Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tunnistatko puolueiden ilmastolupaukset? Testaa tietosi

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu paljon eduskuntavaalien yhteydessä. Mutta mitä asiasta sanotaan puolueiden vaaliohjelmissa?

Sininen tulevaisuus pitää puoluekokouksen joulukuun puolivälissä

Puolueen järjestäytymisen odotetaan sujuvan ilman yllätyksiä.

Sinisen Tulevaisuuden ensimmäinen piiriyhdistys perustettiin Lapissa

Perustava puoluekokous järjestetään syksyllä.

Britanniassa konservatiivit ja työväenpuolue kosivat palkansaajia lomilla ja lakiehdotuksilla

Konservatiivi-pääministeri Theresa May sekä työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn julkistavat vaaliohjelmansa tällä viikolla. Molemmat puolueet yrittävät houkutella palkansaajia kesäkuun parlamenttivaaleissa.

Millainen olisi kokoomuksen unelmakunta? Kuin Kuopio

Jos kokoomus saisi päättää, kaupungit kasvaisivat ylöspäin, väki heiluisi terasseilla pitkälle kesäyöhön ja Suomen kunnat ottaisivat mallia Kuopiosta. Kysyimme puolueilta, millainen niiden ihannekunta olisi.

Väyrynen: Kunnallisjärjestön tulkinta erostani ei ole keskustan sääntöjen mukainen

Väyrysen mukaan jäsenyys puolueessa voi lakata vain siten, että jäsen itse eroaa tai hänet erotetaan paikallisyhdistyksestä.

Eläinoikeuspuolue ajaa eläimille tasa-arvoa, mutta ei ihmisoikeuksia

Suomen uusin puolue on Turussa perustettu Suomen Eläinoikeuspuolue. Jäseniä sillä on noin sata.

Feministipuolue haluaa sekä bikinin että burkinin – arvokonservatiiveille se sanoo ei kiitos

Feministien tavoitteena on – paitsi romuttaa isäntävalta eli patriarkaatti – saada aikaan Suomeen samanlainen "F-efekti" kuin Ruotsissa, jonka jälkeen lähes kaikki puolueet julistautuivat yksi kerrallaan feministisiksi. Tyttärelleen puheenjohtaja Warda Ahmed toivoo aitoa valinnanvapautta. Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka viikonloppu ajankohtaiseen teemaan liittyvä henkilö.

Yhdysvaltain republikaanipuolue koolle riekaleiksi revittynä – lue tästä, mistä historiallisessa kokouksessa on kyse

Republikaanien maanantaina alkavalle puoluekokoukselle ei ole vertaa Yhdysvaltain historiassa. Puolue pelkää jäsentensä välisen sodan leimahtamista kokouspaikalla ja väkivallan puhkeamista Clevelandin kaduilla.

Katri Kulmuni: Vahva julkinen talous on köyhän paras turva

Viikonloppuna keskustan varapuheenjohtajaksi valitun Katri Kulmunin vaaliteemoja olivat muun muassa köyhyydestä, maaseudusta ja sivistyksestä. Uudessa pestissään hän aikoo nostaa teemojaan keskusteluun ja saada niitä esille puolueen ohjelmavalmistelussa.

Espanjan Podemos markkinoi vaaliohjelmaansa Ikea-katalogilla

Espanjan uusintavaalien virallinen kampanja käynnistyi perjantain vastaisena yönä. Kesäkuun lopun vaaleissa valtaan voi nousta uusvasemmistolainen Podemos, jonka puolueohjelma esiteltiin yllättäen mainoskatalogin muodossa.

Perussuomalaiset saivat oman aateopistonsa

Perussuomalaisten uusi opintokeskus aloittaa syksyllä aateseminaarit. Tärkeimpiä teemoja ovat maahanmuutto ja pakolaisuus. Opinahjon tarkoitus on jämäköittää perussuomalaista arvomaailmaa Suomessa.

Irti monikulttuurista? – PS:n puolueohjelma ja Immosen teksti vertailussa

Olli Immosen paatoksellinen retoriikka sai puoluetovereitakin älähtämään, mutta kohukirjoituksen henki on lähellä perussuomalaisten puolueohjelmaa.

Vielä ehtii, vertaile – puolueiden erot suurimmat pariinkymmeneen vuoteen

Valtio-opin professori Lauri Karvonen sanoo, että puolueiden ohjelmien perusteella ääripäät ovat näissä vaaleissa kauempana toisistaan kuin tavallisesti suomalaisessa politiikassa.

Onko Koijärven henki jo haalistunut – millainen mielikuva sinulla on Vihreistä?

Vihreät tuo ekologisen ajattelun puoluepoliittisiin ohjelmiin, mutta onko sen tehtävä täytetty ja aate monistettu kaikkien puolueiden tavoitteisiin? Tänään Yleisradion puoluepäivässä käsitellään Vihreitä. Kerro oma käsityksesi puolueesta.

Tutkija kristillisdemokraateista: Vaalikausi antanut profiloitumisen paikkoja

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkijan Erkka Railon mukaan kristillisdemokraatit ovat saaneet kannettavakseen taakan, jossa heidät nähdään moraalinvartijapuolueena.

Näissä maissa samaa sukupuolta olevat voivat avioitua – liittyykö Suomi joukkoon?

Sukupuolineutraalit avioliitot ovat tällä hetkellä mahdollisia 18 maassa ja 32 Yhdysvaltain osavaltiossa. Kansanedustajan mielestä suomalaiset kokevat nykyisen lain riittävän tasa-arvoiseksi.

Rinne vaati kansanedustajia huomioimaan Suomen ongelmien syyt

Valtiovarainministeri Antti Rinne kehotti eduskuntaa malttiin hallitusohjelmaa pureskellessaan.

Soini: Avioliittolain puolesta äänestäviä perussuomalaisia ei rangaista

Timo Soini vaatii perussuomalaisten kansanedustajia äänestämään sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan. Puolueen linjasta poikkeavia ei kuitenkaan rangaista, Soini sanoo perjantain Pressiklubi-ohjelmassa.

Perustulo kiinnostaa, mutta aloitteet eivät etene

Eurooppalainen perustuloaloite jäi tavoitteestaan.

Melu voi johtaa kuolemaan - hiljaisuus elvyttää

Melu on nykyihmisen arjessa joka paikassa. Ihmisen aikaansaama ääni saattaa kantautua jopa syvälle erämaan luontoon. Äänitutkijan kukaan melu voi aiheuttaa stressin kautta kuolemia ja hiljaisuus elvyttää kehoa. Joissakin tilanteissa melu voi olla osa kulttuuria.

Raskaansarjan nyrkkeilymestari Vitali Klitško pyrkii Ukrainan presidentiksi

EU-myönteisen urheilija-poliitikon ehdokkuutta on vastustettu sillä perusteella, että hänen pysyvä asuinpaikkansa on Saksassa.

Perussuomalaisten Mölsä natsitervehdyksestä: Näillä asioilla ei saa leikkiä

Perussuomalaisten pirkanmaalainen kansanedustaja Martti Mölsä tuomitsee jyrkästi puoluetoverinsa James Hirvisaaren leikinlaskun natsitervehdyksestä. Mölsän mukaan ihmisviha ei mahdu puolueohjelmaan.

Kolumni: Pienpuoluekatsaus

Me täällä Kansallisen Demokratiakeskuksen Vaaliuurnakomiteassa olemme panneet merkille nukkuvien puolueen suuruuden. Jotta demokratia toteutuisi, on löydettävä äänestämättä jättäneille omat puolueet. Täytyyhän puoluekentän reunojenkin heijastaa kansan tarpeita. Ehkäpä kohta voimme tervehtiä ilolla uusien puolueitten juoksua vilttiketjusta keskikentälle. 

Sananen – Heikompi aines lisääntyy

Lapsilisät ovat kuulemma tämän maan suurin ongelma. Heikompi aines lisääntyy. Huomaamatta on jäänyt, että heikompi aines on tullut kaikkialle. Elämme kertakäyttömaailmassa, unelmoiden jatkuvalämmitteisestä onnesta.

Kuntavaalikeskustelu on kuin pihlajanmarjoja söisi: hapanta seassa ja marjoilla voi ampua

Suomalaiseen vaalityöhön eivät sovi sirkustemppuilu, puolivoltit tai pellenenät.

Unohtuiko liikunta puolueilta? - Kolmessa vaaliohjelmassa ei sanaakaan

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja RKP eivät mainitse liikuntaa vaaliohjelmassaan kertaakaan. Liikunta koulupäivän ohessa näkyy vain parin puolueen kohdalla.

Sää ja Jerusalem hämmensivät demokraatteja toisena kokouspäivänä

Obaman päätöspuhe siirtyy myrskyn tieltä sisätiloihin. Toisenlainen myrsky koettiin huutoäänestyksessä, jossa muokattiin puoleohjelmaa.

Riikka Manner: "Puoluekokousedustajilla vapaat kädet"

Europarlamentaarikko ennustaa puheenjohtajakisasta tasaista loppuun saakka. Itse keskustan varapuheenjohtajan paikkaa tavoitteleva poliitikko pettyi neuvoa antavan jäsenäänestyksen laimeaan äänestyintoon.

Onko vielä oikeistoa ja vasemmistoa?

Työväki nauttii vapaastaan vappuna, vaan onko työväen puoluetta enää Suomessa oikeasti olemassakaan. Tamperelaisdosentin mielestä pelkän puheen perusteella on vaikea erottaa, onko poliitikko keskustalainen, demari tai kokoomuslainen.

Keskusta lähtee kuntavaaleihin lähipalvelujen ja kuntien itsehallinnon puolesta

Kuntauudistuksen vastustaminen on keskustan ohjelman perusta.

Manner ei lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta

Keskustan europarlamentaarikko Riikka Manner ei asetu ehdolle puolueensa puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa Rovaniemellä. Viime vuoden lopulta puolueensa puheenjohtajaehdokasspekulaatioissa pyörinyt Manner asetti pienen lapsensa ja työn Euroopan parlamentissa etusijalle.

Kadunmieskin kovaa valuuttaa kuntavaaleissa

Puolueet värväävät kuntavaaleihin ehdokkaita lähes "suoraan kadulta", sillä valtuutetuksi pyrkivältä ei vaadita muuta kuin halu tulla mukaan. Puoluetoimistoonkaan ei tarvitse raahautua, sillä pelkkä verkkoaktiivisuus riittää monille puolueille ehdokkuuteen. Toimittaja olisi kelpuutettu kuntavaaliehdokkaaksi samantien.

Tutkija: Hallitusfarssista on hyötyä politiikalle

Poliittisen historian tutkija Timo J. Tuikka uskoo, että mutkikkaista ja pitkittyneistä hallitusneuvotteluista voi olla politiikalle hyötyä. Tulevaisuudessa politiikkaa selkeyttäisi se, että puolueet olisivat ennen vaaleja sopineet puolueohjelmistaan ja siitä, minkä puolueiden kanssa ne olisivat valmiita hallitukseen.

Heli Järvinen: "En löisi vielä pitkävetoa kuuden puolesta"

Vihreiden hallitusneuvottelija Heli Järvisen mielestä on mahdotonta veikata kuuden puolueen hallituksen syntymisen tai syntymättömyyden puolesta. - En lähtisi pitkävetoa lyömään, kuntapoliltiikka ja hallinto-työryhmässä istuva Järvinen sanoo.

Katainen aloitti hallitustunnustelut

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on valittu odotetusti hallitustunnustelijaksi. Katainen aloitti työnsä jättämällä puolueiden vastattavaksi listan kysymyksiä, joilla selvitetään puolueiden ohjelmanäkemyksiä.

Sananen – Pellehyppääjä kiteytti kaiken

Vaalit olivat. Analyytikot analysoivat ja dosentit dogmatisoivat. Sivistysvaltioltamme on hämärtynyt tärkein prinsiippi, että elämä ei koostu metatason fragmenteista. Jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija. Eikä protesti ole huumoria vaan pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen.

Taidekeskustelu vinksallaan vaalien alla

Kaakkois-Suomen taiteilijat ovat huolissaan siitä, että taidepolitiikan ydinkysymykset eivät kiinnosta kansanedustajia. Keskustelu on latistunut väittelyyn makukysymyksistä.

Sananen – Pyörii kuin puolue piilossa

Politiikka ei ole kriisissä. Kaikki puolueet vain tuntuvat yhtä huonoilta. Valta on valahtanut hyväosaisille. Ihmiset eivät tee päätöksiä vaan virkamiehet. Vaalit, vaalit? Vaalin ääntäni, en tiedä uskallanko sitä antaa.

Sirpalepuolueet ovat demokratian kukkanen

Gallupit ennustavat eduskuntavaalien pienille puolueille eli sirpalepuolueille vajaan kahden prosentin kannatusta. Kainuussa ääniä tavoittelee viisi sirpalepuoluetta, jotka jakautuvat kahteen eri leiriin. Niistä kaksi on poliittiseen kenttään sijoittumatonta ja loput kolme sijoittuvat poliittisessa kentässä äärilaidoille.

Vaalitempaukset jo täydessä vauhdissa

Huhtikuun eduskuntavaalien äänestysintoa viritetään Keski-Suomessa puolueiden yhteisillä vaalitempauksilla. Lauantaina Karstulan Wanhoissa Wehkeissä oli väkeä tungokseen asti, kun kansanedustajaehdokkaat tukijoukkoineen ottivat mittaa toisistaan keilaturnauksessa.

Ruotsin sosiaalidemokraattien nuorisojärjestö vaatii puoluejohdon vaihtoa

Ruotsin sosiaalidemokraattinen nuorisoliitto SSU on laatinut mielipidekirjoituksen, jossa se arvostelee sosiaalidemokraattista puoluetta ja vaatii puoluekokouksen aikaistamista. Kokouksen pitäisi nuorisojärjestön mukaan uudistaa puolueohjelmaa ja vaihtaa puolueen johtoelimet.

Kiinassa vaaditaan nobelistin vapauttamista

Yli sata kiinalaista älymystön edustajaa on lähettänyt avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Liu Xiaobon vapauttamista. Kirje ehti olla netissä jonkin aikaa, ennenkuin Kiinan viranomaiset estivät sen näkemisen.

Kiinan kommunistipuolueen johto sulkeutui vuosikokoukseensa

Kiinaa johtava kommunistipuolueen keskuskomitea on perjantaina avannut vuosikokouksensa, jolta politiikantuntijat odottelevat aavistuksen verran demokraattisempaa puolueohjelmaa. Tyypillisesti kokouksen annista ei kuulla pihaustakaan ennen kuin se päättyy maanantaina.

Maahanmuuttovastainen Vapauspuolue haki rekisteriin

Uusi tulokas Vapauspuolue on maanantaina toimittanut kannattajakorttinsa oikeusministeriöön. Maahanmuuttovastainen, ensi kevään eduskuntavaaleihin tähtäävä puolue kertoi aiemmin syyskuussa keränneensä tarvittavat 5 000 kannattajaa.

Pohjois-Ruotsissa valittu ruotsidemokraatti jätti puolueen

Pohjois-Ruotsin Jällivaaran kunnassa valtuustoon valittu ruotsidemokraatti on jättänyt puolueen heti vaalituloksen selvittyä. Eric Gerhardsson kertoo perehtyneensä kansalliskonservatiivisen Ruotsidemokraattien puolueohjelmaan vasta vaalien jälkeen ja päätyneensä jättämään valtuustopaikan ja puolueen.

Suomeen tulossa taas uusi maahanmuuttokriittinen puolue

Suomeen ollaan jälleen perustamassa uutta maahanmuuttokriittistä puoluetta, kertoo Aamulehti. Vapauspuolue - Suomen tulevaisuus ei ole vielä oikeusministeriön puoluerekisterissä. Puolueeksi mielivän yhdistyksen keräämät 5 007 kannattajakorttia lähtevät ministeriön tarkistukseen syyskuun lopussa.

Viileä norsu käy helteellä kuumana

Norsuni Abu Simppeli käy kuumana. Se johtuu näistä säistä, yleensä fantti on ihan viilee. Ennen kaikkea siksi, että sillä on kaiket päivät pää syvällä jääkaapissa.

Suomeen perusteilla uusi radikaalivihreä puolue

Suomeen puuhataan radikaalia vihreää puoluetta. Vihreä puolue -nimisen ryhmän tavoitteena on ympäristövallankumous.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle