Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saimaannorpat köllöttelevät luodoilla karvanvaihtoaikaan toukokuussa.

Saimaannorpan suojelemiseksi ehdotetaan useita keinoja – nykyistä kalastusrajoitusaluetta halutaan laajentaa

Nykyinen asetus Saimaan kalastusrajoituksista päättyy huhtikuussa 2021, ja työryhmän ehdotuksiin pohjaava uusi asetus on määrä antaa vielä tämän kevään aikana.

Lehmät syövät rehua navetassa.

Suomesta hävisi vuodessa 500 maitotilaa – Uusi uhka on Baltian kasvava tuotanto

Pellervon taloustutkimuksen mukaan poliittisessa keskustelussa on tyystin unohdettu maidontuotannon kasvu Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettuassa. EU:n tuotantokiintiöiden poistuttua markkinat ovat odotetusti alkaneet keskittyä suurten maidontuottajamaiden, kuten esimerkiksi Saksan ja Ranskan hallintaan, mutta tuontannon kasvu Itä-Euroopassa on uusi uhka Suomen tuotannolle.

Shrimp on sale.

Katkaravuista huutava pula – rapujen hinnat nousevat

Kylmänveden katkarapuja tuottava Grönlanti on puolittanut tuotantokiintiönsä ja samalla hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet. Katkaravut ovat päässeet loppumaan myös suurista keskusliikkeistä.

Yle Areena logo.

Muna- ja voivuoret vaihtokaupalla Neuvostoliittoon

1980-luvulla Suomessa kertyi voi- ja munavuoria ja lihaakin enemmän kuin suomalaiset jaksoivat syödä. Onko maataloustuotteiden vienti Neuvostoliittoon ratkaisu ylituotannon ongelmiin? Aihetta pohdittiin Ken syö kesävoin? -ohjelmassa vuonna 1982. Tuolloin Neuvostoliiton-vienti oli vaihtokauppaa eli tavaran vaihtamista tavaraan.

Kananmunia liukuhihnalla.

Egg business up in arms over price slump

The price of eggs has fallen in grocery stores and wholesale markets, leading advocacy groups to worry that many egg farmers may soon be forced into bankruptcy.

Kalastaja Heikki Salokangas esittelee pyydykseen käynyttä merilohta.

Kalastajat odottavat kauhulla kiintiöpäätöksiä

Kalastajat seuraavat suurella mielenkiinnolla EU:n tämänpäiväistä ministerineuvoston kokousta. Kokouksessa päätetään mm. paljon keskustelua aiheuttaneista kalastuskiintiöistä ensi vuodelle.

Karjatilallinen lypsää lehmää.

EU jakaa kriisitukea maidontuottajille

EU on päättänyt jakaa jäsenmaiden maidontuottajille 300 miljoonaa euroa maitokriisitukena. Suomen osuus tästä määrästä on 4,8 miljoonaa euroa. Maitokriisitukea maksetaan kaikille maidontuottajille, joilla oli tuotantoa kiintiökaudella 2008-2009.

Ihmisiä kokoussalissa

Opec pitänee tuotantokiintiöt ennallaan

Öljynviejämaiden järjestö Opec ei näytä koskevan tuotantokiintiöihin tulevassa joulukuun kokouksessa. Saudi-Arabian öljyministeri kuvasi lauantaina nykyisiä markkinahintoja "täydellisiksi".

Lieriön muotoisia öljyvarastoja New Jerseyssa.

Öljy kallistuu - Opec tiukkana

Öljynviejämaiden järjestö Opec päätti odotetusti pitää tuotantokiintiönsä ennallaan Wienissä pitämässään kokouksessa. Tynnyrihinta on pysytellyt yli 70 dollarissa heinäkuun lopusta lähtien. Vielä helmikuussa hinta oli jopa alle 40 dollaria.

Raakaöljyn hinnan laskussa katko

Raakaöljyn hinta kipusi tänään yli 68 dollariin tynnyriltä New Yorkissa. Hintaa nostivat spekulaatiot siitä, että öljynviejämaiden järjestö Opec pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Tämän viikon hintapudotuksesta uhkaa silti tulla suurin viikoittainen lasku kahteen kuukauteen.

Karjatilallinen lypsää lehmää.

Dairy Farms to Receive EU Subsidy Boost

Dairy farmers in crisis received a boost from the EU on Wednesday. The EU Commission proposes doubling the upper limit on national subsidies given to dairy farms from the current 7,500 euros to 15,000 euros until the end of 2010.

Opec pitää öljyntuotannon ennallaan

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on päättänyt pitää tuotantokiintiönsä ennallaan. Tänään Wienissä kokoontuneen järjestön mukaan nykyinen lähes 25 miljoonan tynnyrin päivävauhti on sopiva.

EU:n ensi vuoden kalastuskiintiöt päätetty

EU:n maatalousministerit ovat päättäneet Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle. Suomenlahden lohen kalastuskiintiö säilyy nykyisellään, reilussa 15 000 lohessa.

EU rukkasi Itämeren kalastuskiintiöitä

Euroopan unionin maatalous- ja kalastusneuvosto päätti maanantaina Itämeren kalastuskiintiöistä ensi vuodelle.

EU päätti ensi vuoden kalastuskiintiöt

Euroopan unionin kalastusministerit ovat päättäneet ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Neuvottelut kestivät yli 20 tuntia. Keskeisintä kiistanaihetta eli Pohjanmeren turskakiintiötä päätettiin lopulta korottaa 11 prosentilla.

EU pääsi sopuun kalastuskiintiöistä

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto on päässyt yksimielisyyteen Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä.

Opec piti tuotantokiintiönsä ennallaan

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on pitänyt odotetusti tuotantokiintiönsä ennallaan. Kahdessa edellisessä kokouksessaan Opec päätti leikata tuotantoa yhteensä lähes kahdella miljoonalla tynnyrillä päivässä.

EU sopuun kalastuskiintiöistä

Euroopan unionin maatalousministerit ovat päässeet sopuun ensi vuoden kalastuskiintiöistä.

Yle Areena logo.

Kannatatteko maaltapakoa, ex-maatalousministeri?

Sotien jälkeen teollistuvalle Suomelle maatalous ei enää ollutkaan itsestään selvä siunaus vaan yhä enemmän myös ongelma. Vaikeutena oli toisaalta elinkelvottomien pientilojen suuri määrä, toisaalta kaikille länsimaille tyypillinen maatalouden ylituotanto.

EU-maat sopuun kalastuskiintiöistä

EU:n maatalousministerit ovat päässeet sopuun ensi vuoden pyyntikiintiöistä. Ministerit päättivät leikata rajusti vähentyneen turskan kalastuskiintiöitä 15 prosenttia, vaikka jotkut asiantuntijat ovat esittäneet tietyille alueille täyttä kalastuskieltoa.

EU sopuun kalastuskiintiöistä

EU-ministerit ovat löytäneet sopimuksen vuoden 2005 kansallisten kalastuskiintiöiden leikkaamisesta. Kokouslähteiden mukaan leikkaukset olivat ennakoitua pienemmät. Tiedemiehiä huolestuttaa varsinkin vähiin käyneet turska-, kummeliturska- ja merianturakannat.