorman tai lasten kuskaamiseen

Osana Joensuun ilmastotoimia kirjastolle hankitut järeät kuormapyörät ovat olleet valtavan suosittuja. Sähköavusteinen kuormapyörä on kirjastoissa harvinaisuus.

Tellustajien kasvattajat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Kasvattajat

Kasvun seuraaminen on ihmeellistä lapsille ja aikuisille.

Aamuruuhka, Etelä-Haaga, Vihdintie, autojen valot, ruuhka, syksy, talvi, sade

Raportti: Suomen päästöt laskivat ennätyksellisen alas viime vuonna, mutta vuoden 2035 tavoitteisiin niillä ei silti ylletä

Päästökaupan piirissä olevat päästöt vähenivät noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Sen ulkopuolella, kuten liikenteessä, maataloudessa ja lämmityksessä, päästöt vähenivät maltillisemmin.

Virtaavaa vettä.

Metsähallitus kunnostaa Iijoen lohikaloille kutukoskia – virtavesiin kuskataan kymmeniä tuhansia kiloja kiviainesta helikopterillakin

Kunnostettavat kosket sijaitsevat Livo- ja Loukusanjoella, jotka ovat Iijoen sivujokia. Niihin rakennetaan lohikaloille kutusoraikkoja ja poikaskivikkoja. Kymmenen koskea tarvitsee paljon kiviainesta, jonka kuljetuksiin käytetään myös helikopteria.

Tellustajien lainaajat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Lainaajat

Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi.

Tellustajien matkaajat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Matkailijat

Kun matkaa lähialueille, jää enemmän aikaa olla yhdessä.

Venatorin pigmenttitehdas Kaanaan teollisuusalueella Porissa

Selvitys: Meri-Pori soveltuisi hyvin vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantoon

Tuoreen selvityksen mukaan Tahkoluoto ja Kaanaankorpi olisivat hyviä paikkoja, mikäli Suomeen päätetään rakentaa päästötöntä synteettistä metaania ja vetyä tuottava laitos. Alueelle on suunnitteilla ja osittain jo valmiina paljon tuotantoa tukevia toimintoja.

Tellustajien tuunaajat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Tuunaajat

Kaiva esiin sakset, neula, lankaa ja liimaa – nyt tuunataan.

Tellustajien lajittelijat

Hilkka Hämähäkin verkkosanomat: Lajittelijat

Kierrättäminen on tärkeää.

Keskusrikospoliisin kyltti.

NBI: Illegal waste trading on the increase — three suspects in new case

The illegal trade in hazardous waste is a growing business, with big money involved.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle