Uusimmat artikkelit
Palosaaren kulttimaine ei ole ”pormestarin” mukaan tuulesta temmattu
Heimo Hokkanen kertoo haastattelussa Vaasan Palosaaren menneisyydestä, tulevaisuudesta ja maineesta.
Uutta viihdykettä kävelylenkeille? Satoja vuosia vanhoja kalliohakkauksia voi bongata vaikka keskeltä kaupunkia
Arkeologi, tietokirjailija Ilari Aallon mukaan kalliohakkauksia tehtiin aikoinaan esimerkiksi ajankuluksi tai koska haluttiin jättää jokin muisto.
Kun Havis Amanda siirrettiin pois paikaltaan, lähettyviltä löytyi yllätys
Arkeologisissa kaivauksissa paljastui satoja vuosia vanha hyväkuntoinen laituri. Entinen kaatopaikka kätki sisälleen myös runsaasti arjen esineistöä.
Tuhansien takapihojen läpi kiemurtelee unohdettu maailma, joka kertoo aikansa hirveimmästä sodasta
Yle tutustui Helsinkiä ympäröivään poikkeuksellisen laajaan linnoitusjärjestelmään, josta moni ei tiedä juuri mitään.
Laulajattarista musiikkipomoiksi – populaarimusiikin historia poikkeaa aiemmin tunnetusta, jos sitä tarkastelee puhtaasti naisnäkökulmasta
Suomalaisen populaarimusiikin historia kerrotaan ensimmäistä kertaa naisten näkökulmasta. Sieltä nousee esiin kolme käännekohtaa, jotka eroavat aiemmin tunnetusta historiasta.
Ruotsin vesistä löytynyt 600-vuotias laivatykki yllätti varhaisella iällään – kehittelyasteella ollut ase ei olisi kestänyt pitkää paukuttelua
Tieto Itämeren 1300-luvun laivojen aseistuksesta perustuu pitkälti kirjallisiin lähteisiin. Harrastajasukeltajan löytö Ruotsin lounaiskulmalta antaa arvokasta ajankuvaa.
Oulun tulevalta asuntomessualueelta löydettiin yllättäen suuri määrä laiturirakenteita – hävittämisestä kymppitonnien lasku
Paksujen käsinveistettyjen pölkkyjen iän arvioidaan olevan liki sata vuotta. Seassa on myös kyllästettyä sahatavaraa 1990-luvulta.
Punapakolaiset-teos ja karjalan kielen elvyttäminen saivat valtiolta 15 000 euron palkinnot
Itä-Suomen yliopiston kaksi professoria palkittiin työstään tiedonjulkistamisen valtionpalkinnoilla.
Chilen sotilasvallankaappauksesta 50 vuotta – näin tapahtumat järkyttivät Suomessa sekä valtiojohtoa että kansaa
Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilen armeija kaappasi vallan ja alkoi vainota vasemmistolaisia. Satojatuhansia pakeni maasta. Yksi heistä oli Suomeen päätynyt valokuvaaja Adolfo Vera.
”Riettaan myllystä” kuului kovin meteli – uusi tutkimus kertoo, millaista oli legendaarisilla Rovaniemen markkinoilla
Väitöskirja avaa, miten kansa juhli markkinoilla entisaikoina. 1950-luvun rillumarei-viihde ei kerro koko kuvaa markkinoista: ”Tulthin markkinoille oikian asian takia, eikä vain huvittelemhan.”
Yksi Helsingin upeimmista rantatonteista oli sata vuotta sitten saari, jolla tehtiin tapettia ja betonia – valokuvat näyttävät muutoksen
Kiista Taivalsaaren tulevaisuudesta on nostanut esiin monenlaiset puheenvuorot sen historiasta. Alueesta löytyy valokuvamateriaalia yli sadan vuoden ajalta.
Vanhoja hylkyjä löytyy kaavatöissä rantavesiä tutkittaessa – Kuopion Kelloniemessä Kallavedessä saattaa olla yli 100 vuotta vanha hylky
Kelloniemen hylky on rantavedessä muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Hylkypaikan lähistöltä menee laivaväylä Iisalmeen.
Laukaa haluaa Saraakalliot maailmankartalle – muinaismuiston edustalle ankkuroidaan katselulautta ja satamaan rakentuu opastuskeskus
Kunnan tavoitteena on lisätä matkailua ja jopa 7000 vuotta vanhojen kalliomaalausten tunnettuutta. Jatkossa lisää näkyvyyttä halutaan myös muille Laukaan kohteille.
Katso, millaista propagandaa Venäjä opettaa lukiolaisille historiankirjassa Nato-Suomesta ja Ukrainasta
Venäjällä on otettu käyttöön tiukasti virallista totuutta rummuttava historiankirja. Siinä Nato-Suomi on rikkonut lupauksensa ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan esti mahdollisesti koko sivilisaation tuhon.
Sata vuotta sitten saksalaisessa oluttuvassa kuohui – näistä syistä Hitlerin vallankaappausyritys jäi historiaan
Adolf Hitler pyrki äärioikeiston mukana kaappaamaan vallan sekasortoisessa Saksassa ja epäonnistui. Vallankaappausyritys teki hänestä kuitenkin kuuluisan.
Tänään avautuva Postikortteja Ukrainasta -valokuvanäyttely näyttää, kuinka sota on tuhonnut ukrainalaisia kulttuurilaitoksia
Tänään avautuvan näyttelyn kuvat todistavat, kuinka Venäjä ei tuhoa vain Ukrainan kaupunkeja ja kyliä, vaan myös maan tuhansia vuosia vanhaa kulttuuriperintöä.
2023 syksy: historia
Tällä sivulla pääset katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatiman kokeen katseluversiota, lukemaan hyvän vastauksen piirteet ja tekemään harjoittelukokeen.
Kirjailija Kjell Westö kartteli sotavuosista kirjoittamista – vasta kuusikymppisenä hän pystyi tarttumaan sukunsa suruun
Kulttuurivieras, kirjailija Kjell Westö on aina ollut kiinnostunut historiasta, koska kotona ei juuri puhuttu menneistä. Vasta kuusikymmppisenä Westö oli valmis kirjoittamaan sotavuosista.
Mauno Koivistosta kertova näyttely on kerännyt noin 10 000 kävijää
Valokuvanäyttely on esillä kuun loppuun Turun Vanhalla Suurtorilla.
Saamelaismuseo Siidan uusi johtaja Taina Pieski vannoo elävän museon nimiin – saamelaiset eivät ole historiaa, vaan elävä kansa
Taina Pieski palasi kotiin Utsjoelle kunnanjohtajaksi puolisentoista vuotta sitten. Nyt hän johtaa Saamelaismuseo Siidaa Inarissa. – Elävä yhteisö tarvitsee elävän museon keskelleen, sanoo Pieski.
Helsingissä haudattiin tänään toisen maailmansodan aikainen vainaja – vielä kadoksissa olevat sotavainajat voivat jäädä kateisiin lopullisesti
Viipurinlahden Teikarsaaressa vuonna 1944 kuollut tykkimies Orvo Karvinen haudattiin tänään Hietaniemen hautausmaalle.
Kuka veti miekan kivestä? Kuningas Arthurin miekan jäljennös katosi mystisesti teatterin edestä Tampereella
Miekan katoaminen on herättänyt teatterin henkilökunnassa huolen sijaan hilpeyttä.
Mielivalta oli aikansa hämäläinen tuomari – kielteinen merkitys sanalle syntyi vasta myöhemmin
Hämäläistä historiaa tutkinut tietokirjailija Eero Ojanen on noukkinut asiakirjoista kiinnostavia yksityiskohtia Hattulan Lepaan seudun asioista.
Vaasan siilojen purkutyöt eivät ole aiheuttaneet naapureilta suurempia valituksia
Mahdollisiin purkutöistä aiheutuviin haittoihin varauduttiin esimerkiksi Pohjanmaan museossa etukäteen.
Rengon kotiseutumuseota kohennetaan sekä ulkoa että sisältä – historialliset lainajyvästöesineetkin tulevat kaikkien nähtäville
Härkätien museon esineistön luetteloinnissa ja esillepanossa on otettu mallia Hausjärven kotiseutumuseosta.
Miriam Attiaksen kolumni: Keitä ovat Suomen historian vapaustaistelijat?
Jos historiasta on tarjolla vain yksi näkökulma, siitä ei opita mitään uutta. Silloin toistamme samoja virheitämme uudestaan ja uudestaan, pohtii Attias.
Neuvostoliitto vainosi kuolansuomalaisia, Venäjä kielsi sen käsittelemisen kirjassa – nyt teos julkaistiin suomeksi
Venäjän hyökättyä 2022 helmikuussa Ukrainaan turvallisuusviranomaisten otteet ovat kiristyneet entisestään. Virallinen historiantulkinta on valjastettu tukemaan sotaa ja neuvostohistorian pimeät puolet eivät siihen kuvaan sovi.
Tornion saareen rakennettiin keskiajalla massiivinen rajamerkki – nyt halutaan tietää, miksi se tehtiin poikkeuksellisen huolellisesti
Perämeren metsittyneessä saaressa piilottelee Suomen vanhin merimerkki. Sen salaisuuksia halutaan selville. Tornion saaristossa sijaitseva järkälemäinen muinaismuisto osoitti aikoinaan Turun ja Uppsalan hiippakuntien rajan.
Hämeen historiallinen linna saa uusvanhan kiviholvisillan – vanhat kivet käytetään uudelleen
Käyttöikänsä päähän tullut Hämeen linnan kivisilta valmistuu suunnitelmien mukaan marraskuussa 2023.
Petäjäveden vanhan kirkon halutaan vetävän matkailijoita vuoden ympäri – säätiö kerää varoja maailmanperintökeskuksen rakentamiseksi
Petäjäveden vanhalla kirkolla vierailee kesäisin 10–14 000 matkailijaa. Nykyaikaisen keskuksen rakentaminen antaisi mahdollisuuden pitää Unescon maailmanperintökohde avoinna yleisölle ympäri vuoden.
Lintuinfluenssavirus tappoi siipikarjaa jo 150 vuotta sitten – muuttumista ihmisten pandemiavirukseksi on pelätty aiemminkin
Nykyinen lintujen epidemia on tähän asti pahin Euroopassa. Huolta lisää se, että sairastuneita nisäkkäitä on aikaisempaa enemmän.
Suomen ensimmäinen itäraja määriteltiin tasan 700 vuotta sitten Pähkinäsaaressa – “ikuinen rauha” kesti vain parikymmentä vuotta
Ruotsi ja Novgorod solmivat vuonna 1323 Pähkinäsaaren rauhan. Alkuperäistä sopimusta tai selkeitä rajamerkkejä rajasta ei ole säilynyt jälkipolville.
Sami self-governing reform headed to Finnish Parliament
The government says it plans to bring the controversial Sami Parliament Act before the legislature before year’s end.
Assi Koivisto-Allonen kiittää Turkua isänsä muiston kunnioittamisesta: ”Tässä näyttelyssä on Maunon elämä ja ura pähkinänkuoressa”
Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta presidentti Mauno Koiviston syntymästä. Toistaiseksi ainoan turkulaistaustaisen Suomen presidentin muistoa kunnioitetaan Turussa monin tavoin.
Helsinki Central Railway Station's clock tower to ring for first time
The extraordinary ringing on 20 August will mark the 150th birthday of the architect behind the station, Eliel Saarinen.
Sallassa tutkitaan myöhäiselle rautakaudelle sijoittuvaa hautalöytöä
Tutkimus liittyy Lapin maakuntamuseon hankkeeseen Itä-Lappi viikinkiajalta 1500-luvulle.
Tämä Lenin-patsas herättää niin paljon tunteita, että se on varastoitu salaiseen piilopaikkaan
Lenin-patsas poistettiin kotkalaisesta puistosta viime vuoden lokakuussa kaupunginvaltuuston päätöksellä. Sen myöhemmästä näyttelykäytöstä päättää Kymenlaakson museo.
Ikivanha tammi siirrettiin kerrostalon tieltä uuteen paikkaan – 90-luvun operaatio on yhä erikoisuus
Puiden merkitystä kaupunkiympäristössä ei ymmärretä, sanoo asiantuntija. Mikkelissä haluttiin aikoinaan säästää vanha tammi, joka uhkasi jäädä rakennustyömaan alle. Operaatio on yhä erikoinen.
Nuorten elämä mullistui 1960-luvulla – valokuvanäyttely kertoo, miten tämä näkyi Kannuksessa
Valokuvaaja Esko Keski-Oja taltioi 1960-luvulla laajasti kaveripiirinsä elämää. Nuoruuteni Kannus -näyttely esittelee lähes 200 valokuvan avulla teinien elämää ja 60-luvun Kannusta.
HS: Tiitisen listalla on Tampereen yliopistolla ennen vuotta 1990 toimineita henkilöitä
Helsingin Sanomien haastattelussa Supon entinen päällikkö kertoo listalla olevan Tampereen yliopiston yhteiskuntieteen tiedekunnan työntekijöitä vuodelta 1990 ja sitä ennen.
Mikä talo teki ensimmäisistä ihmisistä hervantalaisia? Kuumaan keskusteluun on vain yksi oikea vastaus
Paikallistietojen mukaan tamperelaislähiön ensimmäisessä talossa asuttiin jo ennen kuin siinä todella asuttiin.
Työväenmuseo Werstaalla tehtiin heinäkuussa kävijäennätys – uusi päänäyttely vetää väkeä
Aiempi kuukausiennätys tuli lyödyksi yli 2 000 kävijällä.
”Keikarinhevoset” raivostuttivat tavallista kansaa 200 vuotta sitten – kuten sähköpotkulaudat nykyään
Aatelisherra Karl von Drais keksi vuonna 1817 ajopelin, josta myöhemmin kehittyi polkupyörä. Potkupyörän eli draisiinin eli keikarinhevosen elonkaari jäi kuitenkin lyhyeksi.
Wreck of WWII-era Finnish flagship Ilmarinen to be examined for oil recovery
The wreck's tanks contain around 100,000 litres of light fuel oil.
Metallinetsintä on kuin kalastus – paitsi että parhaat saaliit menevät Museovirastolle
Niko Åkesson haaveili pikkupoikana arkeologiasta. Metallinetsin imi lopulta naantalilaisen historiallisiin kerrostumiin. Pelloilta on viiden vuoden aikana löytynyt esineitä jopa 3 000 vuoden takaa.
Tammelan historian 600 vuotta on koottu kirjaksi: merkkihenkilöitä, hakkapeliittoja sekä tavallisia kyläläisiä
Tammelan nimi mainittiin ensimmäisen kerran 1423, jolloin kaksi pitäjässä asunutta miestä oli käräjillä todistajana.
Kajaanin historiateoksen viides osa kertoo lähimenneisyydestä
Vaikka historian kaari on varsin lyhyt, ajanjaksoon mahtuu paljon, toteaa tietokirjailija ja paikallishistorian tutkija Jaana Juvonen.
Kuinka hyvin tunnet historian nimekkäät vakoilutapaukset? Tee testi
Tiedustelutoiminnan historia on täynnä kaksoisagentteja, jotka ovat tehneet valtavaa tuhoa vuotamalla tärkeitä tietoja. Tunnetko tosielämän vakoojapersoonat?
Naisten jalkapallo oli paitsiossa rooliajattelun vuoksi – tie MM-kentille oli pitkä eikä tasa-arvoa lajin sisällä ole vieläkään saavutettu
Naisten pelaama jalkapallo oli pitkään paheksuttua ja jopa kiellettyä. Nyt meneillään olevat kisat voivat olla mahdollisuus nostaa lajissa piileviä epäkohtia.
Nyt on viime hetket penkoa arkistoja – Porin seudun merihistoriasta kertovaan kirjaan kootaan yleisöltä tarinoita ja aarteita
Ensi sunnuntaina Porin torilla on mahdollisuus vielä vaikuttaa marraskuussa julkaistavan kirjan sisältöön tuomalla siihen materiaalia. Kirjahanke liittyy 150-vuotisjuhlia viettävään Säpin majakkaan.