Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kouluvuosi jo käyntiin Kajaanissa

Syrjimättömyys otetaan Kajaanissa huomioon heti kouluvuoden alkaessa – 9. luokkalaiset Gaius ja Tommi: ketään ei jätetä ulkopuolelle

Peruskoululaisten kouluvuosi on alkanut Kajaanissa tänään. Uutena asiana opetussuunnitelmaan lisättiin elokuun alussa vaatimus syrjimättömyydestä. Teemaa pidetään esillä koko kouluvuoden ajan.

Joensuun kaupunkiliikenteen sähköbussin perä. Se on väriltään vihreä ja siinä on joukkoliikenteen logo sekä ajoneuvon malli.

Bussinkuljettajien epäillään syrjineen ukrainalaisia Joensuussa – Putin-mielisen propagandan levittämisestä tehty ilmoitus poliisille

Kahden bussinkuljettajan epäillään kohdelleen ukrainalaisia asiakkaitaan syrjivästi Joensuun paikallisliikenteessä. Kuskien työnantaja teki heistä ilmoituksen poliisille viime perjantaina.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.

Lakeuden sateenkaari ry lähtee syksyllä kouluvierailuille

Tänään keskiviikkona tasan vuoden täyttävä yhdistys kertoo, että siltä on toivottu paljon kouluvierailuja. Yhdistys kouluttaa ainakin opettajia ja kuraattoreita.

Alexander Saloranta seisoo valkoisen seinän edessä.

Priden suojelija Alexander Saloranta ei kohdannut Lapualla syrjintää, mutta tuntee myös toisenlaisia tarinoita

Transtaustainen entinen pohjalaispesäpalloilija Alexander Saloranta uskoo, että Lapua Pride -kulkue onnistuu hyvin. Hän kertoo kuulleensa alueen ilmapiirin olevan vähemmistöille vaikea.

Tampereen oikeustalo

Sairaanhoitaja tuli raskaaksi ja jäi ilman uutta työsopimusta TAYSissa: oikeus määräsi työnantajan 36 000 euron korvauksiin syrjinnästä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri arvioi parhaillaan, valittaako se tuomiosta. Tehyn juristin mukaan vastaavanlaisia tapauksia on viime aikoina ollut myös muita.

Asap Rocky på Ruisrock.

Ruisrock luopui vammaisavustajien sisäänpääsyn tiukennuksista – vammaisaktivisti piti syrjintänä

Tiukentunut linja vammaisavustajien sisäänpääsyssä herätti runsaasti kritiikkiä. Promoottori Mikko Niemelän mukaan tavoitteena oli parantaa palvelua ja ehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä.

Transaktiivi Piki Rantanen.

Seta vaatii kolmatta sukupuolta lakiin – Piki Rantanen ja Panda Eriksson kertovat, mitä siitä seuraisi

Muutamissa Euroopan maissa kolmas juridinen sukupuoli on jo mahdollistettu. Transaktivisti Piki Rantanen ajattelee, että Suomessakin se olisi askel moninaisempaan suuntaan, vaikka siihen liittyykin käytännön ongelmia.

Nainen kirkon keskikäytävällä papin vaatteissa.

Naisen kanssa avioitunutta naispastoria ei valittu Jokioisten kirkkoherraksi – epäilee tulleensa syrjityksi

Terhi Latvalan mukaan muun muassa hänen seksuaalinen suuntautumisensa ja perhesyyt vaikuttivat viran täyttöön.

Ukrainalainen perhe

Ukrainalaispakolaiset kokevat syrjintää asuntomarkkinoilla: "Olemme saaneet jo viisi kieltävää vastausta"

Ukrainalaiset pakolaiset, joilla on tuloja, ovat törmänneet täällä uuteen ongelmaan. Heitä ei haluta vuokralaisiksi, vaan asunnot menevät suomalaisille perheille. Oikeustieteilijä puhuu mahdollisista syrjinnän tunnusmerkeistä.

Paolo Rondelli.

Maailman ensimmäinen julkihomo valtionpää johtaa konservatiivista San Marinoa – aktivisti: Voimakas viesti maailman vähemmistöille

Paolo Rondellin virka vastaa Suomen tasavallan presidenttiä. Hän on sanonut, että katolilaisessa kääpiovaltiossa puhaltavat nyt muutoksen tuulet.

Ihmisiä on kerääntynyt kukin ja Pride-lipuin koristeltuun kadunkulmaan.

Helsinki Priden järjestelyt jatkuvat normaalisti Oslon hyökkäyksestä huolimatta – peruminen antaisi vallan vihalle, toteaa puheenjohtaja

Vähemmistöjen kokema kiusaaminen ja väkivallan uhka alkaa jo lapsena ja heijastuu myös aikuiselämään, sanoo Helsinki Pride-yhteisön toiminnanjohtaja.

Ihmiset istuvat penkeillä ulkoilmassa kesäjuhlassa kuuntelemassa musiikkiesitystä.

Kehitysvamma-sana koetaan leimaavana, siksi kuusamolainen yhdistys halusi olla edelläkävijä ja vaihtoi nimensä

Kehitysvammaisuus on tärkeä termi, kun määritellään ihmisen tuen tarvetta, mutta sanaa käytetään myös haukkumasanana. Arkikielessä sanaa ei edes tarvittaisi, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja.

Omppu Koivu katsoo kameraan. Poskissaan hänellä on glitteriä ja kaulassa värikäs rusetti.

Vähemmistöstressi sai Omppu Koivun pukeutumaan "aikuisen kokoiseksi taaperoksi" – tästä on kyse vähemmistöjen terveyttä heikentävässä ilmiössä

Kaikki vähemmistöön kuuluvat kokevat stressiä, vaikka heitä itseään ei syrjittäisi. Keräsimme opintopsykologien vinkit stressin kanssa pärjäämiseen.

Sápmi Pride -kulkueessa Utsjoella heiluu sateenkaarilippuja ja kyltti, johon on kirjoitettu saamenkielinen teksti, joka tarkoittaa "rakkaus rakentaa perhettä".

Lähes kaikki Suomen Pride-tapahtumien järjestäjät ovat kohdanneet häirintää ja ilkivaltaa

STT kysyi 32 tapahtumajärjestäjältä, ovatko he kokeneet häirintää tai ilkivaltaa ja jos ovat, niin minkälaista. Vastauksia saatiin 25. 22 järjestäjää kertoi kohdanneensa häirintää tai ilkivaltaa.

Henkilö istuu ulkona oranssilla tuolilla taustalla syreenipuska ja kerrostaloja.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo: "Homovitsit eivät kuulu työpaikalle"

Kyselyn mukaan jopa neljäsosa vähemmistöihin kuuluvista suomalaisista ei ole omana itsenään työpaikoilla. Setan mukaan syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä ei toteuteta työpaikoilla.

Jyväskylä-liput liehuvat kaupungintalon edustalla lipputangoissa.

Jyväskylän kaupunginhallitus hylkäsi kaupunkirakennepalvelujohtajan valinnasta tehdyn valituksen

Oikaisuvaatimuksen valinnasta tehnyt katsoi olleensa ansioituneempi hakija ja tulleensa valinnassa syrjityksi sukupuolensa perusteella.

Muun muassa Business Finlandin kyltti on kuvattu Helsingin Porkkalankadulla joulukuussa 2020,

Ilmarisen mukaan homoavioliitosta kertoneen miehen potkuille ei löytynyt "syrjiviä perusteita" – irtisanottu harkitsee jatkotoimia

Koeajalla irtisanottu Toni Varis ei pidä Ilmarisen tekemää selvitystä täysin objektiivisena.

Ami Rinta-Valkama nojaa harmaata seinää vasten.

Tällaista vihaa nuoret vaikuttajat saavat osakseen: Ami Rinta-Valkama, 24, ei uskalla kampanjoida yksin, Tuomo Kondie, 29, saa väkivaltaviestejä

Moni vaikuttamistyössä oleva nuori kokee usein häirintää – sekä kasvokkain että verkossa. Vihapuheen määrä on noussut, ja usein kohteeksi joutuu sellainen, joka puolustaa esimerkiksi vähemmistöryhmiä.

Pieni ja värikäs pride-lippu, jossa valkoisella teksti "Manse Pride".

Iloinen kulkue huipentaa Manse Pride-viikon – samalla muistutetaan epäkohdista "Me marssimme niidenkin puolesta, jotka eivät itse voi"

Lauantai-iltapäivänä Koskipuistosta Sorsapuistoon liikkuva ihmisoikeusmarssi vaikuttaa myös keskustan liikenteeseen.

Pride lippu

Syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen takia tulee viranomaisille vain vähän ilmoituksia – suuri osa jää piiloon

Viime vuonna seksuaalinen suuntautuneisuus mainittiin syrjintäperusteena kahdessa prosentissa työsuojeluviranomaiselle tehdyistä valvontapyynnöistä.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

Vaasan monikulttuurisuusneuvostolta kannanotto rasismia vastaan – toivoo ettei ennakkoluuloille anneta valtaa

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Lotta Alhonnoro toteaa että kaikki voivat omalla toiminnalla vaikuttaa yhdenvertaisemman kaupungin kehittämiseen. Vanhemmilla on iso vastuu rasismin torjumisessa.

Tyhjä katu

Amnesty: Ihmisoikeudet saivat väistyä koronarajoitusten tieltä monissa maissa

Monin paikoin abortin saaminen vaikeutui, seksityöntekijöitä pahoinpideltiin ja asunnottomia sakotettiin koronasulkujen aikana, ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Mielenosoittajat kantavat kylttejä, joissa on iskulauseita ja kuvernööri Ron DeSantisin kuva.

Transnainen Alexus Braxton julisti elävänsä ilman pelkoa, viikkoa myöhemmin hänet murhattiin – viharikokset ja syrjintä lisääntyvät USA:ssa

Transihmisiä murhattiin viime vuonna Yhdysvalloissa ennätysmäärä, lähes 60. Puolentoista vuoden aikana eri osavaltioissa on esitelty yhteensä yli 600 vähemmistöjen oikeuksia rajoittavaa lakihanketta.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Lihavuuteen liitetään ominaisuuksia jotka eivät oikeasti liity painoon mitenkään

Lihavuus nähdään liian usein lihavan ihmisen ainoana piirteenä, ja tämä värittää sitä miten kohtaamme erilaiset ihmiset, kirjoittaa Omaheimo. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Tervetuloa meille, siivoamaan!

Suomi haluaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ulkomaalaistaustaiset työskentelevät siivoojina jopa Suomessa suoritetuilla korkeakoulututkinnoilla. Onko siivoustyö parempi kuin ei työtä lainkaan, kysyy Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Houston Dashin lippu liehuu stadionilla.

Yhdysvaltojen naisten jalkapalloliigassa kuohuu taas – raportti syrjinnästä ja hyväksikäytöstä johti päävalmentajan hyllytykseen

Houston Dash on hyllyttänyt joukkueen päävalmentajan James Clarksonin Yhdysvaltojen naisten jalkapalloliigan ja liigan pelaajayhdistyksen suosituksesta.

Tampereen vanhan kirkon alttari.

Naispappien syrjintää, lähentelyä ja loukkauksia – kysely kertoo häirinnästä seurakunnissa: "Ei mitenkään mairittelevia tuloksia"

Arkkipiispa Tapio Luoma pitää kyselyä tärkeänä ja kertoo, kuinka asioihin aiotaan reagoida.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Torstai 31.3.2022 (radio)

Hoitajalakko pysäyttää kiirettömän sairaanhoidon. Yhteydenotot yhdenvertaisuusvaltuutettuun ovat lisääntyneet. Vieraskielisten määrä kasvaa. Ukraina yrittää evakuoida ihmisiä Mariupolista. Sääennuste.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Hei, olen Shadia, ruskea ja suomalainen

Harmittomiltakin tuntuvat kysymykset voivat olla loukkaavia ja kielteisiltä vaikutuksiltaan kasautuvia, kirjoittaa Rask. Kolumnin voi myös kuunnella.

Asiakkaita parturissa.

Hiustyyliin perustuvan syrjinnän kieltävä laki etenee Yhdysvalloissa – jatkossa eri kampaukset olisivat samalla viivalla

Tutkimuksen mukaan joka viides musta nainen on joutunut muuttamaan luonnollista hiustyyliään työnantajan vaatimuksesta konttori- ja myyntityössä.

Tatiana Davydova, Polina Kopylova, Katja Marova

Venäjän suurlähetystön erikoinen pyyntö hätkähdytti – nyt kolme suomenvenäläistä kertoo, mitä he ajattelevat ilmiantokampanjasta

Venäjän Suomen-suurlähetystö pyysi suomenvenäläisiä kertomaan kohtaamastaan syrjinnästä. Kampanja joutui pian murskakritiikin kohteeksi. Suurlähetystö perusteli ilmoitustaan Ylelle.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo kommentoi Venäjän lähetystön tviittiä: "Ei uusi asia eikä yllätys", Suomeen ei kohdistu aktiivista vaikuttamiskampanjaa

Venäjän Suomen-suurlähetystö pyysi Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa Suomen venäläisiä ja venäjänkielisiä kertomaan kohtaamastaan syrjinnästä. Ilmoitus nähtiin osana Venäjän ja lännen välien kiristymistä.

Kuvituskuva

Uudet EU:n urheilun tasa-arvosuositukset vaativat lisää naisia johtotehtäviin – "Suomessa on helpompi saavuttaa olympiakulta kuin urheilun tasa-arvo"

Euroopan komission urheilun korkean tason työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäiset tasa-arvosuosituksensa ja toimintaohjelmansa. Tavoitteena on saada lisää naisia päätöksentekoon ja puuttua häirintään.

Oppilaita lähdössä välitunnille.

Oppilaiden välillä alkanut ilmetä joitakin kahnauksia kouluissa lähellä Venäjän rajaa – koulut pyrkivät nyt kitkemään pelottelun ja häirinnän alkuunsa

Lappeenrannan seudulla tieto Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tuli juuri ennen oppilaiden jäämistä hiihtolomalle. Siksi suurin osa asian käsittelemisestä tapahtui koulun sijaan kodeissa.

Raskaana oleva nainen katselee maahan.

Nuori nainen oli raskaana, kun töitä ei jatkettukaan – kääntyi luottamushenkilön puoleen: "Uusi työsopimus annettiin vuorokautta myöhemmin"

Mothers in Business -verkoston kyselyn mukaan 36 prosenttia vastaajista oli kohdannut perhetilanteeseen liittyvää syrjintää työelämässä. Palvelualojen ammattiliitto PAM saa aiheeseen liittyen noin tuhat yhteydenottoa vuodessa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennus Mikkelissä

Venäläiset opiskelijat kokeneet syrjintää ammattikorkeakoulussa – pyritty sulkemaan pois opiskelijaporukoista

Osa venäläisistä korkeakouluopiskelijoista on kokenut syrjintää Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Tätä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ei hyväksy.

Ett höghus brinner. Byggnaden är skadad och har hål i sig.

"Kuvotus on ensimmäinen asia, joka tulee tästä mieleen", sanoo Suomessa asuva Mihail Ionin – osa suomenvenäläisistä pelkää syrjintää

Kolme Suomessa asuvaa venäjänsukuista kertoo, mitä he ajattelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Teemu Oivo, tutkija-tohtori, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Pelko syrjinnästä kasvaa Suomessa – venäjänkielisten somekeskusteluita seurannut tutkija: "Osalle tullut työpaikoilla hyvin valvottu, epäilty tunne"

Osa Suomen venäjänkielisistä pelkää Ukrainan tilanteen lisäävän syrjintää. Myös venäjänkielisten jännitteet vähemmistön sisällä ovat kasvaneet.

En svart tom gunga.

Pöytyän kunta maksaa korvauksia oppilaille – vammaiset lapset ulkoilivat häkkimäisesti aidatulla alueella

Yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti sovintoa tapauksessa, jossa vammaiset lapset eristettiin erilliseen ulkoiluaitaukseen koulun pihalla. Valtuutettu katsoi Pöytyän kunnan toimien olevan yhdenvertaisuuslain vastaista syrjintää.

Veera Piispanen, Helmi Onatsu, Otso Välimäki ja Viivi Mäkelä istuvat maskit päässä pydän ääressä. Kaikkien katseet ovat kääntyneet kohti oikealla istuvaa Viiviä.

Joensuu otti nollatoleranssin syrjintään – Otso Välimäki, 17, epäilee, ettei se yksin riitä: "Minusta tämä on valtakunnallinen ongelma"

Joensuun kaupunki perusti työryhmän edistämään yhdenvertaisuutta. Joensuulaiset nuoret toivovat turvallisempaa keskusteluilmapiiriä.

Cressida Dick

Skandaalit johtivat Suur-Lontoon poliisipäällikön eroon – seksismiä, rasismia ja poliisin tekemä murha

Lontoon pormestari Sadiq Khan oli sanonut, ettei hänellä ole enää luottamusta Cressida Dickin johtajuuteen. Dick on ensimmäinen Britannian suurinta poliisilaitosta johtanut nainen.

Nordea pankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja poseraa kameralle Nordea Suomen pääkonttorilla.

7 000 ihmisen pomo Sara Mella: On tapahtunut valtava muutos – Suomi nousi "täydellisen tasa-arvon" kynnykselle, sanoo EVAn tutkimus

Johtotehtävissä olevien naisten osuus on EVAn tutkimuksen mukaan noussut Suomessa nopeasti lähes 38 prosenttiin. Ruotsi on lasikattojen rikkomisessa silti Suomea edellä.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Liikkumattomuudessa ei ole kyse tsemppaamisen puutteesta

Ennen kuin alkaa neuvoa ihmisille, miten heidän kannattaa harrastaa liikuntaa, kannattaa tunnistaa omat etuoikeudet, kirjoittaa Omaheimo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle