Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Syyttäjä: Teemu Torssoselta löytyi hahmotelma ”sissiarmeijasta” – vain Torssosen tukijaa syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä

Tutkinnassa selvitettiin jopa salamaniskuja. Torssonen pitää syyttäjän kirjausta sissiarmeijasta täysin perusteettomana.

10 vuotta sitten opiskelija pyysi opettajaltaan lupaa kuvata luento – kun korona iski Suomeen, Taina Lehtonen oli jo etäopetuksen konkari

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa opettava Taina Lehtonen on kehittänyt etäopetusta jo pitkään. Nyt hän sai työstään valtakunnallisen tunnustuksen.

Opiskelu alkaa Centriassa kampuksella: luokkatiloja on muuteltu ja luentoja voi seurata etänäkin

Turvavälien takaamiseksi paikkoja on vähennetty niin opetustiloissa kuin ruokalassakin.

Koronatilanteen pahentuminen kiristää ohjeita – Jyväskylän Ikääntyvien yliopisto saa tarjota syksyllä vain etäopintoja

Jyväskylän yliopisto on tiukentanut koronalinjaustaan: ikääntyville tarjotaan syksyllä vain nettiopintoja.

Paula Takion kolumni:  Etäopetus on oma taiteenlajinsa 

Etäopetus vaatii paljon sekä opettajalta että opiskelijalta, kirjoittaa Paula Takio.

Yliopisto haluaa, että opiskelijat pyyhkivät pöytänsä luennon päätteeksi – syksyn koronaohjeet jakavat mielipiteitä henkilökunnankin kesken

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja painottaa, että tiloja koskevat turvallisuusohjeet noudattavat viranomaismääräyksiä.

Ikääntyvien yliopiston toiminta siirtyy verkkoon

Luentoja voi seurata ja kommentoida omalta kotisohvalta käsin.

Koronavirusta paossa oleva opiskelija perusti naapuriavun Puolangalle – "Jokuhan voisi vaikka lapioida lumet ikäihmisen apuna"

Avun tarjoaminen on Saara Toloselle helppoa, koska lähes kaikki yliopiston luennot pidetään netin välityksellä.

Insinööriopiskelija Antti Huhtanen ei koskaan käy koulussa – etäopiskelu voi olla yksinäistä, mutta opettaa työelämään

Etäopiskelu vaatii opiskelijalta aikatauluttamista ja selkärankaa. Antti Huhtanen majailee Belgiassa parin tuhannen kilometrin päässä koulustaan.

Suomussalmen paikallisidentiteetin halutaan jalostuvan matkailuvirroiksi – Soivasta metsästä kaivataan materiaalia englanniksi

Suomussalmella halutaan nostaa esiin paikallisidentiteettiä ja hyödyntää sitä matkailun kehittämisessä.

Rokotuskriittinen luento yliopiston tiloissa herättää arvostelua – Vaasan Åbo Akademin rehtori: "En voi kuin valitella, että näin kävi"

Luento on osa yliopiston tiloissa järjestettävää yksityistä tapahtumaa. Rehtorin mukaan oppilaitoksella ei ole ollut tietoa tapahtuman luennoista.

Asta Lepän kolumni: Auktoriteetit on heitetty roskakoriin, mutta onko se hyvä asia?

Näkyvä kuri ja alistaminen on siivottu pois yhteiskunnasta, mutta onko muutos yksiselitteisesti ongelmaton, miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Totisesta ihmelapsesta kasvoi pianovirtuoosi, jota omat lapsetkin palvoivat kaukaa – Clara Schumann loisti 1800-luvun miehisessä musiikkimaailmassa

Clara Schumann herätti kunnioitusta ja jopa pelkoa aikansa musiikkipiireissä. Pianovirtuoosin syntymästä on kulunut tasan 200 vuotta.

Anna Leppä ja Elina Kauppila ahdistuivat ilmastonmuutoksesta ja haluavat nyt suoraa toimintaa – “En haluaisi olla tässä, mutta on pakko tehdä jotain”

Extinction rebellion -liikkeen jäsenet ovat valmiita suoraan toimintaan ilmastonmuutoksen puolesta. Mitä se tarkoittaa? Juttu on julkaistu huhtikuussa 2019.

Kun Mikko Heikkinen ja Tino Oittinen alkoivat pelata tosissaan, ruutuaika väheni – E-urheilulukiossa keskitytään määrän sijasta laatuun

Sotkamossa on yksi ensimmäisistä urheilulukioista Suomessa, jossa lajiksi voi valita e-urheilun.

Kiistelty mediapersoona Jordan B. Peterson Ylelle: "Jos vääntelet totuutta, se iskee sinua jonain päivänä takaisin" – Katso kohutun luennoitsijan haastattelu

Menestyvä puhuja ja kirjailija myös torjuu väitteet yhteyksistä äärioikeistoon radikaalin vasemmiston harhoina.

Mikä on hyvän elämän salaisuus? Miljoonayleisön YouTubessa kerännyt Jordan B. Peterson saapuu Suomeen ja kertoo sen meille

Puhu totta, neuvoo saarnamies. Kanadalaisprofessorista ja hänen kahdestatoista elämänohjeestaan on tullut megaluokan ilmiö, joka täyttää stadionit, hallit ja salit ympäri maailmaa.

”Kun vuonna 2005 kerroin, että Youtube mullistaa videoiden katselun, kaikki nauroivat” – Menneisyyden muistikuvat ovat yleensä vääriä

Jos seminaarissa luennoitsija kertoo tienneensä jonkun asian jo paljon ennen muita, suusta pääsee todennäköisesti sammakoita.

Viscult ensimmäistä kertaa yliopistolla

Joensuun keskustasta yliopistoalueelle siirtyvä dokumenttielokuvafestivaali pohtii tänä vuonna hyvää elämää.

Fysiikan ihmeellinen maailma avautuu jälleen yleisölle Turun yliopistolla

Kaikille avoimessa Fysiikan päivä -tapahtumassa yleisö pääsee tutustumaan fysiikan ihmeelliseen maailman ja Turun yliopiston tutkimukseen.

Vuoden tieteentekijä joutuu välillä oikomaan somessa suomalaisten historiantulkintoja

Vuoden tieteentekijäksi on valittu filosofian tohtori Jussi Jalonen, 43, Tampereelta.

"Kukaan ei ihmettele kun ovi käy neljän aikaan aamuyöstä" – opiskelun alku on vapautta, vastuuta ja valintoja

Mikko Kemppi muutti suoraan kotoa opiskelemaan, Riikka Iisakka palasi opintoihin välivuosien jälkeen. Molemmille syksy oli iso muutos. Yle seuraa kolmen päivän ajan arkea Tampereen korkeakouluissa.

Kajaanilaislähtöinen hyvinvointialan yrittäjä Kaisa Jaakkola: "Puolet työikäisistä kokee elämän laatua heikentävää väsymystä"

Kajaanilaislähtöinen Kaisa Jaakkola on julkaissut tuoreen tietokirjan "Palaudu&Vahvistu", jossa hän kertoo palautumisen tärkeydestä.

Puolet työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi: "Työntekijät tekevät enemmän kuin olisi tarve ja kuormittavat itsensä turhaan"

Arki tuntuu äärisuoritukselta ja selviytymiseltä. Uni on katkonaista tai ei virkistä. Et ole yksin, sillä puolet työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi.

Väitös: Video-opetus vaihtoehdoksi aikuisopiskelijalle parantaa tuloksia eikä maksa paljon – "En ymmärrä, miksi kaikki eivät tee tällä tavalla"

Video-opetusta tarjotaan liian vähän, ja sen lisääminen onkin koulutuksen kuumia puheenaiheita, sanoo perjantaina väittelevä Mikko Myllymäki.

"Parkkipaikoista on tullut asesäilöjä" – Teksasissa opiskelija saa viedä käsiaseen luentosaliin, mutta ei urheilukentälle

Aseiden kantamista puolustavat ja vastustavat vetoavat molemmat perustuslakiin. Kampuksella aseille ei ole virallista säilytyspaikkaa. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Insinööri kauhistui puheterapian puolen vuoden jonoja – kehitti ohjelmiston, jolla tarjoaa nyt etäterapiaa ilmaiseksi: "Ongelmille ei tehdä tarpeeksi"

Porilainen Ollipekka Kivin kehitti ohjelmiston, jolla voi tarjota etäterapiaa maailmanlaajuisesti. Nyt Porista tarjotaan etänä käytännön vinkkejä muun muassa masentuneille, työttömille ja läheisensä menettäneille.

Ikä vaikuttaa ajankäyttöön – miten sinä täytät päiväsi?

Päivään ei saa tunteja lisää, vaikka kuinka haluaisi. Itse voi kuitenkin päättää – ainakin osittain – mihin tuntinsa käyttää.

Itse keksimänsä tieteen dosentti mittasi tonttujen päitä yliopiston siivouskomerossa – nyt hänestä on tekeillä elokuva

Ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä puuhataan koko illan elokuvaa. Oman tieteensä kehittänyt haapavetinen mies kokosi aikanaan luentosalit täyteen yleisöä.

Rotusortoa vastustanut pappi menetti kätensä 28 vuotta sitten kirjepommin räjähdettyä – Nyt hän kannustaa Suomea tunnustamaan saamelaisten kokemat vääryydet

Eteläafrikkalainen pappi Michael Lapsley on luonut elämäntyönsä käsittelemällä kokonaisten kansakuntien traumoja. Lapsley kannustaa Suomea tunnustamaan saamelaisten kokemat vääryydet, jotta kaksi kansaa voisi solmia rauhan menneisyytensä kanssa.

Peppu ei nouse penkistä ilman pakkoliikuntaa – Opiskelija kuluttaa istumalihaksiaan jopa 11 tuntia päivässä

Korkeakouluopiskelijoille on tehty suositukset istumisen vähentämiseksi. Silti kynnys luennoilla seisomiseen tai liikkumiseen voi olla korkea.

Presidentti Niinistö Tampereella: Poika kastetaan pian, nimi kerrotaan kirkossa – Seurasimme vierailua hetki hetkeltä

Presidentti Sauli Niinistö piti tänään luennon sisällissodasta Tampereen yliopistossa. Hän rohkaisi suomalaisia olemaan sovussa.

Herätys: Kolmihenkinen perhe menehtyi tulipalossa Kotkassa, YouTuben pääkonttorilla ammuskeltiin, päivä alkaa poutaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Tampereella ensi viikolla

Sauli Niinistö huomioi sisällissodan muistovuotta ja pitää avoimen luennon Tampereen yliopistossa

Kiasmaan suunniteltu aktivismia käsittelevä esitys vesittyi turvallisuusuhan vuoksi lauantaina – Taiteilija kysyy: Kuka päättää taiteen sisällöstä, museo vai turva-alan yritys?

Kiasma kertoo esityksen olleen eri, kuin mistä oli sovittu. Esiintyjien kansallisuudet, statukset tai taustat eivät museon mukaan vaikuttaneet asiaan.

Myytinmurtaja Jamie Hyneman saapuu Suomeen – pitää jättiluennon ja avaa nimeään kantavan tiedetilan

Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon avautuu tiedetila, jonka suunnittelussa kunniatohtori Hyneman on ollut vahvasti mukana.

Sadan vuoden takainen rottajahti kiinnosti Lasten akatemiassa – "Näin innostunutta väkeä saa luennoilleen harvoin"

Taaperot opettelivat kuiviksi paljain kintuin, rahaa tienattiin rottajahdissa ja kouluruoka saattoi olla lautasellinen velliä. Lasten akatemian aiheena voi olla esimerkiksi lapsuus 100 vuotta sitten.

Reetta Rädyn kolumni: Uusi opiskelija, ystävät ovat tärkeämpiä kuin opinnot

Yliopistojen opetus alkaa tällä viikolla. Moni opiskelija kokee jäävänsä opiskeluaikana yksin. Se on vaarallista, kirjoittaa Reetta Räty.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle