Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen ja  koira keväisellä kartanon pihalla.

Hakoisten kartanonrouvan romaani tilan aiemmasta valtiattaresta kuvaa aateliselämää ja rakkautta: "1700-luku oli tosi eroottinen"

Naisen elämä 1700-luvulla maalaiskartanossa ei ollut helppoa. Kirjailija halusi silti suoda sankarittarelleen onnellisen avioliiton, johon kuului myös aistillinen rakkauselämä.

Mies käyttää metallinpaljastinta tutkiessaan peltoa.

Metallinpaljastin tekee kaikenikäisistä aarteenetsijöitä – Antti Tuomisen paras löytö on satavuotias huulipunakotelo

Metallinetsijät havittelevat mielellään merkkejä entisestä elämästä, mutta harrastuksella voi ilahduttaa myös sormuksensa kadottaneita nykyihmisiä.

Moision kartanko Kouvolan Elimäellä.

50 mahdollista ostajaa kiinnostui historiallisesta kartanosta – vain eräs pankkiiri maksaa tarpeeksi ilman ehtoja: "Tämä talo pitää pelastaa"

Pankkiiri Henrik Andersin aikoo palauttaa kartanon vanhaan loistoonsa. Varsinkin 1820 valmistunut päärakennus ja kartanon historia vetosivat.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Onko Suomen viimeisen julkisen Lenin-patsaan kohtalo liian vaikea ratkaista? "On mahdotonta esittää patsaan käsittelyyn yhtä ainoaa vaihtoehtoa"

Kotkassa on Suomen viimeinen Lenin-patsas. Kaupungissa on nyt etenemässä esitys, jonka mukaan patsas pitäisi sittenkin poistaa katukuvasta ja siirtää maakunnan museon kokoelmiin.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa

Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Moisiovaaran kyläkoulu ehti toimia melkein 100 vuotta Hyrynsalmella: viimeinen kevätjuhla käy läpi koulun historian

Hyrynsalmen kunta lakkauttaa kaksi ja puoli kuukautta vaille 100-vuotiaan koulun tähän lukuvuoteen. 

Oulun tuomiokirkon kellotorni iltavalaistuksessa.

Oulun palosta 200 vuotta – Pokkitörmältä lähtenyt palo levisi koko silloiseen kaupungin keskustaan

Oulun palosta tulee maanantaina 23.5.2022 kuluneeksi tasan 200 vuotta.

Teurastetut kauris ja lintu riippumassa avoimen tulisijan edessä. Vartaassa paistuu lihaa.

Tutkimus kumosi kuvan varhaiskeskiajan eliitistä ahmimassa arkisin lihaa – ylhäisetkin anglosaksit olivat pitkälti kasvissyöjiä

Ruokapöytä notkui lihasta vain silloin, kun talonpojat kestitsivät yläluokkaa viimeisen päälle, kertovat yli 2000 varhaiskeskiaikaisen vainajan luihin kertyneet kemialliset todisteet heidän ravinnostaan.

Patsas, jolla on leijonan ruumis, ihmisen pää ja siivet. Vieressä osa savitaulusta.

Elämästä Mesopotamiassa tuhansia vuosia sitten on enemmän kirjallisia lähteitä kuin keskiajan Suomesta – näyttely kertoo suomalaispanoksesta muinaisen Lähi-idän tutkimuksessa

Tuoreessa kirjassa esitellään, mitä muinaisen Lähi-idän suurvalloista ja niiden asukkaista tiedetään, hallinnosta arkeen, uskonnoista tieteeseen. Kansallismuseossa avautunut näyttely esittelee Suomeen päätyneitä löytöjä.

Yleiskuva

Työryhmä pohtimaan Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan tulevaisuutta

Kansallisarkiston suunnitelma siirtää noin 11 000 hyllymetrin aineisto Vaasan toimipaikasta Kansallisarkiston muihin toimipaikkoihin on saanut niin Vaasan kaupungin johdon, tutkijat kuin alueyhdistyksetkin reagoimaan. Nyt toimipaikan tulevaisuutta ryhtyy pohtimaan työryhmä.

Teuvo Mäkelä ja Eija Koskela seisovat Suomen pesäpallomuseon ovella aurinkoisessa säässä.

Suomen pesäpallomuseo Vimpelissä muutti Saarikentän kupeeseen – kunniagalleria sai vihdoin pysyvän paikan

Pesäpallomuseon kotipesä löytyy vastaisuudessa Vimpelin pesäpallokentän vierestä. Paikka funkistalossa ei voisi olla parempi.

Ilmakuva viisikulmion muotoisesta asetelmasta kivirakan keskellä.

Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"

Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.

Ihmiset katselevat seinillä ja vitriineissä olevia tavaroita museossa.

Kuhmon Talvisotamuseossa vierailevat samaistuvat Ukrainan kohtaloon – myös Suomen Nato-hakemus lisää kiinnostusta

Kansainvälinen museopäivä houkutteli väkeä heti aamusta Talvisotamuseoon Kuhmossa. Museossa käy vuodessa 4 500 henkilöä, joista pääosa on matkailijoita. Osalle vierailun syynä on Ukrainan sota.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Polttopulloja, lihankorvikkeita ja jodia – A. I. Virtanen olisi täydellinen Nato-Suomen sankari

Valtiollisen komitean on syytä palauttaa A. I. Virtanen suomalaisten mieliin vaikka väkisin, kirjoittaa Siivonen.

Lähes 90-vuotias Pirkko Kauppinen istuu sukunsa kirjakaupassa nojatuolissa ja katsoo ikkunasta ulos.

Kirjakauppiaita neljässä polvessa – liki 72 vuoden työuran tehnyt Pirkko Kauppinen muistaa kaupalta niin sodan, juhlat kuin koskettavat keskustelutkin

Pienessä maalaiskunnassa on Suomen vanhin yksityinen kirjakauppa, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo 119 vuotta. Nyt kauppa vaihtaa omistajaa, ja sukunsa viimeiset kirjakauppiaat jättävät paikkansa tiskin takana.

Sodan ja rauhan keskus Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

Historioitsija: Nato-linjaus on Suomen historiassa YYA-sopimuksen ja EU-jäsenyyden tasoinen tapahtuma

Erilaiset liittoumat ja sopimukset ovat historian saatossa olleet merkittäviä vedenjakajia.

moskovan välirauha

«‎Отстегать себя нагайкой»: как проходила «‎денацификация» Финляндии

Финляндия стала первой страной в истории, к которой были предъявлены официальные требования по денацификации и дефашизации. Под прикрытием пункта в соглашении о перемирии Советский союз старался повлиять на финскую внутреннюю политику.

Kuopion museo

Täysin uudistettu Kuopion museon vanha puoli avaa tänään ovensa – seurasimme avajaispäivän tunnelmia suorassa lähetyksessä

Uudistuneella vanhalla puolella hyödynnetään runsaasti nykyteknologiaa ja siellä voi esimerkiksi kurkistaa kivikautiseen elämään VR-lasien kautta.

Vanha linja-auton runko edestäpäin.

1920-luvun linja-auto ehti olla kesämökkinäkin – harvinainen entisöinti palauttaa Chevroletin liikenteeseen

Tarkoitus on saada liki 100-vuotias linja-auto uudelleen liikennekuntoon. Tulevaisuudessa vanhalla linjurilla voisi kyyditä vaikka syntymäpäiväsankaria tai hääparia.

Janne Mäkelä.

Pesäpalloon hurahtanut Vimpeli kokoaa lajin juhlavuonna festariviikon pesäpallon ympärille

Tahko Pihkalan sata vuotta sitten Suomeen tuomaa pesäpalloa juhlitaan heinäkuussa Vimpelissä Etelä-Pohjanmaalla yli viikon ajan. Pesäpallomuseo muuttaa Saarikentän viereen.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Finland's last Lenin statue sparks heated debate

After Turku removed its Lenin statue, Kotka is the last Finnish city to have a monument of the founding leader of the Soviet Union.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"

Ukrainan sota on virittänyt keskustelun Lenin-patsaiden olemassaolosta Suomessa. Turku päätti poistaa oman patsaansa. Kotkassa patsas seisoo vielä paikallaan, mutta myös sen kohtaloa pallotellaan.

Miina Seurujärvi istuu kokoushuonessa edessään mikrofoni ja läppäri.

Sámi Truth and Reconciliation Commissioner steps down, cites lack of resources

Miina Seurujärvi says the commission will not be able to carry out its demanding task under the current format.

Villa Koskikara kuvattuna ilmasta.

Tämän talon ei pitänyt tulla myyntiin Suomessa – perhe aikoi myydä paikan venäläisille, mutta sota ja yllättävä ilmoitus sekoittivat suunnitelmat

Villa Koskikara on yksi Kajaanin keskustan historiallisista rakennuksista. Se laitettiin vahingossa myyntiin Suomessa.

Kotiäiti ja lapset ruokailemassa pöydän ääressä.

Äitienpäivässä tärkeintä on välittäminen ja yhdessäolo, myös surun tunteet ovat sallittuja – näin äitejä on juhlistettu sadan vuoden aikana

Vaikka moni asia on äitienpäivän juhlinnassa vuosien varrella muuttunut ja äitiyden käsite laajentunut, on ydinsanoma pysynyt samana läpi vuosien.

Venäläiset kantavat lippua, jossa lukee "Maailma ilman natsismia".

Venäjä tulkitsee historiaa vapaalla kädellä – jopa Astrid Lindgrenin kirjoihin lyödään natsileimaa, Hitlerille keksittiin juutalaiset sukujuuret

Venäjän natsismisyytösten ryöpytys on saanut uusia kierroksia. Syytökset ovat osa venälaiseen sankaruuteen nojaavaa historiamyyttiä ja Venäjällä käynnissä olevaa historian uudelleenkirjoitusta.

Jyväskylän Yliopiston päärakennuksen lasi-ikkunoita mäntymetsän laitamilla.

Seminaarinmäki Jyväskylässä sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ensimmäisenä Suomessa

Jo vuonna 1863 aloittaneen opettajien koulutuksen myötä kampus muistuttaa koulujärjestelmästä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Harmaa hiuksinen nainen pitelee käsissään kangaspalaa, jossa on oranssilla pohjalla vaaleita kukkia. Naisella on harmaa villatakki ja taustalla näkyy seinällä roikkumassa erlaisia,kirkasvärisiä retrokankaita, joissa on isoja kukkia.

Ainutlaatuinen kokoelma retrokankaita pelastui tuholta ja sai arvoisensa kodin: Forssan museon Kuosikeskus avautuu vappuna yleisölle

Uusi Kuosikeskus kunnioittaa kulttuuriperintöä ja painokankaiden suunnittelijoita. Forssa on ensimmäinen paikka Suomessa, jossa on painettu teollisesti kangasta.

Mies makaa nahkasohvalla ja kirjoittaa kirjoituskoneella joka on hänen jalkojensa päällä.

Pesäpallon isä "koko kansan Tahko" ei osallistunut sairaalamurhaan ja sai kantaakseen veljensä synnit, väittää historioitsija

Moni muistaa Lauri "Tahko" Pihkalan pesäpallon keksijänä. Pihkalalle urheilu oli kuitenkin ennen kaikkea politiikkaa.

Vaaleaseinäinen kirkko, jossa vihreät tornit ja kullatut kupolit.

Ukrainan sodan taustalla piilee merkittävä tapaus yli tuhannen vuoden takaa – onko tässä syy, miksi Putin haluaa Kiovan?

Ukrainan pääkaupunki Kiovalla on Venäjälle niin suuri symbolinen ja historiallinen merkitys, että se voi olla jopa osasyynä sotaan.

Ritarin haarniska.

Miekka oli ritariuden symboli – historiallisten aseiden väärennöksiä on markkinoilla enemmän kuin aitoja esineitä

Historiallisten aseiden väärennöksiä on liikkunut antiikkimarkkinoilla jo 1800-luvulta lähtien. Antiikkikauppias, keräilijä Peter Mustonen toteaa, että esineiden aitouden arvioimisessa täytyy olla tarkkana. Joskus aitouden varmistamiseksi tarvitaan metallianalyysi.

Yhdessä keihäässä on neljä yhteensidottua vartta. Kahdessa varsia on kolme. Yksi keihäs on yksivartinen.

Australia sai ensimmäisten eurooppalaistensa rikossaalista lainaan Englannista – Cookin retkikunta kävi varkaissa heti rantauduttuaan

Kiista aboriginaaleilta runsaat 250 vuotta sitten vietyjen kalastuskeihäiden omistajasta on osa yltynyttä keskustelua siitä, minne museoiden esineet ja ihmisjäänteet oikeasti kuuluvat.

Punaiseksi maalattu näkötorni metsässä.

Museovirastolta avustuksia Kanta-Hämeen paikallismuseoille yli 20 000 euroa

Museovirastosta kerrotaan, että avustuksia paikallismuseoiden hankkeisiin myönnetään museoille, jotka ovat kunnan, yhdistyksen tai säätiön omistuksessa.

Nainen avaa paperikääreestä vanhaa esinettä.

Yli kaksisataa esinettä tuhansien vuosien takaa: yksi Suomen laajimmista Egypti-kokoelmista on nyt esillä Riihimäellä

Mukana on hautaukseen ja uskontoon liittyviä veistoksia ja tekstiileitä sekä arkisia keramiikkaesineitä. Riihimäen taidemuseon haluaa osan kokoelmasta pysyvästi esille ja tutkijoiden käyttöön.

Kotka Mikko Kamulan Tuonela-kirjan kannesta.

Metsän kansa -sarja kertoo ajasta, jolloin maailma oli jumalien ja haltijoiden temmellyskenttä – kirjailijalle suomalainen muinaisusko on aarrearkku

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt neljänteen osaan. Kirjasarja yhdistelee toisiinsa historiallista proosaa ja suomalaiseen mytologiaan pohjautuvaa fantasiaa.

Iida Koponen perhekuvissa lapsena ja aikuisena. Vanhat valokuvat limittäin niin että muu perhe ei kuvissa näy.

Venäjä on tehnyt joukkotuhoja aiemminkin: Stalin teloitti jopa 12 000 suomalaista – yksi heistä oli 27-vuotiaana kuollut Iida Koponen

Stalinin uhreista kerätään nyt tietoja. Petroskoin lähellä teloitetetun Iida Koposen kohtalo oli tuntematon viime vuosiin asti. Toimittaja Soila Ojanen selvitti, mitä hänen isotädilleen tapahtui.

Isonkyrön vanha kirkko talvimaisemassa kuvattuna muurin ulkopuolelta.

Isonkyrön vanhan kirkon vaurioitunutta lattiaa aletaan vihdoin purkaa

Isonkyrön vanhan kirkon lattiat ovat kärsineet kosteusvaurioita ja nyt yli 500-vuotiaan, arvokkaan kirkon korjausurakka pääsee käyntiin.

Rakennustelineet kylkeensä saanut Aulangon näkötorni paistattelee huhtikuun alun auringossa lumisten mäntyjen keskellä.

Aulangon näkötorni on vakaa kuin kallio, vain välipohjat ovat tiensä päässä – kunnostus ei estä vierailuja kansallismaisemassa

Hämeenlinnan Aulangon näkötornin kunnostaminen on välttämätöntä, jotta torni voidaan pitää jatkossa auki yleisölle. Samalla kulttuuriperintökohde saa lisävuosia ja säilyy jälkipolville.

Kollaasi Radio 1:n ohjelmakuvista.

Pääsiäisen ajan ohjelmia Yle Radio 1:ssä

Musiikkia, kulttuuria, historiaa.

Kuusamon vanha kunnantalo on taidetta täynnä.

Kuusamon vanha kunnantalo puretaan kesällä, sitä ennen se on täyttynyt sadoista taideteoksista

Kuusamolaiset jättävät talolle jäähyväiset taiteen voimin. Sisätiloihin työstetty taideteoksia satojen kuusamolaisten voimin.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Maanantai 11.4.2022 (radio)

Kunta-alan lakot. Teräksestä pulaa. Lasten sotaleikit. Sukututkimuksen päivä. Sää.

Digitoitu sivu kirkonkirjasta tietokoneen näytöllä.

Suomessa vietetään kansallisen Sukututkimuksen päivää – "Sukututkimuksesta saa antoisan harrastuksen"

Sukututkimuksen päiväksi on nimetty 11. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on tehdä sukututkimusta tunnetuksi. Sukututkimusyhteisöt järjestävät päivän teemaan liittyvää ohjelmaa eri puolilla Suomea.

Kuopion museo uudisosan rakentamisen jälkeen keväällä 2021.

Kuopion museon vanhan osan perusnäyttelyiden rakennustyöt loppusuoralla: mammuttia pääsee ihastelemaan taas toukokuussa

Uudistetut näyttelyt avautuvat yleisölle noin kuukauden päästä toukokuussa eli 13.5.

keltaisessa sisäseinässä mustalla tussilla kirjoitettuja sanoja.

Legendaarinen ravintola Kairo tyhjeni merimiehistä, ja pian lähtee myös yrittäjä – pelastajan viittaa asetetaan nyt 3 000 opiskelijan harteille

Vanha merimiesravintola Kairo lienee yksi Suomen tunnetuimmista ravintoloista. Rakennuksen omistava Kotkan kaupunki on nyt suuren pohdinnan edessä, kun yli satavuotias ravintolatoiminta uhkaa päättyä.

Strömforsin ruukin entinen mylly Ruotsinpyhtäällä.

Rähjäiseen kuntoon päässyt ruukki-idylli herää eloon 100 kilometrin päässä Helsingistä: "Moni olisi halukas pitämään puodit auki myös talvella"

Uuden omistajan suunnitelmissa on parantaa ravintolatoiminnan edellytyksiä sekä lisätä majoituspaikkoja uudisrakentamisella. Uudistuksista huolimatta Strömforsin ruukin historiaa ei unohdeta.

Professori Laura Kolbe istuu Puoli seitsemän -ohjelman pinkillä sohvalla.

Professori Laura Kolben mukaan nykyajan yleissivistys on sydämen sivistystä: "Sillä on pärjännyt mitä kinkkisimmissä olosuhteissa"

Kolben mukaan sydämen sivistys on universaalia. Eri puolilla maailmaa ihmiset arvostavat samoja asioita: hymyä, kohteliaisuutta ja ystävällisiä sanoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle