Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työttömien mielenosoitus Helsingissä 1993, mies pitelee kylttiä, jossa lukee "Työtä".

Taantuma tulee – valtion miljardileikkauksia pitää lykätä ensi vuotta kauemmaksi, vaativat talousasiantuntijat

Kuluneen viikon uutiset konkurssien kasvusta, avoimien työpaikkojen määrän romahduksesta ja ostopäälliköiden talouspessimismistä ovat vahvistaneet talousasiantuntijoiden arviota talouden sukeltamisesta taantumaan.

Euroseteleitä.

Kaikille tutut eurosetelit uudistuvat – keskuspankki avasi äänestyksen uusien setelien kuvituksesta

Euroopan keskuspankki käynnistää eurosetelien täydellisen uudistustyön ja kysyy nyt eurooppalaisilta, minkälaiset setelit he haluavat.

Euron merkki Frankfurtin keskustassa.

OP:n ekonomistilta lohtua korkokurimukseen – huippu saattaa olla pian käsillä

Euroalueen korkohuipun arvioidaan pian olevan käsillä, OP:n Jari Hännikäinen sanoo. Tällä hetkellä markkinoilla arvioidaan, että vuoden euriborin huipputaso olisi noin 4,3 prosenttia.

Turistiryhmiä istumassa, seisomassa ja kävelemässä. Taustalla näkyvät Parthenonin temppelin rauniot auringonpaahdetta vasten.

Entisen kriisimaa Kreikan talous on kovassa nosteessa: näillä kuudella keinolla se sen teki

Sunnuntaina vaaleihin käyvä Kreikka on onnistunut kampeamaan taloutensa hyvälle uralle. Miten se on sen tehnyt? Kokosimme kuusi asiaa.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde tiedotustilaisuudessa Frankfurtissa 4. toukokuuta 2023.

EKP teki korkoihin aiempaa pienemmän korotuksen, näkyykö jo korkojen nousun loppu? "Emme ole vielä perillä", sanoo Lagarde

Euroopan keskuspankki nostaa kaikkia ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksikköä. Pääjohtaja Christine Lagardella on viesti myös koroista kärsiville suomalaisille.

Euroopan keskuspankin päärakennuksen julkisivu Frankfurtissa.

Euribor kääntyi taas varovaiseen nousuun – Yhdysvalloissa pankkien tilanne huolestuttaa edelleen, pörsseissä perjantai oli alavireinen

Sijoittajat ovat hermoilleet pankkien ongelmista, mutta perjantaina markkinat rauhoittuivat hieman. Yhdysvalloissa pankkien tilanne kuitenkin edelleen huolestuttaa sijoittajia.

Christine Lagarde, pääjohtaja, EKP Saariselkä.

Euroopan talouden ykkösvaikuttaja harvinaisessa haastattelussa Ylelle: Taantumaa ei tule – painamme inflaation alas, tuli mitä tuli

Euroopan keskuspankki seuraa pääjohtaja Christine Lagarden mukaan tarkasti, käynnistävätkö palkankorotukset hintojen nousukierteen.

Luminen tunturimaisema keskellä kaamosta. Taivaanrannalla näkyy oranssinkeltaista valoa.

Tiistai 17.1.2023 (radio)

Lakkovaroitus teknologiateollisuuteen. Telia suunnittelee irtisanomisia. Euroalue voi ehkä välttää taantuman. EU:n valmiusvarasto Suomeen. Kaamos väistyy. Säätiedot.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.

Miten rahan arvo syntyy? Testaa taloustietosi kiperässä tietovisassa

Euroopan keskuspankki päättää torstaina korkojen nostoista ja valtionvelkojen kohtalosta. Miten hallitset rahapolitiikan jipot? Tee tietovisa.

Henkilö pitää kädessään euroseteleitä pankkiautomaatilla.

Euron arvo on laskenut rajusti dollariin verrattuna, mutta nousee nyt – mistä tämä johtuu?

Asiantuntijan mukaan valuuttamarkkinat pyrkivät ennakoimaan korkotason muuttumista. Myös euroalueeseen kohdistuvat riskit ovat tärkeitä.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki nostaa taas reippaasti korkoja – pääjohtaja Christine Lagarde vastasi tiedotustilaisuudessa Marinin ja muiden kritiikkiin

Kaikki kolme ohjauskorkoa nousevat 0,75 prosenttiyksikköä. Talletuskorko kaksinkertaistuu 1,5 prosenttiin. Samalla Euroopan keskuspankki alkaa vetää pois pankeille antamaansa tukea. Yle seurasi EKP:n tiedotustilaisuutta.

Kuvakollaasi, jossa näkyy Suomen pääministeri Sanna Marin, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron taustallaan Euroopan keskupankin korkoa kuvaava käyrä.

Poliittisten johtajien paine keskuspankkia kohtaan kasvaa, mitä tekee EKP tänään? Suomen Marin, Ranskan Macron ja Italian Meloni kriittisinä

Euroopan keskuspankin uskotaan nostavan korkoa kokouksessaan torstaina, ja se lisää myös valtioiden korkokuluja. Ennen Marinia EKP:ta on Suomen pääministereistä arvostellut Paavo Lipponen (sd.)

Grafiikka näyttää, kuinka Suomen 10-vuotisen valtionlainan korko on noussut 3,06 prosenttiin.

Suomen pitkien valtionlainojen korko rikkoi kolmen prosentin rajan – näin kävi viimeksi 11 vuotta sitten, pitääkö nyt huolestua?

Valtionlainojen koronnousu koskee koko Eurooppaa. Kun EU-maiden tuoreita korkotasoja vertaa, Suomi sijoittuu kutakuinkin keskelle.

Christine Lagarde.

EKP nosti ohjauskorkoaan ennätysroimasti, arvio talouden näkymistä synkkeni – Näin pääjohtaja perustelee päätöksiä

EKP:n arvion mukaan inflaatiovauhti on edelleen liian nopea, joten se arvioi nostavansa korkoja vielä useamman kerran. Pankki alensi kasvuennustettaan euroalueelle.

Christine lagarde kohottaa silmälasejaan

Euroopan keskuspankilta odotetaan tänään ennätysrajua koronnostoa – kokosimme neljä syytä, miksi keskuspankin liikkeet ovat nyt ratkaisevia

EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoja peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Iso kysymys on nyt se, työntävätkö roimat koronnostot euroalueen ja Suomen talouden yhä syvempään taantumaan.

Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.

Ennätysheikko euro ruoskii inflaatiota lisälaukalle – tuontihinnat nousevat, kaukomatkailu kallistuu

Euron arvo Yhdysvaltain dollaria vastaan on laskenut yli vuoden ja on nyt pudonnut alimmalle tasolleen 20 vuoteen. Yhdellä eurolla saa noin yhden dollarin.

Protesti Ateenassa heinäkuussa 2015.

Yhden aikakauden päätös koetaan tänään – Kreikka vapautuu EU:n taloussyynistä

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis iloitsi tiukan valvonnan päättymisestä. EU:n talouskomissaarin mukaan kyseessä on symbolisesti iso asia koko euroalueella.

Grekisk man som håller flagga framför kravallpoliser

Olli Rehnin opit Kreikan ja Suomen talouskriiseistä: Taloutta on hoidettava vastuullisesti ja pitkällä jänteellä

EU:n komissio lopettaa Kreikan talouden erityistarkkailun. Talouskomissaarina Kreikan velkakriisin keskelle joutunut Olli Rehn linjaa, että jokaisen euromaan on huolehdittava itse omasta taloudestaan.

Ihmisiä viettämässö aikaa kauppakeskuksessa.

Inflaatio ylitti taas asiantuntijoiden odotukset – analyytikko: Ensi vuonna edessä lienee taantuma

EU:n tilastoviranomainen Eurostat julkisti euroalueen inflaation heinäkuun ennakkotiedot. Etenkin energia kallistui, mutta myös ruoka, alkoholi ja tupakka.

Grafiikka näyttää Eurostatin ennakkotiedot euroalueen inflaatiolle heinäkuussa. Eniten hinnat ovat nousseet edellisestä vuodesta Virossa lähes 23 %, Latviassa 21 % ja Liettuassa lähes 21 %, vähiten hinnat ovat nousseet Suomessa lähes 8 %, Ranskassa lähes 7 % ja Maltalle 6,5 %. Euroalueella hinnat ovat nousseet keskimäärin 8,9 %.

Perjantai 29.7.2022

Inflaatio nopeutuu euroalueella. Viranomainen kehottaa säästämään energiaa. Ihmiset pohtivat autolla ajamista. Sää on melko sateinen.

Grafiikka näyttää Eurostatin ennakkotiedot euroalueen inflaatiolle heinäkuussa. Eniten hinnat ovat nousseet edellisestä vuodesta Virossa lähes 23 %, Latviassa 21 % ja Liettuassa lähes 21 %, vähiten hinnat ovat nousseet Suomessa lähes 8 %, Ranskassa lähes 7 % ja Maltalle 6,5 %. Euroalueella hinnat ovat nousseet keskimäärin 8,9 %.

Eurostat: Euroalueen inflaatio nousee 8,9 prosenttiin

Korkein inflaatio tilastoidaan Virossa, jossa hintojen nousu yltää 22,7 prosenttiin. Myös Latviassa ja Liettuassa hinnat nousevat yli 20 prosentin vauhtia. Suomen tahti on Eurostatin indeksin mukaan laskettuna 7,9 prosenttia.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni.

EU-komissio synkensi kasvuennustettaan – Suomen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1,8 prosenttia

Inflaation ennustetaan olevan tänä vuonna ennätyksellisen korkea. Heikkoa näkymää selittää Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Helsingin päärautatieaseman aulassa kulkee kesäasuisia ihmisiä. Taustalla Forexin palvelutiskeillä on kaksi asiakasta.

Euron heikentyminen suhteessa dollariin pienentää Yhdysvaltoihin matkaavien lomakassoja ja tekee tuontitavaroista kalliimpia

Euron arvon heikkeneminen tekee Yhdysvaltain tuontitavaroista kalliimpia euro-alueella. Valuutan arvon heikkenemisellä on kuitenkin positiivisia vaikutuksia suomalaisille vientiyrityksille.

Kroatian ja Euroopan Unionin liput liehuvat vanhan rakennuksen parvekkeelta.

Enää seitsemällä EU-maalla on oma raha, kuten kruunu ja zloty – Kroatia liittyy tammikuussa euroon keskellä talouden tyrskyjä

Kroatiasta tulee EU:n kahdeskymmenes euromaa. Omaan valuuttaan luottaa vielä seitsemän jäsenmaata.

nainen seisoo ja pitää ruokakoria kaupassa, jossa näkyy kahvia, vessaparepia ja lasagnelevyjä

Euroalueen inflaatio nytkähti jälleen uuteen ennätykseen

Kesäkuussa inflaatio nousi 8,6 prosenttiin vuodentakaisesta.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian 10-vuotisen valtionlainan korko on noussut vuoden 2021 kesäkuun alle 1 prosentista lähes 4 prosenttiin kesäkuussa 2022.

Italian tilanteesta on analyytikon mukaan syytä olla huolissaan – edessä voi pahimmassa tapauksessa olla uusi eurokriisi

Vuosia jatkunut löysän rahapolitiikan ja nollokorkojen aika on päättymässä. Sen seurauksena Italian velkatilanne on jälleen huolen aiheena.

Villatakkinen nainen ja oranssipaitainen mies kävelevät kaupan käytävällä selin kameraan. Oikealla hyllyssä on kahvinkeittimiä, vasemmalla ja edessä muun muassa pesukoneita.

Kaksoisisku tulossa: Inflaatio pomppasi poikkeuksellisen korkeaksi, seuraavaksi nousevat korot – selvitimme, mihin kuluttajan on syytä varautua

Suomi ottaa nyt muuta euroaluetta kiinni inflaatiossa. Meillä hintaloikka oli toukokuussa erityisen suuri eli hinnat nousevat yli seitsemän prosentin vauhtia.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle

Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.

Euroalueen inflaatioprosentit, kuvituskuva

Hinnat nousevat jo neljä kertaa keskuspankin tavoitetta nopeammin – Keskuspankki syynää nyt palkkakehitystä

Venäjän hyökkäyssodasta koituu isoja inflaatiopaineita Eurooppaan. EKP päätti kuitenkin jättää korot ennalleen torstain kokouksessaan. Seurasimme EKP:n rahapolitiikan päätöksiä tässä jutussa.

Grafiikka näyttää, kuinka inflaatio on Eurostatin ennakkotiedon mukaan noussut euroalueella 7,5 prosenttiin. Energian hinta on noussut lähes 45 prosenttia edellisvuodesta.

Arvio: Euroalueen inflaatio kiihtyi maaliskuussa ennätykselliseen 7,5 prosenttiin – Ekonomisti: Huippua ei ole vielä valitettavasti nähty

Eniten hintoja euroalueella nosti energian kallistuminen, Eurostat arvioi. Se kallistui maaliskuussa ennakkoarvion mukaan lähes 45 prosenttia. Suomen inflaatio oli maaliskuussa 5,6 prosenttia.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

OP: Sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä – ennusteet menivät uusiksi

Sota Ukrainassa heijastuu talouteen ulkomaankaupan vähenemisen, energian kallistumisen ja epävarmuuden nousun myötä. Globaalisti merkittävin vaikutus tulee energian kallistumisesta ja Venäjän talouden kriisistä.

Mielenosoittaja pitelee kylttiä.

Analyysi: Edessämme häämöttää energiakriisi, joka voi pian laittaa talouden koko kuvan uusiksi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi eurooppalaispäättäjille suuria huolia energian saatavuudesta. Jos kaasutoimitukset Venäjältä Eurooppaan katkaistaan, menevät myös talousennusteet uusiksi, kirjoittaa taloustoimittaja Elli-Alina Hiilamo.

Grafiikka näyttää, kuinka 12 kuukauden euribor-korot ovat nousseet -0,35 prosenttiin.

Nytkö alkoi korkojen nousu? Suoraan ylöspäin sojottavat käyrät kiteyttävät markkinatilanteen – lue, mihin kaikkeen nyt kannattaa varautua

Korkojen nousu voi alkaa tuntua asuntovelallisen kukkarossa ensi vuonna, jos laina on sidottu 12 kuukauden euriboriin. Uusien lainanhakijoiden kannattaa laskea, miten hyvin he pärjäisivät kahden prosentin koron kanssa.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö nosti ensimmäiset eurosetelit pankkiautomaatista uudenvuoden yönä 2002.

Markka vaihtui euroon uudenvuoden humussa 20 vuotta sitten – Sixten Korkman: Elämä olisi ollut helpompaa, jos Suomella olisi ollut oma valuutta

Ekonomistit ovat eri linjoilla siitä, onko eurosta ollut Suomelle enemmän haittaa vai hyötyä. Taloustieteilijät ovat toiveikkaita, että kriisien vaivaamalla eurolla on edessään parempi tulevaisuus.

14 metriä korkea europatsas päivällä pilvenpiirtäjien edessä.

Eurokäteinen täyttää 20 vuotta, ja sen arvostus on huipussaan – Keskuspankki haluaa uudistaa eurosetelit "inhimillisemmiksi"

Muutaman vuoden kuluttua viiden ja viidenkymmenen euron seteleissä voi olla tunnettujen eurooppalaisten kuvia. Kysyimme kansalaisten mielipiteitä eurosta Frankfurtin joulutoreilla.

yleiskuva - EKP:n pääkonttori heijastuu Main-joen pinnalta Frankfurtissa. Iltakuva.

Eurovallan pimeä torni – Keskuspankki on historiansa kiperimmässä tilanteessa, miten se aikoo toimia? Kävimme selvittämässä

Euroopan keskuspankilla on edessään kaikkien aikojen vaikeimpia päätöksiä. Mitä lainojen koroille tapahtuu tai miten valtiot selviävät veloistaan tulevaisuudessa? Kävimme kysymässä, miten Frankfurtin pankeissa arvioidaan tulevaa.

henkilökuva

Voiko ennätystahtiin kiihtynyttä inflaatiota pitää ohimenevänä? Suomen Pankin Rehnin mukaan hintapiikki on edelleen "todennäköisesti tilapäinen"

Euroopan keskuspankin neuvostolla on ensi viikolla merkittävä kokous. Iso kysymys on, kuinka huolissaan kuluttajahintojen noususta eli inflaatiosta kannattaa olla. Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa.

Teboilin pihassa olevassa hintataulussa on polttoaineiden hintoja. 98-oktaanisen bensan litrahinta on sentin yli kaksi euroa.

Tiistai 30.11.2021 (radio)

Hallituksen koronaneuvottelut. Pääministerin etätyö. Euroalueen inflaatio. Suksivoidetehtaan tulipalo. Luottokorttivarkaat. Sääennuste.

Euroopan keskuspankin rakennus Frankfurtissa.

Euroalueen inflaatio kiihtyi lähes viiteen prosenttiin

Euroalueen inflaatio kiihtyi kaikkien aikojen ennätystahtiin marraskuussa, kun kallistuvat energiahinnat vauhdittivat kuluttajahintojen nousua.

Bensa-aseman täyttökahvoja.

Joko kallis energian hinta haittaa talouskasvua? OP:n ennuste: Inflaatioriskit ylöspäin, korkonäkymät muuttuneet

Osaan kuluttajista hintojen nousu on kolahtanut toisia enemmän. OP ennustaa inflaation kehittyvän ensi vuonna maltillisempaan suuntaan, mutta riskejäkin on.

Sähkölinjoja menossa Yllikkälän sähköasemalle.

Inflaatio kiihtyi lokakuussa 3,2 prosenttiin, syynä muun muassa sähkön kallistuminen

Inflaation nousuun vaikutti muun muassa omakotitalojen peruskorjauskustannusten nousu. Hintojen nousua hillitsi muun muassa lasten päivähoitomaksujen pieneneminen.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

European Commission upgrades forecast for Finnish economy

According to the Commission, economic activity in Finland recovered to pre-pandemic levels in the middle of this year.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

Euroalueen talous kasvaa odotettua vauhdikkaammin

Euroopan komissio kohensi myös ennustettaan Suomen talouskasvusta. Komission mukaan Suomessa taloudellinen toiminta saavutti koronakriisiä edeltäneen tason tämän vuoden puolivälissä.

Christine Lagarde

Tuleeko koronnosto ensi vuonna? Euroopan keskuspankki päätti jatkaa elvytystä toistaiseksi entiseen malliin inflaatiosta huolimatta

EKP jatkaa rahapoliittista elvytystään ja pitää korot ennallaan. Markkinoilla voimistuvat käsitykset sitkeämmästä inflaatiosta, mutta pääjohtaja Christine Lagarde ei arvioinut koronnoston aikataulua.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Fitch piti Suomen luottoluokituksen aiemmalla tasolla ja arvioi näkymät vakaiksi

Fitchin julkaisemassa arviossa ennustetaan, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 3,5 prosenttia. Ensi vuodelle Suomeen ennustetaan 2,9 prosentin kasvua. Suomen valtion luottoluokitus säilyi AA+-tasolla.

Asiakas maksaa ostoksiaan kaupan kassalla.

Euroalueen inflaatio kiihtyi syyskuussa korkeimmalleen sitten vuoden 2008 – Danske Bankin pääekonomisti kertoo, mitä tästä seuraa

Eurostatin mukaan kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta eli korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008. Inflaation kiihtyminen voi lisätä palkankorotusvaatimuksia syksyn neuvottelukierroksella.

Sähköaseman laittteistoa verkkoaidan läpi kuvattuna.

Euroalueen inflaatio nousi korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008

Inflaatio nousi hieman analyytikkojen ennusteita korkeammalle 3,4 prosenttiin.

Kasarmitorin jättiterassilla vietettiin kesäpäivää 14. kesäkuuta.

Verotuloja ropisee yllätysvauhdilla, mutta sekään ei taita velanottoa – Etla: Velkaantumista "ei ole mitään järkeä" lopettaa äkisti

Valtion velkaantuminen jatkuu vielä vuosia, Etla ennustaa. Sen mukaan velka ei ole juuri nyt ongelma, mutta velan kasvun taittaminen vaatii toimia, jotka olisi helpointa tehdä nyt, kun talous kasvaa.

Asiakkaita kaupassa.

Bank of Finland economist warns of a decline in cost competitiveness

Finland's competitiveness began to slip before the pandemic, and could fall further in the next few years due to costly labour, a central bank economist says.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle