Uusimmat artikkelit
Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle
Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.
Perjantai 29.4.2022 (radio)
Kunta-alan lakko. Uusi ydinreaktori. Hintojen nousu. Ministerit. Vappu ja vapun sää.
Hinnat nousevat jo neljä kertaa keskuspankin tavoitetta nopeammin – Keskuspankki syynää nyt palkkakehitystä
Venäjän hyökkäyssodasta koituu isoja inflaatiopaineita Eurooppaan. EKP päätti kuitenkin jättää korot ennalleen torstain kokouksessaan. Seurasimme EKP:n rahapolitiikan päätöksiä tässä jutussa.
Arvio: Euroalueen inflaatio kiihtyi maaliskuussa ennätykselliseen 7,5 prosenttiin – Ekonomisti: Huippua ei ole vielä valitettavasti nähty
Eniten hintoja euroalueella nosti energian kallistuminen, Eurostat arvioi. Se kallistui maaliskuussa ennakkoarvion mukaan lähes 45 prosenttia. Suomen inflaatio oli maaliskuussa 5,6 prosenttia.
OP: Sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä – ennusteet menivät uusiksi
Sota Ukrainassa heijastuu talouteen ulkomaankaupan vähenemisen, energian kallistumisen ja epävarmuuden nousun myötä. Globaalisti merkittävin vaikutus tulee energian kallistumisesta ja Venäjän talouden kriisistä.
Analyysi: Edessämme häämöttää energiakriisi, joka voi pian laittaa talouden koko kuvan uusiksi
Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi eurooppalaispäättäjille suuria huolia energian saatavuudesta. Jos kaasutoimitukset Venäjältä Eurooppaan katkaistaan, menevät myös talousennusteet uusiksi, kirjoittaa taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo.
Nytkö alkoi korkojen nousu? Suoraan ylöspäin sojottavat käyrät kiteyttävät markkinatilanteen – lue, mihin kaikkeen nyt kannattaa varautua
Korkojen nousu voi alkaa tuntua asuntovelallisen kukkarossa ensi vuonna, jos laina on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Uusien lainanhakijoiden kannattaa laskea, miten hyvin he pärjäisivät kahden prosentin koron kanssa.
Markka vaihtui euroon uudenvuoden humussa 20 vuotta sitten – Sixten Korkman: Elämä olisi ollut helpompaa, jos Suomella olisi ollut oma valuutta
Ekonomistit ovat eri linjoilla siitä, onko eurosta ollut Suomelle enemmän haittaa vai hyötyä. Taloustieteilijät ovat toiveikkaita, että kriisien vaivaamalla eurolla on edessään parempi tulevaisuus.

Eurokäteinen täyttää 20 vuotta, ja sen arvostus on huipussaan – Keskuspankki haluaa uudistaa eurosetelit "inhimillisemmiksi"
Muutaman vuoden kuluttua viiden ja viidenkymmenen euron seteleissä voi olla tunnettujen eurooppalaisten kuvia. Kysyimme kansalaisten mielipiteitä eurosta Frankfurtin joulutoreilla.
Eurovallan pimeä torni – Keskuspankki on historiansa kiperimmässä tilanteessa, miten se aikoo toimia? Kävimme selvittämässä
Euroopan keskuspankilla on edessään kaikkien aikojen vaikeimpia päätöksiä. Mitä lainojen koroille tapahtuu tai miten valtiot selviävät veloistaan tulevaisuudessa? Kävimme kysymässä, miten Frankfurtin pankeissa arvioidaan tulevaa.
Voiko ennätystahtiin kiihtynyttä inflaatiota pitää ohimenevänä? Suomen Pankin Rehnin mukaan hintapiikki on edelleen "todennäköisesti tilapäinen"
Euroopan keskuspankin neuvostolla on ensi viikolla merkittävä kokous. Iso kysymys on, kuinka huolissaan kuluttajahintojen noususta eli inflaatiosta kannattaa olla. Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa.
Tiistai 30.11.2021 (radio)
Hallituksen koronaneuvottelut. Pääministerin etätyö. Euroalueen inflaatio. Suksivoidetehtaan tulipalo. Luottokorttivarkaat. Sääennuste.

Euroalueen inflaatio kiihtyi lähes viiteen prosenttiin
Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa, kun kallistuvat energiahinnat vauhdittivat kuluttajahintojen nousua.
Joko kallis energian hinta haittaa talouskasvua? OP:n ennuste: Inflaatioriskit ylöspäin, korkonäkymät muuttuneet
Osaan kuluttajista hintojen nousu on kolahtanut toisia enemmän. OP ennustaa inflaation kehittyvän ensi vuonna maltillisempaan suuntaan, mutta riskejäkin on.
Inflaatio kiihtyi lokakuussa 3,2 prosenttiin, syynä muun muassa sähkön kallistuminen
Inflaation nousuun vaikutti muun muassa omakotitalojen peruskorjauskustannusten nousu. Hintojen nousua hillitsi muun muassa lasten päivähoitomaksujen pieneneminen.

European Commission upgrades forecast for Finnish economy
According to the Commission, economic activity in Finland recovered to pre-pandemic levels in the middle of this year.

Euroalueen talous kasvaa odotettua vauhdikkaammin
Euroopan komissio kohensi myös ennustettaan Suomen talouskasvusta. Komission mukaan Suomessa taloudellinen toiminta saavutti koronakriisiä edeltäneen tason tämän vuoden puolivälissä.
Tuleeko koronnosto ensi vuonna? Euroopan keskuspankki päätti jatkaa elvytystä toistaiseksi entiseen malliin inflaatiosta huolimatta
EKP jatkaa rahapoliittista elvytystään ja pitää korot ennallaan. Markkinoilla voimistuvat käsitykset sitkeämmästä inflaatiosta, mutta pääjohtaja Christine Lagarde ei arvioinut koronnoston aikataulua.
Fitch piti Suomen luottoluokituksen aiemmalla tasolla ja arvioi näkymät vakaiksi
Fitchin julkaisemassa arviossa ennustetaan, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 3,5 prosenttia. Ensi vuodelle Suomeen ennustetaan 2,9 prosentin kasvua. Suomen valtion luottoluokitus säilyi AA+-tasolla.
Euroalueen inflaatio kiihtyi syyskuussa korkeimmalleen sitten vuoden 2008 – Danske Bankin pääekonomisti kertoo, mitä tästä seuraa
Eurostatin mukaan kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta eli korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008. Inflaation kiihtyminen voi lisätä palkankorotusvaatimuksia syksyn neuvottelukierroksella.
Euroalueen inflaatio nousi korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008
Inflaatio nousi hieman analyytikkojen ennusteita korkeammalle 3,4 prosenttiin.
Verotuloja ropisee yllätysvauhdilla, mutta sekään ei taita velanottoa – Etla: Velkaantumista "ei ole mitään järkeä" lopettaa äkisti
Valtion velkaantuminen jatkuu vielä vuosia, Etla ennustaa. Sen mukaan velka ei ole juuri nyt ongelma, mutta velan kasvun taittaminen vaatii toimia, jotka olisi helpointa tehdä nyt, kun talous kasvaa.
Bank of Finland economist warns of a decline in cost competitiveness
Finland's competitiveness began to slip before the pandemic, and could fall further in the next few years due to costly labour, a central bank economist says.
Suomen Pankki varoittaa Suomen kustannuskilpailukyvyn heikkenemisestä
Jo pandemiaa edeltäneinä vuosina kustannuskilpailukyky hiipui, mutta kehitys ei kriisin aikana ole ollut yhtä heikkoa kuin euroalueella keskimäärin. Nyt edessä on kuitenkin eron tasoittuminen, arvioi johtokunnan neuvonantaja.
Pankkiunioni tiivistyy entisestään EU:ssa pian – suomalaispankeille voi langeta maksuja, jos niiden ulkomainen kilpailija ajautuu pahaan kriisiin
Euroalueen pankkien yhteinen kriisinratkaisurahasto saa uuden lisäpuskurin ensi vuoden alussa. Tarpeen vaatiessa Euroopan vakausmekanismista voidaan ottaa lainaa kriisipankin pelastamiseen. Edunvalvontajärjestö Finanssiala pelkää, että suomalaispankeilta peritään ylimääräisiä maksuja, jos niiden eteläeurooppalainen kilpailija ajautuu kriisin keskelle.
Inflaatio jatkoi kahden prosentin tuntumassa – polttonesteet ja asuminen kallistuivat
Heinäkuussa kuluttajahintoja vuoden takaiseen verrattuna nostivat eniten esimerkiksi bensiinin ja dieselin sekä omakotitalojen ja osakehuoneistojen kallistuminen. Inflaatio on ollut Suomessa noin kahden prosentin tasolla huhtikuusta alkaen.
Euroopan keskuspankki kiihdyttää pandemiaan liittyviä velkaostojaan – EKP:n uusi strategia tarkoittaa, että korot pysyvät matalina arvioitua pidempään
EKP on tukenut euroalueen talouksia pitämällä korot matalina ja ostamalla velkapapereita jo vuosikausia. Nyt keskuspankin tase vastaa jo lähes 75 prosenttia euromaiden bruttokansantuotteesta. Pankki lisää elvytystä entisestään.
Eurooppa otti harppauksen digieurohankkeessaan – rahan tallettamista "digikukkaroon" saa kuitenkin vielä odottaa
Keskuspankit ovat kiinnostuneita digirahasta, koska yksityisten yritysten kryptovaluuat ja niiden hallitseva asema markkinoilla voi olla keskuspankeille uhka.

Komissio ennustaa: Talous kasvaa nopeammin kuin luultiinkaan, Suomessa koronapandemian vaikutukset EU-alueen pienimmät
Koronavirus näyttää aiheuttaneen Suomen talouteen pienimmät ala- ja ylämäet koko Euroopassa – katso kartasta. EU-maiden välillä on suuria eroja koronasta toipumisessa.
Onko Eurooppa alhaisten korkojen ansassa? EKP:n Isabel Schnabel Ylelle: Korkoja nostetaan, jos todellisia uhkia ilmestyy
EKP pitää yhä ohjauskorkonsa alhaalla ja ostelee miljardeilla valtioiden velkapapereita. Aalto-yliopiston professori Vesa Puttosen mukaan keskuspankki on "ansassa" – se ei pystyisi lopettamaan nollakorkojen aikaa vaikka haluaisi.
OECD arvioi Suomen talouden kasvavan 2,6 prosenttia tänä vuonna – työllisyys palautuu pandemiakuopasta vasta ensi vuonna
Suomen talouskasvua vauhdittaa varsinkin vienti, joka kasvaa tänä vuonna 5,4 prosenttia. Euroalueen bruttokansantuote kasvaa koko maailmantaloutta selvästi hitaammin.
EU:ssa on edessä jo seuraava jättimäinen talouskiista eri maiden budjettikurista – Tutkija: "Paljon suurempi asia kuin mitä elpymisrahasto oli"
Suomikin joutuu ottamaan kantaa syvempään talousintegraatioon viimeistään syksyllä – tosin viisainta voisi olla vaikuttaa jo nyt. Uudistuksella voidaan estää tulonsiirtounionin syntymistä.
Korvaako digieuro kohta setelit ja kolikot? Euromaiden keskuspankit pohtivat digitaalisen keskuspankkirahan liikkeeseen laskemista
Pohdintojen taustalla on monta syytä kuten käteisen käytön vähentyminen ja digitaalisten maksutapojen yleistyminen. Puuvillapaperisen setelin tilalle halutaan siis tarjota nykyaikainen vaihtoehto. Euroopan keskuspankin johtokunta päättää selvittelytyön jatkosta kesäkuussa.

Euroopan keskuspankki varoittaa rahoitusmarkkinoiden epävakaudesta – listasimme kahdeksan asiaa, jotka ovat nyt EKP:n mielestä talousriskejä
EKP arvioi ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia: se voi aiheuttaa epävakautta rahoitusmarkkinoilla. Monet pankit ovat lainoittaneet hiilipohjaista teollisuutta, ja hiilestä riippuvaisten alojen kustannukset nousevat ajan saatossa.
Matti Mörttisen kolumni: Eurooppa on muutakin kuin kokoomus
EU:n isojen hankkeiden edessä ovat suuret puolueet sekoilleet enemmän ja vähemmän. “Jaa, ei, tyhjää” -pompottelu oli kokoomuslaista jatkoa keskustan reunaehdoille, ay-liikkeen europuskureille ja demarien Kreikka-vakuuksille, kirjoittaa Mörttinen. Kolumnin voi myös kuunnella.
Inflation hits 2.1 percent in April
Finland's above-average rise was partly due to a sharp drop in fuel prices last year as the Covid crisis began.
Inflaatio ponnahti 2,1 prosenttiin huhtikuussa
Kuluttajahintojen nousun taustalla on polttoaineiden hintakuoppa viime kevään koronakurimuksessa. Nousu on korkein moneen vuoteen. Suomen inflaatiokehitys nopeampaa kuin muualla EU:ssa.
Nordea: Maailmantalouden kasvuvauhti kiihtyy nopeimmilleen lähes 50 vuoteen, ylikuumenemisen merkkejä näkyvissä
Suomessakin talouden odotetaan kiihtyvän tänä ja ensi vuonna. Palvelualoilla odotetaan patoutuneen kulutuskysynnän purkautumista. Erittäin elvyttävän talouspolitiikan seurauksena maailmantaloudessa voidaan nähdä ylikuumenemisen merkkejä.

Perjantai 30.4.2021 (radio)
Turpeentuottajien marssi. Osatyökykyisille vuokrafirma. Äänikirjojen suosio kasvaa. Euroalueen taantuma. Vappu.

"Talous pitää saada kasvuun tulevaisuudessa, jos Suomi haluaa säilyttää velkakestävyytensä", luottoluokittaja Fitch Ratingsin johtaja sanoo Ylelle
Suomen vahvuus on historiallinen näyttö talouskurista. Jos esimerkiksi työllisyyttä ei saada kohennetuksi tai sote-uudistusta läpi, valtion lainoittajat voivat hermostua tulevina vuosina. Lähiaikoina vaaraa ei ole.

Milloin keskuspankkiirit lopettavat valtavan velkaelvytyksen? EKP:n huolena on nyt euroalueen jääminen kilpailijamaiden toipumisvauhdista
Euroopan keskuspankin neuvosto päätti pitää rahapolitiikan linjaukset tällä erää ennallaan, talletuskorko ei muutu.

Danske Bank: Ruotsin talouskasvu kiitää Suomen edellä
Pohjoismaiden taloudet kutistuivat viime vuonna kolmisen prosenttia, euroalueen pudotus oli vajaat seitsemän prosenttia.

Inflaatio tekee paluuta: Kuluttajahinnat alkoivat nousta Euroopassa, mutta kuinka pysyvästi ja mitä vaikutusta sillä on?
Tänä vuonna voidaan nähdä hintapiikkejä eri tuotteissa ja palveluissa.

EKP:n entisellä pääjohtajalla Mario Draghilla on Italiassa valtava tehtävä: elvyttää euroalueen kolmanneksi suurin talous
Monet italialaiset pitävät Draghia hyvänä vaihtoehtona maan johtoon, mutta heidän uskonsa demokratiaan horjuu, kirjoittaa Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Koronan runtelema euroalueen talous supistui lähes seitsemän prosenttia viime vuonna
Euroalue uhkaa vajota uudelleen taantumaan alkuvuoden aikana.

Counterfeit currency reports up by a third last year
The number of fake euro banknotes found in circulation in Finland has steadily increased over the past 5 years.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde: Koronaviruksen uusiutuminen uhkaa nyt taloutta
Taloustilanne eri puolilla euroaluetta on "epätasapainoinen", Lagarde sanoi. Keskuspankki piti korot ennallaan.
Tilastokeskus: Inflaatio joulukuussa 0,2 prosenttia, koko viime vuonna keskimäärin 0,3 prosenttia
Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa hintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten muun muassa savukkeiden, omakotitalojen, matkaviestintäpalveluiden kallistuminen.

Suomen Pankki julkaisi ennusteensa lähivuosille, pääjohtaja Olli Rehn: "On kyettävä elämään kahta aikaa"
Korona on saatava kuriin ja talous nousuun, painottaa Suomen Pankki tuoreessa ennusteessaan.

Pankkien yhteisvastuu EU:ssa lisääntyy – "Suomi haluaa, että pankkijärjestelmä huolehtii omista virheistään", Matti Vanhanen sanoo
Suomalaiset pankit pelkäävät joutuvansa maksajiksi muiden maiden kriiseissä. Veronmaksajien riskit pienenevät.