Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Antti Asikainen soittaa huuliharppua kotonaan Puumalassa.

Antti Asikainen, 20, nappasi opiskelupaikan amerikkalaisesta huippuyliopistosta: "Sinne hakee järkyttävä määrä porukkaa, joista iso osa on minua lahjakkaampia"

Asikainen tavoittelee uraa fysiikan parissa. Hän kertoo opiskelevansa omaksi ilokseen, koska haluaa ymmärtää asioita.

Anne-Mari Kivimäki

Haitarilla tai huuliharpulla tohtoriksi – kuvitteelliset kenttäretket menneeseen Karjalaan synnyttivät jopa trance-musiikkia

Annemari Kivimäki soitti lastenhaitarilla ja Jouko Kyhälä erikoishuuliharpulla itsensä tohtoriksi.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Matkakertomuksia - Osa II/V - Hinausautoa odotellessa

Hinausautoa odotellessa kertyi päähän tämmöistä..

James Cotton

Blues-harpisti James Cotton on kuollut

Grammy-palkittu Cotton soitti bluesin ja rockin suuruuksien kanssa.

Tatu Salmela soittaa rakentamaansa näppäinhuuliharppua

Puhallettava viulu? Ei mahdoton ajatus outojen soitinten nikkarille – "Tekemistä ohjaa se minkälaisia taitoja on"

Vaikka oululaisen soitinrakentaja Tatu Salmelan käsistä lähtevät soittimet ovat uniikkeja, ei niillä hänen mukaansa lyödä rahoiksi. Toisaalta kaupallinen menestys ei ole taiteilijaluonteelle tarpeenkaan.

Naamat-festivaalin konserttilava ja yleisöä.

Amerikkalainen bluessuuruus pienen piirin juhlissa – katso Lazy Lesterin keikka

Vaihtoehtofestari Naamat varattiin loppuun 56 sekunnissa. Yle Jyväskylän videoklipin kautta pääset mukaan Muuramen Tuomiston tilan tunnelmaan ja Lazy Lesterin keikalle.

Hetkeä ennen keikkaa Tennispalatsinaukiolla oli vielä tilaa.

Anssi Kelan ilmaiskonsertti täytti Tennispalatsinaukion

Anssi Kela on esiintynyt perjantaina iltapäivällä kitaran ja huuliharpun säestyksellä Tennispalatsin katolla. Ilmaiskonserttiin kerääntyi runsaslukuinen yleisö, joka täytti Tennispalatsinaukion miltei ääriään myöten.

Senioriklovni halaa ikäihmistä

Kolmen klovnin keikka ilahdutti: Näin 85-vuotias Eero innostui laulamaan

Hämeenlinnassa koulutettiin viime syksynä 11 senioriklovnia. Nyt keikkaa riittää: takana on jo yli 20 yksityisvierailua ikäihmisten kodeissa. Näin sujui senioriklovnien vierailu 85-vuotiaan Eero Honkimaan kotona Hämeenlinnassa.

Yle Areena logo.

Hessu luottaa perusasioihin – taskussa aina huuliharppu ja käteistä rahaa

Musiikki vie yhä voimallisesti tällä viikolla pyöreitä vuosia täyttänyttä bluesmies Heikki "Hessu" Heinosta. Perinteisen juurimusiikin lisäksi Heinonen nojaa arjessaan tuttuihin ja turvallisiin juttuihin.

Keltainen areenarakennus Höyryveturipuistossa.

Harppu soikoon!

Huuliharppu ei ole pelkästään erakkomaisten nuuskamuikkusten soitin, vaan harrastajat ovat sosiaalista, lupsakkaa väkeä. Tämä todettiin jälleen Huuliharpunsoiton SM-kisoissa Haapamäen Höyryveturipuistossa.

Jouko Kyhälä

Jouko Kyhälä ja jyrkät portaat Svängin soundiin

Svängin perustajan, Jouko Kyhälän haastattelu

Mies katsoo sahaa soittavaa tyttöä.

Opettajaopiskelijoille oppia sahansoitosta – sahasta tulevaisuuden koulusoitin?

Isältä peritty saha velvoitti Esa Laihosen aloittamaan soitannollisen harrastuksen. Hän innostui niin, että opettaa nykyään sahan soittokäyttöä myös muille. Vaara vaanii, että sahansoittoon tutustuvat myös koululaiset, sillä tuoreimpana opetusryhmänä olivat opettajaopiskelijat.

Kotkalainen Nestori Miikkulainen täytti torstaina 80 vuotta. Kannattaa huomioida KTP-fanin tyylikkäät henkselit

Nestori Miikkulainen täytti 80 vuotta – "Laulun miehessä ja minussa ei muuta yhteistä kuin nimi"

Nestori Miikkulainen asui aikoinaan lähellä Junnu Vainiota Kotkan Metsolassa. Lopulta mies päätyi osaksi Vanhojapoikia viiksekkäitä -kappaletta. 80 vuotta torstaina täyttänyt Miikkulainen törmää lauluun säännöllisesti, vaikka tarina ei kerro hänestä lainkaan. Toisin kuin laulussa, tämän Nestorin häitä on tanssittu.

Kantele ja soitinopas

Kirjasto vastaa huutoon ja lainaa kanteletta

Tornion kaupunginkirjastosta voi lainata nykyään myös kanteleen. Kirjastosta kerrotaan, että soitin on hankittu kovan kysynnän vuoksi ja myös ukulelen hankkimista lainakäyttöön harkitaan.

Rick Estrin & the Nightcats

Bluesia maailman huipulta – Rick Estrin ja The Nightcats Kemiin ja Ouluun

Yksi Amerikan länsirannikon kovimmista ja arvostetuimmista bluesbändeistä saapuu keikalle Pohjois-Suomeen. Rick Estrin & the Nightcats esiintyy Kemissä ja Oulussa.

Ruotsalaiset hämähäkit kutovat verkkonsa perinnetietoisesta rockista

Spidersin Shake Electric soi Juhani Kenttämaan Viikon tehona.

Pöllikö Pitbull luvatta hittibiisin idean? Kuuntele yhtäläisyys

Timber-biisin huuliharppuriffi on tuttu vanhasta kappaleesta, mutta oliko biisin lainaaminen luvatonta?

Yle Areena logo.

Huuliharppu hurmaa Lappeenrannassa

Huuliharppu näyttää helpolta soittimelta, mutta senkin oppimiseen kuluu helposti vuosikausia. Lappeenrannassa huuliharppukulttuuria pitävät yllä Saimaan harpistit ry.

Hitto-bändi

Hiton kovaa seksiä luvassa naisille

Rytmibluesia soittava Hitto halusi tehdä äijäasenteella musiikkia äijille. Homma meni täydellisesti pieleen, sillä musiikista innostuivatkin naiset. Hiton esikoislevyltä löytyy muun muassa sellaisia kappaleita kuin Puuma, Lanteet ja Tumputan.

Kalottijazz 2014 -festivaalin julisteet.

Torniossa ja Haaparannalla soi kesäkuun lopussa jazziskelmä

KalottJazz&Blues -festivaalin yhtenä tähtenä loistaa Vieno Kekkonen. Muunkin esiintyjäkaartin nimilista alkaa olla selvillä kesäkuun lopussa järjestettävää musiikkitapahtumaa varten.

Pave Maijanen

Pave Maijanen: Hittibiisi ei synny väkisin pusertamalla

Maijanen kehuu nykyisiä musiikintekijöitä hyvistä sanoituksista. Hänen mukaansa juuri laulujen sanat ja tarinat ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä suomalaisessa musiikissa eniten.

Huuliharpun mestari Toots Thielemans, 91, jää eläkkeelle

Thielemans teki kiertueen vielä 90-vuotisjuhliensa kunniaksi mutta vetäytyy nyt lavoilta ja levytysstudiosta, koska katsoo, ettei kykene enää täyttämään faniensa odotuksia.

Yle Areena logo.

Mestaripelimannit Eteläpohjalaisten Spelien tähtinä Laihialla 1975

Järjestyksessään kolmansissa Speleissä haastateltiin tulevia ja jo nimettyjä mestaripelimanneja, pohdiskeltiin kansanmusiikin genreä, ratkottiin huuliharpistien mestaruuksia ja tietenkin soitettiin ja kuunneltiin pelimannimusiikkia.

Linnajazzin taiteellinen johtaja Timo Lehto

Linnajazzin tähdet tulevat USA:sta

Tämän vuoden Linnajazz Hämeenlinnassa haluaa tarjota loppuviikon aikana amerikkalaisvoimin palan jazzin pitkää historiaa ja eri tyylejä. Jo yli 20 vuoden ajan järjestetty Linnajazz sai alkunsa paikallisen big bandin tapahtumana. Nyt se levittää jazzin ilosanomaa neljän päivän ajan ympäri kaupunkia.

Joel Kerho

Evakkopysäkki poiki kesäisen kyläilypaikan

Joel Kerho lähti Karjalasta pienenä poikana evakkoon kaksi kertaa. Koti löytyi sittemmin Keski-Pohjanmaalta ja Kokkolasta, mutta toinen evakkopaikka oli hiukan etelämpänä, Lappajärvellä.

Mies soittaa huuliharppua.

Metsäkukkia on kuuminta hottia mummumuskarissa

Kankaanpäässä palvelutalo Lohikossa piristetään vanhusten arkea musisoinnilla. Mummumuskarissa lauletaan vanhoja tuttuja lauluja kulloisenkin teeman mukaan. Musiikilla saadaan yhteys puhumattomiinkin vanhuksiin.

Värttinä esiintyy.

Samuelin Poloneesissa myös kokeilevaa kansanmusiikkia

Vuosittain järjestettävä kansanmusiikkitapahtuma järjestetään tänä vuonna Haminassa. Maaliskuun alussa tapahtuma kokoaa kaupunkiin kolmisensataa harrastajaa ja ammattilaista. Järjestäjät lupaavat sekä perinteisen että rajoja rikkovan ohjelmiston.

Kuvassa mies soittaa huuliharppua tietokoneen ääressä

Skype poistaa välimatkan musiikinopetuksesta

Kun opettaja on satojen kilometrien päässä oppilaista, on opettaminen haastavaa. Onneksi on internet, jonka avulla oppi saadaan perille. Huuliharpun soiton opettaja Jimmy Träskelin näyttää mallia päätteensä edessä Keski-Pohjanmaalla ja oppilaat toistavat perässä Pohjois-Karjalassa.

Ismo Haavisto soittaa huuliharppua tunteella.

Suomalaisyhtye tavoittelee eurooppalaista ennätystä

Bluesin MM-kisoiksikin kutsuttuun tapahtumaan pääsee kolmatta kertaa suomalainen bändi. Tähän saakka yksikään eurooppalaisyhtye ei ole yltänyt kilpailun finaalin.

Pakkasukko

Kaikkien aikojen paras Pakkasukko

Kemin Rytmimusiikin ystävät tarjoaa jälleen laadukkaan ja maailmanluokan musiikki-iloittelun talven keskelle. Pakkasukko Blues & Jazz-tapahtuma käynnistyy Kemissä tammi-helmikuun vaihteessa kahdeksannen kerran.

Kansanmusiikkiyhtye Paja.

Paja luo uutta kansanmusiikkia

Paja on neljän kansanmusiikkia opiskelevan nuoren miehen kokoonpano, jonka musiikista löytyy vivahteita niin rokista kuin punkistakin.

Tarja Kerttula soittaa ukulelea.

Ukulele-innostus tuli jäädäkseen

Havaijilla kehitetty pienikokoinen kielisoitin on kasvattanut soittajien määrää koko ajan. Internetistä löytyy runsaasti soitto-ohjeita ukulelelle.

Haitari

Harmonikat huokuvat historiaa Sysmässä

Suomen suurin harmonnikakokoelma löytyy Suomen harmonikkamuseosta. 1993 perustettu museo esittelee soittimien lisäksi laajasti suomalaisen kevyen musiikin historiaa.

Kansanmuusikot soittavat huuliharppuja

Pelimannin penkillä ei palella

Siilinjärvellä järjestettävä Siilifolk on savolaisen kansanmusiikkiharrastuksen voimannäyte. Pelimannimusiikki on löytänyt myös yleisönsä, sillä järjestäjien mukaan 10 000 kävijän tavoite täyttyi jo toiseksi viimeisenä päivänä.

Aimo Kinnunen soittaa huuliharppua Kermankoskella

Mies voi lähteä Heinävedeltä, mutta Heinävesi ei lähde miehestä

Heinävedestä tulee monelle ensimmäisenä mieleen pohjoismaiden ainoat ortodoksiset luostarit Valamo ja Lintula. Ja toisena Heinävedestä muistetaan Karvionkoski, joka ylitetään luostareihin lännen suunnasta ajettaessa. Mutta on Heinävesi paljon muutakin. Se on muun muassa tuoreita muikkuja kylänraitilla kesäisenä arkiaamuna.

Tarinankertoja Markus Luukkonen, kuvataitelija Anna Uschanov ja        trubaduuri Juho Ylinampa

Erämaateatteri tuo tarinat telttaan

Tarinankerronta pitää yhä pintansa. Helsinkiläinen poikkitaiteellinen ryhmä, Erämaateatteri, kiertää Suomea, esiintyy ja telttailee eri paikkakunnilla. Kouvolan, Lappeenrannan Parikkalan kautta määränpäänä on Norjan Lofootit.

Arvi Jutila, Eino Himanka, Raimo Hihnala, Juhani Aksila ja Jukka Kärjä muodostavat Harmittomat-yhtyeen.

Punkka ja leipälaatikko soivat skiffleä

40-luvun paatipunkka, kaupan leipälaatikko tai pyykkilauta. Kalajokinen skiffle-yhtye Harmittomat taikoo soittimen aidoista aineksista instrumenttipulaa muistellen. Aito autotallibändi on treenannut jo niin paljon, että levykin tohdittiin tehdä. Vaimoväen mielestäkin on hyvä, että treenatessaan nuoriso pysyy kadulta poissa.

Aimo Kinnunen.

Aimo on huuliharpun mestarisoittaja

Outokummussa asuu mies, jolla on hallussaan huuliharpunsoiton Suomen mestaruus. Vuosi sitten saatu pronssi kirkastui tänä vuonna kullaksi, kun Aimo Kinnunen pokkasi viime viikonloppuna Suomen mestaruuden.

Forest Lake Band

Forest Lake Band, perinnebluesia Oulusta

Oululainen Forest Lake Band on parissa vuoden aikana syntynyt, keikkaillut ja tehnyt levynkin. Perinne on kunniassaan.

Viisikielinen kantele.

Jouhikko ja kantele soivat Orivedellä

Orivedelle kokoontuu joulun välipäivinä lähes 100 pelimannia, kun Suomen Kansanmusiikkiliiton kurssit käynnistyvät Oriveden opistolla. Kursseilla opetetaan muun muassa mandoliinin, jouhikon, kanteleen ja huuliharpun soittoa.

Salla Tykkä Guardianin viikon taiteilija

Englantilainen sanomalehti The Guardian on nimennyt suomalaisen videotaiteilijan Salla Tykän viikon taiteilijakseen. Taiteilijaesittelyssään lehti sanoo Tykän töillä olevan paljon yhteistä Hollywood-elokuvien kanssa.

Sväng teki Chopinista latokelpoisen

Suomalaiset muusikot ovat sovittaneet Chopinin klassikkoteoksia huuliharpuille. Huuliharppuyhtye Svängin sovitukset neljälle huuliharpulle kuultiin jo tammikuussa ranskalaisella La folle journeé -festivaalilla. Maanantaina yhtye esitti huuliharppu-Chopinit ensimmäistä kertaa Suomessa Sysmän suvisoitossa.

Blues sopii suomalaiseen mielenlaatuun

Lahtelainen Ismo Haavisto julkaisi alkuvuodesta jo kuudennen levynsä. Winter Blues -albumilla soivat rosoiset resonaattorikitarat, huuliharppu, läskibasso, pyykkilauta ja jopa yksirivinen haitari.

Möttöläiset poseeraavat.

Hiski Salomaan musiikki elää vahvasti Varsinais-Suomessa

1900-luvun alkupuolella ameriikoissa musisoinut Hiski Salomaa viehättää edelleen kansanmusiikin tekijöitä. Muun muassa Hiskin musiikkia esittävä pelimanniyhtye Möttöläiset perusti oman yhdistyksen tehdäkseen tunnetuksi siirtolais- ja kansanmusiikkia.

Aimo Mantere

Suupeli pysyy palkitun pelimannin pihdeissä

Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla palkittiin ansioituneita kansanmusiikin taitajia. Yksi mestaripelimannikirjan saajista oli lahtelainen huuliharpun mestari Aimo Mantere, 71. Vaikka hän on jo tuohon ikään ehtinyt treenata niin aina täytyy valmistautua kunnolla, jos aikoo esiintyä. Ja edelleen tulee lähes päivittäin opeteltua jotain uuttakin.

Kuva vuoden 2008 Speleistä Alavudelta.

Kuortaneen Speleille odotetaan jopa 20 000 kävijää

Kansanmusiikkifestivaali Spelit polkaistaan tänään käyntiin Kuortaneella. Tapahtuma on kiertänyt eteläpohjalaisia pitäjiä jo vuodesta 1972 lähtien.

Pori Jazz Kids Festival huipentuu

Lapsille suunnatun jazzjuhlan loppuhuipennuksena nähdään ulkomaillakin valloittanut Sväng -huuliharppuorkesteri. Festivaalin viimeinen päivä on tärkeä keikkapäivä myös monille musiikkipajoihin osallistuneille.

Huuliharppu soi Vekara-Varkaudessa

Huuliharppu soi Vekara-Varkaudessa

Lasten ja koko perheen tapahtumaviikko tarjoaa monenlaista tekemistä lomalaisille. Vekara- Varkauden supersuosittuihin työpajoihin kuuluu eittämättä huuliharppupaja, jossa tänä kesänä tehdään osanottajaennätys.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle