Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Facebookin emojeista muodostettu kuva, jossa kaksi suurennuslasien läpi katselevaa vakoojahahmoa tarkkailee maapallon toisella puolella olevaa olevaa naamioitunutta hahmoa, jonka lasi on rikki. Kuvituskuva.

Facebook-vuoto paljastaa, mitä yhtiö tiesi sen alustoilla tapahtuvasta vakoilusta – yksi paljastus saa aikaan vilunväristyksiä kenessä tahansa

Ylen selvittämien tietojen mukaan Facebookissa toimi niin paljon valtiollisia vakoojia, että yhtiö perusti oman vastavakoilutiiminsä. Facebook tietää vakoojista paljon, mutta ei yleensä paljasta niitä.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja on Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo suspects it was target of espionage via job application process

The Finnish Security Intelligence Service suspects that people have applied for Supo jobs as a way to find out about those who are hired.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisilla on vahva epäily, että sitä on vakoiltu – työntekijöiden palkkauksesta löytyi aukko

Epäilyn mukaan joihinkin Supon työpaikkoihin on haettu vain siksi, että hakija pääsisi urkkimaan tehtäviin valittujen henkilöiden nimiä ja muita tietoja. Tiedustelussa on käytetty hyväksi julkisen virantäytön asianosaisjulkisuutta.

Ulkokuva LUT-yliopiston Lahden kampuksen rakennuksesta.

Supo huolestui vakoiluriskistä korkeakouluissa – kiinalaisista tuli isoin ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmä eri yliopistoissa

Kansainvälinen yhteistyö on korkeakoulumaailmassa kuitenkin hyödyllistä ja tärkeää, myös Kiinan kanssa, Suojelupoliisin Aishi Zidan huomauttaa.

Riku Neuvonen Ylen kirjastossa.

Viestintäoikeuden tutkija pitää Helsingin Sanomien toimittajien saamaa syytettä hyvin poikkeuksellisena: salaaminen ei automaattisesti tarkoita kieltoa uutisoida

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi syytteestä noussutta keskustelua: Jos sananvapauden käytön seuraamukset ovat aina sananvapauden rajoittamista, rikoslaista pitäisi kumota aika monta pykälää.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

HS journalists face prosecution over intelligence centre story

A story published in 2017 revealed some details about the Finnish military's intelligence service.

MC Cannonball -moottoripyöräkerhon liiveistä edestä ja takaa. Liivit on mustaa nahkaa ja niihin on ommeltu keltavärisiä tekstejä.

Moottoripyöräkerho Cannonballissa toimii aseistettu erikoisryhmä, joka hoitaa konfliktit – tällainen on lakkautettavaksi haettu liivijengi

Cannonball MC:n säännöt määrittelevät moottoripyöräjengille tyypillisen tarkasti jäsenistön käyttäytymistä. Ryhmällä on sotilaallinen hierarkia, ja poliisin mukaan rikoksista saaduista tuotoista luovutetaan osa jengille.

Pohjois-Korean johtaja puhuu upseeriensa kanssa.

Pohjois-Koreasta paennut vakooja BBC:lle: Vainoharhaisen Kim Jong-unin luksuselämää rahoitetaan huumekaupalla

Maanpaossa elävä korkea-arvoinen upseeri valotti Pohjois-Korean johtajan henkilökulttia ja sen rahoitusta BBC:lle antamassaan harvinaisessa haastattelussa.

James Bond (Daniel Craig) tähtää aseellaan.

Analyysi: Sinua tulee ikävä, Daniel Craig

Daniel Craig teki Bondista seksisymbolin, joka on syvästi inhimillinen ja haavoittuva. Bond-instituutioon jää Craigin mentyä iso aukko, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Daniel Craig Ylen haastattelussa

Daniel Craig tekee uransa tunteikkaimman Bondin – “Luojan kiitos, se ei ole minun ongelmani”, hän toteaa seuraajastaan Ylelle

Daniel Craig jättää komeat jäähyväiset uudessa Bond-elokuvassa No Time to Die. Elokuvan roolitus on aiempaa moninaisempi. Cary Joji Fukunaga paljastuu perinteiseksi Bond-ohjaajaksi.

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua

Suojelupoliisi: Suomeen kohdistuu laajaa valtiollista vakoilua – Suomi kiinnostaa etenkin Kiinaa ja Venäjää

Supo arvioi, että myös kyberrikollisuus voisi vaarantaa Suomen turvallisuuden ja lamauttaa kiristyshaittaohjelmilla vaikkapa vesihuollon tai sairaalan toiminnan.

Vasemmalla oleva Aleksandr Litvinenko piti kuuluisan tiedotustilaisuuden Moskovassa vuonna 1998, jossa hän syytti tiedustelupalvelu FSB:tä suurliikemies Boris Berezovskin murhan suunnittelusta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Venäjä oli Aleksandr Litvinenkon murhan takana – Kreml kiistää

Entinen venäläisagentti Aleksandr Litvinenko salamurhattiin Lontoossa vuonna 2006. Jo vuonna 2016 Britannian viranomaisten tutkinta päätyi toteamaan, että entisen KGB-agentin murha oli todennäköisesti hyväksytetty presidentti Vladimir Putinilla.

Roman Anin, kasvokuva

Turvallisuuspalvelun ratsia, mustalle listalle joutuminen ja maanpako eivät vaientaneet venäläistoimittajaa – "Pelon kanssa pitää oppia elämään"

Vladimir Putinin hallinto valmistautui Venäjän vaaleihin iskemällä oppositioon ja riippumattomaan mediaan. Tutkivalle toimittajalle Roman Aninille tämä tiesi maanpakoon lähtemistä.

Reservin vänrikki Kalle Lehmus (oik.), kapteeni Reino "Palle Palmroth ja reservin vänrikki J.O. Tallqvist valmistautuvat radiolähetykseen lokakuussa 1939

Kekkonen sai neuvon harkita ydinasetta Suomelle – uusi kirja piirtää uskomattoman kuvan sotilastiedustelusta sodan aikana ja sen jälkeen

Tiedustelua pyöritettiin kirjan mukaan yksityisellä säätiö- ja yritysrahalla. Rahaa toiminnan pyörittämiseen tuli myös ulkomailta.

Koronaviruksen desinfiointia Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvaltain tiedusteluelimet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, pakeniko koronavirus kiinalaisesta laboratoriosta

Presidentti Biden syyttää Kiinaa tiedon peittelystä ja kansainvälisten tutkintojen estämisestä.

Venäläisen iStories-lehden työntekijät.

Venäjä jatkaa riippumattoman median vastaisia toimia – tutkivan journalismin verkkolehti nimettiin “ulkomaiseksi agentiksi”

Verkkomedia iStories on tehnyt useita paljastusjuttuja Venäjän johdon korruptiosta. “Tämä on kunnia”, sanoo iStoriesin perustaja Roman Anin

Kaksi Taliban-taistelijaa seisoo tiellä. Kuvassa etualalla on toisen taistelijan pitelemä rynnäkkökivääri.

YK:lle tehty uhka-arvio: Taliban kiihdyttää Yhdysvalloille ja Natolle työskennelleiden etsintöjä Afganistanissa

Uutistoimistojen näkemän YK-asiakirjan mukaan Taliban painostaa Yhdysvalloille ja Natolle työskennelleitä antautumaan uhkaamalla näiden perheenjäseniä. Raportti varoittaa, että Taliban voi myös vangita Afganistanissa vielä olevia ulkomaalaisia.

Whatsapp applikaatio puhelimen näytöllä.

Selvitys: Unkari ja yhdeksän muuta maata vakoilleet kansalaisiaan israelilaisyrityksen haittaohjelmalla – "tarkkailulistalla" jopa tuhansia henkilöitä

Kansainvälisen toimittajaryhmän selvitys antaa viitteitä, että useat valtiot ovat käyttäneet terrorismintorjuntaan tarkoitettua vakoiluohjelmaa kansalaistensa tarkkailemiseen. Hakkeroinnin uhreiksi epäillään joutuneen muun muassa toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja.

Todistaja K.:n kannattajia protestoimassa Australian parlamentin edessä Canberrassa.

Entinen upseeri tuomittiin vakoilusta Australiassa – kilpailu öljy- ja kaasuvaroista johti Itä-Timorin ja Australian väliseen vakoiluskandaaliin

Ehdollinen vankeusrangaistus oli voitto syytetyn puolustukselle, sillä Australia tiukensi äskettäin vakoilusta annettavia tuomioita. Pitkän vankeusrangaistuksen sijaan tietoja Itä-Timorille antanut australialainen ex-upseeri sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Ikean kyltti Ranskassa.

Ruotsalainen huonekalujätti käytti satoja tuhansia euroja työntekijöidensä vakoiluun Ranskassa – yli kymmenen ihmistä sai tuomion vakoilusta, yhtiö tuomittiin miljoonan euron sakkoihin

Oikeus antoi tiistaina tuomionsa tapauksessa, jossa ruotsalaisen huonekaluyhtiön ranskalainen tytäryhtiö syyllistyi räikeisiin tietosuojarikkomuksiin. Yhtiö jopa palkkasi yksityisetsiviä selvittämään tietoja työntekijöistään.

poliisi suojavarusteet päällä

Moni rikollinen tarttui FBI:n valesovellukseen myös Suomessa – Tampereelta löytyi varasto, jossa tehtailtiin aseen osia 3D-tulostimella

Vastaavaa tutkintakeinoa ei ole Suomessa koskaan käytetty. Suomen tutkintakokonaisuuden yleisjohtajan mukaan tutkinnassa on noudatettu tarkoin Suomen lakia. Taustalla on FBI:n kehittämä valeviestintäalusta, jolla se pystyi salakuuntelemaan rikollisia.

Puistojumppaa Lappeenrannan linnoituksessa.

Maanantai 31.5.2021 (radio)

Opettajien OAJ kanteli Opetushallituksesta. Tanska auttoi ehkä USA:ta vakoilemaan Euroopassa. Ulkona ei tarvita enää 2 metrin väliä. Kesätyöpaikat lisääntyivät. VR lisää junia liikenteeseen.

NSA:n logo

Tanska jäi housut kintuissa kiinni USA:n vakoiluavusta – Suomen ja NSA:n yhteyksistä ei juuri puhuta, sanoo NSA:ta tutkinut Petteri Järvinen

Tietoturva-asiantuntija Järvinen pitää hyvin mahdollisena, että NSA on vakoillut myös suomalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä, vaikkei tässä jupakassa ole ilmennyt Suomea koskevia paljastuksia.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist

Ruotsi ja Norja vaativat Tanskalta selvitystä vakoiluväitteistä

Mediatietojen mukaan Tanskan puolustusministeri olisi tiennyt jo viime elokuussa, että Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuuden virasto NSA on vakoillut Tanskan kautta useiden liittolaismaiden poliitikkoja ja virkamiehiä.

Tietokoneen näppäimistö ja tekstiä ruudulla

SVT ja DR: Yhdysvallat vakoili ruotsalaisia, norjalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia poliitikkoja sekä virkamiehiä Tanskan kautta

DR kertoo, että NSA vakoili muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. SVT:n mukaan nyt paljastuneiden uusien tietojen perusteella Ruotsiin kohdistunut vakoilu oli huomattavasti aiempaa tiedettyä laajempaa.

Ihmiset kävelevät oikeustalon ohi, jossa Yang Hengjunin oikeuskäsittely käydään.

Kiinassa alkoi australialaiskirjailijan vakoiluoikeudenkäynti – Yang Hengjun on ollut vangittuna jo kaksi vuotta

Yang Hengjun on Kiinassa syntynyt Australian kansalainen. Kirjailijana ja suosittuna bloggarina tunnettu Yang on demokraattisten uudistusten puolustaja. Vakoilusyytteiden perusteita ei ole kerrottu.

Joe Biden puhuu toimittajille Valkoisen talon nurmella.

Biden määräsi tiedustelupalvelut selvittämään koronaviruksen alkuperää – Kiina syyttää USA:ta salaliittoteorioiden levittämisestä

Selvityksen tulee valmistua kolmessa kuukaudessa. Bidenin mukaan tiedustelupalveluilla ei ole tällä hetkellä yhteistä näkemystä viruksen alkuperästä.

Kuva kirjassa Puskalan Putiikki

Tiedusteluelämäkerta paljastaa: Pääesikunta ulkoisti salaisen kommunistiurkinnan yksityiselle "Puskalan Putiikille"

Urkittujen kommunistipapereiden jakelun piirissä oli 1970-luvulla lähes 300 päättäjää. Puskalan raportit toimitettiin muun muassa presidentti Urho Kekkoselle. "Putiikin" rahoitus tuli osin Yhdysvalloista. Salaäänitykset paljastuivat vain kerran.

Colonial Pipelinen polttoainesäiliöitä.

Venäjä kiisti olevansa USA:ssa öljyputkeen kohdistetun kyberhyökkäyksen takana

Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan kiristysohjelman alkuperä on Venäjällä.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

First public report on military intelligence: New police-like powers already in use

According to military intelligence, the growing importance of the Arctic is affecting defence operations in Finland's neighbouring areas.

Stabschefen för marinen, amiral Juha Vauhkonen.

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö: Uusista tiedusteluvaltuuksista ollut konreettista hyötyä rauhanturvaajiin kohdistuvien uhkien torjunnassa

Sotilastiedustelun mukaan voimapolitiikka on palannut Eurooppaan ja aiheuttaa jännitteitä. Suomen lähialueilla arktisen alueen merkityksen kasvu vaikuttaa sotilaalliseen toimintaan.

Suojapukuun, kaasunaamariin ja kypärään pukeutunut mies seisoo räjähtäneen näköisessä maisemassa tuhoutuneen betonisen rakennelman edessä.Taustalla näkyy metsämaisemaa.

Bulgarialainen asekauppias, räjähtävät asevarikot, GRU:n yksikkö 29155 – Agenttitarina repii Venäjän ja Itä-Euroopan maiden diplomaattisuhteita

Ammusvaraston räjähdys Tšekissä vuonna 2014 on johtanut diplomaattikarkotusten sarjaan. Räjähdys on kytketty Venäjän sotilastiedustelun haluun estää ammusten vienti Ukrainaan. Keskiössä on asekauppias, joka yritettiin myrkyttää kahdesti vuonna 2015.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Messages reveal far-right cops discussed killing, spying

The redacted messages were released following a ruling by a Turku court this week.

Kaksi miestä juna-asemalla.

Tšekki etsii räjähdykseen liittyen kahta venäläismiestä, jotka esiintyivät samoilla nimillä kuin epäillyt Salisburyn myrkyttäjät

Tšekki epäilee Venäjän sotilastiedustelun sekaantuneen maan asevoimien ammusvarastolla tapahtuneeseen räjähdykseen vuonna 2014.

Andrej Babis

Tšekki karkottaa 18 vakoojiksi epäiltyä Venäjän suurlähetystön työntekijää – syyttää Venäjää ammusvaraston räjähdyksestä

Tšekki epäilee Venäjän sekaantuneen vuonna 2014 tapahtuneeseen räjähdykseen ammusvarastossaan, joka median mukaan kytkeytyi Ukrainan asetoimituksiin.

Näkymä Nevajoen yli kohti Iisakinkirkkoa. Edustalla näkyy Dvotsovysilta eli Palatsisilta.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB pidätti ukrainalaisdiplomaatin Pietarissa

Maiden välit ovat erittäin kireät, kun Venäjä on keskittänyt lisää joukkoja Ukrainan rajalle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Coronavirus delays defence review

The four-yearly report was due to be published this month.

Säkerhetspolisen Säpo

Uhkat Ruotsia kohtaan kasvavat eivätkä nykyiset vastatoimet riitä, arvioi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan "joka kolmas venäläinen diplomaatti on tiedustelu-upseeri".

Eduskuntalo pimeänä marraskuun iltana.

Supo: Eduskuntaan kohdistunut vakoilu viittaa Kiinaan – poliisin mukaan verkkovakoilulla on yritetty kalastella tietoja vieraalle valtiolle

Verkkohyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa, jonka jälkeen eduskunnan tietoturvaa on vahvistettu.

Supon erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki kertoi A-studiossa verkkovakoilusta.

Supon tutkija A-studiossa: Etätyö lisännyt verkkovakoilua – "Kaikkia tietoturvaratkaisuja ei ole mietitty ihan täydellisesti"

Supon mukaan pandemiasta johtuvat matkustusrajoitukset ovat rajoittaneet perinteistä henkilötiedustelua.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo: Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet suomalaisten yritysten ja henkilöiden verkkoja vakoiluun

Tekijät ovat Supon mukaan vakoilleet kohteita, ei laitteiden tietoja.

Saksan AfD puolueen logo.

Oikeus hyllytti Saksan tiedusteluviranomaisten luvan tarkkailla oikeistopopulistista AfD-puoluetta

Saksan mediat kertoivat tällä viikolla kotimaantiedustelun julistaneen oikeistopopulistisen AfD-puolueen epäillyksi ääriryhmäksi.

Venäjän suurlähetystön rakennus aidan takana

Ruotsalaismiehelle syytteet vakoilusta Venäjän laskuun – jäi kiinni päivällisellä diplomaatin kanssa

Syytetty otettiin kiinni kaksi vuotta sitten. Venäläisdiplomaatti poistui pian Ruotsista.

Dzeržinskin patsas seisoo jalustalla aukion keskellä. Takana näkyy Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun päämaja.

Palaako Rauta-Feliks Lubjankan aukiolle? Moskovassa järjestetään kansanäänestys Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun perustajan patsaasta

Dzeržinskin patsas siirrettiin pois aukiolta, kun vanhoilliskommunistien vallankaappausyritys epäonnistui vuonna 1991.

Rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola.

Äärioikeistotutkinnassa ei enää epäillä törkeän rikoksen valmistelua – KRP: Ryhmässä on käyty rasistista, jopa vallankumoukseen kiihottavaa keskustelua

Keskusteluissa ulkomaalaiset on koettu uhaksi itsenäiselle Suomelle. Esitutkinnan mukaan ryhmässä on ollut järjestys muun muassa siitä, kuka kriisitilanteessa ampuu ensimmäisenä.

Kuvassa on Antti Pelttari, joka vieraili Ylen aamussa 30. lokakuuta 2020.

Supon päällikkö Antti Pelttari Tanskan terroristipidätyksistä: Suomessakin on ihmisiä, joilla on kyky ja taito tehdä iskuja

"Autoritaarisilla valtioilla on pyrkimyksiä päästä kiinni Suomen infrastruktuuriin", Pelttari sanoo.

Kuvassa on Antti Pelttari Ylen aamussa 30. lokakuuta 2020.

Suojelupoliisin päällikkö TV1:n Ykkösaamun vieraana: Mitä haluat kysyä Antti Pelttarilta?

Suomi oli kylmän sodan aikana vakoojien pelikenttää. Kumpaa olemme nyt, enemmän lintukoto vai polttopiste? Ykkösaamun vieraana suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Kuvassa on Antti Pelttari, joka vieraili Ylen aamussa 30. lokakuuta 2020.

Antti Pelttari jatkaa suojelupoliisin johdossa uuden viisivuotiskauden

Pelttari on johtanut supoa vuodesta 2011 alkaen. Hänen uusi toimikautensa käynnistyy maaliskuun alussa.

Turkin presidentin kannattajia heiluttamassa lippuja moskeijan edustalla Kölnissä.

Pako Berliiniin ei tuonut turkkilaiselle Can Dündarille turvaa – Tuhansien ihmisten verkosto vainoaa Turkin vastustajia Euroopassa

Turkki käyttää moskeijoita ja siirtolaisverkostoja presidentti Erdoğanin vastustajien hiljentämiseen ulkomailla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle