Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin Judon Jari Hämäläinen ja Jussi Kokkola esittelevät judon käsilukkoa.

Suomen vanhin judoseura porskuttaa Mikkelissä vahvasti, vaikka korona leikkasi puolet aktiiviharrastajista

Tatami jytisee, kun kaksi kokenutta mustan vyön judokaa tekee näyttäviä heittoja, sidontoja ja lukkoja näytösmielessä. Ottelutilanteessa näyttävyys karisee, kun kaksi tasaväkistä kamppailijaa vääntää paremmuudesta.

Marco Suvanto pelaa flipperiä poikansa Jiro Suvannon kanssa flipperin SM-kisatapahtumassa.

Harrastajat ovat löytäneet taas flipperin – aktiivipelaaja: "Tämä touhu on myös maailmalla nyt tosi kovassa nosteessa"

Flipperin SM-kisoja pelataan parhaillaan Seinäjoella. Vaikka lajin suosio näyttäisi kasvavan, kaivattaisiin mukaan lisää naisia ja nuoriakin.

Veteen syöksyneen lentokoneen siipi järven pohjassa.

Päijänteen syvänteestä löytyi jatkosodanaikaiset lentäjän saappaat – lähes 80 vuotta sitten kadonneen hävittäjän mysteeri on ratkeamassa

Vuonna 1943 pudonneen Pyry PY-6 -hävittäjän hylkyä on etsitty järven pohjasta aikaisemminkin. Nyt tehdyt löydökset osoittavat lähes varmasti, että koneen lentäjän viimeinen leposija on paikannettu.

Puulaakipesäpalloilijat Eeva Korhonen Anu Hurtig ja Arto Köngäs seisovat tyytyväisenä Korkalovaaran pesäpallostadionilla.

Pesäpallon puulaakisarja on Rovaniemellä suositumpaa kuin koskaan – Onnistumisen riemu koukuttaa ja kentällä saa olla myös kiihkeä

Harrastepesäpallo liikuttaa jo lähes kahtasataa rovaniemeläistä. Pelissä kiehtoo yhdessä tekeminen.

Lasten kajakkimelontakurssi.

Umpeen kasvaneet nousupaikat vaivaavat melojia – innokkaita harrastajia riittäisi, mutta palvelut laahaavat perässä

Melontareittien varrella useiden rantautumispaikkojen on annettu kasvaa umpeen eikä taukopaikkoja ole aina suunniteltu melojia ajatellen. Vaikka harrastajamäärä on kasvussa, palvelut eivät vastaa tällä hetkellä kysyntää.

Sipoon Teatterin eli Etelä-Sipoon Nuorisoseuran näyttelijä Rune Lindqvist rooliasussaan Reijo Honkosen kesäteatterinäytelmässä Mummonmökki.

Rune “Ruide” Lindqvist ajaa päivällä rekkaa ja naurattaa illalla näyttämöllä – kesäteatteri tavoittelee jälleen miljoonayleisöä

Kotimainen kesäteatteri-instituutio tekee tänä vuonna näyttävän paluun. Ensi-iltoja on lähes yhtä paljon kuin ennen koronapandemiaa.

Mies pyörittää kammestaa pientä bingokonetta.

Mikkeliin perustettiin olutseura, joka keräsi hetkessä 150 jäsentä – varapuheenjohtaja: "Mikkeli on tunnettu olutkulttuurista"

Mikkeliin perustettu Olutseura Malturit kokoontuu kerran kuussa oluen ääreen viettämään aikaa.

Nainen seisoo järven rannalla.

Vuokatissa kipaistaan juhannuksena yöjuoksulle, pyöräilylle ja uinnille

Triathlonperinnettä halutaan herätellä Vuokatissa uudelleen henkiin. 1990-luvulla vahvana ollut perinne päättyi vuonna 1997 Euroopan mestaruuskilpailuihin.

Kokenut skeittaaja katsoo skeittiparkin kävijöitä.

Kuopiossa olympiatason skeittiparkkiin on viety jopa pieniä lapsia ajelemaan possumopoilla – skeittarit penäävät vanhemmilta vastuullisuutta

Kuopiolaiset skeittarit eivät haluaisi rajoittaa skeittipuiston käyttöä mutta pelkäävät, että vasta onnettomuus herättää pienten lasten vanhemmat. Skeittipuisto ei ole turvallinen leikkipaikka pienille lapsille eikä paras paikka aloittelijalle.

Suunnistajia kuvassa.

Länsinaapurin ylivoima Jukolassa oli mykistävää – asiantuntija vertaa ruotsalaista suunnistusta Norjan hiihtodominointiin ja avaa, mitä suomalaisilta uupuu

Ruotsalaisten yösuunnistuspanostus, seurakulttuuri ja harrastajamäärät ovat menestyksen osatekijöitä. Janne Salmen mukaan lajin harrastajamääriä Suomessa pitäisi lisätä, jos ruotsalaisia vastaan halutaan pärjätä.

Kuvassa ihmisiä kesäteatterikatsomossa

Toholammin kesäteatterissa kärsitään näyttelijäpulasta – muualla maakunnassa näyttämöt täyttyvät kesän aikana

Teatteriesityksiä on tarjolla muun muassa Kalajoella, Kannuksen Eskolassa, Kälviällä, Kaustisen Salonkylällä sekä Kokkolan Ykspihlajassa.

Arboristit kiipeilevät puussa Lahden mukkulassa.

Puukiipeilyn SM-kisat alkoivat Lahdessa – katso videolta, miltä latvuksessa näyttää kisaajan näkökulmasta

Puukiipeilykisassa mitataan arboristien ammattitaitoa ja osaamista. Nopeuden ohella puunhoitajan täytyy valita oikea tekniikka ja turvalliset työtavat.

Mies ja lapsi seisovat parkkipaikalla ja katsovat kohti.

Tiedätkö mikä on uintitaidon mittari? Kajaanissa harjoitellaan lauantaina vesillä liikkumisen taitoja

Tapahtumassa voi osallistua uinti- ja pelastustaitoja kehittäviin tehtävärasteihin, joissa on luvassa muun muassa vesipelastusta ja sukellusrata.

Kädenvääntöä.

Kädenväännön harrastaja kuoli kilpailutapahtumassa Seinäjoella

Suomen kädenvääntöliiton puheenjohtaja Erika Ketola sanoo, että sairaustapauksella ja kädenväännöllä ei ole keskenään tekemistä. Lajin riskit liittyvät lähinnä fyysisiin venähdyksiin.

Hennadii Klimov istuu kyykyssä painonnostotangon takana. Hänen kasvoillaan virtaa hiki. Tangossa on raskaat painot.

Moni ukrainalainen on päässyt harrastuksiin mukaan – "Olen erittäin kiitollinen, kun pääsen treenaamaan maksutta", sanoo Hennadii Klimov

Ukrainalaiset ovat päässeet hyvin harrastusten pariin kielimuurista huolimatta. Urheiluseurat ovat ottaneet harrastajia mukaan toimintaansa maksutta.

Turkooseissa t-paidoissa olevat poika ja tyttö katsovat kohti.

Osa sotaa paenneista pääsi jälleen tanssiharrastuksensa pariin – Kajaani Dancen tunneilla käy jo toistakymmentä ukrainalaista lasta ja nuorta

Kajaani Dancen rehtori Minna Palokangas kertoo, että tanssitunneilla ukrainalaiset ovat solahtaneet ryhmään mukaan vaivatta, sillä tanssi on kaikkia yhdistävä kieli.

Reetta Kanniainen voitti bikini fitness -kilpailun yli 172-senttisten sarjassa Fitness Classic -kilpailussa Helsingin Kulttuuritalolla 21.4.2019.

Ensi vuonna järjestetään lasten fitnesskisat, ja se synnytti mediakohun – nyt liitto päätti, ettei lasten kehoja vertailla

Suomen Fitnessurheiluliitto on päättänyt, ettei lasten fitnesskisoihin tule fysiikkavertailuja. Lapset eivät myöskään kisaa bikineissä tai pudota rasvaprosenttiaan aikuisten tapaan.

Pekka Telivuo ja Jaguar E-Type kuvattuna Italiassa Villa d'Estessä

"Tyyli ennen kaikkea", sanoo jaguarmies Pekka Telivuo, jolla on omasta mielestään kaikkien aikojen kaunein auto

Suomessa on lukuisia eri automerkkien harrastajien kerhoja Ladasta Rolls-Royceen.  Vaikka autoilu on täällä aina ollut kallista, meiltä löytyy myös autokeräilijöitä ja huikeita kokoelmia.

Nuorisoa skuutteineen Kemin skeittiparkissa.

Betoninen ulkoparkki kerää kiitosta kemiläisnuorilta – skeittari Noel Rahikainen, 15: "Onhan se mukava, kun on kunnon parkki"

Kemin keskustaan talvea vasten rakennettu betoninen skeittiparkki on ollut ilmeisen odotettu harrastus- ja hengailupaikka. Koleista kevätpäivistä huolimatta parkilla on ollut joka päivä kävijöitä.

Roukalahden kesäteatterin Meidän luokka -näytelmän harjoitukset Kivekkäiden talon salissa.

Suomalainen harrastajateatteritoiminta vaakalaudalla koronan takia – lopettamisilmoituksia useita kymmeniä

Monien harrastajateattereiden talous on kuralla ja harrastajat karkuteillä kahden vuoden pandemian jälkeen. Kulttuuritoiminnalle kohdennetut koronatuet eivät ole juuri ulottuneet harrastajateatterien toimintaan.

Yrittäjä Antti Munnukka Parolan Pyörähuollon polkupyöräverstaassa Hämeenlinnassa näyttää kahdelle polkupyöräorjaajaopiskelijalle, miten pyörän keulaa tasapainotetaan.

Pyöräkorjaajista on huutava pula – polkupyörämekaanikkoja kouluttaa vain yksi koulu Suomessa

Pyöräilyn suosio kasvaa, polkupyörämallit monipuolistuvat ja korjaajien osaamisvaatimukset kiristyvät. Koulutusta polkupyörien huoltamiseen annetaan vain Hämeenlinnassa.

Leevi and the Leavings Euroviisukarsinnoissa (1981).

Hauhon kesäteatterin väki odottaa jo malttamattomasti tulevaa kesää

Pohjoisen taivaan alla -musiikkikomedian harjoitteleminen aloitettiin Vanajaveden opiston kurssina jo keväällä 2020, mutta koronaepidemian takia esitykset ovat siirtyneet eteenpäin. Kesäkuun lopussa on kauan odotettu ensi-ilta.

Kristian Kuoksa on oululainen ammattilaisfrisbeegolfin pelaaja.

Frisbeeharjoitteluun sisähallissa on saatu lisää vaihtoehtoja Oulussa

Frisbeegolfin harjoittelu onnistuu toki talvella ulkonakin, mutta uuden hallin myötä harjoitusolosuhteet ovat parantuneet Oulussa.

SPV:n maalivahti Rasmus Hasu ja Matias Lintula (oik.) puolustivat maalilla salibandyottelussa.

Salibandy on kärsinyt harrastajakadosta kenties eniten – lajiliitto yhtyy olympiakomitean vetoomukseen purkaa liikunnan rajoitukset

Salibandyn harrastamisen aloittamiseen on matala kynnys, mutta sama koskee myös lopettamista. Salibandyliitto on huolissaan pelaajakadosta. Korona-aikana on lopettanut jopa 15 prosenttia pelipassipelaajista.

Ninja Kotajärvi, Saana Niemitalo, Kaisa Pietilä ja Nea Hiltunen salibandymailat käsissään.

Sisäurheilun harrastaminen on kielletty jopa 100 000 nuorelta aikuiselta – joensuulaisia salibandynaisia treenaaminen ulkona ei enää kiinnosta

Korona on sysännyt monet pois harrastuksista ja etäkouluun. Moni opiskeleva ja urheileva nuori on jo kolmatta vuotta ilman itselleen normaaleja sosiaalisia suhteita.

Rovaniemeläinen cheerleading-joukkue jäi jälleen kerran viimeiseksi. Määrätietoinen valmentaja puskee töitä voiton eteen.

Lappeenranta valittiin Vuoden cheerkunnaksi – kiitosta esimerkillisistä olosuhteista ja yhteistyöstä paikallisen seuran kanssa

Suomen Cheerleadingliitto on palkinnut Lappeenrannan Vuoden cheerkunta -palkinnolla.

Elektroninen urheilu yleiskuva e-urheilu

Raaheen ja Kajaaniin on tulossa e-urheilun junioriharrastekerhoja alkuvuodesta – matalan kynnyksen toimintaa toivotaan Suomeen ylipäätään lisää

Nuoren e-urheilun harrastamisen tuki on vielä vähäistä perinteiseen urheiluun verrattuna. Matalan kynnyksen kerhoja pystyvät järjestämään usein vain suuret kaupungit, kerrotaan Suomen Elektronisen urheilun liitosta.

Flipperin pelitaso läheltä kuvattuna, värikkäät valot palavat ohjaimissa, keskellä miehen pää, silmien kohdalla palavat kirkkaan punaiset valot.

Käytetyt flipperit viedään nyt käsistä – nousukautta elävän retropelin ympärille on muodostunut fanaattinen yhteisö Lahdessa

Lahti Pinball Society on ainoa flipperinpelaajien yhteisö maassamme. Korona-aika on lisännyt flippereiden suosiota Suomessa ja pelikoneita hankitaan koteihin aiempaa enemmän.

Rullalautailija seisoo skeittilaudan päällä savonlinnalaisessa parkkihallissa.

"Ei mulla odotukset ole kovin korkealla", sanoo Joona Immonen Savonlinnan skeittihallista – nuorisovaltuusto on ajanut hallia tuloksetta jo vuosia

Ensi vuoden lopulla tyhjilleen jäävää paloasemaa on kaavailtu monitoimihalliksi. Jos sen rahoitus järjestyy, saattaa myös nuorten pitkäaikainen toive skeittihallista toteutua.

Kuvassa mäkihyppyjunioreita varusteineen mäkihyppymäessä.

Juniorit liitävät taas Palomäellä – mäkihyppytornien sulkemisen uhka tahdotaan selättää, jotta Kouvolassa kasvaisi mäkikotkia

Mäkihyppyharrastusta alettiin elvyttää viime talvena. Alueen hyppyolosuhteita on parannettu, ja uusia junioreita on saatu lajin pariin.

Joensuulainen agilitykilpailija Maria Hirvonen antaa suukon Miuxille, joka on pyreneittenpaimenkoira.

Maria Hirvonen ja Miux toivat Joensuuhun agilityn PM-kultaa

Suomalaiset voittivat Norjan Moelvissa pidetyissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa kaikki yksilöluokat.

Viikinkiasuiset miehet taistelevat näytöksessä

Keskiaikaisissa taistelulajeissa varustus voi painaa 40 kiloa – harrastaja: "Kun riehut kaksi tuntia, jaksat hymyillä asiakaspalvelijana viikon"

Rottinkitaistelun ja viikinkimiekkailun harrastajia on Suomessa vasta noin 300. Vauhdikkaat taistelulajit herättävät kuitenkin kiinnostusta esimerkiksi markkinoilla.

Antti Pennanen håller taktikpalaver.

Jääkiekon harrastajamäärät ovat laskussa – huippuvalmentajan mielestä NHL-unelmaa markkinoidaan liian nuorille: "10–13-vuotiaat olisi hyvä jättää rauhaan"

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen on huolissaan nuorten jääkiekkoilijoiden harjoittelusta. Omaehtoiselle liikkumiselle ei jää aina tarpeeksi aikaa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lappeenrannan siluettiampujille tunnustusta: Mikko Kuismasta vuoden pistoolipracticalampuja

Vuoden pistoolipracticalampujaksi valittu lappeenrantalainen Mikko Kuisma valmistautuu parhaillaan ensi vuoden MM-kilpailuihin.

HJK juhlii Suomen mestaruutta.

Pokaali ilmaan – HJK on jalkapallon Suomen mestari 2021! Musta silmä ei haitannut suurinta sankaria: "Ihan huikea fiilis"

HJK voitti 1–1-tasapelin turvin mestaruuden yhden pisteen erolla. Hurja mestaruuskamppailu ratkesi osuvalla tavalla. Epäilijät antoivat lisälatausta helsinkiläisille.

Tukkateatterin näyttelijät tekevät alkulämmittelyä.

Harrastajateatterissa roolilla ei ole väliä, sillä kaikki tekevät kaikkea – näyttelijä: “Vien vaikka roskia, jos saan olla luovien ihmisten kanssa”

Suomessa on yli 500 teatteria joita pitää pystyssä intohimo. Tampereen Laukontorin laidalla esityksiään pitävä Tukkateatteri on yksi näistä.

Nainen seisoo kirjastossa kirjahyllyn vieressä.

Lavarunous saapuu kaupunkiin: Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään ensimmäinen lavarunousilta

Hämeenlinnan pääkirjaston väki kutsuu kaikki runoja kirjoittavat ja runoista kiinnostuneet kaupungin ensimmäiseen lavarunousiltaan. Kirjaston järjestämä tapahtuma on kaikille avoin.

Harrastajarumpali istuu rumpusetin takana ja testaa rumpuja.

Harrastajat löysivät soitinrakentajien luokse korona-aikana – itselle räätälöidyt soittimet kiinnostavat etenkin nuorempia soittajia

Kun ammattisoittajien asiakaskunta hiljeni, niin tilalle tulivat nuoremman polven soittajat ja harrastajat. Moni nuori soittaja ei enää kaipaa entisajan ikonin soitinta vaan pikemminkin itselle räätälöityä rumpusettiä tai kitaraa.

Kajaaninjoesta löytyy haastavia kohteita sukelluksen harrastajille

Parhaita sukelluspaikkoja salataan, jotta niitä ei pilattaisi – näiden hylkyjen luokse johtaa kuitenkin merkitty reitti ja opastuskierros

Luonnonvesissä sukeltaminen paljastaa menneisyyden menetettyjä puolia. Ihmiselämän merkit kiehtovat sukeltajia, mutta tieto parhaista sukelluspaikoista saattaa pysyä vain harvoilla ja valituilla.

Jussi Säteri maalaamiensa keilojen takana.

Monstereita, pääkalloja ja Kekkonen – Fotorealistinen kynäruiskutaide yllättää pikkutarkuudellaan

Kynäruiskumaalari Jussi Säterin teokset ovat täynnä yksityiskohtia. Tämän taiteenlajin teoksia ei perinteisesti kuitenkaan nähdä taidegallerioissa vaan rekkojen ja moottoripyörien pinnoilla.

Odotettu skeittipuisto täyttää harrastajien toiveet Vaasassa

Skeittipuistot ovat harrastajien toiveiden täyttymys, vaikka niiden rakentamisessa ollaan jälkijunassa: "Vaasan kokoisessa kaupungissa pitäisi olla kolme tällaista"

Vaasan uusi betoninen skeittipuisto oli avajaispäivänä täynnä innokkaita harrastajia. Seinäjoen skeittipuisto aukeaa lähiviikkoina. Harrastuspaikoille on kova kysyntä, kun skeittaajien määrä kasvaa ja välineet monipuolistuvat.

Kuvassa padel-kenttä Kajaanissa, jossa neljä pelaajaa.

Kajaaniin avataan talvella kaksi padelhallia – ensimmäinen sisähalli avaa ovensa marraskuussa, toinen ensi vuoden alussa

Padelin harrastajamäärät ovat yrittäjän mukaan kasvamassa raketin lailla. Laji sai Kajaanissa hyvän vastaanoton jo kesällä ulkokentillä, joten harrastajia uskotaan riittävän myös talvella sisällä.

Frisbeegolfkori Loimalahden frisbeegolfradalla.

Asukkaat rakensivat frisbeegolfradan Hämeenlinnan Sampoon

Virallisia avajaisia vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta.

"Aivan ihailtava rakkauselämä!" – Ulla-Maija Paavilainen ennusti Puoli seitsemän juontajien käsistä

“Aivan ihailtava rakkauselämä!” – Ulla-Maija Paavilainen harrasti nuorempana kädestä ennustamista, Puoli seitsemän juontajat pääsivät testiin

Kirjailijana ja toimittajana työskentelevältä Paavilaiselta on ilmestynyt tänä vuonna jo kaksi kirjaa. Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa hän kertoi yllättävästä nuoruuden harrastuksestaan.

Vilma Kinnunen meikkaa itseään

Vilma Kinnunen ei laittaudu arkisin, mutta vapaa-ajalla hänestä tulee Dona Catnip – “Pin-upin kautta löysin oman naiseuteni”

Oululainen Vilma Kinnunen löysi pin-upin jo teinivuosinaan. Nykyään laittautuminen tuo hänelle omaa aikaa kiireisen arjen keskelle.

Salibandyseura Mig treenaa

Lasten ja nuorten sisäliikunnan harrastajamäärissä näkyy vielä korona-ajan notkahdus

Pohjois-Pohjanmaan liikunnasta kerrotaan, että kato näkyy eritysesti kamppailulajien, naisvoimistelun ja salibandyn harrastajamäärissä. Tilanne ei ole syyskauden alkaessa vielä normalisoitunut, vaikka rajoituksista on pääosin päästy irti.

Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.

Moni lopetti säännöllisen liikuntaharrastuksen korona-aikana – Päijät-Hämeessä pyritään saamaan liikkujat takaisin seuratoimintaan

Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu -aluejärjestössä tehdään yhteistyötä seurojen ja kuntien kanssa, jotta varsinkin lapset ja nuoret palaisivat liikuntaharrastusten pariin.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage.

Kaverit kantoivat cheerleading-joukkueen lapset korona-ajan yli, kun monilta muilta meni motivaatio: "Tieto tulevista kisoista auttoi"

Mielekäs harrastus on ollut monen lapsen ja nuorten henkireikä korona-aikana. Innokkaimpienkin motivaatio on ollut koetuksella, kun treenaamaan ei ole päässyt normaalisti. 

Arto Lahtinen pitää padel-mailaa käsissään pelikentällä.

Hämeenlinna saa ensimmäisen padelseuransa – pääpaino on kilpailutoiminnassa

Mailapeli padel on kasvattanut nopeasti suosiotaan. Padelia pääsee tällä hetkellä pelaamaan jo noin sadalla eri paikkakunnalla ja yli 500 kentällä Suomessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle