Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Parkanoon saattaa tulla palstaviljelyalue

Maaseutukaupungissakaan kaikilla halukkailla ei ole omasta takaa käytettävissä kasvimaata.

Suomen olympiatoivo on toipunut vaikeasta vammasta – huippuskeittari Lizzie Armannolla ennätystähtäin Tokioon

Lizzie Armanto on potenut reisiluun murtumaa viisi kuukautta kotonaan Long Beachissa, Kaliforniassa. Suomalais-amerikkalainen on edelleen Suomen kirkkain mitalitoivo Tokion olympialaisissa.

Maatalousmuseon kesäkohde on tänä vuonna Korteniemen tila Tammelasta

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsi kesän etänäyttelynä toimivan kesäkohteen jo 14. kerran.

Presidentin puutarha palasi vuosien jälkeen alkuperäiseen asuunsa – katso kuvat ainutlaatuisesta kukkaloistosta

Kotkaniemi oli Suomen tasavallan kolmannen presidentti P.E. Svinhufvudin ja hänen Ellen-vaimonsa koti Luumäellä. Talon lisäksi nähtävää on puutarhassa. 

Pitkä kuuma kesä: kasvimaalta voi löytää nyt jättiläisiä

Varsinkin kesäkurpitsa on hyötynyt kuumasta ja kuivasta kesästä. Monikiloisia jättejä kerätään Lappia myöten.

Sunnuntai 15.4.2018 (radio)

Isku Syyriaan. Radiot. Keväinen hymy. Ilmasto. Kasvit.

Laventeli lempii chiliä ja kurkku tykkää basilikasta – saata yhteen täydelliset kasvikumppanit

Kasvimaailmassa suhteet voivat olla helppoja tai vaikeita – ihan niin kuin ihmisilläkin. Yhteensopivista lajeista hyötyvät sekä kasvit että niiden kasvattajat.

Kaupunkilaistyttö muutti taloon, jonka 1 300 neliön tontti oli pelkkää savipeltoa – nyt siellä kasvaa kymmenientuhansien ihailema puutarhakeidas

Maria Kesänen on rakentanut puutarhaansa noin kymmenen vuotta. Nyt hän on yksi Suomen suosituimmista puutarhabloggareista. Juttu on julkaistu lokakuussa 2017.

Kotipuutarhuri, anna porkkanoiden vielä pulskistua – Katso 5 vinkkiä, mitä puutarhassa kannattaa tehdä syyskesällä

Syksyn lähestyessä voi miettiä jo ensi kevättä ja uudistaa puutarhaa mielensä mukaan.

Säät suosineet viime vuosina lehtokotiloa – "Siitä tulee vielä riesa"

Puutarhoja piinaavat lehtokotilot jatkavat yleistymistään leutojen talvien vuoksi. Kaikkiruokainen ja kylmää sietävä tuholainen pärjäisi Suomessa missä tahansa.

Tällä Saimaan saarella asutaan yltäkylläisesti: 5 asuttua savua ja oma teatteri

Savonlinnan Muhasaaressa asuvat Kira Boesen ja Matti Muhonen pyörittävät pihapiirissään vanhan navetan ylisillä teatteria. Lossi tuo saareen esiintymään Suomen huippuja.

Loma

Varioi vihreällä – vuoden vihannes on salatti ja se kelpaa vaikka kukkapenkkiin

Salaatti on helppo kasvatettava, kunhan tietää nyrkkisäännöt. Myös kaupan ruukkusalaatista saa hyvässä lykyssä uuden sadon.

Ajankohtaista nyt: toukokuussa pääsee kylvämään ulos

Toukokuussa kaupunkiviljelijä pääsee elementtiinsä

Sukupolvet vaihtuvat viljelypalstoilla – uusia viljelijöitä ei riitä paikkaamaan lähtijöitä

Vaasassa viljelypalstoja vapautuu tällä hetkellä enemmän kuin viljelijöitä aloittaa. Seinäjoella tilanne on vakiintunut. Eläkeikäiset ovat perinteisesti olleet aktiivisin ryhmä harrasteviljelijöinä.

Mikä Syötävä kaupunki?

Eikö olisi mukavaa kasvattaa omaa ruokaa?

Minustako viherpeukalo? Kaupunkiviljelyaktiivi opastaa

Näin ryhdyt kaupunkiviljelijäksi

Kaupunkilaiset työntävät sormensa multaan – Jopa kauppakeskus sopii hyvin viljelypaikaksi

Helsinkiläiset kasvattavat syötävää kauppakeskuksessa, puistossa ja ratapihalla. Pitää vain huolehtia, että viljelymaa on puhdasta.

Hartolasta löytyi Suomen suurin porkkana – kasvatus onnistuu myös parvekkeella

Aiemmin Teija Hyysti on osallistunut auringonkukkien kasvatuksen sarjaan ja sijoittunut kolmanneksi.

Laatikkoviljelystä keskellä kaupunkia syntyi "Turun ihme"

Muissakin kaupungeissa on kiinnostuttu menestyksekkäästä kokeilusta, jossa asukkaat saivat viljelylaatikot ja mullan toivomiinsa paikkoihin.

Sato ei säily pakastimessa maailman tappiin – katso tästä, kuinka kauan ruokaa voi jemmata

Onko pakastimesi täynnä epämääräisiä nyssyköitä, joiden sisällöstä ja pakastusajankohdasta ei ole mitään muistikuvaa? Unohtuiko pakastearkun pohjalle rippijuhlien toissavuotinen kermakakku? Pakasteet eivät säily ikuisesti eikä makukaan odottamalla parane. Katso, miten kauan ruokaa kannattaa säilyttää.

Viljelypalstoille jonotetaan – "Halutaan kokea, kuinka omalla työllä tulee ruoka pöytään"

Viljelypalstoilla näkyy nyt nuorten aikuisten kiinnostus ruokaan ja ruuan alkuperään. Halukkaita viljelijöitä onkin enemmän kuin tarjolla olevia kasvimaita. Ruuan tuottaminen alusta loppuun itse kiehtoo nuoria kaupunkilaisia, ja sitä halutaan opettaa nyt myös omille lapsille.

Kesäkurpitsalle elinsijaa hylätyltä asfalttikentältä – viljelijät saivat urbaanin kasvimaan

Kotkaan on perustettu kaupungin ja viljelijöiden yhteistyössä kaupunkikasvimaa. Istutuslaatikot versoavat jo ensimmäistä satoa entisellä Wärtsilän alueella Kotkansaaren länsiosassa Katariinassa. Toiminta perustuu aktiivisten viljelijöiden intoon.

Trendikkään puutarhaharrastajan pihalla palaa nyt avotuli

Menneisyyden kaipuu ja omistajan persoonallisuus näkyvät suomalaisissa puutarhoissa tänä kesänä. Valaistukseen satsataan nyt entistä enemmän.

Taideteoksesta kasvimaaksi – ympäristötaide tuo hyötyviljelyn kerrostalon pihalle

Seinäjoen asuntomessuilla kerrostalon pihaan on pystytetty tervahauta eli kahdeksasta isosta puuelementistä luotu veistos. Messujen jälkeen veistoksen on tarkoitus toimia asukkaiden hyötykasvipuutarhana ja lisätä myös asuinyhteisön yhteisöllisyyttä.

Lakeuteen tottunut kaipaa avaruutta ympärilleen – silmä ei pökkää pienessäkään pihassa

Kasvimaat saattavat tehdä paluun omakotitalojen pihoille, sanovat Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran Hannu Ojanen ja Leena Elenius. 70-vuotiaan seuran alkuvaiheissa hyötykasvit olivat kova juttu, joten kasvimaat olisivat paluu juurille. Lakeusmaiseman keskellä pienessäkin puutarhassa halutaan säilyttää suuret linjat ja avaruus.

Fasaanit saivat häädön – linnut siirrettiin asuinalueelta jokimaastoon Ilmajoella

Ilmajoella kyllästyttiin muutama vuosi sitten runsaaseen fasaanikantaan ja linnuista aiheutuneisiin haittoihin. Fasaaneja ryhdyttiin pyytämään häkkeihin ja ne siirrettiin pois keskustan asutusalueelta alavammille maille.

Kasvukauteen vauhtia, allergiat helpottuvat – sade huuhtoo talven rippeet

Viikonloppuna vettä sataa paikoin jopa kolmekymmentä millimetriä.

Nämä kasvit voidaan jo istuttaa – katso puutarhaneuvojan vinkit kotiviljelijöille

Etelä-Suomessa voi kylvää maahan jo muun muassa perunoita, sipulia ja salaatteja. Pohjoisemmassa Suomessa perunankylvö saattaa venyä jopa kesäkuun alkuun kertoi puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen aamu-tv:n haastattelussa.

Näin teet helposti yrttilaatikon takapihalle

Näin teet helposti yrttilaatikon takapihalle

Venäjän vapusta tuli vapaapäivä muiden joukossa – juhla kuluu perunoita istuttaessa

Venäjällä vappua kutsutaan kalenterissa kevään ja työn juhlaksi. Vapun poliittisen merkityksen haalistuttua venäläiset viettävät juhlaa sen nimensä mukaisesti kevättöissä mökillä eli datshalla.

Tuoksuton bokashi-komposti istuu vaikka keittiön nurkkaan

Kotikeittiön ruokajätteen käsittelyssä puhaltavat uudet tuulet. Bokashi-kompostointi onnistuu vaikka kerrostalon parvekkeella ja sen avulla saa tehtyä ravinteikasta multaa kotikäyttöön lyhyessä ajassa.

Valmistitko kevään herkun oikein? "Parsa rakastaa vettä"

Paula Asikainen syö parsaa keväisin tuoreena suoraan omasta kasvimaasta, satokausi alkaa toukokuun puolessa välissä. Vuosikymmeniä parsaa syönyt ja sitä kasvattanut Asikainen on kirjoittanut parsasta myös oppaita ja odottaa parsanviljelyn palaavan jokaiseen kotipuutarhaan.

Puistoista saa poimia omenoita – suomalaiset eivät kuitenkaan tohdi

Julkisilla alueilla kasvatettavat hedelmät, marjat ja kasvit kuuluvat periaatteessa jokamiehen oikeuden piiriin. Silti esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella luumut meinaavat jäädä puuhun, eikä muutakaan satoa oikein rohjeta hyödyntää.

Liian tuore hevosenlanta voi aiheuttaa tuhoa puutarhassa

Hevosenlanta on vahva lannoite ja hyvä aine maanparannukseen. Lanta on kuitenkin voimakasta ja se kannattaa kompostoida ennen käyttöä.

Uusi luonnonmukainen menetelmä voi mullistaa polttoaineiden tuotannon – "hippien villein unelma"

Kasvimaailmasta tunnettu yhteytys on mahdollista toteuttaa myös toisin päin. Tuolloin voidaan tuottaa monenlaisia kemiallisia tuotteita selvästi nykyistä nopeammin, halvemmin ja saasteettomammin. Tanskalaistutkijat uskovat "käänteisen fotosynteesin" muuttavan monet teollisuudenalat ympäristöystävällisiksi.

Pohjoisen puutarhoissa -videosarja: Säntillinen maalaisidylli

Ikiroudan maasta paljastuu hämmästyttävän upeita puutarhoja ja niitä hoitavia persoonia. Pohjoisen puutarhoissa -sarja tarjoaa ideoita ja vinkkejä Pohjois-Suomesta, jossa puutarhasajoja ei ole perinteisesti tehty. Ensimmäisessä jaksossa maalaismaisemassa huomion keräävät muotopuutarhaa muistuttava kasvimaa ja pihalla juoksentelevat kanat.

Talviloman luontoleirillä lapset etsivät mörköjä ja viljelevät peltoa – video

Pirkanmaan koululaiset viettävät parhaillaan hiihtolomaansa. Kaupungit ja kunnat järjestävät lomaviikolla lapsille paljon aktiviteettejä, mutta myös järjestöillä on leiritoimintaa vapaitaan viettäville.

95-vuotias Lyyli asuu yksin isossa talossa maalla – tekee itse talon työt

Lyyli Järvinen rakensi miehensä kanssa talon maalle sotien jälkeen. Hän on asunut samassa talossa 70 vuotta. Nainen käy jumpassa ja hoitaa kotinsa pääosin itse.

80-vuotias tilallinen Pohjois-Karjala-projektista: Ilman sitä olisin ollut nurmen alla jo monta kymmentä vuotta

Pohjois-Karjala-projekti aloitettiin 1970-luvulla alunperin, koska työikäisiä miehiä kuoli sydänsairauksien vuoksi. Ensimmäinen rintakipu toi mukanaan sydänkohtauksen, ja miehet kaatuivat saappaat jalassa. Eläkkeellä oleva maanviljelijä Heimo Vartiainen kertoo, että vain yksi hänen kansakoulukavereistaan on enää elossa.

Elokuu hehkuu sadonkorjuun juhlaa – katso kuvat!

Kesä huipentuu kauniiseen kukkaloistoon ja sadonkorjuun juhlaan. Katso huikeat kuvat siirtolapuutarhasta sekä lasten itse hoitamalta kasvimaalta Tampereelta.

Venäjällä turvaudutaan omaan kasvimaahan eläkkeiden ostovoiman heikentyessä

Venäjän surkea taloustilanne rokottaa eläkeläisiä. Hallituksessa kaavaillaan päätöksiä, jotka heikentävät huomattavasti eläkkeiden reaaliarvoa. Sitä vastoin matalaan eläkeikään puuttuminen on maan johdolle poliittisesti liian vaikea päätös toteutettavaksi.

Retiisejä, nauriita tai salaattia kasvaa keskellä kaupunkia

Hyötykasvien kaupunkiviljelmiä on Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Vuosi sitten Rovaniemelle perustettiin oma kasvimaa keskelle kaupunkia. Viljelmästä pitää huolta rovaniemeläinen tiivis yhteisö.

Toisia kasveja viileä auttaa, toisilla on vilu

Kasvukausi on Hämeessä pari viikkoa jäljessä keskimääräisestä, ja kasvimaan kasvit kaipaavatkin lämpimiä kesäkelejä. Puutarhaneuvoja suosittelee, ettei harsoa kannata kiirehtiä talvisäilöön. Puut ja pensaat sen sijaan rehottavat kosteuden kunniaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle