Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Potilaan anestesiatiedot näkyvät Esko-potilastietojärjestelmän näytöllä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa työnsä kymmenien potilasjärjestelmien viidakossa

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on 41 erilaista potilastietojärjestelmää, jotka pitäisi jollain aikataululla saada integroitua hyvinvointialueelle. Niiden vähentäminen toistaiseksi ei ole päätöksenteossa, koska siihen ei ole aikaa.

Potilastietojärjestelmätyötä Vaasan sairaanhoitopiirissä

Pohjanmaan hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kilpailutus käynnistyy uudelleen

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus päätti esittää valtuustolle kilpailutuksen aloittamista. Alustava kustannusarvio on noin 30 miljoonaa euroa.

Herttoniemen väestöhälytin.

Kun väestöhälyttimiä testattiin keväällä, suuri osa pysyi mykkänä – nyt syy on selvinnyt eikä edes kyberhyökkäys vaientaisi sireenejä Helsingissä

Maaliskuussa vaaramerkkien koesoitoissa Helsingissä havaittiin laajoja vikoja, osa hälyttymistä pysyi yllättäen mykkinä.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Poliisi on keskeyttänyt Savonia-ammattikorkeakoulun tietomurron tutkinnan – henkilötietoja vietiin helmikuussa noin 700 opiskelijalta

Vietyjen henkilötietojen suuresta määrästä huolimatta tietomurron tekijää ei ole saatu selville eikä todennäköisesti saadakaan.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta valmisteleva muutosjohtaja Ilkka Luoma käytävän seinustalla.

Valtion rahoitus ei tule kattamaan kaikkia Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kustannuksia – vaje on vuosittain noin 50 miljoonaa euroa

Hyvinvointialuejohtajan Ilkka Luoman mukaan kustannusten hallintaa on nyt mietittävä. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen arvoidaan saavan aloitusvuonna 2023 valtiolta noin 1,65 miljardia euroa.

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Potilastietojärjestelmän päivitys hidastaa Päijät-Soten palveluja lauantai-iltapäivään asti

Operaatio alkaa myöhään perjantai-iltana. Yhteydenotot kiireettömissä asioissa kannattaa siirtää päivityksen jälkeiselle ajalle.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Nyt näet yhdestä paikasta, miten sähköä kotona kuluu – kulutustottumuksiaan voi päästä tutkailemaan jopa kuuden vuoden ajalta

Sähkön kallistuminen on saanut niin kuluttajat kuin yrityksetkin syynäämään käyttötapojaan. Kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiön ylläpitämässä uudessa palvelussa on mahdollista käydä tarkastelemassa omaa kulutustaan verkkopankkitunnuksilla.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensimmäisen aluevaltuuston kokous, valtuutetu istuvat Ruorin auditoriossa.

Uudet hyvinvointialueet joutuvat sovittamaan yhteen jättimäisen määrän erilaisia tietojärjestelmiä – valtio myöntää muutostyön tekemiseen lisää rahaa

Valtio jakaa hyvinvointialueille reilun 155 miljoonan euron potin. Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan panostus on välttämätön.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ensimmäisen aluevaltuuston kokous, valtuutetu istuvat Ruorin auditoriossa.

Valtio antoi liian vähän rahaa digitaalisiin palveluihin hyvinvointialueella, joka oli ennen niissä edelläkävijä: "Pitää miettiä, mihin tämä raha riittää"

Etelä-Karjala oli ennen digitaalisten hoivapalvelujen edelläkävijä. Nyt valtion rahoitus ei enää mahdollista tietojärjestelmien kehitystyötä.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Turun kauppakamarin jäsenyritysten tietoturvassa parantamisen varaa – joka toinen yritys tunnistaa riskit ja panostaa tietoturvaan

Yritykset kertovat kyselyssä tietojenkalasteluyritysten ja tietomurtojen määrän kasvaneen kuluneen vuoden aikana.

Poliitikot: Selvitys antaa poliisille puhtaat paperit rahankäytöstä

Poliitikot antoivat Ylellä poliisille puhtaat paperit rahankäytöstä - “Ei se poliisi toimi reinikaistyyppisellä toiminnalla enää”

Poliisin määrärahojen käytöstä ja rahojen riittävyydestä tehty selvitys on valmistunut. Sen mukaan poliisin rahat ovat uponneet pitkälti rakennuksiin ja tietojärjestelmiin.

Potkupyöriä rivissä.

Hyvinvointialueilla virisi toive valtion lisärahoituksesta tietojärjestelmiin – nyt rahapulaa joudutaan paikkaamaan purkkavirityksillä

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo, että valtiovarainministeriö on kysellyt alueilta puuttuvan rahoituksen määrää. Nykyinen rahoitus ei riitä tietojärjestelmien sujuvaan yhteensovittamiseen alueen sisällä.

Lähikuvassa mies käyttää matkapuhelinta.

Hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskukseen odotettavissa ruuhkaa

Vuoden vaihtuessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Vaasalta Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

Ethernet-kaapelia laitetaan kiinni servereihin Länsi-Pohjan keskussairaalan serverihuoneessa.

Valtio rahoittaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen IT-uudistuksia yli 18 miljoonalla

Rahoitusta on määrä käyttää nykyisten potilastietojärjestelmien yhtenäistämiseen. Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä käytössä yli 40 eri potilastietojärjestelmää.

Jaakko Herrala på sin arbetsplats.

Pirkanmaan hyvinvointialue sai vain kolmanneksen hakemistaan ICT-rahoista – sote-muutosjohtaja: "Kriisin paikka"

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstö voi joutua käyttämään vanhoja tietokoneita. Myös potilaiden sähköisissä palveluissa voidaan joutua nojaamaan nykyisiin kuntien ratkaisuihin, toisin kuin oli suunniteltu.

Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle miljoonia euroja haettua pienemmät valtionavustukset – vaarantaa hyvinvointialueen häiriöttömän aloituksen

Nyt saaduilla rahoilla saadaan turvattua vain talous- ja henkilöstöjärjestelmien käyttöönotto sekä välttämättömät asiakas- ja potilasjärjestelmien muutokset. Palveluverkosto joudutaan rakentamaan vanhanaikaiseen ja hajanaiseen ICT-toimintaympäristöön.

Ethernet-kaapelia laitetaan kiinni servereihin Länsi-Pohjan keskussairaalan serverihuoneessa.

Onko soten tietojärjestelmien muutosbudjetti miljardia euroa vai puolet siitä? Hyvinvointialueiden ja ministeriön laskelmat eroavat rajusti

Yhdellä hyvinvointialueella voi olla käytössä jopa tuhat erilaista tietojärjestelmää. Liian pieni rahoitus voi hidastuttaa järjestelmien yhteensovittamista vuosiksi.

VR

Oulun ja Kemin välisellä radalla todettiin häiriö yöllä: junavuoroja korvataan busseilla, yöjunia myöhässä

Valokuitukaapelin katkeamisesta johtuvan liikenneohjauksen häiriötilanteen arvioidaan olevan ohi torstaihin puoleen päivää mennessä.

Radalle kaatuneet puut ovat keskeyttäneet junaliikenteen Oulun ja Kemin välillä.

Katkennut valokuitukaapeli aiheuttaa uudelleenjärjestelyjä aamun junaliikenteeseen

Fintraffic arvioi, että kaapelin korjaus kestää puolille päivin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Eksoten puhelinliikennettä vaivanneet häiriöt on saatu korjattua

Eksoten puhelinyhteydet toimivat eilen rajoitetusti eikä potilastietoihin ollut pääsyä. Häiriöt hidastivat Eksoten puhelinpalveluita.

Ihmisiä lentokentällä.

Liikematkustajille neuvotellaan ohituskaistaa Yhdysvaltoihin – aukeaako samalla rikollisille tieto, milloin poliisi on kintereillä?

Uusi sopimus vähentäisi säännöllisesti Yhdysvaltoihin matkustavien jonotusta maahantulotarkastuksissa. Joidenkin virkahenkilöiden huolena on, että rikolliset voisivat saada samalla tietoa salaisista rekisterimerkinnöistä.

Tuija Postari-Kivistö sienimetsällä.

Tuija Postari-Kivistö sijoittaa kryptoihin, vaikka viranomaiset varoittavat kuplan puhkeamisesta – katso, kuinka toimittajan rahoille kävi kuukaudessa

Ensin nuoret miehet innostuivat yksityisestä virtuaalivaluutasta ja tienasivat jopa miljoonia. Nyt mukaan ovat lähteneet naiset ja rikkaat suursijoittajat. Ilmassa on sijoituskuplan merkkejä.

bild på en blå skjorta där det står nödcentralsverket och 112 på.

58 hätäkeskuspäivystäjää oli epäiltynä tietojen urkkimisesta Porvoon poliisiampumisen takia – syyttäjän mukaan kukaan ei tehnyt rikosta

Syyttäjän ratkaisujen mukaan Hätäkeskuslaitoksen ohjeistukset eivät olleet selkeitä ja vaikuttaa siltä, että päivystäjillä oli virkatehtäviin perustuva syy katsoa operatiivisia tietoja.

Lääkäri ja tietokone Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Siun sote on aloittamassa uuden tietojärjestelmän etsinnän

Kiistellyn Aster -hankkeen kariuduttua, joutuu Siun sote etsimään uusia ratkaisuja tulevaisuuden asiakas- ja potilastietojärjestelmäksi. Asiassa edetään keskustellen.

Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.

Voisiko Vastaamon kaltainen tietomurto toistua? Maanantaina voimaan tuleva laki tekee siitä erittäin epätodennäköistä, sanovat asiantuntijat

Vastaamo-tietomurto johti lakimuutokseen, joka parantaa potilastietoturvaa merkittävästi. Inhimillisiä virheitä ei voi silti koskaan täysin estää, muistuttaa tietoturva-asiantuntija.

Helikopterin laskeutumispaikka Sairaala Novan katolla.

Keski-Suomen Aster-päätösten ulkopuolinen selvittäjä on selvillä – sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen asema arvioidaan keväällä

Keski-Suomessa lokakuun puolivälissä kariutuneesta potilastietojärjestelmähankinnasta tehdään ulkopuolinen selvitys.

En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.

Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus totesi maanantain kokouksessa Aster-hankkeen päättymisen

Vaasan sairaanhoitopiirin ja kolmen muun sairaanhoitopiirin ja kuntayhtymän Aster-yhteistyö päättyi, kun Keski-Suomen sairaanhoitopiiri torppasi hankkeen. Hankkeen jatkuminen olisi vaatinut myönteisen päätöksen kaikilta neljältä alueelta. 

pappershög

Keski-Suomen Aster-päätökset syynää ehkä kansainvälinen konsulttifirma – selvityksen tekijästä ja yksityiskohdista päätetään pian

Ulkopuolinen selvitys koskee vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-päätäntää, ei koko neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta.

Nainen seisoo Vaasan keskussairaalan nimikyltin edessä, vaaleat hiukset hulmuavat

Keski-Suomen kielteinen päätös kaatoi kohutun Aster-hankkeen – Marina Kinnunen: En näe, että tässä tilanteessa olisi voittajia

Paljon vastustusta herättänyt ja kalliiksi arvosteltu Aster-potilastietojärjestelmä on kaatunut lopullisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti perjantaina asiasta. Päätöksen myötä Aster kuopataan myös Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Hankinta olisi edellyttänyt yksimielisyyttä, joten Keski-Suomen kielteinen päätös kaataa Asterin oston kaikilta osapuolilta.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Päijät-Sotea vaivannut tietoliikennekatkos on saatu korjattua – katkoksen syy ei ole vieläkään selvillä

Päijät-Soten tietojärjestelmät toimivat taas normaalisti. Jo keskiviikkona alkanut häiriö oli kestoltaan ja laajudeltaan poikkeuksellinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen istuu työhuoneessaan ja katselee käsiinsä hieman hymyillen.

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston on määrä päättää tänään vuosia valmistellun asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta. Jos valtuuston päätös on kielteinen, neljän alueen yhteinen hanke nykymuodossaan kaatuu.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Laaja tietojärjestelmähäiriö hidastaa sairaanhoitoa Päijät-Soten alueella

Laaja tietojärjestelmähäiriö on eilisillasta asti hidastanut palveluita. Ongelma saatiin jo välillä korjattua, mutta se uusiutui. Potilasturvallisuus ei ole tiettävästi vaarantunut.

Hoitajat työskentelevät huoneessaan tietokoneiden äärellä.

Soiten tietojärjestelmät taipuvat pienellä viilauksella uuden hyvinvointialueen tarpeisiin

Moneen muuhun sairaanhoitopiiriin verrattuna, Soite pääsee helpolla sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmien integroinnissa, työ on jo pääosin tehty.

Mies istuu tietokoneella

Aster-hanke vaarassa kaatua – Essoten hallituksen puheenjohtaja pettyneenä: "Ihmettelen hyvin suuresti"

Uuden potilastietojärjestelmän hankinta on aiheuttanut paljon vastustusta. Essoten kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä on pettynyt hankinnassa törmättyihin ongelmiin,

Lääkäri ja potilas

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankinnan seuraavaan vaiheeseen. Neljä aluetta ovat olleet yhdessä hankkimassa uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lääkäri ja potilas

Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on maksanut kuntayhtymä Essotelle reilut 3 miljoonaa euroa – hanketta vastustetaan laajasti Keski-Suomessa

Kuntayhtymä Essote ja Siun Sote ovat jo hyväksyneet hankinnan ja Vaasa on siirtänyt päätöksentekoaan marraskuulle. Jos hanke kaatuu Keski-Suomessa, neljän sairaanhoitopiirin yhteistä potliastietojärjestelmähanketta ei toteuteta myöskään muuallakaan.

Presentation i auditorium.

Aster-potilastietojärjestelmän kohtalosta keskustellaan tänään Keski-Suomessa, kotimainen vaihtoehto kävi esittäytymässä Vaasan sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina

Liian kalliiksi osoittautuva Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmä on kohdannut vastustusta Keski-Suomessa. Alueen sairaanhoitopiiri käsittelee järjestelmän kohtaloa tänään. Eilen suomalainen Esko Systems on esitellyt omaa, halvempaa vaihtoehtoa Mustasaaressa.

I förgrunden en staty som ligger nerböjd. I bakgrunden en sjukhusbyggnad.

Sairaanhoitopiirien yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta koki kovan kolauksen – Keski-Suomen kunnat vastustavat hankintaa

Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän kustannusarvio on tuplaantunut alkuperäisestä ja on nyt lähes 130 miljoonaa euroa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin on määrä ottaa kantaa hankinnan etenemisestä lokakuussa. Keski-Suomen kunnista lähes kaikki äänestivät hankintaa vastaan.

Lääkäri ja potilas

Vaasan sairaanhoitopiiri lykkää päätöksentekoa kohutusta Aster-potilastietojärjestelmästä

Siirtymistä Aster-projektin toimitusvaiheeseen oli tarkoitus käsitellä ylimääräisessä kuntayhtymän valtuuston kokouksessa 4. lokakuuta. Nyt päätöksentekoa päätettiin kuitenkin siirtää.

Får på en pråm i Svedjehamn. Fåren hämtas hem till Björkö från holmar ute i skärgården.

Tänä kesänä lampaat välttyivät joutumasta suden kitaan – Mustasaaressa lampaat tuotiin saaresta viikonloppuna kotiin

Yhteensä 650 lammasta palasi ehjin nahoin kotiin kesälaitumelta viikonlopun aikana Mustasaaren Björkössä. Osalla lampaista oli tänä vuonna GPS-paikannin. Myös kameravalvontaa saarilla oli lisätty.

Takseja Keski-Suomen keskussairaalan eli Sairaala Novan edessä

Sairaanhoitopiirin johtaja ehdottaa hallitukselle kalliin potilastietojärjestelmän ostamista, vaikka kunnista näytetään punaista valoa Asterille

Johtaja Juha Kinnunen esittää sairaanhoitopiirin hallitukselle potilastietojärjestelmä Asterin hyväksymistä. Useat keskisuomalaiset kunnat ovat päättäneet, etteivät hyväksy Asterin hankintaa. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina.

En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suomessa on ainakin kaksi toimijaa, jotka ilmoittavat pystyvänsä toimittamaan vastaavanlaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kuin mitä Vaasan sairaanhoitopiiri ja kolme muuta sote-aluetta on nyt aikeissa hankkia.

Lääkäri ja potilas

Aster-potilastietojärjestelmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Gastrokirurgi Ville Väyrynen endoskopiayksikössä.

Neljä aluetta on hankkimassa satojenmiljoonien eurojen potilastietojärjestelmää, jota ei ole testattu – kirurgi ihmettelee, mitä ollaan ostamassa

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta. Keski-Suomessa hanke on vastatuulessa, erityisesti kohonneiden kustannusten vuoksi.

Potilastietojärjestelmätyötä Vaasan sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin uusi valtuusto perehtyi kiistanalaiseen potilastietojärjestelmään – jättihankinta hyväksytään tai hylätään lokakuun alussa

44 Vaasan sairaanhoitopiirin lääkäriä vastustaa Aster-järjestelmän hankintaa. Neljästä kilpailutuksesta mukana olevasta sairaanhoitopiiristä kaksi on jo hankinnan hyväksynyt. Hankkeen etenemiseen tarvitaan kaikkien hyväksyntä.

Jyväskylän kaupungintalon tiilinen julkisivu aurinkoista taivasta vasten.

Valtava potilastietojärjestelmähankinta entistä enemmän vastatuulessa – Jyväskylän kaupunginhallitus otti kielteisen kannan ja lääkäreiltä vetoomus keskeyttää hanke

Jyväskylän kaupunginhallitus perustelee päätöstään Aster -järjestelmän kustannusten nousulla sekä sillä, että nyt suunnitteilla olevan hankinnan myötä ei olisi oikein sitoa tulevan hyvinvointialueen toimintaa ja taloutta jo ennen niiden perustamista.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: mitä kahdesti rokotettu voi tehdä ja kokeilimme väärennetyn puheäänen voimaa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle