Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Danielilla, 15, ei ollut yhtään ystävää – autistisen pojan kuolema ei saa olla turha, päättivät vanhemmat ja siksi he puhuvat nyt

Daniel päätti elämänsä 15-vuotiaana yläkoululaisena. Tutkimus osoittaa, että autismikirjon ihmisillä itsemurhariski on kymmenkertainen.

Ajatteita masennettuneille ja muille

Ylevöitettä ahistuksesta & mielen-harmaudesta kärsijille

Aikuisviihdettä, itsetuhoisuutta ja hyväksikäyttöä – Tiktok on poistanut tänä vuonna jo 104 miljoonaa sääntöjen vastaista videota

Videot edustavat alle prosenttia Tiktokiin ladatuista videoista. Usein yhtiö löysi videon ennen käyttäjää.

Töissä tapahtuva seksuaalinen häirintä voi lisätä jopa itsemurhariskiä

Ruotsalaistutkimuksen mukaan työhön liittyvä seksuaalinen häirintä saattaa lisätä sekä naisten että miesten itsemurhariskiä.

Korona sai jopa 90 000 suomalaista miettimään itsemurhaa, kertoo tuore tutkimus – oma koira pelasti Janne Keinäsen, kun hän halusi tappaa itsensä

Janne Keinäsellä on viesti kaikille itsetuhoisia ajatuksia hautoville. Hän aikoi muutama vuosi sitten tappaa itsensä, mutta keksi keinon päästä eroon synkistä ajatuksista.

Trigger Warning: 17-vuotias Andrine vietti elämänsä viimeiset hetket Instagramissa – "Istun autossa ja itken, koska elokuva on ohi ja niin on elämänikin"

Norjan yleisradioyhtiö tutki itsemurhaa harkitsevien tyttöjen Instagram-verkostoa viime vuonna. Ainakin 15 siihen kuulunutta norjalaista tyttöä on tappanut itsensä.

"Pakottava tarve vahingoittaa itseään on lisääntynyt" – Miksi nuorten potilaiden itsetuhoisuus yleistyy? 4 psykiatrian ylilääkäriä vastaa

Iso osa 13–17-vuotiaista voi paremmin kuin koskaan, mutta psykiatrista apua tarvitsevat oireilevat aiempaa rajummin.

Kriisipuhelimen asiakasmäärä kasvoi: pelko sairastumisesta vaihtui ahdistukseen ja ihmissuhdeongelmiin

Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tulevien soittoyritysten määrä on kevään aikana kasvanut roimasti viimevuotisesta.

21-vuotias nainen ei uskonut enää kestävänsä ja soitti Kriisipuhelimeen: "Häpesin itsetuhoisia ajatuksiani"

Nyky-yhteiskunnan luoma onnellisuuden illuusio näkyy musertavan erityisesti nuoria aikuisia. Kriisipuhelimeen tuli vuonna 2019 ennätysmäärä puheluita, yli 210 000.

Itsemurhaa yrittäneille laadittiin virallinen hoitosuositus – moni on jäänyt tähän saakka ilman tarvitsemaansa hoitoa

Käypä hoito -suositus laadittiin nyt ensimmäistä kertaa itsemurhan kaltaisesta monitekijäisestä ilmiöstä.

Tuhkimotarinoiden uudet jaksot alkavat!

Tuhkimotarinoiden uusi kausi alkaa 26.11.2019.

Rasmus yritti kuolla ja vaaransi samalla toisten hengen - nyt hän haluaa auttaa muita: "Nyt minulla on tehtävä elämässäni"

Itsetuhoisuus vei vankilaan ja ulosottoon. Diagnoosin löytyminen ja yksi mukava ihminen palauttivat elämänilon.

Jaana Stenman yritti kuolla – nyt hän etsii pelastajiaan, koska haluaa kiittää, että elää: "Haluaisin vain sanoa, että voin paljon paremmin"

Akuutissa itsetuhovaarassa oleva ihminen olisi saatava pois psyykkisen kivun mielentilasta. Jaana Stenmanin kohdalla ennakkoon puuttuminen ei auttanut, mutta ratkaisevalla hetkellä hän sai apua, joka muutti elämän suunnan.

“Mitä kuuluu? Niinku oikeesti.” – Mitä voit tehdä, jos kaverisi viiltelee?

Viiltely on vakava asia, johon pitää aina puuttua.

Paha olo ja masennus saivat Hannan ja Emman viiltelemään itseään teini-ikäisinä – nyt he uskaltavat puhua ja näyttävät arpensa

Itsensä vahingoittaminen alkaa tavallisesti 12–15 -vuotiaana. Tässä jutussa kolme naista kertoo, miten pääsi yli viiltelystä.

Kysely: Joka kolmas nuori aikuinen on harkinnut itsemurhaa – uskalla kysyä suoraan, jos epäilet läheiselläsi itsetuhoisia ajatuksia

MIELI ry:n kyselyn mukaan itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan apua vaihtelevasti. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömästi.

Historia: Sodan synkkä varjo

Miten sota vaikuttaa mielenterveyteen?

Pelivelkoja, epätoivoa ja itsetuhoa – Veikkausuudistus ei vähentänyt rahapelaamisen synkimpiä seurauksia

Rahapelijärjestelmän uudistuksella ei ole pystytty torjumaan rahapelien aiheuttamia haittoja, osoittaa tuore tutkimus.

Chilikarkeilla alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa – voivat estää jopa itsemurhan

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut chilikarkeista avun vaikeisiin ahdistuskohtauksiin.

Aivot menivät jumiin ja muu maailma katosi – se oli lyhyt hetki, kun 3 naista kirjoitti jäähyväiskirjeet ja päätti tappaa itsensä

Naiset oppivat hallitsemaan itsetuhoisia ajatuksiaan sveitsiläisellä menetelmällä, joka on auttanut Suomessa jo satoja. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2019.

Youth self-harm provoked by social media but rarely studied

Online competition can cause harmful behaviours, one psychotherapist says as data show up to 20 percent of teens in Finland intentionally harm themselves..

Yhä nuoremmat viiltelevät itseään – alakoululaisille aiempaa tutumpaa

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa.

Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

Väitös: Kuormittavien tapahtumien määrällä suora yhteys nuoren itsetuhoisuuteen

Kuormittaviksi elämäntapahtumiksi katsottiin esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö, vanhempien väkivaltaisuus, vanhemman mielenterveys- tai päihdeongelmat ja vanhempien ero.

Yksi kysymys voi pelastaa hengen – näin autat itsetuhoista

Sinun apusi voi pelastaa itsetuhoisen hengen.

Ylen kysely: Tanssikoulut puuttuvat oppilaiden suosimiseen, itsetuhoisuuteen ja syömishäiriöihin – Opettajien epäasiallisesta käytöksestä ei ole valitettu

Tanssikoulut taistelevat epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia vastaan esimerkiksi anonyymilla palautelaatikolla.

Mielen järkkyessä terveyskeskuksen apu on parhaimmillaan pelastavaa, pahimmillaan tyrmäävää: "Itsetuhoiselle lapselle kirjoitettiin sairaslomaa. Mistä? Elämästäkö?"

Suomalaisten kokemukset äkilllisen mielenterveyskriisin hoitamisesta perusterveydenhuollossa vaihtelevat rajusti jopa saman paikkakunnan sisällä. Yle teki aiheesta verkkokyselyn ja sai terveydenhuollon asiakkailta satoja vastauksia.

Mieli järkkyy – miten terveyskeskuksesi auttaa?

Monella suurella paikkakunnalla neuvotaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen äkillisen mielenterveyskriisin iskiessä. Erillistä psykiatrista apua ei välttämättä ole heti saatavilla.

Maahanmuuttovirasto tarvitsee lisätilaa mielenterveysongelmista kärsiville turvapaikanhakijoille: "Harvoin ovat vaaraksi kenellekään muulle kuin itselleen"

Suomen vastaanottotoiminnassa on yksi osasto erityistä tukea tarvitseville turvapaikanhakijoille. Se on ollut jo vuosia täynnä.

Juhannus on kriisipuhelimen ruuhka-aikaa – alkoholi, riidat ja sukulaisten aiheuttamat paineet ahdistavat monia jo etukäteen

Itsetuhoisuutta käsittelevät puhelut ovat lisääntyneet Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimessa. Varsinkin nuoret naiset kertovat itsetuhoisista ajatuksistaan.

Anthony Bourdainin viimeinen ateria

Pohdintaa Anthony Bourdainin merkityksestä ja kuolemasta

Asiakasryntäys yllätti uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen – Apua saanut: "Se oli rajua shokkihoitoa, mutta tilanne vaati sen"

Kymmenen kertaa itsemurhaa yrittänyt Tiia von Hellens näki oman tuskansa videolla ja päätti vihdoin alkaa auttaa itseään.

Marko Kilven kolumni: Suomi on mielenterveysongelmien luvattu maa

Jokaiselle kansalaiselle pitäisi opettaa mitä on toleranssiputki. Elämämme pitäisi vaihdella tuon putken sisällä, jotta elämä ei kuormittaisi liikaa. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, kirjoittaa Marko Kilpi.

Helsinki suicide prevention centre opens

The suicide prevention centres, now operating in Helsinki and Kuopio, require no referral and are free of charge.

Helsinkiin avataan itsemurhien ehkäisykeskus – "Itsemurhaa yrittäneet ovat usein myöhemmin hyvin kiitollisia, etteivät kuolleet"

Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämään itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Myös Kuopiossa on vastaanottotoimintaa.

Flinkkilä & Tastula: Lähiöhelvetistä vankilanjohtajaksi

Lähiön varjoissa kasvaneet tunnistavat huono-osaisuuden.

Tuesday's papers: Paavo's plans, political polling and self-harm in reception centres

Tuesday's press includes more fallout from Sunday's presidential election, a new poll on party support, and a look at self-harm in asylum reception centres.

Nuoret hakevat yhä herkemmin apua ahdistukseen ja masennukseen – asiantuntija ehdottaa kouluihin psykiatrisia hoitajia

Asiantuntijan mukaan muutos kertoo lähinnä kynnyksen madaltumisesta, ei ongelmien lisääntymisestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle