Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Asunnon pohjapiirros asuntonäytössä.

Ensiasunnon ostajan asema saattaa muuttua pian ainakin kolmella tavalla – näin hallitus aikoo uudistaa asp-järjestelmää

Jos uudistukset toteutuvat, asp-laina tulee entistä useamman ulottuville ja moni asunnonostaja voi saada sitä aiempaa enemmän. Hallituksen esitysluonnos on nyt lausuntokierroksella.

Opiskelijan asunto. Yksiö. Etualalla hella ja taustalla ikkuna sekä työpöytä.

Virolahti käynnistää asumiskampanjan – kunta houkuttelee asumiseen antamalla vuokra-alennusta ja myymällä tontteja halvempaan hintaan

Virolahti haluaa säilyttää asemansa muuttovoittokuntana. Kampanja on käynnissä helmikuun alusta toukokuun loppuun saakka.

Vanha valkoinen puutalo lumisateessa.

Suomi-talot tunnetaan maailmalla, mutta kotimaassa ne on unohdettu – sodanjälkeiset talopaketit olivat suuri vientimenestys

Puutalo oy tuotti elementtejä, joista talon sai pystyyn nopeasti. Suurin osa tuotannosta päätyi vientiin. Unohdettu menestystarina on esillä Arkkitehtuurimuseossa.

Lumen peittämiä kiviröykkiöitä rakennustyömaalla.

Ravilaakson katuja rakennetaan parhaillaan Vaasassa – ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle parhaassa tapauksessa jo parin vuoden kuluttua

Vaasan uuden kaupunginosan Ravilaakson rakentaminen päästiin aloittamaan vuodenvaihteessa. Työt alkoivat katutöillä, jotka viivästyivät kaupungin priorisoitua investointejaan. Nyt on tehty uusi aikataulu ja samalla alkaa hahmottua, mitä ensimmäinen kortteli pitää sisällään.

Vanha valkoinen puutalo lumisateessa.

Отдохнуть в финском домике в советские времена считалось роскошью – новая выставка рассказывает об истории создания легендарных коттеджей

Коттеджи компании Puutalo, вероятно, являются самым распространенным продуктом финской архитектуры в мире, но в Финляндии они малоизвестны.

Lägenhet

Sijoittajien kilpailu uusista vuokralaisista kiristyy – iso yritys tarjoaa satoihin asuntoihin ilmaisen kuukauden

Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut pääkaupunkiseudulla kysyntää nopeammin. Isot vuokranantajat yrittävät houkutella uusia asukkaita alennuksilla ja lahjakorteilla.

Jusa Ihalainen katselee ulos ikkunasta tyhjässä asunnossa.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat Kuopiossa muuta maata jyrkemmin – neliövuokra on nyt keskimäärin 12 euroa

Ara-asuntojen keskimääräinen neliövuokra on noussut vuoden 2015 lopun noin 10,70 eurosta viime vuoden lopun 12 euroon. Samassa ajassa neliövuokra on kohonnut vapailla markkinoille lähes 15 euroon.

Airbnb vuokrayksiö.

Kämpän lainaa vai luvanvaraista majoitusta? Tampereella tehtiin ohjeet

Yleistynyt asuntojen vertaisvuokraus on herättänyt kysymyksiä rajanvedosta myös Tampereella. Nyt asiasta on mustaa valkoisella.

Kainuun vaaliteltta

Kainuussa asunnottomia nuoria on virallisesti 45, mutta asiantuntijat arvioivat määrän yli seitsemän kertaa isommaksi

Ongelmana on se, että näitä nuoria ei tavoiteta. Nuori voi majailla esimerkiksi kavereiden luona.

Tampereen kaupungin vuokratalo Polvikadulla.

Uutta tietoa kohua herättäneestä asuntojen myynnistä Tampereella: 106 vuokrakodin kaupassa tarjoushaluja kysyttiin vain muutamalta sijoittajalta

Tampereen vuokra-asunnot Oy myi joulun alla yli sata asuntoa kahdeksasta kohteesta. Aiheesta nousi kohu ja yhtiö pahoittelee nyt aiheuttamaansa mielipahaa. Asukkaat saavat jatkaa vuokralla. Kaupunki oikoo tietoa testamenttilahjoituksesta.

Kerrostalon rakennustyöt Kuopion Keskustassa.

Asuntokaupassa poikkeuksellisen iso kasvu Kuopiossa – uusissa asunnoissa isot velat

Kuopiossa asuntokauppaa tehtiin viime vuonna 17 prosenttia edellisvuotta enemmän. Pohjois-Savossa uusien asuntojen yhtiövelkaosuus myyntihinnasta on suurempi kuin muualla Suomessa, lähes 70 prosenttia.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Asumis- ja talousneuvonta jatkuu Lahdessa – matalan kynnyksen neuvonnalla saatu ehkäistyä jopa häätöjä

Neljä vuotta kestänyt pilotointi on todettu toimivaksi ja toimintaa jatketaan toistaiseksi. Hankkeen avulla pyritään myös asunnottomuuden poistamiseen.

Kaupunkinäkymä Jätkäsaaresta, Helsingissä.

Kilpailu vuokralaisista kiihtyy, ja uusissa sopimuksissa näkyy jo vuokrien laskua – Suomen Vuokralaisten yhdistys: "On oikein, että markkina toimii myös tähän suuntaan"

Pääkaupunkiseudulla ollaan uuden edessä: vuokralaisten jonot ovat kadonneet. Vuokra-asuntojen sijaan nyt kilpaillaan vuokralaisista.

Asunnon ovea avataan avaimella.

Kotkan Asunnot houkuttelee asukkaita tarjoamalla yhden kuun vuokran ilmaiseksi – "Kokeilemme tämän tyyppistä markkinointia ensimmäistä kertaa"

Kampanjassa mukana olevat asunnot ovat etupäässä kolmioita. Ne sijaitsevat Karhuvuoressa ja Hovilassa.

Myytävänä oleva yksiö.

Yksiöiden hinnat lähteneet Helsingissä paikoin laskuun – sijoittajien kiinnostus lopahtanut, kun vuokralaisia tarjolla vähemmän

Kalliossa on tällä hetkellä myynnissä peräti kolmannes enemmän yksiöitä kuin tavallisesti. Asuntosijoittajat ovat ryhtyneet realisoimaan omistuksiaan, koska yksiöiden tuotto on laskenut.

Veera Laitinen, ravintoloitsija, Bromarv, Kimmo Åhfelt-Arjamo, Bromarv sekä Bo-Erik Törnroos, kalastaja eläkkeellä.

Korona-aika toi yllättävän käänteen helsinkiläisen Veera Laitisen elämään – nyt hän asuu pienessä saaristokylässä ja pyörittää omaa ravintolaa

Pienet kylät kiinnostavat nyt myös kaupungissa asuvia lapsiperheitä. Uusimaalainen 400 asukkaan kylä houkuttelee perheitä muun muassa omalla yksityisesti omistetulla kirjastollaan.

Aurinkopaneeleja kannetaan omakotitalon katolla.

Nordean tutkimus: Yli puolet huolissaan energianhintojen vaikutuksesta asumiskuluihin

Luvassa korkeampia kuluja sekä omakotitaloissa että osakeasunnoissa asuville.

Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.

Kuopio selvitti vanhusten kokemuksia maaseutukeskuksissa asumisesta – moni vanhus on tyytyväinen hyvin vähään

Vaikka ikäihmiset ovat tyytyväisiä asumiseensa, he kaipaavat peruslähipalveluja. Erityisesti lähellä olevat pankki, apteekki ja terveyskeskus koetaan tärkeinä. 

Paltamon kylänraitti jonka varressa S-market ja kaukana horisontissa Oulujärvi.

Paltamoon on muuttanut tänä vuonna lähes 140 uutta asukasta – maksuton varhaiskasvatus ja ilmaiset vuokra-asunnot houkuttimena

Maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on tullut pysyvä käytäntö, koska sen toivotaan olevan kunnalle veto- ja pitovoimatekijä. Nyt myös tuorein kampanja, edullinen asuminen, alkaa näkyä kunnassa.

Nainen seisoo huoneessa ja katsoo kameraan.

Espanjassa pyörii pimeä bisnes, jossa tyhjät asunnot tiirikoidaan talonvaltaajien käyttöön – Rosa Pérez valtasi asunnon, kun oma koti meni alta

Espanjassa talonvaltaus on usein ainoa keino saada katto pään päälle, kun oma talous romahtaa.  Maassa arvioidaan olevan vähintään 100 000 vallattua asuntoa.

Viisihenkinen perhe ulkona. Perhe Javanainen

Maiju ja Tuomas Javanainen ovat Virolahden tuoreet somettajat: he kertovat videoissaan, miltä muutto kaupungista maalle tuntuu

Javanaisten tarkoituksena on kertoa Virolahdella asumisen hyvistä ja huonosta puolista rehellisesti. He muuttivat Turusta Virojoelle vain muutama päivä sitten.

Hakaniemen tori ja Kallion kirkko.

"Pysykää kotona perheiden kanssa" on tuttu kehotus pandemia-ajalta – tuore raportti kertoo, että päättäjät usein unohtavat yksinasuvat ihmiset

Kalevi Sorsa -säätiön raportin mukaan valtion tulisi varmistaa, että yksinasuviin ei kohdistu syrjintää. Yksinasuminen ei automaattisesti tarkoita huono-osaisuutta, mutta yksinasuvat ovat useissa tilastoissa muita ryhmiä heikommassa asemassa.

As Oy Hämeenkatu 36:n julkisivu.

Tonttivuokrien korotuspiikit tekevät kipeää – yksi taloyhtiö kapinoi, toinen alistuu, kolmas uskoo kaavamuutoksen apuun Tampereella

Tontinvuokrista tulee kunnille entistä merkittävämpi tulonlähde, kun sote-uudistus vie osan niiden kiinteistöverotuloista. Tampereella vuokrat ovat moninkertaistuneet uusien sopimusten myötä.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen autotalli. Paloautossa valot päällä ja tallin ovet auki.

Jyväskylän Pupuhuhdassa hajotetussa kerrostaloasunnossa vesivahinko – Pelastuslaitos hälytettiin vahingontorjuntaan viime yönä

Pelastuslaitoksen mukaan asunto oli hajotettu viikonloppuna ja rikkoutunut patteri aiheutti vesivahingon.

Kaksi kuvaa: vasemmalla Minna Ruolanto, oikealla keskeneräiset rakennukset.

Minna Ruolanto maksoi kymppitonneja kodista, jota ei ikinä saanut – rocktähti Lauri Ylösen markkinoimat design-asunnot jyrättiin

Porvoossa purettiin kokonainen asuntokohde ja taloyhtiö ajautui konkurssiin. Tapaus on esimerkki siitä, että lakiin kirjattu uusien asuntojen ostajien suojajärjestelmä voi pettää.

Kuusamossa avattiin toimistohotelli. Hankkeen takana ovat Johanna Karjalainen ja Kuusamon Osuusmeijeri, jonka tiloissa toimistohotelli sijaitsee. Oikealla Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouni Määtä.

Kuusamo sai toimistohotellin

Korona-aikana etätöiden suosi on kasvanut voimakkaasti. Kuusamossa on kaivattu toimistohotellia jo tovin aikaa.

Ilmakuvassa on Helsingin Kallio toukokuussa 2021.

Vuokralaisten piti palata markkinoille, mutta pääkaupunkiseudulla asuntoja odottelee tyhjänä ennätysmäärin – vuokrat eivät silti näytä laskevan

Helsingissä vuokra-asuntoja on tarjolla yli kaksi kertaa enemmän kuin ennen koronaa. Vuokranantajat ovat huomanneet, että vuokralaisista saa nyt taistella.

Vuokraturva Oy:n vuokranvälittjä Taru Voipalin esittelee asuntoa mahdolliselle vuokralaiselle Tampereen Kalevassa

Hypo: Nuoret muuttavat omaan kotiin aiemmin kuin koskaan

Suomalaiset nuoret asuvat itsenäisesti nuorempina kuin koskaan aiemmin. Korona-aika näyttää jopa vauhdittaneen nuorten itsenäistymistä.

Sotkuinen koti

Kun elämänhallinta järkkyy, tulipalon riski kasvaa – 420 ongelmakotia tarkastettiin vuoden aikana Turussa, tänä vuonna määrä on vielä isompi

Syrjäytyneiden, yksinäisten, dementoituneiden ja mielenterveysongelmaisten koteihin kertyy usein palokuormaa. Aina siivousaputarjouksia ei haluta ottaa vastaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Riihimäki sai myytyä neljä huonokuntoista pienkerrostaloa – hinta nousi huutokaupassa yli miljoonan euron

Tiistaina päättyneeseen huutokauppaan osallistui kaikkiaan kaksikymmentä tarjoajaa. Neljässä rakennuksessa on yhteensä 46 asuntoa.

Ilmakuva omakotitaloalueesta.

Vanhat omakotitalot kallistuivat yli viisi prosenttia viime vuodesta

Omakotitalojen hinnat nousivat eniten 20 000–60 000 asukkaan kunnissa.

yrittäjä Pilvi Ingebritsen Ivalosta

Sámeguovllu láigovistedilli lea báikkuid duođaid heittot – Pilvi Ingebrigtsen iská juohke beaivve gávdnat alcces ođđa vistti

Máŋgasat Anáris heibot váttis vistedilis. Láigovisteráiddus leat badjel 170 olbmo vuordimin ruovttu alcceseaset.

Tuija Riekkinen muutti Järvenpäähän syyskuun lopussa. Samaan ratkaisuun on tammi-syyskuun aikana päätynyt myös 626 muuta helsinkiläistä. 20-vuotiaalla Taavilla on kaksi omistajaa, jotka vuorottelevat sen hoidossa.

Tuija Riekkinen muutti pois Helsingistä suomenhevosensa luo – ja hän on vain yksi esimerkki muuttoliikkeestä, joka on kääntynyt päälaelleen

Helsinki on menettänyt alkuvuoden aikana eniten asukkaita Espoon ja Vantaan lisäksi Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään. Uudellamaalla helsinkiläisiä houkuttelevat erityisesti Järvenpää, Porvoo, Sipoo ja Kirkkonummi.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Isännöitsijä käy kukkarollasi: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Omatalon tuotantotiloja ja lautakasa.

Talotehdas Omatalon jatkaja aikoo satsata muuttovalmiiden talojen valmistukseen – puun hinnalla on suora vaikutus talopakettien hintoihin

Viime talvena konkurssiin menneen Omatalon toimintaa jatkamaan perustettu Puutalo Oy ryhtyy lähiviikkoina myymään talopaketteja ensi vuodelle. Työntekijöitä on alkuvaiheessa noin 30.

Kaliforniassa etsitään ratkaisua kodittomuusongelmaan rakentamalla minitaloja

Kaliforniassa etsitään ratkaisua kodittomuusongelmaan rakentamalla minitaloja – katso video Yhdysvaltain suurimmasta "pienten kotien kylästä"

Los Angelesissa on yhteensä 41 000 asunnotonta. Nyt avattu pienkotikylä tarjoaa kodin vain 224:lle. Kylän jokainen mökki on ilmastoitu ja varustettu lämmityksellä ja sähköllä.

Mahdollisuuksien talo on valmis - kurkista sisään

Seinäjoelle valmistunut M-talo on paljon muutakin kuin sairaala

Seinäjoen uusin sairaalatalo, M, on valmistunut ja avautumassa käyttäjille. Talo korvaa Törnävän sairaala-alueen psykiatriset palvelut ja pyrkii olemaan matalan kynnyksen talo.

Nordean konttori Espoossa Isossa Omenassa.

Nordea paransi ennestään hyvää tulosta

Pankkikonserni Nordea on pärjännyt hyvin Pohjoismaissa ja rahoittanut muun muassa lisää asuntoja.

19-vuotias Ella rakennuttaa omakotitaloa

19-vuotias Ella Sälpäkivi otti lainaa ja rakennutti talon – Vielä puuttuvat katto ja lattia, mutta pian aurinko paistaa uuden kodin olohuoneeseen

Vanhempien sijoittamista Ellan lapsilisistä ja Ellan omista töistä kertyi 32 000 euron pesämuna talohankkeelle. Loppusumman Ella on ottanut lainana. Talon sisäänmuuttotarkastuksen pitäisi olla ensi maaliskuussa.

Varusmiehet kävelevät metsässä

Tiistai 19.10.2021 (tv)

Hoivakodit ja korona. Venäjän korona ja Suomi. Armeija. Sää.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Asunnottomien päivät ovat luetut – vielä pitäisi tehdä jotain itse ongelmalle 

Sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio ovat päättäneet lopettaa kodittomuuden lähitulevaisuudessa. Käytännössä niin tuskin tapahtuu, kirjoittaa Salusjärvi.

Auto ajaa lumisella tiellä Kolarissa.

Sunnuntai 17.10.2021 (radio)

Koronapassin ongelmat. Asunnottomien yö. Mekan koronarajoitukset. Syyslomaviikon sää.

En rad med poslådor, i bakgrunden gaveln av ett ljusblått trähus.

Digi- ja väestötietoviraston ruuhkat jatkuvat – tänä syksynä muuttoilmoitusten käsittelyajat venyneet kohtuuttomiksi

Muuttoilmoitusten käsittely kestää tällä hetkellä keskimäärin kolme viikkoa mutta pisimmillään vieläkin yli viisi viikkoa. Lue, miten varmistat, ettei postisi päädy vanhaan osoitteeseen.

poliisin putka

Asunnottomia on Rovaniemellä muutamia kymmeniä vuosittain – yöpymispaikkana tuttujen nurkat, laavut tai talvipakkasilla putka

Asunnottomuus usein toistuu saman ihmisen kohdalla: hän voi olla vuoroin ilman asuntoa, vuoroin hän asuu kaupungin lyhytaikaisessa tilapäismajoituksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle