Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haalaripukuisten teekkareiden jalkoja

Saitko opiskelupaikan vai jäitkö ilman? Kokosimme vinkit opinnot aloittaville ja välivuotta viettäville

Kevään yhteishaun tulokset ovat nyt selvillä. Tässä jutussa kerromme, mitä kaikkea pitää muistaa jos sai tai ei saanut opiskelupaikkaa. Kerro myös, mitä suunnitelmia sinulla on syksylle.

Tunnistamattomia ihmishahmoja kulkee jostain ovista.

Joskus opiskelu ei onnistu tai kiinnosta, ja edessä on välivuosi – kerro meille, millainen kokemus välivuosi on

Välivuosi opiskeluista voi olla edessä joskus pakosta tai omana valintana. Millainen kokemus välivuosi sinulle oli? Kerro meille, teemme juttua.

Oululainen opiskelija Jenna Saastamoinen

Lukio poltti Jenna Saastamoisen, 20, loppuun – päätti pitää välivuoden, mutta saikin yllättäen koulupaikan: "En itkenyt ilosta, vaan ahdistuksesta"

Vaikka välivuoden vietto on yleistä, opinto-ohjaajat kertovat, ettei sitä ensisijaisesti tarjota lukion jälkeisenä vaihtoehtona. Jenna Saastamoinen toivoo, että tauon pitämisestä levon takia puhuttaisiin kouluissa enemmän.

Kaksi nuorta naista istuu kannettavat tietokoneet sylissä ja katsoo toisiaan nauraen.

Yhteiskunta patistaa nuoria välttämään välivuosia – joensuulaisopiskelijoiden viesti on, ettei menestys ole muutamasta vuodesta kiinni

Yli 60 prosenttia ylioppilaista viettää välivuoden. Tänä kesänä välivuotta suunnitteleville nuorille on avattu tueksi oma verkkosivusto ja chat-palvelu.

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: Vielä 50 vuotta eläkkeeseen – miten säilyä innoissaan tai edes järjissään

On suomalaisen hyvinvointivaltion kokoinen asia, jaksammeko töissä, kun eläkeikä nousee. Työuraan pitäisi siksi sovitella myös hengähdystaukoja, Räty kirjoittaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

IB-lukiolainen Mikael Karhu

Opiskelu onnistuu vaikka New Yorkista – Mikael Karhun välivuosi ei mene hukkaan

Karhu opiskelee oikeustiedettä avoimessa yliopistossa.

Kerrytä tietoja ja taitoja välivuoden aikana

Kerrytä tietoja ja taitoja välivuoden aikana

Yle Areena logo.

Välivuosi voi viisastuttaa

Nuoret halutaan nykyään nopeasti koulun penkiltä ammattioppiin ja sieltä pikavauhtia työelämään. Parikymppisten jyväskyläläisnaisten mukaan paljon parjattu välivuosi voi kuitenkin olla pitkän kouluputken jälkeen tarpeellinen tuumaustauko.

Yle Areena logo.

Elämää kansanopistossa

Alkio-opiston opiskelijoiden lyhytelokuvassa kuvataan tavallista päivää Korpilahdella sijaitsevassa koulussa, jota elokuvassa kutsutaan elämän yliopistoksi.

Yle Areena logo.

Au pairina Berliinissä

Sadoissa suomalaiskodeissa pohditaan koulujen päättyessä, annettaisiinko lapselle periksi ja päästettäisiin hänet viettämään välivuotta au pairina ulkomailla.

Yle Areena logo.

Tuoreiden ylioppilaiden matkassa

Lakkiaispäivä ei unohdu.

Yle Areena logo.

Tahdon stadiin

60-luvulla muutto maalta kaupunkiin oli ainoa keino päästä pois syrjäseutujen köyhistä oloista. Tätä elämänmuutosta kuvaa Tahdon stadiin -dokumentti vuodelta 1969.