Uusimmat artikkelit
Hakoisten kartanonrouvan romaani tilan aiemmasta valtiattaresta kuvaa aateliselämää ja rakkautta: "1700-luku oli tosi eroottinen"
Naisen elämä 1700-luvulla maalaiskartanossa ei ollut helppoa. Kirjailija halusi silti suoda sankarittarelleen onnellisen avioliiton, johon kuului myös aistillinen rakkauselämä.
Metallinpaljastin tekee kaikenikäisistä aarteenetsijöitä – Antti Tuomisen paras löytö on satavuotias huulipunakotelo
Metallinetsijät havittelevat mielellään merkkejä entisestä elämästä, mutta harrastuksella voi ilahduttaa myös sormuksensa kadottaneita nykyihmisiä.
50 mahdollista ostajaa kiinnostui historiallisesta kartanosta – vain eräs pankkiiri maksaa tarpeeksi ilman ehtoja: "Tämä talo pitää pelastaa"
Pankkiiri Henrik Andersin aikoo palauttaa kartanon vanhaan loistoonsa. Varsinkin 1820 valmistunut päärakennus ja kartanon historia vetosivat.
Onko Suomen viimeisen julkisen Lenin-patsaan kohtalo liian vaikea ratkaista? "On mahdotonta esittää patsaan käsittelyyn yhtä ainoaa vaihtoehtoa"
Kotkassa on Suomen viimeinen Lenin-patsas. Kaupungissa on nyt etenemässä esitys, jonka mukaan patsas pitäisi sittenkin poistaa katukuvasta ja siirtää maakunnan museon kokoelmiin.
Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa
Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.
Moisiovaaran kyläkoulu ehti toimia melkein 100 vuotta Hyrynsalmella: viimeinen kevätjuhla käy läpi koulun historian
Hyrynsalmen kunta lakkauttaa kaksi ja puoli kuukautta vaille 100-vuotiaan koulun tähän lukuvuoteen.
Oulun palosta 200 vuotta – Pokkitörmältä lähtenyt palo levisi koko silloiseen kaupungin keskustaan
Oulun palosta tulee maanantaina 23.5.2022 kuluneeksi tasan 200 vuotta.

Tutkimus kumosi kuvan varhaiskeskiajan eliitistä ahmimassa arkisin lihaa – ylhäisetkin anglosaksit olivat pitkälti kasvissyöjiä
Ruokapöytä notkui lihasta vain silloin, kun talonpojat kestitsivät yläluokkaa viimeisen päälle, kertovat yli 2000 varhaiskeskiaikaisen vainajan luihin kertyneet kemialliset todisteet heidän ravinnostaan.
Amerikan löytämisestä on lukuisia teorioita – 20 000 vuotta vanhat jalanjäljet panivat kaiken uusiksi
Amerikan mantere asutettiin aiemmin luultua aiemmin.

Elämästä Mesopotamiassa tuhansia vuosia sitten on enemmän kirjallisia lähteitä kuin keskiajan Suomesta – näyttely kertoo suomalaispanoksesta muinaisen Lähi-idän tutkimuksessa
Tuoreessa kirjassa esitellään, mitä muinaisen Lähi-idän suurvalloista ja niiden asukkaista tiedetään, hallinnosta arkeen, uskonnoista tieteeseen. Kansallismuseossa avautunut näyttely esittelee Suomeen päätyneitä löytöjä.
Työryhmä pohtimaan Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan tulevaisuutta
Kansallisarkiston suunnitelma siirtää noin 11 000 hyllymetrin aineisto Vaasan toimipaikasta Kansallisarkiston muihin toimipaikkoihin on saanut niin Vaasan kaupungin johdon, tutkijat kuin alueyhdistyksetkin reagoimaan. Nyt toimipaikan tulevaisuutta ryhtyy pohtimaan työryhmä.
Suomen pesäpallomuseo Vimpelissä muutti Saarikentän kupeeseen – kunniagalleria sai vihdoin pysyvän paikan
Pesäpallomuseon kotipesä löytyy vastaisuudessa Vimpelin pesäpallokentän vierestä. Paikka funkistalossa ei voisi olla parempi.
Merkittävä rautakautinen asuinpaikka raivattiin puista näkösälle Torniossa – kivirakan keskellä on pentagonin muotoinen "susihauta"
Tornion Laivajärvellä, Rakanmäellä, on tehty arkeologisia kaivauksia jo 1980-luvulla, mutta paikka on jäänyt vuosikymmeniksi piiloon myös paikallisilta.
Kuhmon Talvisotamuseossa vierailevat samaistuvat Ukrainan kohtaloon – myös Suomen Nato-hakemus lisää kiinnostusta
Kansainvälinen museopäivä houkutteli väkeä heti aamusta Talvisotamuseoon Kuhmossa. Museossa käy vuodessa 4 500 henkilöä, joista pääosa on matkailijoita. Osalle vierailun syynä on Ukrainan sota.
Riku Siivosen kolumni: Polttopulloja, lihankorvikkeita ja jodia – A. I. Virtanen olisi täydellinen Nato-Suomen sankari
Valtiollisen komitean on syytä palauttaa A. I. Virtanen suomalaisten mieliin vaikka väkisin, kirjoittaa Siivonen.
Kirjakauppiaita neljässä polvessa – liki 72 vuoden työuran tehnyt Pirkko Kauppinen muistaa kaupalta niin sodan, juhlat kuin koskettavat keskustelutkin
Pienessä maalaiskunnassa on Suomen vanhin yksityinen kirjakauppa, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo 119 vuotta. Nyt kauppa vaihtaa omistajaa, ja sukunsa viimeiset kirjakauppiaat jättävät paikkansa tiskin takana.
Historioitsija: Nato-linjaus on Suomen historiassa YYA-sopimuksen ja EU-jäsenyyden tasoinen tapahtuma
Erilaiset liittoumat ja sopimukset ovat historian saatossa olleet merkittäviä vedenjakajia.

«Отстегать себя нагайкой»: как проходила «денацификация» Финляндии
Финляндия стала первой страной в истории, к которой были предъявлены официальные требования по денацификации и дефашизации. Под прикрытием пункта в соглашении о перемирии Советский союз старался повлиять на финскую внутреннюю политику.
Täysin uudistettu Kuopion museon vanha puoli avaa tänään ovensa – seurasimme avajaispäivän tunnelmia suorassa lähetyksessä
Uudistuneella vanhalla puolella hyödynnetään runsaasti nykyteknologiaa ja siellä voi esimerkiksi kurkistaa kivikautiseen elämään VR-lasien kautta.
1920-luvun linja-auto ehti olla kesämökkinäkin – harvinainen entisöinti palauttaa Chevroletin liikenteeseen
Tarkoitus on saada liki 100-vuotias linja-auto uudelleen liikennekuntoon. Tulevaisuudessa vanhalla linjurilla voisi kyyditä vaikka syntymäpäiväsankaria tai hääparia.
Pesäpalloon hurahtanut Vimpeli kokoaa lajin juhlavuonna festariviikon pesäpallon ympärille
Tahko Pihkalan sata vuotta sitten Suomeen tuomaa pesäpalloa juhlitaan heinäkuussa Vimpelissä Etelä-Pohjanmaalla yli viikon ajan. Pesäpallomuseo muuttaa Saarikentän viereen.
Finland's last Lenin statue sparks heated debate
After Turku removed its Lenin statue, Kotka is the last Finnish city to have a monument of the founding leader of the Soviet Union.
Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"
Ukrainan sota on virittänyt keskustelun Lenin-patsaiden olemassaolosta Suomessa. Turku päätti poistaa oman patsaansa. Kotkassa patsas seisoo vielä paikallaan, mutta myös sen kohtaloa pallotellaan.
Sámi Truth and Reconciliation Commissioner steps down, cites lack of resources
Miina Seurujärvi says the commission will not be able to carry out its demanding task under the current format.
Tämän talon ei pitänyt tulla myyntiin Suomessa – perhe aikoi myydä paikan venäläisille, mutta sota ja yllättävä ilmoitus sekoittivat suunnitelmat
Villa Koskikara on yksi Kajaanin keskustan historiallisista rakennuksista. Se laitettiin vahingossa myyntiin Suomessa.

Äitienpäivässä tärkeintä on välittäminen ja yhdessäolo, myös surun tunteet ovat sallittuja – näin äitejä on juhlistettu sadan vuoden aikana
Vaikka moni asia on äitienpäivän juhlinnassa vuosien varrella muuttunut ja äitiyden käsite laajentunut, on ydinsanoma pysynyt samana läpi vuosien.
Venäjä tulkitsee historiaa vapaalla kädellä – jopa Astrid Lindgrenin kirjoihin lyödään natsileimaa, Hitlerille keksittiin juutalaiset sukujuuret
Venäjän natsismisyytösten ryöpytys on saanut uusia kierroksia. Syytökset ovat osa venälaiseen sankaruuteen nojaavaa historiamyyttiä ja Venäjällä käynnissä olevaa historian uudelleenkirjoitusta.
Iida Rauman romaani on raju kuvaus kouluväkivallasta ja pahan historiasta – osallistu Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiiriin!
Hävitys sijoittuu 1990-luvun koulumaailmaan.
Seminaarinmäki Jyväskylässä sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ensimmäisenä Suomessa
Jo vuonna 1863 aloittaneen opettajien koulutuksen myötä kampus muistuttaa koulujärjestelmästä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.
Ainutlaatuinen kokoelma retrokankaita pelastui tuholta ja sai arvoisensa kodin: Forssan museon Kuosikeskus avautuu vappuna yleisölle
Uusi Kuosikeskus kunnioittaa kulttuuriperintöä ja painokankaiden suunnittelijoita. Forssa on ensimmäinen paikka Suomessa, jossa on painettu teollisesti kangasta.
Pesäpallon isä "koko kansan Tahko" ei osallistunut sairaalamurhaan ja sai kantaakseen veljensä synnit, väittää historioitsija
Moni muistaa Lauri "Tahko" Pihkalan pesäpallon keksijänä. Pihkalalle urheilu oli kuitenkin ennen kaikkea politiikkaa.
Ukrainan sodan taustalla piilee merkittävä tapaus yli tuhannen vuoden takaa – onko tässä syy, miksi Putin haluaa Kiovan?
Ukrainan pääkaupunki Kiovalla on Venäjälle niin suuri symbolinen ja historiallinen merkitys, että se voi olla jopa osasyynä sotaan.
Miekka oli ritariuden symboli – historiallisten aseiden väärennöksiä on markkinoilla enemmän kuin aitoja esineitä
Historiallisten aseiden väärennöksiä on liikkunut antiikkimarkkinoilla jo 1800-luvulta lähtien. Antiikkikauppias, keräilijä Peter Mustonen toteaa, että esineiden aitouden arvioimisessa täytyy olla tarkkana. Joskus aitouden varmistamiseksi tarvitaan metallianalyysi.

Australia sai ensimmäisten eurooppalaistensa rikossaalista lainaan Englannista – Cookin retkikunta kävi varkaissa heti rantauduttuaan
Kiista aboriginaaleilta runsaat 250 vuotta sitten vietyjen kalastuskeihäiden omistajasta on osa yltynyttä keskustelua siitä, minne museoiden esineet ja ihmisjäänteet oikeasti kuuluvat.
Museovirastolta avustuksia Kanta-Hämeen paikallismuseoille yli 20 000 euroa
Museovirastosta kerrotaan, että avustuksia paikallismuseoiden hankkeisiin myönnetään museoille, jotka ovat kunnan, yhdistyksen tai säätiön omistuksessa.
Yli kaksisataa esinettä tuhansien vuosien takaa: yksi Suomen laajimmista Egypti-kokoelmista on nyt esillä Riihimäellä
Mukana on hautaukseen ja uskontoon liittyviä veistoksia ja tekstiileitä sekä arkisia keramiikkaesineitä. Riihimäen taidemuseon haluaa osan kokoelmasta pysyvästi esille ja tutkijoiden käyttöön.
Metsän kansa -sarja kertoo ajasta, jolloin maailma oli jumalien ja haltijoiden temmellyskenttä – kirjailijalle suomalainen muinaisusko on aarrearkku
Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt neljänteen osaan. Kirjasarja yhdistelee toisiinsa historiallista proosaa ja suomalaiseen mytologiaan pohjautuvaa fantasiaa.
Historiantutkija viettää päivänsä kuolleiden seurassa – Tuomas Heikkilä tuntee keskiajan kirjallisen ja kirkollisen kulttuurin
Kuusi kuvaa professori Tuomas Heikkilän elämästä.
Venäjä on tehnyt joukkotuhoja aiemminkin: Stalin teloitti jopa 12 000 suomalaista – yksi heistä oli 27-vuotiaana kuollut Iida Koponen
Stalinin uhreista kerätään nyt tietoja. Petroskoin lähellä teloitetetun Iida Koposen kohtalo oli tuntematon viime vuosiin asti. Toimittaja Soila Ojanen selvitti, mitä hänen isotädilleen tapahtui.
Isonkyrön vanhan kirkon vaurioitunutta lattiaa aletaan vihdoin purkaa
Isonkyrön vanhan kirkon lattiat ovat kärsineet kosteusvaurioita ja nyt yli 500-vuotiaan, arvokkaan kirkon korjausurakka pääsee käyntiin.
Aulangon näkötorni on vakaa kuin kallio, vain välipohjat ovat tiensä päässä – kunnostus ei estä vierailuja kansallismaisemassa
Hämeenlinnan Aulangon näkötornin kunnostaminen on välttämätöntä, jotta torni voidaan pitää jatkossa auki yleisölle. Samalla kulttuuriperintökohde saa lisävuosia ja säilyy jälkipolville.
Pääsiäisen ajan ohjelmia Yle Radio 1:ssä
Musiikkia, kulttuuria, historiaa.
Kuusamon vanha kunnantalo puretaan kesällä, sitä ennen se on täyttynyt sadoista taideteoksista
Kuusamolaiset jättävät talolle jäähyväiset taiteen voimin. Sisätiloihin työstetty taideteoksia satojen kuusamolaisten voimin.
Maanantai 11.4.2022 (radio)
Kunta-alan lakot. Teräksestä pulaa. Lasten sotaleikit. Sukututkimuksen päivä. Sää.
Suomessa vietetään kansallisen Sukututkimuksen päivää – "Sukututkimuksesta saa antoisan harrastuksen"
Sukututkimuksen päiväksi on nimetty 11. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on tehdä sukututkimusta tunnetuksi. Sukututkimusyhteisöt järjestävät päivän teemaan liittyvää ohjelmaa eri puolilla Suomea.
Kuopion museon vanhan osan perusnäyttelyiden rakennustyöt loppusuoralla: mammuttia pääsee ihastelemaan taas toukokuussa
Uudistetut näyttelyt avautuvat yleisölle noin kuukauden päästä toukokuussa eli 13.5.
Legendaarinen ravintola Kairo tyhjeni merimiehistä, ja pian lähtee myös yrittäjä – pelastajan viittaa asetetaan nyt 3 000 opiskelijan harteille
Vanha merimiesravintola Kairo lienee yksi Suomen tunnetuimmista ravintoloista. Rakennuksen omistava Kotkan kaupunki on nyt suuren pohdinnan edessä, kun yli satavuotias ravintolatoiminta uhkaa päättyä.
Rähjäiseen kuntoon päässyt ruukki-idylli herää eloon 100 kilometrin päässä Helsingistä: "Moni olisi halukas pitämään puodit auki myös talvella"
Uuden omistajan suunnitelmissa on parantaa ravintolatoiminnan edellytyksiä sekä lisätä majoituspaikkoja uudisrakentamisella. Uudistuksista huolimatta Strömforsin ruukin historiaa ei unohdeta.
Professori Laura Kolben mukaan nykyajan yleissivistys on sydämen sivistystä: "Sillä on pärjännyt mitä kinkkisimmissä olosuhteissa"
Kolben mukaan sydämen sivistys on universaalia. Eri puolilla maailmaa ihmiset arvostavat samoja asioita: hymyä, kohteliaisuutta ja ystävällisiä sanoja.