Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Huulipunapistooli.

“Kuoleman suudelmasta” kuolleisiin rottiin – historian oudoimmat vakoiluvälineet päihittävät jopa James Bondin

Tiedustelutoiminnan historia on täynnä mielikuvituksellisia välineitä, joilla salamurhattiin, kerättiin tietoa tai välitettiin viestejä.

Saksan tiedustelupalvelun Bundesnachrichtendienst, BND:n logo seinässä.

Saksan tiedustelun työntekijää epäillään maanpetoksesta – vuotanut mahdollisesti valtionsalaisuuksia Venäjälle

Poliisi pidätti epäillyn keskiviikkona Berliinissä ja teki ratsian tämän kotiin sekä työpaikalle.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja on Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisi ei ole havainnut Kiinan “salaisia poliisiasemia” Suomessa

Ihmisoikeusjärjestö julkaisi syksyllä raportteja, joiden mukaan Kiina olisi perustanut kymmeniä “salaisia poliisiasemia” ympäri maailmaa.

Mika Kari katsoo kameraa kohti.

Tiedusteluvaliokunnan Mika Kari maanpetostutkinnoista: Tiedustelulait ovat vahvistaneet turvallisuusuhkien torjumista

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtava Mika Kari (sd.) puolustaa viranomaisten niukkaa tiedotuslinjaa.

Iso kyltti, jossa lukee "poliisi Oulu" ja nuoli oikealle.

KRP tutkii epäiltyä vakoilua – kyseessä jo kolmas käynnissä oleva maanpetosrikostutkinta

Poliisi vahvistaa, että käynnissä on vakoilututkinta, mutta ei kommentoi tapausta enempää. Viime viikolla Yle kertoi kahdesta muusta maanpetosrikostutkinnasta. Supon mukaan kyse on ajallisesta sattumasta.

kuvassa kartta jossa merkitty kaksi kohdetta joita KRP tutkii: toinen on kainuussa ja toinen Kaakkois-Suomessa

Keskusrikospoliisi tutkii harvinaista maanpetosrikosta – Ylen tiedon mukaan epäilty luvaton tiedustelutoiminta on kirjattu Virolahdella

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä luvattomasta tiedustelutoiminnasta. Kyse on poikkeuksellisesta rikostutkinnasta Suomessa. Lisäksi poliisi tutkii epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista.

Poliisin nauhalla eristämä alue tukholmalaisella omakotialueella.

Lehdet: Ruotsin vakoojapariskunta omisti asunnon GRU-agentin naapurissa Moskovassa

Ruotsin turvallisuuspoliisi otti laittomasta tiedustelutoiminnasta epäillyn pariskunnan kiinni Tukholmassa tiistaina.

Poliisin nauhalla eristämä alue tukholmalaisella omakotialueella.

Ruotsi lähetti viestin itään, kun se otti epäillyn vakoojapariskunnan kiinni näyttävästi, arvioi tutkija

Tiedusteluhistorian tutkijan mukaan Pohjoismaissa vakoojaepäilyjä on hoidettu pitkälti diplomaattikanavien kautta hiljaisesti, koska myös Venäjän tiedonhankinta on perustunut diplomaattipeitteellä toimimiseen.

Ruotsin turvallisuuspoliisin nimikyltti.

Ruotsissa alkaa oikeudenkäynti vakoilusta syytettyjä veljeksiä vastaan – näin kaksikko keräsi ja välitti tietoja vuosien ajan

Epäilyä ”myyrästä” turvallisuuspalveluissa tutkittiin vuosia pienellä ryhmällä, kunnes veljekset pidätettiin viime syksynä.

Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kiviemäki Helsingissä 22. marraskuuta 2022.

Ruotsi ja Norja ovat kertoneet kiinni jääneistä vakoojista, Suomi ei – ulkoministeriö: Todennäköistä, että täälläkin toimitaan valeidentiteeteillä

Ruotsissa ja Norjassa on paljastunut useita epäiltyjä vakoojia, jotka ovat toimineet Venäjän hyväksi. Suojelupoliisin mukaan Venäjä vakoilee aktiivisesti kaikkia Pohjoismaita.

Poliisi on eristänyt asuinalueen Tukholmassa.

Ruotsin turvallisuuspoliisi pidätti kaksi epäiltyä vakoojaa – Mediat: Kyseessä on venäläispariskunta

Tukholmalaisella omakotialueella herättiin elokuvamaisiin näkymiin, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi puolustusvoimien helikoptereiden avustamana otti kiinni kaksi henkilöä.

Xi Jinping ja Justin trudeau juttelevat tulkin välityksellä väenpaljoudessa

Kiusallinen hetki tallentui videolle – Kiinan johtaja torui Kanadan pääministeriä tietojen vuotamisesta medialle

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau kävivät tällä viikolla yksityisiä keskusteluja G20-kokouksen yhteydessä Indonesian Balilla.

Ruotsin turvallisuuspoliisin päämaja

Ruotsissa veljeksille syytteet törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelulle – Syyttäjä: ”Myyrä Säpon ja puolustusvoimien sisällä”

Miesten epäillään vuotaneen tietoja muun muassa Säposta ja Ruotsin puolustusvoimista jopa kymmenen vuoden ajan, kertoo SVT.

Kaupunkinäkymä Tromssasta Norjassa.

Vakoilusta epäilty venäläinen vangittiin Norjassa – teeskenteli poliisin mukaan olevansa brasilialainen hybridiuhkien tutkija

Norjan turvallisuuspoliisin mukaan maanantaina Pohjois-Norjan Tromssassa kiinni otettu mies on uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Korkeajännitesähköasema.

Suojelupoliisi: Droonilennot ovat lisääntyneet myös yhteiskunnan elintärkeiden kohteiden liepeillä

Havaintoja on tehty eri puolilla maata. Supo kehottaa ihmisiä ilmoittamaan drooneista kriittisten kohteiden lähellä.

Edward Snowden marraskuussa 2019 sanavapautta puolustavan järjestön videokokouksessa.

Tietovuotaja Edward Snowden sai Venäjän kansalaisuuden

39-vuotias Snowden paljasti vuonna 2013 tietoja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen toimintatavoista. Samana vuonna hän pakeni Venäjälle.

Ylikomisario Pauli Mäkelän virkamerkkikotelo.

Hallitus esittää suojelupoliisille salaisia agentteja – KRP:lle ja paikallispoliisille tulossa lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Supo voisi palkata salassa työntekijöitä siviilitiedusteluun. Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi voisivat palkata työntekijöitä salaisesti esimerkiksi valeostoihin ja peitetoimintaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisi ehdottaa: Valeuutisten tahallinen levittäminen vieraan vallan puolesta tulisi säätää rikokseksi

Supo ehdottaa menettelyä, jossa ensin varoitettaisiin henkilöä, joka jakaa vieraan valtion tiedustelupalvelun disinformaatiota. Jos toiminta jatkuisi, teko olisi rikos. Rikosoikeuden professori suhtautuu esitykseen varauksella.

 Panagiotis Kontoleon.

Kreikan tiedustelujohtaja erosi vakoilusyytösten takia — tapaukseen liittyy suuren yleisön huonosti tuntema Predator-vakoiluohjelma

Kreikan tiedustelun epäillään liittyvän tapauksiin, joissa oppositiopoliitikon ja ainakin kahden toimittajan puhelimista yritettiin kalastaa tietoja vakoiluohjelman avulla.

Kuvassa puoluesihteerit: Antton Rönnholm, Arto Luukkainen, Kristiina Kokko, Riikka Pirkkalainen, Veli Liikanen, Mikko Koikkalainen

Venäjän vakoiluyritysten on ennakoitu lisääntyvän, mutta vain osa puolueista ohjeistaa poliitikkojaan – kysyimme puolueiden kokemuksia

Puolueet ovat opastaneet toimijoitaan suhtautumaan terveellä epäluulolla epäilyttäviin yhteydenottoihin ja olemaan tarvittaessa yhteydessä suojelupoliisiin.

Alviina juo kahvia, taustalla Jaakko.

Venäläinen pukumies ilmestyi meppi Alviina Alametsän seminaariin, puolisoa painostettiin kutsuilla – näin Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan

Alametsä ja hänen puolisonsa Jaakko Mustakallio epäilevät törmänneensä viime vuonna Venäjän vaikutusyrityksiin. Vihreä poliitikkopariskunta haluaa kertoa tilanteista avoimesti, jotta muutkin osaavat varautua.

Vladimir Putin Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta.

Ukrainan armeija on vallannut takaisin ukrainalaisia kyliä Harkovan koillispuolella, Vladimir Putin näyttää olevan valmistautumassa pitkään konfliktiin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun korkein virkamies on varoittanut, että Vladimir Putin voi pitää tappiota Ukrainassa eksistentiaalisena uhkana hallinnolleen ja turvautua mahdollisesti ydinaseeseen.

Barcelonalainen lehtimyyjä näyttää kameralle paikallisen sanomalehden kantta, jossa otsikoissa Suomea koskeva uutinen.

Arkea maailmalta: Espanjassa Suomen suunnanmuutos kiinnostaa – Nato-prosessia saa kommentoida gynekologilla, koirapuistossa ja asuntonäytössä

Aiemmin espanjalaisia on Suomessa kiinnostanut lähinnä koulutusjärjestelmä ja revontulet, nyt myös Nato, kirjoittaa Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

PST:n Hans Sverre Sjøvold, Supon Antti Pelttari ja Säpon Charlotte von Essen pitivät tiedotustilaisuuden medialle Helsingin Säätytalolla 27. huhtikuuta.

Supo ja Säpo: Suomi ja Ruotsi varautuneet Venäjän vaikutusyrityksiin, mutta toistaiseksi ollut rauhallista

Venäjällä arvioidaan olevan juuri nyt suuri tarve tiedustelutiedolle Nato-prosesseista. Ruotsin ja Norjan turvallisuuspalveluiden johtajat vierailevat Suomessa.

Pysäyttäkää Nyqvist -sarjan hahmokaarti rivissä. Nyqvist katsoo taivaalle kun lintu kakkaa hänen päälleen.

Antti Tuomas Heikkinen tähdittää kesän odotetuinta sarjaa

Pysäyttäkää Nyqvist on satiirinen agenttikomedia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ulkoasianvaliokunnan kokouksessa kuultavana asiantuntijana maaliskuussa.

Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta – EU-maat antavat nyt lähtöpasseja venäläisdiplomaateille

Tanska ja Ruotsi syyttävät venäläisiä diplomaatteja vakoilusta ja antavat lähes 20:lle lähtöpassit. EU-maat ovat kertoneet diplomaattien karkotuksista sen jälkeen, kun Butšan kaupungista Ukrainasta paljastui siviilien joukkohauta.

Seppo Tiitinen.

Kun Supon päällikkö Seppo Tiitinen lopetti "kotiryssien" seurannan, Suposta tuli KGB:lle ongelma

KGB:n Suomen päällikkö Viktor Vladimirov uskoi jo saaneensa Supon hallintaansa. Uuden tutkimuksen mukaan kävikin päinvastoin: Suposta tuli Seppo Tiitisen kaudella KGB:lle ongelma.

FSB:n päämaja.

Эксперт: утечка данных сотрудников ФСБ может быть выгодна Финляндии

После нападения России на Украину европейские страны стали жестче пресекать случаи сбора разведданных российской стороной.

FSB:n päämaja.

Ukraina julkaisi 620 henkilön listan väitetyistä Venäjän turvallisuuspalvelun työntekijöistä – asiantuntija: vuoto voi olla Suomelle eduksi

Nimien vuotaminen saattaa kertoa siitä, että Venäjän tiedustelussa on isoja heikkouksia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Supo varoittaa: Venäjän vakavien kyberiskujen uhka on kasvanut – suomalaisten syytä varautua vihamieliseen vaikuttamiseen

Suojelupoliisin mukaan suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomeen ja laiton tiedustelu. Terroriuhka on edelleen aiemmalla kohonneella tasolla.

Poliisin virkamerkki

Sisäministeriö esittää suojelupoliisille salaisia agentteja ja muulle poliisille lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Supon lisäksi keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi voisivat palkata työntekijöitä esimerkiksi valeostoihin ja peitetoimintaan salaisesti.

kuvitus koskien vakoilua ja värväystä

Kun uusi ystävä pyytää arkaluontoisia tietoja, hälytyskellojen tulisi soida – Supo kertoo, miten suomalaisia värvätään vieraan vallan agenteiksi

Suomen suhde Natoon on juuri nyt venäläisen vakoilun erityinen kiinnostuksen kohde. Koska diplomaattisuhteet Venäjään ovat jännitteiset, salaisen tiedonhankinnan painoarvo on kasvanut. Suojelupoliisi kertoo, miten Suomea vakoillaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja tiedustelupalvelu FSB:n johtaja Aleksander Bortnikov tapaamisessa.

Venäjän turvallisuuspalvelun ja Putinin välien uskotaan rakoilevan

Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n kahden päällikön kerrotaan joutuneen Venäjällä kotiarestiin vakoiluepäilyjen takia.

Christopher Wray.

FBI:n johtaja: Kiina uhkaa länttä "röyhkeämmin" ja vahingollisemmin kuin koskaan aiemmin

FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan USA pitää Kiinaa yhä pahimpana uhkana taloudelliselle turvallisuudelleen. Miljardööri George Soros kutsui Kiinan presidenttiä suurimmaksi uhkaksi avoimelle yhteiskunnalle.

Valtioiden turvallisuuspalvelut, rikollisryhmät ja hakukoneyhtiöt tietävät meistä kaiken.

Tietoturva-asiantuntija: Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu toisen valtion toimesta

Vakoilu on tehty israelilaisten kehittämällä vakoiluohjelmalla ja se on tiettävästi ensimmäinen laatuaan, jossa Pegasus-vakoiluohjelman tiedetään liittyvän Suomeen.

NSO Groupin sivut puhelimen näytöllä.

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu haittaohjelmalla – ulkoministeriö: Vakava tapaus, tulkitsemme laittomaksi tiedusteluksi

Ulkoministeriö ei kerro, ketä vakoilusta epäillään. Haittaohjelmaa tekevän israelilaisyhtiön arvellaan avustaneen useita yksinvaltaisia valtioita urkinnassa.

Ydinvoimala.

Tuntemattomat droonit lensivät Ruotsissa ydinvoimaloiden yllä – Suomi on varautunut samaan ja tarvittaessa käytetään voimakeinoja

Ruotsissa on tehty viime päivinä havaintoja ilmailukieltoalueilla lentäneistä drooneista. Suomessa droonien lennättäminen ydinvoimaloiden yllä on rikos, johon viranomaiset ovat varautuneet.

Facebookin emojeista muodostettu kuva, jossa kaksi suurennuslasien läpi katselevaa vakoojahahmoa tarkkailee maapallon toisella puolella olevaa olevaa naamioitunutta hahmoa, jonka lasi on rikki. Kuvituskuva.

Facebook-vuoto paljastaa, mitä yhtiö tiesi sen alustoilla tapahtuvasta vakoilusta – yksi paljastus saa aikaan vilunväristyksiä kenessä tahansa

Ylen selvittämien tietojen mukaan Facebookissa toimi niin paljon valtiollisia vakoojia, että yhtiö perusti oman vastavakoilutiiminsä. Facebook tietää vakoojista paljon, mutta ei yleensä paljasta niitä.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjä täyttyy voimaväestä – Murmanskin-matkalla vartijat kysyivät yhä uudestaan: “Onko teillä luvat kunnossa?”

Turvallisuuspalvelutaustainen Putin kasvattaa maansa joukkoja ulkoiseen ja sisäiseen uhkaan vedoten. Jo joka 57. venäläinen tekee töitä valtion turvallisuusorganisaatioille, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja on Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo suspects it was target of espionage via job application process

The Finnish Security Intelligence Service suspects that people have applied for Supo jobs as a way to find out about those who are hired.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisilla on vahva epäily, että sitä on vakoiltu – työntekijöiden palkkauksesta löytyi aukko

Epäilyn mukaan joihinkin Supon työpaikkoihin on haettu vain siksi, että hakija pääsisi urkkimaan tehtäviin valittujen henkilöiden nimiä ja muita tietoja. Tiedustelussa on käytetty hyväksi julkisen virantäytön asianosaisjulkisuutta.

Ulkokuva LUT-yliopiston Lahden kampuksen rakennuksesta.

Supo huolestui vakoiluriskistä korkeakouluissa – kiinalaisista tuli isoin ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmä eri yliopistoissa

Kansainvälinen yhteistyö on korkeakoulumaailmassa kuitenkin hyödyllistä ja tärkeää, myös Kiinan kanssa, Suojelupoliisin Aishi Zidan huomauttaa.

Riku Neuvonen Ylen kirjastossa.

Viestintäoikeuden tutkija pitää Helsingin Sanomien toimittajien saamaa syytettä hyvin poikkeuksellisena: salaaminen ei automaattisesti tarkoita kieltoa uutisoida

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi syytteestä noussutta keskustelua: Jos sananvapauden käytön seuraamukset ovat aina sananvapauden rajoittamista, rikoslaista pitäisi kumota aika monta pykälää.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

HS journalists face prosecution over intelligence centre story

A story published in 2017 revealed some details about the Finnish military's intelligence service.

MC Cannonball -moottoripyöräkerhon liiveistä edestä ja takaa. Liivit on mustaa nahkaa ja niihin on ommeltu keltavärisiä tekstejä.

Moottoripyöräkerho Cannonballissa toimii aseistettu erikoisryhmä, joka hoitaa konfliktit – tällainen on lakkautettavaksi haettu liivijengi

Cannonball MC:n säännöt määrittelevät moottoripyöräjengille tyypillisen tarkasti jäsenistön käyttäytymistä. Ryhmällä on sotilaallinen hierarkia, ja poliisin mukaan rikoksista saaduista tuotoista luovutetaan osa jengille.

Pohjois-Korean johtaja puhuu upseeriensa kanssa.

Pohjois-Koreasta paennut vakooja BBC:lle: Vainoharhaisen Kim Jong-unin luksuselämää rahoitetaan huumekaupalla

Maanpaossa elävä korkea-arvoinen upseeri valotti Pohjois-Korean johtajan henkilökulttia ja sen rahoitusta BBC:lle antamassaan harvinaisessa haastattelussa.

James Bond (Daniel Craig) tähtää aseellaan.

Analyysi: Sinua tulee ikävä, Daniel Craig

Daniel Craig teki Bondista seksisymbolin, joka on syvästi inhimillinen ja haavoittuva. Bond-instituutioon jää Craigin mentyä iso aukko, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Daniel Craig Ylen haastattelussa

Daniel Craig tekee uransa tunteikkaimman Bondin – “Luojan kiitos, se ei ole minun ongelmani”, hän toteaa seuraajastaan Ylelle

Daniel Craig jättää komeat jäähyväiset uudessa Bond-elokuvassa No Time to Die. Elokuvan roolitus on aiempaa moninaisempi. Cary Joji Fukunaga paljastuu perinteiseksi Bond-ohjaajaksi.

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua – Suomi kiinnostaa etenkin Kiinaa ja Venäjää

Supo arvioi, että myös kyberrikollisuus voisi vaarantaa Suomen turvallisuuden ja lamauttaa kiristyshaittaohjelmilla vaikkapa vesihuollon tai sairaalan toiminnan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle