Uusimmat artikkelit
Kirkkoherra kritisoi hallituksen politiikkaa, koska uskoo, että niin olisi tehnyt Jeesuskin – sai vastaansa palautevyöryn
Seurakunta kertoo kommentoivansa jatkossakin yhteiskunnallisia aiheita.
Nuoret kertovat jyrkistä saarnoista ja ahdistavista kokoontumisista – vanhoillinen uskonliike houkuttelee nuorisoa kulttuurin varjolla
Vanhoillinen uskonliike houkuttelee suomalaisnuoria korealaisen kulttuurin varjolla. Nuoret kertovat MOT:lle uskonnollisesta painostuksesta ja ahdistavista ryhmätehtävistä.
Tuore piispa Mari Parkkinen polarisoituneesta maailmasta: ”Tehtävämme on rakentaa yhteyttä ja rauhaa, ei repiä sitä hajalle”
Mikkelin hiippakunnan uusi piispa Mari Parkkinen on arvoliberaali tasa-arvoisen avioliiton kannattaja, jolle tärkeintä on kuunteleminen – myös niiden, jotka eivät jaa hänen ajatuksiaan.
Ihmisten kasvanut hätä ja talousahdinko näkyvät myös Tuiran seurakunnassa
Seurakunnan diakoniatyölle on entistä enemmän kysyntää.
Koraanin väitetty häpäisy nostatti vihan – mellakoitsijat tuhosivat kristittyjen kirkkoja ja taloja Pakistanissa
Sosiaalisessa mediassa levinnyt väite Koraanin häpäisystä sai Jaranwalan kaupungissa asuvat muslimit ottamaan lain omiin käsiinsä.
Tornion saareen rakennettiin keskiajalla massiivinen rajamerkki – nyt halutaan tietää, miksi se tehtiin poikkeuksellisen huolellisesti
Perämeren metsittyneessä saaressa piilottelee Suomen vanhin merimerkki. Sen salaisuuksia halutaan selville. Tornion saaristossa sijaitseva järkälemäinen muinaismuisto osoitti aikoinaan Turun ja Uppsalan hiippakuntien rajan.
”Taustalla henkilöristiriitoja, mutta myös huonoja hallinnollisia käytäntöjä” – piispa vaitonainen antamastaan työnjohdollisesta varoituksesta
Ongelmat Tornion seurakunnassa ovat jatkuneet vuosia. Jukka Keskitalo sai niistä vihiä kaksi vuotta sitten tehdessään piispantarkastusta Tornion seurakunnassa.
Poliitikon anteeksipyyntö voi olla pelkkää teatteria – piispa, filosofi ja professori kertovat aidon anteeksipyynnön merkit
Valtiovarainministeri Riikka Purra pyysi rasistisia kommenttejaan anteeksi, mutta monen mielestä se ei riitä. Aitoon anteeksipyyntöön kuuluvat esimerkiksi katumuksen tunne ja konkreettiset teot.
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kritisoi Koraanin polttamista – ottaa kantaa myös rasismiin
Arkkipiispa Leon mukaan toisen pyhän kirjan polttaminen murentaa ihmisten keskinäistä kunnioitusta.
Kansainväliset riparit järjestetään Pieksämäellä viimeistä kertaa – nuoria saapuu kymmenistä eri maista
Kansainväliset riparit siirtyvät ensi vuonna kokonaan Orivedelle.
Vanhat miehet ravistelivat ja manasivat demonia ulos Mikaela Rusista – nyt hän toivoo, ettei kukaan kokisi samaa
Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi etenee eduskuntaan jo toistamiseeen.
Äärimetalliyhtye Behemothin Nergal on huolissaan kotimaansa Puolan sananvapaustilanteesta: ”Minä olen uhri muiden joukossa”
Behemoth esiintyy Suomessa juhannuksena. Yle tapasi Puolan tunnetuimmain metalliyhtyeen nokkamiehen Gdańskissa. Nergalin mukaan Puolassa joudutaan jatkuvasti taistelemaan kansalaisten demokraattisista perusoikeuksista.
Kirjailija Tapio Koivukari keksi omasta päästään monta pappia, sitten hänestä itsestään tuli sellainen 64-vuotiaana
Koivukari on tehnyt suuren määrän romaaneja, novellikokoelmia, kuunnelmia ja käännöksiä. Tänä kesänä hän valloitti uuden työroolin. Kirjailijasta tuli pappi Raumalle.
Kokoontuminen neljän vuoden tauon jälkeen herkistää nuoria Jehovan todistajia – virtuaaliset tapahtumat eivät korvaa ystävien näkemistä
Jehovan todistajien konventtitapahtuma pidetään nyt neljän vuoden koronatauon jälkeen Tampereella. Tapahtumaan odotetaan tuhansia osallistujia. Ovet ovat avoinna kaikille.
Paikalliset tiekirkot ovat avanneet ovensa matkailijoille – monessa paikalla myös kesäopas
Keski-Pohjanmaalla tiekirkkoja on tänä kesänä auki seitsemän ja Pohjanmaalla viisi. Mukana on luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja.
Mikkelin hiippakunnan piispanvaalin toiselle kierrokselle Mari Parkkinen ja Pekka Särkiö
Neljästä ehdokkaasta yksikään ei kerännyt yli puolia kaikista äänistä, joten piispanvaalin toinen kierros toimitetaan 16. kesäkuuta.
Onko lehmä pyhä, saako sikaa syödä? Uskonto voi pyhittää ruoan tai näännyttää ihmisen nälkään
Kaikki maailman uskonnot säätelevät syömistä. Pyhä, paha ruoka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja ruoan ja uskonnon suhteesta.
Tänään monella on vapaapäivä, mutta miksi? Testaa tietosi helatorstaista 10 kysymyksen visassa
Onko helatorstaita aina vietetty torstaisin ja mitä tapahtui helatorstaille vuonna 1973? Tee visa niin tiedät.
Jani Karjalainen, 17, kävi riparin kahdestaan papin kanssa – viime vuonna näin teki 300 nuorta
Yksityisrippikoulut ovat nostaneet viime vuosina suosiotaan rippikouluikäisten keskuudessa. Papin kanssa kahdestaan käytävä yksilöllisesti räätälöity rippikoulu sopii niillekin, joille leiri tuntuu liian raskaalta kokemukselta.

Sunnuntai 9.4.2023 (radio)
Pääsiäispäivä. Pullovesi. Iranin poliisi. Mikael Agricola. Sää.
Vanha testamentti suomennetaan uudestaan siten, että nuoretkin ymmärtävät – testaa, tiedätkö mistä Raamatussa puhutaan
Vanha testamentti käännetään sen alkuperäiskielistä hepreasta ja arameasta uudestaan suomeksi. Työ kestää kuusi vuotta.
Yhä useampi suomalainen kääntyy nyt pappien puoleen mielenterveysongelmissaan
Mielenterveyspalveluiden jonot ovat pitkät, ja lisääntynyt avun tarve näkyy myös seurakuntien työssä. Monet papit, kuten Haagan seurakunnan pappi Mari Mattsson, vastaavat myös sosiaalisen median kanavissa.

Lauantai 8.4.2023 (radio)
Työttömyysturva. Pääsiäisnäytelmä Via Crucis. Kansainvälinen romanipäivä. Naton sauna. Sää.
Oletko ihmetellyt miksi pääsiäisen ajankohta seilaa kalenterissa? Taustalta löytyy tähtitieteellinen syy
Joka kevät pääsiäisen paikka täytyy tarkistaa erikseen kalenterista, sillä kun on viikkojen liikkumavara. Miksi näin on, ja miten pääsiäisen paikka oikein määräytyy?
Jopa 15 000 seurasi Via Crucis -tapahtumaa Helsingissä – Jeesusta esittävä Panu Haavisto: "Mietin, olenko sen arvoinen"
Vaelluksen päätyttyä Helsingin tuomiokirkossa alkoi pääsiäisyön messu. Via Crucis-tapahtuma palasi kaduille koronan aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen.

Perjantai 7.4.2023 (radio)
Keskusta. Pitkäperjantai. Lintujen kevätmuutto. Kanadan jäämyrsky. Suomen sää.
Testaa, mitä uskonnontunneilta on jäänyt mieleesi pääsiäisestä
Kimurantti visa kertaa pääsiäisviikon tapahtumat Raamatun ja kristillisen perimätiedon mukaan.
Johannes-passio Yle Radio 1:ssä - kuuntele ja keskustele Bach-asiantuntijan opastamana kiirastorstaina klo 18.30 alkaen
Nyt voit kuunnella Johannes-passiota Bach-asiantuntija, tietokirjailija Topi Linjaman opastamana. Samalla voit keskustella teoksesta ja sen tapahtumista Yle Chatissa kiirastorstaina 6.4. klo 18.30 alkaen. Johannes-passio soi Yle Radio 1:ssä klo 19-21.25.
Radio 1:n pääsiäisessä riittää valinnanvaraa - juhlavaa musiikkia ja kiinnostavaa puhetta, ole hyvä!
Pääsiäisohjelmiston kohokohtina kuullaan kaksi Bachin passiota, Johannes- ja Matteus-passiot. Lisäksi tarjolla on kiinnostavaa tietoa Raamatun myyteistä, kevään kirjoista ja vaikka siitä, mitä yhteistä on pitkäperjaintailla ja pitkänmatkanpyöräilyllä.
Ylivieskan kirkkoon uusi kastepuu ja kynttilänjalat vanhan palaneen kirkon puusta
Seurakunta sai uuden tekstiilitaidetoksen sekä palaneen vanhan kirkon puusta valmistetut kynttilänjalat.
Papeista jo yli puolet on naisia – ”Moni toivoo toimituksiin ensisijaisesti naista”
Ensimmäiset naispapit vihittiin tehtäväänsä 35 vuotta sitten. Tänä vuonna naispappien määrä on jo yli puolet evankelisluterilaisen kirkon papistosta.
Mikkelin hiippakunnan piispanvaaleissa neljä ehdokasta
Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli vahvisti tiistaina 7.3.2023 piispanvaalin ehdokasasettelun. Vaali toimitetaan torstaina 25. toukokuuta 2023.
Aiville, Katjalle ja Liljalle, 15, ortodoksisuus on turvasatama, jossa perinteinen paasto voi liittyä vaikkapa pelaamiseen
Kysyimme, miten kolmen ortodoksinuoren uskonto näkyy heidän arjessaan, kun maailma ympärillä kuohuu. Ortodoksien tärkein aika vuodesta on alkamassa.
Tamperelaisvauvoista kastetaan enää alle puolet
Vuonna 2022 kirkkoon kuului 57,8 prosenttia tamperelaisista. Osuus pieneni edellisvuodesta liki kahdella prosenttiyksiköllä.
Konsta Kolehmainen, 28, haluaa kuulua kirkkoon, vaikka on ateisti
Helsingissä kirkko kiinnostaa etenkin nuoria muuhun Suomeen verrattuna. 28-vuotiaat ovat evankelis-luterilaisen kirkon suurin ikäluokka Helsingissä.
28-vuotias on tyypillisin kirkkoon kuuluva helsinkiläinen
20–29-vuotiaat ovat lukumäärällisesti suurin kirkkoon kuuluva helsinkiläisten ikäluokka. Helsingin seurakuntien kokonaisjäsenmäärä laski noin kaksi prosenttia edellisvuodesta.
Arman Alizad on uskonnottomuudesta huolimatta hengellinen: “Universumissa on oltava jokin kasassa pitävä voima, joka pyrkii hyvyyteen”
Mediapersoona Arman Alizad ja piispa Mari Leppänen nähdään Yle Perjantaissa Sean Ricksin vieraina keskustelemassa hengellisyydestä.
Maria Aronson hylkäsi new agen ja feminismin omistaakseen elämänsä Jumalalle ja perheelleen – niin tekee yhä useampi somevaikuttaja
Uushenkisyyden harjoittajat löytävät yksi toisensa jälkeen Jeesuksen ja kertovat uskoontulostaan monituhatpäisille someyleisöilleen.
Kuusamon seurakunta juhlii sopuisassa ilmapiirissä
Seurakunta täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Vahvana lestadiolaispitäjänä tunnetun Kuusamon seurakuntaa johtaa nyt nainen.
Perjantai 6.1.2023 (radio)
Kiinan-lennot. Tulitauoko Ukrainassa. Lastensuojelu. Loppiainen. Sääennuste.
Salaperäinen puhelu vei katolisen Teemu Sipon Tukholmaan: syyksi paljastui paavi Benedictuksen historiallinen päätös
Benedictus jäi mieleen nöyränä ihmisenä, joka tunsi keskustelukumppaninsa taustat, emerituspiispa Sippo kertoo. Benedictuksen hautajaiset pidetään Vatikaanissa tänään torstaina.
Lauantai 31.12.2022 (radio)
Emerituspaavi Benedictus on kuollut. Uutta vuotta juhlitaan maailmalla ja Suomessa. Osakekurssit laskivat Helsingin pörssissä vuonna 2022. Sää muuttuu poutaisemmaksi.
Sunnuntai 25.12.2022 (radio)
Rautjärven kirkko tuhoutui palossa. Joulunvietto. Paavin joulupuhe. Joulukeräykset. Sää.
Maria synnyttää Koraanissa yksin ja saa päälleensä vihaa aviottomasta lapsesta – sitten Jeesus-vauva tekee ensimmäisen ihmeensä
Muslimeille Jeesus on yksi heidän merkittävimmistä profeetoistaan. Koraanin Marian suura kertoo hänen syntymästään.
Rauhantuli saapui partiolaisten mukana Kuopioon – kirkkoherra: ”Sen voi viedä myös viemisenä ystävälle tai naapurille”
Liekki saapui Suomeen laivalla. Tuli siirretään tuohuksella kynttilästä kynttilään.
Betlehemin ”ikuinen liekki” palaa Pekka Koskisen pihalla jo seitsemättä joulua – sen sodanvastainen sanoma on tänä vuonna entistäkin tärkeämpi
Yli tuhat vuotta väitetysti palanut rauhantuli on kulkenut suomalaisiinkin koteihin halki Euroopan. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on tehnyt liekistä tänä vuonna entistä merkityksellisemmän.
Viholliskansat varjoliitävät yhdessä ystävinä Kurdistanin vuoristossa – pommitusten takia on mietittävä tarkkaan, missä uskaltaa lentää
Kristityt, sunnit, shiiat, jesidit ja kurdit voisivat historian valossa olla vihollisia, mutta monien kansojen varjoliitoryhmä jakaa sovussa yhteisen taivaan.
Englantilaisten enemmistö ei ole enää kristittyjä ja näyttää hylänneen myös englantilaisuuden, selviää väestönlaskennasta
Yhä useampi englantilainen sanoo olevansa uskonnoton ja kokevansa itsensä ensisijaisesti britiksi. Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli hyvin toisenlainen.
Seurakunnan laittomasti syrjimä Emilia Teerikangas korjasi potin kirkkovaaleissa – kappalaiskiista nosti Kokkolan suomalaisen seurakunnan äänestysintoa
Samaa sukupuolta olevien vihkimistä kannattava ryhmittyvä voitti Kokkolan suomalaisen seurakunnan vaaleissa.
Mitä mieltä olet radiojumalanpalveluksista? Kerro meille
Yle Radio 1 lähettää jumalanpalveluksia sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapyhinä. Meille on tärkeää saada palautetta radiojumalanpalveluksista, ja siksi toivomme, että vastaat kyselyyn.