Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roni Liedes, 24, antaa vinkin identiteettiään etsiville: "Se vaatii aikaa, mutta on sen arvoista"

Roni Liedes, 24, tietää, millaista on joutua pelkäämään, ja Pride-tapahtumien häiriköinti on saanut hänet miettimään: "Pelottaa, jos tästä tulee normi"

Oulussa vietetään parhaillaan Pride-viikkoa. Suomen Pride-tapahtumiin kohdistunut ilkivalta on johtanut siihen, että tapahtumien turvallisuuteen panostetaan aiempaa enemmän.

Yleisöä Sannin keikan aikana Weekend-festivaaleilla Hämeenlinnassa.

Kerro ensin järjestyksenvalvojalle, ohjeistetaan usein festareilla – Mona Blingiä se ei auttanut, ja nyt hän kysyy, miksi

Häirintään puuttuminen festareilla on koettu sosiaalisen median keskusteluissa viime aikoina riittämättömäksi, mutta tapahtumajärjestäjien mukaan jokainen häirintätapaus otetaan vakavasti.

Någon ligger ned i en fåtölj och visar sina telefon. På skärmen står "social" och där finns personens sociala medier-appar.

Nuorten empatiakyvyn puute huolestuttaa nuorisotyöntekijöitä Pohjanmaalla: "Väkivallalla uhkailun kynnys on ehkä madaltunut"

Pohjanmaan nuorisotyöntekijät eivät ole huolissaan nuorten radikalisoitumisesta yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla. Sen sijaan nuorten raaka kielenkäyttö huolestuttaa lähes kaikkia.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen Säätytalon aulassa.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen: Vihapuheen salliminen on tien alku – sen päässä odottaa väkivalta

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on nostanut määrätietoisesti vihapuheeseen, solvaamiseen, vainoamiseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen liittyviä syytteitä.

Lama Kourdi ja Aladdin Delli ovat vuoden pakolaiset

Maanantai 20.6.2022 (radio)

Vihapuhe ja häirintä. Terrafame. Juhannuksen liikenne. Vuoden pakolaisnainen ja vuoden pakolaismies. Sääennuste.

Ami Rinta-Valkama nojaa harmaata seinää vasten.

Tällaista vihaa nuoret vaikuttajat saavat osakseen: Ami Rinta-Valkama, 24, ei uskalla kampanjoida yksin, Tuomo Kondie, 29, saa väkivaltaviestejä

Moni vaikuttamistyössä oleva nuori kokee usein häirintää – sekä kasvokkain että verkossa. Vihapuheen määrä on noussut, ja usein kohteeksi joutuu sellainen, joka puolustaa esimerkiksi vähemmistöryhmiä.

Yhdysvaltain korkein oikeus Washingtonissa.

Korkein oikeus jäädytti Texasin osavaltion kiistellyn sananvapauslain – laki olisi estänyt somealustoja sensuroimasta vihapuhetta ja disinformaatiota

Konservatiivien edistämä laki olisi myös estänyt palveluita kuten Facebook ja Twitter poistamasta käyttäjien tilejä heidän mielipiteidensä takia.

Kuvitettu kuva, jossa näkyy eri elementtejä liittyen vihapuheeseen ja disinformaatioon.

Vihapuheesta hyötyvät monet yksilöt ja yhteisöt.

Vihan ja disinformaation leviämisestä hyötyvät useat tahot.

Katharina von Schnurbein

Juutalaisia syrjitään myös Suomessa ja siksi antisemitismin eri muodot on tunnistettava, sanoo EU:n asiantuntija

Suomen laki ei huomioi tarpeeksi juutalaisten syrjintää ja tämä on ongelma, arvioi EU:n antisemitismin torjunnan koordinaattori Katharina von Schnurbein Ylen haastattelussa.

Vihaisen ja samalla surullisen näköinen vanha mies kantaa kylttiä illan pimetessä. Ympärillä on muita mielenosoittajia.

Venäjän sotapropaganda lisää EU:n paineita puuttua verkon valeuutisiin – digijätit vastuuseen väärän tiedon levittämisestä

Nettisisältöjen valvonnasta on tullut entistä kiireellisempää Ukrainan sodan aikana. EU-maat, parlamentti ja komissio ovat lähellä yhteisymmärrystä uudesta digipalvelusäädöksestä. Ne neuvottelevat tänä iltana.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, "Puheet olivat osin loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta"

Päivi Räsäsen syytteet ovat kaatuneet käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjä oli vaatinut oikeudessa Päivi Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Nyrkkiin puristettu käsi roikkuu koukun varassa peukalo lävistettynä.

Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia

Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?

Kännykkää tuijottava mies kävelee Meta-yhtiön logon editse yhtiön pääkonttorin edustalla Menlo Parkissa.

Venäjä julistamassa Facebook-yhtiö Metan äärijärjestöksi – myös Instagram suljetaan

Somejätin päätös sallia väliaikaisesti Venäjän sotilaisiin kohdistuva vihapuhe itäisen Euroopan maissa sai Venäjän raivostumaan. Facebookin ja Twitterin ohella myös Instagram on katoamassa venäläisten ulottuvilta.

Matkustajia Helsingin päärautatieaseman laiturilla.

Venäjänkieliset kokeneet enemmän vihapuhetta ja ennakkoluuloja Suomessa

Läheisissä yhteyksissä Venäjään olevat tahot näkevät muutoksia suhtautumisessa venäjänkielisiin. Venäjänkieliset ovat suurin vieraskielinen ryhmä Suomessa.

Dosentti Johan Bäckman ja Bäckmanin asianajaja Ville Hoikkala (vas.) Helsingin hovioikeudessa.

Johan Bäckmanin vainoamistuomio antaa eväät puuttua maalittamiseen, sanoo professori – Journalistiliiton johtaja: Jessikka Aroa ei saatu vaiennettua

Oikeusoppineen mukaan KKO:n tuomio Johan Bäckmanille osoittaa, että maalittamiseen voidaan puuttua. Journalistiliitto on tyytyväinen, että toimittajiin kohdistuvan häirinnän vakavuus on nyt tunnistettu.

Johan Bäckman vasemmalla ja oikealla Jessikka Aro.

Korkein oikeus tuomitsi Johan Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta ehdolliseen 60 päivän vankeuteen – Bäckman yritti vaientaa Aron

KKO on tuominnut toimittaja Jessikka Arolle sosiaalisessa mediassa viestitelleen Johan Bäckmanin vainoamisesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyte yllyttämisestä törkeään kunnianloukkaukseen hylättiin.

Piirroskuva salamoivista aivoista. Kuvituskuva.

Aivot tyhmentyvät, kun suutumme – lue, mitä ärsyyntyminen saa aikaan elimistössä

Liskoaivot tekevät rumaa jälkeä adrenaliinipäissään.

Perttu Jussila

"Alatyyliset kommentit olivat aina miehiltä" – Perttu Jussila, 30, kohdensi somemainonnan naisiin, ja se kannatti useasta syystä

30-vuotias Perttu Jussila valittiin vihreiden ryhmästä Pirkanmaan aluevaltuustoon. Hän kohdensi mainontaa naisille sosiaalisessa mediassa.

Tampereen oikeustalo

Sinimustan liikkeen Olavi Saarelainen tuomittiin kansan kiihottamisesta sakkotuomioon

Olavi Saarelaisen viestissä solvattiin maahanmuuttajia sekä homoseksuaaleja.

Facebookin emojeista muodostettu kuva, jossa robotin pää on pyörällä eri kulttuurien profiileista. Kuvituskuva.

Yle sai haltuunsa Facebookin salaisia asiakirjoja – niistä piirtyy kuva somejätistä, joka ei välitä vihapuheesta tai muista kulttuureista

Facebook on vuosien ajan laajentanut aggressiivisesti palveluitaan eri puolille maailmaa. Ylen haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat paljastavat yhtiön olevan tietoinen vaaroista, joita sisältöjen heikko valvonta aiheuttaa.

Facebookin tunnus ja Suomen lippu näytöllä, jonka lasi on rikki. Näytön päällä on vihainen emoji. Kuvituskuva.

Suomenkielinen vihapuhe rehottaa Facebookissa eikä ihme: tietovuoto paljastaa, että moderoijia on vain muutama ja algoritmit toimivat huonosti

Facebook on kehunut automaattisten moderointityökalujen tehokkuutta. Ylen haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat kuitenkin paljastavat, etteivät ne auta pienillä kielialueilla.

Judiska synagogan i Helsingfors, skymd av Radisson-hotellet.

Helsingin synagoga sai kukkalähetyksen, jossa luki "arbeit macht frei" – juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenot ovat 450 000 euroa vuodessa

Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuusmenot ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Uhkailuviestit ja ilkivalta ovat seurakunnan jokakuinen riesa.

Mies kirjoittaa tietokoneella.

YK kampanjoi nettivihaa vastaan lanseeraamalla uuden symbolin sosiaaliseen mediaan

Kampanja pyrkii myös saamaan poliittiset päättäjät ja teknologiayhtiöt ottamaan nettiväkivallan vakavasti.

Toimittaja Ndéla Faye katsoo suoraan kameraan.

Ndéla Fayen kolumni: Kuka kelpaa suomalaiseksi?

Valkoisten suomalaisten totuttelu muihin jatkuu.

Kädet pitelevät kännykkää mustavalkoisessa lähikuvassa. Kasvot käsien takana ovat sumennetut.

Sotaisia twiittejä, tuomioilla pelleilyä – some mullisti politiikan, mutta osaako Suomen oikeuslaitos puolustautua, kun sitä kiusataan?

Oikeuden väärinkäyttö eli shikaani toimii yksityisoikeudessa: naapuri ei saa rakentaa kiusallaan aitaa tai tehtailla perättömiä lastensuojeluilmoituksia. Sananvapausrikoksissa oikeuden väärinkäyttöä ei juuri sovelleta, vaikka ehkä pitäisi, sanovat rikosoikeuden asiantuntijat. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Höjdhopparen Jade Nyström hoppar över ribban.

Trans athletes face hate speech on and off the field

Transgender high jumper Jade Nyström describes the hate speech aimed at her, as the heated conversation around the status of trans-athletes in professional sports continues.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Nykyaikaisen tunnepuheen liioitteleva tyyli häiritsee minua

Elämme liioittelun ja tunnepurkausten maailmassa, jonka varjopuoli on, että sanat alkavat kokea inflaatiota, kun alati pitäisi olla jotain vielä vähän enemmän, hiukan äärimmäisempää, kirjoittaa Roope Lipasti. Kolumnin voi myös kuunnella.

Muumimukeja kaapissa.

Friday's papers: Finland's new anti-racism effort, an end-of-year tax surprise and a very special Moomin mug

Finland has adopted a new programme to address structural racism and hate speech in the country.

Nuorat spellet Seppo-mobiilaspealu

Dihtosis-hanke sai rahoituksen neljännelle vuodelle

Tänä lukuvuonna hankkeessa toteutetaan myös valmiita video-oppitunteja saamelaisesta kulttuurista.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Mielensäpahoittajaksi leimaaminen on saamelaisiin kohdistuvaa vallankäyttöä

Saamelaisille aktivismi ja vaikuttaminen ovat pakko, eivät hauska harrastus, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Facebookin logo.

Facebook Papers -asiakirjat: Toimitusjohtaja Zuckerberg puhuu eri totuutta julkisuuteen – yhtiö teki miljardien osavuosituloksen

Facebook Papers -nimellä kulkeva uutistoimitusten yhteistyöprojekti käy nyt läpi tuhansia sivuja Facebookin sisäisiä asiakirjoja, jotka vuodettiin jo aiemmin Wall Street Journalille.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin eduskunnan istuntosalissa.

Kansanedustajan puheet Tampereen valtuustossa koettiin rasistisiksi – useat valtuutetut vaativat Vallinin puheiden tarkastamista nauhalta

Veikko Vallin (ps.) piti useita puheenvuoroja kiintiöpakolaisten vastaanottamista koskevaan aloitteeseensa liittyen. Muun muassa vasemmistoliiton ryhmä sanoi poistuvansa kokouksesta, jos hän jatkaa.

Iida Laiho pelaa tietokoneella.

Jopa 70 prosenttia aktiivisesti pelaavista nuorista kokee häirintää tai vihapuhetta – Iida Laiho, 25: "Ehdin sanoa moi ja häirintä alkoi heti"

Pelatessa voi kokea nimittelyä, uhkailua tai jopa seksuaalista ahdistelua. Eniten häirintää kokevat naiset, alaikäiset pojat ja seksuaalivähemmistöt. Pelaajayhteisöihin kaivataan sovittuja pelisääntöjä ja moderointia keskusteluun.

Venla Pystynen ja Panu Karhunen tv-studiossa.

Median luetuimpien juttujen päähenkilö on usein tarinansa jakanut tavis, ja hän voi joutua keskelle somemyrskyä – mitä toimituksissa tehdään silloin?

Uskaltavatko tavalliset ihmiset kohta enää esiintyä mediassa, kun likimain jokainen ulostulo tuntuu olevan arvostelun ja vihapuheen potentiaalista polttoainetta?

En skylt som det står "Esbo rättshus" på. I bakgrunden syns en modern byggnad.

Syyttäjä vaati sakkoja, mutta käräjäoikeus langetti vankeutta – mies uhkasi ja panetteli maahanmuuttajia Facebookissa

Käräjäoikeus katsoi vihapuheen olevan tavanomaista vakavampaa, koska viesteihin sisältyi henkeen kohdistuvaa uhkailua.

Pä'ivi Räsänen eduskunnan kyselytunnilla 18.2.2021

US pastor plans pro-Räsänen demonstration at Finnish Embassy

Conservative groups in the US and elsewhere have criticised Finnish prosecutors for charging Christian Democrats MP Päivi Räsänen with hate speech.

Yksityiskohta Pride -konserttikävijän sukassa olevista silmistä.

Tappouhkaus, puruvammoja, väkivaltaa – sukupuolivähemmistöt kohtaavat nyt aiempaa enemmän vihaa, tutkijan mukaan pelottelu voi olla suunnitelmallista

Poliisin tietoon tulee entistä enemmän sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyviä viharikoksia. Sen sijaan seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat rikokset ovat hieman vähentyneet viime aikoina.

Sanna Marin ja Emmanuel Macron

Pandemia ja konservatiivivoimat sysäsivät naisten aseman vuosia taaksepäin – Pariisin tasa-arvokokous vaatii järeää ryhtiliikettä

Pariisissa on käynnissä laajin naiskonferenssi vuosikymmeniin. Pääministeri Sanna Marin vei Pariisiin Suomen viestin: teknologia auttaa saavuttamaan tasa-arvon.

Närbild av två poliser

Second Helsinki police officer sacked for far-right hate speech

The former sergeant was dismissed for bringing the police into disrepute after hate-fuelled messages were revealed.

Photo of man looking at municipal election posters in Tornio, featuring All Points North podcast logo.

APN podcast: Finland heads to the polls and hopes for goals

All Points North looks ahead to a busy weekend as voters cast their ballots and footballers go to the UEFA finals.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Helsinki police officer sacked over far-right hate speech

An internal investigation exposed inappropriate messages that indicate right-wing fuelled fanaticism and a plot to murder a politician.

Nainen katsoo alas kierreportaissa.

Oulussa keskustellaan viikonloppuna naisiin kohdistuvasta vihapuheesta,opiskelijoiden mielenterveydestä ja tekoälystä

Oulussa järjestetään Hyvin sanottu -keskustelut lauantaina 29.5. kello 14 alkaen. Keskusteluja voi seurata suorana Yle Areenasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle