Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ninja Kotajärvi, Saana Niemitalo, Kaisa Pietilä ja Nea Hiltunen salibandymailat käsissään.

Sisäurheilun harrastaminen on kielletty jopa 100 000 nuorelta aikuiselta – joensuulaisia salibandynaisia treenaaminen ulkona ei enää kiinnosta

Korona on sysännyt monet pois harrastuksista ja etäkouluun. Moni opiskeleva ja urheileva nuori on jo kolmatta vuotta ilman itselleen normaaleja sosiaalisia suhteita.

Rovaniemeläinen cheerleading-joukkue jäi jälleen kerran viimeiseksi. Määrätietoinen valmentaja puskee töitä voiton eteen.

Lappeenranta valittiin Vuoden cheerkunnaksi – kiitosta esimerkillisistä olosuhteista ja yhteistyöstä paikallisen seuran kanssa

Suomen Cheerleadingliitto on palkinnut Lappeenrannan Vuoden cheerkunta -palkinnolla.

Elektroninen urheilu yleiskuva e-urheilu

Raaheen ja Kajaaniin on tulossa e-urheilun junioriharrastekerhoja alkuvuodesta – matalan kynnyksen toimintaa toivotaan Suomeen ylipäätään lisää

Nuoren e-urheilun harrastamisen tuki on vielä vähäistä perinteiseen urheiluun verrattuna. Matalan kynnyksen kerhoja pystyvät järjestämään usein vain suuret kaupungit, kerrotaan Suomen Elektronisen urheilun liitosta.

Flipperin pelitaso läheltä kuvattuna, värikkäät valot palavat ohjaimissa, keskellä miehen pää, silmien kohdalla palavat kirkkaan punaiset valot.

Käytetyt flipperit viedään nyt käsistä – nousukautta elävän retropelin ympärille on muodostunut fanaattinen yhteisö Lahdessa

Lahti Pinball Society on ainoa flipperinpelaajien yhteisö maassamme. Korona-aika on lisännyt flippereiden suosiota Suomessa ja pelikoneita hankitaan koteihin aiempaa enemmän.

Rullalautailija seisoo skeittilaudan päällä savonlinnalaisessa parkkihallissa.

"Ei mulla odotukset ole kovin korkealla", sanoo Joona Immonen Savonlinnan skeittihallista – nuorisovaltuusto on ajanut hallia tuloksetta jo vuosia

Ensi vuoden lopulla tyhjilleen jäävää paloasemaa on kaavailtu monitoimihalliksi. Jos sen rahoitus järjestyy, saattaa myös nuorten pitkäaikainen toive skeittihallista toteutua.

Kuvassa mäkihyppyjunioreita varusteineen mäkihyppymäessä.

Juniorit liitävät taas Palomäellä – mäkihyppytornien sulkemisen uhka tahdotaan selättää, jotta Kouvolassa kasvaisi mäkikotkia

Mäkihyppyharrastusta alettiin elvyttää viime talvena. Alueen hyppyolosuhteita on parannettu, ja uusia junioreita on saatu lajin pariin.

Joensuulainen agilitykilpailija Maria Hirvonen antaa suukon Miuxille, joka on pyreneittenpaimenkoira.

Maria Hirvonen ja Miux toivat Joensuuhun agilityn PM-kultaa

Suomalaiset voittivat Norjan Moelvissa pidetyissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa kaikki yksilöluokat.

Viikinkiasuiset miehet taistelevat näytöksessä

Keskiaikaisissa taistelulajeissa varustus voi painaa 40 kiloa – harrastaja: "Kun riehut kaksi tuntia, jaksat hymyillä asiakaspalvelijana viikon"

Rottinkitaistelun ja viikinkimiekkailun harrastajia on Suomessa vasta noin 300. Vauhdikkaat taistelulajit herättävät kuitenkin kiinnostusta esimerkiksi markkinoilla.

Antti Pennanen håller taktikpalaver.

Jääkiekon harrastajamäärät ovat laskussa – huippuvalmentajan mielestä NHL-unelmaa markkinoidaan liian nuorille: "10–13-vuotiaat olisi hyvä jättää rauhaan"

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen on huolissaan nuorten jääkiekkoilijoiden harjoittelusta. Omaehtoiselle liikkumiselle ei jää aina tarpeeksi aikaa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lappeenrannan siluettiampujille tunnustusta: Mikko Kuismasta vuoden pistoolipracticalampuja

Vuoden pistoolipracticalampujaksi valittu lappeenrantalainen Mikko Kuisma valmistautuu parhaillaan ensi vuoden MM-kilpailuihin.

HJK juhlii Suomen mestaruutta.

Pokaali ilmaan – HJK on jalkapallon Suomen mestari 2021! Musta silmä ei haitannut suurinta sankaria: "Ihan huikea fiilis"

HJK voitti 1–1-tasapelin turvin mestaruuden yhden pisteen erolla. Hurja mestaruuskamppailu ratkesi osuvalla tavalla. Epäilijät antoivat lisälatausta helsinkiläisille.

Tukkateatterin näyttelijät tekevät alkulämmittelyä.

Harrastajateatterissa roolilla ei ole väliä, sillä kaikki tekevät kaikkea – näyttelijä: “Vien vaikka roskia, jos saan olla luovien ihmisten kanssa”

Suomessa on yli 500 teatteria joita pitää pystyssä intohimo. Tampereen Laukontorin laidalla esityksiään pitävä Tukkateatteri on yksi näistä.

Nainen seisoo kirjastossa kirjahyllyn vieressä.

Lavarunous saapuu kaupunkiin: Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään ensimmäinen lavarunousilta

Hämeenlinnan pääkirjaston väki kutsuu kaikki runoja kirjoittavat ja runoista kiinnostuneet kaupungin ensimmäiseen lavarunousiltaan. Kirjaston järjestämä tapahtuma on kaikille avoin.

Harrastajarumpali istuu rumpusetin takana ja testaa rumpuja.

Harrastajat löysivät soitinrakentajien luokse korona-aikana – itselle räätälöidyt soittimet kiinnostavat etenkin nuorempia soittajia

Kun ammattisoittajien asiakaskunta hiljeni, niin tilalle tulivat nuoremman polven soittajat ja harrastajat. Moni nuori soittaja ei enää kaipaa entisajan ikonin soitinta vaan pikemminkin itselle räätälöityä rumpusettiä tai kitaraa.

Kajaaninjoesta löytyy haastavia kohteita sukelluksen harrastajille

Parhaita sukelluspaikkoja salataan, jotta niitä ei pilattaisi – näiden hylkyjen luokse johtaa kuitenkin merkitty reitti ja opastuskierros

Luonnonvesissä sukeltaminen paljastaa menneisyyden menetettyjä puolia. Ihmiselämän merkit kiehtovat sukeltajia, mutta tieto parhaista sukelluspaikoista saattaa pysyä vain harvoilla ja valituilla.

Jussi Säteri maalaamiensa keilojen takana.

Monstereita, pääkalloja ja Kekkonen – Fotorealistinen kynäruiskutaide yllättää pikkutarkuudellaan

Kynäruiskumaalari Jussi Säterin teokset ovat täynnä yksityiskohtia. Tämän taiteenlajin teoksia ei perinteisesti kuitenkaan nähdä taidegallerioissa vaan rekkojen ja moottoripyörien pinnoilla.

Odotettu skeittipuisto täyttää harrastajien toiveet Vaasassa

Skeittipuistot ovat harrastajien toiveiden täyttymys, vaikka niiden rakentamisessa ollaan jälkijunassa: "Vaasan kokoisessa kaupungissa pitäisi olla kolme tällaista"

Vaasan uusi betoninen skeittipuisto oli avajaispäivänä täynnä innokkaita harrastajia. Seinäjoen skeittipuisto aukeaa lähiviikkoina. Harrastuspaikoille on kova kysyntä, kun skeittaajien määrä kasvaa ja välineet monipuolistuvat.

Kuvassa padel-kenttä Kajaanissa, jossa neljä pelaajaa.

Kajaaniin avataan talvella kaksi padelhallia – ensimmäinen sisähalli avaa ovensa marraskuussa, toinen ensi vuoden alussa

Padelin harrastajamäärät ovat yrittäjän mukaan kasvamassa raketin lailla. Laji sai Kajaanissa hyvän vastaanoton jo kesällä ulkokentillä, joten harrastajia uskotaan riittävän myös talvella sisällä.

Frisbeegolfkori Loimalahden frisbeegolfradalla.

Asukkaat rakensivat frisbeegolfradan Hämeenlinnan Sampoon

Virallisia avajaisia vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta.

"Aivan ihailtava rakkauselämä!" – Ulla-Maija Paavilainen ennusti Puoli seitsemän juontajien käsistä

“Aivan ihailtava rakkauselämä!” – Ulla-Maija Paavilainen harrasti nuorempana kädestä ennustamista, Puoli seitsemän juontajat pääsivät testiin

Kirjailijana ja toimittajana työskentelevältä Paavilaiselta on ilmestynyt tänä vuonna jo kaksi kirjaa. Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa hän kertoi yllättävästä nuoruuden harrastuksestaan.

Vilma Kinnunen meikkaa itseään

Vilma Kinnunen ei laittaudu arkisin, mutta vapaa-ajalla hänestä tulee Dona Catnip – “Pin-upin kautta löysin oman naiseuteni”

Oululainen Vilma Kinnunen löysi pin-upin jo teinivuosinaan. Nykyään laittautuminen tuo hänelle omaa aikaa kiireisen arjen keskelle.

Salibandyseura Mig treenaa

Lasten ja nuorten sisäliikunnan harrastajamäärissä näkyy vielä korona-ajan notkahdus

Pohjois-Pohjanmaan liikunnasta kerrotaan, että kato näkyy eritysesti kamppailulajien, naisvoimistelun ja salibandyn harrastajamäärissä. Tilanne ei ole syyskauden alkaessa vielä normalisoitunut, vaikka rajoituksista on pääosin päästy irti.

Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.

Moni lopetti säännöllisen liikuntaharrastuksen korona-aikana – Päijät-Hämeessä pyritään saamaan liikkujat takaisin seuratoimintaan

Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu -aluejärjestössä tehdään yhteistyötä seurojen ja kuntien kanssa, jotta varsinkin lapset ja nuoret palaisivat liikuntaharrastusten pariin.

Black Diamond Cheerleadersin 2011-2009 -syntyneiden kilpajoukkue Mirage.

Kaverit kantoivat cheerleading-joukkueen lapset korona-ajan yli, kun monilta muilta meni motivaatio: "Tieto tulevista kisoista auttoi"

Mielekäs harrastus on ollut monen lapsen ja nuorten henkireikä korona-aikana. Innokkaimpienkin motivaatio on ollut koetuksella, kun treenaamaan ei ole päässyt normaalisti. 

Arto Lahtinen pitää padel-mailaa käsissään pelikentällä.

Hämeenlinna saa ensimmäisen padelseuransa – pääpaino on kilpailutoiminnassa

Mailapeli padel on kasvattanut nopeasti suosiotaan. Padelia pääsee tällä hetkellä pelaamaan jo noin sadalla eri paikkakunnalla ja yli 500 kentällä Suomessa.

SM-viikon palkintopystejä.

Kesän 2023 SM-viikko järjestetään Lahdessa

Yle Urheilulla on ollut alusta lähtien vahva rooli SM-viikolla ja Ylen kanavien kautta lajit ovat tavoittaneet useita satoja tuhansia silmäpareja myös kotikatsomoissa.

Suomalaiset lajiliitot ajavat yhdessä viisiotteluun  sääntömuutoksia

Hevosen piiskaustapaus Tokion olympialaisissa käynnisti keskustelun – suomalaiset lajiliitot ajavat yhdessä viisiottelun ratsastusosioon sääntömuutoksia

Suomen ratsastajainliitto ja Miekkailu- ja viisiotteluliitto alkavat ajaa yhdessä muutoksia nykyaikaisen viisiottelun ratsastusosuuden sääntöihin. Liittojen aloittamassa sääntökeskustelussa pyritään varmistamaan hevosten hyvinvointia kilpailuissa.

Vaeltajia Riisitunturin kansallispuistossa.

Posion Riisitunturissa kartoitetaan kasvi- ja hyönteislajeja Bioblitz-lajikartoitusmaratonissa

Lisätietoja kaivataan erityisesti alueen jäkälistä sekä joistakin hyönteisryhmistä ja hämähäkeistä.

Niilo Mäkinen, Iivo Niskanen ja Nuutti Mäkinen samassa kuvassa

Rullasuksihiihto kasvattaa suosiota ja lumituntumaa haetaan rullia vaihtamalla – Iivo Niskanen: "Ei kuitenkaan mennä ihan formuloiden tasolle"

Rullasuksia on myyty tänä vuonna enemmän kuin vuosi sitten. Vauhdikasta lajia ei kannata aloittaa ilman hiihtokokemusta.

Aeronautica Arenan etupiha ja terassi.

Lapun luukulle lyöneen tuulitunnelin ovet avattiin uudelleen Pyhtäällä: ''Tämä on hiomaton timantti''

Aeronautica Arenalla on käynyt kesäkuun avajaisten jälkeen vieraita sekä läheltä että kauempaakin. Uusien yrittäjien tarkoituksena on laajentaa tuulitunnelistaan tunnetun elämyskeskuksen tarjontaa.

Eetu Kallioinen Lopen ampumaradalla

Eetu Kallioinen löysi tarkkuutensa pikkukunnan ampumaradalla, eikä hän ole ainoa – ratamestari: "Olympialaisiin tulee lisää seurattavia"

Olympiamenestys olisi jäänyt haaveeksi ilman Lopen ampumaradan puitteita, uskoo skeet-ampuja Eetu Kallioinen. Rata tarjoaa maailmanluokan harjoittelumahdollisuudet muillekin ampujille, joten kansainvälistä menestystä odotetaan myös jatkossa.

Frisbeegolfare och korg

Frisbeegolfin suosio yllätti Kempeleessä – nyt haaveissa on uusi yksityisen omistama, aiempaa monipuolisempi harrastusalue

Eri tasoisille harrastajille tarkoitettu frisbeegolfalue voisi toteutua, jos Kempeleen kunnalla on tarjota käyttöön maata riittävän keskeiseltä paikalta. Neuvottelut ovat jo käynnistyneet ja jatkuvat kesälomien jälkeen.

Päijänne täyttyi purjeveneistä viikonloppuna jo 40. kerran.

Purjeet pullistelevat taas Päijänteellä – perinteikäs Päijännepurjehdus alkaa lauantaina Säynätsalosta

Viikonloppuna kilpailtava Päitsi on järjestyksessään jo 48. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan.

Janne Söderholmilla kädessään vanhoja rahoja.

Metallinetsinharrastus toi ennätyksellisen paljon esineitä Museovirastolle – jono konservointiin on pitkä ja osa löydöistä uhkaa tuhoutua

Metallinetsinharrastus elää kukoistustaan. Museovirastoon on viime vuonna toimitettu löytöjä enemmän kuin koskaan. Osa esineistä tuhoutuu, koska konservointiin ei ole mahdollisuuksia. Etsijöitä kehotetaan jättämään esineet maan poveen odottamaan.

Teatterintekijät pääsivät vihdoin yleisön eteen

Kesäteatteriesitysten suosio huipussaan – esityksiä kaivanneet niin näyttelijät kuin yleisökin

UIT:n Kaunis Veera keräsi Nilsiän Louhosareenalla kahdessa viikossa yli 9 000 katsojaa (video), ja kesäteatteriesitykset ovat vetäneet muutenkin runsaasti yleisöä koronavuoden jälkeen. Teatterista ovat päässeet jälleen nauttimaan niin yleisö kuin näyttelijätkin.

Kuvassa padel-kenttä Kajaanissa, jossa neljä pelaajaa.

Padelin suosio näkyy Kajaanissa – uudet ulkokentät avattiin viikko sitten, syksyllä tarkoitus päästä pelaamaan myös sisätilossa

Padel on mailapeli, jota pelataan aidatulla padel-kentällä ja siinä yhdistyy tenniksen ja squashin ominaisuuksia. Padelia pelataan nelinpelinä ja sitä voi harrastaa niin ulkona kuin sisällä.

Kajaanin pallokerhon GF-junioreiden Kiira Sirviö odottaa omaa lyöntivuoroaan Kajaanin Naperoleirin kisassa.

Vihdoinkin! Kesän paras aika on käsillä, kun valtakunnallinen pesäpalloleiri alkoi koronatauon jälkeen – muutkin lajit toivovat, että harrastuksiin palataan

Arviolta satojen tuhansien nuorten harrastus on ollut koronan aikaan tauolla. Esimerkiksi pesäpallon harrastajien määrä väheni, mutta nyt näkyy valoa tunnelin päässä.

Kuvassa kajaanilainen Noora Rajahonka yksi tanssiryhmä Fortalezan jäsen

Samban harrastajat ovat tuttu näky Kajaanissa – tanssiryhmän jäsen: "Siinä voi olla juuri sellainen kuin on"

Viimeksi Kajaanin Casamba ry ja tanssiryhmä Fortaleza järjestivät sambakarnevaalin keskellä kaupunkia lauantaina. Seuraavan kerran tanssiryhmän voi nähdä elokuun loppupuolella Linnanvirta -kaupunkifestivaaleilla.

Jos Pinja Antikainen, 12, selvittää hiidenkirnujen haastereitin, isä on luvannut viedä hänet kiipeilymatkalle Eurooppaan

Pinja Antikaisen, 12, kesähaasteen palkintona odottaa kiipeilymatka Espanjaan – olympialaji kiipeily innostaa yhä useampia lapsia ja nuoria

Kiipeilyharrastus on nosteessa koko maassa. Uusien kiipeilyhallien avaaminen tuo lisää harrastajia lajin pariin. Etenkin lapset ja nuoret ovat lajista kiinnostuneita. Arvion mukaan kiipeilijöitä on Suomessa jo yhtä paljon kuin jääkiekkoilijoita.

Englantilaiskannattajien meri jalkapallon EM-kisojen loppuottelussa

Wembleyn mylvinnän todistanut Ari Lahti antaa Uefalle puhtaat paperit EM-kisoista – myötäilee liiton suunnitelmaa lisätä joukkuemäärää entisestään

Euroopan jalkapalloliitto on kertonut harkitsevansa joukkuemäärän kasvattamista 32:een vuoden 2028 EM-kisoihin. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti suhtautuu suunnitelmiin positiivisesti.

Satu ja Juha Keski-Antila viettämässä kesäpäivää Ryynäsenniemen leirintäalueella Tervolassa

Asuntovaunuja on rekisteröity 60 prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, matkailuautojakin runsaasti – karavaanaribuumi näkyy leirintäalueilla

Kotimaan matkailun elpyminen näkyy leirintäalueilla. Suomalaisia matkustajia on liikkeellä enemmän kuin ennen koronaa, ja viime vuodesta yöpymiset ovat kasvaneet peräti neljänneksellä.

Niko Vuorenmaa tutkailee vihreätä rc-autoa Euro Rc varastolla Janakkalassa

Teollisuushallista myydään pienoisautoja yli 40 maahan: RC-autoilun renessanssi nosti pienen kylän yrityksen uudelle huipulle

Radio-ohjattavat pienoisautot tulivat monelle uudestaan mieleen, kun pandemia rajoitti harrastuksia. Uusia harrastajia tuli lajin pariin ympäri maailmaa. Pienestä yrityksestä toimitetaan nyt RC-autoja ja niiden varaosia eri puolille maailmaa.

Ypäjän orivarsoja laitumella

Avin avustuksella rakennetaan lähiliikuntapaikka Forssaan ja parannetaan harrastajien turvallisuutta Ypäjän Hevosopistolla

Aluehallintovirasto avustaa tällä kertaa kolmea kuntaa sekä Hevosopistoa. Rahaa kantahämäläiskohteille tulee yhteensä 201 000 euroa.

En person kastar en frisbee mot korgen.

Seppälänkankaalle uusi 18-väyläinen frisbeegolfrata – Harjun ja Tuomiojärven radat poistuvat käytöstä

Frisbeegolfradan on arvioitu valmistuvan Jyväskylän Seppälänkankaalle kesäkuun loppuun mennessä. Uudella radalla pyritään palvelemaan eritasoisia harrastajia, ja samalla vähentämään Keljonkankaan frisbeegolfradan ruuhkautumista. Uuden radan myötä kaupunki poistaa huonokuntoiset Harjun ja Tuomiojärven frisbeegolfradat käytöstä.

Parkour on kovassa nosteessa

Katso videolta, miten parkour liikuttaa lapsia ja nuoria pandemia-ajan jälkeen – harrastaja: "Ollaan kaikkialla maailmassa samaa porukkaa"

Kesäleirillä on helppo päästä jyvälle uudesta lajista. Kuopiossa leiriläiset tutustuvat parkouriin pitkään lajia harrastaneen Jussi Tiilikaisen johdolla. Hän toivoo, että parkour olisi tapa houkutella lapsia liikunnan pariin koronarajoitusten jälkeen.

Yleiskuva

Aikuiset pääsevät taas harrastamaan sisällä – Joensuu avaa sisäliikuntapaikat

Aikuisten sisäliikunnan harrastustoiminta on sallittua mukaan lukien perhevuorot, aikuislapsiryhmät, aikuisjoukkueiden harjoitukset ja ottelut. Muut koronarajoitukset pysyvät voimassa.

Synnytysosaston käytävällä oleva taulu, jossa nuppineuloja syntyneiden lasten merkiksi.

Lapin sairaanhoitopiirit järjestävät julistekilpailun koronarokotuksista: palkintona rahaa enimmillään 2 000 euroa

Kilpailulla tsempataan lappilaisia koronan torjumisen ankkurimatkalla ja nostetaan esiin koronaturvallisen Lapin rakentamiseen osallistuneet lappilaiset taiteilijat.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Lasten ilmainen harrastustoiminta saa jatkoa Kainuussa, keväällä pilotoitu malli on koettu tarpeelliseksi

Suomen mallin harrastustoiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Lapset ja nuoret ovat kokeneet koulun jälkeisen harrastustoiminnan tarpeelliseksi, ja hyvin moni halusi jatkaa harrastusta myös tulevalla lukuvuodella.

Nainen laulaa karaokea

Karaokeharrastajat ottavat ilon irti, kun lupa laulaa viimein heltisi – Maija-Liisa Raassina valitsi aloitusbiisikseen Lokki-valssin

Karaokea voi laulaa jälleen myös ravintoloiden sisätiloissa niillä alueilla, joissa koronatilanne on perus- tai kiihtymisvaiheessa. Joensuussa Suvannon Santrassa karaokeharrastajat ovat rajoitusten lieventymisestä mielissään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle