Uusimmat artikkelit
Saamelaiset kirkkopäivät alkoivat Inarissa – kuuntele, miten saamelainen virrenveisuu eroaa länsimaisesta tyylistä
Saamelaiset kirkkopäivät järjestetään 5.–7.8.2022 Inarissa. Teemana on Pyhä tuli – Pyhä kansa.

"Vanhemmat eivät saaneet tietoa lapsen kuolemasta", paavi vierailee Kanadassa ja pyytänee anteeksi alkuperäisväestön kaltoinkohtelua
Alkuperäisväestön edustaja vaativat anteeksipyynnön lisäksi lupauksia muista toimista katolisen kirkon johtajalta. Vaatimuksena ovat rahalliset korvaukset, otettujen esineiden palauttaminen sekä arkistojen avaaminen.

Lähikesinä runsaasti hengellisiä tapahtumia pohjalaispitäjissä – Herättäjäjuhlien ruokailu muuttuu yrittäjävetoiseksi Seinäjoella
Suuria, uskonnollisia kesätapahtumia on tulossa vuosina 2023 ja 2024 ainakin Seinäjoelle, Vaasaan, Kauhavalle ja Toholammille.
Joensuun herättäjäjuhlilla jäätiin kävijätavoitteesta
Kolmen päivän yhteen laskettu kävijämäärä oli noin 11 000.
Seinäjoelle suunnitellaan kristillistä koulua – osa vanhemmista toivoo arvomaailman näkyvän koulussa selkeämmin
Jos koulun perustamiselle myönnetään lupa, ensimmäiset oppilaat voivat aloittaa kristillisessä koulussa syksyllä 2023. Idea koulun perustamiselle lähti vanhempien toiveesta.
Seinäjoella ja Vaasassa lähes koko ikäluokka käy yhä rippikoulun – aiempaa useampi vaihtaa kuitenkin leirin päiväripariin
Vaasalaiset ja seinäjokiset nuoret lähtevät edelleen aktiivisesti rippileireille. Opetuskeskeiset rippikoulut ovat vuosien saatossa vaihtuneet yhteisöllisiin kokemuksiin.
Tiekirkkoihin pääsee taas Kanta-Hämeessä
Kirkkoihin voi mennä joko tutustumaan rakennusten arkkitehtuuriin tai levähtämään ja hiljentymään.
Köklotin Norrskatassa vihitään sunnuntaina käyttöön pyhiinvaeltajakirkko – vain taivas on kattona
Pyhiinvaeltajankirkon yhteydessä on myös noin kilometrin pituinen pyhiinvaellusreitti. Kirkon käyttöönottosiunaus järjestetään sunnuntaina 5.6. klo 14-15.
Vaasan suomalaiselle seurakunnalle tunnustus monikulttuurisesta työstä
Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on myöntänyt Lehti-tunnustuksen Vaasan suomalaiselle seurakunnalle. Tunnustus myönnettiin pitkäjänteisestä työstä maahanmuuttajien parissa.
Jo yli 100 000 suomalaista käyttää kristillistä deittisovellusta, ja pian se kasvaa ulkomaille – mikä on Valo ja miten se eroaa kilpailijoista?
Kristillisen deittisovelluksen Valon kehittäjät kertovat, että sovelluksen käyttäjiä yhdistää lähes sataprosenttinen halu löytää itselleen parisuhde.
Mari Leppäsen kolumni: Sielujen lisäksi täytyy pelastaa luonto
Uskonnolliset yhteisöt eivät saa käpertyä pohtimaan vain sielujen hyvinvointia. Ihminen ei ole luomakunnan kruunu, vaan ihmisenkin hyvinvointi on sidottu luonnon pelastumiseen, Leppänen kirjoittaa.

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta
Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.

Joensuun herättäjäjuhlille tarvitaan noin 1 500 vapaaehtoista
Talkoista kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus maanantaina 23. toukokuuta kello 18 Joensuun seurakuntakeskuksessa.
Uusi luostariyhteisö avautui Haminassa – avoimeen yhteisöön voi mennä itselleen sopivaksi ajanjaksoksi
Via Silentiin huomio on yksinkertaisuudessa, rukouksessa ja kilvoittelussa. Kaikki ovat tervetulleita ekumeeniseen luostariretriittiin.
Kaavilla puntaroidaan kirkon kohtaloa: moni kuntalainen haluaisi säilyttää vanhan kirkon, mutta se vaatisi mittavat remontit
Kirkkorakennuksen purkamisen mahdollisuus on saanut kaavilaiset kokoamaan kuntalaisadressin kirkon säilyttämisen puolesta.
Lappajärven seurakunta vastustaa liittymistä Alajärven seurakuntaan
Lappajärven seurakunnalla on vajaan neljään miljoonan arvosta metsäomaisuutta. Seurakunta haluaa varmistaa, että omaisuus päätyy lappajärveläisten hyväksi. Myös Alajärven kirkkovaltuusto vastusti Lappajärvi-liitosta.

Yhdysvalloissa pääsiäispupu sukelteli veden alla ja Kroatiassa ihasteltiin jättimunia – pääsiäistä vietettiin ympäri maailmaa monin eri tavoin
Pääsiäisen viettoon liittyy paljon erilaisia perinteitä eri maissa.
Sunnuntai 17.4.2022 (radio)
Ukrainan tilanne. Ruotsin mellakat. Sähköautojen suosio. Pääsiäinen. Paavi vetosi rauhan puolesta. Sääennuste.
Mitä peruskoululaisen pitää tietää Jeesuksesta? Vapaa-ajattelija, kirkon kasvatusasiantuntija ja rehtori ovat eri mieltä katsomusaineista
Katsomusaineiden opetuksen järjestäminen peruskouluissa alkaa olla melkoinen ruljanssi. Uskontoja on paljon, eikä evankelis-luterilainen voi vieläkään valita elämänkatsomustietoa. Moni pitää tilannetta epäreiluna.
Arkkipiispa Leo on tuntenut Putinin aisaparin patriarkka Kirillin puoli vuosisataa ja kertoo nyt, miksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ollut yllätys
Sota-ajan evakkoperheeseen syntynyt arkkipiispa Leo samaistuu ukrainalaisten suruun. Hän sanoo, että Putinin aisapari, patriarkka Kirill on kulkenut harhaan.
Draama, mysteeri ja myönteinen ihmiskäsitys vetoavat ortodoksisuudessa – kirkosta eronneiden määrä pienentyi pandemian aikana hieman
Ortodoksinen kirkko on brändännyt pääsiäisen onnistuneesti, myöntää kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulov.
Rauman Pyhän Ristin kirkko sai lahjoituksena kynttilänjalan, johon valo syttyy ensi kertaa pääsiäisyönä
Messinkinen kynttilänjalka on suunniteltu Pyhän Ristin kirkkoon. Se on ainoa lajiaan.
Metsän kansa -sarja kertoo ajasta, jolloin maailma oli jumalien ja haltijoiden temmellyskenttä – kirjailijalle suomalainen muinaisusko on aarrearkku
Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt neljänteen osaan. Kirjasarja yhdistelee toisiinsa historiallista proosaa ja suomalaiseen mytologiaan pohjautuvaa fantasiaa.
Perjantai 15.4.2022 (radio)
Ilkka Kanerva. Venäjän sotalaiva Moskva. Al-Aqsan moskeija. Pitkäperjantai. Sääennuste.
Pääsiäistä saa vihdoin viettää vailla tiukkoja koronarajoituksia – katso tästä Sevillan harras kulkue
Pääsiäistä vietetään tänä vuonna aiempaa vapaammin kahden koronavuoden jälkeen. Espanjan Sevillassa kristikunnan tärkeä juhlapyhä kokosi tuhansia osanottajia.
Pääsiäiskertomuksen hyvät, pahat ja heikot - testaa, tunnetko heidät
Tietovisa pääsiäisen kertomuksesta.
Vuoden suurin kirkkojuhla alkaa nyt – vantaalainen pappi kertoo, millaista on kohdata seurakuntalaisia kasvotusten pitkän koronatauon jälkeen
Kiirastorstai on pääsiäisen suosituin kirkkopäivä. Esimerkiksi Tikkurilan uudessa kirkossa iloa ja rauhaa pyritään välittämään eri aistien kautta. Mukana on tuoksuja, musiikkia – ja taikalattia.
Matteus-passio Yle Radio 1:ssä - kuuntele ja keskustele Bach-tuntijan opastamana kiirastorstaina klo 18.30-22
Kuuntele Matteus-passiota ja keskustele Bach-tuntijan kanssa
Keskiajan oudossa pyhimyskultissa heräteltiin ruumiita ja palvottiin luurankoja, mutta samalla luotiin pohja nykyiselle oikeusjärjestelmällemme
Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä -kirja avaa keskiajan ihmeiden ja pyhimysten joskus makaaberiakin maailmaa. Tällainen maailma toimi luonnollisen ja yliluonnollisen välimaastossa.
Pääsiäisen hartausohjelmat valottavat toivon näkökulmaa
Hiljaisella viikolla valmistaudutaan pääsiäisen riemuun.
Kokkolalaismiestä syytetään törkeästä veropetoksesta – syyttäjän mukaan mies jätti ilmoittamatta lähes 350 000 euron lahjoitukset verottajalle
Mies kiistää syyllistyneensä törkeään veropetokseen ja on maksanut kaikki verot viivästyskorkoineen.
Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinja vahvistaa asemaansa Unescon avulla – valmistumassa kymmenkunta limisaumaista venettä
Unesco lisäsi aineettoman kulttuuriperinnön listalleen limisaumaisen puuveneen viime vuoden lopulla. Eurajoella kyseisiä veneitä on rakennettu jo pitkään.

Ukrainan kirkkohistoria on painottelua lännen ja idän puristuksessa – sodan taustalla kytee myös uskonnollinen kahtiajako
Ukrainan ortodoksisten hiippakuntien välit ovat olleet pitkään jännitteiset ja hiertäneet Ukrainan ja Venäjän suhteita.
Yhteistyöstä naispapin kanssa kieltäytyneen pedersöreläisen papin erottaminen jatkuu vielä kaksi kuukautta
Tuomiokapituli on jatkanut virkamääräyksen peruuttamista.
Jari Ehrnroothin kolumni: On väärin liittää lapsi uskonnolliseen yhdyskuntaan
Uskontoon pakottaminen on kuolleena syntynyt ajatus, kirjoittaa Jari Ehrnrooth kolumnissaan.
Kiss FM teki Mari Parkkisesta julkkiksen – kaksi vuotta seurapiirien säihkettä riitti, ja nyt hän on kirkkoherra
Mari Parkkinen oli 1990-luvun puolessa välissä suosittu KISS FM:n aamujuontaja. Reilut puoli vuotta sitten Parkkinen aloitti Imatran seurakunnan kirkkoherrana.
Seurakuntaliitoksista saadaan päätökset todennäköisesti jo toukokuulla – viiden seurakunnan selvitys johtamassa kahteen liitokseen Etelä-Pohjanmaalla
Lapuan hiippakunnan asiantuntija Jukka Helin jättää rakenneselvityksensä tänään maanantaina Lapuan tuomiokapitulille. Hän esittää maakuntaan kahta seurakuntaliitosta: Evijärven liittämistä Kauhavan seurakuntaan sekä Vimpelin, Lappajärven ja Alajärven seurakuntien liitosta.
Valamon luostarin uusi johtaja on kolmoismaisteri, joka puhuu 11 eri kieltä – ajatus munkkiudesta kävi mielessä jo 8-vuotiaana
Kolmekymppisenä isä Mikael pohti uraa ja perheen perustamista. Ne jäivät, sillä tärkeimmältä tuntui askeettinen elämä luostarissa.
Oulun piispa tapaa paavin Vatikaanissa tänään, mukana myös saamelaisen alkuperäiskansan edustus
Vierailun yhteydessä paaville luovutetaan uuden pohjoissaamenkielisen raamatunkäännöksen juhlapainos.
Piispa Jukka Keskitalo tapaa delegaatioineen paavin maanantaina – saamelaisasiat nousevat tapaamisen keskiöön
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon johtama ekumeeninen delegaatio tapaa paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa maanantaina. Tapaamisessa keskustellaan alkuperäiskansoihin liittyvistä kysymyksistä.
Torstai 6.1.2022 (radio)
Etäkoulu. Sairaalat. USA:n kongressin valtaus. Loppiainen. Sääennuste.

Juhlakausi päättyy loppiaiseen, mutta miksi sitä edes vietetään? Katso videolta
Loppiainen on monelle vain ylimääräinen vapaapäivä keskellä viikkoa. Tiesitkö, että itse asiassa se on kristittyjen vanhimpia juhlia?
Jumalanpalvelus ulkona oli Hämeenlinnan vastaus koronaan – käytäntöä aiotaan jatkaa epidemian jälkeenkin
Vuoden 2020 jouluna aloitettu tapa jossa jumalanpalvelus viedään koronaturvallisesti ulos turvaväleillä saa jatkoa. Viime vuonna vaeltavissa jumalanpalveluksissa kävi noin 50–100 henkilöä. Niitä aiotaan jatkaa myös korona-ajan jälkeen.

Pienet Järviseudun seurakunnat päätyvät todennäköisesti osaksi isompia seurakuntia Lapuan hiippakunnassa
Selvittäjä Jukka Helin on päätymässä ehdotuksessaan kahteen liitokseen kuunneltuaan tarkasti seurakuntia. Mukana rakenneselvityksessä ovat olleet pienet Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin seurakunnat sekä isot Kauhavan ja Alajärven seurakunnat.

Etelä-Afrikassa pidettiin koruttomat hautajaiset maan "henkiselle isälle" Desmond Tutulle
Tutu toivoi vaatimattomia hautajaisia ja lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.
Kirkonmenojen häirintää ja Jeesus-patsaan turmelua – Intian kristityt harjoittivat jouluperinteitään hindunationalismin varjossa
Pääministeri Narendra Modin hallitus jäädytti maanantaina Äiti Teresan avustusjärjestön pankkitilit. Äärihindut ajavat uskonnollisia vähemmistöjä ahtaaseen rakoon.
Paavi piti jouluaattoillan messun viimevuotista suuremmassa seremoniassa
Viime vuonna paikalle kokoontui koronaviruksen takia vain muutamia satoja kuulijoita. Aiemmin messua ovat paikan päällä seuranneet tuhannet ihmiset.
Jeesuksen synnyinkaupungissa pidettiin perinteinen joulumessu – tälläkin kertaa ilman turisteja ja pyhiinvaeltajia
Betlehemissä vietettiin jo toista kertaa joulua ilman ulkomaalaisia vieraita.