Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun yliopiston opiskelijat Iikka Kokkoniemi ja Lotta Leinonen

Osa opiskelijoista riemuitsi, mutta osa ahdistui – lähiopetukseen paluu näkyy nyt psykologien vastaanotoilla

Useimmille korkeakouluopiskelijoille paluu lähiopintoihin on ollut positiivinen asia, mutta osalle se on aiheuttanut voimakasta jännitystä. Tämä on näkynyt myös opintopsykologien vastaanotoilla.

Nainen seisoo yliopiston käytävällä.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Flippaus, käänteinen opetus

Flippaus yleistyy yliopistoissa: Opetustilanteessa päästään syvemmälle, kun opiskelijat tekevät pohjatyön jo ennakkoon – "Hyvät kokemukset tästä"

Opetustapa vaatii enemmän töitä, mutta työmäärä jakaantuu tasaisemmin. Lisäksi opiskelijan on helpompi löytää näkökulmia asian käytännön soveltamiseen, kun perusasia on hallussa.

Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja.

Etelä-Karjalan ikäihmiset saavat tukea ravitsemukseen ja lihaskuntoharjoitteluun kotona – erot ravitsemus- ja liikuntatottumuksissa ovat kärjistyneet korona-aikana

Gerontologinen ravitsemus -yhdistys eli Gery on aloittanut Etelä-Karjalassa asuville ikäihmisille kohdennetun ravitsemusneuvonnan. 

Saara Peltola.

Yliopistossa ei tarvitsisi opettaa etänä, mutta silti Tampereella jatketaan viikkoja – enimmäkseen kotona opiskellut: "Myönnän, että katkeruutta on"

Yliopisto-opiskelijat ovat parissa vuodessa oppineet etäopetukseen. Osalle se toimii, mutta paljon on menetettykin. Tampereen yliopisto jatkaa etäopetusta maaliskuun alkupuolelle asti.

Kirjojen palautusautomaatti Lahden kirjastossa, palautustiski ja näyttöruudut

Lahdessa käytiin innokkaasti kirjastossa – lainoja miltei 2 miljoonaa

Lainausmäärät lisääntyivät Lahden kaupunginkirjastossa viime vuonna, vaikka korona hankaloitti asiointia.

Marja Puustinen istuu yliopiston portailla.

Marja Puustinen, 21, missaa luentoja, koska ei pääse paikalle rollaattorin kanssa: "En todellakaan aina tunne kuuluvani yliopistoyhteisöön"

Esteettömyys on ongelma monissa historiallisissa rakennuksissa. Niitä löytyy muun muassa Jyväskylän yliopistosta. Professori kysyy, miksi epäkohtia korjataan vasta remontin yhteydessä.

Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

"Emätin laulaa ja rallattelee, kun se saa seksiä" – luennoitsija Paula Heinonen muistuttaa seksin hyvistä terveysvaikutuksista

Paula Heinonen tunnetaan suosittuna luennoitsijana, joka on puhunut paljon muun muassa suoliston merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille. Nyt Heinonen haluaa antaa ohjeita hyvinvointiin erityisesti vaihdevuosia eläville naisille.

Koreografi Javier Torresin kasvokuva.

Javier Torres Lopez on ehdolla Kansallisbaletin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi

Suomalais-meksikolainen Javier Torres on tanssija, koreografi, luennoitsija ja opettaja. Uusi taiteellinen johtaja valitaan 21. lokakuuta.

Oulun yliopiston hiljaiset käytävät

Oulun yliopisto avaa oviaan lähiopetukselle, mutta etäjärjestelyt ovat edelleen olennainen osa opintoja

Oulun yliopisto siirtyi koronatilanteen takia etäopetukseen maaliskuussa 2020. Seuraava lukuvuosikin mentiin etäjärjestelyillä, mutta nyt palaillaan taas lähiopetuksen pariin niiltä osin kuin se on mahdollista ja katsotaan tarpeelliseksi

Kuva näyttelijä Seela Sellasta, sopraano Pia Freundista ja pianisti Kristian Attilasta.

Kymijoen Lohisoitto soi tänä vuonna verkossa – tapahtuman aloittaa näyttelijä Seela Sellan tähdittämä konserttiesitys

Kymijoen Lohisoitto järjestetään tänä vuonna pienimuotoisempana verkkotapahtumana. Kolme päivää kestävän tapahtuman aloittaa Merikeskus Vellamosta suorana lähetettävä konsertti, jota tähdittää näyttelijä Seela Sella.

Sara Rinne istuu opiskelupöytänsä ääressä

Yliopisto-opiskelijat ovat yhä syvemmin uupuneita, kertoo tuore selvitys – "Tämä vain jatkuu ja jatkuu, eikä loppua näy"

Vielä viime vuonna tuskistuttivat tekniset ongelmat ja muu käytäntö. Nyt opiskelijoiden väsymisen takana ovat yhä useammin psykologiset tarpeet, kuten yhteisöllisyys ja tunne siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin.

Tia Rahkila L1-luentosalissa

Tältä näyttää jättikampus, joka tyhjeni yhdessä yössä – yli vuoden tarpeettomana olleet luentosalit ammottavat tyhjänä ja tavarat pölyttyvät

Korkeakouluopiskelijat siirtyivät etäopetukseen 18. maaliskuuta 2020. Kuvasimme, miltä Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteiskampuksen tilat näyttävät, kun niitä ei ole käytetty yli vuoteen.

Astianpesukonetta täytetään keittiössä.

Opiskelijat paljastivat Ylelle, mitä kotona tapahtuu etäluentojen aikana – multitasking on aivotutkijan mukaan aina haitallista, mutta tässä ei ole kyse siitä

Oheispuuhailu voi auttaa keskittymään, kunhan se ei rasita aivojen samoja osia kuin varsinainen tekeminen.

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja Jämsän torilla 15. elokuuta 2020.

Syyttäjä: Teemu Torssoselta löytyi hahmotelma ”sissiarmeijasta” – vain Torssosen tukijaa syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä

Tutkinnassa selvitettiin jopa salamaniskuja. Torssonen pitää syyttäjän kirjausta sissiarmeijasta täysin perusteettomana.

Taina Lehtonen

10 vuotta sitten opiskelija pyysi opettajaltaan lupaa kuvata luento – kun korona iski Suomeen, Taina Lehtonen oli jo etäopetuksen konkari

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa opettava Taina Lehtonen on kehittänyt etäopetusta jo pitkään. Nyt hän sai työstään valtakunnallisen tunnustuksen.

Centria

Opiskelu alkaa Centriassa kampuksella: luokkatiloja on muuteltu ja luentoja voi seurata etänäkin

Turvavälien takaamiseksi paikkoja on vähennetty niin opetustiloissa kuin ruokalassakin.

oppia ikä kaikki

Koronatilanteen pahentuminen kiristää ohjeita – Jyväskylän Ikääntyvien yliopisto saa tarjota syksyllä vain etäopintoja

Jyväskylän yliopisto on tiukentanut koronalinjaustaan: ikääntyville tarjotaan syksyllä vain nettiopintoja.

Paula Takio

Paula Takion kolumni:  Etäopetus on oma taiteenlajinsa 

Etäopetus vaatii paljon sekä opettajalta että opiskelijalta, kirjoittaa Paula Takio.

En mikrofiberduk.

Yliopisto haluaa, että opiskelijat pyyhkivät pöytänsä luennon päätteeksi – syksyn koronaohjeet jakavat mielipiteitä henkilökunnankin kesken

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja painottaa, että tiloja koskevat turvallisuusohjeet noudattavat viranomaismääräyksiä.

Läheltä

Ikääntyvien yliopiston toiminta siirtyy verkkoon

Luentoja voi seurata ja kommentoida omalta kotisohvalta käsin.

Saara Tolonen talonsa rappusilla.

Koronavirusta paossa oleva opiskelija perusti naapuriavun Puolangalle – "Jokuhan voisi vaikka lapioida lumet ikäihmisen apuna"

Avun tarjoaminen on Saara Toloselle helppoa, koska lähes kaikki yliopiston luennot pidetään netin välityksellä.

Antti Huhtanen

Insinööriopiskelija Antti Huhtanen ei koskaan käy koulussa – etäopiskelu voi olla yksinäistä, mutta opettaa työelämään

Etäopiskelu vaatii opiskelijalta aikatauluttamista ja selkärankaa. Antti Huhtanen majailee Belgiassa parin tuhannen kilometrin päässä koulustaan.

Paalutribula Suomussamen Soivassa metsässä.

Suomussalmen paikallisidentiteetin halutaan jalostuvan matkailuvirroiksi – Soivasta metsästä kaivataan materiaalia englanniksi

Suomussalmella halutaan nostaa esiin paikallisidentiteettiä ja hyödyntää sitä matkailun kehittämisessä.

Åbo Akademi i Vasa

Rokotuskriittinen luento yliopiston tiloissa herättää arvostelua – Vaasan Åbo Akademin rehtori: "En voi kuin valitella, että näin kävi"

Luento on osa yliopiston tiloissa järjestettävää yksityistä tapahtumaa. Rehtorin mukaan oppilaitoksella ei ole ollut tietoa tapahtuman luennoista.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Auktoriteetit on heitetty roskakoriin, mutta onko se hyvä asia?

Näkyvä kuri ja alistaminen on siivottu pois yhteiskunnasta, mutta onko muutos yksiselitteisesti ongelmaton, miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Clara Schumann

Totisesta ihmelapsesta kasvoi pianovirtuoosi, jota omat lapsetkin palvoivat kaukaa – Clara Schumann loisti 1800-luvun miehisessä musiikkimaailmassa

Clara Schumann herätti kunnioitusta ja jopa pelkoa aikansa musiikkipiireissä. Pianovirtuoosin syntymästä on kulunut tasan 200 vuotta.

Anna Leppä (vasemmalla) ja Elina Kauppila ovat Elokapina-liikkeen aktiiveja.

Anna Leppä ja Elina Kauppila ahdistuivat ilmastonmuutoksesta ja haluavat nyt suoraa toimintaa – “En haluaisi olla tässä, mutta on pakko tehdä jotain”

Extinction rebellion -liikkeen jäsenet ovat valmiita suoraan toimintaan ilmastonmuutoksen puolesta. Mitä se tarkoittaa? Juttu on julkaistu huhtikuussa 2019.

Mikko Heikkinen pelaa Sotkamon e-urheilulukiossa.

Kun Mikko Heikkinen ja Tino Oittinen alkoivat pelata tosissaan, ruutuaika väheni – E-urheilulukiossa keskitytään määrän sijasta laatuun

Sotkamossa on yksi ensimmäisistä urheilulukioista Suomessa, jossa lajiksi voi valita e-urheilun.

Kiistelty luennoitsija Jordan B. Peterson Ylen haastattelussa

Kiistelty mediapersoona Jordan B. Peterson Ylelle: "Jos vääntelet totuutta, se iskee sinua jonain päivänä takaisin" – Katso kohutun luennoitsijan haastattelu

Menestyvä puhuja ja kirjailija myös torjuu väitteet yhteyksistä äärioikeistoon radikaalin vasemmiston harhoina.

Jordan Peterson

Mikä on hyvän elämän salaisuus? Miljoonayleisön YouTubessa kerännyt Jordan B. Peterson saapuu Suomeen ja kertoo sen meille

Puhu totta, neuvoo saarnamies. Kanadalaisprofessorista ja hänen kahdestatoista elämänohjeestaan on tullut megaluokan ilmiö, joka täyttää stadionit, hallit ja salit ympäri maailmaa.

Mies pitää luentoa.

”Kun vuonna 2005 kerroin, että Youtube mullistaa videoiden katselun, kaikki nauroivat” – Menneisyyden muistikuvat ovat yleensä vääriä

Jos seminaarissa luennoitsija kertoo tienneensä jonkun asian jo paljon ennen muita, suusta pääsee todennäköisesti sammakoita.

Viscult.

Viscult ensimmäistä kertaa yliopistolla

Joensuun keskustasta yliopistoalueelle siirtyvä dokumenttielokuvafestivaali pohtii tänä vuonna hyvää elämää.

Läheltä

Fysiikan ihmeellinen maailma avautuu jälleen yleisölle Turun yliopistolla

Kaikille avoimessa Fysiikan päivä -tapahtumassa yleisö pääsee tutustumaan fysiikan ihmeelliseen maailman ja Turun yliopiston tutkimukseen.

Vuoden tieteentekijä 2018 Jussi Jalonen

Vuoden tieteentekijä joutuu välillä oikomaan somessa suomalaisten historiantulkintoja

Vuoden tieteentekijäksi on valittu filosofian tohtori Jussi Jalonen, 43, Tampereelta.

Tampereen teknillisen yliopiston miesopiskelija Mikko Kemppi

"Kukaan ei ihmettele kun ovi käy neljän aikaan aamuyöstä" – opiskelun alku on vapautta, vastuuta ja valintoja

Mikko Kemppi muutti suoraan kotoa opiskelemaan, Riikka Iisakka palasi opintoihin välivuosien jälkeen. Molemmille syksy oli iso muutos. Yle seuraa kolmen päivän ajan arkea Tampereen korkeakouluissa.

kädet hakkaavat tietokonetta

Kajaanilaislähtöinen hyvinvointialan yrittäjä Kaisa Jaakkola: "Puolet työikäisistä kokee elämän laatua heikentävää väsymystä"

Kajaanilaislähtöinen Kaisa Jaakkola on julkaissut tuoreen tietokirjan "Palaudu&Vahvistu", jossa hän kertoo palautumisen tärkeydestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle