Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Minkä arvoinen pieni tyttö on", hyväksikäytön uhriksi joutunut Simone Biles kysyi USA:n senaatilta – FBI:ta syytetään skandaalin peittelystä ja vääristelystä

Telinevoimistelija Simon Biles joutui nuorena Yhdysvaltojen voimistelumaajoukkueen lääkärin Larry Nassarin hyväksikäyttämäksi. Nassar käytti vuosikymmeniä hyväkseen lapsia ja nuoria naisvoimistelijoita. Uhreja on ollut yhteensä yli 200.

Kiina haluaa sensuroida #metoo-liikkeen julkisuudesta – tv-julkkiksen ex-harjoittelija hävisi oikeusjutun ahdistelusta

Zhou Xiaoxuanista tuli Kiinan tunnetuin #metoo-tapaus sen jälkeen, kun hän kertoi tv-tähden vuosien takaisesta lähentelystä. Hänen tukijansa uskovat, että oikeustaistelu auttaa Kiinan feministejä, vaikka se päättyikin häviöön.

Äkäinen Punkstoo avasi musiikkialan silmät seksuaaliselle häirinnälle – mutta onko kohu oikeasti muuttanut mitään? Asiantuntijat kertovat

Musiikkialan seksuaalisesta häirinnästä vaiettiin pitkään, mutta kesän punkstoo-keskustelu avasi vihdoin silmät koko alan ongelmille. Anonyymisti somessa jaetut rankat kokemukset saivat alan toimijat uusimaan ohjeistuksiaan, mutta musiikkitieteen tohtorin mukaan se ei pelkästään riitä.

YleX:n Uuden musiikin rockshow lopetetaan – ohjelma liitettiin punkstoo-keskusteluun

Radio-ohjelma laitettiin tauolle jo heinäkuussa, kun siihen oli viitattu punkmusiikin seksuaalista häirintää käsittelevällä Instagram-tilillä.

Lapsi harvoin unohtaa kokemansa seksuaalisen hyväksikäytön

Hyväksikäyttö kuitenkin tunnistetaan usein vasta vuosien kuluessa.

NY Times: Ex-maajoukkuelääkäri Nassarin uhrit ja USA:n voimisteluliitto sopimassa jättikorvauksista

Konkurssioikeuteen jätetty sopimus takaisi Larry Nassarin uhreille 425 miljoonan dollarin korvaukset.

Hovioikeus hylkäsi syytteet OYSin yhteispäivystyksessä vuonna 2018 tapahtuneesta epäillystä seksuaalirikoksesta

Oikeus katsoi, ettei riittävää näyttöä noin 40-vuotiaan miehen syyllisyydestä ole esitetty. Asia käsiteltiin hovioikeudessa asianomistajan pyynnöstä käräjäoikeuden tavoin suljetuin ovin.

Rikosuhritutkimukset: Lapset kokevat seksuaalista väkivaltaa vähemmän kuin ennen ja teot ovat lieventyneet

Kouluterveyskyselyiden yhteydessä tehtyjen rikosuhritutkimusten perusteella näyttää siltä, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat entistä harvinaisempia. On myös todennäköistä, että aiempaa suurempi osa rikoksista tulee poliisin tietoon.

Oletko kokenut tai nähnyt lasten ja nuorten seksuaalista häirintää somessa? Keräämme kokemuksia laajasta, mutta pahasti piilossa olevasta ongelmasta

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sosiaalisessa mediassa on poliisin ja useiden lastensuojelujärjestöjen mukaan hälyttävän yleistä. Oletko sinä nähnyt tai kokenut seksuaalista häirintää somessa? Tai ovatko lähipiirissäsi lapset tai nuoret kertoneet ilmiöstä? Vastaa kyselyymme aiheesta!

Yle selvitti: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö somessa on hälyttävän yleistä – mitä se tarkoittaa ja miten ongelmaa voidaan torjua?

Moni lapsi vastaanottaa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta, mutta tapaukset päätyvät hyvin harvoin vanhempien tai viranomaisen tietoon. Tilanteessa on asiantuntijoiden mukaan paljon korjattavaa.

Seksuaaliahdistelusyytösten vuoksi eronnut New Yorkin kuvernööri Cuomo väitti jäähyväispuheessaan joutuneensa ajetuksi virasta

Osavaltion oikeusministerin määräämän tutkinnan mukaan Cuomo oli ahdistellut yhteensä 11 naista.

Kolmesta törkeän raiskauksen yrityksestä epäilty on vangittu Hämeenlinnassa – tekijä etsi kohteita Ahveniston alueella

Poliisi epäilee miehen syyllistyneen kolmeen seksuaalirikoksen yritykseen sunnuntaina 15. elokuuta Hämeenlinnassa Ahveniston alueella. Hämeen poliisi otti epäillyn miehen kiinni vielä saman päivän aikana.

Bob Dylania syytetään alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta – väitetään pitäneen tyttöä vankinaan viikkoja 1960-luvulla

Nimettömänä pysyttelevä nainen on haastanut maailmankuulun muusikon seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Naisen mukaan Dylan antoi hänelle huumeita ja alkoholia. Hyväksikäytön väitetään jatkuneen useita viikkoja vuonna 1965, kun nainen oli vielä 12-vuotias tyttö.

Hämeen poliisi kaipasi havaintoja seksuaalirikoksia yrittäneestä miehestä – epäilty otettu kiinni

Seksuaalirikosta yrittänyt noin parikymppinen mies vaihtoi tekojen välillä vaatetusta. Kolme seksuaalirikoksen yritystä tapahtuivat sunnuntaina aamupäivällä Hämeenlinnan Ahvenistolla.

Lappilaismiehen kamerasta löydettiin lasta esittäviä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia kuvia – tuomiona päiväsakkoja

Miehen puhelimesta löydettiin myös videomateriaalia, joissa esitetään lasta sukupuoliyhteydessä tai siihen rinnastettavassa kanssakäymisessä. Syyttäjän mukaan normaalirangaistus teosta on sakko.

Tehyn kyselyyn vastanneista liki kolmannes kohdannut työssään seksuaalista häirintää – tekijänä useimmiten asiakas tai potilas

Hoitotyötä tekevät joutuvat sietämään muun muassa seksuaalisesti latautuneita ehdotuksia ja rintojen puristelua.

43-vuotias taksikuski tuomittiin useista asiakkaiden raiskauksista

Taksikuskina pääkaupunkiseudulla toiminut mies tuomittiin kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen useista asiakkaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Uhrit jakavat saamiaan seksuaalisia ahdisteluviestejä uudella Instagram-tilillä – seuraajia jo 17 000, kuvakaappauksia valtavat määrät

Viestejä miehiltä -tilin idea on herättää keskustelua ja näyttää, minkälaisia viestejä etenkin naiset voivat sosiaalisen median kautta saada. Asiantuntijan mukaan seksuaalinen häirintä internetissä vaikuttaa korona-aikana lisääntyneen.

Yhdysvalloissa kärkipoliitikko joutunee eroamaan seksuaalisen ahdistelun takia – eikä kuvernööri Andrew Cuomo suinkaan ole ensimmäinen tapaus

New Yorkin demokraattikuvernöörin ero on todennäköisesti vain ajan kysymys sen jälkeen, kun osavaltion oikeusministerin raportti syytti häntä 11 naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja presidentti Joe Biden vaati häntä eroamaan.

Raisa Omaheimon kolumni: Punkstoo-keskustelu muistutti, että häirintään puuttuminen on myös sivustakatsojien asia 

Vallankäytön, häirinnän ja ahdistelun tilanteet tapahtuvat usein muiden ihmisten ympäröimänä. Haluan kääntää katseen uhrista ja tekijästä meihin muihin. Meillä sivustakatsojilla on valtaa puuttua tilanteisiin. Se on harvoin mukavaa tai helppoa, mutta se on mahdollista, kirjoittaa Omaheimo.

Laura Hallamaan kolumni: Koirille vihelletään, ei ihmisille

Ajattelin nuorempana, ettei aikuisille naisille enää huudeta kadulla törkeyksiä. Luulin väärin, kirjoittaa Hallamaa.

Sometilit avasivat keskustelun alakulttuurien seksuaalisesta häirinnästä – mutta mikä ylipäätään saa ihmisen raiskaamaan ja ahdistelemaan?

Asiantuntijan mukaan seksuaalisesta ahdistelusta kertovat sometilit ovat tuoneet keskusteluun uusia käsitteitä. Minkä pitäisi muuttua, ettei ahdistelukertomuksia enää olisi tulevaisuudessa?

Useista raiskauksista syytetylle Harvey Weinsteinille takaisku oikeudessa – tuomari piti kaikki syytteet voimassa

Seksuaalirikoksista vankilaan tuomittu elokuvatuottaja yritti torstaina saada Los Angelesilaisen oikeusistuimen hylkäämään kolme häntä vastaan nostettua syytettä.

Keski-Suomessa paljastui laaja seksuaalirikos: lapseksi tekeytyneen miehen epäillään ahdistelleen somessa lapsia – satoja uhreja ympäri Suomen

Poliisi epäilee, että mies tekeytyi alakouluikäiseksi lapseksi sosiaalisessa mediassa ja houkutteli lukuisia lapsia seksuaalisiin tekoihin. Nuorimmat uhrit ovat olleet 8-vuotiaita. Poliisi epäilee, että uhreja voi olla yhteensä jopa 200.

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö

Yhdysvaltalaistähti on kulkenut elämässään rankkojen asioiden läpi ja kamppaillut mielenterveytensä kanssa traumojensa vuoksi. Biles päätti keskiviikkona, että hän jättää myös torstain voimistelun neliottelun väliin.

Punkstoo paisui musiikkialalla jopa koronaa suuremmaksi keskusteluksi – kysyimme, miten keikkapaikat aikovat kitkeä häirintää ja ahdistelua

Yksittäisten ihmisten valvominen suuressa yleisössä on lähes mahdotonta, joten on tärkeää että ilmoituskynnys on matala, sanovat keikkajärjestäjät. Järjestäjillä on vastuu tilojen turvallisuudesta, vaikka häirintää harjoittavat yksilöt.

Poliisin toiminta on palaamassa normaaliin arkeen Lapissa: koronapandemia on lisännyt esimerkiksi kotihälytyksiä

Koronapandemian vaikutus on näkynyt Lapin poliisin työssä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Poliisin tilastojen mukaan entistä useampi hälytystehtävä on ollut sisätiloissa ja väkivaltarikoksia on tapahtunut yksityisillä paikoilla enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kesän mittaan useat tehtävämäärät ovat palanneet lähes normaalitasoille.

Seksuaalirikosten ja liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä kasvussa Lounais-Suomessa

Poliisi on julkaissut alkuvuoden rikosmäärätilastot. Niissä näkyvät koronaepidemian ja rajoitusten muuttumisen vaikutus ihmisten käyttäytymiseen.

Nuorelle miehelle yli 4,5 vuotta vankeutta – tuomittiin 17–18-vuotiaana tehdyistä törkeistä seksuaalirikoksista

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut miehen neljäksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen. Lisäksi kolme henkilöä tuomittiin sakkoihin nuorena henkilönä tehdyistä salakatselusta ja kunnianloukkauksesta.

Laulaja R. Kelly uusien seksuaalirikossyytösten kohteena, väitettynä uhrina 17-vuotias poika

Elokuussa alkaa oikeudenkäynti, jossa laulajaa syytetään kuuteen naiseen tai tyttöön kohdistetuista rikoksista. R. Kelly on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Kommentti: Seksuaalirikoksesta tuomitun pelaajan varaaminen oli Montrealilta ja NHL:ltä tyly viesti – tästä kohussa on kyse

Varaamalla seksuaalirikoksesta taannoin tuomitun pelaajan, Montreal Canadiens antoi siunauksen seksuaaliselle häirinnälle, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Trauma, hidas tutkinta ja asenteet saavat häirinnän uhrin luopumaan rikosilmoituksesta – somekampanja voi olla ainoa keino käsitellä kokemusta

Seksuaalisen väkivallan ja ahdistelun uhrit kertovat kokemuksistaan viranomaisille vain harvoin. Asiantuntijoiden mukaan uhrit voivat kokea tutkinta- ja oikeusprosessin liian raskaaksi. Pulmia on myös uhrien kohtaamisessa ja tapausten tutkimisessa.

Ei riitä, ettei itse raiskaa tai ahdistele – pitkän linjan muusikko Satu Kuru vaatii vastuuta erityisesti cis-miehiltä punkstoo-keskustelussa

Vaihtoehtomusiikkia esittelevän Kaaoszine-musiikkiportaalin päätoimittaja päätyi naisviha- ja ahdistelukeskustelun lopputuloksena esittämään julkisen anteeksipyynnön aprillipilastaan. Useissa kokoonpanoissa vaikuttava punk-muusikko vaatii toimia erityisesti miehiltä.

Punkstoo toi musiikkialan ahdistelun päivänvaloon, mutta perässä seurasi kritiikki – mitä anonyymista someaktivismista tulisi ajatella?

Kysyimme tutkijoilta, millaisia hyviä puolia ja riskejä anonyymeihin, musiikkialan väärinkäytöksiä esiin tuoviin some-tileihin liittyy.

Kaksi helsinkiläisen jalkapallojoukkueen pelaajaa vangittu epäiltyinä törkeistä seksuaalirikoksista

Yhtä Atlantis FC:n pelaajista epäillään kahdesta törkeästä raiskauksesta. Toista epäillään törkeästä lapsenraiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi on vanginnut yhteensä kolme henkilöä.

Ihmiskaupan uhreja tullut avun piiriin enemmän kuin koskaan ennen – apulaisjohtajan mukaan tietoisuus on kasvanut Suomessa

Suomessa hyväksikäytetyt asiakkaat olivat joutuneet pakkotyöhön, seksiorjuuteen tai prostituutiolla hyväksikäyttämiseen viittaavaan tilanteeseen, pakkoavioliittoon tai hyväksikäytetyksi rikollisessa toiminnassa.

Punk-yhteisöä syytetään seksuaalisesta häirinnästä Pirkanmaalla – punk-klubin tuottaja: "Ei varmasti ainoa musiikinala, jossa näin tapahtuu"

Ahdistelua, huorittelua ja uhkailua. Muun muassa näistä teoista Instagram-tili @punkstoo syyttää punk-yhteisöä Pirkanmaalla. Paikalliset punk-alan toimijat peruvat nyt syytteitä saaneiden bändien keikkoja ja lisäävät valvontaa festivaaleilla.

Punk-muusikko Anni Lötjönen kertoo jakaneensa tarinansa punkstoo-tilille: "Olen aikoinaan kokenut väkivaltaista toimintaa"

Anonyymi Instagram-tili on jakanut viime päivinä kokemuksia punk-piirien väärinkäytöksistä. Keskustelu häirinnästä ja ahdistelusta on levinnyt myös muihin musiikkigenreihin.

Suomen punk-piirien ahdistelusta ja häirinnästä käynnistyi iso keskustelu – "Genren arvomaailman takia luulisi, ettei häirintää tapahdu"

Anonyymi Instagram-tili on tuonut julki valtavan määrän kokemuksia punk-piirien pimeästä puolesta. Festarijärjestäjä lupaa, että häirintätapauksista ilmoittamisesta yritetään tehdä mahdollisimman helppoa.

17-vuotiaalle ehdollista vankeutta 14-vuotiaan raiskauksesta

Lapin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 2004 syntyneen pojan ehdolliseen vankeuteen raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomittu oli syksyllä 2020 väkivaltaa käyttäen pakottanut itseään kaksi vuotta nuoremman uhrin sukupuoliyhteyteen.

Tunnettu ravivalmentaja ei valita seksuaalirikostuomiostaan – 4,5 vuoden tuomion saanut Erkki-Pekka Mäkinen Kylmäkosken vankilaan

Huippuravureita ohjastanut Erkki-Pekka Mäkinen ei ole valittanut saamastaan 4,5 vuoden vankeustuomiosta, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus langetti hänelle kesäkuussa. Hän suorittaa seksuaalirikoksista saamansa tuomion Kylmäkosken vankilassa.

Tunnettu seksuaalirikollinen on tuomittu mielentilatutkimukseen – uhreiksi joutui 13–17-vuotiaita poikia eri puolilta Suomea

1970-luvulla syntynyt mies tuomittiin tänään mielentilatutkimukseen. Oikeus päätti pitää hänet edelleen vangittuna.

Kymmenien alaikäisten hyväksikäytöstä syytetylle miehelle tuomio tänään

Syytetty on aiemmin tuomittu kahdesti vankeuteen samankaltaisista rikoksista.

Porin lapsenraiskausepäily: Ei muita epäiltyjä vangitun pariskunnan lisäksi

Viikko sitten vangittua porilaista pariskuntaa epäillään yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsenraiskauksesta.

Poliisi pyytää malttia somekeskusteluun, jossa ruoditaan Porissa epäiltyä törkeää lapsenraiskausta – myös kirjoittajat voivat syyllistyä rikokseen

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi maanantaina porilaisen pariskunnan epäiltynä yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsenraiskauksesta. Tapausta on puitu näkyvästi sosiaalisessa mediassa niin, että epäiltyjen henkilöllisyys on käynyt ilmi.

Iäkäs mies tuomittiin usean lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – kosketteli nuoria mökillä

Mökillä ei miehen lisäksi ole ollut muita aikuisia, nuoria sen sijaan on ollut useita. Nuorten kertoman mukaan mies on ollut heille vieras tai lähes vieras henkilö.

Porilainen pariskunta epäiltynä yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsenraiskauksesta

Satakunnan käräjäoikeus on vanginnut noin kolmekymppisen porilaisen pariskunnan epäiltynä yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsenraiskauksesta. Epäilyjen mukaan rikos olisi alkanut tammikuussa 2018 ja kestänyt viime perjantaihin asti.

Partiojärjestössä seksuaalisen ahdistelun uhreiksi joutuneille satojen miljoonien korvaukset Yhdysvalloissa

Tuhannet lapset ja nuoret joutuivat seksuaalisen ahdistelun kohteeksi suositussa poikien partiojärjestössä 1960-luvulta alkaen. Tapauksia käsiteltiin vasta nyt oikeudessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle