Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Huonolaatuinen kuva Vladimir Putinista ja toisesta mieshenkilöstä.

Kotivideo näyttää pälyilevän Putinin verkkareissa – Yle julkaisee kuvat salaiselta Suomen-matkalta 90-luvulta

Ainutlaatuinen kotivideo näyttää, miten Putin vietti vapaa-aikaa luksushuvilalla Etelä-Suomessa Neuvostoliiton romahtamisen aikaan. Vaikka Putin pukeutui rennosti, hän käyttäytyi erittäin varautuneesti.

Filippiinien itsevaltiaan Ferdinand Marcosin vaimo Imelda tapaa lapsia yleisötilaisuudessa vuonna 1970. Kuva on mustavalkoinen.

Diktaattorien puolisoiden törsääminen, vallanhimo ja mielenterveyden ongelmat järkyttävät – Stalinin vaimon kohtalo on yhä kysymysmerkki

Oman käytöksen rajat hämärtyvät, kun aviopuoliso pitää koko maata hyppysissään, kertoo tietoteos Rouva diktaattori.

Kolumnisti  "Rysky" Riiheläinen

Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Demokratian ja diktatuurin välillä on verinen aikaero

Diktatuurissa ja demokratiassa vallitsee eri aika. Demokratiassa ajan kulumisesta päättävät äänestäjät, eikä aika tahdo riittää sotimiseen. Diktaattori puolestaan hallitsee kaikkien aikaa.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka.

Lukašenka avautui yksityiskohtaisesti kapinaviikonlopun dramaattisista neuvotteluista: Ymmärsin, että Putin halusi tappaa kapinalliset

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka kertoi hämmästyttävän avoimesti keskusteluistaan Vladimir Putinin kanssa, tämän käydessä läpi uransa vaikeinta poliittista kriisiä.

Aljaksandr Lukašenka.

Lukašenka katosi julkisuudesta ja on ehkä sairas – näin valta voisi vaihtua Valko-Venäjällä

Aljaksandr Lukašenkan seuraaja voisi olla jopa Venäjän agentti, sanoo tutkija Ryhor Nizhnikau.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka istuu katsomassa Voitonpäivän paraatia Moskovassa, taustalla näkyy univormuja.

Valko-Venäjän Lukašenkaa ei nähty sunnuntain juhlallisuuksissa – huhut hänen terveydentilastaan kiihtyivät

Edellisen kerran Lukašenka on nähty julkisuudessa voitonpäivän juhlallisuuksissa Moskovassa tiistaina.

Henkilö valmistaa ruokaa keittiössä, televisioruudulla Vladimir Putin pitää puhetta.

Venäjän ideaa avaavasta luennosta sukeutui kirja, joka kertoo muuttumattomasta maasta: ”Vallankumouksen potentiaali aika pieni”

Everstiluutnantti evp Martti J. Karin ja historian professori Antero Holmilan teoksen mukaan Venäjän toimintaperiaatteilla on historialliset juuret. Holmila arvioi Ukrainan sodan päättyvän kompromissiin.

Maxarin satelliittikuva lentokentästä Valko-Venäjällä. Kentälle tehtiin myöhemmin väitetysti drooni-isku.

Valko-Venäjän nuorallatanssi – päätyykö Venäjän ja Kiinan käskyläinen asekaupan välittäjäksi?

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka teki suurieleisen matkan Kiinaan ja ylisti maan rauhanaloitetta. Vierailu oli tutkija Margarita Zavadskayan mukaan myös Venäjän ja Kiinan yhteydenpitoa.

Aliaksei Zanouski

Kolme nuorta miestä pakeni julmaa diktatuuria Suomeen – nyt he kertovat, miksi Ukrainalla on toivoa mutta Valko-Venäjällä ei

Valkovenäläiset kokeilivat halausvallankumousta. Se ei toiminut, ja nyt maa on Venäjän pääliittolainen hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan. Kolme Suomen valkovenäläistä kertoo, mitä siitä ajattelevat.

Putin 70v - mielenosoitus

Analyysi: Vain harva diktaattori on pysynyt vallassa koko ikänsä, mutta kaikki liian pitkään

Yksinvaltiaat voivat maailmassa valitettavan hyvin, kirjoittaa 12 diktaattoria -podcastia toimittava Raimo Tyykiluoto. Demokraattisesti toimivan valtion luominen on vuosikymmenten projekti, kun taas diktatuuri voi syntyä nopeasti.

Putin vakavailmeisenä, taustalla valokuva, jossa univormupukuinen mies.

Länsi oireilee, kun Putin ja muut diktaattorit jyräävät – kovat ajat koettelevat demokraattisia arvoja myös meillä, sanoo tutkija

Autoritaarisuus on saanut pistevoittoja, mutta demokratia on vielä iskukykyisenä kehässä, sanoo poliittisen historian professori Juhana Aunesluoma.

Saksalaisia sotilaita jatkosodan aikana

Vanhat diplomaattisähkeet paljastavat Hitlerin hullaantuneen suomalaisista – syy ihailulle eivät olleet kansalliset piirteet

Ulkoministeriön arkistoista löytyy lukuisia diplomaattisähkeitä, joita Suomen suurlähettiläät ovat 1930- ja 40-luvuilla lähettäneet ministeriölle.

Somemyllytys tukee Marcosin klaanin vallan jatkumista Filippiineillä.

Diktaattoriperhe hassutteli Tiktokissa ja teki itsestään hittielokuvan – filippiiniläiset aivopestiin unohtamaan, mitä heille tapahtui

Marcosin klaani valmisteli paluuta valtaan vuosia. Se onnistui, koska Filippiinit on nuori ja kännykkäriippuvainen maa.

Ferdinand Marcos lupasi puheessaan puolustaa Filippiinien koskemattomuutta

Filippiineillä Marcosin dynastian jäsen aloittaa virkakauttaan – näin tutkijat selittävät perheen suosiota, jota on lännessä vaikea ymmärtää

Henkilöpalvonta siivitti Ferdinand Marcos Juniorin voittoon, tutkijoiden mukaan historiaa kaunistelemalla. Kokosimme keskeiset syyt Marcosin ja varapresidentti Sara Duterten nauttimaan suureen tukeen.

Ystävyys pataan Kiovanpuisto. Tampereella

Lenin-patsaat poistetaan Suomen katukuvasta – miksi muut Neuvostoliittoa ihailevat patsaat saavat jäädä?

Historiantutkija Jussi Jalosen mukaan patsaskeskustelu liittyy pyrkimykseen karistella suomettumisen viimeisetkin rippeet.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Armottoman hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa on parasta sanoa f-sana ääneen

Demokratian ja sananvapauden halveksunta, voimapolitiikan ihannointi ja länsimaiden demonisointi olivat ja ovat edelleen fasistisen ajattelun tunnusmerkkejä, kirjoittaa Enqvist.

Adolf Hitler

Mies, jolla olisi ollut tilaisuus tappaa Hitler – kurkkulääkärin kirjeet natsidiktaattorin hoidosta tulivat päivänvaloon Sveitsissä

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin pitkäaikainen kurkkulääkäri kertoo kirjeissään sairauskammoisesta potilaasta, mutta ei sano sanaakaan tämän politiikasta.

Bongbong Marcos puhumassa taustallaan Filippiinien lippu.

Isä varasti kansan rahat, ja nyt poika lupaa "kultaisen ajan" palaavan – tällainen on Bongbong Marcos, joka noussee Filippiinien presidentiksi

Bongbong Marcos on onnistunut kirjoittamaan maansa ja perheensä historian uusiksi, koska puolet äänioikeutetuista on niin nuoria, ettei muista diktatuurin aikaa.

Presidenttiehdokas Ferdinand Marcos Jr. pitää puhetta kampanjansa aikana.

Filippiineillä äänestetään tänään uudesta presidentistä – ennakkosuosikkina maan edesmenneen diktaattorin poika

Kannatuskyselyiden perusteella Ferdinand Marcos jr. on voittamassa vaalit äänivyöryllä. Kisa käydään käytännössä hänen ja maan nykyisen varapresidentin Leni Robredon välillä.

Neurotieteilijä Ian Robertson analysoi Putinin käytöstä

Rajoittamaton yksinvalta näyttää sokaisseen Putinin, sanoo tunnettu neurotieteilijä Ylelle – "Tilanne on hyvin, hyvin vaarallinen"

Irlannin tiedeakatemian jäsen Ian Robertson on tutkinut, miten valta muuttaa aivoja. Hän näkee Vladimir Putinin toiminnassa piirteitä pysyvistä muutoksista.

Propagandajulisteessa on piirretty ylpeästi ylöspäin katsova nuori perhe, punalippu taustalla. Venäjäkielisessä tekstissä sanotaan "Tulevaisuutemme on kommunismi!"

"Koko ikämme me uskoimme, että kerran vielä saamme elää hyvin, se oli petosta" – tällainen oli Neuvostoliitto

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Neuvostoliitto oli olemassa vain 70 vuotta, mutta sen perintö elää yhä. Mutta millainen oikeastaan oli tuo historiassa ainutlaatuinen maa, josta tuli julma tragedia?

John Cleese

Monty Pythonin John Cleese jälleen tukkanuottasilla poliittisen korrektiuden kanssa: pisti itsensä mustalle listalle Hitler-parodian takia

Koomikkolegenda lisäsi itsensä Cambridgen yliopiston suurimman oppilasyhdistyksen boikottilistalle, ennen kuin kukaan muu ehti sitä tehdä. Sosiaalisessa mediassa tapahtumaketjusta käydään kiivasta keskustelua.

Trumpin kohupuhe

Yksi lause paljasti fasismia tutkineelle historioitsijalle, millainen johtaja Donald Trump on: "Vain yksinvaltias puhuu ihmisen ampumisesta"

Amerikkalainen Ruth Ben-Ghiat liittää kirjassaan Mahtimiehet Donald Trumpin samaan joukkoon fasisti Mussolinin ja sotilasdiktaattori Pinochetin kanssa. Hänen mukaansa Trump yritti Yhdysvalloissa vallankaappausta.

Yuri dmitriev

Stalinin joukkohaudat paljastaneen Juri Dmitrijevin piina jatkuu – Yle tapasi Petroskoissa vangitun historioitsijan läheisiä

Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija istuu viidettä vuotta vangittuna poliittisina pidettyjen syytösten takia. Dmitrijevin tyttären ja ystävän mukaan ajojahti kertoo siitä, että Stalinin hirmutöistä tulee vaieta Venäjällä.

Kuvaruudulla mies kalterien takana, etualalla kaksi ihmistä kuvattuna takaapäin

Muammar Gaddafin poika palasi vuosien jälkeen julkisuuteen ja saattaa pyrkiä Libyan johtoon

Saif al-Islam Gaddafin olinpaikasta ei ole ollut varmaa tietoa vuosiin. Kapinallisjoukot ottivat Gaddafin kiinni pian hänen isänsä surman jälkeen vuonna 2011. New York Timesin haastattelussa Gaddafi vihjaa pyrkivänsä johtamaan Libyaa.

Varapresidentti Rosario Murillo ja hänen miehensä, presidentti Daniel Ortega maaliskuussa 2019.

"Vapailla vaaleilla ei ole mitään mahdollisuutta" – Nicaraguassa pidätettiin jo viides mahdollinen opposition presidenttiehdokas

Istuva presidentti Daniel Ortega on luonut Nicaraguaan terrorijärjestelmän, joka estää ihmisiä osoittamasta mieltään, eikä hyväksy minkäänlaista opposition kampanjaa, sanoo Ortegan entinen varapresidentti.

Jake Sullivan

USA:n ja Pohjois-Korean välit voivat pian saada tuulta purjeisiin, mutta vielä on epäselvää, mihin suuntaan Bidenin hallinnon suhteet Pohjois-Korean kanssa kehittyvät

Pohjois-Korean tämänviikkoinen keskustelunavaus on ensimmäinen USA:n ja Pohjois-Korean suhteita koskeva kommentti presidentti Joe Bidenin valtaannousun jälkeen. Yhdysvaltain turvallisuusneuvonantaja pitää Pohjois-Korean keskusteluavausta mielenkiintoisena.

Raman Pratasevitš

Valko-Venäjän vangittu oppositioaktivisti esiintyi itkuisella "tunnustusvideolla"  – Isä: Hänet on murrettu

Raman Pratasevitš sanoo videolla Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukašenkan tekevän oikeita asioita.

Mielenosoitus Minskissä.

Röyhkeä kaappaus Ryanairin lennolta – näin silmukka Lukašenkan vastustajien ympärillä on kiristynyt Valko-Venäjällä

Itsevaltias presidentti Aljaksandr Lukašenka on käynyt vastustajiensa kimppuun yhä rajummin ottein. Mahdollisuudet protestoida ovat heikentyneet kuukausi kuukaudelta. Uusin episodi on oppositioaktiivi Raman Pratasevitšin pidätys.

Valko-Venäjä pelasi MM-kisoihin valmistavan maaottelun Saksaa vastaan.

Jääkiekon MM-kisojen kulisseissa jännitteitä – Valko-Venäjän kiekkopomo on nimittellyt urheilijoita maanpettureiksi ja saanut itse porttikiellon Latviaan

Keskustelu Valko-Venäjän ihmisoikeuksista hiipui mediassa sen jälkeen, kun jääkiekon MM-kisat vietiin maasta. Minskin kovakourainen diktatuuri ei ole kuitenkaan hävinnyt minnekään.

ASEAN-maiden johtajat kokoontuvat Jakartassa Indonesiassa.

Kaakkois-Aasian naapurit vaativat Myanmarin sotilasjunttaa lopettamaan väkivallan

Asean-maat puuttuvat harvoin jäsenmaidensa asioihin. Nyt Myanmarin sotilaille lähti tiukka vaatimus.

Kim Jong-un puhujakorokkeella.

Kim Jong-un varoitti Pohjois-Koreaa vakavasta kriisistä: "Puolueen palveltava aidosti kansaa"

Kimin katsotaan viitanneen jopa 1990-luvun pahaan nälänhätään, kun hän kehotti puoluettaan "vaivalloiseen marssiin".

Ihmiset surevat menehtynyttä mielenosoittajaa hautajaissa Yangonissa, Myanmarissa.

Monet maat vaativat Myanmarin sotilasjunttaa kuriin – venäläiskenraali kävi kertomassa, että Venäjä seisoo juntan rinnalla

Venäläiskenraali vastaanotti mitalin ja miekan juntan johtajalta, jota syytetään satojen ihmisen kuolemasta.

Poliisi suihkuttaa kyynelkaasua mielenosoittajia päin Mandalayn kaupungin kadulla.

Myanmarin sotilasjuntta palkkasi lobbarin avukseen – Avustanut myös Robert Mugabea ja Sudanin sotilasjunttaa

Poliisit ja sotilaat ovat jatkaneet mielenosoittajien ampumista Myanmarissa.

Svjatlana Tsih’anouskaja, Valko-Venäläisen opppositioliikkeen politiikko.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Ylelle: Suomi voisi auttaa neuvotteluissa Lukašenkan ja Venäjän kanssa

Suomessa vieraileva Tsihanouskaja toivoo, että Suomi ja EU laajentaisivat pakotteita Valko-Venäjän hallintoa vastaan.

Svjatlana Tsihanouskaja puhuu megafoniin maski kasvoillaan

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vierailee Suomessa: Kotiäiti ryhtyi presidenttiehdokkaaksi, joutui maanpakoon ja tapaa nyt maailman johtajia

Svjatlana Tsihanouskaja tapaa tällä viikolla Suomessa tasavallan presidentin, pääministerin ja ulkoministerin.

Mielenosoittaja osoittaa mieltään armeijan päällikköä  Min Aung Hlaingi vastaan, jolle on piirretty Hitler-viikset.

Myanmarin sotilasjuntta on peruuttanut yli 23 000 vangitun ihmisen tuomiot

Maan armeija pidätti Aung San Suu Kyin 1. helmikuuta.

Mielenosoittajia

Egyptissä kansa syrjäytti diktaattorin 10 vuotta sitten, mutta demokratia on yhä kaukainen haave

Egyptiläiset saivat vapaat vaalit, mutta armeija ei kelpuuttanut kansan valitsemaa johtajaa.

Rene Fasel

Kommentti: Jääkiekon MM-kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä tavalla, joka paljasti, että jääkiekon arvomaailma on huipulla mätä

Kansainvälisen jääkiekkoliiton tiedotteesta puuttui olennainen sana, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Rene Fasel

"Jos diktaattoreja on valtiollisesti vaikea saada pois paikaltaan, kansainvälisissä urheilujärjestöissä on sama juttu" – urheiluasiantuntijat äimistelevät Faselin toimintaa

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin toiminta ei saanut ymmärrystä Ylen aamun Jälkihiessä.

Fasel Lukashenka

Kommentti: Diktaattorin halailua oli oksettavaa katsoa – Kansainvälisen jääkiekkoliiton on tehtävä nyt kaksi isoa päätöstä

Jos René Fasel saa jatkaa käsittämätöntä veljeilyään Valko-Venäjän kanssa, menettää Kansainvälinen jääkiekkoliitto lopullisesti uskottavuutensa, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. 

Kim Jong-un seisoo puhujanpöntön takana harmaassa puvussa ja tervehtii paraatia.

Pohjois-Korean Kim kiitti kansaa tuesta vaikeina aikoina

Kim ei tänä vuonna pitänyt televisioitua uudenvuoden puhetta, vaan välitti sanomansa käsin kirjoitetulla viestillä.

Uinnin MM-voittaja ja olympiamitalisti Aleksandra Gerasimenja on nykyään osa Valko-Venäjän urheilijoiden suurta protestiliikettä.

Teinityttö sai erityisen huomionosoituksen, kun Valko-Venäjän presidentti haki häntä tanssimaan – sittemmin juhlitusta sankarista tuli Aljaksandar Lukašenkan halveksunnan kohde

Valko-Venäjän urheilusankarit ovat yhdistäneet voimansa vastustaessaan Aljaksandar Lukašenkan hallintoa. Siitä on kasvanut historiallisen suuri urheilijoiden protestiliike.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle