Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nina Lindgren katsoo kameraan kymyillen sylissään Moona-koira.

Rahanhaaskausta, ajatteli Nina Lindgren DNA-testeistä, kunnes tytär pyyhkäisi pumpulipuikolla hänelle lauman sisaruksia

DNA-testejä käytetään paljon sukututkimuksessa ja omien juurien etsinnässä. Ilman isää ja sisaruksia kasvanut Nina Lindgren sai testillä tiedon viidestä sisaruksesta. Luultavasti heitä on vielä lisää.

Alexander Puutio / kolumnisti / 03.12.2019 Pasila

Alexander Puution kolumni: Nyky-yhteiskunta ei tarjoa elämälle uraa suurempaa tarkoitusta

Ravistellessamme yhteiskuntamme tunkkaisia rooleja olemme unohtaneet luoda korvaavia lähteitä syvästi tarkoitukselliselle elämälle, kirjoittaa Puutio.

Iivo Niskanen tuulettaa.

Maailmancupiin palaava Iivo Niskanen kilpailee ensimmäistä kertaa isänä: ”Se on tuonut hyvää oloa ihan eri tavalla kuin mikään muu aiemmin”

Koronan selättänyt Niskanen osallistuu Tour de Skille ja uskoo pystyvänsä jo hiihtämään yksittäisiä kisoja hyvällä tasolla. Kiertue käynnistyy lauantaina Val Müstairin sprinteillä.

Kuvakollaasi, jossa on haarniskaan pukeutunut mies vihreän peikkolapsen kanssa, kalju soturimies nuoren pojan kanssa ja parrakas mies nuoren tytön kanssa.

Analyysi: Downshiftaava isä on 2000-luvun uusi toimintasankari

Kyyniset sankarit saavat lapsista uskoa tulevaisuuteen.

Lähikuva keinuhevosesta nukkekodissa.

Äiti vei salaa tyttärensä Venäjälle kaksi vuotta sitten, eikä isällä ole ollut yhteyttä heihin sen jälkeen – Suomessa kaapataan vuosittain noin 30 lasta

Vaikka vanhempi olisi rikkonut lakia kaapatessaan lapsen, voi oikeus määrätä huoltajuuden kaappaajalle, jos lapsi on asunut ulkomailla yli vuoden.

Terveydenhoitaja mittaa vauvan päänympärystä, vauva on isänsä sylissä.

Niklas Melin kirjataan Tampereen neuvolassa asiakkaaksi, vaikka laki ei sitä vaadikaan – ”Yhtä lailla isä on vanhempi kuin äitikin”

Erilaisia isä- ja puolisoneuvolamalleja on kehitelty viime vuosina eri puolilla Suomea. Terveydenhoitajat kaipaisivat kansallista ohjeistusta ja resursseja ei-synnyttävien vanhempien kanssa tehtävään työhön.

Joulupukki reen kyydissä talvisessa maisemassa.

Miksi isä poistui aattona juuri ennen joulupukin saapumista? Yle kerää kokemuksia lapsille kerrotuista tarinoista

Yhden isä lähti aattona uimahalliin, toisen isä yllättäen auttamaan kaveria rakennustöissä. Miten sinua juksattiin jouluaattona? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.

Iivo Niskanen kolmen olympiamitalinsa kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Perheen perustaminen on ollut aina olympiavoittaja Niskasen haave: ”Omalle isälle nostan hattua, ettei ole tuotu kaikkea valmiina pöytään”

Maastohiihtäjä Iivo Niskasella ei ole ollut tapana asettua minkään asioiden suhteen mihinkään muotteihin, eikä hän aio tehdä niin isyydenkään suhteen.

Jere Jokinen.

Vuoden isä Jere Jokinen: kenenkään ei tarvitse olla supermies paitsi supermiehen itse

Vuoden isä -palkinnon saanut keravalainen Jere Jokinen tekee vapaaehtoistyötä miesten erokriiseissä. Hänestä tuntuu, että puhuminen ei ole miehille helppoa.

isänpäiväkortti

Sunnuntai 13.11.2022 (radio)

USA:n senaatti. EU:n budjetti. Putkirikot. Matkapuhelinliittymät. Isänpäivä. Sääennuste.

Miika Laakso lepuuttaen leukaansa käsiään vasten katsoen kameraan.

Oliko mies baaritiskillä isäni? Näyttelijä Miika Laakso ei tunne biologista isäänsä, ja se ei ole ainoa kipu, joka isyyteen liittyy

Näyttelijä Miika Laakso haaveilee siitä, että voisi joskus saada isänpäivänä onnentoivotukset itse ja sanoa sellaiset kasvatti-isänsä lisäksi biologiselle isälleen.

Kai Nordberg pitelee sylissään 6kk vanhaa tytärtään Senjaa.

Lappeenrantalainen tuore isä Kai Nordberg vanhemmuudesta: ”Kaikki muuttui ja parempaan suuntaan”

Sunnuntai on Kai Nordbergin ensimmäinen isänpäivää päivänsankarina. Hän on Heidi-puolisonsa kanssa puolivuotiaan Senja-tyttären vanhempi.

Marko Hautamäki

Marko Hautamäki sai puhelun isältään vuosikymmenten jälkeen – isiä ja lapsia erottavat monet syyt, mutta tutustumisen voi aloittaa myös aikuisena

Isä voi jäädä vieraaksi lapselleen monesta syystä. Isä–lapsi-suhteen rakentaminen aikuisella iällä ei ole mutkatonta, mutta mahdollista se on.

Jyväskyläläinen Santeri Penttinen leikkii lapsensa kanssa.

Santeri Penttinen, 27, on isä, opiskelija, pienkoneasentaja ja näkövammainen: ”Ei kannata valittaa asioista, joihin ei voi vaikuttaa”

Jyväskyläläinen Santeri Penttinen ei anna näkövamman haitata elämäänsä. Hän tekee töitä pienkoneasentajana ja on jäämässä yksivuotiaan poikansa kanssa kotiin vanhempainvapaalle.

Janne Kuosmanen ruokailutilan pitkän pöydän vieressä.

Kuosmaset suosittelevat yritysjohtajille metodia, jota käyttävät huostaanotettujen lasten kasvatuksessa – perheessä on kasvanut jo 60 lasta

Lastensuojelussa yli 20 vuotta toiminut Janne Kuosmanen kohtelee omia ja sijoitettuja lapsia samalla tavalla. Aina se ei ole ihan yksinkertaista.

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Kaikki isästäni

Päällisin puolin olemme isäni kanssa yhteiskunnallisen keskustelun eri puolilla. Isä on etuoikeutettu, valkoinen heteromies – minä vähemmistöön kuuluva rodullistettu, nuori nainen. Totuus meistä kahdesta on ihan toisenlainen.

Kaksi henkilö syö lounasta laiturilla talvisessa maisemassa.

Opitko tuntemaan isäsi vasta aikuisena? Kerro kokemuksesi, Yle tekee juttua

Ensi viikonloppuna isänpäivää viettää joukko isiä, jotka ovat luoneet suhteen omaan lapseensa vasta näiden kasvettuna täysi-ikäisiksi. Yle kerää isien ja lasten kokemuksia.

Akim Bakhtaoui hymyilee leveästi.

Katutanssija Akim Bakhtaoui uskotteli pienenä olevansa vain suomalainen: "En osannut olla ylpeä juuristani"

Tanssija ja koreografi, kulttuurivieras Akim Bakhtaoui laittaa "supersankariviitan" päälle ja ottaa esiintyjänä mitä haluaa.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Uusi tutkimus: Stressaantuneiden isien vauvoilla on taaperoiässä muita enemmän tunne-elämän ja käyttäytymisen vaikeuksia

Isän stressillä näyttää olevan muista tekijöistä riippumaton yhteys lapsen hyvinvointiin. Isän kokema stressi oli voimakkaammin yhteydessä lapsen tunneongelmiin kuin isän masennus tai ahdistus.

Samae Koskinen Puoli Seitsemän -ohjelman vieraana.

Samae Koskinen muutti maalle – omenat mätänivät maahan ja peurat söivät herneet

Samae Koskinen remontoi Kanta-Hämeeseen kakkoskodin. Lämmin kesä yllätti keikalle lähteneen muusikon: siideriemmeet mätänivät maassa, kun hän palasi tontilleen.

Busseja Länsilinjojen terminaalilla.

Bussinkuljettaja vaati nuorta isää todistamaan, että vaunuissa on vauva – liikennöitsijä pyytää nyt anteeksi

Länsilinjoilla asiasta tullut palaute on otettu vakavasti. Yhtiö pyytää tapahtunutta anteeksi sosiaalisen median julkaisussa.

Siittiöitä kuvituskuva.

Porin valtuusto ei innostunut maksamaan ilmaisia DNA-testejä kaikille syntyville lapsille – valtuustossa äidyttiin referoimaan kaunokirjallista kyntäjävertausta

Kaupunginvaltuutettu Anssi Salmi (ps.) teki kesällä valtuustoaloitteen, jossa haluttiin Porin maksavan DNA-isyystestin kaikille halukkaille isille, myös avioliitossa syntyvien lasten isyyden selvittämiseksi.

Tupakka palaa.

Tutkimus: Lapset, joiden vanhemmat hengittivät tupakansavua, sairastuvat todennäköisemmin astmaan

Tutkimus todistaa, että tupakka voi vahingoittaa sille altistuneen ihmisen lapsenlapsen terveyttä.

Mikko-Juhani Korpela ja Veera Nieminen tutkimassa äitiyspakkauksen sisältöä.

Mikko-Juhani Korpelalle oli alusta asti selvää, että perhevapaat jaetaan tasan – yrityksissä ei uskota perhevapaauudistuksen tuovan isoja muutoksia

Yle kysyi kahdeksan yrityksen henkilöstöjohtajilta näkemyksiä perhevapaauudistuksen vaikutuksista. Ne nähtiin vähäisiksi.

Kaksi miestä näyttää kahta kananmunaa kameralle.

Barcelonalainen Carles, 24, valmistautuu vanhemmuuteen huippusuositussa isyysvalmennuksessa, jossa pidetään huolta kananmunasta

Barcelonassa isät haluavat valmennukseen, jonka tavoitteena on parantaa äitien asemaa. Tasa-arvoista vanhemmuutta opettavista kursseista on tullut niin suosittuja, että niihin jonotetaan.

Jake Wightman voitti yllätyskultaa Eugenen MM-kisojen loppukirillä.

MM-stadionin kuuluttajan poika juoksi yllätysvoittoon – häkeltynyt isä kertoi vinkistä, jolla norjalaistähdelle lyötiin jauhot suuhun

Kun Jake Wightman nappasi sensaatiomaisen mestaruuden 1 500 metrillä, valmentajaisä Geoff Wightman oli kuuluttamassa voiton Eugenen Hayward Fieldillä.

Reko-Aleksi Renvik ja poika Titus Renvik Brahen leikkikentällä Helsingissä.

Moni isä saa äitiä vähemmän palkkaa, kun jää kotiin lapsen kanssa – Yksityisen sektorin palkansaajaliitot: perhevapaauudistus uhkaa vesittyä

Yksityisen sektorin palkansaajaliitot haluavat pidentää ei-synnyttävän vanhemman eli useimmiten isän palkallista vanhempainvapaata työehtosopimuksissa. Työnantajapuoli pitää uudistusta kalliina.

Aikuinen pitää vauvan kättä kädessään. Kaksi aikuisen karvaista kättä pitelee vauvaa sylissä.

Uusi vanhemmuuslaki hyväksyttiin eduskunnassa – tässä kolme konkreettista asiaa, jotka muuttuvat lain myötä

Esimerkiksi 30 päivän varoaika poistuu vanhemmuuslain astuttua voimaan ensi vuoden alussa. Ennen lapsen syntymää tunnustettu toinen vanhemmuus voidaan siten vahvistaa heti lapsen syntymän jälkeen.

Siittiöitä kuvituskuva.

Perussuomalaisten valtuutettu: Porin maksettava DNA-isyystestit myös avioliitossa syntyville lapsille

Kaupunginvaltuutettu Anssi Salmi (ps.) on kirjoittanut valtuustoaloitteen, jossa halutaan kaupungin maksavan DNA-isyystestin kaikille halukkaille, myös avioliitossa syntyville lapsille.

Kalevi Laaksonen auttaa kehitysvammaista Veikka-poikaansa pyöräilyssä. Veikalla kypärä päässään, isä pitää kiinni pyörästä.

Vertaistuki auttaa isää selviämään poikansa harvinaisen syndrooman kanssa: "Älkää ikinä jääkö yksin kotiin miettimään ongelmia"

Nastolalaisen Kalevi Laaksosen pojalla on erittäin harvinainen Kabuki-syndrooma. Suomalaispotilaita tunnetaan kymmenkunta, mutta heitä on todennäköisesti enemmän.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Hullunkuriset perheet -pelin tyylisiä pelikortteja, joissa erilaisia perheenjäseniä useasta eri perheestä.

Perheen yhteinen sukunimi ei ole ikiaikainen perinne – moni muukin perheeseen liittyvä uskomus on sepitettä

Perinteistä perhemallia haikailevien olisi hyvä muistaa, että uusperheet, adoptioperheet ja huoltajuuskiistat eivät ole vain nykyajan ilmiöitä.

Tyttö vilkuttaa isänsä sylissä.

Isä sai perheensä takaisin kotiin: "Onneksi kaikki ovat elossa" – Yle matkusti yöbussilla Puolasta Ukrainaan sodan keskelle

Venäjä hyökkää voimalla idässä ja etelässä, mutta moni palaa silti Ukrainaan lasten kanssa. Bussi kulki Kiovaan mukanaan kotiinpalaajia.

Kauppakeskus Columbus Vuosaaressa.

Poikien välinen kiusaaminen johti sanaharkkaan isien välillä ja päättyi lopulta puukotukseen – Poliisi tutkii epäiltyä tapon yritystä

Poliisi epäilee, että 14-vuotias poika puukotti 15-vuotiaan pojan isää useasti alavartalon alueelle. Mies sai iskujen seurauksena hengenvaaralliset vammat.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

Henkilökuva vakavailmeisestä Sini Ahlqvistista lumisateessa.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä

Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas kotitalossaan Kotkassa.

"Jussi varmaan vaihtaa työpaikkaa", sanoivat tuttavat vauvaa odottaville Koskisille – he päättivät hoitaa lasta 3 viikon vuoroissa, ja se toimii

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat toivovat, että saisivat toimia vanhempana itsensä näköisesti. Jokainen perhe voi myös toteuttaa tasavertaista vanhemmuutta omalla tavallaan.

Helga Aaltonen

95-vuotiaan taivassalolaisen Helga Aaltosen isää etsittiin sukututkimuksen avulla – varmistui monen mutkan kautta

Helga Aaltosen isän puolen lähisukua etsittiin mediassa marraskuussa. Isä varmistui helmikuun lopussa, kun suullinen perimätieto saatiin yhdistettyä DNA-testituloksiin.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: On väärin liittää lapsi uskonnolliseen yhdyskuntaan

Uskontoon pakottaminen on kuolleena syntynyt ajatus, kirjoittaa Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

henkilökuvassa Laura Wathén kahvilan oöydän äärellä.

29-vuotias Laura Wathén haluaisi lapsen, mutta ei uransa kustannuksella – huoli uranäkymistä saa monen lykkäämään lapsihaaveitaan

Joka viides nuori nainen on huolissaan tulevaisuuden uranäkymistään, ja se vaikuttaa myös päätöksiin perheellistymisestä, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Hyks Naistenklinikka kyltti.

HUS rajoitti toisen vanhemman tai tukihenkilön läsnäoloa synnytyksessä korona-aikana – näin ei olisi saanut tehdä, toteaa oikeusasiamies

Oikeusasiamies on saanut asiasta 33 kantelua. Kanteluiden mukaan läsnäolorajoitukset aiheuttivat äideille turhaa kärsimystä, loukkasivat lasten oikeuksia ja eväsivät toiselta vanhemmalta unohtumattoman kokemuksen.

Psykoterapeutti Emilia Kujala seisoo lastenvaunujen kanssa vanhalla puutaloalueella. Kujala katsoo kameraan. Sää on talvinen.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka

Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.

Mies seisoo torin laidalla ja hymyilee suoraan kameralle. Talvinen kuva.

Eron keskellä olevat miehet hakevat apua someryhmistä – eniten puhuttavat ero lapsista, isyys, huoltajuus ja elatusapukysymykset

Yhteishuoltajuus on usein sitä, että isä näkee lapsiaan vain viikonloppuisin ja lomilla. Etenkin nuoremmat miehet haluavat olla kiinteämpi osa perhettä, ja isyydellä on isot myönteiset terveysvaikutukset.

Isä ja lapsi luistelee Arabian ulkokentällä Helsingissä. Antti Ruutu ja lapset Reima ja Tyyne

Työaikaa lyhentävä isä on edelleen harvinaisuus – monessa perheessä on väärä käsitys siitä, kumman vanhemman tuloilla kannattaa jäädä kotiin

Suomessa pikkulasten vanhemmat tekevät ylipäätään vähän lyhennettyä työaikaa verrattuna Ruotsiin. Tutkijan mukaan meiltä puuttuu osa-aikatyön kulttuuri. Sen sijaan vanhemmat valitsevat kokonaan työn tai kotiin jäämisen väliltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle