Uusimmat artikkelit
Onko lautasellasi ruokia, joista saat tarpeelliset vitamiinit ja kivennäisaineet? Katso 5 esimerkkiä
Terveellisemmän syömisen alkuun voi päästä jo lisäämällä päivittäiseen käyttöön muutaman tavallisen ravintorikkaan ruuan. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo viisi terveellistä esimerkkiä.
Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
Potilaiden ravitsemustilan arviointia tulisi parantaa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, ohjeistetaan uusissa ravitsemushoitosuosituksissa.
Testasimme kaupan pikanuudelit – yksi on terveellisempi kuin kaikki muut
Yhdessä pienessä nuudelipaketissa voi olla suolaa enemmän kuin Big Mac -hampurilaisessa. Vertailimme yleisesti kaupassa myytäviä pikanuudeleita.
Lapsiperheissä syödään usein muualla kuin pöydän ääressä – Eloisan ravitsemusterapeutti jakaa videovinkkejä ruokailuun
Ravitsemusterapeutti Satu Parkkisen mukaan vastaanotoilla tulee usein esille se, ettei tiedetä mitkä ovat kohtuulliset herkkutuotteiden määrät kouluikäisille ja sitä nuoremmille.
Ikäihmisten ruokatottumuksia halutaan parantaa Vaasassa – syksyn aikana runsaasti tapahtumia Ruokaviraston kampanjan alaisuudessa
Luvassa on muun muassa ruoanvalmistuskursseja, sienestysretkiä, sadonkorjuujuhlat sekä yhteisiä ruokailuhetkiä. Tapahtumia on eri puolella kaupunkia.
Oatly lobbaa tätä jo: EU saattaa alkaa maksaa Suomen koululaisille kauramaidon juomisesta
Suomalaisissa kouluissa juodaan EU:n miljoonilla euroilla tukemaa rasvatonta lehmänmaitoa. Moni suomalainen europarlamentaarikko uskoo, että tulevaisuudessa EU-tuki ulottuu myös kasvijuomiin. Päätös seuraavasta tukikaudesta tehdään tämän vuoden lopussa.
Lähes jokainen suomalainen syö liikaa kovaa rasvaa – Tutkija: Paras muutos olisi korvata lihaa kalalla, äyriäisillä tai kasviproteiineilla
Myös siipikarjan liha on hyvä siirtymävaihe kohti kala- ja kasvispainotteisempia pääaterioita, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Kannattaako mansikat pakastaa itse vai ostaa kaupan pakastealtaasta talvella? Kysyimme asiantuntijoilta
Tuoreena ostetun ja valmispakasteen hintaero on melko pieni, mutta osa ihmisistä pitää itse pakastetun makua parempana.
Vajaaravitsemus on iso riski ikäihmisille – helteinen sää vähentää ruokahalua entisestään
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ravitsemusterapeutit muistuttavat riittävän nesteen nauttimisesta sekä aterioiden säännöllisyydestä.
Ruoka ja keho liittyvät kaikkeen elämässä
Koulun ruokakasvatuksessa korostuu hävikin minimoimisen ja tarkkailun lisäksi nopeutta ja tehokkuutta ihannoiva eetos.
Suomalaiset syövät yhä epäterveellisemmin ja siksi tutkija haluaisi lain suojaamaan nuoria – testaa, syötkö sinä suositusten mukaan
Ikääntyvä kansa ja vähenevä työvoima vaativat työiän pidentymistä. Pohja ruokailutottumuksille luodaan varhain, joten elintapojen parantamiseksi nuoriin kohdistuvaa markkinointia halutaan rajoittaa.
Lapset nuorempina varhaiskasvatukseen, terveysvero käyttöön eikä viinejä maitokauppoihin – näillä keinoilla STM kaventaisi terveyseroja
Sosioekonomisten ryhmien väliset terveyserot ovat Suomessa jyrkemmät kuin monissa muissa länsimaissa. Ongelmat linkittyvät usein matalaan koulutukseen ja vähävaraisuuteen.
Mari Leppäsen kolumni: Ihminen ei elä ainoastaan leivästä
Ruoka ei ole ainoa elämän perusedellytys, jota ihminen tarvitsee. Elämä olisi köyhää ilman kulttuuria, jaettua juhlaa ja arkea, kirjoittaa Leppänen.
Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa lapset syövät sokeria vähäisesti – suurin vaikutus tulee kotoa
Kaupungin koulujen ja päiväkotien aterioiden ravintopitoisuuksista ollaan hyvin perillä. Nykysuositusten mukaan enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista tulisi saada sokereista.
Sokerin vähentäminen päiväkoti- ja kouluruuasta olisi mahdollista myös Kajaanissa – moni lapsi on tottunut syömään sokeria kotona
Kajaanin Mamsellin mukaan päiväkoti- ja kouluruuan ravintosisältöä seurataan ja tarkastellaan, ja sokeria käytetään vähäisiä määriä.
Päiväkodit muuttivat välipalat terveellisemmiksi, eikä se miellyttänyt kaikkia
Sokerin vähentäminen päiväkoti- ja kouluruuasta on ennen kaikkea esimerkin näyttämistä. Sokerisimmat tuotteet syödään yleensä kotona.
Uusi ennätys: Ruoan hinnan nousu kiihtyy taas – katso tästä, mitkä tuotteet nousevat nyt nopeimmin ja mitkä hitaimmin
Ruoan hinnan nousun kiihtyminen ehti jo hellittää, mutta vain hetkeksi. Helmikuussa hintojen nousu kiihtyi uuteen ennätykseen, selvästi yli 16 prosenttiin.
Energiajuomia hörppivät teinit nukkuvat huonommin, jättävät aamupalan väliin ja tupakoivat enemmän, kertoo tutkimus
Tuoreen tutkimuksen mukaan energiajuomia käyttävillä koululaisilla on epäterveellisiä elämäntapoja. Tutkimuksen perusteella ei silti voida sanoa, että huonot elintavat johtuisivat energiajuomista.
S-ryhmän ”malliapteekki” mainosti D-vitamiinia haitallisina annoksina, jotka ovat tuhat kertaa suositusta suurempia – näin kauppa vastaa
Apteekissa esillä olleet tuotteet olivat tyhjiä mallipakkauksia. Virheelliset pakkaukset on nyt poistettu, sanoo SOK:n yhteiskuntasuhdepäällikkö.
Ilman vettä ei olisi elämää – maapallon vesi on satumaisten sattumien summa
Veden keskeisyys toistuu myös luomismyyteissä ympäri maailman.
Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot
Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.
Purkista vai lautaselta – jopa yli puolet suomalaisista syö vitamiineja turhaan
Yleensä vitamiinien liikasaannista ei ole vaaraa, mutta ne voivat olla turhaa rahanmenoa. Pidemmän ajan liikasaannista voi kuitenkin koitua myös haittoja.
Kainuun prikaatilla tutkitaan kasvisproteiniin käyttöä osana ruokavaliota
Tutkimustieto on tärkeää siirryttäessä kohti yhä huoltovarmempaa ja ympäristön kannalta kestävämpää ruokajärjestelmää.
Kermavaahto puistattaa Tanya Huovilaista, 22, eikä hän tiedä, miksi – nirsous on myös monen aikuisen ongelma
Moni aikuinen tuntee häpeää kapeasta ruokavaliostaan. Nirsous ei välttämättä johdu makuaistista. Ruokavaliota voi yrittää laventaa, jos vain motivaatiota riittää.
Ulla Järven kolumni: Lihaa ja maitoa vai aina mahakivuissa?
Kasvissyönnistä puhutaan kuin se olisi jokaisen vapaasti valittavissa. Ei ole, sanoo Järvi.

Suomalaistutkijoilta hyvä uutinen: Maatalouden sivutuotteiden avulla voitaisiin ruokkia miljardi ihmistä enemmän
Ruuantuotannon sivutuotteilla kuten kasvien lehdillä, luilla ja perkuujätteillä voitaisiin ruokkia tuotantoeläimiä. Silloin vapautuisi peltopinta-alaa ruuantuotantoon.
Laihduttamista voi suositella vain harvoille, eikä salaatti ole välttämättä terveellinen – katso tästä asiantuntijoiden listaamat myytit ruuasta
Sen sijaan, että syömishäiriöt nähdään pienen porukan sairautena, olisi hyvä tarkastella, miten yhteiskunnassa puhutaan ruuasta, sanoo asiantuntija.
Nokkonen tekee skonsseistasi ja letuistasi hieman maukkaampia ja terveellisempiä – kuivatut nokkoset toimivat yhtä hyvin kuin tuoreet nokkoset
Kuivatut nokkoset maistuvat vihreältä ja hiukan riistalta.

Kalan hinta vaikuttaa myös urheilijan ruokavalintoihin – hiihtäjä Konsta Mäntyvaaran lautanen on nyt aiempaa yksipuolisempi
Esimerkiksi urheilijalle kala on tärkeä osa monipuolista ruokavaliota, koska se sisältää paljon laadukkaita rasvahappoja sekä muun muassa D-vitamiinia ja proteiinia.
Koululaisten ruokalistat joutumassa säästöpaineissa koville – "Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa", sanoo ruokapalvelujohtaja
Koululaisten lautasilla raaka-aineiden hinnannousua ei vielä huomaa, mutta karsimista voi olla edessä, jos kunnilta ei löydy lisää rahaa.
Ravitsemusterapeutti lopettaisi vaa'alla ravaamisen – Anette Palssa: "Taulukosta ei voi katsoa terveyden kannalta parasta painoa"
Elintapojen kohentaminen vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, vaikka paino ei laskisi.
Haminan mursulta löytyi täitä – vielä ei ole selvinnyt, miksi eläin ui Suomeen
Tutkimuksissa selvisi myös, että mursulla ei ollut elimistössään tietyille mursupopulaatioille tyypillistä trikinellaa, eli trikiini-sukkulamatoa. Mato voi tarttua ihmiseen esimerkiksi lihansyönnin kautta.
Haminan mursun elimistöön levisi suolistobakteereita – aiheutti verenmyrkytystilan
Professori Antti Oksasen mukaan edelleen näyttää siltä, että mursun varsinainen kuolinsyy on nälkiintyminen.
Markkinoille tuodaan nyt kasvisruokia, joiden maku ja koostumus matkivat lihaa – biotekniikan asiantuntijan mukaan kyseessä on vain välivaihe
Kasviproteiinituotteiden kehityksessä annetaan nyt paljon huomiota makuun ja siihen, miltä tuote tuntuu suussa. Lihaa imitoivat kasvituotteet ovat ruokateknologiasijoittajan mukaan välivaihe siirryttäessä enemmän kasviperäisiä tuotteita sisältävään ruokavalioon.
Kun ruoan hinta nousee, terveelliset valinnat eivät välttämättä lisäänny – tutkija kantaa huolta niistä, joilla on jo valmiiksi huono ruokavalio
Kansanterveystieteen tutkija muistuttaa, että ruokatottumusten tiedetään olevan todella pysyviä. Ruoan hinnan nousu vaikuttaa etenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin syödä terveellisesti.
Tekoäly avuksi ikääntyneiden ravitsemuksen seurantaan – Päijät-Sotella suuret odotukset kotihoidon asiakastyön kohentumiseksi
Tekoäly yhdistettynä konenäköön mahdollistaa kameroiden käytön asiakkaiden kotona ilman yksityisyyden suojan loukkaamista.
"Kannattaa ehkä sittenkin kunnioittaa isin papupatoja", sanoo Enni-Lotta Lahti, 8 – Lapsille kerrottiin, mitä herkuissa oikein on, ja moni yllättyi
Monelle koululaiselle tuli yllätyksenä, jopa järkytyksenä, että puoli litraa limsaa ja yksi suklaalevy sisältävät 60 sokeripalaa. Kokkolassa paikallinen sydänyhdistys jalkautui Isokylän alakouluun.
Elintarvikkeiden kallistuminen on kasvattanut jonoja ruoka-apuun – "Ilman tätä olisi nälkäisiä päiviä", sanoo eläkeläinen Anne Hukkanen
Ukrainasta sotaa paenneet pakolaiset näkyvät ruokajonoissa pohjalaismaakunnissa. Myös suomalaisten avuntarve on kasvanut viime viikkojen aikana hintojen nousun vuoksi.
Hampurilaisia, kotiinkuljetuksia, iloisia ihmisiä – some on pullollaan pikaruokamainoksia ja sen vaikutus nuoriin herättää laajasti huolta
Tämänhetkinen löyhä sääntely jättää etenkin 13–17-vuotiaat turhan alttiiksi markkinoinnin negatiivisille vaikutuksille, kertoo tuore tutkimushanke.
Voiko munaa olla ilman kanaa, pohtivat tutkijat – vastaus löytyi, ja nyt keksintöä vie maailmalle nyhtökaurasta tuttu sarjayrittäjä
Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.
Tuija Siltamäen kolumni: Nämä 21 asiaa ja luultavasti tuhat muutakin kannattaa median mukaan tehdä joka päivä
Rutiinit tuovat ihmisille turvaa ja medialle klikkejä. Ehditkö sinä tehdä päivän aikana kaiken, mitä kannattaisi? kysyy Siltamäki vain hieman johdattelevasti.
Monet urheilevat naiset syövät liian vähän – Oona Kettunen, 27, perehtyi ruokamääriin ja huomasi, että pienten annosten taustalla voi olla some
Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan liian vähäinen syöminen on urheilevilla naisilla yleinen ongelma, joka voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin.
Etelä-Karjalan ikäihmiset saavat tukea ravitsemukseen ja lihaskuntoharjoitteluun kotona – erot ravitsemus- ja liikuntatottumuksissa ovat kärjistyneet korona-aikana
Gerontologinen ravitsemus -yhdistys eli Gery on aloittanut Etelä-Karjalassa asuville ikäihmisille kohdennetun ravitsemusneuvonnan.
Pohjois-Savossa syödään ahkerimmin täysjyväviljatuotteita
Tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura. Riittävä täysjyväviljan saanti ruokavaliossa pienentää esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Karttasovellus näyttää, missä Suomi lihoo ja sairastaa – ylipainoisten määrä kasvaa rajusti, mutta ravitsemusterapeutin palveluita on tarjolla niukasti
Kaksi miljoonaa suomalaista asuu kunnassa, jonka perusterveydenhuollossa ei ole ollenkaan ravitsemusterapeutin vakanssia.
Tutkimus: suuret D-vitamiiniannokset eivät näytä ehkäisevän syöpää tai valtimotauteja
Tutkimuksen tulosten perusteella D-vitamiinilisäsuosituksia ei ole tarpeen muuttaa. Keskimäärin suomalaisten elimistön D-vitamiinipitoisuus on tutkijan mukaan nykyisin melko hyvä.

Näin hiihtäjät yrittävät kääntää sadasosia edukseen Pekingin olympialaisissa – tätä tarkoittaa painon optimointi ja tästä syystä sitä ei suositella nuorille urheilijoille
Ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä ja entinen huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen avaavat, mitä paljon puhuttu painon optimointi on. Kokeneet huippu-urheilijat hakevat sen avulla pieniä marginaaleja puolelleen.
Johanna Malisen kolumni: Somevaikuttajien valmennuksissa ihannoidaan nopeaa laihduttamista, vaikka se on tutkimusten mukaan haitallista
Somevaikuttajat kauppaavat muutaman viikon mittaisia verkkovalmennuksia ja lupaavat niiden olevan loistava startti hyvinvoivaan elämään. Usein vaikuttaa kuitenkin siltä, että valmennuksissa lähinnä kilpaillaan siitä, kuka laihtuu nopeimmin, kirjoittaa Malinen.
Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä
Hyönteisravinto tekee tuloaan hitaasti mutta varmasti, vaikka voimakkain pöhinä ilmiön yllä näyttää hiljentyneen. Näin arvioi tutkijataustainen yrittäjä Tuure Parviainen.
MOT:n selvitys paljastaa: Lisäravinteita markkinoidaan laittomilla väitteillä – valvonta ontuu, viranomainen kehottaa kuluttajia "olemaan hereillä"
Lisäravinteita kaupataan mainoksilla, joissa on lainvastaisia väitteitä tuotteiden terveysvaikutuksista. Kuluttajaa harhaanjohtavat väitteet eivät perustu tieteelliseen näyttöön.