Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

tutkimusprofessori Timo Määttä, VTT, fuusioreaktorin puhdistimen koetunnelin edessä

Tamperelaisessa teollisuushallissa on kehitetty tekniikkaa, joka voi vielä pelastaa maailman öljykriisiltä ja ydinjätteiltä

Fuusiovoima on turvallisena pidetty vaihtoehto perinteiselle ydinvoimalle. Sitä on tutkittu vuosikymmeniä ja vihdoin jotain konkreettista on näkyvissä.

työntekijä seisoo öljyputken päällä aavikolla

Onko Saudi-Arabian öljyuhkaus bluffia? Öljynhinnan jyrkkä nostaminen voisi osua kuningaskunnan omaan nilkkaan

Saudi-Arabia on vihjaillut hinnanoususta kostona, jos maalle asetetaan pakotteita saudijournalistin murhasta.

Lapsi ui roskaisessa vedessä.

"Viheliäiset kriisit" ovat täällä – tuhoisten maastopalojen ja hukkuvien pakolaisten taustalla on sama syy: planeetan rajat on ylitetty

Jahkailimme tilaisuutemme torjua suuret ympäristöuhat. Hintaa maksetaan nyt. Asiantuntija kehottaa tekemään kriisisuunnitelman, sillä kohta rytisee.

Mäkihyppy yleiskuva

Öljykriisi ravistelee Norjan mäkihyppyä – miljoonasponsori vetäytyi taustalta

Norjan mäkimaajoukkue koki kovan menetyksen juuri uuden kauden kynnyksellä.

Mielenosoittajat vastustavat ydinvoimalan käyttöönottoa

Filippiinit harkitsee 40 vuotta vanhan ja maanjäristysalueella sijaitsevan ydinvoimalan käyttöönottoa

Filippiinien energiaministeri arvioi, että Bataanin maakunnassa sijaitsevan ydinvoimalan käyttöönotto maksaisi miljardi dollaria. Ympäristöjärjestöt ovat kauhuissaan nelisenkymmentä vuotta sitten rakennetun voimalan käyttöönotosta.

Kari Vehniäisellä on jo 25 SM-kultaa.

Konneveden moottorikerho on kahminut parisataa mitalia – 50 vuotta ilman omaa rataa

Pienen maalaispitäjän, Konneveden moottorikerho on niittänyt mainetta niin maailmalla kuin kotimaassa. Seura on saavuttanut 181 vähintäänkin SM-tason mitalia, mutta paikkakunnalta puuttuu edelleen oma harjoittelurata.  Se ja moottoriurheilupainotteinen lukio ovat kaatuneet valituksiin.

 Anker Jørgensen vuonna 2007.

Tanskan entinen pääministeri Anker Jørgensen on kuollut

Anker Jørgensen johti Tanskaa vuosina 1972–73 ja 1975–1982. Hän oli kuollessaan 93 vuoden ikäinen.

Saarijärven Säiliövalmisteen valmistamaa hormistoa asennetaan Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan piippuun.

"Parasta aikaa on muutos" – Metalliyritys selviää kriiseistä pienleipomon opeilla

Öljykriisi, 1990-luvun lama, vuonna 2008 alkanut taantuma. Tiukkoja paikkoja pitkäaikaiselle yrittäjälle, mutta samalla suuria mahdollisuuksia. "Pk-yritykselle muutos on parasta aikaa, isot ovat silloin liian kankeita."

Helmut Schmidt

Länsi-Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut

Saksalaisten keskuudessa hyvin arvostettu Schmidt kuoli 96-vuotiaana kotikaupungissaan Hampurissa. Hänen liittokanslerikaudellaan 1974–82 maailma kamppaili öljykriisin vaikutusten kanssa, ja saksalaisia järkytti Punaisen armeijakunnan RAF:n terrori. Schmidt kommentoi päivänpolitiikkaa terävästi vielä viime keväänä – ja poltti ketjussa.

Eero Aarnio pallotuoli

Eero Aarnion muovihuonekaluista tuli ikoneja

Eero Aarnio kertoo futurististen huonekalujensa synnystä.

Egyptissä kysellään, paljonko kello on

Egypti päätti yllättäen ottaa kesäajan uudestaan käyttöön kolmen vuoden tauon jälkeen. Rukkailu aiheutti päänvaivaa muun muassa Kairon lentokentällä.

Tuontiöljyn saanti voi pudota 40 % vuosikymmenessä - Suomea vaaditaan pikaiseen öljyvieroitukseen

Öljy on maailman tärkein energianlähde. Helposti saatava ja kohtuuhintainen öljy on jokaisen teollisuusmaan taloudellisen hyvinvoinnin edellytys. Liuske-esiintymistä ja arktisen alueen öljystä huolimatta halvan öljyn ajat ovat pian ohi, varoittaa öljyhuippua tutkiva asiantuntijaryhmä Association for the Study of Peak Oil&Gas, ASPO Finland.

Vaatteita, rahoja ja matkamuisto, sekä neuvostoliittolaisia kolikoita.

"Olimme liian rehellisiä tekemään venäläisten kanssa kauppaa"

Suomalaisten yritysten kaupat Neuvostoliiton kanssa kulkivat kauppahuoneiden kautta, ja rupliin ei juuri koskettu. Neuvostoliiton hajottua aukesi myös vapaa kaupankäynti Venäjälle ja sitä myötä myös ongelmat. Rehellisen suomalaisen yrittäjän oli hankala muovautua rajan toisella puolella käytävään lahjuspeliin.

Ulkomaankauppa mataa yhä 70-luvun tunnelmissa

Yli miljardin euron alijäämä kertyi viimeksi 1975. Sitten koittivat vuodet 2011 ja 2012.

Autoilla on tänään vapaapäivä

Auton kotiin jättämistä kannustavaa päivää vietetään joka syksy. Nyt päivä on kokenut nimenmuutoksen.

Dodge Malibu ja Masi Isohanni

Alkuperäinen kori kätkee pedon pellin alle

Masi Isohanni haluaa autonsa näyttävän mahdollisimman paljon alkuperäiseltä. Mutta konepellin alta täytyy löytyä jytyä. Tuplaturbolla varustetusta Dodge Malibusta sitä löytyy noin 1 500 hevosvoiman verran.

Legendat elävät vanhassa lahtelaisbaarissa

Baarit ovat olleet janoisten ja nälkäisten suomalaisten virkistäytymis- ja piilopaikkoja vuosikymmenten ajan. Jännä Jussi Lahden keskustassa on erityinen, sillä sitä ei ole elättänyt keskiolut vaan kotiruoka.

Ranskalaisten usko tulevaisuuteen putosi ennätyksellisen alas

Ranskalaiset ovat kaikkein pessimistisimpiä talouden suhteen, kertoo tuore tutkimus. Talousodotuksia mittaavassa kyselyssä he eivät ole antaneet näin negatiivisia vastauksia yli 30 vuoteen. Optimistisimmat ihmiset puolestaan elävät Afrikassa.

Veijo Pasanen ja Ritva Valkama

Älä tee sitä bensalla

1970-luvun alun öljykriisi mullisti maailmantalouden tavalla, joka kosketti meistä jokaista. Öljyvarojen rajallisuus oli käynyt ilmeiseksi, mutta miten saada ihmiset laskemaan elintasoaan? Uudistuneessa Elävässä arkistossa on katsottavissa, millaisin keinoin energiansäästämisen sanomaa on Suomessa levitetty.

Veijo Pasanen istuu Ritva Valkaman kanssa sohvalla. Valkama katsahtaa Pasasta ja lukee kirjaa.

Tietoisku: Älä tee sitä bensalla

Ritva Valkama ja Veijo Pasanen tietoiskussa.

Korkokenkäindeksin luotettavuus laman ennustajana horjuu

Korkokenkien koroista ei ehkä enää pystykään ennustamaan talouden käänteitä. Aiemmin naiset ovat käyttäneet sitä korkeampia korkoja mitä huonommin taloudessa on mennyt. Hyvinä aikoina on suosittu matalia korkoja.

Futuro-talo ulkoapäin kuvattuna

Espoo hankki UFO-talon kokoelmiinsa

Kaupunginmuseo asettaa arkkitehti Matti Suurosen suunnitteleman Futuro-talon yleisesti nähtäville. Alun perin loma-asunnoksi suunniteltu rakennus sijoitetaan näyttelykeskus WeeGeen pihaan.

Lapsia-liikennemerkki

Finland hosts carfree day on Thursday

Cities are encouraging residents to leave their cars at home on Thursday in observance of the twelfth annual World Carfree Day. A number of public events and seminars are being staged to underscore the theme day, which caps off International Mobility Week.

Pyöräilijä ylittää kadun sateessa

Autotonta päivää on vietetty tänään

Tänään torstaina on vietetty Autotonta päivää. Päivän aikana autonomistajia on rohkaistu käyttämään vaihtoehtoisia liikkumistapoja. Teemapäivä päättää kansallisen etätyöpäivän aloittaman Liikkujan viikon.

Itse keksitty aurinkovoima lämmittää Puikkosten kodin

Öljykriisi pani vuonna 1973 Matti Puikkosen miettimään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Vuonna 2009 Villähteelle valmistui talo, joka lämpiää lähes täysin Puikkosen keksimällä aurinkoenergiajärjestelmällä. Siinä auringon tuottama lämmin ilma puhalletaan talon alle rossipohjaan.

Egypti perui kesäajan

Egypti poistaa käytöstä kesäajan, uutisoi valtiollinen uutistoimisto Mena. Viikon alussa pääministeri Essam Sharaf sanoi televisiopuheessa, että moni egyptiläinen pitää tarpeettomana kellojen siirtämistä kaksi kertaa vuodessa.

Japanin pääministeri Naoto Kan.

Pääministeri kehotti japanilaisia säästämään energiaa

Japanin pääministeri Naoto Kan on pyytänyt maanjäristyskriisin keskellä olevia japanilaisia käyttämään energiaa harkitusti. Pääministeri lähestyi kansalaisia tekstiviestein.

Taistelua bin Jawadin alueella Libyassa 09.03.0211.

Voiko Suomeenkin tulla uusi öljykriisi?

Arabimaiden kansannousujen luoma epävarmuus tuntuu jo suomalaisen autoilijan kukkarossa. Raakaöljyn hinta nousee, koska öljymarkkinat pelkäävät öljyntuotantohäiriöiden leviävän Libyasta Algeriaan ja Lähi-itään.

Poika potkaisee kohti Muammar Gaddafia esittävää seinämaalausta.

Asiantuntijat: Libyan levottomuudet eivät aiheuta öljykriisiä

Pohjois-Afrikan levottomuudet ovat herättäneet pelkoa uudesta öljykriisistä. Öljytuotteiden hinnat ovat viime viikkoina olleet selvässä nousussa myös Suomen huoltoasemilla. Asiantuntijat rauhoittelevat kuitenkin kuluttajia.

Malttia maahanmuuttokeskusteluun

Turussa toimivan Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling toivoo, että puolueet välttäisivät kärjistyksiä siirtolaisuuskysymyksissä tulevien eduskuntavaalien alla. Puolueiden johtohenkilöiden olisi hyvä pitää pienimuotoinen Korpilampi-tapaaminen, jossa keskusteltaisiin avoimesti Suomen tulevista väestö- ja maahanmuuttohaasteista, ehdottaa Söderling.

Pyöröilijä ajaa punaisella merkittyä pyörätietä pitkin

Autoton päivä kannustaa joukkoliikenteen pariin

Yhdettätoista kertaa Suomessa järjestettävä Autoton päivä kannustaa ihmisiä jättämään keskiviikkona auton kotiin ja käyttämään esimerkiksi joukkoliikennettä tai polkupyörää. Autotonta päivää vietetään kansainvälisen Liikkujan viikon päätteeksi.

Rakennusmies mittaa levyä mittanauhalla ja tekee merkintää levyyn.

"Rakennusalalla ei tunneta laatua"

Huolellisuudesta ja rahasta tinkiminen näkyy nykyrakennuksissa, sanoo rakennusalan opettaja Jouko Lampilahti. Hänen mukaansa rakennusalalta puuttuu ammattiylpeyttä ja laatutietoisuutta. Rakennukset voivat huonosti myös, koska niiden huollosta ei välitetä.

Työllisyystilanne heikentymässä edelleen

Työttömyyden kasvu on edelleen voimakkainta Varsinais-Suomessa. Maakunnan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli kesäkuun lopussa 23 600 työtöntä työnhakijaa. Kesäkuun aikana työttömien määrä kasvoi 2 000 henkilöllä kesäkuulle tyypilliseen tapaan.

Lontoon City varoittaa öljypulasta

Öljyn nopeasti kasvava kysyntä ja samaan aikaan vähenevä tuotanto ovat lähivuosina johtamassa rajuun murrokseen yrityselämässä. Öljyn hupenemisen vaikutuksista varoittavat raportissaan arvostettu Lontoon strategisten tutkimusten laitos ISS ja suuri vakuutusyhtiö Lloyd's. Raportista kertoo sanomalehti Guardian.

James Cameron

James Cameronin apu ei kelvannut öljykriisissä

Elokuvaohjaaja James Cameronin tarjoama apu Meksikonlahden öljykriisin selvittämiseksi ei ole kelvannut BP-öljy-yhtiölle. Avatarin ja Titanicin ohjannut Cameron on kehittänyt robottisukellusveneitä ja häntä pidetään vedenalaisen kuvaamisen eksperttinä.

Ilmakuva Koivistonkylästä, keskellä EKA-market.

Koivistonkylän EKA oli Suomen ensimmäinen automarket

Koivistonkylään valmistui vuonna 1976 Suomen ensimmäinen automarket EKA. Paikalliset asukkaat olivat vähän ihmeissään, koska vuosikymmenen alkua himmensi öljykriisi. Autolla markettiin ajamisen kannattavuutta epäiltiin. Myös pikkukauppojen tulevaisuus huoletti.

Tanskalaisista tuli tuulimyllyjen omistajia

Tanska tuottaa viidenneksen sähköstään tuulienergialla, ja osuus kasvaa koko ajan. Kymmenistä tuhansista tanskalaisista on tullut tuulimyllyosuuskuntien jäseniä.

Kuusituhatta moottoria Vaasasta maailmalle

Ensimmäinen Vaasassa rakennettu moottori myytiin Norjaan vuonna 1979. Järjestyksessään 6000. moottori matkaa jo kohti Brasiliaa.

Maailmanpankki: talous supistuu koko vuoden

Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick ennustaa maailmantalouden supistuvan tämän vuoden aikana 1 - 2 prosenttia. Maailman toiseksi suurin talous Japani pieneni loka-joulukuussa 3,2 prosenttia. Vähennys on Japanille suurin vuoden 1974 öljykriisin jälkeen.

Volvon autotehdas ruotsissa

Ruotsin elinkeinoelämä povaa sysimustia aikoja talouteen

Työllisyys heikkenee Ruotsissa selvästi lähivuosina, arvioi maan elinkeinoelämän keskusjärjestö SN. Järjestö katsoo tuoreessa raportissaan, että Ruotsista katoaa seuraavien kahden vuoden aikana jopa 250 000 työpaikkaa. Vuonna 2010 Ruotsin työttömyysprosentti noussee lähes kymmeneen.

Sadat tuhannet jäivät ilman sähköä Gazassa

Noin 800 000 gazalaista on jäänyt ilman sähköä, kun alueen päävoimalaitos ajettiin alas öljypulan takia maanantaina. Voimalaitoksen edustajan mukaan puolet Hamasin hallitseman palestiinalaisalueen asukkaista on ilman sähköä.

AC/DC jyrää, lama on täällä?

Onko sattumaa, että AC/DC on listaykkösenä laman kynnyksellä? Brittilehti Guardian on laskeskellut, että australialainen hard rock -yhtye on myynyt aina hyvin kun huonot talousajat ovat käsillä. Edellisen kerran AC/DC nousi brittilistan kärkeen 1980, kun maa oli taantuman partaalla. Veteraanirokkareiden uusin Black Ice -albumi lyö tällä hetkellä kuumille kiville ympäri maailmaa.

Amerikkalaiset vähensivät autoiluaan tänä kesänä

Amerikkalaiset vähensivät autoiluaan tänä kesänä. Keskiviikkona julkaistun MasterCardin raportin mukaan amerikkalaisten bensan kulutus laski touko-elokuussa 3,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Brown perää pikaisia toimia öljykriisin takia

Britannin pääministeri Gordon Brown vaatii pikaisia maailmanlaajuisia toimia öljykriisin takia. Brown kirjoittaa brittilehti The Guardianissa, että maailmantalous on kohtaamassa viime vuosikymmenien kolmannen suuren öljyshokin.

USA:n kuluttajien luottamus talouteen laski roimasti

Amerikkalaisten talousluottamus laski selvästi odotuksia enemmän maaliskuussa, kertoo tutkimuslaitos Conference Boardin tutkimus. Luottamusindikaattori putosi lukemaan 64,5 helmikuun 76,4:sta.

Raakaöljyn hinta lähestyy sataa dollaria

New Yorkin raaka-ainepörssissä noteerattu raakaöljyn tynnyrihinta nousi 21. marraskuuta nimellisesti kaikkien aikojen ennätykseensä, 99,29 dollariin barrelilta. Vuoden jaksolla öljyn keskitynnyrihinta asettuu nyt 69,97 dollariin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle