Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maanantai 20.4.2020 (radio)

Vain harva nuorista ajattelee, että mikä tahansa työ kelpaa, jos siitä vain maksetaan tarpeeksi. Al-Holin suomalaislasten kotiutumishanke ei ole edistynyt. Tanskassa on hylätty miljoonia hengityssuojaimia. Ensimmäiset adoptiot samaa sukupuolta olevien parien perheisiin on vahvistettu.

Uutta tietoa tytöistä: ennen he halusivat olla kampaajia, mutta nyt heillä on mielessään myös yrittäjyys ja poliisin työ

Suomessa koulutus­alat ja työmarkkinat eriytyvät vahvasti sukupuolen mukaan. Tämä heijastuu myös nuorten toiveammatteihin.

Tornio haluaa helpottaa perhevapaalta töihin palaamista – vanhempia valmennetaan räätälöidysti

Valmennuksessa pyritään esimerkiksi vahvistamaan työelämään palaavan vanhemman itsetuntoa.

Osaanko työtäni enää? Perhevapaalta palaava voi tarvita tukea, ja sitä kokeiluhanke alkaa tarjota

Kokeilu alkaa kymmenellä paikkakunnalla. Siitä halutaan saada pysyviä malleja palaajien tueksi.

Ei nimi lasta pahenna

Sopivan nimen valitseminen lapselle on vaikeaa.

Paineet ajavat uupuneita ylioppilaita ajattelemattomiin tekoihin: "Yksi ei edes tiennyt, mitä oli hakenut opiskelemaan"

Opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän yhdistyksen Nyyti ry:n mukaan nuorten uupumus on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Kolme nuorta laittoi haaveammatit testiin! Mielikuvat eivät täysin vastanneet odotuksia

Oppilaat saivat huomata, että ammateista näkyy ulospäin vain pieni osa. Yksi heistä päätti vaihtaa päivän päätteeksi urasuunnitelmiaan.

Yrittäjyyden kipinä syttyy opintojen aikana – Kainuussa saa kokeilla riskittömästi siipiään

Esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa on mahdollista, että opiskelija voi perustaa yrityksen jo opiskeluaikana.

Tänään alkanut yhteishaku on ysiluokkalaisille tiukka paikka – harva on yhtä varma valinnoistaan kuin Veera Takala: "Haluan poliisiksi"

Ammatinvalinnan tekee vaikeaksi se, että tulevaisuudessa ammatit voivat muuttua eikä työvoiman tarvettakaan eri aloilla ole helppo ennustaa.

Petteri Orpo: "Olen aivan aito poliittinen broileri" – Kipinä poliitikon ammattiin syttyi kun kaikki ovet aukesivat opiskelijapoliitikolle

Kokoomuksen puheenjohtaja avaa perjantai-iltana puoluejohtajien henkilökuvasarjan Sannikka & Ukkola -ohjelmassa TV1:ssä kello 20:00.

Muuttiko opettaja elämäsi suunnan? Kerro meille tarinasi

Tai onko joku koulun aikuisista tukenut sinua?

Asta Lepän kolumni: Me verenpisaran väriset

Vahvat sukupuoliroolit on istutettu meihin kaikkiin vahvasti. On miesten ja naisten vaatteet ja on miesten ja naisten tehtävät. Sukupuolten välistä löytyy kuitenkin runsaasti eri sävyjä, kirjoittaa Asta Leppä.

27 työvuoden jälkeen sukkahousutehtaalta irtisanottu perusti oman joogasalin – "Olen aina vannonut, että en ala yrittäjäksi"

Pitkään samassa työpaikassa työskennelleen voi olla irtisanomisen jälkeen vaikea työllistyä uudelleen. 49-vuotias torniolainen Satu Myllymäki karisti pelkonsa yrittäjyydestä ja teki itselleen työpaikan.

Raskaan työn leima karsii tyttöjä teknologiasta: "Alan ammatteja pitäisi esitellä muunakin kuin hitsauksena"

Teollisuus työllistää tällä hetkellä paremmin kuin moni perinteinen naisten ala. Yksistään tämän vuoksi tyttöjen kannattaisi harkita teknologiaa opiskeluvaihtoehtoja puntaroidessaan.

15-vuotias Minttu Kurki valtasi kaupunginjohtajan paikan tyttöjen päivänä – "Tasa-arvossa yhä työstettävää"

Joensuun kaupunginjohtajana yhden päivän toiminut Minttu Kurki haluaa poistaa sukupuolileimat ammateista.

Mauno Koiviston silinterihattu ja elämän mullistanut rakkaus – Lue tarinoita 100-vuotiaan Suomen asukkaista

Miksi Miljasta tuli juhlaprinsessa? Mikä nosti Sarin ylös työuupumuksesta? Sukella pirkanmaalaisten tarinoihin Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Mieti tarkkaan, miten puhut lapsellesi työstäsi – Jesse seuraa isänsä jalanjälkiä kaivurin puikoissa

Vanhempien vaikutus on suuri, kun peruskoulun päättävä nuori valitsee jatko-opintoja. Jesse Seppälälle polku ammattikoulun kautta isän yritykseen oli selkeä.

Pojista insinöörejä, tytöistä sairaanhoitajia – sukupuoli määrittää yhä nuorten ammatinvalintaa

Nuorten mielikuvissa tytöt pärjäävät poikia paremmin luovissa aineissa ja kielissä. Pojat puolestaan ovat parempia luonnontieteissä ja liikunnassa.

Maija Nousiainen reputti teatterikorkeakoulun pääsykokeissa kolmesti, on silti tiellä toiveidensa ammattiin: "Unelmia kohti pitää mennä"

Nuorena Maija Nousiaisella oli kaksi suurta unelmaa - tulla äidiksi ja näyttelijäksi. Ensimmäistä kertaa teatterikorkeakouluun hakiessaan hän odotti esikoistaan. Nyt kolmen lapsen äiti työskentelee puolet vuodesta kirpputorin myyjänä ja puolet näyttelee.

Forssan Ohjaamo nostaa nuoria ylös työttömyyden alhosta: "Kukaan ei pärjää enää yksin"

Nuorisotyöttömyyden kitkemisen toivotaan nousevan pintaan kuntavaalien tiimellyksessä Forssassa.

Kaksoiskansalaisten määrä kasvaa nopeasti – lasten tulevaisuus kahden maan kansalaisina askarruttaa

Viidessätoista vuodessa kaksoiskansalaisten määrä on moninkertaistunut. Monet joutuvat nyt puntaroimaan, onko kaksoiskansalaisuudesta enemmän hyötyä vai haittaa.

Vartijat kylpevät huomiossa: "Suosio johtuu mediaseksikkyydestä"

Poliiseista ja vartijoista kertovat tosi-tv-ohjelmat ohjaavat nuoria hakeutumaan alalle. Perinteinen metalliala ei sen sijaan houkuttele.

Näissä töissä tienaa hyvin ammattikoulutuksella – Veturikuskilla paras palkka

Jos ammatinvalinnassa hyvällä palkalla on iso merkitys, eikä halua opiskella vuosikausia, kannattaa katsoa kohti rautateitä ja paperitehtaita.

Tv-kamerat seuraavat naisten armeijaelämää: "Boksereissa on hyvä marssia"

Porin prikaatissa kuvataan dokumenttisarjaa Yle TV2:lle naisten armeija-arjesta. Naisten kiinnostus vapaaehtoiseen asepalvelukseen on isompi kuin koskaan.

Halusta vai rahasta – mitä, jos unelmatyö onkin pelkkää pettymystä? 

Kesäloman lopulla olisi hyvä miettiä, miltä töihin palaaminen tuntuu. Jos tunne ei ole mukava, kannattaa itseltään kysyä, meneekö se ohi. Moni huomaa vasta lomalla, että onkin väärällä alalla.

Työtä vailla? Tässä kymmenen lähes takuuvarmaa vinkkiä työnhakijalle

Tämän päivän työnhaussa ansioluetteloiden sijaan kilpailevat persoonat. Vauhtia haetaan sosiaalisesta mediasta, mutta monesti työpaikan saa se, joka tarttuu puhelimeen silloin, kun töitä ei ole edes tarjolla. Näillä ammattilaisen työnhakuvinkeillä sinäkin voit onnistua.

Katainen: Köyhyysrajan alapuolelle ei saa pudota työttömyysturvan uudistusten takia

Keskustan kansanedustaja Elsi Katainen painottaa myös oppilaitosten, työelämän asiantuntijoiden ja yritysten yhteistyötä nuorten ammatinvalinnan ohjauksessa, jotta nuoria ei koulutettaisi väärille aloille.

Tökkiikö kommunikointi? Muuta käytöstäsi, toinenkin muuttaa omaansa

Hyvin vaikeissa asiakastilanteissa, esimerkiksi lastensuojelussa, on kokeneenkin ammattilaisen joskus vaikea toimia ilman, että omat ennakkoluulot ja inhotukset nousevat esiin. Oman käyttäytymiseen voi vaikuttaa – ja sen hallinta voi avata myös vaikeat solmut hankalissa tilanteissa. Uusi työkirja auttaa löytämään keinot siihen.

Tampereen omat narsissit purkitetaan viimeistä kertaa – katso upeaa kukkaloistoa

Tampereen kaupungin puutarhureilla on pääsiäisviikolla multaa sormissaan, kun kevään ensimmäiset istutukset laitetaan valmiiksi. Keltaisenaan hohtavat narsissit viedään keskustaa koristamaan pääsiäiseen mennessä.

Nimi miestä myöten

Voiko nimi olla enne ja vaikuttaa uravalintaan?

Ammattia ei saisi valita kiireellä, vaikka niin vaadittaisiinkin

Ammatinvalinnan vaikeudet koskevat kaikenikäisiä, sekä aikuisia että nuoria. Työ- ja elämäntilanteen muutokset saavat ihmisiä miettimään ammatinvalintaansa useammankin kerran elämänsä aikana. Oma ala pitäisikin valita "hitaasti kiiruhtaen".

Ammatinvalinta voi olla näinkin helppoa: lääkikseen, kauppikseen tai oikkikseen

Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat yhteisvalinnassa tulevaisuutensa suuntaa. Osalle suunta on selvillä ja rima korkealla. Suurin osa teineistä kuitenkin päättää ammatinvalintansa myöhemmin.

Ammattia vaihdetaan, kun on pakko

Yleisimmin uuteen työhön kouluttaudutaan pakon edessä työttömyyden tai sairauden vuoksi. Omaehtoiset uudelleenkouluttautujat ovat pieni osa ammatinvaihtajista.

"Aamulla ei pysty kävelemään" - perhostyylin seuraukset ovat maalivahtiuran hinta

Pasi Nurminen pitää aika ajoin heräilevää keskustelua maalivahtien perhostyylin riskeistä ammatinvalintakysymyksenä.

Opiskeluapuraha yli 80 huippu-urheilijalle

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö tukee opiskeluapurahalla yli 80 huippu-urheilijaa.

Poliisiopiskelija: "Yhteiskunta ei toimi niin, että kaikki touhuavat mitä sattuu"

Ihanteellinen poliisiammattilainen ei kyynisty, vaikka joutuukin näkemään ammatissaan yhteiskunnan nurjan puolen. Ensimmäisenä opiskeluvuonna päntätään lakipykäliä, mutta keskitytään myös henkiseen valmentautumiseen.

Arvotutkija: Rikkaiden rikastuminen ei vie suomalaisten yöunia

Verotiedot kertovat, että maassa on paljon niin rikkaita, että heidän tulotasostaan tavallinen työssäkäyvä voi vain haaveilla. Superrikkaiden tulot eivät kuitenkaan häiritse monenkaan yöunta, arvelee suomalaisten arvoja tutkinut professori.

Nuori tekee suuria päätöksiä vähillä tiedoilla – "Ysiluokalla opinto-ohjausta pitäisi olla kaksi kertaa viikossa"

Oppilaanohjaajien mukaan työllisyysnäkymät eivät ratkaise nuorten ammattihaaveita. He kuitenkin lohduttavat suurten päätösten edessä olevia nuoria: ei ysiluokalla tarvitse päättää koko loppuelämän suuntaa.

Saako lääkäri kieltäytyä tekemästä aborttia?

Pitäisikö aborttia vastustavan lääkärin valita toinen ala?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle