Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Historia: Sota-ajan Saksa kaitafilmeissä

Kaitafilmit kertovat arjesta sodanaikaisessa Saksassa.

Yhtenä hetkenä vain

Yksinäisyys was here.

Simo Lampinen erikoisvieraana Tomi Tuomisen Power Stage -jaksossa – katso harvinaisia kaitafilmejä legendan uralta

Simo Lampinen sairasti teini-iässä polion, mutta nousi sen jälkeen rallin huipulle.

Leijonia lemmikkeinä, poliisia pakoon junan wc:n ikkunasta – Zaida Bergroth teki elokuvan Suomen erikoisimmasta uskonnollisesta johtajasta

Unissasaarnaaja Maria Åkerblom syntyi köyhiin oloihin, keräsi ympärilleen palvojien joukon ja istui vuosia vankilassa.

Ennenjulkaisematonta kuvaa unissasaarnaaja Maria Åkerblomista ja leijonista – Kaitafilmien omistaja: ”Äitini työnsi leijonia lastenvaunuissa pitkin Meilahtea”

Uskonnollisen lahkon 20-luvulla perustaneesta, karismaattisesta Åkerblomista kerrotaan uskomattomia tarinoita

Maitopurkkien ja silmälasien vierestä löytyvät miekkavyöt – Museo avasi ovensa kauppakeskuksessa

Kauppakeskuksissa tarjonta monipuolistuu, kun museokäyntikin onnistuu päivittäisellä ostosmatkalla.

Rajavartiolaitoksen historia esillä perinnehuoneessa

Kainuun rajavartioston perinnehuoneessa pääsee tutustumaan rajavartiolaitoksen historiaan.

“Varhaisissa suomalaisissa elokuvissa ei kirmattu alasti” – Prinsessa Ruususen kuningattaren puvut esillä ensimmäistä kertaa

Tähtien tekijät -näyttely osoittaa kunnioitusta elokuvien puvustajilla ja maskeeraajille.

Suomen vanhimmassa säilyneessä värielokuvassa hyöritään Kauppatorilla – nyt filmi on kaikkien nähtävillä

Suomessa vuonna 1936 kuvattu värielokuva on kolmen minuutin pätkä mustavalkofilmin keskellä.

Meidän Nixonimme

Kaitafilmeistä koottu "kotielokuva" Valkoisesta talosta.

Piimätien pirteät, Mäystin ja mono, Musta laatikko – Satoja hiljaisia yhdistyksiä poistumassa rekisteristä

Patentti- ja rekisterihallituksen rekistereistä ovat poistumassa ne yhdistykset, joista ei ole kuulunut mitään kahteenkymmeneen vuoteen. Listoilla on pelkästään Kemistä yli kolmesataa yhdistystä.

Norpat yllättivät seuraajansa – livekamerassa köllöttelee nyt kaksi yksilöä

WWF:n norppakamerassa on tiistaina aamupäivällä ollut nähtävissä kaksi norppaa. Erakkona pidetty viiksekäs onkin sosiaalinen eläin.

Eva Dahlgren teki kymmenen vuoden hiljaisuuden jälkeen levyn valosta: "Teen enää vain niitä asioita, jotka saavat minut syttymään"

Eva Dahlgren ei koskaan päättänyt pitää taukoa musiikintekemisestä. Tielle vain sattui kaikenlaista muuta; konsertteja, monologinäytelmä ja tärkeimpänä kaikista uusi rakkaus. Rakkauden kohde on kaitafilmikamera. Palava intohimo kuvaamiseen synnytti lopulta tarpeen tehdä uusia lauluja; lauluja valosta.

Love is all: 100 vuotta rakkautta

Kim Longinotton hurmaava kollaasielokuva elokuvarakkaudesta.

Minnuu EI H U V I T A !

M.Kajo valaisee syksyn varjopuolia suorasti ja epä- .

Viime hetket tallentaa vanhat kaitafilmit – näin digitoit elävän kuvan kotikonstein

Elävän kuvan tallentaminen kaitafilmille oli suosittua etenkin 1960- ja 70-luvuilla. Aikaa myöten filmit kuitenkin hapertuvat ja haalistuvat. Nyt alkaa olla käsillä viimeiset ajat digitoida vanhat filmit talteen.

Minikino varhaisen mediakasvatuksen pioneerina

Minikinossa opetettiin medialukutaitoa jo 70-luvulla

Vapaaehtoisten hurja työpanos Porissakin festivaalien elinehto

Rennot festarihetket ei synny ilman valtavaa talkoojoukkoa. Siksi Pori Jazzin viidestä vuosikymmenestä kertovan näyttelyn pääosaan on valittu vapaaehtoiset. Festivaalien vapaaehtoiset palaavat sitkeästi talkoisiin vuodesta toiseen.

Britannian kuningasperheen filmiaarteet

Prinssi Charles muistelee lapsuuttaan filmiarkiston äärellä.

Muistoja digitoidaan kilpaa ajan hampaan kanssa

Kotiarkistojen aarteita digitoidaan edelleen huimia määriä eikä loppua vielä näy. Aika haurastuttaa videonauhoja ja haalistuttaa värejä. Digitointia järeämpi ase muistojen säilyttämiseen on kuitenkin varmuuskopio.

Nixon ja Watergate – Teemalauantai 14.2.

Watergate dokumenttina ja klassikkojännärinä

Actionkamerat yleistyvät: nyt kuvataan kaikkea extreme-huippuhetkistä perhearkeen – video

Ennen kuvattiin kaitafilmille perhejuhlia, nyt halutaan tallentaa omat kokemukset ja elämykset esimerkiksi laskuvarjohypystä, lainelautailusta, sukeltamisesta tai alamäkiajosta. Erilaisten extreme-lajien harrastajien vakiokalustoon kuuluu pienikokoinen actionkamera ja kiinnikkeineen. Actionkameroiden käyttö laajentunee seuraavaksi myös perhearjen tallentamiseen, sosiaalisessa mediassa jaettavaksi.

Anselmin juuret vankasti Alavudella

Anselmi, nuori ihmissusi -elokuvan tekijöiden "kotimainen oscar" on se, että elokuva nähdään teattereissa eri puolilla maata. Filmin kuvauspaikat löytyvät Ähtäristä, Virtain Killinkoskelta ja Alavudelta. Alavudella 1990-luvun kaitafilmeissä ovat myös uutuusfilmin juuret.

Joulupukki on vanhojen kaitafilmien kestotähti

Pohjanmaan museossa Vaasassa avautuu lauantaina mahdollisuus esittää julkisesti omia kaitafilmejä. Monilta saattaa löytyä kätköistä varsinaisia muistojen aarteita, mutta niiden katsominen ilman projektoria on hankalaa.

Poliisin arkistoista: Valistusvideo oululaisille 1957

Kaitafilmikameralla kuvatussa materiaalissa poliisi esittelee virheellisiä ja oikeita liikennöimistapoja Oulun keskustassa. Tunnistatko videolta Tuiran sillat, Raksilan ja keskustan väylät ja rakennukset vuosikymmeniä sitten?

Vappumarssi aatteen kultavuosilta tallentui kaitafilmille

Rovaniemellä Lapin maakuntakirjastossa on mahdollisuus Vappupäivänä nähdä mielenkiintoinen elokuvadokumentti Rovaniemen poliittisesta ja  yhteiskunnallisesta historiasta. Helsinkiläinen lääkäri, entinen rovaniemeläinen, Esa Tulkki kuvasi vuonna 1973 Rovaniemen työväenjärjestöjen vapputoimikunnan järjestämän vappumarssin kaitafilmille.

Kaitafilmitkin saa nyt digitoitua

Kaitafilmien digitoinnissa on Suomessa aiemmin pitänyt tukeutua ammattilaisten apuun. Torstaista alkaen digitointia voi kokeilla Pirkkalan kirjastossa myös itse. Samalla voi leikata omat tallenteensa uuteen uskoon.

Taidetta ympäri kaupunkia

Kemin Taiteiden yö järjestetään jälleen lauantaina. Perinteisesti Kemin kulttuurikeskuksessa järjestetty tapahtuma levittäytyy tänä vuonna ympäri kaupunkia.

Sukudokumentti kuohuttaa Varkaudessa

Neljännen polven kuvaaja Matleena Jänis teki sukunsa kaitafilmeistä ja teollisuuselokuvista tarinan valokuvaajaperheen elämästä kaupungin ytimessä. Helmikuun alkupuolella TV 1:llä esitetty dokumentti on nostanut varkautelaisten karvat pystyyn.

Dokumenttiprojekti esittää ohjelman varkautelaisesta Jäniksen suvusta

Varkautelainen Jäniksen suku kuvasi kaupungin teollisuusyhteisöä yli sadan vuoden ajan. TV1 esittää tänä iltana dokumenttiprojektin jakson Jäniksenä Varkaudessa klo 21.30.

Muistot voi säilöä maksutta kirjastossa

Omat häävideot ja kasetille tallennetut lasten haparoivat ensi puheet. Vanhat diat ja jo haalistuneiden valokuvien negatiivit. Muun muassa tätä aineistoa voi yhä useammassa kirjastossa digitoida yksityiskäyttöönsä ilmaiseksi. Nyt näin on myös Kokkolassa.

Sinister on laimea kauhutarina

Uutta kirjaansa valmisteleva, tosielämän murhatapauksista kirjoittava Ellison muuttaa perheensä kanssa omakotitaloon, jonka edelliset asukit hirtettiin pihalla kasvavaan puuhun. Tapauksen karmivuutta lisää se, että perheen nuorimmainen tytär katosi samaisena päivänä.

Parik-säätiö nuorisotyöttömyyden kimppuun

Kouvolassa toimiva Parik-säätiö yrittää helpottaa nuorten työttömyyttä avaamalla uuden MediaCenter-yksikön Kuusankoskelle.

Britannian kuningashuoneen kaitafilmejä julki

Filminpätkiä nähdään dokumentissa, jossa prinssi Charles äidittelee kuningatar Elisabetia.

Läänintaiteilijan nuorallatanssi

Vaikka Etelä-Savon läänintaiteilija Mikko Keinosen ala on elokuva, muistuttaa toimenkuva nuorallatanssia. Taidetta pitäisi edistää, mutta samalla on taisteltava määrärahapolitiikasta.

Loviisalaisten kaitafilmit puhaltavat historian henkiin

Kekkonen lekahommissa, vanhan Casinon palo ja arkista elämää; asukkaiden yli 50 vuotta sitten kuvaamat kaitafilmit kertovat sekä kadonneista paikoista että historiallisista tapauksista. Nyt ne on koottu yhteen lauantaina järjestettäville, Loviisan ensimmäisille kaitafilmivestivaaleille.

Kaitafilmeistä historia talteen

Kaitafilmikuvaus on nyt vahvasti esillä Etelä-Karjalassa. Vanhoja kaitafilmejä kerätään talteen ja ihmisten nähtäväksi Ruokolahdella ja Lappeenrannassa.

Kaitafilmit innoittivat Kirmo Lintisen sävelkynän humppaamaan

Turkulaisten vanhat kaitafilmit saavat säestyksekseen Kirmo Lintisen sävelteoksen. Sigyn-salin konsertissa Mikkelin kaupunginorkesterin solistina toimii Turku.

Turku solistina - Mikkelin vahvalla säestyksellä

Turun kulttuuripääkaupunkivuodessa kuullaan ja nähdään jälleen tällä viikolla jotain ainutkertaista: turkulaisten kaitafilmien innoittamana syntynyt Kirmo Lintisen kantaesitys 'Mielikuvia' soi Sigyn-salissa torstaina, Mikkelin kaupunginorkesterin esittämänä.

Elokuvajuhlien historia kansien väliin

Tampereen elokuvajuhlat on saanut 40-vuotishistoriikin. Vuonna 1969 lyhytelokuvapäivistä alkaneet juhlat ovat kasvaneet viisipäiväiseksi, kansainväliseksi tapahtumaksi.

Turkulaisia kaitafilmejä polkuharmonilla ja ilman

Turkulaisilta saatuja kaitafilmejä on digitoitu ja koostettu musiikilla höystettäväksi. Liikkuviin kuviin ja kiehtovaan musiikkiin pääsee uppoutumaan perjantaina 4. helmikuuta.

Merkittävä testamenttilahjoitus elokuvakoulutukselle

Edesmennyt taidegraafikko Tuulikki Pietilä on testamentannut laajan elokuvakokoelmansa elokuvataiteen opiskelijoille ja tutkijoille. Pietilän testamentin myötä Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustieteen laitos saa lähes 10 000 elokuvan videoarkiston ja mittavan elokuvakirjallisuuskokoelman.

Kaitafilmejä haetaan Turun kulttuurivuoden jousiteokseen

Lojuuko kaapin kätköissä kaitafilmejä menneiden vuosikymmenten Turusta? Niillä on nyt kysyntää taiteen saralla, sillä valmisteilla on kengännauhaleffojen ja jousimusiikin yhdistelmä Turun kulttuuripääkaupunkivuodeksi.

Musta kaunotar ja muita aarteita

Kevät tuo moottoripyörät liikenteeseen. Hyrähtääkö tallista rovaniemeläisten ihmeteltäväksi Lauri Nevalan Emma?

Kuvat Karjalan ortodoksisesta kulttuuriperinnöstä digimuotoon

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo aloittaa menetetyn Karjalan kulttuuriperinnöstä kertovan kuvamateriaalin järjestämisen ja digitoimisen. Sähköisessä muodossa kansallisesti arvokas aineisto pääsee esille ja hyötykäyttöön. Aineiston vanhimmat valokuvat ovat 1800-luvulta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle