Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pekka Juntin kolumni: Sinäkin aiheutat eläimille kärsimystä ja kuolemaa

Syöminen on kärsimyksen loppunäytös. Kipu, pelko ja kuolema saa ruuan maistumaan ihanalta, vaikka ei sitä moni tiedä tai tunnusta, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Madepilkinnän sesonki on alkanut – hiipunutta harrastusta herätellään Kainuussa uudelleen eloon

Mateenpilkkijöitä ei ole yhä paljon kuin aikaisempina vuosina.

Madekeitolla ja mateenmädillä herkuttelevat tänä talvena vain onnekkaimmat – madesesonki on parhaimmillaan, mutta madetta ei tahdo saada mistään

Etelän jäättömistä järvistä madetta ei nouse. Nyt kaikki toivo laitetaan Lapin järviin.

Kaupunkikalastuksen suosio lisääntyy – Oulu voisi hyödyntää keskustan tuntumassa olevia kala-apajia myös matkailussa

Oulun edustan matalat rannat sopivat hyvin vapaa-ajan kalastamiseen ja kalalajien määrä on runsas.

Kylän viimeinen mateenpyytäjä – "Matkailijat ja kaverit käyvät katsomassa, muuten täällä saa olla aivan yksin"

Talvikalastajat ovat harvassa Tornionjoen alajuoksulla. Kotitarvepyytäjien joukko on harventunut, kun jatkajia ei ole saatu ja karut olosuhteet pistävät kalastajat koville.

Kalojen talvi – elämää jääkannen alla

Luonto-Suomessa keskusteltiin kalojen talvioloista.

Konneveden syvyyksissä elää erikoinen madekanta

Konnevesi-järvessä elää kaksi madekantaa. Toinen niistä kutee syvässä ja myöhään.

Kemijärvi on puhdistunut tehtaan jäljiltä - kalaa kysytään kaupan tiskillä

Kemijärven vesi on puhdistunut sitten sellutehtaan lopettamisen ja samalla myös paikallisen kalan laatuun kohdistuneet ennakkoluulot ovat hälvenneet. Markettien tiskit tarjoavat kemijärveläistä kalaa sen mukaan kuin sitä on saatavilla. Menekkiä olisi enemmänkin, mutta lähes olematon ammattikalastus rajoittaa tarjontaa.

Tuoretta kalaa pyydetään pottujen kaveriksi jään alta

Vehkaperän veljekset Mauri ja Paavo ovat kalastaneet koko ikänsä. Talvella he kalastavat verkoilla, jotka vedetään jään alle heti kohta jäiden tultua. Vaikka joskus tuntuukin siltä, onko kalastamisessa mitään järkeä, veri vetää sinne aina uudelleen.

Australialaistaiteilija ihastui talviseen Suomeen: "Jäällä käveleminen on jotakin sellaista, mitä ei voi kotona kokea"

Australialainen taiteilijapari innostui kuultuaan, että Suomessa on ollut perinteenä polttaa vanhat, käyttökelvottomat puuveneet. Veneiden polttaminen ja niiden kiskomisesta syntyvä ääni olivat lähtökohtana Madeleine Flynnin ja Tim Humphreyn Shriek-teokselle, joka esiteltiin Kuopion Tahkolla ANTI-nykytaidefestivaalilla.

Video: Sihteerilintu voi potkia käärmeen hengiltä – brittitutkijat mittasivat iskun voiman

Tutkijat yllyttivät linnun hyökkäämään kumikäärmeen kimppuun. Kovimman potkun voima oli 195 newtonia – suunnilleen yhtä suuri voima kohdistuu varpaisiin, kun niitä painaa 20-kiloinen esine. Hontelo sihteerilintu painaa vain muutaman kilon.

Ammattikalastajat toivovat mateelle pitempää kysyntää

Ammattikalastajat haluaisivat, että madetta olisi ruokapöydissä muulloinkin kuin vain alkuvuoden lyhyenä sesonkina. Lokalla kalastavaa Risto Pyhäjärveä harmittaa, että helmikuun lopussa mateen kysyntä loppuu kuin seinään.

Mateenpyynnissä oppii inarinsaamea paremmin kuin luokkahuoneessa

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen inarinsaamen kielen ja -kulttuurin opiskelijat opettelevat kieltä käytännön kalastuskurssien avulla. Opiskelija Eine Kangas pitää tätä hyvänä tapana oppia kieltä.

Talvinen kalajuttu: Varma ennätysmade juuttui kahdeksan tuuman reikään

Madetta mielivä pilkkijä lähtee liikkeelle vasta illan hämärtyessä, sillä made on pimeän kala. Voi hyvinkin kestää aikansa, että pilkkijä löytää madepolun varrelle. Jos ennätysmatikkaa halajaa, silloin kannattaa kairata tarpeeksi suuri reikä, ettei käy niin kuin eräälle kuvausryhmälle.

Perinteiselle madepilkille mentävä uusin vermein – ryöstöpilkki ja madehara pannassa

Vuoden alussa voimaan astunut kalastuslaki pisti uusiksi perinteisen mateen pilkinnän. Kutumatikoita on pyydetty helmi-maaliskuun pimeydessä kautta aikain madeharalla tai ryöstöpilkillä. Nämä ikiaikaiset pyyntivälineet ovat nyt laittomia. Esimerkiksi Oriveden madepilkkicup pitää viedä läpi uusin kujein Pohjois-Karjalassa.

Kaksi tapaa pilata kala: liian pitkä tai liian kuuma kypsennys

Ruokatuotannon lehtori kannustaa kalan käsittelyyn tottumattomia tarttumaan toimeen. Esimerkiksi kotimaisen mateesta on Jari Mäkivaaran mukaan tehty turhaan mörkö. Paistamisen sijaan kalan voi hauduttaa.

Maanantai 25.1.2016 (radio)

Viranomainen vaatii suuria sakkoja bussiliikenteelle. Europol: Isis suunnittelee hyökkäyksiä Eurooppaan. SAK haluaa aloittaa uudet työneuvottelut. Kohta on madeaika.

Helakanpunaiset kidukset ja kirkkaat silmät ovat tuoreen kalan merkkejä

Kalojen hypisteleminen kaupan tiskillä on kielletty. Kuluttaja joutuu ratkaisemaan kalan tuoreuden näkö- ja hajuaistinsa sekä myyjän antamien tietojen perusteella.

Paras mateenpyyntiaika on käsillä – katso, kuinka haluttu saalis nousee jään alta

Made on pitkulainen ja limaisen liukas kala. Yli 40 vuotta kalastusta harrastanut Risto Saresvirta pitää madekatiskoja Kouvolan Pyhäjärvessä. Videolla Saresvirta käy tarkistamassa jään alle upotetut pyydykset.

Heikot jäät haitanneet siianpyyntiä Lokalla – kalastajien talous tiukilla

Siian mätikalastus Lokan altaalla Sodankylässä ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Syy on leudon syksyn ja alkutalven. Heikot jäät ovat haitanneet järvellä liikkumista.

Komissio: Israelin siirtokunnissa valmistetut tuotteet merkittävä

EU ei hyväksy Länsirannan liittämistä Israeliin. Israelin mielestä siirtokuntatuotteiden merkintä johtaa boikotointiin ja siten haittaa Lähi-idän rauhanponnisteluja.

Kakko ja Mäkitalo vahvassa golfvireessä

Roope Kakko ja Jaakko Mäkitalo onnistuivat lauantain golfkierroksella ja saivat tuloskorttiinsa 68 lyöntiä Prahan lähistöllä pelattavassa ET-kiertueella.

Näkökulma: Luopumisen tuska viiltää rintaani

Tunteen voitto järjestä on johtanut kohdallani parhaat päivänsä nähneen auton loputtomaan korjauskierteeseen. Yhdessä koetut kilometrit rakentavat tunnesiteen ja luopumisen tuska on ylipääsemätön.

Ruoan vähyys yllätti seikkailusarjaa kuvanneet Kuusamossa

Discovery Channel kuvasi Kuusamossa yhden jakson uutuussarjaansa Lost & Starving. Kokemus oli rankka.

Geenimuuntelun puolustajilta yllättävä veto Saksassa – vaativat merkintää kaikkiin GM-tuotteisiin

Tutkijat yrittävät voittaa yleisen mielipiteen puolelleen omimalla yhden vastustajien keskeisistä keinoista. He toivovat, että ajan mittaan GM-merkinnälle käy samoin kuin "Made in Germany" -leimalle.

Mieskuorojen klangi uhkaa kypsyä jopa liikaa - uutta polvea houkutellaan vaikka ulkomaanmatkoilla

Miehen ääni ei helposti vanhene, mutta ukkoontuminen uhkaa vanhaa perinnettä.

1200 mieskuorolaista täyttää äänellään Tampere talon - kilpaa lauletaan kolmessa eri sarjassa

Madetoja-kilpailu on vain mieskuoroille ja se huipentuu gaalaan, palkintoihin ja silliaamiaiseen.

Luolassa iso yllätys: Kivikautisella vainajalla oli hautamuistomerkki

Jääkausi viilensi yhä Eurooppaa, kun nykyisessä Espanjassa vietettiin poikkeuksellisia hautajaisia. Tutkijoita mietityttää, ovatko hautakiveen piirretyt viivat esihistoriallinen muistokirjoitus.

Talvikalastus Päijänteellä jo lähes ohi

Kalastajat ovat päässeet liikkumaan Päijänteen suurilla selillä tänä talvena vasta noin kolmen viikon ajan. Tämän vuosituhannen puolella Päijänne on vain pari kertaa jäätynyt kokonaan joulukuun puolella.

Kalastajat väittävät Päijänteen mateen kääpiöityvän – tutkija pitää liioitteluna

Päijänteen mateen uskotaan muuttuneen vuosikymmenten saatossa kääpiökasvuisiksi. Kalastajien mukaan todisteet ovat selvät. Tutkija toppuuttelisi kääpiöitymispuheita.

Sisävesien madekausi alkaa

Sesonki on lyhyt, mutta kiivas. Kutuaikaan mateesta voi nauttia sekä kalan lihan että mädin muodossa.

"Yleensä sitä huomaa vaan Amarillon" – ketjuravintoloiden keskellä pärjää vain persoonalla

Ravintolaruuassa arvostetaan aiempaa enemmän paikallisuutta, luomua ja terveellisyyttä, mutta yhä useammin myös edullista hintaa.

Akvaristi/sukeltajan toive: "Kun taas näkisi mateiden kutubileet"

Vaikka Juhani Soinila on työskennellyt jo vuosia Kotkan Maretariumissa, hän ei ole kuin kerran päässyt todistamaan huikeaa näytelmää. Jokunen vuosi sitten joukko madenaaraita ja yksi koiras pitivät sellaiset kosiomenot, että se ei akvaristin mielestä katoa. Mateiden kutuaika on taas ihan käsillä.

Talvikalastus on karskia puuhaa

Talvikalastajan ei tarvitse joka päivä käydä verkoilla. Käynti kerran viikossa riittää, sillä kala säilyy kyllä hyvin kylmässä vedessä, kehuu Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö ja ahkera kalamies Mika Soramäki talvikalastuksen hyviä puolia. Ollaan verkoilla. Tuuli tuivertaa, pakkanen paukkuu ja toiveessa on saada talven ensimmäiset mateet.

Rannikon ammattikalastajat kaipaavat jäätä

Avoveden takia kalamäärät ovat jääneet niukoiksi ja vesillä liikkuminen on hankaloitunut. Moni onkin jättänyt kalastuksen kokonaan väliin viimeisten viikkojen aikana.

Talvivaaran lähijärvien kalojen metallipitoisuuksia mitataan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos jatkavat raskasmetallitutkimuksiaan vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuodon vuoksi.

Oulu Sinfonia vie kuulijansa Tylypahkaan

Suosittujen Harry Potter -elokuvien musiikki viihdyttää lapsia ja nuoria torstaina Madetojan salissa. Oulu Sinfonia soittaa Atso Almilan johtamassa konsertissa musiikkia elokuvista Viisasten kivi, Salaisuuksien kammio ja Azkabanin vanki.

Ilmari Tapiovaara oli aikansa moniosaaja

Helsingin Designmuseossa avautuva näyttely esittelee maamme merkittävimpiin huonekalusuunnittelijoihin kuuluvan Ilmari Tapiovaaran elämäntyötä. Tapiovaara oli hyvin monipuolinen suunnittelija, mutta parhaiten hänet tunnetaan klassikkotuoleistaan.

Harvinainen jättikatka piilee Suomenkin syvänteissä – jäi jumiin jääkaudella

Yhden Suomen syvimmän järven Pääjärven uumenissa elää jättikatka ja kaksi muuta katkalajia. Esimerkiksi Ruotsissa katkoja istutetaan järviin kalojen lisäruuaksi. Järvien pieneliöstö on tärkeää kalojen ruokaa.

Tornionjoen kalastussäännön lisäykset vahvistettiin

Valtioneuvosto on vahvistanut rajajokisopimuksen kalastussääntöön tehdyt lisäykset, jossa muun muassa rajoitetaan siianpyyntiä kulkuverkolla.

Mateennahka kelpaa muotipiireille

Jos kalannahka jää ruokailessa syömättä, sitä ei kannata heittää roskiin. Muotitietoinen ja käsistään näppärä taikoo kalannahkoista muotiluomuksia. Etenkin mateen nahka on arvossaan kestävänä materiaalina. Kalannahkaa voi parkitsemisen jälkeen värjätä ja käyttää monenlaisten asusteiden tekemiseen.

Laulu-Miehet 100 vuotta: "Pidän mieskuoron muhevuudesta"

Helsinkiläinen mieskuoro Laulu-Miehet täyttää 100 vuotta. Laulu-Miehet on maamme vanhimpia ja tunnetuimpia mieskuoroja. Sille on aina ollut tärkeää tuoda esille jo unohdettuja säveltäjiä ja esittää harvinaisempia sävellyksiä perinteisten kuoroteosten rinnalla.

Siian pyyntiä rajoitetaan ensi kesänä

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet Tornionjoen ja sen edustan merialueen kalastuksesta. Merellä lohen pyynti alkaa jälleen eri aikaan, mutta siian pyyntiä rajoitetaan jokialueella yhteisellä päätöksellä.

Kainuun parhaat palkittiin Urheilugaalassa

Tiistai-iltana Kainuun Liikunnan järjestämässä Urheilugaalassa palkittiin Kainuun parhaat urheilijat ja saavutukset, ja juotiin kajaanilaishiihtäjä Anne Kyllösen naisten viestin hopeamitalikahvit. Kyllönen palkittiin myös Made in Kainuu –tunnustuksella.

Kalannahka taipuu vaikka puukon suojaksi

Aarno Korpikannel käyttää hyödyksi sen, minkä suurin osa kalastajista heittää perkuujätteenä pois. Kalannahka muotoutuu erikoiskäsittelyllä puukon tupeksi ja vaapuksi.

Talvikalastus epäonnistui täysin – siiasta pulaa

Jäät ovat olleet tänä talvena heikoimmat miesmuistiin, ja se näkyy myös talvikalastuksessa. Esimerkiksi Pohjanmaan rannikolla ammattikalastajat eivät ole juurikaan päässeet kalastamaan, vaikka periaatteessa siikaa olisi ollut hyvin tarjolla. Surkea kalastustalvi nostaa kalan hintaa.

Päijänteen nuottaajilla jää talvi väliin

Päijänteen talvikalastuskausi on jäämässä ennätyslyhyeksi. Jäät tulivat vasta tammikuussa eikä eteläisellä Päijänteellä nuottamiehillä ole ollut asiaa järvelle koko talvena. Verkkokalastus onnistuu vielä joten kuten.

Kalannahan kesyttäjä osaa myös keittää taikaliemen

Kalan nahkasta saa parkitsemalla varsin kestävän materiaalin, josta voi tehdä mitä moninaisimpia käyttöesineitä aina vaatteita myöten. Kalan nahkaa voi käyttää myös taiteen tekemiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle