Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Utin jääkärirykmentin erikoisjoukkojen sotilas panssariauton päällä.

Tuhannet reserviläiset pääkaupunkiseudulla saavat postia – taustalla kyselyt sodanajan sijoituspaikasta

Kirje on kohdistettu noin 7 500 pääkaupunkiseudun 25–45-vuotiaalle upseerikoulutuksen saaneelle reserviläisille, jotka eivät vielä ole reserviupseerikerhojen jäseniä.

Ursula von der Leyen ja Volodymyr Zelenskyi.

Ukraina on Euroopan korruptoituneimpia maita – nyt ovi EU:n jäsenehdokkaaksi on raolla, eivätkä ukrainalaiset enää hyväksy oligarkkien valtaa

EU-johtajien on määrä päättää torstaina alkavassa huippukokouksessa, saako Ukraina virallisen jäsenehdokkaan aseman. Ehdokkuus lisäisi kansalaisten asettamaa painetta rehottavan korruption kitkemiseksi.

Kaja Kallas.

Viron pääministeri kritisoi Financial Timesissa Naton nykysuunnitelmaa Baltian puolustamiseksi – "Merkitsisi täydellistä tuhoutumista"

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan Naton suunnitelmissa Venäjä saisi ottaa Baltian maat haltuunsa, minkä jälkeen Nato vapauttaisi maat puolen vuoden kuluessa.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen

Puolustusvoimain komentaja Reutersille: Suomi on valmistautunut vuosikymmeniä sellaiseen sotaan, mitä Venäjä käy Ukrainassa

"Ukraina on ollut kova pala purtavaksi, ja niin olisi Suomikin," kenraali Timo Kivinen sanoo.

Viljasiiloja Mariupolin satamassa.

Turkin epäillään ostavan Ukrainasta varastettua viljaa – venäläisalukset tuoneet viljaa Sevastopolista

Turkki on yrittänyt tasapainoilla Venäjän ja lännen välillä Ukrainan sodan aikana. Varastetun viljan kauppa uhkaa suututtaa länsimaat.

Ivanovon asukas Dmitiri Silin jakaa jalankulkijoille George Orwellin romaania 1984.

Ei räjähdys vaan poksahdus – venäläinen propaganda antaa ikäville asioille uudet nimet, tällaisia ne ovat

Kielitieteilijän mukaan mikään yhteiskunta ei ole immuuni kielen tahalliselle vääristelylle. Vladimir Putinin Venäjällä kielenkäyttöä määrittelee pyrkimys palata neuvostoajan käsitteisiin.

Tummatukkainen nainen (ukrainalaiskirjailija Iryna Tetera) seisoo kultuaisista ilmapalloista muodostetun sanan "Liwre" edessä. Hän esittelee paidan tekstiä, jossa lukee "Mriya ".

Yksi Euroopan vanhimmista kirjallisuustapahtumista järjestetään taas – osallistujat saivat terveisiä Ukrainan sodan keskeltä

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous kokoontuu koronakauden jälkeen uudessa paikassa kaupungin keskustassa. Päivän alustajana kuultiin muun muassa Puolaan sotaa paennutta ukrainalaiskirjailijaa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat torstaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

Milloin Ukrainasta voi tulla EU:n jäsen, ja mitä Venäjä siihen sanoo? Lue viisi kysymystä ja vastausta

Euroopan komissio esittää Ukrainaa viralliseksi EU-ehdokkaaksi. Tie unionin jäseneksi on vielä pitkä ja kivinen.

Andri Pjatov on pelannut yli 100 ottelua Ukrainan jalkapallomaajoukkueessa.

Maalivahtilegenda Andri Pjatov kertoo Ylelle pukukopin pysäyttävästä tunnelmasta, kun Ukrainan kansalle toivoa tuonut unelma jalkapallon MM-kisoista mureni

Yli sata maaottelua Ukrainan jalkapallomaajoukkueessa pelannut maalivahti Andri Pjatov oli mukana, kun joukkue koki pahimman pettymyksensä moneen vuoteen. Murehtimiselle ei jäänyt kuitenkaan aikaa.

Pasilan poliisitalo 1

Ukrainasta Helsinkiin saapuvien palvelupiste siirtyy Pasilaan Länsisatamasta

Tilapäisen suojelun hakemuksien rekisteröinti onnistuu juhannuksen jälkeen Pasilan poliisitalon päivystyksessä.

Savua nousee Severodonetskista.

Ukraina julkisti Nato-kokouksen alla "ostoslistan" aseista, joita se tarvitsee – "Sehän on valtava määrä", sanoo tutkija

Ukraina tarvitsee kipeästi lisää aseita, koska neuvostovalmisteiset aseet ja ammukset ovat käymässä vähin. Kalustoa tarvitaan, jotta voimasuhteita voitaisiin kääntää Ukrainalle eduksi.

Poika näyttää asetta museon vitriinissä.

13-vuotias sotahistorian harrastaja ei kyllästy Raatteen tien taisteluun – talvisotamuseo kiinnostaa nyt jopa Meksikossa ja Brasiliassa

Raatteen Portti on palkittu Itä-Suomen vuoden 2022 paikallismuseona. Museossa on viimeisten kolmen viikon aikana käynyt vieraita 17 eri maasta, ja talvisodan historia kiinnostaa myös nuoria.

Zelenskyi ja Scholz seisovat etualalla. Zelenskyillä on harmaa puku ja kravatti, Scholzilla tummempi puku ja raidallinen  kravatti. Scholz hymyilee kädet ristissä edessään, Zelenskyi seisoo hieman jäykässä asennossa kasvot peruslukemilla.

Zelenskyin mukaan liittokansleri Scholz on liian huolissaan Saksan ja Venäjän suhteista

Saksa ei voi käydä vaihtokauppaa Ukrainan ja Venäjä-suhteidensa kanssa, sanoo Ukrainan presidentti.

Sauli Niinistö heilauttaa kättään hyvästiksi Kultaranta-keskustelujen päätyttyä 13.6.2022.

Analyysi: Presidentti Niinistö lähetti hallitukselle terveiset, jotka muistuttivat Kultarannan isännän vanhasta ministerisalkusta

Kultarannan isäntä lähetti terveisiä hallitukselle kesken turvallisuuspoliittisen keskustelun: talous on saatava kuntoon, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

okean elzy 3

"Kanuunat eivät särje toivoani" – Ukrainalaiset hittibiisit vastustavat Venäjän hyökkäystä ja keräävät miljoonia tykkäyksiä verkossa

Ukrainalaiset muusikot ovat ottaneet vahvasti kantaa Venäjän hyökkäykseen ja tekevät nyt kaikkensa, jotta Ukraina voittaa sodan. Listasimme seitsemän esimerkkiä siitä, kuinka sota näkyy Ukrainan musiikkikentällä.

Britti Aiden Aslin ja Shaun Pinner sekä marokkolainen Saadun Brahim oikeudessa Donetskissa.

Venäjä tukee ulkomaalaisten sotilaiden kuolemantuomioita Donetskissa – asiantuntija: Venäjä haluaa lähettää viestin

Ukrainan riveissä taistelleet kaksi brittiä ja marokkolainen ovat Geneven sopimuksen suojaamia, mutta oikeuksien toteutumiseen on turha luottaa, sanoo kansainvälisen oikeuden professori.

Filipp Stselkanov.  Poliittinen aktivisti.  Venäjä.  Ukrainan sota. Rangaistukset.

Venäläisaktivisti pakeni Suomeen mukanaan vain reppu ja seitsemän pussia pikapuuroa – nuoret ja korkeakoulutetut lähtevät Venäjältä

Suomeen on viime kuukausien aikana tullut uusi ryhmä venäläisiä. Heitä ajaa Venäjältä jatkuvasti kiristyvä poliittinen paine, ei niinkään taloutta uhkaava taantuma.

Pakolaisia nousemassa junaan Puolan Chelmissä.

Eurooppa-kirje: Ukrainan sota muutti eurooppalaisten suhtautumista pakolaisiin – vai muuttiko todella?

Avustusjärjestöjen mukaan muutos ei välttämättä ole pysyvä. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

Britti Aiden Aslin ja Shaun Pinner sekä marokkolainen Saadun Brahim oikeudessa Donetskissa.

Donetskilainen tuomioistuin tuomitsi kolme vierastaistelijaa kuolemaan

Ukrainan merijalkaväessä palvelleet kolme miestä eivät ole palkkasotureita, vaan armeijan vakinaisia sotilaita. Näin heitä pitäisi koskea Geneven sopimuksen säännöt sotavangeista.

Varoituskyltissä punaisella pohjalla pääkallo, jossa varoitetaan Odessan rannan käyttäjiä miinoista. Taustalla meri ja rannalla istuvia ihmisiä.

Venäjän saarto jumittaa Ukrainaan viisi prosenttia maailman vientiviljasta – jopa ryöstetty vilja voi kelvata ruokapulasta kärsiville

Ukraina torjuu Venäjän vaatimuksen Odessan suojana olevien merimiinojen raivaamisesta. Tämä voisi avata hyökkääjälle maihinnousureitin.

Savua ja pölyä nousee ilmaan Sjeverodonetskissa taisteluiden seurauksena.

Sjeverodonetsk on suurilta osin Venäjän hallinnassa – Zelenskyi: Puolustavat ukrainalaisjoukot aiheuttivat Venäjälle tappioita

Luhanskin alueen kuvernööri Serhii Haidai kertoi keskiviikkona, että Sjeverodonetsk on suurilta osin Venäjän hallinnassa. Naapurikaupunki Lysytshansk on kuitenkin yhä Ukrainan hallinassa, Haidai lisää.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu tapasi Moskovassa venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin maalikuussa 2022.

Venäjä ja Turkki puivat viljakuljetuksia – Ukraina pelkää Venäjän iskuja, jos huoltokäytävät avataan

Ukrainassa on tällä hetkellä jumissa noin 20-25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta.

Ukraina-aiheinen kakku

Suomenukrainalainen Olha Bila kerää rahaa sodasta kärsiville lapsille leipomalla – "Kun maalasin kakkuun sinikeltakukkia, olin itkeä"

Sodan syttyminen Ukrainassa oli vantaalaiselle Olha Bilalle henkisesti rankka kokemus. Helpottaakseen tuskaansa hän alkoi valmistaa tilauksesta Ukraina-aiheisia kakkuja. Tuotot hän lahjoittaa kotimaahansa hyväntekeväisyyteen.

SJK:n ukrainalaispelaaja Denys Oliinyk on puhunut avoimesti Ukrainan sodan kauhuista.

SJK:n Denys Olijnyk ei nukkunut päiviin, kun hänen lapsensa piileskeli pommeilta Kiovassa – Ukrainan maajoukkueen otteet tuovat sodan keskellä lohtua

Ukrainan jalkapallomaajoukkueella on sunnuntai-iltana mahdollisuus varmistaa paikka MM-kisoihin. MM-haaveen toteutumisella olisi kovia kokeneelle kansalle valtava merkitys.

"Vaikuttavia vehkeitä", totesi Katri Lötjönen Puolustusvoimien kalustosta. "Aika hienoja", sanoivat myös tyttäret Nelli, 13, ja Liina, 10.

"Olemme vielä hyvin turvassa, vaikka tässä Venäjän kupeessa ollaan", totesi Katri Lötjönen, joka vaikuttui Puolustusvoimien kalustosta

Puolustuvoimat toi lauantaina kalustoaan Helsingin Kansalaistorille yleisön nähtäväksi osana Lippujuhlan päivää. Tapahtumalla on monille erityinen merkitys Suomen nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

Venäjä-tutkija Keir Giles.

Arvostettu brittitutkija Keir Giles Ylen haastattelussa: Venäjä ei ole tajunnut menettäneensä suurvalta-asemansa, ja nyt siitä kärsivät kaikki

Gilesin mukaan ajatukseen suurvallasta kuuluu Venäjällä kolme asiaa: puskurivyöhykkeen rakentaminen sen ja länsimaiden välille, veto-oikeus kansainvälisissä päätöksissä ja erivapaus poiketa yhteisistä säännöistä.

Lena Tereštšenko ja hänen 9-vuotias tyttärensä Nastja Porh’undontška seisovat leikkipuiston edessä.

Nastja, 9, herää edelleen öisin koviin ääniin – katso kuvat Venäjän pommittamasta pihapiiristä, jossa lapset leikkivät raunioiden keskellä

Olena Tereštšenko palasi tyttärensä kanssa kotiin Irpiniin. Ennen lähtöä he näkivät, kun Venäjä pommitti ystävän taloa. Nyt rohkeus ja pelko vuorottelevat.

Huoneen ikkunalaudalla laturi, harja ja meikkejä, ikkunasta näkyy vastaanottokeskuksen sisäpiha.

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskukseen saapuu yhä ukrainalaisia tasaiseen tahtiin – viikossa saapuu korkeintaan 120 ihmistä

Lappeenrannan Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppinen kertoo, että keskuksella on valmius majoittaa nykyistä enemmänkin Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

Kirjailija Timo Parvela haluaa tarjota tarinoillaan ukrainalaisille lapsille turvapaikan sodan kauhujen keskellä

Suomalainen lastenkirjailija halusi tarjota sotaa paenneille lapsille naurua – Ella-kirjoja käännettiin ukrainaksi ja jaetaan nyt pakolaislapsille

Lastenkirjailija Timo Parvelan mukaan huumori on muutakin kuin vain naurua. Yhteinen ilo luo lapsille myös yhteisöllisyyden tunnetta ja turvallisuutta.

Viljelijöitä traktoreineen töissä pellolla Kiovan alueella.

Yhdysvallat etsii keinoja Ukrainan viljan pelastamiseksi

Suunnitellut varastosäiliöt voisivat auttaa pelastamaan osan yli 20 miljoonasta viljatonnista, joka on tällä hetkellä jumissa Ukrainan sisällä.

Kaksi sotilasta laittaa Venäjän lippua salkoon rakennuksen katolle.

Venäjä hallitsee valtaosaa Luhanskista ja etenee Donetskissa – tutkijaupseeri Antti Pihlajamaan mukaan Venäjän sotamenestystä ei silti voi sanoa hyväksi

Venäjän tavoitteena on koko Itä-Ukrainan, eli Donbasin alueen valloittaminen. Venäjä on kuitenkin koko sodan ajan muuttanut tavoitteitaan pienemmiksi. Se kertoo siitä, ettei hyvin ole mennyt, sanoo tutkijaupseeri Pihlajamaa.

Ohjusjärjestelmä lentokentällä.

Venäjä arvostelee Yhdysvaltain päätöstä lahjoittaa Ukrainalle keskipitkän kantaman raketinheittimiä – "He heittävät bensaa liekkeihin"

Yhdysvallat kertoi aiemmin aikovansa toimittaa Ukrainalle keskipitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiä ja ammuksia, jotta ukrainalaiset voivat iskeä tarkemmin venäläisjoukkojen "avainkohteisiin" Ukrainassa.

HIMARS-raketinheitinjärjestelmä sotaharjoituksessa Latviassa.

Yhdysvallat lähettää Ukrainaan keskipitkän kantaman raketinheitinjärjestelmiä – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Yhdysvaltain hallinnon nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoi uutistoimistoille, että Ukrainaan lähetetään pieni määrä keskipitkän kantaman M142 HIMARS -järjestelmän raketinheittimiä. Mukana lähetettävien ammusten kantama on noin 80 kilometriä.

Neljä ukrainalaista naista muutti saman katon alle kun sota alkoi ja alkoi auttaa yksin jääneitä kiovalaisvanhuksia.

Yle Kiovassa: Ukrainalaisilla on kuriton kansanpiirre, joka auttaa nyt sodassa

Neljä kiovalaista naista päätti muuttaa yhteen, kun sota syttyi. He eivät jääneet odottamaan apua, vaan päättivät auttaa muita. Pian kimppakämpästä tuli osa Kiovan kotirintamaa.

Kalush Orchestra esittelee voittopokaalia.

Euroviisuvoittaja ostaa Ukrainan armeijalle drooneja: Voittopokaalin huutokauppa ja hattuarpajaiset tuottivat yli miljoona euroa

Kalush Orchestra järjesti samaan aikaan myös hyväntekeväisyyskonsertin, joka tuotto menee ukrainalaisille sairaaloille.

Asiantuntijat muistuttavat EU-johtajia nurinkurisesta tilanteesta Ukrainan suhteen

Ukraina on saamassa kipeästi kaipaamaansa raskasta kalustoa – asiantuntijat muistuttavat EU-johtajia ristiriitaisesta tilanteesta

Aseavulla on iso merkitys lopputuloksen kannalta, mutta samalla olisi erittäin tärkeää lopettaa Venäjän sotakoneen rahoittaminen, sanovat Ylen aamussa vierailleet tutkijat EU-huippukokouksen alla.

Sanna Marin Butšassa ukrainalaisen Segodnya-lehden Telegram-kanavallaan julkaisemassa kuvassa.

Viisi yleisön suosikkijuttua: Yle julkaisi kuvat uiguurien sorrosta ja selvitti, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä oikeasti näyttävät

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Jaakko Iloniemi

Ministeri Jaakko Iloniemi: Venäjän hyökkäys Eurooppaan antoi Suomelle ainutlaatuisen mahdollisuuden hakea Naton jäsenyyttä

Sekä kansan että eduskunnan mielipiteen radikaali muutos lyhyessä ajassa Naton kannalle yllätti Jaakko Iloniemen. Pitkän linjan ulkopolitiikan asiantuntija oli Ykkösaamun vieraana lauantaina aamulla.

Kaksi henkilöä lataa puhelimiaan metroaseman portailla.

Yli kolme kuukautta sotaa, mutta Ukrainan internet toimii edelleen – sitä käyttävät niin Venäjän sotilaat kuin ukrainalaiset siviilitkin

Venäjän hyökätessä Ukrainaan sen arveltiin lamauttavan maan massiivisilla kyberhyökkäyksillä. Niitä tuli, mutta Ukraina ei pysähtynyt.

Puolan presidentti Andrzej Duda vierailulla Ukrainassa.

Jo lukuisat valtiojohtajat ovat nähneet sodan runteleman Ukrainan – keräsimme kuvakollaasin tärkeimmistä valtiovieraista sodan ajalta

Kevään aikana monien maiden valtiojohto on tehnyt yllätysvierailuja Ukrainaan. Tänään listalle liittyi myös Suomen pääministeri Sanna Marin.

Satelliittikuva Pihkovasta.

Uudet satelliittikuvat näyttävät, millainen on Venäjän iskukyky maamme lähellä – suomalainen majuri: Ei riitä yllätyshyökkäykseen Suomea vastaan

Kävimme läpi Venäjän sotavoimia Suomen lähialueilla kymmenien satelliittikuvien avulla. Niistä piirtyy kuva monipuolisesta armeijasta, jota tappiot Ukrainassa ovat heikentäneet. Tässä jutussa pääset tutkimaan venäläisiä tukikohtia itse.

Kerrostalojen raunioita Kramatorskissa Donbassin alueella Ukrainassa venäläisjoukkojen iskun jälkeen.

Lysytšanskissa kerätään kuolleita joukkohautoihin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Lysytšanski ja Sjeverodonetski ovat olleet viime päivinä venäläisjoukkojen hyökkäyksen keskiössä. Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosaan, jossa se pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen osan Luhanskia.

Kaksi ihmistä hautausmaalla, paljon puisia ristejä.

Tiistai 24.5.2022 (radio)

Neuvottelut Turkin kanssa. Ukrainan sota. Fazerin makeistehdas. Ruuan hinta. Ilkka Suominen. Sää.

Yle uutisten Mika Mäkeläinen raportoi Harkovan pohjoisen lähiön tuhoista, Ukrainasta.

Yle Harkovassa, jossa Venäjän tykit jauhoivat jättilähiön betoniraunioiksi – “Tämä on painajainen”, sanoo asuntoa katsomaan tullut mies

Saltovkan asukkaat eivät voi ymmärtää, miksi Venäjä halusi tuhota venäjänkielisen suurkaupungin asukkaat, joista osa on jopa Venäjän kansalaisia.

Ukrainalaisia sotilaita istuu panssaroidun ajoneuvon päällä Itä-Ukrainassa Donbasin alueella.

Ukrainassa on sodittu nyt kolme kuukautta – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukrainalaisjoukot Sjeverodonetskin kaupungin läheisyydessä Itä-Ukrainassa jäävät todennäköisesti saarroksiin, kertoi nimettömänä pysyttelevä viranomainen BBC:lle maanantaina. Saarrosta voi tulla helppo voitto venäläisjoukoille, hän lisäsi.

Klaus Schwab Davosin lavalla toivottaa etäyhteydellä osallistuvan Volodymyr Zelenskyin tervetulleeksi.

Maanantai 23.5.2022 (radio)

Ukraina tarvitsee paljon tukea. Maanpuolustusharjoituksiin tulee Suomessa lisää aseita. Kunta-alan työriita jatkuu. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa. Sääennuste.

Ukrainan presidentin puoliso, Elena Zelenska kertoo kuinka hänen miehensä kertoi sodan alkamisesta

Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska paljasti harvinaisessa haastattelussa: Ei nähnyt miestään yli kahteen kuukauteen

Kolme kuukautta jatkuneen Ukrainan sodan aikana presidenttipari on nähty vain harvakseltaan yhdessä.

tuomi kukkii

Sunnuntai 22.5.2022 (radio)

Suomen ja Turkin neuvottelut. Ruoka Ukrainan satamissa. Digipalvelut ja vanhukset. Sää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle