Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jyrkkä hiekkarinne jonka takana suurta mäntymetsää, etualalla valkea, liehuva-asuinen nainen tanssii, rinteess joukko valkopukuisia ihmisiä rivissä.

Tanssin yhdistäminen Sotkamon Hiukan hiekkaharjuun kiinnosti yleisöä – uniikki teos saavutti tuhatpäisen yleisön

Hiekkaa-tanssiteos keräsi syyskuun viikonloppuina Sotkamon Hiukan uimarannan hiekka-alueelle ison yleisön. Jatkossa esitys voidaan nähdä Ristijärven Hiisijärvelle ja Oulujärven Ärjänsaaressa.

Tanssitaiteilija Jussi Väänänen katsoo suoraan kameraan intensiivisesti.

Jussi Väänänen ojensi vuosikausia käden, johon puoliso tarttui – nyt Katja Koukkula on vakavasti sairas, ja Väänänen opettelee kärsivällisyyttä

Tanssija ja koreografi, kulttuurivieras Jussi Väänänen kasvoi kilpatanssissa mieheksi, jonka esikuvat ovat fantasiahahmoja. Elämä muuttui, kun puoliso Katja Koukkula sairastui.

Kuva, jossa vasemalla puolella on nykytanssijoita ja oikealla puolella ihmiset seuraavat tapahtumaa lavalla.

Kuopiossa alkoi tanssifestivaali, jonka ohjelman tasa-arvoisuutta ihmetellään ulkomaita myöten

Yli 50 vuotta pyörineen, tanssiin keskittyvän festivaalin ympärillä on käyty vilkasta keskustelua muun muassa elitismistä.

Tanssijat lavalla.

Äärioikeistoa vastustava tanssiryhmä pelastui ulkomaiden ansiosta, kun työt loppuivat Brasiliassa – pian Grupo de Rua esiintyy Kuopiossa

Hiphopia voimakkaasti uudistanut brasilialaisen koreografi Bruno Beltrão on pehmentänyt hiphopin machokulttuuria.

Tanssijat heittävät vettä kaaressa.

Analyysi: Tanssin taloa voi odottaa kongressikeskuksen kohtalo

Tanssin talon tulevaisuuden ohjelmisto on vaakalaudalla, kirjoittaa tanssiin erikoistunut kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Kaksi tanssijaa.

Tanssin talo on ollut menestys, mutta tekijät penäävät Helsingiltä yli puolta miljoonaa, jotta talossa olisi jatkossakin tanssia

Tanssin talon ohjelmiston tulevaisuus on vaakalaudalla. Tanssin talolla ei ole varaa tuottaa omia teoksia, eivätkä tanssiryhmätkään pysty siihen ilman lisärahaa.

Tanssijat Fanni Koistinen ja Essi Flöit sekä muusikko Mikko Perkola ovat Generaattorin pihalla.

Aidatut unelmat -teoksen harjoitukset näkyvät kajaanilaisilla pihoilla – nuoret tanssijat: esitys vaatii erityistä heittäytymistä

Teos koetaan kävellen kuulokkeiden kanssa oppaan johdolla kajaanilaisilla pihoilla ja puutarhoissa. Esitys saa ensi-iltansa elokuussa.

Joukko esiintyjiä sinivalkeissa turkeissa esiintymislavalla, etualalla yksi pitelee suurta pahvista pistoolia, toisella on käsissään pahvinen hajuvesipullon kuva jossa teksti "No 5 Hammer". Kuva tanssiteoksesta Hammer.

Tähtikoreografi Alexander Ekmanin tuore teos Hammer irvii television talk show -maailmoille

Teema tanssii -sarjan helmi on tänä keväänä Hammer, ruotsalaisen huippukoreografin uutuusteos, jonka esittää Göteborgin oopperan tanssiryhmä.

Sellisti ja kaksi miestä rummuttamassa selloa. Takana kaksi paria käsiä ojennettuina ikäänkuin muusikon siipinä.

Koreografi Ninni Perko hämmästyi, kun tanssiteoksella pystyikin kattamaan kuluja – taustalla uusi rahasto, joka tuplaa lipputulot

Valtio ja säätiöt perustivat yhteisen rahaston pidentääkseen vapaan kentän teosten elinkaarta. Rahoitusmalli laajenee syksyllä kuvataiteisiin.

Tanssijat kuvassa.

Kaupunginteatterin tanssiryhmän teos Helsingissä on niin rankka, että apuun pyydettiin personal trainerit

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä täyttää 50 vuotta. Juhlateos tilattiin ulkomaalaiselta koreografilta, joka laittoi suomalaistanssijat koville jo 15 vuotta sitten.

Jarkko Lehmus osittain veden pinnan alla.

Jarkko Lehmus veti itsensä nuorena piippuun treeneissä ja itki – nyt sirkuspomo vajoaa pinnan alle rentoutumaan

Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon toiminnanjohtaja, kulttuurivieras Jarkko Lehmus haaveili nuorena musikaalinäyttelijän urasta Lontoossa. Toisin kävi. Hän päätyi baletin kautta sirkukseen.

Ryhmä tanssijoita mustissa asuissa.

Palvottu tanssiryhmä saapui Suomeen yli 15 vuoden tauon jälkeen – liput revittiin käsistä

Tanssin legendan Pina Bauschin perustama Tanztheater Wuppertal on uudistusten edessä. Ymmärrys sukupuolesta ja seksuaalisuudesta muuttuu, sanoo ryhmän taiteellinen johtaja Boris Charmatz.

Tanssijat ryhmässä ja syksyn lehtiä sataa.

Kansallisbalettiin on niin vaikea päästä, että kovatasoisia tanssijoita putoaa kuin taivaasta Ballet Finlandin syliin

Kansallisbaletin ulkopuolella toimiva tanssiryhmä Ballet Finland työllistää pääasiassa suomalaisia tanssijoita. Aamutunneille on tunkua.

Akim Bakhtaoui hymyilee leveästi.

Katutanssija Akim Bakhtaoui uskotteli pienenä olevansa vain suomalainen: "En osannut olla ylpeä juuristani"

Tanssija ja koreografi, kulttuurivieras Akim Bakhtaoui laittaa "supersankariviitan" päälle ja ottaa esiintyjänä mitä haluaa.

Routa Companyn taiteellinen johtaja

Routa Companyn taiteelliseksi johtajaksi on valittu tanssitaiteilija Sari Palmgren

Taiteellisen johtajan keskeisimpiä työtehtäviä ovat toiminnan suunnittelu sekä taiteellinen työ. Palmgren aikoo tuoda nykytanssia lähestyttävämmäksi ja elinvoimaisemmaksi alueella monin eri tavoin.

Tanssijoita lavalla

Perjantai 23.9.2022 (tv)

Venäläisten matkustus Suomeen. Venäläiset rajanylittäjät. Nykytanssi. Sääennuste.

Tanssijoita lavalla

Tero Saarinen suunnitteli Korean kansalliselle tanssiryhmälle teoksen, joka sai tanssijat ensin shokkiin – nyt se nähdään viimein Suomessa

Tero Saarinen oli ensimmäinen länsimainen koreografi, joka pääsi tekemään teoksen Korean kansalliselle tanssiryhmälle.

Boris Charmatz tanssii yläruumis paljaana.

Helsingissä nähdään Boris Charmatzin poikkeuksellinen tanssiteos: “En itse asiassa tiedä, mitä haluan kertoa sillä”

Koreografi Boris Charmatzin tanssitaide on laajasti esillä Helsingin juhlaviikoilla. Hän luotsaa tätä nykyä Pina Bauschin perustamaa Tanztheater Wuppertalia, jonka tulevat esitykset Tanssin talossa myytiin loppuun parissa viikossa.

Wayne McGregor ABBA Voyage konsertin mainostaulun edessä.

Abban piti ratkaista yksi kysymys ennen paluuta – sitten Helsingin juhlaviikoilla vieraileva huippukoreografi Wayne McGregor sai puhelun

Englantilainen Wayne McGregor on noussut 30 vuodessa yhdeksi maailman kysytyimmistä koreografeista. Helsingin juhlaviikoilla vieraileva maailmantähti teki Abban virtuaalishow’n koreografian.

Senaatintorin portaat on seitsemäs osa koreografisesta sarjasta, jossa taidetanssi, arkkitehtuuri ja elävä musiikki kohtaavat. Tanssijoita Senaatintorin postailla.

Tuomiokirkon portailla esitetään tanssiteosta, joka sai turistin kyyneliin – koreografi: “Yleisö on kokenut tämän syvästi”

Koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo teki tanssiteoksen Helsingin ikoniselle aukiolle. Esiintyjät joutuivat opettelemaan tanssimaan jyrkissä portaissa.

Nainen hymyilee julisteiden edessä.

Kuopio tanssii ja soille valittiin uusi toiminnanjohtaja

Salima Peippo on valittu Kuopio tanssii ja soi -yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi. Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen toiminnasta ja on festivaalin johtaja.

Neljä esiintyjää. Kaikilla punaiset alaosat. Tyylilaji flamenco.

Vapautuvia vankeja flamencon sykkeessä ja kuusi muuta tärppiä keväälle

Tanssin, nykysirkuksen ja esitystaiteen tekijät saavat pikkuhiljaa teoksiaan yleisön eteen koronarajoitusten jäljiltä. Upouusi Tanssin talo korkataan Tero Saarinen Companyn kanssa.

Reija Wäre.

Reija Wäre tekee koreografioita Antti Tuiskulle, UMK:hon ja Kansallisbalettiin – silti hän on kärsinyt koko uransa ajan ujoudesta

Kulttuurivieras, koreografi Reija Wäre on noussut yhdeksi Suomen johtavista teatterikoreografeista, jonka puoleen myös menestyneet artistit nykyään kääntyvät ennen areenakeikkojaan.

Erkko-salin katsomo Tanssin talossa. Punaiset tuolirivit.

Analyysi: Tanssin talo aukeaa vuosikymmenien odotuksen jälkeen – Suomen uusimman teatterin jättimäinen katsomo ei kuitenkaan täyty itsestään

Tanssin talo lisää väistämättä kiinnostusta tanssiin. Rima on korkealla: talon suureen saliin mahtuu saman verran väkeä kuin Kansallisteatterin suuren näyttämön katsomoon, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Neljä nuorta tyttöä seisoo rinnakkain tanssisalissa ja katsoo kameraan.

12-vuotiaat seinäjokelaistytöt nykytanssin MM-kisoihin Puolaan: "Evääksi hyvää mieltä ja fiilis, että nyt mä onnistun!"

MM-kisoissa päivät venyvät pitkiksi, mutta ilmapiiri on valmentajan mukaan rento. Tyttöjen tavoitteena on suoritus, johon voi itse olla tyytyväinen.

Tanssille pyhitetty vierailuteatteri nousi Helsingin Kaapelitehtaalle.

Pääsuunnittelija Tanssin talosta: "Tällainen on maailmallakin harvinainen" – katso video

Helsingin Kaapelitehtaalle noussut Tanssin talo on viittä vaille valmis. Kävimme katsomassa, miltä uudessa vierailuteatterissa näyttää.

Tummatukkainen nainen puhaltaa tupakan savua suustaan.

Analyysi: Kulttuurin rahoitusuudistuksessa ei uskallettu koskea Suomen teatteri- ja orkesteriverkostoon – uudet ryhmät mukaan lisärahalla

Pitkään hiotun valtionosuusjärjestelmän (VOS) uudistus jäi puolitiehen. Sisään saatiin uusia ryhmiä, ja temppu tehtiin lisärahalla. Mitään ei varsinaisesti uudistettu, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Jarkko Mandelin istuu kotinsa portaikossa puhumassa puhelimeen.

Tanssitaiteilija Jarkko Mandelin ottaa lapsensa mukaan töihin jo 3-vuotiaina: “Suhtaudun heihin kuin aikuisiin”

Koreografi, kulttuurivieras Jarkko Mandelin opiskeli balettitanssijaksi, mutta nykytanssi vei voiton. Mandelinin teoksissa on rutkasti akrobatiaa, ja siinä ovat hakoja myös perheen neljä lasta.

Virpi Nieminen

Joukko lavastuksen opiskelijoita muutti pois Aalto-yliopistosta – “Sata prosenttia pääaineopiskelijoista allekirjoitti adressin”

Uusi koti esittävien taiteiden lavastuskoulutukselle löytyi Taideyliopistosta. Muutto helpottaa tulevien lavastajien opiskelua.

Kangasniemellä jäerjestetään PELTO-nykytanssiteos. Teosta pääsee seuraamaan ilmaiseksi ilman sisäänpääsymaksua, mikäli saapuu paikalle traktorilla.

Kangasniemellä repäistään viikonloppuna – pellolla järjestettävässä nykytanssiteoksessa lanta lentää ja peltoautot rämisevät

Pelto-nykytanssiteos järjestetään ainoastaan kerran viikonloppuna Koittilassa sijaitsevan taiteilijaresidenssin pellolla. Yleisö on kutsuttu esimerkiksi autolla seuraamaan esitystä maatilalle pellon reunalle.

Tehdas tanssii- festivaalin taiteelliset johtajat Tanja Kunnari ja Tuula Penttilä poseeraavat vanhan omenapuun kyljessä puutarhassa.

Tanssi on tuskanhikeä ja iloa – Tehdas tanssii -festivaali alkaa Hämeenlinnassa

Tehdas tanssii -festivaali pidetään Hämeenlinnassa nyt kahdeksatta kertaa. Pandemia aiheutti järjestäjille sydämentykytyksiä loppumetreille saakka, mutta nyt vaikuttaa siltä, että kuusipäiväinen tapahtuma saadaan järjestettyä ilman etäsessioita.

Pyhäjärven kaupungintalo

Täydenkuun Tanssit tarjoaa tänä vuonna kotimaisen kattauksen, ja mukana on enemmän tanssilajeja kuin aiemmin – jatko on kuitenkin uhattuna

30-vuotista taivalta juhlivan tapahtuman yllä on synkkiä pilviä, sillä Pyhäjärven kaupunki leikkasi festivaalin avustusta noin 60 prosenttia. Koko tapahtuman tulevaisuus on vaakalaudalla.

Auri Ahola Valtteri Raekallion teoksessa Uraanilamppu

Kansallinen nostalgia saa kyytiä Valtteri Raekallion tanssiteoksessa – yleisö seuraa teosta tyhjässä öljysäiliössä

Esitystoiminta elävälle yleisölle käynnistyy pikkuhiljaa Helsingissä. Valtteri Raekallion uusi tanssiteos Uraanilamppu nostaa esiin yhteiskunnallisia teemoja, kuten kansallisen nostalgian. Esityksiin saa ottaa 50 katsojaa.

Mikki Kunttu

Maailmalla menestynyt valosuunnittelija Mikki Kunttu juoksee hullun lailla: "En hae siitä sankaritarinaa"

Kulttuurivieras, valosuunnittelija Mikki Kunttu etsii sisintään juoksemalla itsensä näännyksiin.

Ursus Factory ja Luukas Oja Tavastialla

Liitot tyrmistyivät freelancereiden koronatukipaketista – ministeri Saarikko: “On harmillista, etteivät kaikki summat ole osuneet kohdalleen”

Kulttuurialojen työvoimasta suurin osa on freelancereita, mutta opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut heitä muruilla koronapandemiassa.

Auri Ahola

Lappiin muuttaneen tanssijan Auri Aholan mielestä taiteen kentällä on äänessä elitistinen joukko

Tanssitaiteilija, kulttuurivieras Auri Ahola ihmettelee, mihin olemme kadottaneet kyvyn olla rakentavasti eri mieltä.

Tanssija ja koreografi Johanna Nuutinen, Kaapelitehdas, 3.12.2020.

Johanna Nuutinen kuuluu taiteilijajoukkoon, jonka yleisö voi pian kymmenkertaistua – näin hän valmistautuu töihin tulevassa Tanssin talossa

Tanssin talon on määrä valmistua reilun vuoden kuluttua, mutta tanssintekijöitä tuetaan jo nyt suuren näyttämön haltuunottoon.

Rimpparemmin mainoskuva Tiloja / Avaruuksia -esityksestä

Koronaepidemia kurittaa Rimpparemmiä – tänä syksynä esitetään vain yhtä teosta

Rimpparemmin toiminta on taiteellisen johtajan mukaan nyt lähinnä "toiminnan ylläpitoa" ja tukiehtojen täyttämistä.

Ismo-Pekka Heikinheimon koreografian tanssii Tanja Illukka.

Koreografi teki teoksen vaietusta aiheesta ja osui kipupisteeseen: syöpä pelottaa ja ahdistaa läheistä samalla tavoin kuin sairastunutta

Koreografi Ismo-Pekka Heikinheimo käsitteli puolisonsa syöpää tekemällä omista tunteistaan tanssiteoksen.

Paula Tuovinen, Helsinki, 20.08.2020

"Taiteilija voi tulla Suomessa toimeen lähinnä Uudellamaalla", sanoo rahoituksen aitiopaikalla istuva Paula Tuovinen

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja, kulttuurivieras Paula Tuovinen uskoo, että kulttuurin rahoitus nousee historialliseen poliittiseen keskusteluun veikkausvoittovarojen hupenemisen myötä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle