Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Medeltidsmarknaden i Åbo den 30.6.2022.

Turun keskikaisten markkinoiden ja Vanhan suurtorin joulumarkkinoiden nimet vaihtuvat

Jatkossa tapahtumat tunnetaan nimillä Keskiajan Turku ja Vanhan Suurtorin joulu.

Keskiaikaisilla markkinoilla Turun Suurtorilla piispa avustajineen.

Keskiaikaiset markkinat ja Vanhan suurtorin joulumarkkinat saavat uudet nimet

Uudet nimet korostavat tapahtumien luonnetta kulttuuritapahtumana.

Alttarilla on raamattu ja patsas Jeesuksesta ristiinnaulittuna.

Rautjärven kirkon tuhoisa tulipalo osoitti, että seurakuntien on saatava vakuutukset ja esineluettelot ajan tasalle

Seurakunnissa tarkistetaan vakuutuksia ja paloturvallisuuden riittävyyttä. Rautjärven kirkkopalo joulupäivänä nosti huolen kirkkojen ja arvokkaan esineistön turvaamisesta.

Munx gregoriana kuoro harjoittelee Suomenlinnan kirkossa.

Näin soi Finlandia-hymni munkkikuorolla – Munx Gregorianan keskiaikaiset sovitukset videopelien kappaleista keränneet miljoonayleisön

Munx Gregoriana on ystävysten perustama kuoro, joka sukeltaa tuhannen vuoden takaisen musiikin saloihin. Itsenäisyyspäivän kunniaksi ryhmä laulaa sovituksen Finlandia-hymnistä.

Isonkyrön kirkkoherra Satu Linko Isonkyrön vanhan kirkon alttarin luona. Alttari on peitettu liinoin, ettei se vahingoitu peruskorjauksessa.

Isonkyrön 500-vuotiaassa kirkossa kuljetaan nyt pitkospuita pitkin – katso, miltä restaurointia varten riisutussa kirkossa näyttää

Isonkyrön vanhan kirkon lattiat on avattu ja arvokkaat alttarikaapit huputettu. Keskiaikaisen, suojellun kivikirkon restaurointityö on päässyt hyvin alkuun.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Iin Suutariniemen kalmistosta löytyi varhaiskeskiaikainen vainaja, jonka ruokavalio oli "kivikautista"

Aiemmin Illinsaaresta on löydetty keskiaikainen kalmisto, josta löydetyn vainajan ruokavalio viittaa varhaisempaan aikaan.

Piha-alue, jossa lapset jonottavat erilaisille puuhapisteille.

Vapaa-ajalla kokkolalainen Petri Kasari elää 1400-lukua Petruksena – jokaisella keskiaikaharrastajalla on oma alter egonsa

Keskiaikaharrastajat kokoontuivat Kokkolassa Keskiaikapäivillä toistaiseksi viimeistä kertaa.

Ihmisiä on katsomassa ritareita ja hevosia.

Hämeenlinnan keskiaikatapahtuma täyttää 25 vuotta

Ensimmäinen keskiaikainen tapahtuma liittyi Hämeen linnassa järjestettyyn historialliseen näyttelyyn.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko.

Rottien pyhimys on tuplannut Hattulan Pyhän Ristin kirkon kävijämäärät – kirjailija Anneli Kanto kertoo tarinan 1500-luvun Hattulasta

Anneli Kannon romaanin tapahtumat sijoittuvat Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon ja sen liepeille. Vuonna 2021 ilmestynyt kirja vetää yhä väkeä Hämeen vanhimpaan kirkkoon jatkuvana virtana.

Ulla Lumijärvi vetää joogahetkeä

Anarkiaa nyky-yhteiskuntaa kohtaan vai hengellisen elämän harjoittamista? – Moni hakee pyhiinvaelluksesta läsnäoloa ja rauhaa

Pyhiinvaelluksen ei tarvitse olla pitkä matka ulkomaille, vaan se on tietynlainen mentaalinen tapa kulkea, sanoo arkeologi, keskiaikatutkija ja pyhiinvaeltaja Ilari Aalto.

Suuri kallio, muutama mänty  ja sammaleen peittämää kiveä.

Tarkempi tutkimus varmisti: Ilomantsin muinaislinnaa käytettiin jo keskiajalla

Havukkakallion muinaislinnan maastoon saadaan vielä kesäkuun aikana opastaulut, jotka kertovat paikan ainutlaatuisesta historiasta.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa

Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.

Pyhäinjäännöksiä.

Keskiajan oudossa pyhimyskultissa heräteltiin ruumiita ja palvottiin luurankoja, mutta samalla luotiin pohja nykyiselle oikeusjärjestelmällemme

Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä -kirja avaa keskiajan ihmeiden ja pyhimysten joskus makaaberiakin maailmaa. Tällainen maailma toimi luonnollisen ja yliluonnollisen välimaastossa.

nainen kypärä päässä

Buhurtin MM-kisoja ei nähdä Hämeenlinnassa tänä vuonna – turnaus siirtyy

Buhurtin MM-kisat siirtyvät vuoteen 2024. Syynä siirtoon on Ukrainan sota ja pandemiatilanne.

Hamaron kylän vanhat talot ovat jääneet keskelle Räntämäen lähiötä.

Turku ennen Turkua oli täynnä kyliä – kaupungin rakentaminen on jyrännyt niistä lähes kaikki, mutta jotain jäikin

Nykyisen Turun alueella on ollut yli sata kylää, joista suuri osa oli olemassa jo 1200-luvulla.  Kaupungin kasvun alle jääneistä, enimmäkseen kadonneista kylistä on julkaistu laaja tutkimus.

Sähkökaapelitöiden aikana paljastunutta katukiveystä Turun Luostarinmäen käsityöläismuseossa.

Turun Luostarinmäellä tehtiin kaapelitöiden yhteydessä historiallinen löytö – katujen alta paljastui 1800-luvun katukiveys

Aiemmin on luultu, että Luostarinmäen alueen olleen niin vähävaraista ettei katuja kivetty, ja että muutamat pihojen ja porttikonkien kiveykset olisivat paljon myöhäisempää perua.

Alueen pienoismallin yksityiskohta kaalimaasta.

Kuva keskiajasta ja Turun muista menneistä vuosisadoista täydentyy kaivaus kaivaukselta – maa kätkee sellaista, mitä aikakirjat eivät tiedä

Arkeologinen Aboa Vetus -museo uusii perusnäyttelynsä. Suomen vanhaa pääkaupunkia esitellään pian uudella pysyvällä näyttelyllä, jossa keskiaika on edelleen tärkeä mutta aikajänne jatkuu 1800-luvulle.

Mies seisoo vanhan talon ovensuussa ja katsoo pihamaalle.

Olvi-säätiö antoi 130-vuotiaalle kotikaupungilleen epätavallisen lahjan – puolen miljoonan euron satsaus menee alueen historian tutkimukseen

Kolme vuotta kestävän Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, mitkä olivat Ylä-Savon elämisen ehdot ennen modernin yhteiskunnan muodostumista.

Viikinkiasuiset miehet taistelevat näytöksessä

Keskiaikaisissa taistelulajeissa varustus voi painaa 40 kiloa – harrastaja: "Kun riehut kaksi tuntia, jaksat hymyillä asiakaspalvelijana viikon"

Rottinkitaistelun ja viikinkimiekkailun harrastajia on Suomessa vasta noin 300. Vauhdikkaat taistelulajit herättävät kuitenkin kiinnostusta esimerkiksi markkinoilla.

Jodie Comer Ylen haastattelussa elokuvasta The Last Duel.

Kuinka kauas keskiajalta on tultu, kysyy The Last Duel -elokuva – näyttelijä Jodie Comer Ylelle: “Naiset taistelevat yhä kehonsa itsemääräämisoikeudesta”

Killing Eve -sarjasta tuttu Jodie Comer tekee vaikuttavan roolin Ridley Scottin historiallisessa, keskiaikaan sijoittuvassa elokuvassa. Sen ytimessä on raiskaus ja se, uskotaanko uhria.

Pelikortteja pöydällä

Korttipeleissä piilee anarkiaa: ässä ja muut pienet kortit päihittävät monessa pelissä kuninkaan, ja se kauhistutti ainakin keskiajalla

Pelikortteihin liittyy yllättäviä historiallisia asioita. Tiesitkö, että Tarot-kortit olivat alun perin pelikortit ja vasta myöhemmin niitä alettiin käyttää ennustamiseen.

Kuva taistelevista sotilaista

Israelissa löytyi ensi kertaa ristiretkeläisten leiri – hevosenkenkien naulat kertovat arjesta taistelujen lomassa

Ristiretkeläisten leirejä ei ole aiemmin löydetty ehkä siksi, että tutkijat ovat sivuuttaneet ne etsiessään suositumpia kohteita, arvelee arkeologi Rafi Lewis Haaretz-lehdelle.

Viittaan kietoutunutta, miekkaa pitelevää kruunupäistä miestä esittävä patsas sinitaivasta vasten.

Myyttisen kuningas Arthurin hovista riittää yhä uutta kerrottavaa – arkistolöytö vie lähemmäksi Merlin-velhon juuria

Keskiaikaisten kirjojen kansipapereissa oli säilynyt poikkeuksellisen varhainen versio Merlinin suhteesta Järven neitoon, ja Arthurin kiveksi kutsuttu rakennelma osoittautui arkeologisissa kaivauksissa vanhemmaksi kuin Stonehenge.

Historianelävöittäjä viikinkiteltan edessä keittopaikalla.

Hämeen Keskiaikafestivaali tuo yhteen ritarit, rahvaan, viikingit, käsityöläiset ja musikantit – katso tunnelmia festivaaleilta

Hämeen Keskiaikafestivaali on maan suurimpia ellei suurin historiafestivaali. Parhaimmillaan kolmipäiväinen tapahtuma houkuttelee Hämeenlinnaan 25 000 kävijää. Festivaalitunnelmaan pääset Yle Areenan suorassa lähetyksessä perjantaina kello 12.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit ovat harvinaisen löydön kynnyksellä Tammelassa: perimätiedon mukaan syrjäkylällä oli kirkko ja hautausmaa jo 1300-luvulla

Kadonnutta kirkkoa tai kappelia etsitään parhaillaan arkeologisilla kaivauksilla. Merkkejä keskiaikaisesta rakennuksesta ja ihmisen toiminnasta on jo löytynyt. Kadonnut kirkko toisi uutta tietoa seurakuntien historiasta Suomessa.

Tyrvännön Hattulan miekka.

Miekkamies vai -nainen? 900 vuotta sitten haudatun hämäläisen vaatteiden ja kromosomien vastaus ei ole suoraviivainen

Emme saa koskaan tietää, mitä muinainen vainaja oli itse ajatellut sukupuolestaan, mutta haudan esineiden ja sukupuolikromosomien perusteella silkka mies/nainen-jaottelu ei sopinut häneen, eikä hänen yhteisöllään näytä olleen mitään sitä vastaan.

Jokimaisema kaivauspaikan lähellä

Tammelan Portaassa etsitään pian vanhaa kirkkomaata

Tammelan Portaan keskiaikaisesta hautausmaasta ja kappelista on kulkenut vuosisatoja perinnetietoa. Kirkon arvellaan sijainneen 1300-luvulla Portaan Kappelintien varressa. Arkeologiset kaivaukset ovat ovella.

Buhurtin harrastajia ritarivarusteissa

Buhurtin MM-kisat Hämeenlinnaan ensi vuoden kesäkuussa

Keskiaikaisen kamppailu-urheilun MM-kisojen odotetaan tuovan kaupunkiin noin tuhat kansainvälistä ottelijaa ja avustajaa.

Vapriikki, ritarit

Myytti keskiajan hurjasta sotakoneesta ei aina pidä paikkaansa – ritari saattoi myös pyörtyillä ja olla naisia ylistävä runoilija

Tampereen Vapriikin tämänvuotisen päänäyttelyn keskiössä ovat ritarit. Monipuolista esineistöä sisältävä näyttely kumoaa myös ritariuteen liittyviä vääriä käsityksiä.

eskiaikainen lautta -esitys näyttää lyhyen toistuvan hetken keskiaikaisesta Turusta.

Turun keskiaikaisilla markkinoilla tapahtumia rajatulle yleisömäärälle

Alueella ei ole tänä vuonna torikojuja tai muuta markkinahumua. 

Pienoismallissa puoli tusinaa hirsirakennusta, joiden välissä liikkuu ihmisiä.

Keskiajan Suomessa asuttiin kylässä mutta ei pussinperällä – talonpoikaisyhteisöä ajatellaan suotta pysähtyneeksi ja tasapäiseksi

Tuuli Heinosen väitöskirjassa Uudenmaan keskiaikainen kyläelämä on vilkasta ja kirjavaa sekä aineellisesti että sosiaalisesti. Kyliin päätyi myös ulkomaista luksusta, kun kaupoilla käytiin isossa Tallinnassa, vaikka se luvatonta olikin.

Ilmakuva Kaarinan Ristimäen muinaiskirkkoalueesta.

Tammelassa alkavat arkeologiset kaivaukset – keskiaikaista kappelia etsitään perimätiedon pohjalta

Arkeologit ryhtyvät kesällä kaivamaan esille tietoa Portaan kappelista. Tammelan Portaan kappelista on viimeisin karttamerkintä 1600-luvun lopun kartassa. Perimätietoa Portaan kappelista liikkuu edelleen Tammelassa paljonkin. Kylässä sijaitsee myös Kappelintie.

Seppä takomassa metallista esinettä Hämeenlinnan keskiaikfetivaaleilla kojunsa vieressä.

Hämeen keskiaikafestivaalit uskoo tapahtuman toteutuvan tänäkin kesänä – vedenjakajana juhannus

Viime vuonna kävijöitä oli yli järjestäjän odotusten, runsas 23 000 vierailijaa.

Kirjailija Anneli Kanto paljastaa keskiaikaisten haukkumasanojen suosikkinsa

Kirjailija Anneli Kanto etsi uusinta kirjaansa varten keskiaikaisia solvauksia käräjien pöytäkirjoista ja osallistui kiroilukouluun

Anneli Kannon uusin romaani kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon keskiaikaisista seinämaalareista.

Anneli Kanto

Viikunanlehti vaihtui vihtaan, kun Hattulan kirkkoa maalattiin keskiajalla – kirjailija Anneli Kanto kiinnostui, keitä maalarimestarit olivat

Hattulan keskiaikaisen kirkon maalareista ei tiedetä juuri mitään. Heidän elämänsä alkoi kiehtoa kirjailija Anneli Kantoa. Syntyi fiktiivinen tarina maalariryhmästä.

Kolme yksityiskohtaa pergamenista.

Pergamentille kirjoitetut rukoukset olivat keskiajan epiduraali ja ilokaasu – molekyylitutkimus löysi synnytyksen jälkiä 500 vuoden takaisesta pergamenttivyöstä

Synnytysvyössä oli jälkiä emättimen eritteistä ja monista sellaisista aineista, joilla keskiajalla hoidettiin raskauden ja synnytyksen hengenvaarallisia komplikaatioita.

Hirviösotilaat uhkaavat linnoitusta asein. Ihmiskasvoja linnan muureilla.

Päättömät oliot ja sukuelinten raateluhampaat pelottivat keskiajalla – hirviöt loivat pohjaa nykyajan rasismille, uusi kirja kertoo

Hirviöiden pelko loi pohjaa ennakkoluuloisille ja rasistisille ajatuksille, jotka elävät yhä tämän päivän yhteiskunnassa, kertoo Keskiajan Hirviöt -teos.

Jone Matilainen, Road to Valhallla

Viikinkien matka tarunomaiseen Valhallaan herää valokuvanäyttelyssä henkiin, mutta ei helposti: katso jylhät kuvat

Jone Matilaisen Road to Valhalla -näyttely tuo esille näkymiä viikinkikulttuuriin.

Piirroskuva Kuusta ja fraktuuralla painettua tekstiä

Muistilurituksia ja horoskooppeja on, uudenvuodenjuhlaa ei – Pohjoismaiden keskiaikaisista kalentereista löytyi monipuolinen ajankuva

Kalentereihin hiipi keskiajalla monta uutta muotia. Silti antiikin perinteet pitivät pintansa niin, ettei Suomen Agricolan kalenteri olisi ollut outo Rooman Caesarille.

Suomen Turku julistaa Joulurauhan

Peace declaration marks 'official' start of Christmas without audience amid corona crisis

The tradition dates back to the Middle Ages and has only been called off a few times in its nearly 700-year history.

Hämeen linna.

Hämeen linnan kokki Henrikki teki ruokaa, jota meidän voisi olla vaikea syödä – nykyruoka tuskin maistuisi keskiajan ihmiselle

Ruokahistorioitsijan mukaan toisenlaiseen makumaailmaan tottunut keskiajan ihminen pitäisi meidän ruokaamme mauttomana.

Jupiter

Jupiter, Saturn rare 'Christmas star' alignment to be visible over Finland

Southern areas of Finland should have a clear view of a phenomenon last seen clearly from Earth in the Middle Ages.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle